Dodaj do ulubionych

Do Dany33 - słoneczko i lewicowość

IP: *.acn.pl 28.03.04, 10:11
Cześć,

Co tam słychać na balkonie? Kwiatki? Mój program pogodowy mówi mi, że macie mieć w dzień 32 C, w nocy spadek do 15 C - no, niezła różnica. U nas tymczasem po kilku dniach nawrotu zimy znów słoneczko, jak na razie na niebie ani chmurki. Ale nie ma też wiatru, i widzę przy horyzoncie siny pas od smogu.

Co słychać na froncie walki ideologicznej? Pytam poważnie, bo bardzo jestem ostatnio zatroskany oskarżeniami o lewicowość. Już napisałem w innym wątku, że sam nie czytuję - z zasady - krajowej prasy lewicowej, moje preferencje wyborcze też nie są bynajmniej lewicowe, nawet swego czasu nie poszedłem na wybory, żeby nie wziąć udziału w farsie, w której dwu zakutych lewicowców przedstawiało sie narodowi jako jedyny ratunek kraju przed nawrotem komuny. Żeby sprawę postawić uczciwie - nie czytuję też (i również z zasady) krajowej prasy prawicowej. (Ani nie głosuję na przedstawicieli prawicy). To mi pozwala nie tracić czasu na denerwowanie się głupotami; z lektur codziennych pozostaje mi właściwie tylko Rzeczpospolita. I dobra. Używam tu słow "lewica" i "prawica" w sensie umownym, jakby zwyczajowym. Te pojęcia we współczesnej Polsce utraciły swoje właściwe znaczenie. Partie formalnie lewicowe reprezentują w istocie rzeczy interesy grup oligarchicznych, partie prawicowe mają w swoich programach niejeden akcent rodem wprost z PRL-owskiego socjalizmu. Mam nadzieję, że po ostatnich politycznych przewalankach wykrystalizuje się choć jedna partia rzetelnie centrowa - będę mógł wtedy pójść spokojnie na wybory, ze świadomością, że wiem, na kogo oddaję głos.

A tu - masz babo placek. Szukam sobie ciekawych rzeczy do czytania przy porannej kawie. Mam kilka ulubionych gazet ze świata, do których zaglądam. Jedną z nich jest Haaretz. Oko prześlizguje się po doniesieniach agencyjnych (mam te same w Rzeczpospolitej, w serwisie PAP, w Google-News, w Reuters czy BBC), przechodzę do artykułów odredakcyjnych, czytam na ogół oba. Wrażenia: formuła zaskakująco zbieżna z tym, co się spotyka w dziale Opinie w Rzeczpospolitej - w zasadzie otwarte pytania, dobra platforma do dyskusji. (Próbowałem Maariv - wrażenie: podobna do GW, przewaga informacyjnej papki, ale dzisiaj na przykład ciekawy polemiczny artykuł <<Enemies of the "Zionist enterprise">>).

I w związku z tym mój problem jest taki. Masz tu do czynienia z facetem, który ma stały dostęp do Internetu, godzinkę czasu do dyspozycji rano, żeby sobie poczytać, co się dzieje na świecie. Czyta sobie jedną czy drugą gazetę. widzi wyraźnie, że opinia publiczna w Izraelu nie jest bynajmniej jednolita (jakżeby mogła być - przecież to by było nienaturalne, chyba się zgodzisz Dano, że to by wręcz było przeciwne Waszej talmudycznej tradycji!!!) Ośmiela się w związku z tym pytać - bo chce lepiej rozumieć to, co czyta. I co się dzieje? Jest standardowa reakcja: czyta źle, ze złych źródeł. Haaretz jest lewicowy, wobec tego moje pytania są też lewicowe, ja staję się lewicowcem albo lewakiem, a z lewakami sie nie rozmawia, im tylko się mówi, że są lewakami i daje się im delkatnego kopa w tylną część ciała, żeby się oddalili - bo takich tu nie trzeba. Nie ma natomiast nigdy nawet próby podjęcia jakiejś merytorycznej rozmowy.

Czytam tu trzy możliwości. Pierwsza taka - że mam do czynienia z naiwną próbą zakrywania faktu zróżnicowania opinii publicznej w Izraelu. Nie chce mi się w to wierzyć, bo przecież gazety są powszechnie dostępne w Necie i każdy może do nich zajrzeć.

Druga: że moje lekturowe preferencje są odczytywane jako lewicowe z konkretnej perspektywy. Jesli ja odczytuję opinie Haaretza jako w gruncie rzeczy centrowe, to punkt widzenia, z którego można je postrzegać jako lewicowe czy lewackie musi się znajdować bardzo, ale to bardzo na prawo od nich w spektrum politycznym.

Trzecia: że w ogóle głupotą z mojej strony jest próba dowiedzenia się czegoś rzetelnie na tym Forum, bo ono jest właściwie skonstruowane tak, żeby ludzie mogli pośpiesznie sobie pokrzyczeć, powarczeć na siebie czy poszczekać - i oddalić się do innych zajęć z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku wobec wspólnoty, z którą sie identyfikują. Ci, którzy mają tak naprawdę coś do powiedzenia, raczej tu nie zaglądają... (Co mówi mi też coś o mnie samym - jako beznadziejnym przypadku, przynajmniej pod pewnym względem).

Pozdrawiam,

C.

Ziemia dla Ziemniaków!!!

Obserwuj wątek
    • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 11:11
      wow, od samego rana w swieta niedziele.... :) jak zobaczylam slowo "sloneczko"
      to sobie pomyslalam, ze ty tak do mnie, w odroznieniu od tych, co wylatuja z ta
      stara kurwa sjonistyczna i jakie rozczarowanie.... :)

nu, ja tak dlugo to nie odpisze, ale sprobuje w paru slowach.
      walke ideologiczna postanowilam odstawic na bok. po pierwsze to nie byla walka
      ideologiczna, tylko nieudane proby pokazania israela nie koniecznie jako
      agresora, okupanta i zlodzieja, a zydow niekoniecznie jako oszustow, zlodzieji
      i nierobow. doszlam do wniosku, ze przynajmniej tu na forum ludzie maja juz
      dawno wyrobione wlasne zdanie, czy to z doswiadczenia z zydami czy to z
      kilkakrotnych odwiedzin w israelu, gdzie przekonali sie na wlasne oczy i uszy o
      istotnej naturze tego kraju i jego mieszkancow, ze moje proby spelzaja na
      niczym, bo i tak wszyscy juz wszystko wiedza. przeciwnie, wywoluje tylko wiecej
      nienawisci, wiecej antysemityzmu i zupelnie niechcaco rowniez doprowadzam
      niektorych do prawie zawalu serca.

widzisz cepku, (ten rower to mi nie lezy na watrobie musze przyznac), jak ja
      podaje jakies linki do podtrzymania moich twierdzen, to przedewszystkim staram
      sie podac linki nie izraelskie, wlasnie zeby nie wjezdzano na mnie ze jestem
      nasiaknieta propaganda israelska, i ze wszystkie israelskie linki klamia jak
      najete. jesli ty bys cytowal czasami maariv, moze bym nie pomyslala, ze ty
      lewicowy. ale nigdy. tylko haaretz, i tylko gazety zagraniczne, ktore nas w
      mnie lub bardziej ukryty sposob krytykuja. na dziesiatki linkow wtracalskiego i
      moich, zwiazanych z np krajobrazem israelskim, turystyka, kultura, praktycznie
      biorac nie odpowiadales nawet slowkiem "slicznie". to nie ma znaczenia, ze cie
      moze krajobraz israela nie interesuje. to po prostu fakt, ze jesli jest mowa o
      jakichs plusach israelskich, nie mozna ciebie na tym watku spotkac. a haaretz?
      ja nie czytam, ale z tego co ty podajesz, jako ostateczne zrodlo informacji, to
      ta gazeta tylko i wylacznie krytykuje kazde posuniecie rzadu i wojska, cytuje
      (a ty za nia) kazda negatywna wypowiedz czy to dziennikarza, czy to osoby
      prywatnej. chyba sam rozumiesz, co to za objektywizm.
      kiedy to ktos z nas israelczykow na forum twierdzil, ze 6 milionow mieszkancow
      tego kraju ma takie samo zdanie? na odwrot, pisalam nie raz i nie dwa, ze u nas
      nie tylko mamy 1 premiera i 6 milionow doradcow, pisalismy wszyscy o tym, ze
      majac 6 milionow mieszkancow mamy 6 milionow opinii, pisalam o tym, ze jestesmy
      najbardziej rozpolitykowanym narodem jaki znam. u nas wystarcza 2 osoby, zeby
      miec natychmiast goraca dyskusje polityczna na godziny. ale jesli tylu
      israelczykow i zydow tu na forum pisze ciagle, ze twoje poglady sa lewicowe, to
      moze jednak sa? albo moze przedstawiasz je w taki sposob, ze sa odbierane jako
      lewicowe? to moze np moglbys sie zastanowic nad tym, i jesli rzeczywiscie nie
      jestes lewicowy, to moze musisz nauczyc sie zadawac pytania, lub pisac w inny
      sposob, tak, zeby zrozumiano, ze ty nie lewy i nie prawy, ze ty srodek? a jesli
      ty srodek, to dlaczego w maariv nie znalazles nawet jednego ciekawego artykulu?
      chcesz rzetelnej dyskusji i informacji? to pytaj sie rzetelnie. mozna to samo
      pytanie postawic tak: "jakie powody kierowaly israelem, zeby zbudowac mur?"
      ale mozna i tak: "budowa muru - dodatkowa kradziez ziemi arabskiej"
      pierwsze to rzetelne pytanie o sprawe muru i chec zdobycia informacji. drugie
      to oskarzenie israela i ochota udowodnienia, jacy to my straszni. ty przewaznie
      uzywasz do pytan lub tytulow twoich watkow przykladu nr dwa. to z gory juz
      decyduje o charakterze odpowiedzi i israelczykow i antysemitow. ale moj drogi,
      to moje tlumaczenie, to wiesz, tylko tak. bo ty wiesz o tym bardzo dobrze. ty
      zdajesz sobie sprawe i kazde zdanie, ktore piszesz nie jest przypadkowe.
      rowniez i ten twoj post nie jest przypadkowy. nasz stosunek, twoj i moj, to tak
      troche jak masochisty z sadysta: masochista mowi bij mnie, bij mnie, a sadysta
      odpowiada z usmiechem: nie, nie. ja w roli masochisty zdaje sobie z tego
      sprawe, ty w roli sadysty, nie zdajesz sobie sprawy, ze ja sobie zdaje
      sprawe... :) nu, ja po prostu mila osoba.

kwiatki kwitna, my juz w sandalkach i t-shirt z krotkim rekawem. dzisiaj 28
      stopni w jerozolimie, lekkie zachmurzenie, ale za 3-4 dni "gwaltowny" spadek
      temperatur do 21 stopni... te 21 stopni to dla mnie idealna temperatura, ale
      jak wiadomo, wszystkich rozkoszy miec nie mozna... milego dnia, cepku
      p.s. jak zwykle, krotko mi nie wyszlo, jak mawial moj tate, gadane to ja mam...
      • Gość: White Rower Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.acn.pl 28.03.04, 11:49
        Gość portalu: dana33 napisał(a):

>
        > chcesz rzetelnej dyskusji i informacji? to pytaj sie rzetelnie. mozna to samo
        > pytanie postawic tak: "jakie powody kierowaly israelem, zeby zbudowac mur?"
        > ale mozna i tak: "budowa muru - dodatkowa kradziez ziemi arabskiej"
        > pierwsze to rzetelne pytanie o sprawe muru i chec zdobycia informacji. drugie
        > to oskarzenie israela i ochota udowodnienia, jacy to my straszni. ty przewaznie
        >
        > uzywasz do pytan lub tytulow twoich watkow przykladu nr dwa. to z gory juz
        > decyduje o charakterze odpowiedzi i israelczykow i antysemitow.

O nie -
        • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 12:58
          z tym dzwoncem to mam problem, zielonkowaty ok, ale nie ma pypcia. a cep ma. ty
          farsztejst te roznice?

ty nie zwalaj na nas co my sie doszukujemy a co nie. ty sie zastanawiaj, czy
          twoje pytanka tak sa postawione, ze daja otwarta droge do doszukiwania sie i
          redaguj je tak, zeby nie bylo zadnej drogi do niczego oprocz czystego,
          rzetelnego pytanka. wtedy wszystko pojdzie prosciej.

a ja mam jedno rzetelne pytanko: a kiedy to wogole bylo, ze sie ze mna
          zgadzales? nawet nie w kulinariach, lubisz cos innego niz ja.... :)
          • Gość: neo Re: do bialego wielocypeda IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.04, 13:01
            no zadaj wreszcie to rzetelne, czyste pytanko, bez niczego oprocz czystego
            rzetelnego pytanka.

hue hue hehehehe
            • Gość: dana33 Re: do bialego wielocypeda IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 13:04
              hmmm, co ci sie nie podoba w czystym i rzetelnym pytanku?
              • Gość: White Rower Czyste pytanie IP: *.acn.pl 28.03.04, 13:15

> hmmm, co ci sie nie podoba w czystym i rzetelnym pytanku?

To komentarz podwójnie dwuznaczny. Niby ironicznie do mnie i ironicznie do Ciebie.

Chcesz pytanie? Proszę bardzo.

Czym się różnią u Was -
                • Gość: dana33 Re: Czyste pytanie IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 13:34
                  lewica - chce oddac wszystko i jeszcze troche arabom, no i za wszystko, ale to
                  za wszystko zwala wine na israel

prawica - nie chce oddac nic, albo nie za duzo, zwala wine za wszystko na arabow

centrum - chca oddac wszystko, co nie zachwieje bezpieczenstwa israela, ale nie
                  za darmo: chca natychmiastowego przerwania terroryzmu i dostac uklad pokojowy
                  podpisany i utrzymany.
                  • Gość: White Rower Re: Czyste pytanie IP: *.acn.pl 28.03.04, 15:06

> lewica - chce oddac wszystko i jeszcze troche arabom, no i za wszystko, ale to za wszystko zwala wine na israel

> prawica - nie chce oddac nic, albo nie za duzo, zwala wine za wszystko na arabow

> centrum - chca oddac wszystko, co nie zachwieje bezpieczenstwa israela, ale nie za darmo: chca natychmiastowego przerwania terroryzmu i dostac uklad pokojowy podpisany i utrzymany.

No to mówiłem ci, że Haaretz jest centrowy !!! (No - może centro-lewica, z przypisaniem Izraelowi większej porcji odpowiedzialności za niepowodzenie rozmów pokojowych)

A Ty - wynika mi, że jesteś centro-prawicowa (przypisanie Arabom większej porcji odpowiedzialności za niepowodzenie rozmów pokojowych)?

A poza tym? Kwestie socjalne? Mniejszości? Własność państwowa i prywatna? Relacje państwo - religia?

(No chyba nie powiesz mi, że tak w tym małżeństwie z Palestyńczykami się zapiekliście, że juz o niczym więcej nie myślicie, jak tylko o tym, jakby tu sobie wzajemnie jak najdotkliwiej dopiec?)

C.
                    • Gość: dana33 Re: Czyste pytanie IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 15:21
                      alez, alez, gdzies ci sie dzwonek po drodze zepsul, kochanie. ja centro-
                      prawica, to prawda, z lekkim przechyleniem tego centrum na prawo (jakby nie
                      bylo, zabotynski byl u mojej mamy, a moj dziad z drugiej strony to czysty
                      reqizjonista). ale zaraz jest mowa o malzenstwie???? nawet jakas mala aferka z
                      boku nie wchodzi w rachube, a ty od razu o malzenstwie....
                      kwestie socjalne? o co ci chodzi? bo jesli chodzi o warunki socjalne to zycze
                      polsce takich, jakie my mamy. mniejszosci? o jakie mniejszosci ci chodzi,
                      zydowskie czy innych religii? wlasnosc panstwowa i prywatna: jakos nie
                      zauwazylam, ze mamy tu jakies problemy, wszystko jedno czy za rzadow likudu czy
                      za rzadow labour. jesli sa, to rozwiazuje sie je dosc bezbolesnie.
                      relacje panstwo-religia? przeciez pisalam, trzeba absolutnie oddzielic panstwo
                      od religii. duzo sie o tym gada i nawet powolutku zaczyna sie cos w tym
                      kierunku robic. nu, naprawde, cepku, to wszystko juz dawno wyczytales w haaretz.
                      haaretz nie jest centrowy. haaretz jest absolutnie lewy. to nie tylko moje
                      zdanie. oni sami tak o sobie mowia. i na tym koncze dyskusje o gazecie haaretz,
                      bo ja swoje a ty swoje. przynajmniej z racji tego, ze ja tu mieszkam a ty nie i
                      ze sam mowisz ze nie wiesz i nie rozumiesz, moglbys zaczac watpic w to, co
                      myslisz o haaretz. nu, ale to wlasnie ty, nie wiesz, nie rozumiesz, chcesz sie
                      dowiedziec, ale potem upierasz sie idiotycznie, ze haaretz to nie lewicowy. to
                      jak, wiesz i nie chcesz uznac, czy nie wiesz i ale wiesz lepiej?

a teraz rzetelne pytanko do ciebie
                      jak myslisz, hamas, jihad, al akca nawolujac do likwidacji israela i zabijaniu
                      niemowlakow israelskich bo bede niedlugo zolnierzami, to puste slowa czy oni
                      naprawde maja taki zamiar?
                      • Gość: White Rower Re: Czyste pytanie IP: *.acn.pl 28.03.04, 15:34

> alez, alez, gdzies ci sie dzwonek po drodze zepsul, kochanie. ja centro-
                        > prawica, to prawda, z lekkim przechyleniem tego centrum na prawo (jakby nie
                        > bylo, zabotynski byl u mojej mamy, a moj dziad z drugiej strony to czysty
                        > reqizjonista). ale zaraz jest mowa o malzenstwie???? nawet jakas mala aferka z
                        > boku nie wchodzi w rachube, a ty od razu o malzenstwie....
                        > kwestie socjalne? o co ci chodzi? bo jesli chodzi o warunki socjalne to zycze
                        > polsce takich, jakie my mamy. mniejszosci? o jakie mniejszosci ci chodzi,
                        > zydowskie czy innych religii? wlasnosc panstwowa i prywatna: jakos nie
                        > zauwazylam, ze mamy tu jakies problemy, wszystko jedno czy za rzadow likudu czy
                        >
                        > za rzadow labour. jesli sa, to rozwiazuje sie je dosc bezbolesnie.
                        > relacje panstwo-religia? przeciez pisalam, trzeba absolutnie oddzielic panstwo
                        > od religii. duzo sie o tym gada i nawet powolutku zaczyna sie cos w tym
                        > kierunku robic. nu, naprawde, cepku, to wszystko juz dawno wyczytales w haaretz
                        > .
                        > haaretz nie jest centrowy. haaretz jest absolutnie lewy. to nie tylko moje
                        > zdanie. oni sami tak o sobie mowia. i na tym koncze dyskusje o gazecie haaretz,
                        >
                        > bo ja swoje a ty swoje. przynajmniej z racji tego, ze ja tu mieszkam a ty nie i
                        >
                        > ze sam mowisz ze nie wiesz i nie rozumiesz, moglbys zaczac watpic w to, co
                        > myslisz o haaretz. nu, ale to wlasnie ty, nie wiesz, nie rozumiesz, chcesz sie
                        > dowiedziec, ale potem upierasz sie idiotycznie, ze haaretz to nie lewicowy. to
                        > jak, wiesz i nie chcesz uznac, czy nie wiesz i ale wiesz lepiej?

No nie, kierowałem się tylko Twoimi definicjami. Odwrócmy sprawę. Jeśli w miarę dobrze określiłem Twoją postawę jako centro-prawicową, to dlaczego miałbym się aż tak okropnie mylić w moim przypuszczeniu że Haaretz jest centro-lewicowy?

A może lewicowość H. wcale nie polega na relacji do problemu współzycia z Arabami, a na czymś zupełnie innym? Na przykład właśnie na odmienności programu społecznego i stosunku do roli religii w państwie?

Powiedz mi coś o tym, w końcu ludzie chodzą u Was na wybory i oddają głosy z pewnością nie tylko z myślą o tym, jak trzeba rozwiązać problem z Autonomią.

Skupmy się najpierw na tym - bo moje pytanie wcale nie otrzymało pełnej odpowiedzi. Na inne pytania będzie jeszcze niejedna okazja.

C.
                        • Gość: dana33 Re: Czyste pytanie IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 15:51
                          nie, moj drogi. ty zawsze odwracasz sprawe i nie dajesz jasnych odpowiedzi na
                          jasne pytania. raz nie odwracajmy sprawy. daj mi rzetelna odpowiedz na moje
                          czyste pytanie, a potem mozemy przejsc do innych spraw.
                          • Gość: White Rower Re: Czyste pytanie IP: *.acn.pl 28.03.04, 15:53

> nie, moj drogi. ty zawsze odwracasz sprawe i nie dajesz jasnych odpowiedzi na
                            > jasne pytania. raz nie odwracajmy sprawy. daj mi rzetelna odpowiedz na moje
                            > czyste pytanie, a potem mozemy przejsc do innych spraw.

No i znowu jest strzyżono-golono. Przecież na Boga moje pytanie było pierwsze!
                          • Gość: dana33 Re: Czyste pytanie IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 16:00
                            ty chciales ode mnie odpowiedz co to lewica centrum i prawica. dostales.
                            razem z odpowiedzia dostales znow pytanko ode mnie. nie odpowiedziales.
                            zaczales handlowac jak kramarz z machane yehuda. chcez odwrocic moje pytanko.
                            nie zgodzilam sie. tak samo jak odpowiedzialam na twoje nic nie zmieniajac i
                            nie odwracajac, tak samo daj mi odpowiedz na moje. nic golono-strzyzono. nie
                            przekrecaj kota ogonem.
                    • perry.perry oj, Dana, Dana! 28.03.04, 15:29
                      zupelnie jestes niepoprawna...
                      • Gość: dana33 Re: oj, Dana, Dana! IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 15:49
                        zgadza sie.... :)
                        • perry.perry Re: oj, Dana, Dana! 28.03.04, 15:52

> zgadza sie.... :)

:-P
                    • Gość: mirmil zeby byla jasnosc IP: *.uBRgrb01.supercable.es 28.03.04, 15:34
                      to wypada jeszcze zdefiniowac elementy wchodzace w sklad definicji, zeby nie
                      bylo nieporozumien.

bardzo prawdopodobne, ze "oddac wszystko", "nie oddac nic albo nie za duzo" i
                      "oddac wszystko, co nie zachwieje bezpieczenstwa izraela" znaczy zupelnie cos
                      innego w polsce i w izraelu.

w szczegolnosci podejrzewam, ze "nie oddac nic albo nie za duzo" i "oddac
                      wszystko, co nie zachwieje bezpieczenstwa izraela" to moga byc synonimy ;) w
                      ustach osoby, ktora prezentuje poglady czesto graniczace z rasizmem, a czasami
                      otwarcie rasistowskie, ale jednoczesnie teskni do "centrum" bo umiarkowanie i
                      kompromis to pojecia bardzo modne.
                      • Gość: White Rower Re: zeby byla jasnosc IP: *.acn.pl 28.03.04, 15:41
                        Gość portalu: mirmil napisał(a):

> to wypada jeszcze zdefiniowac elementy wchodzace w sklad definicji, zeby nie
                        > bylo nieporozumien.
                        >
                        > bardzo prawdopodobne, ze "oddac wszystko", "nie oddac nic albo nie za duzo" i
                        > "oddac wszystko, co nie zachwieje bezpieczenstwa izraela" znaczy zupelnie cos
                        > innego w polsce i w izraelu.
                        >
                        > w szczegolnosci podejrzewam, ze "nie oddac nic albo nie za duzo" i "oddac
                        > wszystko, co nie zachwieje bezpieczenstwa izraela" to moga byc synonimy ;) w
                        > ustach osoby, ktora prezentuje poglady czesto graniczace z rasizmem, a czasami
                        > otwarcie rasistowskie, ale jednoczesnie teskni do "centrum" bo umiarkowanie i
                        > kompromis to pojecia bardzo modne.

Mirmil, spróbujmy w normalny sposób dojść co znaczy co. Polemiczne nadmiary zawieś na razie na kołku, OK?
                        • Gość: mirmil nie, nie, nie ;) IP: *.uBRgrb01.supercable.es 28.03.04, 15:52
                          nie chce tu z nikim polemizowac, tak tylko sobie dywaguje nt pewnych
                          niescislosci w denusinej definicji. na polemiki nie mam dzis sily ;)

sam postaraj sie dowiedziec (i zrozumiec), dlaczego dla bezpieczenstwa izraela
                          wazniejsze od zawarcia uczciwego i sprawiedliwego pokoju z sasiadami jest np
                          nieoddanie arabskiej czesci jerozolimy. nie mury przynosza pokoj, a
                          sprawiedliwosc i pojednanie.
                          • perry.perry Re: nie, nie, nie ;) 28.03.04, 15:54
                            Gość portalu: mirmil napisał(a):

> arabskiej czesci jerozolimy.

Znaczy Mediny, nie?
                            DANA!!!!!
                            • Gość: dana33 Re: nie, nie, nie ;) IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 16:01
                              :)
                          • Gość: White Rower Re: nie, nie, nie ;) IP: *.acn.pl 28.03.04, 15:55
                            Co innego sprawy definicji, a co innego epitety.

?
                            • Gość: mirmil Re: nie, nie, nie ;) IP: *.uBRgrb01.supercable.es 28.03.04, 16:28
                              uzycie slowa rasizm uwazasz za "epitet"? no ale niech ci bedzie. jak zmienie
                              na "skrajne poglady", to bedzie dobrze?
                              • Gość: White Rower Re: nie, nie, nie ;) IP: *.acn.pl 28.03.04, 16:30
                                O.K.
                      • Gość: mirmil zeby byla jasnosc IP: *.uBRgrb01.supercable.es 28.03.04, 16:33
                        > to wypada jeszcze zdefiniowac elementy wchodzace w sklad definicji, zeby nie
                        > bylo nieporozumien.
                        >
                        > bardzo prawdopodobne, ze "oddac wszystko", "nie oddac nic albo nie za duzo" i
                        > "oddac wszystko, co nie zachwieje bezpieczenstwa izraela" znaczy zupelnie cos
                        > innego w polsce i w izraelu.
                        >
                        > w szczegolnosci podejrzewam, ze "nie oddac nic albo nie za duzo" i "oddac
                        > wszystko, co nie zachwieje bezpieczenstwa izraela" to moga byc synonimy ;) w
                        > ustach osoby, ktora prezentuje poglady czesto graniczace ze skrajnoscia, a
                        czasami
                        > otwarcie skrajne, ale jednoczesnie teskni do "centrum" bo umiarkowanie i
                        > kompromis to pojecia bardzo modne.
                        • Gość: dana33 do dzwonka IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 17:01
                          nu??????????? potrzebujesz poltory godziny do odpowiedzi na proste pytanie????
                  • Gość: babariba przepraszam, że się wtrącę... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 28.03.04, 17:38
                    ...a kto trzyma od lat kilku Arafata w areszcie domowym i domaga się
                    jednocześnie, żeby tenże zlikwidował terroryzm na terytoriach okupowanych?
                    Lewica, centrum, czy prawica?
                    A kto zlikwidował praktycznie wszystkie formacje paramilitarne (choćby siły
                    bezpieczeństwa) Autonomii Palestyńskiej, formacje podlegające formalnej
                    dyscyplinie i sformalizowanym regulaminom?
                    Lewica, centrum, czy prawica?
                    Takie mi przyszły do głowy jednoznaczne pytania...
                    Pozdrowienia z krainy ekologicznych napojów
                    dana napisała:
                    >lewica - chce oddac wszystko i jeszcze troche arabom, no i za wszystko, ale to
                    za wszystko zwala wine na israel
                    >
                    > prawica - nie chce oddac nic, albo nie za duzo, zwala wine za wszystko na arabow
                    >
                    > centrum - chca oddac wszystko, co nie zachwieje bezpieczenstwa israela, ale
                    nie za darmo: chca natychmiastowego przerwania terroryzmu i dostac uklad
                    pokojowy podpisany i utrzymany.
                    • Gość: mirmil przypomina to troszke IP: *.uBRgrb01.supercable.es 28.03.04, 18:46

> ...a kto trzyma od lat kilku Arafata w areszcie domowym i domaga się
                      > jednocześnie, żeby tenże zlikwidował terroryzm na terytoriach okupowanych?
                      > Lewica, centrum, czy prawica?
                      > A kto zlikwidował praktycznie wszystkie formacje paramilitarne (choćby siły
                      > bezpieczeństwa) Autonomii Palestyńskiej, formacje podlegające formalnej
                      > dyscyplinie i sformalizowanym regulaminom?
                      > Lewica, centrum, czy prawica?

przypomina to troszke walke mieszczanstwa z arystokracja. najpierw mieszczuchy
                      sie wdrapaly na najwyzsze urzedy i zaczely kierowac panstwem, a zaraz potem
                      zaczely walke ideologiczna z arystokracja, oskarzajac ja o bezczynnosc. a
                      przeciez sami do tej "bezczynnosci" doprowadzili.
                    • Gość: dana33 Re: przepraszam, że się wtrącę... IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 19:16
                      ha, prosze prosze, niech sie wszyscy ucza od babariby jak stawiac pytania!!!!
                      wiec prosze uwazac: oprocz prawicy, lewicy i centrum mamy takze derech medini i
                      derech tzvai. nu, wt tegoi nie macie, nikt tego nie ma. to taki zydowski
                      wymyslunek. wiec przewaznie ktorys z nich jest silniejszy w sporach co robic.
                      jak zwycieza derech medini, to zaczynaja tu i tam wyciagac macki czy jest jakas
                      mozliwosc z kims pogadac. jak zwycieza derech tzvai, to terrorysci dostaja w
                      d.... ja to wam tak okreslam bardzo prostym jezykiem, bo inaczej to nie
                      zrozumiecie. my sami nie bardzo rozumiemy, wiec wy to juz zupelnie nie. wiec
                      babaribo droga, zadajac te pytanka miales na 100% przed soba butle tego
                      knyszynskiego, do polowy pusta. w areszcie generalissimo trzyma panstwo israel,
                      postanowione zostalo przez derech medini i derech tzvai razem (rzadki przypadek
                      kiedy sie zgadzaja), poparci zostali przez 97,5% narodu israelskiego. sam chyba
                      rozumiesz, ze generalissimo nie wyszedl na tym tak zle. niby on w areszcie
                      domowym, ale konferencje prasowe ma, telefony i tv tez, radio tez i walowe
                      codziennie swieze z kraju wroga, na zamowienie wg listy ktora przysyla.
                      a ty, babaribo kochana, nie graj nieswiadomego. bo on zostal w tym tzw.
                      areszcie, albo jak wolisz areszcie domowym a la israel, osadzony nie pierwszego
                      dnia intifady, prawda? on tam zostal osadzony w momencie, jak pare razy
                      przyrzekl, ze zajmie sie terrorem palestynsko-arabskim i narobil wiekszego
                      balaganu. to po pierwsze. a po drugie, to jak on z tego aresztu domowego moze
                      okradac wlasny narod na miliony, jak on z tego aresztu moze wydawac pozwolenia
                      na ataki samobojcze, jak on z tego aresztu moze kierowac swoim tzwm rzadem,
                      mianowac lub dymisjonowac swoich ministrow, to on moze tez zlikwidowac
                      terroryzm. problem polega na tym, ze on chce posylac ludzi na wykonywanie
                      zamachow, a nie chce likwidowac terroru. nu, mamy problem, nie?
                      pewno, ze myh zlikwidowalismy wszystkie formacje, chociaz znow tak duzo ich nie
                      bylo. ale farsztejst, one wszystkie podlegaly arafatowi, one wszystkie mialay
                      nielegalna bron, ktorej nie wolno im bylo miec w takich ilosciach wg ukladow
                      oslo, oni wszyscy wiedzieli o szmuglu broni z egiptu, wiec oni nie bardzo byli
                      zdyscyplonowani, farsztejst?
                      ale pytales sie dobrze. tylko niestety, nie mam zadowalajacej cie odpowiedzi :)
                      • Gość: babariba oj, danuś, danuś... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 30.03.04, 16:48
                        ja się pytam wtedy, kiedy nie wiem. Sprawa mnie ciekawi, więc zapytałem i nie
                        może być mowy o jakiejs tam 'oczekiwanej odpowiedzi'. Poznałem twoje stanowisko
                        i tyle. Za mało wiem, zeby sie z nim zgodzic, lub polemizować.
                        A napój ekologiczny z Puszczy Knyszyńskiej zmysły jedynie i ciekawość wyostrza.
                        Polecam i pozdrawiam
                        • Gość: dana33 Re: oj, danuś, danuś... IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 18:11
                          ty masz przygotowana butelke???? extra dla mnie? bo ja sie wybieram gdzies tam
                          latem, to ja chce. sprobowac, znaczy sie... :)

nu, nie krzycz, to nie moje zdanie, to tak wyglada. nu, ale to cos nowego? w
                          kazdym kraju w rzadzie zgoda panuje? tylko u nas wiecej rekoma wymachuja, bo
                          wiesz, zydzie rozmawiaja rekoma. sprobuj w jakims zydowskim towarzystwie
                          zwaizac im rece z tylu. zobaczysz jaka cisza zapanuje... :)
                          • Gość: babariba zapraszam, już się trawka moczy taka, co na nią... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 00:10
                            ...żubry sikają i rybka się znajdzie prosto z wody, a i konik pod siodłem :)))
                            • Gość: dana33 Re: zapraszam, już się trawka moczy taka, co na n IP: *.adsl.actcom.co.il 31.03.04, 01:03
                              sluchaj, umawiajmy sie z gory: trawka i sikajace zubry ok, woda prosto z rybki
                              tez ok, a ty siodla z konikiem to odstaw na strone: siodlo sie pode mna zlamie
                              a konikowi pojdzie kregoslup... ty ich nie przerazaj.... :)
    • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 28.03.04, 17:06
      Nie zgadzam się z taką oceną forum. W jaki inny sposób moznaby się dowiedzieć,
      że dla naszych zydowskich przyjaciół podział na żydowskie - nieżydowskie jest
      ważniejszy niż jakikolwiek inny?
      • Gość: z daleka Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: 5.3.1R3D* / 212.29.206.* 28.03.04, 17:11
        ciekawa koncepcja. Tego chyba jeszcze nie bylo?. A moze sie myle; bo wlasciwie bylo juz wszystko.
        • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 28.03.04, 17:13
          Przyznam, że dla mnie również ciekawa.
      • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 17:14
        o co chodzi werw? kto dzielil forum? a co to za historia z tym zydowskie - nie
        zydowskie? slyszales cos takiego? jesli masz na mysli to, co pisal tomek o
        lojalnosci, to jeszcze dlugo nie znaczy, ze my tu dzielimy cokolwiek na
        zydowskie lub nie. widze, ze cos ci zalazlo za paznokiec...
        • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 28.03.04, 17:46
          Dana, mam na mysli chociażby to, że (gremialnie) nie widzicie nic złego w
          postępowaniu żydowskich kanalii.

Oraz to, że legitymacji dla ich istnienia upatrujecie w istnieniu kanalii
          niezydowskich. Co powiedzielibyście o mnie, gdybym usprawiedliwiał swoje
          naganne postępowanie istnieniem złoczyńców czeskich?

• Gość: z daleka Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: 5.5R* / 83.130.203.* 28.03.04, 19:17
            Mysle Werw, ze masz jakies powazne i bardzo uogolnione pretensje, ktore trudno
            Ci sprecyzowac. Byloby dobrze, gdybys po prstu i zwyczajnie wyrzucil to z
            siebie. Jak sadze nikt i niczym nie bedzie zaskoczony, ze o obrazeniu sie nie
            wspomne. Obrazanie sie to rzadka specjalnosc na tym forum i palcami
            obrazalskich wytykac nie bede.
            Ps. Zloczyncy czescy? Tez ciekawe.
            • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 28.03.04, 20:21
              Drogi Z Daleka,

"Pretensje" (jak zwał tak zwał) są bardzo konkretne i jasno wyłożone - moim
              zdaniem. Rozumiem jednocześnie, że byłoby może najwygodniej, gdyby były "bardzo
              uogólnione, które trudno jest sprecyzować" - moznaby wtedy (nie obrażając sie
              na siebie, oczywiście), skwitować sprawcę jako antysemitę i zakończyć dyskusję
              nie odnosząc się do meritum. Jednak czy antysemita nie moze mieć w niczym racji?
              • Gość: z daleka Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: 83.130.203.* 28.03.04, 20:40
                Alez moze. Jak najbardziej. Jednak nie moge tego z gory przyrzec, gdyz nie mam
                jeszcze pojecia o co chodzi tak ogolnie a szczegolnie szczegolnie.
                Np, ale tak zupelnie na przyklad. Jesli jakis any-X powie ze ten z daleka to
                jest glupi i ma wszy; to wszystko jest OK. Glupi nie jestem, wszow nie mam, a X
                nie jest anty, Jesli jednak ...zaraz, az wstyd mi tlumaczyc Tobie tak
                podstawowe rzeczy, przepraszam.
                • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 28.03.04, 20:53
                  az wstyd mi tlumaczyc Tobie tak
                  > podstawowe rzeczy,

Proponuję zatem tłumaczyć tak, aby można było cokolwiek zrozumieć, OK? :)
          • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 19:22
            nu, werw kochanie, ja ci cos powiem: ja jeszcze nie oskarzylam ani ciebie
            osobiscie, ani wszystkich polakow, ani polske o to, ze sa kanalia antysemicka,
            jeszcze nie uslyszales ode mnie, ze jestes paserem, antysemicka kurwa, i nic
            nie pisalam o twojej czesci ciala, ktora tylko oglada slonce. teraz farsztejst?
            jak te typki wqrwielsko-drzewiecko-rozlupane beda oskarzac dana osobe, np dane,
            i tylko dane, to ok. jak oni wlewaja sie na kazdego zyda na swiecie i na
            israel, robiac od czasu do czasu roznice miedzy zydami a jeszcze jakas
            kilikuosobowa, bezimienna grupa Zydow, nu, to ja naprawde nie widze nic zlego w
            fredziu44 i fredziu54. jestg ich dwoch przeciwko calej zgraji na tym forum.
            nawet sily nie sa rowne, ale tych dwoch zlosci was wiecej, niz nas ta cala
            zgraja. pomysl o tym
            • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 28.03.04, 20:35
              Dana, jeśli

"ja naprawde nie widze nic zlego w fredziu44 i fredziu54"

to nie ma znaczenia, że

"jeszcze nie uslyszales ode mnie, ze jestes paserem, antysemicka kurwa, i nic
              nie pisalam o twojej czesci ciala, ktora tylko oglada slonce"

bo to tak, jakbym usłyszał. Farsztejst du szon?

Przyznajesz sobie prawo do obrażania mnie z tego powodu, że istnieje Gucio,
              Jewhater i in. - Polacy niewątpliwie. Ja jeszcze sobie takiego prawa w
              odniesieniu do Zydów nie przyznałem, pomimo tego, że istnieją Fredzie.
              Czy widzisz róznicę?

Co do dysproprcji w liczebności:
              Ludzi mówiących po Polsku jest ile, z 50 mln? A Żydów mówiących po polsku ze
              sto tysiecy?

• Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 20:43
                sluchaj werw, ja ciebie osobiscie nigdy jeszcze nie obrazilam. ja jeszcze nie
                obrazilam nigdy polski jako kraju i cale 40 milionow polakow.
                nie moge nic poradzic na to, jak ty widzisz ta sprawe. ja ja widze inaczej. ja
                tez reaguje inaczej. ja mimo wszystkich obraz jakie poczytalam sobie na fym
                forum w ciagu ostatniego 1,5 roku jeszcze nie mam nawet w projekcie
                nienawidziec wszystkich polakow i polski. ty oczywiscie masz prawo czuc sie
                obrazony na wszystkich zydow i na mnie tez.
                • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 28.03.04, 20:51
                  Dana,

solidaryzujesz się i popierasz tych, którzy mają za cel obrażać

popierasz tych, którzy uogólniają

i ode mnie wymagasz selektywnego podejścia?
                  • Gość: z daleka Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: 5.5R* / 83.130.203.* 28.03.04, 23:03
                    Tak przygladem sie z boku tej wymianie pogladow i zrobilo mi sie troche smutno.
                    Moge zrozumiec ze jakies forumowe przyglupy wymachuja topotem na wszystkie
                    strony. Miotaja przeklenstwa i przekraczaja wszystkie mozliwe czerwone linie
                    (tlumaczenie z hebrajskiego). Jednak gdy wyczuwam sciane niecheci i
                    niezrozumienia u ludzi ktorych w gruncie rzeczy szanuje i chcialbym zrozumiec,
                    i... jest mi doprawdy i smutno i jakby beznadziejnie. To sa wlasnie te
                    momenty , kidy zadaje sobie pytanie czego wlasciwie tu szukam i czego oczekuje.
                    • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 30.03.04, 18:07
                      Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Tak przygladem sie z boku tej wymianie pogladow i zrobilo mi sie troche
                      smutno.
                      >
                      > Moge zrozumiec ze jakies forumowe przyglupy wymachuja topotem na wszystkie
                      > strony. Miotaja przeklenstwa i przekraczaja wszystkie mozliwe czerwone linie
                      > (tlumaczenie z hebrajskiego). Jednak gdy wyczuwam sciane niecheci i
                      > niezrozumienia u ludzi ktorych w gruncie rzeczy szanuje i chcialbym
                      zrozumiec,
                      > i... jest mi doprawdy i smutno i jakby beznadziejnie.

Mam dokładnie te same uczucia. A jestem jednym z ostatnich, żeby nie powiedzieć
                      ostatnim, który chciałby tę ścianę budować.

Proponuję tymczasem małe ćwiczenie empatyczno-fenomenologiczne. Proszę usiąść
                      wygodnie w fotelu i wyobrazić sobie wirtualna postać Werwa (czy tez kogokolwiek
                      innego, kto sie nada) w zażyłej, ba: serdecznej, komitywie z Jewhaterem
                      (pomimo, czy tez może właśnie ze względu na działalnośc JH na forum). Miałoby
                      to jakiś wpływ na dalsze wasze wzajemne stosunki czy też żadnego - z Twojej
                      strony?

• Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 18:18
                        z daleka pewnie nie znalazl tego postu tak w srodku. najprawdopodobniej mje
                        zdanie tez nie interesuje cie za bardzo, ale mimo to, werw, tu je masz:
                        nawet jak mi nie uwierzysz, to nie mam nic a nic na vis a vis ciebie w wygodnym
                        fotelu, nie tylko w serdecznej ale i w przyjacielskiej komitywie z jewhaterem,
                        splitem, goldbaumem i reszta tych typkow razem w kupie, z kawka, wodeczka,
                        sledzikiem, nawet godzinami. tak dlugo, jak twoje pogladey zostaja twoimi a nie
                        jewhatera & co. jak cie przekabaca, nu, to cie wsune do ich szufladki. ale
                        dopiero jak cie przekabaca. do tego momentu to ty werw a nie jewhater,
                        farsztejst?
                        • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 30.03.04, 21:56
                          Nu Dana, dlaczego ma mnie Twoje zdanie nie interesować? Bardzo często jest tak,
                          że jakbym chciał twoje wypowiedziedzi komentować, to jakbym ze soba gadał, nic
                          dodac nic ująć, farsztejst? Ale to że akceptujesz (oczywiście nie tylko Ty -
                          ale jako jedna z nielicznych choć odpowiadasz nt.) tych nienawistników - do
                          jakiego innego wniosku ma mnie prowadzić, poza tym, że ich pochodzenie jest
                          najważniejsze (bo przeciez nie łączysz się z nimi w poglądach, tj. w
                          nienawiści, prawda?)?
                          Po prostu nie znajduję innego wyjaśnienia. A jeśliby tak miało być, to dlaczego
                          tego nie przyznać? Śmieci pod dywan - po co?

PS. Mogłabyś się przyjaźnić np. z Jassinem?
                          • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 23:09
                            nie, werw, nie moglabym sie przyjaznic z yassinem. jakbym wiedziala, ze
                            fredziowe i boruchowe gadanie ma w nastepstwie zamachy i morderstwa na
                            niewinnych ludziach, to tez bym ich potepila. ale chyba sam rozumiesz, ze nie
                            ma wogole co stawiac tu jakiegokolwiek porownania. mozesz porownac klapsa po
                            reku z podcieciem gardla????
                            • Gość: z daleka Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: 5.5R* / 83.130.203.* 30.03.04, 23:40
                              Znalazlem , znalazlem i jestem w jeszcze wiekszej kropce. Mam wrazenie ze mimo
                              iz rozmawiamy w tym samym jezyku, slowa maja dla nas nieco inne znaczenie.
                              Trudno mi doprawdy pojac to przedziwne i powtarzajace sie na tym forum
                              zjawisko, jakim jest domaganie sie od innych zajecia tzw. twardego stanowiska w
                              sprawie ...innych. Dlaczego? Czy nie jest wystarczajace to co jeden z drugim
                              mowi od siebie, ma sie jeszcze spowiadac z tego czy, dlaczego popiera, lub nie
                              popiera tego czy innego. To czysta dziecinada. Czy Pan Werw popiera Gucia, czy
                              Fredzia, czy rowerka, to zupelnie jego sprawa. Dla mnie osobiscie liczy sie to
                              co Pan werw ma do powiedzenia. Gdyby Pan Werw, to oczywiscie tylko przyklad,
                              nie mial nic do powiedzenia,a jedynie cytowal kawalki z gazet i innych
                              oszolomow z lewa, prawa lub srodeczka, wowczas utozsamialbym go z tymi
                              oszolomami. Jesli zas, od czasu do czasu poprze takiego oszoloma z jemu tylko
                              wiadomego powodu, to jego sprawa.
                              Kazdy na tym forum funkcjonuje na wlasny rachunek. Kazdy, tym co pisze sobie
                              wystawia opinie, a nie tym o ktorych pisze. Taki Gucio , jest tego skrajnym,
                              patologicznym wrecz przykladem. Kiedys doprowadzil sie do samozaglady jako A.D,
                              potem, Jasio i diabli wiedza co jeszcze. Przeciez on nie jest ani szkodliwy,
                              ani opiniotworczy, nikt mu nie musi wystawiac cenzurki, bo on westawil sobie
                              sam. Tak jest ze wszystkimi, oczywiscie nie zawsze az tak skrajnie.
                        • Gość: sp;lit Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 30.03.04, 23:51
                          Ty masz tupet rowerowi zarzucac ze nie odpowiada na niewygodne pytania ,...

Well ja ci zarzucam : Fabrykacje i klamstwo , nie tylko kiedys , ale rowniez
                          dzisiaj , a ty pomijajac odpowiedzialnosc za to co piszesz twierdzisz ze to
                          deszcz pada :) Typowka dana , bez wstydu , ambicji i honoru ,...

uklony
                          • kosel_maruwi Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 30.03.04, 23:55
                            Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> Ty masz tupet rowerowi zarzucac ze nie odpowiada na niewygodne pytania ,...
                            >
                            > Well ja ci zarzucam : Fabrykacje i klamstwo , nie tylko kiedys , ale rowniez
                            > dzisiaj , a ty pomijajac odpowiedzialnosc za to co piszesz twierdzisz ze to
                            > deszcz pada :) Typowka dana , bez wstydu , ambicji i honoru ,...
                            >
                            > uklony

Od calej reszty rozni sie przeciez tylko produktywnoscia.
                            • Gość: sp;lit Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 31.03.04, 00:30
                              I wiekszym tupetem , ale ostatecznie manna z nieba nie leci ostatnio i trzeba
                              zarabiac na szekle , a jak ? ,... Kogo to obchodzi ? W jej slowniku nie ma
                              wstydu ani cos podobnego :)

uklony
                              • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 31.03.04, 01:09
                                alez alez, moi panowie, musze powiedziec, ze widzialam juz panow bez majtek,
                                prezentowali sie ciut lepiej albo ciut gorzej, ale tak tragicznie jak wy, to
                                naprawde po raz pierwszy i chyba po raz ostatni....
                                przyjemnego wieczoru scianko i rozlupancu..... :)
                                • kosel_maruwi Inaczej sobie nie wyobrazam 01.04.04, 00:57

www.zukunftspark.com/Foto_Schlusselloch_klein.JPG

> alez alez, moi panowie, musze powiedziec, ze widzialam juz panow bez majtek,
                                  > prezentowali sie ciut lepiej albo ciut gorzej, ale tak tragicznie jak wy, to
                                  > naprawde po raz pierwszy i chyba po raz ostatni....
                                  > przyjemnego wieczoru scianko i rozlupancu..... :)
                  • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 23:05
                    werw drogi, ja od ciedbie czegos wymagalam lub wymagam? ani od ciebie ani od
                    nikogo. ja juz nawet nie wymagam od moich wlasnych dzieci.
                    • Gość: dana33 do dzwonka rowerowego IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 23:07
                      nu, napisz ze nie odpowiesz, zeby z daleka mogl sie jeszcze polac woda, a tak
                      to dajesz mu zezgliszczec kompletnie....
                      rozumiem, ze nie chcesz odpowiedziec....
                      ok, moj tate mowil zawsze, ze zadna odpowiedz to tez odpowiedz... :)
                      • Gość: z daleka Re: do dzwonka rowerowego IP: 5.5R* / 83.130.203.* 28.03.04, 23:25
                        Juz mnie prawie nie ma. Na dzisiaj wypalilem sie, ale jutro jak Feniks z popilu
                        rozpale sie nowa ciekawoscia.
                        • Gość: dana33 Re: do dzwonka rowerowego IP: *.adsl.actcom.co.il 28.03.04, 23:31
                    • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 30.03.04, 18:09
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=11645185&a=11695358
                      Dla Dany, zaproszenie na kozetkę: prosze powtórzyć to samo, tyle że z użyciem
                      np. CCCP.
                      • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 18:29
                        werw, zrozum, to samo co ci odpowiedzialam, to samo odpowiedzialabym cccp.
                        ty sie lepiej zastanow, dlaczego on mi nie chce odpowiedziec na moje calkiem
                        proste pytanie.... nagle zamilkl i zniknal. nu?
                        mozesz mi zrzucic co chcesz, werw, to co inni zarzucaja mi na tym forum od
                        miesiecy ze przesiaknieta propaganda israelska, ze zabijam arabskie niemowlaki,
                        ze nienawidze arabow wszystkich pod rzad ile milionow ich tam nie ma, ze ja
                        syjoniskta, reqizjonistka, okupantka, nazistowskie metody mam, ze ja glupia,
                        nieinteligentna, ze nic nie wiem, ze wogole szukac drugiego takiego zera na
                        swiecie i cala reszte tych glupot. jednego nikt nie moze mi zarzucic: podoba
                        sie wam czy nie, mam wiecej odwagi niz niejeden z was na tym forum, zyd czy nie
                        zyd. i do wlasnego imienia i do odpowiedzi na kazde, zeby nie wiem jak
                        podstepliwe czy niewygodne pytanie. moglabym w najgorszym wypadku odpowiedziec,
                        ze nie chce odpowiedziec, ale nigdy jeszcze nie odeszlam w milczenie.
                        • werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 30.03.04, 22:10
                          OK, ale jakie to pytanie?:) Myslę zresztą, że po takim przywołaniu CCCP w końcu
                          przybedzie.
                          • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 23:10
                            idz wyzej do mojego postu z 28 marca o godzinie 15:21
              • kosel_maruwi Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 29.03.04, 23:16
                werw napisał:

> Przyznajesz sobie prawo do obrażania mnie z tego powodu, że istnieje Gucio,
                > Jewhater i in. - Polacy niewątpliwie. Ja jeszcze sobie takiego prawa w
                > odniesieniu do Zydów nie przyznałem, pomimo tego, że istnieją Fredzie.
                > Czy widzisz róznicę?

Popelniasz pewien podstawowy blad.
                Probujesz odwolywac sie do moralnosci nie baczac na fakt, ze etyka nie jest
                pojeciem uniwersalnym.
                Jest ona charakterystyczna dla konkretnej spolecznosci, grupy srodowiska.
                Kiedy grupy, ktore chcesz sprowadzic do wspolnego mianownika roznia sie
                zasadniczo aksjologia i deontologia jest to praca syzyfowa.
                Nie wynika to ze zlej woli ktorejs ze stron lecz z innych norma oceny tych
                samych sytuacji.
                Dotyczy to nie tylko muzulmanow.
                • kosel_maruwi PS 29.03.04, 23:43
                  Jest tu grupa z bardzo wyraznymi cechami moralnosci "Kalego"

Mysle, ze jak zechcesz to ja rozpoznasz.

• werw Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 30.03.04, 17:53
                  Prosze o wybaczenie - dla mnie są to rzeczy świeże.
            • furia44 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 29.03.04, 04:36
              Gadaj chlopu swiete slowa, a on nadal: moja krowa.
            • fredzio44 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość 29.03.04, 05:39

> nu, to ja naprawde nie widze nic zlego w
              > fredziu44 i fredziu54.
              Musimy sie postarac nagadzic jeszcze gorzej :-)

Wiesz co ciekawe, Dana, ze kilku nas Fredziow i Boruchow jest przyczyna
              masowego antysemityzmu na tym forum. Mimo tego ze oni wszyscy dobrze wiedza ze
              to jedna i ta sama osoba uzywa te wszystkie nienawistne nicki. Mimo tego ze
              wypowiadali taka sama opinie przed naszym tu pojawieniem. Natomiast jedna
              furia i kilku znajomych z Warszawy zupelnie wyleczyli mnie od polakozerstwa.
              He, he, he. Co nie znaczy ze zycze Cepowi czegos dobrego :-P
              Fredzio - polakofil (yeah, right!)

oj wej!
              • Gość: dana33 Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.adsl.actcom.co.il 29.03.04, 20:02
                • Gość: z daleka Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: 5.5R* / 83.130.203.* 29.03.04, 22:10
                  Tak sie zastanawiam, czy odbywa sie w Polsce aktualnie jakis wyscig kolarski?
                  Ciekawe.
                  • white.rower course de la paix! 29.03.04, 22:17

> Tak sie zastanawiam, czy odbywa sie w Polsce aktualnie jakis wyscig kolarski?
                    > Ciekawe.
                    www.cycling4all.com/index.php?content=publi02b.php
                    to chyba w maju...
                    • Gość: z daleka Re: course de la paix! IP: 5.5R* / 83.130.203.* 29.03.04, 22:36
                      Jak sie to mowi uderz w stol a rowerek u plata. Pan tu Panie Welocyped po
                      bezdrozach sie wloczysz, a ja gore. Z ciekawosci gore. Poniewaz w naszym wieku,
                      pamiec jest nierychliwa, osmielam sie przypomniec o pytaniu ktore padlo, i
                      odpowiedzi ktorej nie bedzie.
                      Ps. Ladnie sie ten wyscig nazywa"course de la paix". Z czasow komuny nazywal
                      sie swojsko "Wyscig Pokoju". Tys piknie.
                      • Gość: z daleka Re: ale faszla IP: 5.5R* / 83.130.203.* 29.03.04, 22:39
                        Jak juz skonczylem, to spostrzeglem, ze to nie ten rower zupelnie nie ten.
                        • zielona.hulajnoga :-P 29.03.04, 22:49

> Jak juz skonczylem, to spostrzeglem, ze to nie ten rower zupelnie nie ten.

Cep dzisiaj na kacyku. Nie w stanie pisac.
                          :-P
                          • Gość: z daleka Re: :-P IP: 5.5R* / 83.130.203.* 29.03.04, 22:54
                            Myslalem. ze sie sciga.
                            • Gość: dana33 Re: :-P IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 00:03
                              a ja widze, ze my czuwamy.... ale znow, jak sie ma takie sliczne zolnierki,
                              to mozna spac spokojnie nie? :)
                              • Gość: Perry Re: :-P IP: *.perrycorp.com 30.03.04, 00:24
                                a czy z daleka wie o co chodzi? :-)
                                • Gość: dana33 Re: :-P IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 01:26
                                  a co, z daleka to nie widzi naszych zolnierek? :) one je musi widziec
                                  codziennie rano.... :)
                                  • perry.perry Re: :-P 30.03.04, 04:03

> a co, z daleka to nie widzi naszych zolnierek? :) one je musi widziec
                                    > codziennie rano.... :)

Ale tu chodzi o jedna :-)
                              • furia44 Re: :-P 30.03.04, 10:05

> a ja widze, ze my czuwamy.... ale znow, jak sie ma takie sliczne zolnierki,
                                > to mozna spac spokojnie nie? :)
                                Cos mi sie wydaje, ze one, to znaczy te sliczne zolnierki, to raczej sen z oczu
                                spedzaja :-); cus jakas nieliniowa logika
            • Gość: sp;lit [...] IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 30.03.04, 15:47
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • zielona.hulajnoga do sp;lita 30.03.04, 15:53
                dwa slowa:
                www.wayney.pwp.blueyonder.co.uk/82.htm
                • Gość: dana33 do hulajnozki IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 18:21
                  geee, jak ja bede spac w nocy, przpuscilam splitka......
                  ale link sliczny..... :) jak wy znajdujecie takie rzeczy???? ja to tylko
                  jewishgen i inne takie historyjki.... :)
                  • zielona.hulajnoga Re: do hulajnozki 30.03.04, 18:30

> geee, jak ja bede spac w nocy, przpuscilam splitka......
                    > ale link sliczny..... :) jak wy znajdujecie takie rzeczy???? ja to tylko
                    > jewishgen i inne takie historyjki.... :)

a szkoda, bo split byl wlasnie do Ciebie. Mial jakies pretensje ze o cos go
                    oskarzalas. Nie pamietam szczegulow, bo w calosci nie czytalem.

A co do takich rzeczy, to google, google, i jeszcze raz google. www.google.com
                    Wczoraj nawet znalazlem slowa do piosenki "Obozowe Tango"

www.google.com/
                    • Gość: dana33 Re: do hulajnozki IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 18:33
                      aaaa, to ulubione google mojego isza..... a ja na przekor :) nie ide w google.
                      co za nazwa, google. nie przypomina ci to kogiel mogiel? ale pojde w koncu, bo
                      ty i isz to za duzo.... :)
                      • zielona.hulajnoga Re: do hulajnozki 30.03.04, 18:40

> aaaa, to ulubione google mojego isza..... a ja na przekor :) nie ide w
                        google.
                        > co za nazwa, google. nie przypomina ci to kogiel mogiel? ale pojde w koncu,
                        bo
                        > ty i isz to za duzo.... :)

po angielsku ma inne skojarzenia...
                        a zreszta ja lubie kogiel mogiel, ale moja isza nie pozwala mi tego jesc, bo
                        boi sie bakcyli w surowych jajkach :-(
                        • Gość: dana33 Re: do hulajnozki IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 18:42
                          tez w takich organicznych, co nie polewane, nie posprejowane i kurki tylko
                          dobre i swieze ziarenka zasuwaja????? ty powiedz swojej iszi, ze zycie bez
                          ryzyka traci iskierke.... :)
            • Gość: sp;lit Re: Do Dany33 - słoneczko i lewicowość IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 30.03.04, 18:49
              Nu ciucka , na takie zarzuty musisz miec dowody , a ich nie masz bo ja ich nie
              mam tych epitetow w moim slownictwie , a ty jak ich nie masz to je produkujesz
              i przylepiasz komu sie da etykietke chama z braku argumentow ,... Natomiast
              nazwalem cie kiedys a "b.t.h" i nic sie nie zmienilo , bo jak ktos komus
              dziecko w "brzuch wtyka" to na to zasluguje :) Teraz wtykasz znowu !!!

Piessna przegiela troche ,... Znaczenia slowa nie rozumie , bo nie bylo w
              obrazliwym podtekscie , a podkresleniem ludzkiej natury .

uklony

===============================================================================

nu, werw kochanie, ja ci cos powiem: ja jeszcze nie oskarzylam ani ciebie
              osobiscie, ani wszystkich polakow, ani polske o to, ze sa kanalia antysemicka,
              jeszcze nie uslyszales ode mnie, ze jestes paserem, antysemicka kurwa, i nic
              nie pisalam o twojej czesci ciala, ktora tylko oglada slonce. teraz farsztejst?
              jak te typki wqrwielsko-drzewiecko-rozlupane beda oskarzac dana osobe, np dane,
    • werw Re: Do CCCP 30.03.04, 18:12
      J'm sorry - więcej się nie wtrynię. To przez wrodzony brak wyczucia.
      • Gość: dana33 do werwa IP: *.adsl.actcom.co.il 30.03.04, 18:20
        a dlaczego nie? muslisz, ze zepsules cos???? nu, wtracaj sie dalej, nic nie
        zepsules... :)
        cepek po prostu nie chce odpowiedziec, nie wygodnie mu.... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka