Dodaj do ulubionych

Zakajew gieroj

19.09.10, 00:14
polskie MSZ pod wodzą Sikorskiego dało wizę Zakajewowi wiedząc chyba (zakładam profesjonalność) jakie to może mieć konsekwencje. Jednocześnie trwają bowiem rozmowy o umowie gazowej z Rosją - umowie, do której nagle wtrąciła się EU na życzenie części PO ( Saryusz- Wolski) . EU chce dać Polsce w plecy, czyli odebrać jej prawo dysponowania własnymi rurami w swoim kraju. Teraz awantura z Zakajewem może utrudnić wspólne stanowisko Polska - Rosja. korzystne wcale nie tylko dla Rosjui ale i dla Polski.
Obserwuj wątek
    • jaja_na_boczku alze zdRadek szpion Mi5 robi za co mu placa 19.09.10, 00:49
      pomysl - ucieka gnojek przed matura, Po latach nieistnienie wraca znikąd. Media, te wolne oczywiscie, robia go na meza stanu niczym pania Srode we czwartek.

I nikt nawet nie sprawdza co on tych 20 lat robil. Wazne, ze ma zone Applebaum i sluzy wlasciwym silom. A zdRadek tak jak go tresowali wykonuje polecenie szefostwa a nie będzie sobie głowy zawracał jakimis pie...mi jak interes Polski.

• eva15 Re: alze zdRadek szpion Mi5 robi za co mu placa 19.09.10, 01:03
        No właśnie... I tym gnojowisku, Pawlak - jedyny przytomny- jest kreowany na zdrajcę, tak z prawa jak i z lewa.
        • mara571 Pawlak naprawde przytomny? 19.09.10, 10:49
          rozumiem, ze zasluguje na to okreslenie, bo wynegocjowal umowe na bardzo wiele lat (2037) i gwarantujaca Gazpromowi wysokie ceny. Takie, ktorych juz sie nie udaje osiagnac na rynkach Europy zach., ktora ma dostep do gazu norweskiego i katarskiego.
          Jak zwykle moskiwski punkt widzenia.
          • jaja_na_boczku Re: Pawlak naprawde przytomny? 19.09.10, 16:08
            mara571 napisała:

> rozumiem, ze zasluguje na to okreslenie, bo wynegocjowal umowe na bardzo wiele
            > lat (2037) i gwarantujaca Gazpromowi wysokie ceny. Takie, ktorych juz sie nie u
            > daje osiagnac na rynkach Europy zach., ktora ma dostep do gazu norweskiego i ka
            > tarskiego.
            > Jak zwykle moskiwski punkt widzenia.

gaz katarki jest dużo droższy do rosyjskiego ale Polakom to nie przeszkadza w kupowaniu, a Norweski na ile lat wystarczy na 20, 25? ;-)

Poza ty mskad wiesz jakie beda ceny gazu za 5 lat? rozumiem, ze zrodel energii bedzie przybywac.ufff od jutra spie spokojnie, tylko po ch... Kanada pręży zapadła klate w obronie paru m2 sniegu?

A zachodnia Europa placi mniej bo to POLSKA i KACZPOLSKI nieRZAD swoja hucpa polityczna doprowadzili do eskalacji nienawiści.
            • eva15 Pawlak a gazociąg jamalski 19.09.10, 16:44
              Przede wszystkim Pawlak jako bodaj jedyny rozumie, co jest grane. Jak wiadomo za ca rok zacznie działać Nord Stream i to jest ostatni dzwonek, by Polska dostała długoterminowe umowy, czyli nie wypadła z gry.
              Tymczasem Saryusz-Wolski (PO nie PiS!) złożył donos do EU na umowę Pawlaka twierdząc, że jest niezgodna z prawem EU. No i EU się wtrąciła, przy czym wcale jej nie przeszlkadza długoterminowość umów (sama też ma takie z Rosją) lecz chce odebrać spółce polsko-rosyjskiej zawiadywanie rurą jamalską . Praktycznie chce tą spółkę nieformalnie wywłaszczyć, bo żąda by do rury mieli dostęp wszyscy, również koncerny zachodnie. Tą ideę popiera usilnie polskie MSZ.

Czyli rzecz ma się sprowadzić do tego, że Polska z ważnego kraju transferującego gaz z Rosji na Zachód tracąc kontrolę nad swoją własną rurą z podmiotu w handlu gazem stanie się przedmiotem/terenem gry zachodnich koncernów , a rosyjski gaz będzie mogła sobie kupować od pośredników amerykańskich bądź niemieckich korzystających z polskiej rury. Oczywiście z odpowiednim narzutem.
              Polskie władze, gdyby tylko od nich to zależało, zignorowałyby sprzeciwy Pawlaka i oddały rurę w obce ręce. Sęk w tym, że rura jest w połowie rosyjską własnością, a Rosja nie chce dać się wywłaszczyć.

Dobrze te przepychanki opisuje Szczesniak na swoim forum, radzę tam zaglądać, by zrozumieć, co na prawdę jest grane:

szczesniak.pl/1734
              szczesniak.pl/1730
              EU wtrąciła
              • jaja_na_boczku no właśnie tylko jakie korzyści sa z rozdawnictwa 19.09.10, 16:50
                polskiego majątku? sarjusz-niepolski dostał w alpe ?czy jest idiologicznym kretynem jak zimny Lechu?

Bo o to ,ze Rosja sie z EU dogada nie mam wątpliwości, chco to niekoniecznie będzie korzystne dla nas...
                • eva15 Re: no właśnie tylko jakie korzyści sa z rozdawni 19.09.10, 17:59
                  Głupim i nabuzowanym ideologicznei nikt w łapę dawać nie musi. Im wystarczy satysfakcja, że pokażą Ruskim, gdzie raki zimują.
                  • jaja_na_boczku to sius-niepolski to taki glupawy malutki ideolo? 19.09.10, 23:14
                    eva15 napisała:

> Głupim i nabuzowanym ideologicznei nikt w łapę dawać nie musi. Im wystarczy sat
                    > ysfakcja, że pokażą Ruskim, gdzie raki zimują.

on jest na tyle glupi ze nie widzie ,ze szkodzi Polsce a Rosji dużych problemów nie jest w stanie wyrządzić? ze tez takich gnidowych zop w sowietach nie wygubili a oficerów tak. Przeklęte jewriejo-gruzjaszki obu bratnim narodom szkodziły tfu

A wracjajac do tematu znaczy jak psychopata do powinien do polityki bo nieprzekupny? jak Hitler, bo Kanaris czy Doenitz daliby sie przekupić.

Tak jak i wygrać wojnę bez obozów i holocaustu ;-)
                    • eva15 Re: to sius-niepolski to taki glupawy malutki ide 19.09.10, 23:17
                      Otóż to, po co obozy, skoro można we łbach zamącić? Bez bicia.
            • mara571 gaz katarski drozszy? 19.09.10, 16:49
              dla mnie nowosc, bo po zmianie dostawcy gazu w Nadrenii placimy mniej. Zawdzieczamy to
              dostawom skroplonego gazu z Kataru do Roterdammu (zamiast do USA), ktore spowodowaly OBNIZKE CEN GAZU.
              Zapotrzebowanie na dostawy z Rosji spadlo, Gazprom udzielil zachodnim odbiorcom sporych rabatow.
              Mozna probowac tlumaczyc spadek zapotrzebowania na gaz kryzysem w roku 2009. Ale w miedzyczasie niemiecki przemysl wlaczyl znowu wszystkie moce produkcyjne.
              Sam Gazprom przewiduje wzrost cen w roku 2012
              wyborcza.biz/biznes/1,101562,8015980,Prezes_Gazpromu_prognozuje_wzrost_ceny_gazu_dla_Europy.html
              ale sam przyznaje, ze w roku 2010 eksport spadl, bo konkurencja katarska i norweska oferuje to samo po nizszych cenach.
              "Winny" jest amerykanski gaz lupkowy:
              finanse.wp.pl/kat,1356,title,Gazprom-gaz-lupkowy-moze-zmienic-swiatowy-rynek-gazowy,wid,11894388,wiadomosc.html?ticaid=1aea0
              Winny, moj drogi, jest tak naprawde Leszek Miller, ktory uniewaznil umowe z Norwegami.
              Kiedy jestes uzalezniony od jednego dostawcy nie mozesz zadac rabatow.
              Prawdobodobnie zmniejszenie zapotrzebowania na rosyjski gaz nas uratowalo. Mamy nadal duze dostawy.
            • eva15 Re: Pawlak naprawde przytomny? 19.09.10, 23:06
              jaja_na_boczku napisał:

> gaz katarki jest dużo droższy do rosyjskiego ale Polakom to nie przeszkadza w k
              > upowaniu

Nic nie szkodzi , skoro jest droższy znaczy, że jest tańszy. Wot logika nad nadwiślańska:

szczesniak.pl/1375
        • jaja_na_boczku Re: alze zdRadek szpion Mi5 robi za co mu placa 19.09.10, 16:05
          eva15 napisała:

> No właśnie... I tym gnojowisku, Pawlak - jedyny przytomny- jest kreowany na zd
          > rajcę, tak z prawa jak i z lewa.

widać próbuje prowadzić Realpolitik i o zgrozo robi to w interesie Polski? ajwaj straszne
    • trollik.morski Re: Zakajew gieroj - kochajcie Czeczenów... 19.09.10, 09:25
      ale wpierw obejrzyjcie:
      www.truthtube.tv/play.php?vid=2761
      www.truthtube.tv/play.php?vid=2133
    • l-oxo-l Czyli jak zwykle zesramy się a nie popuścimy 19.09.10, 10:33
      To tradycja polskiej polityki wzięła górę jak zawsze nad logiką. Ale to dobrze , bo to dzięki tej durnocie powiedzenie Polska od morza do morza zawsze będzie jedynie powiedzeniem i mrzonki o polskiej wielkomocarstwowości pozostaną jedynie mrzonkami. Dla Ruskich taki minister spraw zagranicznych jak Radek to złoto.
    • przyjacielameryki Re: Zakajew gieroj 19.09.10, 11:02
      eva15 napisała:

> polskie MSZ pod wodzą Sikorskiego dało wizę Zakajewowi wiedząc chyba (zakładam
      > profesjonalność) jakie to może mieć konsekwencje. Jednocześnie trwają bowiem
      > rozmowy o umowie gazowej z Rosją - umowie, do której nagle wtrąciła się EU na ż
      > yczenie części PO ( Saryusz- Wolski) . EU chce dać Polsce w plecy, czyli odebr
      > ać jej prawo dysponowania własnymi rurami w swoim kraju. Teraz awantura z Zak
      > ajewem może utrudnić wspólne stanowisko Polska - Rosja. korzystne wcale nie ty
      > lko dla Rosjui ale i dla Polski.

Sądzisz, że jednak polityka wkroczy do umowy gazowej? Rosja nie potrafi inaczej? Ta umowa gazowa oczywiście że jest ważna i powinni się dogadać a zaangażowanie UE wynika z wdrażania dyrektywy unijnej odnośnie zarządzania rurami przesyłowymi na terenie UE. Rosja twierdzi że ją przepisy unijne nie obchodzą bo nie jest w UE a my twierdzimy inaczej. To jest batalia nie pomiędzy Polska i Rosja a pomiędzy UE i Rosją! Jak się nie dogadają to trudno, jakoś powinniśmy sobie poradzić w oparciu o dostawy z UE, ale nie wiem czy tomożliwe technicznie!
      • jk2007 przyjacielu - zaczni zbierać chrust 19.09.10, 11:11
        przyjacielameryki napisał:
        To jest batalia nie pomiędzy Polska i Rosja a pomiędzy UE i Rosją! Jak się nie dogadają to trudno, jakoś powinniśmy sobie poradzić w oparciu o dostawy z UE, ale nie wiem czy tomożliwe technicznie!
        • mara571 jeszcze przez pare lat niemozliwe 19.09.10, 11:26
          tylko Gazprom traci udzialy na rynku w Europie zachodniej. Pozostaje rynek polski.
          Nie mam pojecia czy moze je zrekompensowac dostawami do Chin w ciagu nastepnych 2-3 lat.
          • jaja_na_boczku a te 3-5 lat to w jakis sposob Pl bedzie dostawal 19.09.10, 16:11
            mara571 napisała:

> tylko Gazprom traci udzialy na rynku w Europie zachodniej. Pozostaje rynek pols
            > ki.

> Nie mam pojecia czy moze je zrekompensowac dostawami do Chin w ciagu nastepnyc
            > h 2-3 lat.

jasne Polska jest znacznie lepszym klientem niż takie biedne Chiny. my jesteśmy krajem zasobnym a Chiny to biedota.
            • mara571 zapomniales, ze gaz trzeba jeszcze transportowac 19.09.10, 17:14
              albo go skroplisz w jakim porcie i wysylasz w rozne zakatki swiata, albo masz gazociagi.
              Rosyjski budzet bez wplywow z eksportu gazu sie nie obejdzie. Pieniadze te potrzebuje tandem M-P na zapowiedziana modernizacje Rosji.
              Jak na razie Rosjanie wybudowali rurociag dla dostaw ropy do Chin, otwarty w sierpniu przez Putina.
              Gaz Chinczycy kupuja w Turkmenistanie.
              W roku 2006 planowano budowe gazociagu przez Altaj, ktory powinien byc oddany do uzytku w roku 2011.
              W zeszlym roku podpisano umowe na dostawy ok 70 mld m3 rocznie. Dostawy maja sie rozpoczac w 2014/2015 roku.
              www.handelsblatt.com/politik/international/russland-und-china-schliessen-milliardendeal;2468442
        • przyjacielameryki Re: przyjacielu - zaczni zbierać chrust 19.09.10, 12:17
          jk2007 napisał:

> przyjacielameryki napisał:
          > To jest batalia nie pomiędzy Polska i Rosja a pomiędzy UE i Rosją! Jak się nie
          > dogadają to trudno, jakoś powinniśmy sobie poradzić w oparciu o dostawy z UE, a
          > le nie wiem czy tomożliwe technicznie!

Masz rację, właśnie kupiłem 8 palet(1 metr przestrzenny) drzewa brzozowego do kominka a mam taki kominek który ogrzewa mi cały dom, mam też ogrzewanie na gaz i niezależne podłogowe na prąd. Kuchnię mam na prąd a ciepłą wodę i na gaz i na prąd. Mieszkam we własnym domu. Więc mi to loto ten gaz! Ale inni mogą mieć problemy ale wtedy i Rosja będzie miała problemy. Jak to mówią - mieczem wojujesz od miecza giniesz!
          • l-oxo-l Re: przyjacielu - zaczni zbierać chrust 19.09.10, 15:27
            Na ogrzewanie domów i smażenie placków potrzebna jest mikroskopijna część importowanego gazu. Większość jest potrzebna dla przemysłu do różnych procesów technologicznych np w hutnictwie.
            • jaja_na_boczku Re: przyjacielu - zaczni zbierać chrust 19.09.10, 16:14
              l-oxo-l napisał:

> Na ogrzewanie domów i smażenie placków potrzebna jest mikroskopijna część impor
              > towanego gazu. Większość jest potrzebna dla przemysłu do różnych procesów techn
              > ologicznych np w hutnictwie.

nie pieprz przemysł nie jest potrzebny w Polsce. Wiadomo jesteśmy społeczeństwem postindustrialnym i u nas sie robi pieniądze na pośrednictwie, imporcie oraz dotacjach unijnych
          • walter622 Re: przyjacielu - zaczni zbierać chrust 19.09.10, 15:42
            przyjacielameryki napisał:

> Masz rację, właśnie kupiłem 8 palet(1 metr przestrzenny) drzewa brzozowego do k
            > ominka a mam taki kominek który ogrzewa mi cały dom, mam też ogrzewanie na gaz
            > i niezależne podłogowe na prąd. Kuchnię mam na prąd a ciepłą wodę i na gaz i na
            > prąd.
            I to wszystko dzięki hojności przechodniów z przejścia podziemnego przy Wileńskiej !!!
            A ile z tego byli prawosławni wychodzący z pobliskiej cerkwi ? - oni po mszy muszą się dzielić
            z bliźnimi więc "przyjaciel" najwyraźniej na nich cynicznie żeruje . No, a po tym odreagowuje na forum.
            • jaja_na_boczku zapytaj go skad bedzie mial prad ;) 19.09.10, 16:16
              bo nie mowi sie jeszcze tego glosno ale prądu TEZ bedzie brakować za pare lat... min dlatego Kulczyk buduje elektrownie weglowa na Białorusi. Tja niedemokratyczne rzady sie przydają do zatruwania środowiska ;-)
              • l-oxo-l Re: zapytaj go skad bedzie mial prad ;) 19.09.10, 18:56
                "bo nie mowi sie jeszcze tego glosno ale prądu TEZ bedzie brakować za pare lat... min dlatego Kulczyk buduje elektrownie weglowa na Białorusi. Tja niedemokratyczne rzady sie przydają do zatruwania środowiska ;-)"

I znów trzeba będzie schować zardzewiałą szabelkę do szafy i dogadywać się z Ruskimi. Ruscy już o tym wiedzą i budują dla Polski elektrownię atomową w Obwodzie Kaliningradzkim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka