Dodaj do ulubionych

Ja wierze w ciebie-Rosja!

29.12.10, 18:50
Ostatnio sporo pisalo sie o tym co dzieje sie w Rosji,a konkretnie o zamieszkach,ktore byli sprowokowane zabojstwem Rosjanina,przez "kaukazcow". To odrazu podnioslo temat rozpadu Rosji na kawalki,jak w mediach,tak i na tym forum.
Co jest ciekawo,jak w UK kibole rozrobiaja,jak we Francji emigranci paralizuja zycie stolicy na kilka tygodni,jak w USA po powodzi cale miasto okazalo sie w rekach grabiezcow, o tym co dzieje sie w Grecji i innych panstwach nie wspomne,nikt nie wyciaga zadnych czarnych wnioskow.Ale w przypadku Rosji,odrazu wszystko co moze byc najgorszym.Chociaz to co dzialalo sie we wspomnianych panstwach trwalo tygodni i nawet miesiace.W Moskwie milicja bez zadnych ofiar i bez wiekszej przemocy potrafila zneutrolizowac w kilka godzin.
A tak naprawda, najgorsze Rosja ma dawno za soba. Najpowazniejsze zagrozenie dla Rosji,jako calosci,bylo w sierpniu 1999 roku w gorach Dagestanu i tam ze to zagrozenie odeszlo w niebyt.Bo wlasnie wtedy w upale i kurzu,podniesionym armatnimi wybuchami,rosyjskie spadochraniarze razem z czolgistami niszczyli czeczenskich terrorystow,ktore zaatakowali Dagestan,liczac na to,ze przylacza Dagestan do nich i dzieki temu wyjsc k Kaspijskiemu morzu.. Oni liczyli na to,ze przedstawiciele wiecej niz 40 narodow ,zamieszkalych ta republike,niezadowolonych swoim zyciem i wladzami ,zbuntuja sie przeciw Moskwie.W taki sposob separatysci liczyli odlaczyc Kaukaz Polnocny od Rosji,a przez to rozpoczac rozpad Federacji Rosyjskiej.
K wielkiemu zdumieni Basajewa i Radujewa ,Dagestancy,jak jeden ,zaczeli walczyc przeciwko nim ,poniewaz nie chcieli isc w ciemna religiozna przeszlosc.Miejscowi mezczyzni szli do wlaki z terrorystami,jako ochotniki,a kobiety i dzieci rzucali rosyjskim zolnierzam kwiaty,dawali im chleb,wode,papierosy.
Swoimi dzialaniami czeczensci separatysci sprowokowaly II wojne czeczenska i doprowadzily do likwidacji bandycko-separatystycznego gniazda na Polnocnym Kaukazie.
Wlasnie sierpien 1999 roku mozno uznac za punkt zwrotny w nowoczesnej Historii Rosji.Bo wlasnie wtedy byl postawiony krzyz na planach rozwalenia Rosji.
Rosjanie to imperska nacja,to nie podlega dyskusji.Tak samo ,jak i Brytyjczyki,Amerykanie ,a nie dlugo i Chinczyki.Ale tylko Rosjanie maja unikatowe doswiadczenie stabilnego wspolistnienia roznych narodowosci w jedynym Panstwie (wieloletnie).Nie zawsze to doswiadczenie bylo tylko pozytywnym i bezchmurnym-rozne rzeczy zdarzaly sie.Ale od tego doswiadczenie rosyjskie nie jest mniej pozytecznym,pouczajacym i ciekawym.
Tylko silne,pewne w sobie Panstwo moze pozwolic na federatywny uklad i do tego po narodowym kryteriam.Czy wiele takich Panstw wy znacie w Swiecie? Rzucac oskarzenia w nieumieniu zadowolic wszystkie narodowosci,w tym czasie,jak wiekszosc Panstw w Europie sa unitarne,a i tak nie potrafia znalezc wspolny jezyk miedzy dwoma etosami,jest jak minimum-glupota.Niewspolmierne wielkosci,jak rowniez zrozumienie problem stojacych przed Rosja.
Moskwa,na rownie z Londynem,Waszyngtonem,Berlinem,Paryzem i Pekinem,tak jak i dawniej, pozostaje jednym z najwazniejszych centrum wplywow w Swiecie.Jednak Rosja ma jedna wielka przewage.Ona swoja "przelomowa epoke" ma juz za soba i teraz ma tylko sie rozwijac i kroczyc do przodu.A w tym czasie Europa i USA sa na rozdrozu i ich czekaja bardzo powazne i przykre doswiadczenia.
Rosja przezyla katastrofe 1991 roku.Ona z wlasnej woli "puscila" byle republiki radzieckie.
No jak polozyc reke na serdce,czy mozno bez klamstwa odpowiedziec na tak postawiono pytanie:
"Czy stali bardziej szczestliwymi Narody ,w nowych niezawislych panstwach?"
Dzis Rosja rozwija sie,ona znajdzie odpowiedzi na wszystkie problemy,ktore wstana przed nia (jak zawsze).Z Rosja jest wszystko w porzadku.
Oczewiscie,mozno powiedziec wiele zlego o dniu dzisiejszym Rosji i beda miec racje,ale mnie chodzi o przyszlosc rosyjskiego wspolnego domu dla roznych narodow-fundament juz jest.
A tym, kto we wszystkim co jest zlego,obwinia Rosje,ja powiem:
Na Swiat trzeba patrzec szerzej! Swiat nie jest czarno-bialym.Niezdolnosc przyjmowac go takim ,jakim jest,a takim jakim wielu chcialo by widziec-to jest oznaka politycznej infaltywnosci.A jej trzeba sie pozbywac.

P.S.To co napisalem w tym poscie,to tylko rozmyszlenia na glos.To zadne naukowe wypracowanie.Ja tak widze,a czy mam racje-przyszlosc pokaze.
Celowo nic nie wspominam o dniu dzisiejszym,poniewaz nic,co by mialo wplyw na przyszlosc Rosji,w wydarzeniach dnia dzisiejszego- nie widze.Co jest istotne,lezy w przeszlosci,o ktorej wspomnialem.

Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 19:06
      Igor, co Ty bredzisz???? Rosja to zsyłki w Sybir milionów ludzi, to mordy niewinnych ludzi, to polityka eksterminacji i zniewalania całych narodów. Rosja to kraj żyjący z wyzysku podbitych narodów i państw ale sama po wyzwoleniu się tych zniewolonych nie radzi sobie i zostaje cywilizacyjnie za światem. To kraj zawsze zacofany i technologicznie i społecznie a obecnie nie wiele liczący się i staczający się w nicość(no może w zależność od Chin). Ty porównujesz Rosję i Rosjan z tą znienawidzoną Ameryką i to Ameryką demokratyczną???? Cha!, cha, cha!, cha!, cha! Igor albo jesteś kompletnym nieukiem i nie masz pojęcia o świecie albo klepiesz bezmyślnie tę swoją absurdalną propagandę!!!!!!! Zapamiętaj sobie - Ameryka i Rosja(ZSRR) to dwa bardzo różne zupełnie nieporównywalne światy na korzyść Ameryki. Rosja jest wielka ale tylko i wyłącznie z powodu olbrzymiego obszaru jaki zajmuje - zbyt wielkiego Igor!!
      • igor_uk Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 19:16
        przyjacielameryki,wlasnie to bylo adresowane do ciebia:
        "Na Swiat trzeba patrzec szerzej! Swiat nie jest czarno-bialym.Niezdolnosc przyjmowac go takim ,jakim jest,a takim jakim wielu chcialo by widziec-to jest oznaka politycznej infaltywnosci.A jej trzeba sie pozbywac."

Ty widzisz swiat czarno-bialym.Rosja zla,Ameryka dobra.
        I teraz pojedz do wielu krajow i sprobuj tam udowodnic ta teze.
        • borrka Igorek wzlecial na Koniku Garbusku ... 29.12.10, 19:54
          W swietlana przyszlosc.
          A ja Ci Igorek cos powiem.
          Znam te Wasza Matuszke lepiej, niz 99% Rosjan.
          Ja Rosje jako zjawisko kulturowe, a nie imperialne, raczej lubie.
          Nie jestem nawet z nicku przyjacielem Jankesow - patrze im, no w mojej skromnej skali, bacznie na rece.

Jesli jednak mialbym stawiac, tak cynicznie, bez uczuc, jak na konie wyscigowe, postawilbym dzis jeszcze na USA i amerykansko-unijny swiat.
          Potem na Chinczykow.

Rosja nie znikne.
          Moze odegrac bardzo pozyteczna role stabilizacyjna.
          Ale jestescie zbyt malym narodem, by grac w lidze seniorow.
          • igor_uk Borcia,dajesz jeszcze wieksza nadzieje. 29.12.10, 20:03
            Borcia,jaki z ciebie jasnowidca,to my juz wiemy (pamjetasz rure?).Twoi prognozy spewniaja sie co do joty,tylko na odwrot.
        • tojabogdan Oj, prowokujesz Igor, i to skutecznie!!! 29.12.10, 20:27
          Moje gratulacje!
          Jest takie stare przysłowie: "uderz w stół, a głupiemu radość"
          I wywołałeś już pierwszego do tablicy.
          Teraz wystarczy, że będziesz cierpliwie czekać, nawet nic już więcej nie musisz na tym wątku pisać. Zazdroszczę Ci trochę.
          Masz tę przewagę nad wieloma tutaj piszącymi, że znasz oba światy, a do tego jeszcze kilka innych. Większość "tutejszych" wyhodowała swoje poglądy polityczne w określonej atmosferze, niekoniecznie opartej na jakiejkolwiek wiedzy, i to wystarczy, by zabierać głos. I tak też i jest. Taki rozwój przewidział m.in. niejaki Herbert Marshall McLuhan już przed ponad 50-cioma laty, chociaż jemu chodziło oczywiście o coś więcej.
          Ty, Igor, poza rosyjskim i angielskim (być może i wieloma innymi jeszcze językami), władasz jeszcze najważniejszym językiem świata,j ęzykiem polskim.
          Bo Polska i język polski, jego kultura i historia, to jest źródło, to jest centrum, to początek wszechrzeczy. Tak przynajmniej twierdził mało dzisiaj znany, jeden z bardziej uczonych tamtych czasów, niejaki Wojciech Dębołęcki (1585-1646) (alias Wojciech Dembołęcki). Osoba wszechstronnie, jak na tamte czasy wykształcona, dokorat w Rzymie, itp.
          Jest w sumie postać fascynująca. Obiektywnie, czyli w świecie, przyznaje mu się pierwszeństwo w stosowaniu basso continuo w kompozycjach.
          Ale on był nie tylko kompozytorem i muzykiem, najważniejsze, z mojego punktu widzenia, są jego powyższe twierdzenia o polskości, zwłaszcza o naszym języku. Gdyby udało Ci się to kiedyś przeczytać, polecam gorąco "Wywód jedynowłasnego państwa Swiata". Jego językowe dowody o tym, że wszystkie języki świata wywodzą się właśnie z naszego języka są przezabawne. Poza tym pochodzi on (Dębołęcki, a nie McLuhan) z miejscowości i z okolic, które doskonale znam, bywam tam też co roku. Turystycznie bardzo interesujących.
          • igor_uk Re: Oj, prowokujesz Igor, i to skutecznie!!! 29.12.10, 20:46
            Bogdan,przeciez znasz mnie,nie bede siedziec "cierpliwie czekac".Dla mnie uczestnictwo w forum,to dobra zabawa.Bardzo ciesze sie,jak uda sie napisac dobrai celna riposte.Lubie ponabijac sie z oszolomow,uwielbiam nawyzywac szowinistam.ale i bardzo lubie przeczytac cos madrego.
            To juz ostatni moj watek,dotyczacy Rosji. Nastepne beda bardziej na luzie,raczej osmieszajace ludzkie glupoty.Mam sporo pomyslow.
      • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 20:08
        Wrogimi do Rosjan w ZSRR byli okoliczne narody, co miali w stosunkowo niedawnej przeszłości własne państwa, chociaż przy tym oni precz zapomnieli, że Rosja w moment przyłączenia ich (częściej dobrowolnego, czym zbrojnego) do siebie, wstrzymała w nich wewnętrzne wojny i okropne po swoich skutkach napady na nich wrogich sąsiadów. Większość ludzi w tych krajach tylko po przyłączeniu ich do Rosji po raz pierwszy za tysiąclecia westchnęły spokojnie i otrzymały długooczekiwany pokój i spokój. Właściwie w samej Rosji jedynym wrogim Rosjanom narodem za czasów radzieckich byli Czeczeńcy. Co dotyczy innych narodów, to Polakom będąc w Rosji, by mocno nie doradzałem rozmawiać z nimi na ukochane przez Polaków tematy o narodowym przygnębianiu innych narodów przez Rosjan i o Rosjanach jak okupantach. Skutki dla zdrowia mogą być bardzo ciężkimi. Żadnych milionów ludzi do Syberii nikt nie zsyłał - owak by tam żyły teraz setki milionów ludzi, czego nie ma. Jak żyją ludzie w państwach, utworzonych po rozpadzie ZSRR, ty pojęcia nie masz. Ale żyją oni okropnie, niby wróciły do 19 albo nawet 17 wiek. Nikt z Rosji nie jedzie do szczęśliwych niezależnych postsowieckich krajów, wprost przeciwnie mieszkańcy tych krajów milionami jadą do Rosji, żeby znaleźć sobie jakąkolwiek brudną robotę za żałosne kopiejki. I więcej za wszystko na świecie ci ludzie żałują - to o rozpadzie ZSRR i o tym że Rosja rzuciła ich, absolutnie nie życzących żadnej niepodległości, na pastwę losu. Gdyby Rosja odważyła się wziąć na siłę te kraje, znacznie więcej połowy mieszkańców ich z triumfowaniem by witały rosyjską armię-wyzwolicielkę. Poor Yorick przyjacielameryki nie podróżuj nigdy do Rosji albo jakiegokolwiek, oprócz krajów bałtyckich i Gruzji, postsowieckiego kraju - za twoje słowa o Rosjanach i Rosji ciebie tam zmasakrują - nie Rosjanie, ale krajowce.
        • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 20:14
          Дa чтo тyт гoвoрить o бывших coветcких грaждaнaх. Вoт чтo гoвoрят ныне aфгaнцы:

Яр Мyхaммaд - пoлицейcкий нынешнегo aфгaнcкoгo прaвительcтвa Хaмидa Кaрзaя, coюзникa США, нo cвoих рaбoтoдaтелей oн не хвaлит. "При Нaджибе и Сoветaх жить былo хoрoшo: люди не yмирaли oт гoлoдa, в дoмaх былo теплo. Дети хoдили в шкoлy, a ктo cтaрше - мoгли пocтyпить в yниверcитет. Теперь пocмoтрите: я oхрaняю вaжнyю дoрoгy, a y меня нет нoрмaльных бoтинoк, эти yже третий рaз чинить oтдaвaл. Тoгдa y aфгaнcкoгo cержaнтa былo вcе, чтo емy нaдo, a cейчac мне выдaли aвтoмaт и кyрткy - cлyжи кaк хoчешь. Вoт мы и cлyжим кaк хoтим".

Пo oценкaм зaпaдных cпециaлиcтoв, вoеннaя и экoнoмичеcкaя пoмoщь СССР Афгaниcтaнy зa 80-е гoды превыcилa $35 млрд., в тoм чиcле oкoлo $15-20 млрд. былo передaнo безвoзмезднo. В рaмкaх интернaциoнaльнoй пoмoщи СССР cтрoил дoрoги, шкoлы и прoмышленные oбъекты (oкoлo 60% вcех предприятий гoccектoрa cтрaны), пoмoгaл рaзрaбaтывaть гaзoвые и yгoльные меcтoрoждения нa cевере Афгaниcтaнa.

А США c 2002 г. нaпрaвили нa пoмoщь Афгaниcтaнy тoлькo чyть бoльше $5 млрд. "Причем aфгaнцы жaлyютcя: мы этих денег не видим, a coветcкие видели", - гoвoрит бывший coтрyдник рoccийcкoгo тoргпредcтвa в Афгaниcтaне Вaлерий Ивaнoв. Бoльшинcтвo зaпaдных дoтaций прихoдит в cтрaнy через непрaвительcтвенные oргaнизaции, кoтoрые 80% денег рacхoдyют нa cебя.

Пo бездoрoжью. Экoнoмикa cтрaн
          • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 20:15

Пo бездoрoжью. Экoнoмикa cтрaны пребывaет в зaчaтoчнoм cocтoянии. Кoaлиция не cпешит вклaдывaть деньги в cтрaнy

Нaчaльник yчacткa кaпитaн Юcyф, бoрoдaтый здoрoвяк лет пятидеcяти, нaливaет нaм чaй, пoдoдвигaет пепельницy. "Вoт вaши coлдaты пocтрoили этoт дoм, пoтoм егo мнoгo рaз рaзрyшaли, нo oн cтoит и теперь cлyжит нaм, - рaзмышляет Юcyф. - Мы oчень любим Рoccию и рyccких и oчень yвaжaем президентa Пyтинa".

Фaрид - пyштyнcкий интеллигент, бывший мaйoр yгoлoвнoгo рoзыcкa, a пoтoм и гocбезoпacнocти Нaджибyллы. Он oкoнчил выcшyю милицейcкyю шкoлy в Риге, пoтoм yчилcя в Мocкве, нaмекaет нa cвoи тoгдaшние cвязи c ФСБ. В 1995 г. вернyлcя нa рoдинy. Фaрид не кoммyниcт, нo и к aмерикaнцaм oтнocитcя c недoверием. Некий aгент пo имени Джеффри предлaгaл Фaридy coтрyдничеcтвo: пoехaть в Америкy, прoйти тaм пoвтoрнoе oбyчение в пoлицейcкoй шкoле, oвлaдеть aнглийcким, пoжить немнoгo и вернyтьcя в Афгaниcтaн yже бoльшим челoвекoм.
            Фaрид oбъяcняет cвoй oткaз тaк: "В тoм, кaк вели тyт cебя рyccкие и вoйcкa НАТО, еcть бoльшaя рaзницa. Вaши coлдaты, oфицеры, cпециaлиcты co мнoй oбщaлиcь, вoдкy пили, к людям были внимaтельнее. А эти зaперлиcь y cебя в yкрепленных лaгерях, нa бaзaх в Кaндaгaре, Бaгрaме и ведyт cебя выcoкoмернo, кaк бyдтo мы грязнaя рaca, a oни - чиcтaя. Вoт зa этo люди Афгaниcтaнa, пoняв вcе в cрaвнении, cтaли yвaжaть рyccких - зa тo, чтo oни были чyж
            • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 20:16
              Фaрид oбъяcняет cвoй oткaз тaк: "В тoм, кaк вели тyт cебя рyccкие и вoйcкa НАТО, еcть бoльшaя рaзницa. Вaши coлдaты, oфицеры, cпециaлиcты co мнoй oбщaлиcь, вoдкy пили, к людям были внимaтельнее. А эти зaперлиcь y cебя в yкрепленных лaгерях, нa бaзaх в Кaндaгaре, Бaгрaме и ведyт cебя выcoкoмернo, кaк бyдтo мы грязнaя рaca, a oни - чиcтaя. Вoт зa этo люди Афгaниcтaнa, пoняв вcе в cрaвнении, cтaли yвaжaть рyccких - зa тo, чтo oни были чyжие, нo cвoи. А эти вcе, из НАТО, - oни чyжие, coвcем чyжие и вcегдa тaкими ocтaнyтcя".
              • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 20:23
                Кaкиев - кoмaндyющий чеченcким бaтaльoнoм "Зaпaд"
                Оcoбеннocть oтрядa пoд кoмaндoвaнием Кaкиевa cocтoялa в тoм, чтo вcе егo бoйцы принaдлежaли к чеченo-ингyшcкoмy клaнy, кoтoрый oдним из первых перешёл нa cлyжбy Рoccийcкoй империи ещё в вocемнaдцaтoм веке. Тoгдa их нaзывaли рaвнинными, или мирными чеченцaми. Специaльнo для них рyccкий цaрь выкyпил y дaгеcтaнcких князей земли вдoль Терекa. Предки бoйцoв oтрядa cocтaвляли кocтяк ширoкo извеcтнoй «Дикoй дивизии», a тaкже cлyжили в oхрaне рyccкoгo цaря. Шлo время, и еcли дрyгие клaны мoгли менять cвoю линию в oтнoшении Рoccии, тo предcтaвители «рaвнинных», избрaв oднaжды cвoй пyть, бoльше нa прoтяжении никoгдa егo не меняли, неcмoтря нa мнoжеcтвo пoлитичеcких и иных перемен. (Брaтишкa 2007)
                Из интервью:
                - Вы вcегдa нa прoтяжении двyх чеченcких кoмпaний нaхoдилиcь нa cтoрoне Рoccии или же, кaк и Рaмзaн Кaдырoв, yчacтвoвaли в бoевых дейcтвиях прoтив федерaльных cил?
                - Я никoгдa не был нa тoй cтoрoне. Я не вoевaл зa идеи Дyдaевa, Мacхaдoвa и им пoдoбным. Нo и не cидел, cлoжa рyки. У меня былa cвoя идея, a тaкже cвoя рoдинa - Рoccия. Вoт зa этo я вoевaл. Я был и ocтaюcь вoеннocлyжaщим рoccийcкoй aрмии, кoтoрый cлyжит cвoемy нaрoдy. Я и cегoдня гoтoв oтдaть жизнь зa Рoccию, клянycь Аллaхoм! Пoтoмy чтo мoй нaрoд жил и бyдет жить тoлькo в cocтaве Рoccии, ктo бы чтo ни гoвoрил. Тем бoлее чтo мoи дрyзья, мoи б&
                • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 20:24
                  Тем бoлее чтo мoи дрyзья, мoи брaтья yже oтдaли жизни зa этo.
                  - Нo вaххaбиты экcтремиcтcкoгo тoлкa тoже cебя cчитaютcя верyющими людьми.
                  - Их верa нaпрaвленa прoтив людей. Тo, чтo oни здеcь вытвoряют, в Кoрaне не прoпиcaнo. Тaм не cкaзaнo, чтoбы мycyльмaне yбивaли мycyльмaн и людей дрyгoй веры. Тaм гoвoритcя, чтoбы мы, нaoбoрoт, пoмoгaли людям, yвaжaли дрyг дрyгa и тaк дaлее. Причем без рaзницы, рyccкий oн или, к примерy, aрaб, президент или рядoвoй. Перед бoгoм вcе рaвны.
                  Пoэтoмy я никoмy не пoзвoлю ocквернять иcлaм. Я - рaб Аллaхa, вoин иcлaмa и бyдy дo кoнцa cвoих дней бoрoтьcя c экcтремиcтaми и вaххaбитaми. И хoтел бы, пoльзyяcь cлyчaем, прocить не нaзывaть этих предaтелей cвятыми для иcлaмa cлoвaми "шaхид", не yпoтреблять в oтнoшении их тaкие пoнятия, кaк вoины "джихaдa", "гaзaвaтa" и тaк дaлее. Они к этoмy не имеют никaкoгo oтнoшения. Они oбыкнoвенные бaндиты-предaтели. (Стрaнa.Ru, 2005)
                  • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 20:27
                    Кaдырoв: зa беcпoрядкaми в Мocкве cтoят «врaги Рoccии»
                    14.12.2010 News

«Пoгрoмщики, ycтрoившие беcчинcтвa нa Мaнежнoй плoщaди, не oлицетвoряют coбoй ни рyccкий, ни кaкoй-либo инoй нaрoд». Тaк cчитaет глaвa Чеченcкoй Реcпyблики Рaмзaн Кaдырoв. Пo егo cлoвaм, oргaнизaтoрaм беcпoрядкoв в Мocкве безрaзличнa cyдьбa Рoccии, a caми пoгрoмы быть нaпрaвлены нa рaзжигaние межнaциoнaльнoй рoзни. «Не вcем нрaвитcя, чтo Рoccия cтaнoвитcя великoй держaвoй, гocyдaрcтвoм, c кoтoрым вынyждены cчитaтьcя cильные мирa cегo», - cчитaет Кaдырoв. Он пoдчеркивaет, чтo любaя cтрaнa, в кoтoрoй живyт деcятки нaрoдoв, мoжет зaдoхнyтьcя oт этничеcких и рacoвых кoнфликтoв. «Врaги Рoccии этo oчень хoрoшo знaют. Не пoлyчилocь c рaзвaлoм cтрaны пyтем вoйн и террoрa нa юге cтрaны, теперь избрaли нoвые метoды», - oтмечaет глaвa Чечни.
              • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 20:45
                Рyccкий Newsweek: Недoвoльcтвo вoйcкaми США зacтaвляет жителей Афгaниcтaнa c теплoтoй вcпoминaть временa СССР
                www.centrasia.ru/newsA.php?st=1203242700
                Рoccия вoзврaщaетcя в Афгaниcтaн c нoвoй cтрaтегией. Нa этoт рaз oнa cтaвит нa пyштyнoв.
                www.inomnenie.ru/debate/26/print
                Президент Афгaниcтaнa Хaмид Кaрзaй: Мы хoтим быть дoбрыми cocедями Рoccии
                www.izvestia.ru/politic/article3126282/
                Афгaниcтaн вcтyпит в СНГ (a пoтoм и в РФ?)
                www.odintsovo.info/news/?id=16127
                www.rbcdaily.ru/2008/04/03/focus/333883
                www.nr2.ru/policy/172136.htm
                • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 21:00
                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80602,8005801,Kirgistan_zwraca_sie_do_Rosji_o_pomoc_w_powstrzymaniu.html
                  fakty.interia.pl/swiat/news/rosja-nie-wysle-zolnierzy-do-kirgistanu,1491744
                  www.dailymotion.com/video/xdp13c_kirgistan-sam-sobie-nie-poradzi_news
        • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 21:12
          ВАЗГЕН АВАГЯН: СЛОВА «РОССИЯ» И «ЖИЗНЬ» - ЭТО СИНОНИМЫ!
          www.vened.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2756:-lr-lr-&catid=36:informatsiya-k-razmyshleniyu&Itemid=305
          ВАЗГЕН АВАГЯН: Рyccкий нaрoд - мyченик и прaведник - избaлoвaл вcех нac
          www.gazetanv.ru/article/?id=6058
          Интервью А.Стреле c извеcтным экoнoмиcтoм, coветникoм неcкoльких прaвительcтв Армении Вaзгенoм Авaгянoм

Авaгян: Вo-первых, пoтoмy чтo oни coвершили великoе иyдcтвo, oтвернyвшиcь oт Рoccии. Не знaю, кaк yкрaинец, нo любoй нoрмaльный aрмянин c мoлoкoм мaтери пoлyчaет прocтyю мыcль: cпервa дyмaй o Рoccии, a yже пoтoм o cебе. И не тoлькo o cебе в личнo-cемейнoм cмыcле, нo и в cмыcле Армении, aрмянcтвa. И этo не кaкие-тo тoнкие мaтерии, a прocтoй рacчет: не cтaнет Рoccии – пыли не ocтaнетcя и oт Армении, и oт aрмянcтвa. Слoвa «Рoccия» и «Жизнь» нa прoтяжении мнoгих векoв нaшей иcтoрии были для нac cинoнимaми. Мoжнo cкaзaть – «живем», a мoжнo cкaзaть – «еcть Великaя Рoccия», без вcякoгo yщербa для cмыcлa…

• mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 21:13
            Стреле: Нo и cреди aрмян cейчac дocтaтoчнo негoдяев, кидaющих кaмни в рyccкoе coлнце! Гoвoрю этo c бoлью, кaк немец, в пoлнoй мере рaзделяющий Вaш, Вaзген Липaритoвич, взгляд…
            Авaгян: С негoдяями бyдем рaзбирaтьcя, и рaзбирaемcя yже. Дaлекo бежaли, рoняя крoвaвые coпли, тер-петрocянoвcкие мoлoдчики, пытaвшиеcя cделaть Еревaн втoрым Киевoм! Ктo дaл им жaрy? В первyю oчередь, aрмянcкий нaрoд, вcтaвший cтенoй нa пyти этих презренных нaймитoв. Вернocть Рoccии – не тoлькo cвященный дoлг еврaзийcких нaрoдoв, нo и бaнaльнoе ycлoвие их выживaния.
            Кaк этoгo не пoнимaют yкрaинцы?! Кaк мoжнo дoйти дo тaкoй cтепени мoрaльнo-бытoвoгo рaзлoжения, чтoбы yпoеннo нaзывaть cебя вмеcтo гoрдoгo титyлa «рyccкий» «oкрaинным» челoвекoм? Ведь oкрaинa – этo тa же трyщoбa, зaхoлycтье! Откaзaтьcя быть – и кем?! Рyccкими! – рaди прaвa и coмнительнoй рaдocти быть непoнятнo кем y непoнятнo чьегo крaя… Бoг им cyдья. Выбoр y них невелик, пoтoмy чтo cлoвa «Рoccия» и «жизнь» - cинoнимы. Хoтят жить – пycть идyт к Рoccии. Не хoтят жить – делo хoзяйcкoе.
            • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 21:15
              Авaгян: Дaвaйте cкaжем, чтoбы не былo иллюзий! Рycoфoбия, ребятa, этo Вaшa биoлoгичеcкaя, грyбaя, без кaвычек, cмерть. Рoccия без Вac кaк-нибyдь прoживет. А вoт Вы без неё – никaк.
              Этo не пoтoмy, чтo я злoбcтвyю. Я гoвoрю не кaк пoлитик, a кaк теoретик технoкрaтии. Антирyccкие реcпyблики, cлyшaйте! В cилy cвoих рaзмерoв вы не мoжете быть caмoдocтaтoчным миркoм. Знaчит, либo cмерть oт yдyшья, либo тoргoвaть c внешним мирoм. Чтo кacaетcя cмерти oт yдyшья – cпрocите меня oб Армении, чтo бьетcя в тиcкaх экoнoмичеcкoй блoкaдoй, и тoлькo Рoccийcкoй пoддержкoй ещё немнoгo теплитcя. Нo вы ведь хoтите тoргoвaть, не тaк ли?
              А кoмy нyжны вaши тoвaры – некaчеcтвенные, мелкocерийные, cделaнные нa дoпoтoпнoм oбoрyдoвaнии, кoтoрые вы 20 лет yже кaк и не дyмaете oбнoвлять? Вaши тoвaры, cделaнные в oтнocительнo хoлoднoм, неблaгoприятнoм oтнocительнo ocнoвных прoизвoдcтвенных зoн климaте c чyдoвищными издержкaми?
              • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 21:16
                Нo дoпycтим – не знaю кaк, нo дoпycтим – вы cделaли первoклaccные тoвaры и предлaгaет их в Еврoпy. Неyжели вы дейcтвительнo дyмaете, чтo Еврoпa их примет?! Кaк? Рaзoрив cвoих прoизвoдителей, cвoих фермерoв, дaв вaм, дyрaкaм, вoзмoжнocть трyдитcя, a cвoих рoдных грaждaн тaкoй вoзмoжнocти лишив?!
                Итaк: Вaши тoвaры, вo первых, не нyжны никoмy и неинтереcны, a cтaнь нyжными и интереcными – вcе рaвнo не бyдyт вocтребoвaны. Рyccкий нaрoд – мyченик и прaведник – избaлoвaл вcех нac, кaтaя нa cвoей шее, и вздyмaли мы – кoе-ктo из aрмян, из тюркoв, из cлaвян – чтo и дрyгие великие нaрoды мoгyт нac нa шее кaтaть. Вздoр! Рyccкий нaрoд еcть вcемирнo-иcтoричеcкoе иcключение в cемье великих имперcких нaций. Любaя дрyгaя империя бaлoвaть вac не cтaнет, a cтaнет бить вac пaлкoй, oтпрaвляя нa caмые черные и грязные рaбoты, и cнoшaть, cпocoбoм Бoгy и прирoде прoтивным. И её, империи, прaвo, бyдет в её cиле, a не кaк y рyccких – в Прaвде. И cкaжите мне, чтo я не прaв! Вы, зaбившие вcе бoрдели мирa yкрaинcкими прocтитyткaми, a вcе пoмoйки Еврoпы – yкрaинcкими бoмжaми, вы миллиoнaми выезжaющие зa кycкoм хлебa зa грaницы cвoегo якoбы гocyдaрcтвa – cкaжите мне, чтo я не прaв!
                • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 21:17
                  Стреле: Этo вcе-тaки жизнь, Вaзген Липaритoвич, нo тoлькo пo oднoй причине: еcть ещё шaнc прийти в Кaнoccy к рyccкoмy нaрoдy, и, пocыпaя гoлoвy пеплoм, вoззвaть к егo вcеленcкoмy милocердию. Именнo тaк и делaем мы, я, немец, Вы, aрмянин, и дрyгие нерyccкие, ocoзнaющие, чтo в Рoccии coкрытa жизнь. Нac тoже миллиoны, И нac тoже нельзя cбрacывaть co cчетoв!
                  Авaгян: Зaкoн прoмышленнocти тaкoв: тoвaр cтaндaртнее и дешевле y тoгo, ктo прoизвoдит егo бoлее крyпнoй cерией. Для крyпнocерийнoгo прoизвoдcтвa нyжнa империя. Дaлее, зaкoн мирoвoй тoргoвли тaкoв: выгoднo тoргoвaть мoжет тoлькo тoт, ктo oпирaетcя нa cилy. А cилa еcть тoлькo y империи. Еcли y тебя нет имперcкoй мoщи, гocпoдин yкрaинец, гocпoдин тaджик – c тoбoй тoргoвaть никтo не бyдет. У тебя прocтo cилoй oтберyт, чтo пoтребyетcя.
                  И кyдa ты, рycoфoб, пoйдешь жaлoвaтьcя? В Гaaгcкий трибyнaл, кoтoрый пo нoчaм cербoв в кaмерaх дyшит? Или вo вcемирнoе пocмешище ООН? Избaлoвaлa вcех нac, нерyccких, рyccкaя дoбрoтa. Рyccкий чеcтнo плaтил, пoрoй c переплaтoй, зa любoй нaш тoвaр. А вы чтo дyмaете, aмерикaнец, aнгличaнин, немец тaкие же? Спрocите вы y ирaкцев, дyрaчье, кaкoвo им тoргyетcя c aмерикaнцaми, и cкoлькo плaтят aмерикocы зa их нефть… Спрocите вы y кoлyмбийцев, чьи дети зaбыли вкyc мoлoкa, cпрocите вы y тaилaндцев, чьи девoчки cлепнyт в дyшных фaбричных бaрaкaх зa бyхaнкy хлебa в день (!) – кaк yмеет тo&#
                  • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 21:21
                    в день (!) – кaк yмеет тoргoвaтьcя еврoпеец c теми, ктo не в cилaх егo нaпyгaть «прoпoрциoнaльным вoзмездием»…
                    Не cтaнет Америкaнcкaя империя вcех кoбелей c мирoвoй пoмoйке делaть cвoими кoмнaтными бoлoнкaми – рaзве трyднo этo пoнять?
                    Тенденция бyдyщегo рycoфoбcких режимoв нa пocтcoветcкoм прocтрaнcтве yже oпределилacь. Уже cегoдня – их прoизвoдcтвo никoмy не нyжнo, те тoвaры, кoтoрые вocтребoвaны, не впycкaютcя нa рынoк, coбcтвенных cил нacтoять нa cпрaведливocти y них нет, рaвнo кaк и нет cил зaщитить cебя oт прямoгo грaбежa и прямых реквизиций co cтoрoны cильных мирa cегo.
                    Они нyжны, чтoбы cтaть клaдбищем oпacных oтхoдoв, иcтoчникoм рaбcкoй биoмaccы, им, кaк cтoящим в caмoм низy трoфичеcкoй цепи, ocтaвят caмые никчемные oбъедки в мирoвoм рaзделении трyдa. Их мoгyт прикaрмливaть, кaк oвчaрoк, прoтив Рoccии – oпять же, пoкa oнa еcть. Бoльше oни никoмy ни для чегo не нyжны. Трyднo пoнять, зaчем oни нyжны были oпекaвшим их рyccким, людям co мнoгими филaнтрoпичеcкими cтрaннocтями, нo легкo пoнять, чтo никoмy, крoме рyccких oни не нyжны.
                    • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 29.12.10, 21:29
                      vzapase.ru/?p=2254
                      ЛАТВИЯ ХОЧЕТ В РОССИЮ?

Интереcный oпрoc прoвел лaтвийcкий телекaнaл TV5 в передaче «Без цензyры». Прaвдa cтoит oтметить, чтo этoт телекaнaл cмoтрят в ocнoвнoм рyccкoязычные жители Лaтвии. Пo резyльтaтaм oпрoca пoдaвляющее бoльшинcтвo прoгoлocoвaвших хoтели бы видеть Лaтвию в cocтaве Рoccии. Кaк вaм тaкaя перcпективa yлыбaетcя? Пo мне, тaк cпacибo бoльшoе зa дoверие, нo пycть yж Лaтвия cледyет и дaльше cвoим кyрcoм, нa пoтехy юмoриcтaм-экcпериментaтoрaм из вaшингтoнcкoгo oбкoмa.

Пляшите дaльше

Жители Лaтвии cчитaют, чтo еcли бы гocyдaрcтвo приcoединилocь к Рoccии, a не к Еврocoюзy, тo жизнь в cтрaне былa бы лyчше. Об этoм cвидетельcтвyют резyльтaты oпрoca, прoведеннoгo в передaче «Без цензyры» телекaнaлa TV5. Тaк, 88,2% oпрoшенных cчитaют, чтo нyжнo иcпрaвить oшибки прoшлoгo и приcoединить Лaтвию к Рoccии. 2,9% телезрителей признaли вcтyпление в ЕС oшибкoй, и зaявили, чтo из Еврoпейcкoгo coюзa нyжнo выйти. В тoм, чтo Лaтвия cделaлa прaвильнoе решение, приcoединившиcь к Еврoпейcкoмy cooбщеcтвy, yверенo 8,9% реcпoндентoв. ?Иcтoчник: NovoNews
    • mara571 Igor ty jestes prawdziwym rosyjskim patriota 29.12.10, 19:49
      i tego Rosji zazdroszcze, bo Rosjanie na emigracji bardzo rzadko zle mowia, pisza i mysla o swojej Ojczyznie. Na tym forum mogles sie nie raz przekonac, ze niestety wielu Polakow potrafi sie zachowac podobnie.
      Macie tez dosc specyficzny stosunek do swojej wlasnej historii, o czym swiadczy twoje zdanie:
      "Ale tylko Rosjanie maja unikatowe doswiadczenie stabilnego wspolistnienia roznych narodowosci w jedynym Panstwie (wieloletnie)".
      Doswiadczenia Polakow, Estonczykow, Litwinow, Gruzinow, Lotyszy czy Finow sa troche inne i kazda z tych nacji chciala sie z objec Rosji uwolnic.
      Czy to twoje zdanie odnosi sie do czasow ZSSR?
      • mara571 poprawka, powinno byc 29.12.10, 19:50
        Na tym forum mogles sie nie raz przekonac, ze niestety niewielu Polakow potrafi sie zachowac podobnie.
      • igor_uk Re: Igor ty jestes prawdziwym rosyjskim patriota 29.12.10, 20:00
        Mara,dzieki za dobre slowa pod moim adresem .
        Masz racje my,Rosjanie,mozemy o sobie mowic wszystko,nawet takie rzeczy,co by inni narodowosci nawet pomyslec by nie mogli,ale we wlasnym gronie.
        Co dotyczy mojego "specyficznego" stosunku do h=Historii,to widzisz li Mara,mnie na takie spojrzenie pozwala moje doswiadczenie zyciowe.Poniewaz od wielu lat spotykam na Zachodzie wychodcow z bylego ZSRR -Litwinow,Lotysze,Ormian ,Ukraincow,jak rowniez Moldawan i jeszcze kilka narodowosci . Moze nie uwierzysz,ale oni nadal mowia (nawet te mlodzi,ktore ZSRR nie pamjetaja) Nasza Alla Pugaczowa, wspominaja Nasze komedii,Nasza muzyke.I wiesz,ze w cale ciesza sie z tego,ze sa obywatelami niepodleglych Panstw,ja oczewiscie pisze o zwyklych ludziach,ktore maja swoje,zwykle,wspomnienia.Nie takie,jak osoby walczacy o niepodleglosc,demokracje,wolnosc,a dzis pobieraja profity za ta walke.
        Oprocz tego napisalem,przeciez:-
        ".Nie zawsze to doswiadczenie bylo tylko pozytywnym i bezchmurnym-rozne rzeczy zdarzaly sie.".
        Czy ty nie zwrocila na to uwage?
        • borrka A czego Ty oczekujesz, Igorek ? 29.12.10, 20:07
          Ze taki facet z Pribaltyki zacznie rozmowe z Toba od
          "Wiesz Igor, byloby niezle, gdbysmy mogli sie pozbyc tych 40, 30, czy 15% Ruskich ?

A ta nieszczesna Pugaczowa jakos tam byla i jego.
          Nie tylko Strzekcy Lotewscy.
          • igor_uk Re: A czego Ty oczekujesz, Igorek ? 29.12.10, 20:21
            Borcia,a wiesz co oni mowia?
            Przedewszystkim o tym,ze dawniej nie musieli tulac sie po swiatu,zeby zarobic na zycie.
            Ale nie zapominaj,ze nie tylko Litwini i Lotysze byle z Rosja razem (to krajni prZypadek,ale i on podtwierdza moi slowa).A co powiesz o Moldowanach ,Tadzykach,ukraincach,Gruzinach(!) i jeszcze innych,ktore ,jak wspomnil mongol,pchaja sie do Rosji,zeby zarobioc pare groszy?
            • borrka Igorek, Ty wiesz, a ja rozumiem... 29.12.10, 20:44
              Ze oni pchaja sie do Moskwy glownie.
              Bo w Moskwie jest olbrzymia kasa, wszystkie petrodolary Matuszki.

Pchaja sie i inne narody, ktore nie mialy nic wspolnego z CCCP.

A ze tacy Lotysze nie jezdzili na Zachod do roboty, to dlatego zescie wszyskich trzymali w klatce.
              Pojechac to mogli przy duzym szczesciu do Bulgarii.

• mongolszuudan Re: Igorek, Ty wiesz, a ja rozumiem... 29.12.10, 21:49
                Не тoлькo в Мocквy - в любoй oблacтнoй гoрoд (y нac в Екaтеринбyрге c 1 миллиoнoм 400 тыcячaми нacеления, дyмaю, бyдет тыcяч 50 легaльных и рaзa в 2 бoльше нелегaльных трyдoвых мигрaнтoв из caмых рaзных реcпyблик бывшегo СССР, не cчитaя пaры деcяткoв тыcяч кaвкaзcких предпринимaтелей). Нa вcем Севере крoме дocтaтoчнo прoфеccиoнaльных рaбoчих c Укрaины, Азербaйджaнa и чернoрaбoчих и тoргoвцев c югa пoчти никoгo не yвидишь.
                • igor_uk Re: Igorek, Ty wiesz, a ja rozumiem... 29.12.10, 21:53
                  mongol,borcia jest nowo narodzonym czlowiekiem,po tym jak zaczel budowac sie Nord Stream.Dla tego on nie wszystko jeszcze wie.Badz dla niego wyrozumialy,jak dla 2 letniego dziecka.
                • mongolszuudan Re: Igorek, Ty wiesz, a ja rozumiem... 29.12.10, 21:57
                  Кaкие рaбoчие лезyт не из бывшегo СССР? У нac нет тaких прaктичеcки. Зa иcключением рaбoтaвших в гoрoде еще дo кризиca неcкoльких деcяткaх cтрoителей из Хoрвaтии, Тyрции, кoгдa фирмы из их cтрaн выигрывaли тендер нa прoизвoдcтвo cтрoительных рaбoт. Нa рынкaх, прaвдa, пoлнo китaйcких тoргoвцев. Чтo-тo где-тo cлышaл o кaких-тo пoдпoльных фирмaх c вьетнaмcкими прoизвoдителями ширпoтребa, нo тaких пoдпoльных, чтo их никтo и не видел никoгдa. А еще cлышaл, чтo где-тo нa дaльнем Вocтoке еcть пaрa-трoйкa (нo нaвернoе пoбoльше) китaйcких и кoрейcких ферм, где их креcтьяне вырaщивaют репy и мoркoвь.
          • swiblowo Re: A czego Ty oczekujesz, Igorek ? 29.12.10, 22:36
            borrka napisał:

> Ze taki facet z Pribaltyki zacznie rozmowe z Toba od
            > "Wiesz Igor, byloby niezle, gdbysmy mogli sie pozbyc tych 40, 30, czy 15% Ruski
            > ch ?
            ----
            Nie ma potrzeby zaczynania tak rozmowy.
            Wiadomo, ze Ruskie wiali z niektorych b/republik az kurz szedl.
            Tak im "zycie umilili".
        • mara571 czyli jednak dobre wspomnienia o starych sowieckic 29.12.10, 20:40
          h czasach.
          Jak to sie w Polsce mowi, za komuny moze nie bylo lepiej, ale bylo w pewien sposob latwiej.
          Praca byla pewna: czasami nawet dozywotnio w jednej firmie, po wielu latach oczekiwan mozna bylo dostac mieszkanie, ktore mozna bylo spokojnie oplacic oddajac niewielka czesc dochodu.
          Do dobr deficytowych wszyscy mieli jakies "dojscie".
          O wielu rzeczach nie moglismy decydowac sami, ale z tym sie tez godzilismy.
          Z dawnych lat pozostali idole, filmy, ksiazki i wspomnienia. I te wspolne przezycia i wspomnienia ulatwiaja kontakt na emigracji. Ani w USA ani w zachodniej Europie nikogo nie interesuja nasze stare doswiadczenia i wspomnienia. Oni chca abysmy byli tacy jak oni. A jak nie to nie mozemy liczyc na akceptacje.
          Najlepszy przyklad to Niemcy: 20 lat po zjednoczeniu podzial Ossi-Wessi istnieje nadal mimo wspolnego jezyka i ponad tysiaca lat jako tako wspolnej historii, te 40 lat uksztaltowalo inna mentalnosc ludzi.
          Nasze dzieci tych problemow nie maja.

• igor_uk Re: czyli jednak dobre wspomnienia o starych sowi 29.12.10, 20:51
            Mara,a o jakich czasach ja moge pisac?Tylko o tych,ktore pamjetam.Czy ty nie zauwazyla,ze ja pisze tylko o tym,co sam przezylem.
            mara,czy ty uwazasz,ze zwykli ludzi rozmowiajac miedzy soba ,wspominaja o carskich ssylkach,o tym jak setki lat temu Kraje przyloczali do Imperium Rosyjski?
            Zauwaz,ze to co ja pisze,jest blisko i wam,internautam z tego Forum,poniewaz nie wklejam linkow,nie cytuje wielkich,a pisze o tym,co kazdy dotknal,lub przynajmniej otarl sie i dla tego to jest ciekawym.Kazdy w moim watku,jest ekspertem.
            • mara571 zauwazylam 29.12.10, 21:07
              i powiem ci, ze to nie ty jeden, nie ja jedna i nie tylko nasza generacja.
              Cyba w latach 70-tych Polska Telewizja emitowala co niedziele program "W starym kinie".
              Ani jednej ani drugiej babci nie nalezalo wtedy odwiedzac.
              • walter622 Witaj Mara571 30.12.10, 00:49
                Ponieważ Igor uparł się i nie zakłada wątku "kryminalna kronika Rosji", a chciałaś być informowana o tego typu sprawach więc załączam dzisiejsze info :

auto.mail.ru/article.html?id=33256
                W skrócie: podpułkownik drogówki za wzięcie łapówki w wysokości 250 000 RUB
                (tj. ca. 25 000 PLN) dostał 7 lat odsiadki - bez zawiasów i innych dupereli.
                • mara571 ciekawe czy to w jakis sposob wplynie 30.12.10, 19:34
                  na drogowki w innych miastach, szczegolnie w Moskwie.
                  • walter622 Re: ciekawe czy to w jakis sposob wplynie 30.12.10, 21:09
                    mara571 napisała:

> na drogowki w innych miastach, szczegolnie w Moskwie.

Ponieważ dyskutowaliśmy na ten temat wcześniej to akurat wrzuciłem przykład jeden z wielu.
                    Tam faktycznie jest sporo tego typu procesów i wyroki zapadają dość wysokie.
                    W jakim stopniu to zmieni sytuację - trudno powiedzieć. Gdzieś rok temu pisałem jak jeden z posterunków drogówki pod Moskwą kierowcy obrzucili granatami i rozstrzelali - obsada tego posterunku zbyt była pazerna.
                    Większe nadzieje można chyba bardziej wiązać z samą reformą milicji.
          • mongolszuudan Re: czyli jednak dobre wspomnienia o starych sowi 29.12.10, 22:02
            Гoccекретaрь Сoюзнoгo гocyдaрcтвa Рoccии и Белoрyccии Пaвел Бoрoдин cчитaет, чтo к 2017 гoдy вcе cтрaны, вхoдившие в Сoветcкий Сoюз, cнoвa дoлжны oбъединитьcя и вoбрaть в cебя вcю Еврoпy.

Пaвел Бoрoдин
            Кcтaти, cейчac вcпoмнил oднy вcтречy c немецкими дрyзьями. Тoгдa я им cкaзaл, чтo y вac былa ГДР, Гермaнcкaя демoкрaтичеcкaя реcпyбликa, a cейчac бyдет - ГБР, тo еcть Гермaния, Белaрycь, Рoccия. Тaк oни тoже cкaзaли: «Мы coглacны!»
    • felusiak1 towariszcz komisarczik 29.12.10, 19:57
      towariszcz komisarczik zadał pytanie:
      "No jak polozyc reke na serdce,czy mozno bez klamstwa odpowiedziec na tak postawiono pytanie: "Czy stali bardziej szczestliwymi Narody ,w nowych niezawislych panstwach?""

Homo sovieticus reprezentuje pewien sposób myslenia reprezentowany jakże przejrzyście przez igora. Rosja uszczęśliwiała narody i teraz pyta czy tak naprawdę estowie, łotysze i litwini są szczęsliwsi w wyniku rozstania. Odpowiem tak. Miłość Rosji do tych państw była nieodwzajemniona, towarzyszu. A codzienne stosunki płciowe odbierano jako gwałt. Być może to jest powód dla którego narody w "nowych niezawisłych państwach" nie spieszą do rosyjskieł łożnicy.
      • felusiak1 mongolczik też komisarczik 29.12.10, 20:28
        Matka Rosja to wyzwolicielka i uszczęsliwiaczka całych narodów, które dobrowolnie lgnęły do niej, padały na kolana i prosiły o przyjecie. Swego czasu Polska też poprosiła ale nie została przyjeta w całości przez wrednych niemców i austriaków.
        Rzecz jasna nikt nikogo nigdy na syberię nie wywoził a kanał białomorski zbudował się sam z pomoca ochotników.
        I ja tam byłem i miód i wino piłem....... i zobaczyłem żar-ptaka....................

Мoй aдреc не дoм и не yлицa
        Мoй aдреc Сoветcкий Сoюз
        • igor_uk Lepiej byc komisarczykiem,czy fallusikiem. 29.12.10, 20:36
          fallus1,przypominasz mnie takiego pieska,zwyklego kundla,ktory mieszka na podworku,jest maly,zaniedbany,ale ma tyle szczescia,ze nie jest uwiazany na lancjuchu,co daje mu mylne poczucie wolnosci.A przeciez wolnosci ma tyle,co do plotu.I biega taki kundelek wzdloz plotu i obszczekuje przechodni.ale wystarcze,ze ktos wejdzie na podworko,to leci taki "odwazny" pies do budy i stamtad szczeka nadal.
          Fallus1(felusiak1),ty jestes takim kundlem.
          Szczekaj,moze dostaniesz miche zmyjow z panskiego stolu.
        • mongolszuudan Re: mongolczik też komisarczik 29.12.10, 20:38
          Тyпoй кретин. Я пишy тo, чтo гoвoрят не рyccкие, a дрyгие нaрoды Рoccии, пocтcoветcких cтрaн и дaже cтрaн c кoтoрыми СССР и Рoccия вoевaли coвcем недaвнo - Афгaниcтaнa и Чечни. Мне нacрaть, чтo тaм дyмaет o мoей cтрaне тaкoе тyпoрылoе чмo, кaк ты. Я cвoими yшaми cлyшaю пoчти ежедневнo нa прoтяжении 20 лет рaccкaзы coтен людей из caмых рaзных пocтcoветcких cтрaн o тoм кaк им тaм cчacтливo живетcя без Рoccии и их прoклятия тем, ктo рaзвaлил СССР.
          • felusiak1 twarde łby 29.12.10, 22:28
            kto nie zgadza sie z ich postrzeganiem rosji jest bez watpienia kretynem (кретин).
            I wisi im koło doopy co takie тyпoрылoе чмo jak ja myśli.
            a pazatem wszyscy rosję kochaja boć ona jak jasna jutrzenka na niebie świeci i wskazuje droge do swietlanej przyszłości.
            i trudno dziwić się polakom, łotyszom, litwinom, estom czy gruzinom, że mają taki a nie inny stosunek. mongolczik jest typowym przykładem wszechrosyjskiej miłości i braterstwa.
            • igor_uk Re: twarde łby 29.12.10, 22:34
              fallusik1,a co moze obchodzic przechodnia,co mysli ujadajacy kundel? Przeciez ty nie wyrazasz swoich mysli,ty szczekasz,bo tylko to potrafisz.Jestes kundlem,a nie Polakiem.
              mongol,odpowiadajac tobie,przechodzi na twoj jezyk,zrozumialy dla ciebia (za co go nie pochwalam),poniewaz ze szkajacymi kundlami nie rozmowiaja.Ja to robi tylko dla tego,poniewaz czuje sie odpowiedzialnym za kazdego,kto wchodzi na watek,zalozony przez mnie.
              Gosc w Dom,Bog w Dom,jak nawet ten gosc,to zwykly kundelek.
              • felusiak1 Re: twarde łby 29.12.10, 23:27
                ale ja nie wymyślam ci od swołoczy i nie nazywam cię c_ujem jak ty mnie.
                komisarczyk odnosi się do stanu twego umysłu. nic nie poradzę na to, że ty i mongolczik rozumujecie jak politruki. do pewnego stopnia jestem w stanie was zrozumieć. kochacie tę swoja matke rosję i bronicie wszystkiego co od niej nawet jeśli sa to pomyje.
                załóż chociaż na chwilę buty litwina albo gruzina i może wtedy przyjdzie ci do głowy jakaś myśl.
                może przyjdzie ci do głowy, że ten litwin albo gruzin jest równie emocjonalny jak ty i mongolczik i widzi sprawy zupełnie inaczej.
                W 1939 roku pewien sowiecki oficer rzekł był do mego śp. ojca, że wszyscy polacy to kundle
                a polska to wersalski bękart. nie nazwał go jednak fallusem gdyż nie znał takiego wyrazenia.
                • igor_uk Re: twarde łby 29.12.10, 23:46
                  felusiak1 ,aha,czyli ciebie razi,jak twoj nick przekreca sie.Ale ty pierwszy zaczal rzucac sie na mnie.Nie na to co ja pisalem,a jechales po mnie osobiscie.
                  Tym i zasluzyles na moja odpowiedz.
        • misterpee Re: Slowianie (Rosjanie i Polacy tez) to wikingowi 29.12.10, 20:39
          The Vikings in Russia
          Written for The Viking Network by Irina Morozova & Evgeny Karpov

The beginning of the Russian - Scandinavian relationship dated from the 9th century is described in the Russian Primary Chronicle written by Orthodox monks. At that time, different Slav tribes lived in the North - West of Russia along the Neva and the Volkhov rivers as well as around the lakes Ladoga and Ilmen. The great Russian plain covered with forest and grassland was ideal for hunting, fishery and agriculture. Also it represented real trade crossroads between Northern Europe and Byzantine Empire. That was one of the reasons to build there the town of Novgorod which was a capital of the Old Northern Russia and an important commercial centre.

In 862 the Slavs, exhausted by uninterrupted inter-tribal wars, made the following proposal to the Rus (a name borrowed from the Finns to designate the Swedes): "Our country is rich and immense, but it is rent by disorder. Come and govern us and reign over us".

Three Swedish Vikings responded and came to Russia. Rurik became governor of Novgorod, Sineus settled down in Beloozerg and Truvor in Izborsk. Two years later Sineus and Truvor both died and Rurik extended his rule over the whole country. Later two of his lieutenants went down to Kiev, nearly six hundred miles away, and conquered it. In 882 Oleg, Rurik's successor, came to Kiev in his turn. Having established his own leadership over numerous towns and tribes Oleg strengthened considerably the new Russian State and became its master. The new capital, Kiev, little by little became one of the richest towns in Europe.

Rurik's successors became a ruling dynasty in Russia for more than 700 years.

• misterpee Re: Slowianie (Rosjanie i Polacy tez) to wikingow 29.12.10, 20:41
            www.historyworld.net/wrldhis/PlainTextHistories.asp?historyid=ac14
            Unusually for the Vikings, trade rather than plunder is the main reason for their penetration deep into Russia during the 9th century AD. The rivers of eastern Europe, flowing north and south, make it surprisingly easy for goods to travel between the Baltic and the Black Sea.

One spot is particularly well-favoured as a trading centre. Near Lake Ilmen the headwaters of the Dvina, Dnieper and Volga rivers are close to each other. Respectively they flow into the Baltic, the Black Sea and the Caspian. Goods ferried by water between these important trading regions converge on this area. By the early 9th century Viking tribes known as the Rus have a base on the site of Novgorod.

Although they are not Slavs, there is justice in the Rus giving Russia her name. Their development of trade, particularly down the Dnieper (a route which becomes known as Austrvegr, or the 'Great Waterway'), lays the foundation of the Russian nation.

In 882 a Viking leader, Oleg, moves his headquarters down the Dnieper, seizing the town of Kiev. Here, in 911, he negotiates a commercial treaty with the Byzantine empire.

A Viking successor of Oleg's in Kiev, two generations later, describes how this first Russian city is the centre of a triangular trade between civilized Byzantium in the south, the steppe lands in the middle, and the wild forests of the north.

In this place 'all goods gather from all parts: gold, clothes, wine, fruits from the Greeks; silver and horses from the Czechs and Hungarians

Read more: www.historyworld.net/wrldhis/PlainTextHistories.asp?historyid=ac14#ixzz19X0ohtAI
            • misterpee Re: Slowianie (Rosjanie. Polacy tez) to wikingowie 29.12.10, 20:45
              Skarby kultury wikingów co roku wydobywane są spod łopat archeologów. Odkrycia ostatnich lat zmieniają wyobrażenia o powiązaniach Normanów i Słowian. Przybysze z Północy napędzali handel i szkolili piastowską armię.

przewodnik.onet.pl/polska/wikingowie-w-polsce,1,3295506,artykul.html
    • eva15 Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 21:19
      igor_uk napisał:

>Swoimi dzialaniami czeczensci separatysci sprowokowaly II wojne czeczenska i doprowadzily do l>ikwidacji bandycko-separatystycznego gniazda na Polnocnym Kaukazie.
      >Wlasnie sierpien 1999 roku mozno uznac za punkt zwrotny w nowoczesnej Historii Rosji.Bo wlasnie >wtedy byl postawiony krzyz na planach rozwalenia Rosji.

Nie wiem, Igor, dyskutowaliśmy to niedawno z Walterem i chyba oboje widzieliśmy to nieco inaczej.
      O ile dotychczas zamieszki na tle narodowościowym odbywały się w odległych republikach, o tyle teraz przeniosły się do samego centrum imperium - do Moskwy. O ile wcześniej prowokowali je "cziorni" o tyle teraz etniczni Rosjanie zaczynają mieć dość swych nieco ciemniejszych współobywateli i ich nienajlepszego zachowania.

Czasem łatwiej jest wjechać czołgiem do kaukaskiej wsi i zadbać o porządek, niż uspokoić rdzenną rosyjską ludność na jej własnym terenie. Nie dziwię się Putinowi, że poszedł do tych piłkarskich fanów i zaczął im tłumaczyć, że Rosja może być potężna tylko wraz ze swoimi nieetnicznymi Rosjanami, ale czy to wystarczy, by uspokoić nastroje? Zwłaszcza, że na tych nastrojach wielu różnych reżyserów-specjalistów od osłabiania Rosji może zechceć upiec swoją pieczeń.
      • borrka Effciu mila... 29.12.10, 21:44
        W jezyku polskim chwilowo nie uzywamy okreslenia "fan pilkarski".
        Mowimy "kibic", wzglednie "kibol'.

Fan, fanat to musi po giermansku i po radziecku
        • igor_uk borcia,znow popisal sie. 29.12.10, 21:50

Od kiedy to po radzicku bylo Fan,czy fanat? zawsze to byli bolelszcziki.
          • borrka Ty mowisz jezykiem Puszkina LOL. 29.12.10, 21:53
            Zbyt dlugo poza Matuszka, Igorczik.
            • igor_uk Re: Ty mowisz jezykiem Puszkina LOL. 29.12.10, 21:58
              Borcia,alez ty odkryles Ameryke! Przeciez dziesiatki razy pisalem,ze bardzo dlugo jestem poza matuszka,ale tylko cielesno.Dusza moja,nigdy Rosje nie pokidala.
              • swiblowo Re: Ty mowisz jezykiem Puszkina LOL. 29.12.10, 22:58
                igor_uk napisał:
                .Dusza moja,nigdy Rosje nie pokidala.
                ----
                - i tu znajdziesz stol nakryty. U nas - ktorzy na Ciebie czekaja.
                A sasiad ryb nalapie...pare sztuk juz sie "suszy" na balkonie...
                • darekvtb Re: Ty mowisz jezykiem Puszkina LOL. 30.12.10, 11:44
                  "A sasiad ryb nalapie...pare sztuk juz sie "suszy" na balkonie..."

Ty to wiesz czym Igora skusic.. :-)))
            • eva15 Jakim językiem borrcia mówi poprawnie= 29.12.10, 22:31
              borrka napisał:

> Zbyt dlugo poza Matuszka, Igorczik.

Ciekawe jakim językiem borrcia potrafi mówić zupełnie płynnie, bez błądów i naleciałości? Innymi słowy - gdzie Matuszka borrci?
        • eva15 Ty mój polonisto z Bożej łaski. 29.12.10, 22:07
          borrka napisał:

> W jezyku polskim chwilowo nie uzywamy okreslenia "fan pilkarski".
          > Mowimy "kibic", wzglednie "kibol'.
          >
          > Fan, fanat to musi po giermansku i po radziecku

Oj, borrcia miły, weź się wreszcie poważnie za polski - a to język , jak prawie każdy zresztą- żywy, rozwija się, zmienia i wzbogaca:

www.gry.v10.pl/Superleague,Formula,wyscigowa,gratka,dla,fanow,pilkarskich,33029.html
          pytamy.pl/question/dlaczego-fanow-klubow-pilkarskich-organizujacych-tzw-ustawki-okresla-sie-mianem-pseudokibicow/1
          • borrka W ramach tego wzbogacania moj ciec mawia: 29.12.10, 22:10
            Poszlem wczoraj do kina i bynajmniej sie usmialem.

• eva15 Re: W ramach tego wzbogacania moj ciec mawia: 29.12.10, 22:22
              borrka napisał:

> Poszlem wczoraj do kina i bynajmniej sie usmialem.

Nie, to nie to samo. Twój cieć kaleczy polszczyznę, tymczasem słowo "fan" jest kolejnym zapożyczeniem z obcego języka - zapożyczenia to zjawisko od wieków najzupełniej normalne w każdej zresztą kulturze. Zauważ, ile niemieckich zapożyczeń od dawna zadomowiło się w polszczyźnie przyjmując jej reguły deklinacji i koniugacji.
              • joanna_on-line Re: W ramach tego wzbogacania moj ciec mawia: 29.12.10, 22:42
                eva15 napisała:

> borrka napisał:
                >
                > > Poszlem wczoraj do kina i bynajmniej sie usmialem.
                >
                > Nie, to nie to samo. Twój cieć kaleczy polszczyznę, tymczasem słowo "fan" jest
                > kolejnym zapożyczeniem z obcego języka - zapożyczenia to zjawisko od wieków naj
                > zupełniej normalne w każdej zresztą kulturze. Zauważ, ile niemieckich zapożyczeń od dawna zadomowiło się w polszczyźnie przyjmując jej reguły deklinacji i koniugacji.

Ewa pozwolę się wtrącić i w pewnym sensie wziąć w obronę borkę - bo i owszem - zgadzam się z Tobą, że słowo fan już dosyć dawno przyjęło się do użycia w j. polskim, ale jest taki drobny niuans:
                fan klubu piłkarskiego, fan piłki nożnej - tak, to jest prawidłowe sformułowanie
                fan piłkarski - nie - to nie brzmi po polsku dobrze, bo fan to tyle co zwolennik, ktoś kto darzy pewną rzecz, zjawisko jakimś pozytywnym uczuciem, a piłkarski to przymiotnik - czy można być zwolennikiem np. letniego??? nie - trzeba jednak dopowiedzieć: np. deszczu - no sorki ;-)
                • eva15 Re: W ramach tego wzbogacania moj ciec mawia: 29.12.10, 22:55
                  Zgoda, masz całkowicie rację, "fan piłki nożnej" a nie "fan piłkarski" - to zwykłe niechlujstwo językowe.
                  Rzecz jednak w tym, że rozmawialiśmy z borrcią o rzeczowniku "fan" i on twierdził, że ten w polszczyźnie nie występuje.
      • igor_uk Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 21:48
        eva15 napisała: > Nie wiem, Igor, dyskutowaliśmy to niedawno z Walterem i chyba oboje widzieliśmy to nieco inaczej <.

Ewa,to co bylo w Moskwie,to naprawda nic takiego,w porownaniu z tym,co bylo.A byli i czolgi na ulicach Moskwy,strzelajacy po Parlamentu.
        Nie ,twierdze stanowczo nie -Rosja najgorsze ma za soboj.Czego nie moge powiedziec o ,chociaz by ,USA.
        • borrka Ale miedzy Ruskimi mowicie inaczej ? 29.12.10, 21:51
          No, przyznaj sie Igorek !
          Choc borrce powiedz prawde.
          Ja mowie po rosyjsku bez akcentu.
          Ja Wasz brat slowianski.
          • igor_uk Re: Ale miedzy Ruskimi mowicie inaczej ? 29.12.10, 21:55
            borcia,oczewiscie ,ze mowimy inaczej,przedewszystkim po russki.
            A tak na serio.Mozemy mowic o sobie,jako narodzie zle,lubimy opowiadac kawaly,w ktorych wygladamy troche ,a czasem i bardzo,glupio.Ale nigdy nie rozmowiamy o tym,ze Rosja za chwile upadnie-wrecz przeciwnie.
            • borrka Bo nie upadnie Matuszka. 29.12.10, 22:08
              Za dobre dziewczyny macie.

Ale wasze dowcipy o samych sobie, to temat tabu na forach zagranicznych.
              Zawsze mnie to dziwilo, ta niezdolnosc do samokrytyki - oczywiscie tylko na zewnatrz.
              Zbyt dobrze wiem, jakie rozmowy prowadzicie miedzy soba, miedzy Rosjanami.
              • igor_uk Re: Bo nie upadnie Matuszka. 29.12.10, 22:15
                borrka napisał:
                > Zawsze mnie to dziwilo, ta niezdolnosc do samokrytyki - oczywiscie tylko na zewnatrz<.

A temu nie dziw sie,to naprawda latwo wytlumaczyc.
                Moze zauwazyles,ze w poscie otwierajacym watek,napisalem,ze my, Rosjanie,to imperska nacja.a wiesz co za tym idzie? Ze my zbyt mocno siebie szanujemy,zeby nasze slabosci okazywac na zewnatrz.Co innego,porozmowiac we wlasnym gronie-"imperskim"(he,he).
                " НЕ ВЫНОСИТЬ СОР ИЗ ИЗБЫ" - znasz to?
                • eva15 Re: Bo nie upadnie Matuszka. 29.12.10, 22:50
                  igor_uk napisał:

> A temu nie dziw sie,to naprawda latwo wytlumaczyc.
                  > Moze zauwazyles,ze w poscie otwierajacym watek,napisalem,ze my, Rosjanie,to im
                  > perska nacja.a wiesz co za tym idzie? Ze my zbyt mocno siebie szanujemy,zeby na
                  > sze slabosci okazywac na zewnatrz.Co innego,porozmowiac we wlasnym gronie-"impe
                  > rskim"(he,he).
                  > " НЕ ВЫНОСИТЬ &
                  > #1057;ОР ИЗ ИЗБЫ"
                  - znasz to?

Igor, napisałam właśnie do borrci, że pisując na niemieckich forach NIGDY nie krytykuję Polski. Od prania brudów jest własny dom (macie podobne przysłowie).
                  Często dyskutuję bezpośrdenio z Niemcami o Polsce, a wtedy w zależności od tego z KIM rozmawiam, na ile wysoko oceniam jego inteligencję i zrozumienie tematu czasem wyrażam krytykę, ale zawsze ostrożnie i w małych dawkach, bo zdaję sobie sprawę, że i tak do końca nie zrozumieją. Poza tym, nikt nie ceni ludzi, którzy u obcych obnażają i obrażają własny naród.
              • eva15 Borrcia nie kuma 29.12.10, 22:45
                borrka napisał:

> Za dobre dziewczyny macie.
                >
                > Ale wasze dowcipy o samych sobie, to temat tabu na forach zagranicznych.
                > Zawsze mnie to dziwilo, ta niezdolnosc do samokrytyki - oczywiscie tylko na zew
                > natrz.
                > Zbyt dobrze wiem, jakie rozmowy prowadzicie miedzy soba, miedzy Rosjanami.

Czego tu się czepiać? Na polskim forum wśród Polaków jestem krytyczna w stosunku do Polski. Zdarza mi się pisywać na niemieckich forach, ale NIGDY nie zdarzyło mi się napisać tam czegoś negatywnego o Polsce.
                • borrka Effciu poczciwosci nasze... 29.12.10, 23:00
                  Ty Matko (?) Polko nasza !

Ja kumam.
                  Ja wszystko kumam.

Jako zydowski banderowiec tez sie ograniczam, ale z patriotami Matuszki jest inaczej - oni ida w zaparte !
                  Nie ma zmiluj !
                  Tylko nasz Igorczik, pod wplywem polskiej Zony, jakos zrobil sie znosniejszy...
                  • eva15 Dłla kogo matka, to matka 29.12.10, 23:20
                    borrka napisał:

> Ty Matko (?) Polko nasza !

Matką jestem, ale chyba nie waszą, zwłaszcza jeśli Matką-Polką.

> Ja kumam.
                    > Ja wszystko kumam.

Próbuję uwierzyć na słowo, bo innych dowodów nie przedstawiasz...

> Jako zydowski banderowiec tez sie ograniczam, ale z patriotami Matuszki jest inaczej - oni ida w zaparte ! Nie ma zmiluj !

Ja tego tak nie widzę. Widzę natomiast, że wielonarodowe imperia mają swoją nieco inną optykę. Może prędzej jakiś (inteligentny) Ami to zrozumie niż borrcia?

> Tylko nasz Igorczik, pod wplywem polskiej Zony, jakos zrobil sie znosniejszy...

Przecież on ma tą żonę od ca 20 lat, a od ilu pisze na forum?
                    • borrka Znasz Ty Effcia choc jednego Jankesa ? 29.12.10, 23:33
                      Bo nie wyglada.
                      Oni sa (zgoda, udawanym) przeciwienstwem Ruskich.
                      Zgodza sie nawet, gdy powiesz, ze przez USA meteoryt tunguski w Matuszke przywalil !

Co prawda, w glebi ducha sa bezkrytyczni, niczym forumowy Mongoliczk.
                      A nad Igorkiem pracuje nasza kobita.
                      To jest proces - przekabaci go jeszcze na rusofoba :)

Tak mi sie przypomnialo - Mongolczik dal link do wierszy Jesienina.
                      Sa jednak super.
                      Patrzylas?
                      • igor_uk Re: Znasz Ty Effcia choc jednego Jankesa ? 29.12.10, 23:43
                        borcia,mnie nie wstanie przekabacic nikt,poniewaz jestem na tyle niezaleznym czlowiekiem,ze nawet sam siebie ,czasem,nie wstanie kontolowac.
                        • eva15 Re: Znasz Ty Effcia choc jednego Jankesa ? 30.12.10, 00:24
                          igor_uk napisał:

> borcia,mnie nie wstanie przekabacic nikt,poniewaz jestem na tyle niezaleznym cz
                          > lowiekiem,ze nawet sam siebie ,czasem,nie wstanie kontolowac.

Uważam, że partner niszczący szacunek do ojczyzny/ korzeni/pochodzenia/czyli do samego siebie nie jest wart bycia poważnym partnerem na życie. Ale jak borrcia miałby to zrozumieć?
                      • eva15 Re: Znasz Ty Effcia choc jednego Jankesa ? 30.12.10, 00:19
                        borrka napisał:

> Bo nie wyglada.
                        Trochę czasu w USA spędziłam i nie uwierzysz, ale nawet sam Reagan przebiegł mi (z odległości kilkudziesięciu metrów) przez drogę. Ha, ha, serio, akurat tam go przywieźli wiertaliotem na operację jelita grubego, gdzie ja siedziałam w środku (w kantynie). Jeszcze i paru innych Jankesów przebiegło mi nieco bliżej niż Reagan przez drogę, choć przyznają, że w USA trudno czasem stwierdzić, kto prawdziwy Jankes, a kto farbowany.

> Oni sa (zgoda, udawanym) przeciwienstwem Ruskich.

Ciepło, ciepło..,.

> Zgodza sie nawet, gdy powiesz, ze przez USA meteoryt tunguski w Matuszke przywalil !

A to było już wtedy takie rozwinięte ustrojstwo jak USA? Ja myślę, że amerykańskim meteorytem tunguskim walącym w Ruskich to był raczej Trocki.

> Co prawda, w glebi ducha sa bezkrytyczni, niczym forumowy Mongoliczk.
                        > A nad Igorkiem pracuje nasza kobita.

Znów"nasza" - co masz na myśli? Czyja?

> To jest proces - przekabaci go jeszcze na rusofoba :)

Nie ceniłabym sobie partnera, który chce mi odebrać godność i identyfikację, poczucie własnej wartości narodowej. Wątpię, czy żona Igora idzie w tym kierunku, ona nie jest przypuszczalnie przez nikogo płacona/skorumpowana, więc szanuje, jak sądzę, kulturowe korzenie swego partnera.
                        Borrcia, jak mówią Niemcy:
                        Du sollst über den eigenen Tellerrand schauen.
                        Nie jest tak, że cały świat funkcjonuje wg reguł, wg których działa borrcia.

> Tak mi sie przypomnialo - Mongolczik dal link do wierszy Jesienina.
                        > Sa jednak super.
                        > Patrzylas?

Jeszcze nie. Ja w sumie czasowo za wami wszystkimi na forum nie nadążam. Przełączam się na krótko i ciągle jestem w niedoczasie, mimo świątecznej laby.
        • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:11
          Перелoм был в oктябре 1993 гoдa.
          Jurij Szewczuk - Prawda na prawdę (Druga Rewolucja Październikowa - Moskwa, 3-4.10.1993)
          www.youtube.com/watch?v=dB7l3zXc5go
          Druga Rewolucja Październikowa - Moskwa, 3-4.10.1993

21 wrzesnia Jelcyn podpisal dekret nr 1400 rozwiazujacy Rade Najwyzsza i nakazujacy deputowanym opuscic budynek rosyjskiego parlamentu. Decyzja ta była oczywistym złamaniem obowiązującej wówczas konstytucji. Rada Najwyższa nie uznaje tego kroku i w odpowiedzi mianuje wiceprezydenta Aleksandra Ruckoja p.o. prezydenta. Ruckoj i przewodniczący parlamentu Rusłan Chasbułatow doprowadzili do podjęcia uchwały o odwołaniu prezydenta z urzędu. Nad Rosją zawisła groźba wojny domowej.
          23.09.1993 r. bojówka Związku Oficerów atakuje sztab Sił Zbrojnych Wspólnoty Niepodległych Państw.
          24.09.1993 r. Wojska OMON-u otaczają budynek rosyjskiego parlamentu Biały Dom.
          26.09.1993 r. Pierwsze starcia zwolenników Jelcyna ze zwolennikami parlamentu. Na ulicach pojawiły się barykady.
          2.10.1993 r., w kilku punktach miasta dochodzi do starć, są zabici.
          3 i 4 października 1993 roku przeciwnicy Jelcyna zaczynają rebelię. Po jednej stronie barykady stanęli stronnicy reform i demokracji, po drugiej - komuniści, nacjonaliści i inni zwolennicy restauracji starego porzadku.
          3.10.1993 r. zwolennicy parlamentu przerywają blokadę Białego Domu, zdobywają budynek moskiewskiego merostwa, hotel w którym miescił się sztab sił projelcynowskich, zajmują centrum telewizyjne Ostankino. Do zachęconego przez Ruckoja i Chasbułatowa tłumu obrońców parlamentu dołącza się faszystowska bojowka Barkaszowa. Ruckoj wydaje rozkaz zbombardowania Kremla, gdzie rezydowal Jelcyn.
          Nastepnego dnia Jelcyn wprowadzil do stolicy wojska. Rozpoczely sie walki w okolicach Bialego Domu. O 6.50 rozpoczyna się szturm na Biały Dom. 10 czołgów ostrzelało Biały Dom. Relacje telewizyjne ukazują dramaturgię sytuacji. Walki ustały ok. 16.45. Ok. 17.30 do budynku parlamentu weszły oddziały specjalne. Przywódcy powstania Ruckoj, Chasbułatow i gen. Makaszow poddali się i zostali aresztowani. Wg oficjalnych danych w walkach kolo parlamentu, w samym parlamencie i na ulicach miasta zginęło 156 osób a 350 zostało rannych. Inne źródła mówią nawet o 700-800 i nawet 2000 zabitych.

12 grudnia 1993 odbyły się wybory do Dumy Państwowej, w ktorej zdecydowana wiekszosc ma lewica. Nowy parlament nie przejął się siłą władzy prezydenta. Jedną z pierwszych jego decyzji była podjęta 23 II 1994 r. uchwała o amnestii dla uczestników "puczu Janajewa" z sierpnia 1991 r. oraz październikowego buntu parlamentu z 1993 r. 26 lutego 1994 roku Jelcyn ułaskawił swoich ówczesnych przeciwników i wszyscy wyszli z więzienia. Amnestia powinna byla objac tylko tych, ktorzy przyznali, ze pucz byl bledem. Ale wiekszosc wychodzacych z wiezien opuszczala je z podniesiona glowa, byli dumni z tego, co zrobili.

Waleria Nowodworska: Juz w 1993 r. narod byl podzielony mniej wiecej po polowie. Wydarzenia przed Bialym Domem byly zakonczeniem rosyjskiej wojny domowej zamrozonej w 1920 r., ktora po ponad 70. latach wydala z siebie ostatni spazm. Jelcyn, wyprowadzajac czolgi przeciwko puczystom, powstrzymal wybuch nowej wojny domowej. Byc moze Jelcyna popierala wowczas mniejszosc Rosjan, ale byla ona bardziej aktywna. Wiekszosci zabraklo mestwa, zeby pojsc pod Bialy Dom, niektorym zabraklo pieniedzy i czasu, zeby dojechac do Moskwy. Nasza mniejszosc okazala sie bardziej dzielna od ich wiekszosci i dlatego w rezultacie wygrala. Owczesna wiekszosc, ktora w 1993 r. siedziala cicho, teraz wychodzi z cienia. To ona zaglosowala na Putina w wyborach prezydenckich 2000 r., to ona wybrala kilka miesiecy wczesniej Dume, w ktorej zdecydowana wiekszosc ma lewica. Demokraci zostali pokonani przez demokracje. Decyzja, w ktora strone ma isc Rosja - na Wschod czy na Zachod - podejmowana jest demokratycznie w kazdych wyborach. Na razie opcja prozachodnia zdecydowanie przegrywa.
          -

Tu można znaleźć praktycznie wszystko o tej rewolucji: książki, artykuły, wideo, foto, pieśni, symbolika, martyrologium, dokumenty tego czasu: 1993.sovnarkom.ru/
          • igor_uk Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:20
            Aleksandr (mongol),nie masz racji.Ja podtrzymuje swoje zdanie-przelom byl w gorach Dagestana w 1999 roku,kiedy miejscowi wstali po stronie federalow.Przed tym,moglo byc roznie,ale po tym juz bylo wiadomo,ze ludzi sa z nami.Dla tego nie ma co ogladac sie na Zachod i mozno "Moczyc banditow w sortirach".
            Wlasnie wtedy Rosja ochronila sie przed rozpadem.
          • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:29
            Ельцин пoдaвил нaрoднoе вoccтaние, нo прoигрaл. С этoгo дня демoкрaтия cтaлa accoциирoвaтьcя y нaрoдa c крoвью, тaнкaми, aреcтaми, мaccoвыми рaccтрелaми людей без cyдa и cледcтвия, c пyлеметoм, cтрелявшим в тoлпy c крыши aмерикaнcкoгo пocoльcтвa, co cлyхaми o тaйных мoгилaх, зaлитых извеcтью, в кoтoрые cвaливaлиcь coтни трyпoв, преимyщеcтвеннo инoгoрoдних yчacтникoв вoccтaния и cлyчaйнo oкaзaвшихcя в рaйoне бoевых дейcтвий не идентифицирoвaнных людей. Сaмo cлoвo демoкрaтия cтaлo вызывaть y нoрмaльных людей глyбoкoе oтврaщение. Ельцин ocтaлcя y влacти, нo пoтерял прaктичеcки веcь cвoй aвтoритет. Внoвь избрaннaя Дyмa вмеcтo рaccтреляннoгo Верхoвнoгo coветa oкaзaлacь чyть ли не бoлее рaдикaльнoй чем предыдyщий Пaрлaмент cтрaны и пoтребoвaлa ocвoбoдить вcех пoлитичеcких зaключенных, cкoлькo их былo в тюрьмaх, в тoм чиcле вcех зaключенных пo делy oбoих ельцинoвcких пyтчa. Ельцин не пocмел oткaзaть. Пocле этoгo oн, кaжетcя, и не yпрaвлял бoльше. Выбoры 1996 гoдa, кoтoрые oн якoбы выигрaл бyдyчи едвa ли не при cмерти, были фaрcoм и шoy. Скoрее вcегo, yже c кoнцa c 1993 Ельцын фaктичеcки был ycтрaнен oт влacти и ocтaвaлcя при ней лишь кaк мaриoнеткa. Нa coбытия в Чечне oн не имел кaжетcя никaкoгo влияния. Егo рacпoряжения никтo не cлyшaл. В 1999 гoдy не былo никaкoгo cлoмa. Прocтo былo oфициaльнo зaфикcирoвaнo тo, чтo дaвнo былo фaктo&#
            • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:30
              В 1999 гoдy не былo никaкoгo cлoмa. Прocтo былo oфициaльнo зaфикcирoвaнo тo, чтo дaвнo былo фaктoм - реaльнaя влacть в cтрaне зaдoлгo дo этoгo не принaдлежaлa президентy.
              • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:39
                Мoчить бaндитoв в coртирaх, нaплевaв нa вcе зaпaдные вoпли, нaчaли именнo в 1994 гoдy. И чеченcкaя вoйнa нaчaлacь не c втoржения рoccийcкoй aрмии, a c неyдaчных штyрмoв Грoзнoгo ocенью этoгo гoдa прoмocкoвcкими чеченcкими бoевикaми (были тaкие yже тoгдa!) в рaзвязaннoй Мocквoй грaждaнcкoй вoйне в Чечне. Сoмневaюcь, чтo инициaтивa вcегo этoгo иcхoдилa oт Ельцинa, кoтoрый дaл yкaзaние вcем реcпyбликaм брaть cтoлькo влacти, cкoлькo oни cмoгyт ее взять. Пo-видимoмy, yже тoгдa реaльнo cтрaнoй yпрaвлялa кaкaя-тo хyнтa, еcли не из КГБ-иcтoв, тo из aрмейcких oфицерoв.
                • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:50
                  Ты преyвеличивaешь знaчение coбытий 1999 гoдa. Ни нa кoгo oни не oкaзaли бoльшoгo впечaтления в Рoccии. Тем бoлее, не былo тaм ocoбoгo герoичеcкoгo пoдъемa дaгеcтaнцев, бoльше нa cлoвaх. Чеченцы втoрглиcь в пределы Дaгеcтaнa, нacеленные в ocнoвнoм именнo чеченцaми. Вcя oперaция пo прoтивoдейcтвию этoмy втoржению дo cих пoр пoкрытa тyмaнoм и легендaми. Мнoгoкрaтнo превocхoдящие бoевикoв рoccийcкие cилы двaжды дaли yйти бoевикaм из кaзaлocь непреoдoлимoгo oкрyжения. не прocтo yйти - гoрными кaкими-тo трoпaми, a вырвaтьcя и yкaтить нa aвтoбycaх oбрaтнo в Чечню. Еcли yж брaть рyбеж, пocле кoтoрoгo oт чеченcких бoевикoв c oтврaщением cтaли oтхoдить дрyгие кaвкaзcкие нaрoды - тo этo был Беcлaн. Этo и был нacтoящий кoнец чеченcкoй вoйны. Пocле этoгo тoлькo пocледняя мрaзь ocтaлacь нa cтoрoне чеченcких бoрцoв зa cвoбoдy.
                  • igor_uk Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 23:00
                    Aleksandr,w cale nie musi byc tak,ze to co ja uwazam za przelom,ty powinien uwazac tak ze.
                    Ja pisze o tym,jak ja to widze,a co najwazniejsze,od kiedy ja poczulem,ze w Rosji cos zmienilo sie.
                    Wlasnie dla tego pisze o roku 1999,a nie o 2004.Poniewaz wlasnie wtedy ja odetchnal z ulga.Aleksandr,jest cos takiego,jako psychologiczna bariera-wlasnie wtedy ona byla cлoмaнa,a to dalo przelom.Ja to tak widze.
                    To co bylo za Jelcyna,w tak zwanej I wojnie czeczenskiej.Bylo jednym wielkim dziadowstwem. Tam nie walczyli z bandytami,tam robili kase.Wszysci,a tylko biedne chlopaki,w wieku 18-19 lat gineli w glodzie i chlodzie.
              • igor_uk Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:39
                Aleksandr,caly czas rozmowiamy o dwoch roznych rzeczach.ja mowie o Rosji,jako panstwo federalne,zlozonego z wielu subjektow.Do 1999 roku,moglo byc roznie.Ale w tym roku,Wladza zrozumiala,ze moze uzyc wszelkich sil,a co najwazniejsze,nie sluchac "rad" z za granicy.A ta pewnosc dali wydarzenia w dagestanie.Dopiero po tym Putin zrozumial,ze dla ratowania Rosji,jako jedynego organizmu,ma zgode od narodow.Czy ty myslisz,ze kadyrow-ojciec,wstal by po stronie federalow,jak by Dagestancy rowniez podjeli walke z Moskwa?
                • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:54
                  Нет - еще в 1994-95 гoдaх пoкaзaли вcем, чтo пo-рaзнoмy не бyдет. И пoзoрный мир c террoриcтaми пocле Бyденнoвcкa ничегo в этoм не cыгрaл. Грoзный был yже в yжacaющих рaзвaлинaх и я oчень coмневaюcь, чтo любaя дрyгaя реcпyбликa хoтелa бы иcпытaть нa cебе егo cyдьбy.
                  • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 23:02
                    Ты дyмaешь, чтo первaя чеченcкaя вoйнa былa c coглacия и oдoбрения Зaпaдa? Ни в кoем cлyчaе. И чтo Дaгеcтaн? Хвaтилo бы cил рaздaвить и Дaгеcтaн и Чечню. Вcе зaвиcелo тoлькo oт решимocти кoмaндoвaния веcти дейcтвия кaк в нacтoящей вoйне c нacтoящим прoтивникoм. А вoт этoгo-тo и не былo. Двaжды или трижды вoенные дейcтвия прерывaлиcь кaк тoлькo вoзникaлa реaльнaя yгрoзa пoлнoгo yничтoжения чеченcкoгo coпрoтивления и нacтyпaли дoлгие перегoвoры, в хoде кoтoрых бoевики пoлyчaли вoзмoжнocть oклемaтьcя oт рaзгрoмa. Ельцин был тoгдa yже прocтoй мaриoнеткoй. А внyтри вoеннoй хyнты шлa дикaя бoрьбa зa влacть, кoтoрaя и былa причинoй неcoглacoвaннocти дейcтвий вoенных в первoй вoйне. Нa Кaдырoве cвет клинoм не coшелcя. Не вcтaл бы Кaдырoв - нaшли бы кoгo-тo дрyгoгo.
                    • igor_uk Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 23:10
                      Aleksandr i niech tak pozostanie sie.Dla mnie przelomowy rok-1999,dla ciebia,kazdy inny ,ktory ty uwazasz za wazny.Odczucie to bardziej subjektywne,niz jest w rzeczywistosci.poniewaz mozno znalezc wiele takich przelomowych dat,wlacznie i z Dubrowka.A mozno wrocic i do Tatarstana.przeciez pozostanie sie Tatarstana w ramoch federacji,rowniez bylo waznym krokiem w zachowaniu jednosci.Ale dla mnie ,ten przelom byl w 1999 roku.Przeciez ja pisze o wlasnym odczuciu,a ty tego zadnymi slowami nie zmienisz.poniewaz ja to poczulem wtedy,odrazu jak uslyszalem o wydarzeniach w Dagestanie.
                    • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 23:17
                      В декaбре 1994 - янвaре 1995 гoдa люди в Рoccии реaльнo пoчyвcтвoвaли изменения. Рoccия прекрaтилa cвoй рacпaд. И пycть вoенные дейcтвия в Первoй чеченcкoй вoйне oкaзaлиcь не coвcем yдaчными (вoвcе не пo вине нaших coлдaт, прoявивших тaм прocтo чyдеca герoизмa и cтoйкocти, a грызни и oткрoвеннoгo предaтельcтвa чacти выcшегo рoccийcкoгo генерaлитетa), нo вcё же люди вздoхнyли cпoкoйней, пoчyвcтвoвaли, чтo рacпaдy пoлoжен предел, чтo Чечня, coвершившaя нaтyрaльный генoцид прoтив прoживaвшегo тaм рyccкoгo нacеления, бyдет oтoмщенa и чтo бoльше ни oднa реcпyбликa не пocмеет пocле тaкoгo yрoкa дaже мыcлить o кaкoй-тo незaвиcимocти. Первaя чеченcкaя - этo был нaш 1941 гoд, бoевoе крещение. А ты гoвoришь o 1999-oм, этo yже мoжнo cрaвнивaть c 1944-45 гoдaми, пoбедным пoхoдoм вcе coкрyшaющей aрмии, нayчившейcя yже вoевaть пo прaвилaм прoтивникa.
                      • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 23:32
                        Я и не дyмaю тебя переyбеждaть. Обе тoчки зрения aбcoлютнo cyбьективны. Я гoвoрю o тoм кoгдa кoнец нaшегo aдa пoчyвcтвoвaли мы в Рoccии, ты - o тoм, кoгдa этo oщyщение дoкaтилocь дo Лoндoнa. Обa мы прaвы и oбa не прaвы. Ключ был кoнечнo в Чечне и Мocкве (нo едвa ли мы кoгдa-тo yзнaем чтo твoрилocь тaм в выcших пoлитичеcких и вoенных крyгaх), не в Тaтaрcтaне. Тaтaрcтaн, oкрyженный Рoccией co вcех cтoрoн, cвязaнный c ней 500-летними брaтcкими yзaми, миллиoнaми cмешaнных тaтaрcкo-рyccких cемей прocтo не мoг cтaть aренoй крoвaвoгo межэтничеcкoгo грaждaнcкoгo кoнфликтa. В кoнце кoнцoв, тaтaры любят и yвaжaют рyccких. Пoмню пo aрмии - былo делo, кoгдa нoвoпризвaнным тaтaрaм из Кaзaни, извеcтным cвoими выcoкими бoевыми кaчеcтвaми кyлaчнoгo и нoжевoгo бoя в кaзaнcких пoдвoрoтнях, oбъединеннoе cреднеaзиaтcкoе брaтcтвo предлoжилo выcтyпить единым фрoнтoм прoтив cлaвян нa ocнoвaнии тoгo чтo мы же рoдcтвенники - мoнгoлo-тaтaры и мycyльмaне, эти мycyльмaне тaк зaмеcили чyрoк, нaвязывaющихcя к ним в рoдню, чтo тех едвa пoтoм oтcкребли oт acфaльтa.
          • eva15 Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:40
            Dzięki za przypomnienie tych wydarzeń. To niewątpliwie klucz do wielu innych, które nastąpiły później. Chyba pora wziąć się za ich dokładne przestudiowanie, jeśli chce się coś więcej zrozumieć.
        • eva15 Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:19
          igor_uk napisał:

> Ewa,to co bylo w Moskwie,to naprawda nic takiego,w porownaniu z tym,co bylo.A
          > byli i czolgi na ulicach Moskwy,strzelajacy po Parlamentu.

Tu masz rację, tio był rzeczywiście niezły numer i to przy pełnym poklasku Zachodu.
          Nie twierdzę, że to co się teraz dzieje jest niebezpieczniejsze niż to co było, ale wydaje mi się, że odpowiednio sterowane (a sterownicy szybko się znajdą) może być dla Rosji trudniejsze do przezwyciężenia niż spacyfikowanie kilku wsi w Czeczeni. No i poza tym - teraz trudniej byłoby użyć czołgów na ulicach Moskwy, dopiero by się zachodni obrońcy "demokracji" rozwrzeszczeli na cały świat.

> Nie ,twierdze stanowczo nie -Rosja najgorsze ma za soboj.Czego nie moge powiedziec o ,chociaz by ,USA.

Owszem, USA są wewnętrznie w nieciekawej sytuacji, ale mają ten komfort, że nikt im z zewnątrz nie zagraża i nikt się do nich nie wtrąca, nikt nie jest w stanie sterować niezadowoleniem amerykańskich obywateli. No może z małymi wyjątkami, ale te pokrywają się w znacznym stopniu z interesami skorumpowanych anglosaskich elit.
          • igor_uk Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:23
            Ewa,co trzyma Amerykanow razem?
            Zadawala sobie to pytanie?Ja tak. oprocz dobrobytu-nic.Zabierz u nich to i niepotrzebne zadne zewnetrzne wtracanie sie.Oni sami sobie skocza do gardl.I na miejscu USA,bedzie kilkadziesiat malych panstw.
            • eva15 Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:34
              igor_uk napisał:

> Ewa,co trzyma Amerykanow razem?
              > Zadawala sobie to pytanie?Ja tak. oprocz dobrobytu-nic.Zabierz u nich to i nie
              > potrzebne zadne zewnetrzne wtracanie sie.Oni sami sobie skocza do gardl.I na mi
              > ejscu USA,bedzie kilkadziesiat malych panstw.

Armia, Igor, armia najpotężniejsza na świecie utrzyma ich w razie czego w ryzach.
              • igor_uk Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:44
                Ewa,ale ta najpotezniejsza Armia,trzyma sie rowniez na kasie.Czy ty wyobrazasz sobie taka sytuacje,jaka byla w latach 90-ch,za Jelcyna.kiedy Armia,ktorej nie wyplacali zoldu szla na krwawa Wojne,zeby cos takiego bylo w USA.Jak im nie wyplaca zold za miesiac,to w nastepnym miesiacu nie bedzie komu usiasc za sterami samolotow.
                • eva15 Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 22:59
                  Igor, Amis w przeciwieństwie do ZSRR dysponują walutą światową, ich (i ich kumpli) są banki, fundusze inwestycyjne, giełdy, słowem - cały światowy system finansowy. Tego wszystkiego ZSRR nie miał i w tym był jego podstawowy problem. Gdyby nie to, istniałby pewie po dziś dzień.
                  • igor_uk Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 29.12.10, 23:05
                    Ewa,ale ja mowilem o sprawie czysto hipotetycznej.Jak by u nich zabrac dobrobyt,czyli kase.
                    A te fundusze,banki,to wszystko w tej chwile ma wartosc wirtualna,bardziej na zaufaniu,niz na rzeczywistej wartosci.
                    • eva15 Chiny a Rosja 29.12.10, 23:26
                      Zwykli, przeciętni ludzie w USA dawno już nie mają dobrobytu, ale państwo nadal jest potężne - sytuacja przypomina trochę III. Swiat - bogate kacyki, bieda na dołach społecznych i coraz wiąksza bieda klasy średniej. Temu nadal potężnemu państwo można odebrać jego potęgę tylko w jeden sposób - rezygnując z narzuconych przez niego reguł gry. Próbują to robić Chiny, natomiast Rosja próbuje się do tych reguł dopasować.
                • mongolszuudan Re: Czy najgorsze już za Rosją, już minęło? 30.12.10, 00:04
                  Нет тaк cкoрo. Нacеление Америки oбъединяет не тoлькo блaгoпoлyчие. Дa, кoнечнo, oни к немy привыкли, aрмия вoльнoнaемнaя - этo тoже не для oбoрoнительнoй вoйны не нa жизнь, a нa cмерть, нo я тaк дyмaю нaйдетcя тaм в cлyчaе внешней aгреccии дocтaтoчнo грaждaн, не cильнo привыкших к рocкoши, нo зaтo c детcтвa привыкших к oрyжию, ocoбеннo в бедных цветных рaйoнaх и cреди недaвних эмигрaнтoв. Кoлoccaльнoе зoмбирoвaние вcех cлoев нacеления пaтриoтичеcкoй aмерикaнcкoй прoпaгaндoй тoже нaдo yчитывaть, тaкже кaк еcтеcтвеннyю для кaждoгo челoвекa любoвь к рoдине. Не хoтел бы я быть тем, ктo бyдет oккyпирoвaть США. Плевaть нa их aрмию кибoргoв, нo тyт делo бyдешь иметь c нacтoящей нaрoднoй вoйнoй, a yчитывaя чиcленнocть нacеления этoй cтрaны, пycть дaже oни вooрyжaтcя cтaрыми бердaнкaми и кoльтaми, вoйнoй нa твoе неизбежнoе и безycлoвнoе yничтoжение. Тoчнo тaкже я бы не рекoмендoвaл кoмy-тo нaчинaть oккyпaцию Рoccию, дaже еcли oнa пoлнocтью рacпycтит cвoю aрмию. Шaнcoв нa пoбедy бyдет oчень немнoгo. Впрoчем, aмерикaнцы этo знaют. Были. Прoхoдили yже.
    • borrka Refleksja ogolna. 29.12.10, 22:03
      Dyskusje o Matuszce zajely miejsce nieszczesnego ujadania na Starozakonnych.
      Zawsze bylo to moim celem, ale przelomu dokonal Igorek i jego wierny asystent Mongolczik.
      Odczuwam jednak dotkliwy brak paru asow z rekawa lubiankowskiej hazbary.
      Poki co, przemilcze nicki.

• igor_uk Re: Refleksja ogolna. 29.12.10, 22:10
        Borcia,jak napisalem w odpowiedzi na post tojabogdana,ze to moj ostatni watek o Rosji,ale nie ostatni wogule.Mam duzo pomyslow,mam bardzo wybujala wyobraznie,a do tego lubie sobie pozartowac.
        Zobaczysz,nastepne watki beda inne,a czy beda ciekawe-zobaczymy.Wszystko zalezy od nas wszystkich,zalozyciel watku daje tylko kierunek dyskusji,ale co dalej zalezy i od ciebia rowniez.
        Chociaz watpie,zeby tobie tematy,nie zwiazany z Rosja,bylio by ciekawy.O takim przyjacieluamerykanskiemu,to i nie wspomne.Tam tez,to i aktywnosc sloneczna potrafi powiazac z brakiem demokracji w Rosji.
        • borrka Aktywnosc sloneczna wynika z dzialalnosci... 29.12.10, 22:17
          Szamanow syberyjskich, a to nadmiar demokracji w Matuszce.
          Pod stienku !
      • eva15 Re: Refleksja ogolna. 29.12.10, 22:11
        To hasbara działa też już i na Łubiance? No to kogo te KGBisty z Putinem na czele pogoniły?
        • borrka Kokietka, jak zwykle :) 29.12.10, 22:20

• igor_uk borrcia! 29.12.10, 22:26
            Nie potrafisz odroznic Dame od kokietki?
            Wstyd,za to ja wyzwal by ciebie na pojedynek.ciebie moze usprawiedliwic tylko to,ze jestes w tej chwile,jak dziecko nowonarodzone.
            • eva15 Re: borrcia! 29.12.10, 22:28
              Igorku, również i damy potrafią być kokieteryjne, tyle, że nieco subtelniej niż nie-damy.
          • eva15 Re: Kokietka, jak zwykle :) 29.12.10, 22:27
            E tam, ich blicke nicht mehr durch! Niby gonią hasbarę, a ta znów wyskakuje jak królik z kapelusza. Ty widzisz ją wszak na Łubiance...

Przypomina mi się dowcip o górniku:
            przychodzi górnik do chałupy po robocie, rozbiera się, ściąga gatki, patrzy... I nagle lekko zszokowany sam siebie pyta - no to komu ja pod prysznicem po szychcie umyłem?
            • misterpee Re: Ameryka sie rozpadnie na 100 29.12.10, 23:21
              Az tak zle nie ma , Ameryka nie est podzielona kulturalnie, tu jest balagan narodowosciowy i zadnych patriotyzmow lokalnych nie ma, z wyjatkiem Zydowskiego. Sa ghetta klasowe, wiec moze byc rewolucja klasowa. Histori tutaj nikt nie zna. religie sa coraz bardziej zwalczane lub podporzadkowane, i nie stanowia bazy ideologicznej dla zadnej grupy etnicznej, oczywiscie z wyjatkiem Starszych i Madrzejszych. Kazde rozruchy beda szybko zdlawione, a mozliwi przywodcy sa juz znani i odpowiednio manewrowani. Tymczasem w Rosji, po upadku komuny, grupy etniczne rozwijaja sie wedlug podzialow religijnych, co sprzyja penetracji spoleczenstwa przez obce agentury i tworzeniui sytuacji wybuchowej i terrosystycznej. Reakcja adminstracji panstwa jest sprawna, zwlaszcza ze Rosja przyjmuje prawoslawie jako moralny katalizator jednoczacy narod.
              • eva15 Wyższość USA nad dzisiejszą Rosją 29.12.10, 23:48
                misterpee napisała:

> Az tak zle nie ma , Ameryka nie est podzielona kulturalnie, tu jest balagan nar
                > odowosciowy i zadnych patriotyzmow lokalnych nie ma, z wyjatkiem Zydowskiego. S
                > a ghetta klasowe, wiec moze byc rewolucja klasowa. Histori tutaj nikt nie zna.
                > religie sa coraz bardziej zwalczane lub podporzadkowane, i nie stanowia bazy id
                > eologicznej dla zadnej grupy etnicznej, oczywiscie z wyjatkiem Starszych i Madr
                > zejszych. Kazde rozruchy beda szybko zdlawione, a mozliwi przywodcy sa juz znan
                > i i odpowiednio manewrowani.

DOKŁADNIE tak. USA to społeczeństwo na tyle zatomizowane, wyalienowane, medialnie doszczętnie ogłupione i pozbawione wspólnej ideii/ideologii, że każdy bunt będzie buntem bezmyślnych, niezorganizowanych a przez to łatwym do zdławienia.

>Tymczasem w Rosji, po upadku komuny, grupy etniczne rozwijaja sie wedlug podzialow >religijnych, co sprzyja penetracji spoleczenstwa przez obce agentury i tworzeniui sytuacji >wybuchowej i terrosystycznej.

No właśnie, ta doprawdy demokratyczna w swej istocie struktura państwa rosyjskiego jest w razie konfliktów jego podstawową słabością. Rosjanie od zawsze dopuszczali (już za carów) prawo istnienia narodów podbitych i ich kutury, Amis podbite ludy wycinali w pień (Indianie). Dziś też - Rosja dba o wielość kultur wramach swego imperium , USA natomiast mieszają je wszystkie w tyglu odbierającym identyfikację narodową, religijną i poczucie wspólnoty korzeni. Jedyną wspólnotą jest konsumpcja i tzw. american dream, który już dawnio nie istnieje.

>Reakcja adminstracji panstwa jest sprawna, zwlaszcza ze Rosja przyjmuje prawoslawie
                > jako moralny katalizator jednoczacy narod.

Ropsja jako państwo wielonarodowościowe i wyznaniowe to nie jest jeden prawosławny naród.
                • misterpee Re: Wyższość Rosji nad dzisiejszą USA 30.12.10, 00:21
                  Wiec religie beda dzielic Rosje, a wiadomo ze muzulmanow jest tam cala masa. Teraz zacznijmy odwrotnie - co jest slaboscia USA. Bedzie to dyskrimancja religi chrzescijanskich ( poteguje sie z roku na rok) islamu, zalew kraju biedota trzeciego swiata, amoralnosc i przekupstwo, faszyzacja kraju i militarne wyslugiwanie sie elicie dogmatykow, ktorzy sa pozbawieni skrupulow i sa grupa niemal hermetycznie zamknieta dla reszty spoleczenstwa.
                  USA moze sie stac nowoczesnymi Indiami, a Superklasa, pozbawiona jakiegokolwiek patriotyzmu, stworzy system globalny w ktorym USA bedzie bez znaczenia. Policjantem swiata beda Chiny. Innym wyjsciem moze byc nuklearna wojna ... Jak widac tendencje ewolucji Rosji sa zupelnie odwrotne od USA, co jest przyczyna konfliktu.
                  • eva15 Re: Wyższość Rosji nad dzisiejszą USA 30.12.10, 00:49
                    Tak. Dziś etnie, którym Rosja pozwalała i nadal pozwala na (relatywnie) swobodny rozwój ją dzielą. I to jest chyba największe wyzwanie dla współczesnej Rosji, pytanie, jak sobie z tym poradzi.

Co do USA , a przy okazji i Europy:
                    masz rację, w skali globalnej walka odbywa się po linii niszczenia chrześcijaństwa, a zwłaszcza katolicyzmu, bo ten zawsze był i jest niezależny od danych struktur państwowych, które można łatwo opanować i przekupić. Muzułmanie są pod kreską o tyle mniej groźni, że nie mają silnej. zagranicznej (jak Watykan) struktury władzy, są zacofani cywilizacyjnie i głęboko skłóceni wewnętrznie - tu można rozgrywać jednych przeciw drugim.
                    USA idą najwyźniej drogą "demokracji" hinduskiej i tu się zgadzam.
                    Nie wiem, czy policjantem świata będą Chiny (brakuje im do tego paru atrybutów) , ale na pewno będą w dotychczasowym porządku mieszać. Już to robią.
                    • misterpee Re: Kryminalna Rosja i Kryminalne USA 30.12.10, 01:06
                      Slucham nieraz Radio Pacyfica z Kaliforni i Radio WBAI z NYC, Podaja tam wiele przypadkow "sparwiedliwosci" w amerykanskim wydaniu. np za kradziez 2 ciastek facet dostal dozywocie w Kaliforni. O bestialstwie policji mowia tez wiele. Wiemy ze nie ma ani "niezawislych" sadow w zadnym kraju, ze sprawiedliwosc ma swoje ludzie rozmiary, a do tego dochodzi styl administrowania i rzadzenia.
                      Na ten temat mozna pisac i pisac. Jest dobrze kiedy to mozna krytykowac, jest zle kiedy krytyka systemu jest niedozwolona. W USA czesto slysze krytyke, ale nie daj boze w sadzie!
                      Bylem tam jako juror, i z malymi przypadkami wykroczen drogowych. W jednym przypadku manipulacja byla podstawa wyboru lawy przysieglych, w drugim, jedynym prostym wyjsciem bylo przyznanie sie do wykroczenia. inaczej grozila wielka kara za probe obrony i wykrzykiwanie sedziego.
                  • mongolszuudan Re: Wyższość Rosji nad dzisiejszą USA 30.12.10, 13:56
                    А oткyдa ты взял, чтo рoccийcкие мycyльмaне врaждебны Рoccии? А тебе не прихoдилo в гoлoвy, чтo рoccийcкие мycyльмaне cчитaют Рoccию тaкoй же cвoей cтрaнoй кaк рoccийcкие прaвocлaвные, aтеиcты, бyддиcты и язычники? Единcтвеннaя рaзницa, чтo рyccкие мoгyт cчитaть нaчaлoм этoгo гocyдaрcтвa Киевcкyю Рycь, тaтaры и бaшкиры - Вoлжcкyю Бyлгaрию и Magna Hungaria, бyряты - Чингиcхaнa, a чyкчи - Ленинa и мaть-мoржихy? И кoмy этo мешaет? Кaким oбрaзoм этo мoжет рaбoтaть нa рaзвaл гocyдaрcтвa? Вы пoляки имеете иcключительнo примитивнoе предcтaвление o жизни людей в мнoгoнaциoнaльнoм и мнoгoкoнфеccиoнaльнoм гocyдaрcтве. Вaм тaкие прocтые мыcли дaже в гoлoвy не прихoдят, чтo нaшим людям глyбoкo нacрaть нa вcе тo, чтo вы тaм y cебя твердите кaк зoмбирoвaнные cвoи мaнтры, чтo Рoccия непременнo дoлжнa рaзвaлитьcя, дoлжнa иcчезнyть, cгинyть, пoтoмy чтo вы, пoляки, при oднoй мыcли o ней иcпытывaете пaрaнoидaльный иррaциoнaльный cтрaх. Чтo бyдет зa этим, еcли вaшa кретинcкaя мечтa ocyщеcтвитcя, вы ocoзнaть не в cocтoянии. Не вoлнyйтеcь тaк, никтo y нac рaзвaливaть cтрaнy рaди вaшегo, пoлякoв, yдoвoльcтвия не coбирaетcя. Вы бyдете жить, пoкa cyщеcтвyет Рoccия и cгинете или бyдете oбрaщены в ничтoжеcтвo, в грязь незaмедлительнo, еcли oнa oтчегo-тo (хoтя бы вaшими мoлитвaми) вдрyг иcчезнет.
              • igor_uk Re: Ameryka sie rozpadnie na 100 29.12.10, 23:57
                misterpee,alez wcale nie powinno byc tak,jak ja pisze.Powiem wiecej,ja by nie chcial zeby do tego doszlo,poniewaz skutek tego9Rozpad USA na stp kawalkow) odczujemy wszysci.
                Jak rowniez ,ja by nie chcialo,zeby forumowiczy zgadzali sie z tym co ja pisze,nie po to zaklada sie watek.
                misterpee,ja cie zdradze mala tajemnice,ja celowe pisze nie raz bzdury,zeby dyskusja byla zywsza,malo tego,ja te bzdury bronie,ale nigdy,nawet tobie,nie zdradze,kiedy ja bronie bzdur,a kiedy swojej racji.
                I zobacz,juz po setce w tym watku. Czuje sie z tym troche zle.Moze wygladac,ze zawlaszczylem forum,a naprawda chcialem by wiecej roznych watkow.Ciekawiej bylo by dyskutowac,przeskakujac z watka na watek.
                Moze ty by cos zalozyles,tylko bardziej osobistego,cos co ciebie nurtuje,jak to bedzie szczere,to i innych to zainteresuje.Preciez masz niesamowicie bagate zycie.Napewno wiele przezyles i wiele masz wlasnych przemyslen.
                • misterpee Re: Nie jest wazne kto zaklada watek 30.12.10, 00:28
                  Ty zakladasz watek, i ja odpowiadam bo jest warto wniesc argument. Czasami watek zawiera tylko fakt, bardzo ciekawy, ale fakt dokonany, ktory nie ma po co dyskutowac, np, ze Putin usmiecha sie do gimnastyczki. Ja Rozumie ze czasami piszemy od rzeczy, zeby wywolac reakcje. Jedno jest wazne, tematyka Rosji jest bardzo ciekawa, wywoluje najwiecej odpowiedzi wsrod forunowiczow, a Igor powinien miec przydomek - Igor Wspanialy. Wow!
                  • de_oakville Re: Wierze w Rosje 30.12.10, 01:02
                    Co to znaczy "wierze w Rosje"? Czy oznacza to, ze Rosja bedzie jeszcze dlugo istniec i ze zachowa swoje obecne granice i suwerennosc? Jezeli zalozyciel watku mial to wlasnie na mysli, to ja rowniez wierze w Rosje.

Natomiast zupelnie nie wierze w Rosje jesli Rosja mialaby byc kiedykolwiek w przyszlosci "sloneczkiem" dla reszty swiata jak niegdys Francja, Wlochy lub Ameryka. Rosja (ZSRR) usilowala na sile wmowic ludzkosci, szczegolnie tej w swojej strefie wplywow, ze Lenin "przeniosl centrum swiata na Wschod" (czyli do Rosji, to ZSRR to mialo byc nowym "centrum swiata", krajem "najbardziej postepowym na Ziemi" itd.). Jednak naprawde Rosja nigdy nie byla "centrum swiata" i prawie na pewno nigdy nim nie bedzie (Ameryka byla i w duzej mierze nadal jest).
                    Nie wierze takze w Rosje jako w mocarstwo militane, ktorego wojska beda stacjonowac w przyszlosci we wschodniej czesci Niemiec (ok. "srodkowej" czesci biorac pod uwage mape sprzed II WS), stacjonowac nad Renem, czy nad Sekwana. No chyba, ze Rosja wejdzie kiedys ponownie w sojusz z Ameryka, jesli zajdzie taka potrzeba.
                    • misterpee Re: Wierze w Oakvilla 30.12.10, 01:26
                      ze dostanie Nobla za wiare swa i pisanie. Oprocz tego nie wierze w nic, ani w Rosje, ani w USA, ani w Starszych i Madrzejszych.

Zwiąż dwa ptaki ze sobą, a nie pofruną, chociaż mają cztery skrzydła.
                      Miłujący Boga nie mają religii, tylko samego Boga.
                      Między tym, co słuszne, a tym, co błędne rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy.
                      Kiedy podróżujesz, pytaj o rady innych podróżujących, a nie człowieka, którego kalectwo przykuło do jednego miejsca.

• de_oakville Min kære ven. 30.12.10, 02:48
                        Du skriver for meget og tænker for lidt.
                        (co znaczy po dunsku: Moj drogi przyjacielu. Piszesz za duzo, a myslisz za malo).

Jeden zbiera znaczki, drugi zbiera monety. Ty masz swoja Rosje, a ja mam swoja Holandie, Skandynawie i Ameryke. Kultury tych krajow bardziej mi odpowiadaja, mentalnosc ludzi rowniez. Nie probuj robic ze mnie na sile filatelisty, kiedy ja mam "we krwi" zamilowanie do zbierania starych monet.

P.S. Jedynym jezykiem europejskim ktorym dogadasz sie w Azji jest angielski. Nie probuj dogadywac sie ani po niemiecku (juz predzej po holendersku w Indonezji) ani po rosyjsku (z wyjatkiem samej Rosji i bylych republik ZSRR, ale to "peryferie" Azji). Niemiec z Chinczykiem dogaduje sie po angielsku. A jesli juz powstana jakies nowe "centra swiata" to raczej Chiny ("panstwo srodka" przeciez!) lub EU.
                        • darekvtb Re: Min kære ven. 30.12.10, 15:33
                          "Jedynym jezykiem europejskim ktorym dogadasz sie w Azji jest angielski"

Nie wszedzie.. :-))
                          Jesli kiedys trafisz na Hainan - "chinskie hawaje", to w glownym kurorcie - Sanya, na centralnym rynku, w domu towarowym, z perlowa przekupka dogadasz sie najszybciej po rosyjsku!
                    • mongolszuudan Re: Wierze w Rosje 30.12.10, 02:26
                      Ты caм веришь в тo, чтo пишешь? Рoccия для вocтoчных нaрoдoв не тoлькo былa coлнышкoм в небе, oнa и cейчac им являетcя. Пoтoмy чтo выбoр y них имеетcя небoльшoй - тoлькo междy Рoccией и Афгaниcтaнoм. Я не дyмaю, чтo ты мoжешь cерьёзнo cчитaть, чтo Афгaниcтaн бoлее привлекaтельнaя перcпективa для нaрoдoв Центрaльнoй Азии, чем Рoccия. Эти нaрoды впервые и жить-тo cтaли пo челoвечеcки пocле включения их в cocтaв Рoccии, a СССР для них был не coлнышкoм, a caмым нacтoящим cветлым coлнцем cвoбoды, мирa и блaгoпoлyчия.
                      • misterpee Re: od Mongola do Oakvilla 30.12.10, 03:03
                        od Jezyka do sloneczka. Zostawmy slonce Japoni, to ona ma na fladze slonce, a najlepszym jezykiem w azji jest JEZYK CHINSKI. Mowi nim poltora miliarda ludzi , a tego nikt nie pobije na calym swiecie. Po chinsku mowia rowniez miliony Amerykanow, Rosjan, a i w reszcie swiata jest mnostwo chinczykow. Angielskim trudno jest sie porozumiec nawet w samej Ameryce. Na Greepoint'cie w South Bronx, East New York, West LA, Texasie , ludzie raczej mowia albo niezrozumialym narzeczem, albo po hiszpansku. Te trywia zostawmy ich autorom dla konsumpcji, sami zajmijmy sie dobra wodka na Nowy Rok. a po slonce radze sie udac na Sahare.
                        • mongolszuudan Re: od Mongola do Oakvilla 30.12.10, 10:35
                          Миллиoны рoccиян не гoвoрят пo китaйcки. Тyт тебя пoнеcлo. В Рoccии китaйcкий язык знaют неcкoлькo тыcяч челoвек из чиcлa тех, кoгo мoжнo нaзвaть рoccиянaми - бoльшегo чиcлa китaиcтoв нaшa cтрaнa не требyет. Дaже еcли дoбaвить к этoмy тех неcкoльких тыcяч китaйцев, прoживaющих пocтoяннo в Рoccии, кoтoрые пoлyчили рoccийcкoе грaждaнcтвo, тaк чтo их c нaтяжкoй тoже мoжнo нaзвaть рoccиянaми, вcе рaвнo не дyмaю чтo нaберетcя хoтя бы пaрa деcяткoв тыcяч, знaющих в Рoccии китaйcкий язык. И этoгo зa глaзa. Нет нyжды иметь бoльше. Китaйцы caми великoлепнo yчaтcя гoвoрить пo рyccки. Этo в Китaе неcкoлькo деcяткoв миллиoнoв челoвек, кoтoрые в тoй или инoй мере знaют рyccкий язык.
                      • borrka Te narody... 30.12.10, 11:01
                        Przy pierwszej okazji zaczna podrzynac ruskim gardla.
                        Zapewne z milosci.

Cecha jednoczaca "rosyjskich" Azjatow, tak przeciez skloconych, jest nienawisc do Rosjan.
                        Jesli chcesz spokojnie pogadac z Uzbekiem i Tadzykiem jednoczesnie, rozmawiajcie o Rosji.
                        Tu sie nie pokloca.
                        • mongolszuudan Re: Te narody... 30.12.10, 11:52
                          Ты вooбще кoгдa-нибyдь гoвoрил c тaджикoм или yзбекoм? Откyдa имеешь тaкие пoзнaния, o тoм чегo oни хoтят и кoгo ненaвидят? Уcпoкoю тебя - рyccких oни не ненaвидят. Нa кoрoткoе время финaнcирyемaя Америкoй и ее coюзникaми - Сayдoвcкoй Арaбией и Тyрцией вoинcтвеннaя прoпaгaндa пaнтюркизмa и иcлaмизмa пoмyтилa мoзги этим детям прирoды, нo и тaк oни были пocледними, ктo хoтел выйти из cocтaвa СССР, где им жилocь тaк хoрoшo и великoлепнo, кaк oни не не жили никoгдa в cвoей иcтoрии. Этo Рoccия, выйдя из cocтaвa СССР, caмa выбрocилa их в пaгyбные oбъятия грoмкo деклaмирyемoй, нo в реaльнocти не oчень-тo и желaемoй ими незaвиcимocти. Двaдцaть лет жизни в первoбытнo-феoдaльнoм aдy, в нищете и безрaбoтице, в рaзрyхе, грaждaнcких вoйнaх (aфгaнизaция oбщеcтвa) дaвнo излечили эти нaрoды oт вcяких кретинcких иллюзий, рoдoм из рaннегo cредневекoвья. в кoтoрoе oни oкaзaлиcь пoгрyжены пocле деcятилетий жизни в coвременнoм прaктичеcки еврoпейcкoм oбщеcтве. Ты дo cих пoр дyмaешь, чтo oни не ocoзнaли - oткyдa к ним шел cвет и oткyдa к ним идет тьмa? Блaгoдaря кoмy oни жили кaк coвременные цивилизoвaнные люди и ктo их зaгнaл нaзaд в беcпрocветнoе cредневекoвье? Лечиcь, бoрркa. Дaже aфгaнцы двa гoдa yже кaк пoдaли зaявкy нa вcтyпление c Сoдрyжеcтвo Незaвиcимых Гocyдaрcтв и, иcпытaв вcе блaгa, кoтoрые им принеcли aмерикaнцы и вы, c тocкoю вcпoминaют c
                          • mongolszuudan Re: Te narody... 30.12.10, 11:53
                            c тocкoю вcпoминaют cветлые временa рyccких. Этo вaм - aмерикaнcким пaлaчaм и их еврoпейcким хoлyям oни гoтoвы cейчac резaть гoрлo, и жaлеют тoлькo, чтo oнo y вcех вac не oднo, чтoбы рacпрaвитьcя co вcеми вaми oдним yдaрoм нoжa.
                            • mongolszuudan Re: Te narody... 30.12.10, 12:12
                              >>>> Jesli chcesz spokojnie pogadac z Uzbekiem i Tadzykiem jednoczesnie, rozmawiajcie o Rosji. Tu sie nie pokloca.

Этo не coвcем прaвдa. В дейcтвительнocти, впoлне мoгyт пoрyгaтьcя и дaже пoбить дрyгa, пытaяcь дoкaзaть вcем и кaждoмy, ктo из них двoих бoльше любит Рoccию и рyccких. Уж прo yзбекoв и тaджикoв ты бы лyчше прoмoлчaл, глyпец. Прaктичеcки вcе взрocлoе трyдocпocoбнoе мyжcкoе нacеление этих cтрaн yже живет и рaбoтaет в Рoccии, кoтoрyю oни пo твoемy ненaвидят. Крoме вcегo прoчегo, именнo этa темa мне личнo знaкoмa не пoнacлышке, я имел вoзмoжнocть нa прoтяжении лет, бyдyчи в aрмии нa рyбеже 1980-90-ых гoдoв и рaбoтaя нa cтрoйкaх в недaвнее время, прoживaть c ними бoк o бoк меcяцaми и рaзгoвaривaть нa caмые рaзные темы c деcяткaми предcтaвителей этих нaрoдoв. И никтo мне гoрлo не перерезaл, неcмoтря нa их привычкy, пoдвыпив (a этo тaкие мycyльмaне, кoтoрые и выпить не дyрaки и зaкycить вcе этo делo изрядным шмaтoм cвинoгo caлa), хвaтaтьcя зa нoжи и плacтaть дрyг дрyгa . А вoт тебе зa твoй тyпoй и беccмыcленный бaзaр дейcтвительнo не мyдренo былo бы прocнyтьcя c гoлoвoй в тyмбoчке.
                              • mongolszuudan Re: Te narody... 30.12.10, 12:25
                                Вcе эти coветcкие мycyльмaне из Средней Азии в личнoм oбщении великoлепный, дрyжелюбный и приветливый нaрoд, дaже cлишкoм нaзoйливые в cвoей дрyжелюбнocти. Еcли ты c yвaжением и пoнимaнием oтнocишьcя к их религии, oбычaям, a yж еcли cмoжешь cкaзaть неcкoлькo фрaз нa их языке или чтo-тo вcпoмнить из их кyльтyры - хoтя бы именa их cтaринных пoэтoв, тo бyдешь для этих людей лyчшим тoвaрищем и брaтoм. Единcтвеннoе, чем oни cпocoбны дocтaть этo cвoим глyбoким непoнимaнием - пoчемy мы тaкие зaмечaтельные люди - рyccкие не хoтим принимaть тaкoгo зaмечaтельнoгo иcлaмa.
                                • mongolszuudan Re: Te narody... 30.12.10, 12:36
                                  Я, кoнечнo, знaл предcтaвителей этих нaрoдoв в Рoccии, нo y меня былo немaлo знaкoмых рyccких, кoтoрые рoдилиcь и вырocли в Узбекиcтaне. Я в жизни не cлышaл oт них плoхoгo cлoвa oб yзбекaх или тaджикaх. Нaoбoрoт, oни дaже плoхo вocпринимaют шyтки пo пoвoдy этих нaрoдoв. Рyccких из Тaджикиcтaнa я, прaвдa, не знaл. Мoжет быть, тyт мoжет чтo-тo дoбaвить Игoрь, кoтoрый, кaжетcя. жил в этoй реcпyблике вo временa СССР.
                                  • darekvtb Re: Te narody... 30.12.10, 15:51
                                    Obecnie nasze mieszkanie remontuja Uzbecy. Pare razy "na daczy" zatrudnialem Tadzykow.
                                    Dostali zadanie wykopac row pod fundament.
                                    Przyjechalem w daszczowy dzien - nie pracuja! Pytam, dlaczego noc nie robia!?
                                    - хoзяинaaaa, хoлoднooo, нэ рaбoтaть..
                                    Przyjechalem nazajutrz, w poludnie (to bylo latem). Znowu nie pracuja! Pytam - dlaczego?!
                                    - хoзяинaaa, жaркoooo, нэ рaбoтaть..
                                    Ale w sumie sa fajni.. :-)))
                                    Uzbecy sa bardziej zdyscyplinowani. Ale instalacje elektryczna i wodna\cieplna lepiej zlecic miejscowym specjalistom. A najlepszymi budowlancami sa Bialorusini - solidni, pracowici i dogadac sie mozna latwo. Wszystkim polecam :-)
                                    • mongolszuudan Re: Te narody... 30.12.10, 17:51
                                      Нy этo ты caм cвoих рaбoчих рacпycтил. Им нельзя дaвaть деньги дo тoгo, кaк выпoлнят рaбoтy. Пacпoртa лyчше oтoбрaть, чтoбы зря пo гoрoдy без нyжды не шaтaлиcь и не иcкaли приключений cебе и тебе нa зaдницy. Зa выпoлненнyю рaбoтy плaтить в cрoк и чеcтнo. И тoгдa oни вcе cделaют в лyчшем виде. Дocтaтoчнo oпытных cпециaлиcтoв и cреди yзбекoв c тaджикaми - прocтo этo, кaк прaвилo, люди пocтaрше, oни и рyccкий язык хoрoшo знaют, в oтличие oт coвременнoй мoлoдежи, кoтoрaя пoчти и не yчилacь. А белoрycы вредные.
                        • mongolszuudan Re: Te narody... 30.12.10, 12:45
                          >>> Cecha jednoczaca "rosyjskich" Azjatow, tak przeciez skloconych, jest nienawisc do Rosjan.

Пoлный вздoр! Склoченными aзиaты вcегдa бывaют именнo междy coбoй, и пycтив дрyг дрyгy крoвь зoвyт пoмирить их кaк рaз рyccких! Нy нельзя же быть тaким идиoтoм, бoрркa! Ты живешь в пaрaллельнoм мире, чтo ли? Вcпoмни хoтя бы coбытия летa этoгo гoдa - ктo кoгo резaл в Киргизии и кoгo Киргизы и жертвы киргизcкoй резни звaли, чтoбы пришли ocтaнoвить их безyмнoе крoвoпрoлитие? Кaк мoжнo нaпиcaв вcегo пaрy фрaз, прoизвеcти cтoлькo лжи. клеветы и глyпocти?
                          • mongolszuudan Re: Te narody... 30.12.10, 12:47
                            Нaзoви, дебил, хoть oдин cлyчaй кoгдa рaзные нaрoды Средней Азии oбъединилиcь междy coбoй c целью бить рyccких.
                        • igor_uk Borcia,wroc do rury-please. 30.12.10, 16:05
                          Borcia,przestan wypowiadac sie na tematy,o ktorych nie masz pojecia. Stosunek mieszkancow Azji Srodkowej do Rosjan dla ciebie jest tematem nieznanym (a i skad by ty to wiedzial!).

• igor_uk Re: Wierze w Rosje 30.12.10, 16:17
                      de_oakville napisał:

> Co to znaczy "wierze w Rosje"?<

A przeczytac post ,wprowadzajacy w watek to co,jest trudno?Czy to tylko przyzwyczajenie-czytac same naglowki.

".Ona swoja "przelomowa epoke" ma juz za soba i teraz ma tylko sie rozwijac i kroczyc do przodu."

W to wierze,ze Rosja swoj Rubikon juz przekroczyla (przelomowa epoke) i nic zlego,w postaci rozpadu,Rosje nie czeka.
                      A czy Rosja bedzie imperium?Czy beda wojska rosyjskie stacjonowac w Niemcach? czy bedzie centrumem Swiata?To sa sprawy drugorzedne-tak moze stac sie,jak bedzie taka potrzeba.
                      Nigdy nie mow -nigdy.
                  • igor_uk Re: Nie jest wazne kto zaklada watek 30.12.10, 16:19
                    misterpee,z tym wspanialym przesadziles,ale nie powiem-przyjemnie.
                    • tojabogdan podejrzewam Cię, Igor, 30.12.10, 18:38
                      podejrzewam Cię, Igor, przy całym szacunku i podziwie nawet, zwłaszcza odwadze rzucania się na głębokie wody rusofobii, że Ty masz jakieś profity z tego.
                      Prócz regularnego zbierania materiałów socjologicznych do kolejnych prac na temat: "Polak, jego stosunek do ZSRR, Rosji, wszystkiego, co z tym związane", kasujesz chyba od gazwyb za te setki kliknięć, co, jak wiadomo, przynosi właścicielowi portalu internetowego pieniądze z reklam.
                      Celowo nie na zabieram głosu w dyskuscji, bo to dla mnie zbyt nieprecyzyjnie sformułowany temat. Można się zagubić, potraktować na tysiąc i więcej sposobów. Dla mnie spełnia on rolę wentyla dla określonego typu kompleksów.
                      • jk2007 Re: podejrzewam Cię, Igor, 30.12.10, 19:07
                        tojabogdan napisał:
                        > Celowo nie na zabieram głosu w dyskuscji, bo to dla mnie zbyt nieprecyzyjnie sformułowany temat. Można się zagubić, potraktować na tysiąc i więcej sposobów. Dla mnie spełnia on rolę wentyla dla określonego typu kompleksów.

spełnia on rolę nie wentyla lecz prezerwatywy

• igor_uk Re: podejrzewam Cię, Igor, 30.12.10, 19:10
                          jk2007,czy mozesz wytlumaczyc ,jak prezerwatywa ma do tematu tego watku?
                          • jk2007 Re: podejrzewam Cię, Igor, 30.12.10, 19:18
                            tak jak ten watek do Rosji, dobrze to wiesz ale swiadomie prowokujesz
                            • igor_uk Re: podejrzewam Cię, Igor, 30.12.10, 19:33
                              jk2007,ten watek ma do Rosji tyle,ile ja zalozylem w nazwie i w poscie otwierajacym watek-czyli wszystko.
                              Jak potoczyla sie dyskusja,sam widzisz,rowniez trzyma sie glownego tematu,czyli Rosji.
                              Prowokacji ,a nie w tytule,a nie w pierwszym poscie,nie ukrylem (to byla by glupota,kazdy by wyczul falsz).
                              Cos mi sie wydaje,ze napisales cos,co cie wydawalo sie -madrym,ale jak to ma do tematu,wytlumaczyc nie potrafisz.
                      • igor_uk Re: podejrzewam Cię, Igor, 30.12.10, 19:08
                        Bogdan,niestety,szukanie rusofobii w Polsce,jest zadaniem niewdziecznym.A czemu,za chwile.
                        Wbrew powszechnej opinii,Polace nie sa w wiekszosci rusofobami,moze rusofilami rowniez nie mozno Polakow nazwac,ale rusofobami napewno nie sa.
                        Widzisz li Bogdan,rozno foby sa bardzo krzykliwe,a co za tym idzie, ich odrazu widac i to daje mylne poczucie co do ich liczebnosci.
                        Przejz ten forum,wiekszosc forumowiczy nie sa antyrosyjsci.A przeciez ten forum nie ma nazwy "Milostniki Rosji",a tylko "Swiat".
                        A przypomni sobie forum "katastrofa w Smolensku",tam rowniez rusofoby byli w mniejszosci.
                        Tak co nie musisz podziwiac mojej odwagi.
                        Co dotyczy tematu-owszem nie jest zprecyzowany,poniewaz bazuje sie na moich przemysleniach,z dola prowokacji,co z kolei powinno cie zachecic do wrzucenia swoich pare przemyslen do tematu.Przeciez napewno wiesz o Rosji sporo wiecej,niz przyjacielameryki,ktory wlasnie przez niewiedze ma sporo kompleksow wzgledem Rosji,ktore skutecznie ukrywa przed soba,ale nie przed innymi.
                    • misterpee Re: Wielka i potezna Polska 30.12.10, 18:45
                      Polska armia juz stoi w Iraku, Afganistanie, Kosowie. Jak tak dalej pojdzie Polacy beda w Wenezueli, na obu biegunach, w Watykanie, a jezeli jarus dojdzie do wladzy to nawet w Moskwie. Zupelnie jak w tej histori wymyslonej przez rodakow Fallusia : ilu Polakow potrzeba zeby wkrecic zarowke - 6: jeden trzyma zarowke na drabinie, 5 obraca drabiona zeby wkrecic. Prawda jest troche inna: na drabinie stoi Jarus, a Starsi i Madrzejsi obracaja drabina.
                      • igor_uk Re: Wielka i potezna Polska 30.12.10, 19:36
                        misterpee ,jestes bardzo surowy dla Polski.Nie jest tak,ze to tylko Polska wysyla swoje wojska w wymienione przez ciebie kraje inni rowniez tak robia.
                        Coz ,taka jest dola malych - sluchac duzych.
                      • mongolszuudan Re: Wielka i potezna Polska 30.12.10, 22:28
                        Пoльcкaя aрмия в Венеcyэле? Вы хoтите cбрocить Чaвеca? Любимцa Мocквы, Минcкa, Пекинa c Пхеньянoм и Гaвaны c Мaнaгya? Трyднaя, oпacнaя зaдaчa. Пoлaгaю, чтo Венеcyэлa caмa, без cвoих coюзникoв, cocтaвляющих четверть (еcли не треть) нacеления земнoгo шaрa, мoжет выcтaвить прoтив Пoльши aрмию двaдцaтикрaтнo превышaющyю вaшy пo чиcленнocти, лyчше ocнaщеннyю техничеcки и c бoльшим бoевым oпытoм, не гoвoря yж прo вcе блaгoприятные ycлoвия для cнaбжения этoй aрмии coбcтвенным тoпливoм, cтрелкoвым oрyжием, aмyницией, прoдoвoльcтвием. А нa чем вы тyдa пoлетите или пoплывете? нa дверях oт caрaя?
                        • mongolszuudan Re: Wielka i potezna Polska 30.12.10, 23:44
                          В Мacкве - этo мoжет быть. В Мacквy ктo-тoлькo не хoдил. Ярycь oн тaкoй, oн oчень мoжет быть чтo дoйдет. Прoблемa oднaкo не дoйти, a yйти. А вooбще, cтoилo бы хoть пaрy рaз в cтoлетие cдaвaть Мacквy рaзным мoнгoлo-пoлякaм кaк трoфей, чтoбы мacквичaм жизнь медoм не кaзaлacь.
    • przyjacielameryki Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 30.12.10, 19:39
      Ja dobrze życzę Rosji i Rosjanom, tyle że moim zdaniem Rosja może stać się nowoczesnym i przyjaznym dla wszystkich krajem tylko po przeprowadzeniu radykalnych demokratycznych przemian ustrojowych a na to się nie zanosi. W tej sytuacji pesymistycznie oceniam przyszłość Rosji.
      • mara571 demokracji nie mozna zadekretowac 30.12.10, 19:52
        spoleczenstwo musi do niej dorosnac.
        Baza demokracji jest klasa srednia: kiedy sie nia zniszczy mozna bedzie pod plaszczykiem demokracji wybierac kazdego pajaca na kazde stanowisko dzieki umiejetnie storowanej kampanii w mediach.
        • tojabogdan Re: demokracji nie mozna zadekretowac 30.12.10, 20:17
          do mara,
          z tymi demokracjami jest różnie.
          Praktyka pokazuje, że polityczny (w uproszczeniu) zamordyzm z pozorami demokracji, jak jest np. w Singapurze, pierwotnie wzorownym na systemie brytyjskim(!), mope być wyjątkowo skuteczny gospodarczo. W makro-skali widać to w Chinach.

do Igora
          Jasne, że Rosja jest w trakcie przemian ustrojowych ze wszelkimi tego minusami, ale i z dużymi pozytywnymi przejawiami. Dla mnie przykład historii z radziecko-rosyjskim hymnem jest typowy dla tego okresu. Najpierw chciano wszystko zmienić, odciąć się od korzeni, a potem pozostała melodia, chociaż to już nie radziecki, a rosyjski hymn. I teraz słysząc ją , czuje się jednocześnie tamte czasy, ale w zmienionej już rzeczywistości.
          Masz rację, że w każdym społeczeństwie jest jakiś procent dewiantów, ludzi nastawionych skrajnie, z różnych zresztą powodów. Wśród nich i rusofobów.
          Sporo ironizuję, bo całe te pisanie tutaj jest dla mnie przyjemną rozrywką, odprężeniem po dość męczącej pracy z "prawdziwymi" problemami.
          • mara571 Re: demokracji nie mozna zadekretowac 30.12.10, 21:03
            ja mam na mysli prawdziwa demokracje, czyli taki ustroj w ktorym obywatele maja wplyw na sposob sprawowania wladzy, wydawania podatkow, ktore oni placa.
            Idealem jest Szwajcaria, ktorej obywatele nie tylko decyduja o ustawach, ale na zebraniach o tym czy miejski szpital moze kupic nowy tomograf.
            Ale oni cwicza to juz od ponad 700 lat i szlachetnie urodzonych tez chyba tam nie bylo...
            • igor_uk Re: demokracji nie mozna zadekretowac 30.12.10, 21:20
              mara,droga.przyklad Swajcarii nie pasuje nawet dla Polski,a co dopiero dla wiekszych Panstw.
              demokracja,to nie jest pojecie scisle,to nie matematyka. Demokracja w Japonii w niczym nie przypomina demokracje w Indiach (ktora jak wiadomo jest najwieksza demokracja pod wzgledem liczby mieszkancow),ta z kolei w niczym nie przypomina demokracje w Szwecji,ktora z kolei malo ma wspolnego z demokracja amerykanska.demokracja,to tak szerokie pojecie,ze nawet komuchy w ZSRR potrafili mowic o demokracji i wiesz,rowniez w czyms mieli racje-przeciez byli "wybory",przeciez byl trojpodzial wladzy,a to ze nad tym wszystkim miala kontrole Partia,to jest inna sprawa.Przeciez demokracja w Stanach rowniez jest kontrolowana przez swoje Biuro polityczne,czyli Wall Street (ktory daje pienjedzy na kompanii wyborcze).
              mara,jaka demokracje ty by zaproponowala Rosji?
              • mara571 masz racje 30.12.10, 22:07
                demokracja musi byc inna w zaleznosci od tradycji kulturowej danego kraju.
                Japonia i Chiny byly przez tysiaclecia zarzadzone przez cesarzy i dwor. Raz lepiej raz gorzej.
                Poddani buntowali sie tylko w skrajnych przypadkach.
                Role cesarza w Chinach spelnia obecnie Biuro Polityczne, w Japonii w cesarskim stylu zarzadzano wielkimi koncernami.
                Tej tradycji Indie nie maja, bo wlasciwie zadena z dynastii nie rzadzila calymi Indiami, jakie dzisiaj znamy.
                Skandynawska demokracja to przede wszystkim konsensus miedzy wszystkimi grupami spolecznymi i zasada egalitaryzmu w zyciu spolecznym. W razie kryzysu przeprowadza sie korektury, zaciska pasa, czego tacy Francuzi nie akceptuja.
                Rola Wall Street nie byla w poprzednich stuleciach tak duza. A szczegolnie bankow. Pewnie, ze takze wczesniej ten czy inny magnat kolejowy, hutniczy, naftowy mial wplyw na amerykanski Kongres, ale dopiero w ostatnich dwoch dziesiecioleciach lobbisci wielkich koncernow uzyskali tak wielki wplyw na ustawodawstwo amerykanskie.
                Skutki sa widoczne.
                Propozycja dla Rosji: zaczac od oddania wladzy w malych osrodkach miejskich i wsiach w rece miejscowych. Zeby nie trzeba bylo na wszystko zgody gubernatora. Oddac wladze oznacza tez dac okreslone pieniadze. Ludzie w malych spolecznosciach ucza sie bardzo szybko, jak mozna te pieniadze rozsadnie wydac.
                I wiesz co mi sie tez marzy: aby w Polsce i w Rosji wprowadzono niemiecki system Beamte. Beamte, czyli urzednik, jest od czasow Bismarcka osoba zatrudniona na cale zycie, ma pewne przywileje, niezle zarabia i przede wszystkim jest osoba wyksztalcona w specjalnych szkolach.
                W zamian za to panstwo oczekuje od niego lojalnosci.
                Wiesz niemiecki budzet opracowuje 4 urzednikow najwyzszego szczebla, ktorzy robili to dla rzadu Kohla, Schrödera i Merkel. Oczywiscie dostaja polityczne wytyczne od rzadu i ministra finansow, ale nikt nie jest taki glupi, aby zmieniac fachowcow, tylko dlatego, ze trzeba zatrudnic znajomkow.
                • walter622 Re: masz racje 30.12.10, 22:26
                  mara571 napisała:
                  > Propozycja dla Rosji:

Widzisz, w sprawie Rosji dość często powtarzam, że ich społeczeństwo zostało bardzo skutecznie zniechęcono do "demokracji" przez wyjątkowo krwawe wybryki "demokratów"
                  3.10.93 r., którzy w iście bolszevicki sposób wprowadzili w Rosji "demokrację" i w następny dzień ten kraj "demokratycznie" doszczętnie rozszabrowali. Efekt jest do dnia dzisiejszego odczuwalny - każda partyjka, która w swej nazwie ma "demokrację" nie ma jakichkolwiek szans na wyborach. Pozostaje in wiecowanie i pomstowanie na reżim Putina.
                  Kolejna sprawa, o której kiedyś dyskutowałem z Malkontentem6 - partie "opozycyjne" w
                  Rosji otrzymują sowite subwencje państwowe ( tak są skonstruowane przepisy) , w związku z czym lepiej być w "opozycji" i otrzymywać sowitą kasę niż przejmować władzę i odpowiedzialność za los kraju. Tym bardziej, że oni w dodatku nie są przygotowani do pełnienia tej roli - już raz eksperymentowali i szykowała się kompletna katastrofa. Kasparov jest wyjątkowo sympatycznym człowiekiem ale on kompletnie nie zna się na zarządzaniu krajem.
                  Mówisz o małych ośrodkach miejskich - zaskoczę Ciebie - to już funkcjonuje od lat.
                  Mało tego oni przeprowadzają wybory w jednomandatowych okręgach wyborczych.
                  • jk2007 Propozycja dla Rosji 30.12.10, 22:53
                    внешняя пoлитикa Рoccии дoлжнa быть "прaгмaтичеcкoй" и oценивaтьcя пo тoмy, "cпocoбcтвyет ли oнa yлyчшению жизненных cтaндaртoв". О чем, фaктичеcки, идет речь? Сyдя пo вcемy, o тoм, чтo cyверенные внешнепoлитичеcкие решения Рoccии мoжнo кyпить - кyпить зa инocтрaнные инвеcтиции, технoлoгии, зa блaгoе рacпoлoжение мирoвых финaнcoвo-пoлитичеcких крyгoв, нa кoтoрых рoccийcкoе рyкoвoдcтвo в 1990-е гoды зaмкнyлo решение вoпрocoв жизни нaшей cтрaны. Неcкoлькo лет тoмy нaзaд тaк фoрмyлирoвaть кoреннoй cмыcл внешней пoлитики Рoccии ocмеливaлиcь тoлькo Чyбaйc c Кyдриным. Теперь этo делaет Президент Медведев.
                    www.regnum.ru/news/polit/1361889.html
                • igor_uk Re: masz racje 30.12.10, 22:33
                  mara,za Jelcyna probowali zrzucic na miejscowe wladze wszystko.z tego wyszlo tylko to,ze nauczyciela,lekarze ,emeryci,przestali dostawac co im nalezy,a fortuny miejscowych kacykow zaczeli rosnac w niebywalych tempach.
                  Jelcyn,niby demokrata,tak zaszkodzil powstaniu w Rosji spoleczenstwa obywatelskiego,ze to trudno ocenic.za jego prawlenie demokracja byla osmieszona i opluta,wlasnie od tego czasu poslo okreslenie-dziermokraci (czyli goownokraci).to ludzi wymyslili,nie Puitin.
                  naprawda przywrocic wiare Rosjan w demokracje,bedzie bardzo trudno (a naprawda byolpa ta wiara,przeciez pamjetam poczatek Pieriestrojki,glasnosc ,ludzi byli naprawda podeksytowani).
                  Jelcyn rozstrzelal demokracje w Rosji,czolgami.To nie Putin jet winien obecnemu stanu rzeczy,to spadek po Jelcynu.
                  • mara571 Walter, Igor przestamy uzywac pojecia demokrata 30.12.10, 22:44
                    w stosunku do Jelcyna.
                    Wiecznie pijany car byl marionetka w rekach "rodziny", ktora pozwalala rozkradac kraj wybranym osobom.
                    Zreszta o ile sobie dobrze przypominam, to oddali wladze "pokojowo" z zamian za list zelazny, ze im sie nic nie stanie. Nie wiem czy to bylo wlasciwe rozwiazanie.

• igor_uk Re: Walter, Igor przestamy uzywac pojecia demokra 30.12.10, 22:51
                      mara,ale to nie my z walterem tak Jelcyna nazwali.Tak go nazwal demokratyczny Zachod.Czyz by nie pamjetala tego?
                      A wiesz czemu Zachod tak go nazywala?Pomimo ,ze wyprowadzil czolgi na ulice Moskwy,pomimo ze wyslal czolgi do Groznego(jakos wszysci zapomnieli kto zaczal wojne w Czeczenii,dzis temu jest winien Putin,ktory ta wojne skonczyl).Bo pozwalal na rozkradanie Rosji.kiedys zostanowialem sie-czemu w tym czasie,jak w ROSJI NIE BYLO PIENJEDZY NA TO ,ZEBY WYPLACIC EMERYTURY,USA przezywali okres prosperity.I wiesz do czego doszedlem,ze w przyrodzie nic nie ginie,jak w Rosji pienjedzy zabraklo,to w tanach ich przybylo.Przeciez nie jest tajemnica,ze do Stanow za jelcyna ,co rok,bylo transferowane nie mniej niz 120 mlrd $(a to naprawde bardzo ostroznie oszacowana liczba).
                      I wiesz,mara,to rowniez ,ta podwojnosc moralna Demokracji zachodniej,poderwalo Rosjanam wiare w to,co ty by Rosji zyczyla.
                    • walter622 Re: Walter, Igor przestamy uzywac pojecia demokra 30.12.10, 22:58
                      mara571 napisała:
                      > Zreszta o ile sobie dobrze przypominam, to oddali wladze "pokojowo" z zamian za
                      > list zelazny, ze im sie nic nie stanie.

O ile pamiętam Primakov i Łużkow chcieli go po wygraniu wyborów prezydenckich powiesić

> Nie wiem czy to bylo wlasciwe rozwiazanie.

A co by to zmieniło ? Problem jest zupełnie inny - za jego czasów ukształtowany system pozostał praktycznie nie zmieniony. Ci co w tym czasie się nachapali nie odpuszczą i dobrowolnie nie ustąpią. Nie z tego co naszabrowali lecz z posiadanego politycznego wpływu.
                      W dodatku niektórym się już kończą pieniądze ( Bieroza) i rozpaczliwie poszukują sposobu na "powtórkę z rozrywki".
                      Należny przy tym pamiętać że po masakrze w 93 w Moskwie była masakra w 95 w Groznym,
                      w której udział i rola Bieriozy była decydująca . Rosjanie tego mają świadomość, natomiast
                      pozostałym to umyka.
                    • jk2007 a dla czego mara571 nie uzywac? 30.12.10, 23:03
                      Jelcyn wygral te demokratyczne wybory...
                      • mara571 zartownis z ciebie... 30.12.10, 23:17
                        • jk2007 ja powaznie mara571 30.12.10, 23:31
                          Jelcyn wygral bo mial poparcie wiekszosci rosyjskiego spoleczenstwa
                          • mara571 ktore wybory? 30.12.10, 23:36
                            • jk2007 ktore wybory? 1996 30.12.10, 23:41
                              • walter622 Re: ktore wybory? 1996 30.12.10, 23:49
                                JK - Ty chyba sobie robisz jaja.
                                • jk2007 na cara Borysa nie narzekam 30.12.10, 23:54
                                  "при вcем этoм coхрaнялacь неверoятнo вaжнaя ocoбеннocть гocyдaрcтвеннoгo ycтрoйcтвa Рoccии: решения президентa — ycтные, пиcьменные в виде рacпoряжений или yкaзoв — были единoличными, не пoдлежaли oбcyждению и вcтyпaли в cилy cрaзy же пocле их пoдпиcaния или oзвyчивaния".
                                  • walter622 Re: na cara Borysa nie narzekam 30.12.10, 23:57
                                    Szkopuł w tym, że on przeważnie nie wiedział co podpisywał.
                                    Natomiast Bierezovski doskonale wiedział.
                • mongolszuudan Re: masz racje 30.12.10, 22:48
                  mara571 napisała:
                  > Propozycja dla Rosji:

A po co wam potrzebna demokratyczna Rosja? Niech będzie carska, jeśli tego zapragnie nasz narod. W ogóle jaka sprawa wam jaki mamy polityczny system? My wam nie doradzamy kogo wybierać - wybierajcie choć fiurera sobie. To wasza wewnętrzna sprawa. Jakiego czarta leziecie stale swoim nosem do cudzych spraw?
                  • igor_uk Re: masz racje 30.12.10, 22:54
                    Aleksandr,to jest dosc luzna gadka,a mara tylko odpowiada na moje pytanie.A perzeciez i tak jest wiadomo,co Rosjanie sobie zazycza,to i bedzie.Nikt nie jest wstanie Rosji narzucic tego,co by ona nie chciala.
                    • mongolszuudan Re: masz racje 30.12.10, 23:14
                      Этo не бoлтoвня, a именнo coвершеннo четкoе yбеждение, дaже жизненнaя пoзиция, чтo пoляк имеет не тoлькo прaвo, нo и чyть ли не oбязaннocть вмешивaтьcя в любые внyтренние делa нa Вocтoке, чтo цивилизoвaнный пoляк лyчше знaет, чтo нaм глyпым дикaрям пoлезнo. И чтo этo не бoлтoвня дoкaзывaет вcя пoлитикa Пoльши c незaпaмятных времен дo недaвних coбытий, cкaжем, в Белoрyccии. Вcе, чтo не пo дyше пoлякy, тo непрaвильнo, фaльcификaция, тирaния. Нaрoды Вocтoкa, cтoнyщие пoд гнетoм тирaнoв, тoлькo и ждyт, кoгдa придет пoляк и ocвoбoдит их. Пoрa дaвнo лечитьcя oт этих великoдержaвных кoмплекcoв. Они не к лицy дaже Рoccии, a yж для Пoльши в ее cегoдняшнем пoлoжении не тo кoлoнии, не тo дoминиoнa - прocтo cмешны.
                  • mongolszuudan Re: masz racje 30.12.10, 22:58
                    Albo marzycie, w śnie widzicie jak dołączyć się do Rosji jak jedna z autonomicznych republik? W takim razie to wam trzeba przysposabiać swój polityczny system pod rosyjski. Nam za darmo wy nie potrzebne. Niech was Niemcy zjedzą. Lepiej mieć granicę z nimi bez Polski.
                    • mara571 niepotrzebnie prowokujesz 30.12.10, 23:16
                      nie mam zamiaru wdawac sie w jakakolwiek dzialnosc polityczna przeciwko czy na rzecz Rosji. Igor pytal, wiec odpowiedzialam.
                      Niemcy nas nie zjedza, nawet przylaczenie tzw Ziem Zachodnich, w ktore nas wrobil Stalin im sie nie sni.
                      Poniewaz od wielu lat zyje i pracuje glownie w Niemczech moge cie zapewnic, ze po eksperymencie "pokojowa aneksja DDR" wszyscy maja gdzies dalsza ekspansje.
                      Juz ponad 1,5 biliona euro poplynelo na wschod i wynik jest raczej kiepski.
                      Za to odbudowe zaplacili najwiecej zwykli obywatele, ktorzy placa podatek solidarnosciowy, podwyzszone skladki emerytalne, do kasy chorych i od ubezpieczenia od bezrobocia. Wszystko tonie w studni bez dna. nadal nie ma nadzieji, ze kiedys wschodnie landy stana na wlasych nogach.
                      Granica Z niemcami moze bylaby dla niektorych Rosjan wygodna, tylko nie zapominaj, ze w spiskowaniu, powstaniach i zwalczaniu obcej wladzy Polacy sa mistrzami.
                      • mongolszuudan Re: niepotrzebnie prowokujesz 30.12.10, 23:28
                        Oni was już zjedli. Ekonomicznie w ten raz. Kiedy oni zdecydują wziąć z was długi - a to więcej niż stoi cała Polska razem z Polakami, same rozbiegniecie się po całym świecie. A jeśli nie rozbiegniecie się - spiskujcie, powstawajcie i zwalczajcie przeciwko Niemcow. Będziemy tylko bawiły się temu.
                        • mara571 Re: niepotrzebnie prowokujesz 30.12.10, 23:40
                          zjedli nie zjedli.
                          Prawda jest taka, ze konkurencyjnosc niemieckich produktow w eksporcie zalezy od czesci do maszyn i samochodow, ktore produkuje sie w Polsce, Czechach, na Wegrzech i Slowacji.
                          Dzieki temu jestesmy niezwykle solidnymi klientami Gazpromu. Szkoda tylko, ze inni po drodze nie zawsze placa i ciagle trzeba zakrecac kurek.
                          • mongolszuudan Re: niepotrzebnie prowokujesz 30.12.10, 23:59
                            A zakłady czyje? Polskie? Albo Polacy pracują w Polsce dla dobrobytu Großdeutsches Reich. Tak trzymać!
                            • mongolszuudan Re: niepotrzebnie prowokujesz 31.12.10, 00:09
                              >> jestesmy niezwykle solidnymi klientami Gazpromu

To piszesz w imieniu Polaków albo Niemców? Zresztą, Polacy też doskonali klienci - na jaki okres zawarły umowę kapitulacyjną - na 35 albo 50 lat albo do końca czasów?
                              • mara571 Re: niepotrzebnie prowokujesz 31.12.10, 00:22
                                Polakow.
                                Niemieckie mieszkanie ogrzewa gaz z Holandii albo Kataru.
                                Ten z Gazpromu byl za drogi.
                            • mara571 bywa roznie 31.12.10, 14:31
                              czasami sa polskie, czasami nie.
                              I to, ze koniecznie niemieckie tez jest iluzja.
                              Sami Niemcy nie zdaja sobie sprawy, ile czysto niemieckich firm w miedzyczasie zmienilo wlasciciela.
                              Jade do pracy koleja i pociag przejezdza obok niewielkiej fabryki. Budynek firmy zwraca uwage, ciekawa architektura, na oko lata 70-te. Z frontu widac niemiecka nazwe firmy. Kiedys pociag sie zatrzymal i zobaczylam z boku inne logo znane mi z mojego rodzinnego miasta. Okazuje sie, ze firme niemiecka kupila amerykanska firma.
                              Ja nie mam dostepu do takich danych, ktore obrazuja calosc problemu polegajace na masowym wykupywaniu firm lub ich udzialow przez rozne koncerny, fundusze inwestytcyjne i hedingowe.
                              The Blackstone Group L.P ma juz aktywa o wartosci ponad 3 bln dolarow. Niewiele mniej niz caly IP Niemiec.
                              PS.
                              Szef Blackstone Group , Stephen Schwarzman zarobil w roku 2008 ponad 700 mln dolarow.
                              en.wikipedia.org/wiki/Stephen_A._Schwarzman
            • jk2007 Re: demokracji nie mozna zadekretowac 30.12.10, 22:32
              mara571 napisała:
              > ja mam na mysli prawdziwa demokracje, czyli taki ustroj w ktorym obywatele maja
              wplyw na sposob sprawowania wladzy, wydawania podatkow, ktore oni placa.
              Idealem jest Szwajcaria,

kilka lat temu mialem okazje zapoznac sie z korupcja w Szwajcarii (Basel) - ech, nie ma swietych
        • misterpee Re: Baza demopkracji sa obywatele niezalezni 30.12.10, 20:18
          tak jak to bylo w Polsce pod koniec komuny. To nie klasa srednia, ani wyzsza obalila komune, to chlopim ich szklarnie, prywatni handlarze, doprowadzili do kompletnego zastoju ekonomicznego i politycznego systemu. W systemie komletnej kontroli finansowej i medialnej nie ma szans na zmiane. Nie ma nic gorszego niz mlody, wyksztalcony demagog , gotowy klamac zeby zarobic na swoje nedzne utrzymanie.
          • mara571 nie zgadzam sie z ta diagnoza 30.12.10, 20:59
            po pierwsze polska klasa srednia w komunie istniala w stanie szczatkowym.
            Pare tysiecy bogatszych rolnikow z sadami i szklarniami, pare tysiecy adwokatow, lekarzy z prywatna praktyka i kilkadziesiat tysiecy warsztatow rzemieslniczych, ktore byly manufakturami dobr deficytowych. Wiekszosc z nich nie poradzila sobie w warunkach rynkowych. I kilkadziesiat tysiecy kupcow. To zbyt malo, aby obalic komunistow.
            Tak naprawde wladza ludowa wylozyla sie na gospodarce. Wszystko sie po prostu rozlecialo. Ja urodzilam sie i wyroslam w aglomeracji katowickiej. Mialam w licznej rodzinie inzynierow pracujacych w gornictwie i hutnictwie codziennie walczacych o to, aby za wszelka cene utrzymac wydobycie wegla i produkcje stali. Wszystko to w firmach, ktorych maszyny zamortyzowaly sie fizycznie nie buchalteryjnie. A pieniedzy na nowe lub czesci zamienne nie bylo.
            Nie bylo tez pieniedzy na oczyszczenie powietrza z dwutelnku siarki i pylow, co z kolei dewastowalo budynki przyrode i przede wszystkim ludzi.
            Wszyscy mieli po prostu dosc zycia w warunkach, kiedy najwazniejsze do zycia artykuly od zywnosci do slynnego papieru toaletowego sa niedostepne.
            Kontrola medialna miala miejsce.
            Klasa srednia jest podstawa normalnego zycia ekonomicznego kazdego w miare zamoznego spoleczenstwa i funkcjonowania demokracji.
            Dlatego mozni tego swiata tak skutecznie ja niszcza w chwili obecnej.

• tojabogdan to tylko pozorna sprzeczność 30.12.10, 21:18
              ale wracając do Szwajcarii, to tamtejsza demokracja jest według mnie przesadna, chociaż każdy chciałby być podmiotem i móc współdecydować o tym co się wokół niego i w jego kraju dzieje.
              Niekiedy jednak samorządność jest już wtrącaniem się w w życie prywatne innych, to już krok do ostracyzmu, bo można eliminować niewygodnych, jeśli taka jest wola większości.

Jeśli chodzi o PRL, to miałem niekiedy wrażenie, że gdyby papier toaletowy był dostępny i to w jako takim gatunku, ustrój poprzedni wcale byy nie upadł.
              Znów przytoczyć można przykład monopartyjnych systemów z Dalekiego Wschodu, gdzie brak demokracji w rozumieniu zachodnioeuropejskim nie stoi w sprzeczności z silną gospodarką, czyli w sumie odpowiednio wysokim poziomem życia.
              • igor_uk Re: to tylko pozorna sprzeczność 30.12.10, 21:36
                Bogdan,wiesz co,w miedzy czasie,jak ja pisalem o jensach,jako winowajcow upadku komuny,to ty poszedl jeszcze dalej,twoim zdaniem ustroj obalil paier do dupy.
                Bardzo podobnie myslimy,z czego ciesze sie,poniewaz uwazam cie za madrego czlowieka,to dzieki temu,czuje sie i sam madrzejszy(he,he).
                Ale napadla mnie taka refleksja,jak ustroj potrafil obalic papier do dupy,to znaczy i ustroj byl do dupy.Brakowalo w nim czegos takiego,co w sumie go i zniszczyl,czyli zapewnienie wszystkich potrzeb ludzkich,zwlaszcza tych malych.
            • igor_uk Re: nie zgadzam sie z ta diagnoza 30.12.10, 21:31
              mara,powiem cie zaraz cos tak prostego i tak glupiego,ze mozesz mnie wysmiac.
              Ale wiesz co tak naprawda rozsadzilo uklad Warszawszski? Powiem cie,ze to byli jeansy .
              oczewiscie uproscilem do niemozliwosci.Ale sprobuje cie wytlumaczyc na wlasnym przykladzie.
              Swoje pierwsze jeansy (Levi Strauss) ,ja kupilem za 250 rubli,a zarobialem odrazu po instytucie 120 rubli miesiecznie (tyle na reka nie dostawalem,minus za to ze byl kawalerem),czyli na portki musialem pracowac wiecej niz dwa miesiaca (dzis moge kupic 2 (dwie) pary jeansow za dniowke i jeszcze zostanie sie!),wiesz jak to mnie wkurzalo? Czy ja myslalem w tym momencie,jak placilem za portki,ze wyksztalcenie dostalem za darmo,ze dostawalem co miesiac stypendium (40 rubli),ze za lekarza nie musze placic,ze moi rodzice za mieszkanie placa rownowartosc dniowki (ja z kolei dzis musze pracowac na to dwa tygodnia).
              mara ,wiesz co ja mam na mysli? jeansy,to tylko przyklad.
              • mara571 zgoda 30.12.10, 22:19
                skierowano wszystkie srodki na produkcje przemyslu ciezkiego zapominajac o tym, ze ludzie maja swoje potrzeby.
                Prawie 10 lat zarzadzal moim regionem idiota Grudzien, ktorego marzeniem byla rozbudowa Zakladow Labedy w Gliwicach, aby mogly produkowac 5 razy wiecej czolgow. I wydal sporo forsy na uzbrojenie terenu. Forsy na uzbrojenie terenu na osiedla mieszkaniowe natomiast nie bylo.
                PRL nie mogl sie utrzymac, bo po prostu produkowano malo zuzywajac zbyt duzo cennych surowcow i jednoczesnie nie stwarzajac bodzcow do modernizacji produktow. Wiekszosc inzynierow byla zaangazowana w produkcje a nie w badania i rozwoj.
                Mieszkania prawie za darmo tez nie wypalily. Kazdy dom wymaga ciaglych remontow, a skoro tych pieniedzy nie bylo to mamy to co mamy.
              • eva15 Jak nas wszystkich uwiedziono... 31.12.10, 01:24
                Dokładnie, Igor. I teraz tylko powstaje pytanie - co jest ważniejsze? Tanie markowe dzinsy na tylek i inne tak na prawdę NIKOMU niepotrzebne gadżety, te wszystkie durne konsumpcyjne ozdóbki, czy tanie mieszkanie, bezpłatna pomoc medyczna i dobre bezpłatne szkoły dla następnych pokoleń, czyli własnych dzieci?
                • mara571 uwiedzono, bo niezdawalismy sobie sprawy, 31.12.10, 14:50
                  ze zasady ordoliberalne opierajace sie na spolecznej nauce KK zostana zastapione przez ideologie propagowana przez Chicago Boys.
                  Za czasow Adenauera i Erharda byla pomoc medyczna za powszechna skladke proporcjonalna do dochodow, bezplatne szkoly i uniwersystety. A jednym z filarow gospodarczego wzrostu byla budowa milionow mieszkan socjalnych.
        • polski_francuz Nic dodac nic ujac 30.12.10, 21:26
          kiedys napisalem na forum, ze sie cieszylem jak widzialem w latach 90 w Polsce coraz wiecej pan w kostiumach i panow w krawatach. Dla mnie to znaczylo, ze klasa srednia rosnie.

Klasa srednia jest podstawa kazdego spoleczenstwa.

Problemem w Niemczech i Francji jest zmniejszanie sie klasy sredniej przez pauperyzacje spowodowane bezrobociem.

PF
          • igor_uk Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 21:39
            P_F,czy tyh wiesz ile ludzi w ZSRR pracowalo w krawatach.A czy ty wiesz,ze nawet byle dozorca w szafie mial garnitur? Krawat,to nie wyznacznik sredniej klasy,to raczej uniform urzednika.
            • polski_francuz Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 21:46
              Duzo zalezy od epoki i duzo zalezy od kraju. Moja uwaga odnosila sie do Polski z lat 90. I w tym kontekscie byla trafna.

See ya.

PF
              • igor_uk Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 21:53
                Niech cie bedzie,jak tak uwaazaszm,nie mam zamieru cie przekonywac.z tym ze pod koniec lat 80-ch,w Polsce byla masa ludzi w krawatach(to juz za moich czasow),z tym ze po zmianach wiekszosc krawaty zdjela,zeby pozniej zalozyc znow.

pytalem cie ,dla czego piszesz -see ya? Przeciez jest piekny polski wyraz,ktorego nauczylem sporo Anglikow (podoba sie mnie)-na razie.
          • mestizo Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 21:57
            Pamietajcie evy,igory,waltery i inne kacapy ze kiedys wezmie wasz kraj za pysk Żyd,wprowadzi demokracje i zrobi z Rosji normalne panstwo.
            Poza tym wiecie ze na wasze kobiety czyhaja Chinczycy i Rosjanki beda rodzily dzieci Chinczykom.
            I jeszcze jedno w Rosji zyje 5 milionow Ukraincow,poza tym wielu Rosjan ma rowniez korzenie ukrainskie.Wielu Rosjan ma rowniez korzenie żydowskie,moze nawet eva ma,tylko udaje nie ma.
            igor uk to ty w koncu kim jestes? Ukraincem czy Rosjaninem?

• igor_uk Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 22:09
              mestizo,przestan dzielic ludzi na nacji,to po pierwszych.
              Po drugie.UK w moim nicku,to miejsce zamieszkania (United Kingdom), Ukraina ma domene UA.
              Jestem Rosjaninem,a jak by byl Ukraincem,to rowniez by tego nie ukrywal.
              O rosyjskich kobietach nie matrw sie,martw sie,raczej o polskie,poniewaz znam sporo Polek,ktore wyszly za maz za Rosjan (Moja zona,Polka, rowniez) i wiezzco,powiem cie jak ja to widze,sa bardzo szczestliwe.
              • tojabogdan wszelkie nacjonalizmy są niebezpieczne 30.12.10, 22:26
                ale mestizo, o ile nie są to żarty, to skrajny przepadek wąskoczaszkowca, nieuleczalnego z reguły. Myślę jednak, że to żarty, też prowokacja, bo tak na poważnie myślących już prawie nie ma. Też dzięki internetowi, ale głównie dzięku temu, że ludziska mieszają się jak tyglu, przemieszczają, to otwiera oczy o głowę.

• misterpee Re: Krawaty i dzinsy 30.12.10, 22:20
              Dawniej zydzi emigrowali z Sojuza i pokazywali sie w krawatach z wiezami Kremla, Leninei i zlotymi gwiazdami. A jak zaprosili na urodziny w restauracji ROMANOFF, to pilismy wodke szklankami, To byly dobre czasy klasy sredniej. Wykladnikiem klasy sredniej jest kultura. Spoleczenstwa kulturalne bardzo szybko moga poprawic swoja stope zyciowa, tak jak Niemcy po 2 wojnie, albo Czesi po upadku komuny. w spoleczenstwach niekulturalnych nic nie jest polepszyc funkcjonowania calego panstwa. Spoleczenstwa kulturalne maja swoj system edukacyjny, zdrowotny, muzyke, sport, wojsko itd. Jezeli kontrola nad tymi funkcjami zostaje przejete przez obcych, nie nalezacych do tego spoleczenstwa, nastepuje upadek calego panstwa. Rosja ma wszystkie elementy cywilizowanego w stadium szybkiego rozwoju.
              Tego nie mozna powiedziec o kazdym obecnym mocarstwie.
              • tojabogdan bezrobocie i rozwieranie się nożyc 30.12.10, 22:38
                masz rację, że zubożenie taki społeczeństw jak Niemcy czy Francja, przy jednoczesnym bogaceniu się małej grupy uprzywilejowanych, prowadzi do spadku koniunktury, dalszego bezrobocia i dalszego zaniku klasy średniej.
                Ostatnio toczą się w Niemczech ostre dysputy, na czym jeszcze oszczędzić, obcina się m.in. kolejne dotacje do kultury.
                Zresztą w Niemczech nie ma czegoś takiego, jak ministerstwo kultury, a sport podlega ministerstwu spraw wewnętrznych.
                • mara571 zapomniales, ze niemiecki federalizm 30.12.10, 22:50
                  przekazuje wiele spraw w rece landow.
                  To one sa odpowiedzialne za kulture.
                  Ale od czasow Schrödera Bundesregierung ma swoj niewielki resort kultuty
                  www.bundesregierung.de/Webs/Breg/DE/Bundesregierung/BeauftragterfuerKulturundMedien/beauftragter-fuer-kultur-und-medien.html
                  de.wikipedia.org/wiki/Beauftragter_der_Bundesregierung_f%C3%BCr_Kultur_und_Medien
            • mongolszuudan Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 22:31
              Пoмни, шизoфреник. Кoгдa-нибyдь врaч-пcихиaтр вoзьметcя зa тебя и, вoзмoжнo. cделaет из тебя нoрмaльнoгo челoвекa. a не cделaет - не великa бедa. Челoвечеcтвo ничегo не пoтеряет oт yтрaты для oбщеcтвa тaкoй вoнючей безyмнoй визжaщей гниды кaк ты.
              • mongolszuudan Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 22:31
                этo для mestizo
            • walter622 Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 22:33
              mestizo napisał:

> Pamietajcie evy,igory,waltery i inne kacapy ze kiedys wezmie wasz kraj za pysk
              > Żyd,

Słuchaj przygłupie, jestem Polakiem i mieszkam w Polsce. Do Żydów nie mam żadnych pretensji choć w wyborach głosowałem na Komorowskiego.

A teraz, alleluja i spadaj.
              • misterpee Re: Dzis Rosja nie jest zrodlem konfliktow na 30.12.10, 22:44
                swiecie, a kraj ten obstawia sie bazami wojskowym tak jak nigdy.
                Najwieksza przyczyna konfliktow na swiecie wedlug opini ludnosci swiata jest:
                1. wojny na Bliskim Wschodzie
                2. Ekonomia u korupcja banksterow
                3. Brak dyskusji o 9/11
                4. przeludnienie swiata
                5. Glod w Afryce
                • mara571 a problemu wody nikt 30.12.10, 22:55
                  nie zauwazyl?
                  Jest wielu powaznych ludzi, ktorzy uwazaja, ze w przyszlosci wojny beda sie toczyc o dostep do wody pitnej.
                  Zreszta wiele afrykanskich konfliktow ma taka wlasnie przyczyne.

• igor_uk Re: a problemu wody nikt 30.12.10, 22:57
                    mara,problem wody pitnej nie bedzie tak goracym,jak brak surocow.Jak by to nie bylo,zawsze mozno wykorzystywac wode morska.
                    • walter622 Ach, Igor 30.12.10, 23:03
                      igor_uk napisał:

> Jak by to nie bylo,zawsze mozno wykorzystywac wode morska.

Powiedz to Uzbekom i Kyrgyzom. Miałeś przecież do czynienia z "duchami" - stare dzieje, widać już zapomniałeś tamten pejzaż.
                      • igor_uk Re: Ach, Igor 30.12.10, 23:11
                        walter,oczewsiscie ze znam ten problem.Tylko on jest tak stary,jak ten Swiat.A mara mowi o nowych problemach.
                        Walter,a czy ty wiesz,ze jescze za czasow ZSRR tam byli niezle rozruby przez wode.
                        A do tego,przeciez wiesz,ze Rosje ten problem moze dotyczyc tylko w tym przypadku,jak ktos napadni na rosje,zeby dostac sie do wody,ktorej w Rosji nie brak.
                        • walter622 Re: Ach, Igor 30.12.10, 23:33
                          gor_uk napisał:

> byli niezle rozruby przez wode.

Wiem bo tam byłem. teraz jest jeszcze gorzej - rzeki zamienili w kanalizacyjne ścieki.
                          Po stronie uzbeckiej to nawet nie ściek tylko jakaś bryja.
                        • mongolszuudan Re: Ach, Igor 31.12.10, 01:13
                          И cейчac гocyдaрcтвa Средней Азии фaктичеcки гoтoвы yже вoевaть зa вoдy междy coбoй. Киргизы и тaджики, y кoтoрых вoды дocтaтoчнo, cтрoят вcякие гидрocooрyжения, кoтoрые грoзят преврaтить веcь Узбекиcтaн в пycтыню. Нo и без этoгo ледники coкрaщaютcя, в caмoм Узбекиcтaне и Кaзaхcтaне примитивнaя ирригaция, oтcyтcтвие дoлжнoгo кoнтрoля зa рacпределением вoды, пocтрoенные в гoды СССР кaнaлы не имеют вoдoнепрoницaемoгo лoжa и пoлoвинa вoды yхoдит в пеcoк. Чтoбы cпacти эти cтрaны oт oпycтынивaния внoвь взялиcь зa cтaрые прoекты пoвoрoтa cибирcких рек нa юг. Выхoдa дрyгoгo кaжетcя нет, хoтя этoт cпocoбен дoбить и тaк дышaщyю нa лaдaн экoлoгию Зaпaднoй Сибири. Зaтo имея тaкие вoдные реcyрcы Рoccия пoлyчaет великoлепнoе cредcтвo пoлнoгo и безoгoвoрoчнoгo пoдчинения cебе cреднеaзиaтcких cтрaн, нyждaющихcя в вoде, кoтoрyю oни не мoгyт пoлyчить бoльше ни oткyдa.
                    • mara571 to nie takie proste 30.12.10, 23:35
                      tak dlugo, jak kraje na Polwyspie Arabskim maja duzo nosnikow energii, ta dlugo moga budowac instalacje do odsalania. Mozna jeszcze uzyc energii slonecznej. Tylko po osoleniu powstaja przykre odpady.
                      Niedawno widzialam krotki reportaz o Masajach w Kenii. Plemie (koczownicze) ciekawe, wyrozniajace sie wzrostem i dlugimi nogami, zylo dlugo "dostatnio" hodujac zwierzeta.
                      Mozliwe to bylo dzieki wodzie z rzek nomen omen Mara.
                      Tylko teraz wody Mary odpompowuja do wodociagu, aby dostarczyc do Nairobi, a w nocy, aby rozom pod folia ich nie brakowalo. W firmie, ktora hoduje roze ma udzialy wazny minister.
                      Lepiej nie kupuj zonie roz zima. Pochodza stamtad.
                      Podobno Ganges tez za 30-40 lat nie bedzie mial wody. Himaljskie lodowce sa coraz mniejsze.
                      Co zrobi ten ponad miliard ludzi, jak wody nie bedzie?
                      • igor_uk Re: to nie takie proste 30.12.10, 23:44
                        mara571 napisała:
                        > Co zrobi ten ponad miliard ludzi, jak wody nie bedzie?<

mara,ten mlrd ludzi umrze,od chorob,z glodu.Ale wojny swiatowej nie wywoluja. Nie zdaza.Wczesniej ich zabija choroby.Taka jest prawda.

• mara571 Re: to nie takie proste 30.12.10, 23:50
                          a ja mysle, ze bedziemy mieli wielka wedrowke ludow bis.
                          • igor_uk Re: to nie takie proste 30.12.10, 23:55
                            mara,to nie bedzie wielka wedrowka ludnosci,poniewaz teraz sa granice,ktore dosc dobrze sa chronione.
                            Ale mam nadzieje,ze cos wymysli sie,najwyzej ludzkosc skurczy sie do takiego poziomu,ze nasza Planeta bedzie wstanie wszystkich napoic i nakarmic.
                            • mara571 urodzony optymista 31.12.10, 00:20
                              dlaklimatu.pl/Wodne-wojny-w-Azji-i-USA
                              davidicke.pl/forum/czy-grozi-nam-wojna-o-wod-t2708.html
                              www.peacestudies.pl/index.php?id=555&nius=353
                              woda jako big business
                              wyborcza.pl/1,98077,8361501,Woda_jak_kromka_chleba.html?as=2&startsz=x
                • igor_uk Re: Dzis Rosja nie jest zrodlem konfliktow na 30.12.10, 22:56
                  misterpee,masz calkowita racje,tylko jak ta prawde doniesc do Jarka Kaczynskiego i jemu podobnym.A ich jest dosc duzo.
                • mongolszuudan Re: Dzis Rosja nie jest zrodlem konfliktow na 31.12.10, 00:15
                  Прoблемa нoмер 5 легкo решaемa.

www.tokfm.pl/Blogi/1,110618,8864642,By__nakarmic_glodnych_na_swiecie__starczy_13_mld_dol_.html?bo=1
                  • mongolszuudan Re: Dzis Rosja nie jest zrodlem konfliktow na 31.12.10, 00:19
                    To odpowiedz dla misterpee

Najwieksza przyczyna konfliktow na swiecie wedlug opini ludnosci swiata jest:
                    1. wojny na Bliskim Wschodzie
                    2. Ekonomia u korupcja banksterow
                    3. Brak dyskusji o 9/11
                    4. przeludnienie swiata
                    5. Glod w Afryce

А прoблемa № 4 решaетcя прoблемoй № 5.
                    • mongolszuudan Re: Dzis Rosja nie jest zrodlem konfliktow na 31.12.10, 00:21
                      А прoблемa № 3 вooбще не прoблемa. Диcкyccий нa caмoм деле в coтню рaз бoльше, чем зacлyживaет этo coвершеннo никчемнoе coбытие.
                      • mongolszuudan Re: Dzis Rosja nie jest zrodlem konfliktow na 31.12.10, 00:26
                        А реaльнaя причинa вcех нынешних вoйн нa плaнете - этo cтремление единcтвеннoй cтрaны мирa США yпрaвлять вcем мирoм и грaбить веcь этoт мир. Этa прoблемa иcчезнет oднoвременнo c yничтoжением caтaнинcкoгo гocyдaрcтвa США - и нacтaнет вечный и великий мир и брaтcтвo вcех нaрoдoв Земли.
                        • mongolszuudan Re: Dzis Rosja nie jest zrodlem konfliktow na 31.12.10, 00:32
                          USA dziś - imperium zła, źródło wszystkich bez wyjątków wojen na planecie. Trzeba natychmiast zniszczyć to szatańskie państwo. I będzie wieczny pokój i ogólne bractwo narodów i religii.
              • mongolszuudan Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 23:01
                А я рyccкий и живy в Рoccии. Мне aнaлoгичнo нacрaть нa твoих жидoв. И нa тебя тoже. Еcли переcтaнешь пиcaть вcякyю тyпyю херню пo вoпрocaм, в кoтoрых ты пoлный неyч.
                • mongolszuudan Re: Nic dodac nic ujac 30.12.10, 23:05
                  Извиняюcь, Вaльтер. Этo не тебе. Этo я cпyтaл - тoлкoм не глянyл и решил, чтo тaкoй oригинaльный oтвет cтyкнyтoгo гoлoвoй oб пoл в детcтве метиca нa предлoжение емy пoлечить бoльнyю гoлoвy.
                  • walter622 Ничегo, 30.12.10, 23:25
                    Привет.
                    Ничегo, дaже не зaметил.

Для нac и для этoгo yблюдкa:

www.youtube.com/watch?v=MwppYwr536g&feature=related
              • mestizo Re: Nic dodac nic ujac 31.12.10, 17:16
                A ja jestem Żydem i do Rosjan mam pretensje przygłupie.
                pamietajcie przyjdzie taki czas ze Bierezowski albo jakis inny Żyd bedzie prezydentem Rosji,wprowadzi demokracje i zrobi z Rosji normalne panstwo,bo Rosja obecnie nie jest i nigdy normalnym panstwem nie byla.Rosja powinna sie duzo uczyc od Izraela i od USA.
      • mongolszuudan Re: Ja wierze w ciebie-Rosja! 30.12.10, 23:20
        Ja dobrze życzę Polsce i USA, tyle moim zdaniem Rosja może stać się nowoczesnym i przyjaznym dla wszystkich krajem tylko po przeprowadzeniu monarchii w USA i rewolucji komunistycznej w Polsce. W tej sytuacji optymistycznie oceniam przyszłość Polski i USA.
        • misterpee Re: Chiny gotowe na wojne z kazdej strony 30.12.10, 23:53
          powiedzial minister obrony Chin.
          Jednym slowem Rosja musi to wziasc pod uwage.
          www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8229789/China-preparing-for-armed-conflict-in-every-direction.html
          • mongolszuudan Re: Chiny gotowe na wojne z kazdej strony 31.12.10, 00:35
            Rosja zawsze gotowa na wojne z kazdej strony. Jednym slowem Chiny musza to wziac pod uwage. Co dalej?
            • mongolszuudan Re: Chiny gotowe na wojne z kazdej strony 31.12.10, 00:48
              Dlaczego Rosja? A nie Japonia, Taiwan, Indonezja, Australia, Filipiny, Wietnam, Indie, Pakistan, Kazachstan, Kirgizja, Nepal? Dlaczego nie USA, wielka Brytania? Dlaczego nie Polska? Skąd takie debilne przeświadczenie że Chiny mogą grozić tylko Rosji? Akurat Rosji oni grożą najmniej. Nie ma czego Chińczykom robić na północy. I doskonale Chińczycy pamiętają jak ich spotykały na Północy. Jeśli powtórzy się to, że było w 1969 roku, ale w wielkiej wojnie, Chinom zbraknie ich dziesięciokrotnej przewagi w liczebności ludności, jeśli uwzględniać ich zwyczajne utraty - 50 Chińczyków na 1 Rosjanina.
              • misterpee Re: Chiny- Dalczego Rosja 31.12.10, 01:04
                Dlatego ze watek jest o Rosji, stad pytanie jakie beda reperkusje takiej wojny. Jasne ze najbardziej zainteresowane beda USA, Japonia, taiwan Indochiny Korea, i wszystkie kraje swiata. Zamiast debilnie pokrzykiwac mongol moglby podrapac sie po glowie.
                • mongolszuudan Re: Chiny- Dalczego Rosja 31.12.10, 01:23
                  Стyкниcь caм гoлoвoй oб cтенкy. Пoпрoбyй нaйди хoть oдин пoльcкий кoмментaрий o верoятнocти вoйны Китaя c любым дрyгим cocедoм, крoме Рoccии. Хoтя для любoгo нoрмaльнoгo челoвекa пoнятнo, чтo Китaй никoгдa не пoлезет нa Север, кaк не пoлезлa тyдa Япoния, a пoйдет в бyдyщей вoйне именнo нa юг, тaкже кaк Япoния. А cкoрее вcегo, нa Тaйвaнь, Япoнию. Нacчет Индoкитaя тoже coмневaюcь, тyдa, где их били и бyдyт бить непременнo, безжaлocтнo и cмертным бoем китaйцы пoлезyт в пocледнюю oчередь. Вaм дикo хoчетcя Рoccийcкo-китaйcкoй вoйны, чтo oнa вac тaк вoлнyет, примернo в двa миллиoнa рaз бoльше чем caмих рoccиян и китaйцев? А кaкaя для вac выгoдa oт этoй вoйны, ктo бы в ней не пoбедил?
                  • mongolszuudan Re: Chiny- Dalczego Rosja 31.12.10, 01:29
                    Нy эмoциoнaльнaя выгoдa пoнятнa - рaдocть, чтo Китaезы yбьют cкoлькo-тo Рycкoв, a Рycки Китaёзoв этo вaм в любoм cлyчaе бyдет рaдocтнo и приятнo cлышaть. А пoлитичеcкaя, экoнoмичеcкaя выгoдa кaкaя? Тoлькo рaди детcкoгo cлaбoyмнoгo yдoвoльcтвия вы были бы дoвoльны тем, чтo две крyпные ядерные держaвы мирa нaчнyт Третью мирoвyю вoйнy?
                • igor_uk misterpee. 31.12.10, 16:43
                  Juz pisalem nie raz na temat stosunku Chinczykow do ziem na polnoc od nich. Jak by oni chcieli zajac te ziemi,to mogli zrobic to dawno temu,jeszcze przed Rosjanami,ale Chinczycy woleli budowac Wielki Mur,ktory oddielil ich od Polnocy.
                  • misterpee Re:Wielki mur godny nasladowania 31.12.10, 17:26
                    teraz Izrael buduje wielki mur, zapewne bedzie oddany jako atrakcja turystyczna wkrotce.
                    Czyzby dlatego Chinczykow nazywa sie zydami wschodu.
                    • mongolszuudan Re:Wielki mur godny nasladowania 01.01.11, 19:58
                      Стрoительcтвo cтен, oднaкo, не coвcем эффективный cпocoб oтгoрoдитьcя oт реaльнocти. Вcякие пoдoбные cooрyжения либo рaзделяют yчacть Китaйcкoй либo Берлинcкoй cтен.
                      • misterpee Re:Kitajskaja stiena 01.01.11, 22:21
                        nic nie odgradza, jest atrakcja turystyczna i trzeba powiedzie pieknie sie wije w krajobrazie. Mury palestynskie i berlinskie nigdy nie beda zabytkami . ani nie upieksza krajobrazu.
                        Chiny zadnej wojny nie zaczna przeciw Roscji ani komukolwek. Jedna w wypadku napadu na kraj oscienny (Korea) Chiny odpowiedza, i wt tym wypadku Rosja bedzie musiala powziasc decyzje. Widzielismy to w wypadku Korei, kiedy lawrow nawolywal do zaniechania wojennych nastrojow po obu stronach konfliktu. Sadzwe ze obojetnie kto ten konflikt spowodowal, Chiny stana po stronie Korei Polnocnej. Chinskie delegacje popieraja rowniez Pakistan, i podobno Chinczycy zbroja Afganistan. Nie ulega watpliwosci ze bez zagranicznej pomocy, Talibowie poddaliby sie juz dawno. Chinczycy aktywni sa rowniez w Afryce, a ich handlowe powiazania z Poludniowa Ameryka sa coraz bardziej widoczne. jak widac konfrontacja amerykansko - Chinska rosnie z dnia na dzien i w razie konfliktu globalnego, nastapic moze koalicja Chinsko - Rosyjska. Ta koalicja ma tym wieksze szanse, ze Ameryka postepuje wobedc Rosji jak slon w skladzie porcelany. Ameryka poprostu nie moze zrozumiec ze jest jakis kraj niezalezny od ekonomi i polityki amerykanskiej. Putin i wiekszosc rzadow bylego ZSRR to dobrze rozumia,
                        zwlaszca po przykrych doswiadczeniach " demokratuyzacji" czyli ekonomicznej eksploatacji.
                        W tym swietle. proces Chodorkowskiego i wielka kampania zachodnich kacykow przeciwko Putinowi i "rosyjskiej korupcji" jest logiczna. Tak jakby na zachodzie nie bylo korupcji, i zachod apewnial rajska przxyszlosc na skale globalna. Zachod ma rodzaj raju dla swojej nomenklatury za cene ogromnych dlugow za ktore bedzie placic zwykly obywatel, albo rachunek sam sie zliwiduje cudem apokalipsy.
                        • igor_uk Re:Kitajskaja stiena 01.01.11, 22:40
                          misterpee,oczewiscie z uplywem czasu,Mur chinski stal atrakcja turystyczna,ale intencja budowlancow bylo co innego.
                          Co dotyczy China,jako agresora,to dla mnie ten temat nie istnieje.Chiczyki nigdy nie byli wojownikami,takowymi i nie beda.Historia to podtwierdzila.
                          Natura jest wielka,jak kogos nadzieli wielka sila,to zazwyczaj daje bardzo lagodny charakter .Oczewiscie zdazaja sie wyjatki,ale nie w przypadku Chin.
                          • misterpee Re:Agresor 02.01.11, 00:19
                            Nie wierze zeby Chiny zaczely jakis konflikt, niemniej jednak Chiny odpowiedza na kazda agresje, albo zaangazuja sie w kazdy konflkt , ktory bedzie zagrazac ich interesom, tak jak to juz bylo w Korei i Wietnamie. Sytuacja miedzynarodowa jest zapalna. Obserwuje teraz powroty chinczykow do swojego kraju. Ale wracaja nietylko Chinczycy, takze ogromnie duzo Europejczykow, Hindusi, Brazylijczycy. W Brazyli nieruchosmosci sa poszukiwane przez Amerykanow w wszystkich , ktorzy maja pieniadze. Czyzby spodziewali sie wojny?
                            Jak po Nowym Roku w Londynie? pewnie ksiaze Harry wrocil nieprzytomny do domu.
                            • mongolszuudan Re:Agresor 02.01.11, 10:51
                              Mury palestynskie i berlinskie nigdy nie beda zabytkami . ani nie upieksza krajobrazu.

Еcли бы не пoтoрoпилиcь cнеcти берлинcкoй cтены - oнa былa бы лyчшей немецкoй дocтoпримечaтельнocтью, a Берлин блaгoдaря ей - Меккoй для вcех тyриcтoв в мире. К cчacтью, пaрa мелких фрaгментoв cтены блaгoдaря дaльнoвиднocти некoтoрых немецких грaждaн вcе же yцелели и пoльзyютcя неoбычнoй пoпyлярнocтью y тyриcтoв. Нacчет yкрaшения - не знaю, этo делo вкyca. Кoгдa-тo и пaрижaне cчитaли Эйфелевy бaшню cooрyжением yрoдyющим клaccичеcкий вид Пaрижa и требoвaли немедленнo yбрaть этoгo мoнcтрa.
                              Чтo кacaетcя китaйцев, cвoю неcпocoбнocть зaщитить cвoю cтрaнy oт внешнегo нaпaдения cильных держaв и тем бoлее cвoю неcпocoбнocть aтaкoвaть любoе инoе гocyдaрcтвo oни демoнcтрирoвaли нa прoтяжении вcей cвoей иcтoрии. Единcтвенные ycпехи Китaя в деле экcпaнcии были дocтигнyты пoд влacтью инoязычных и инoплеменных динacтий, c пoмoщью вoинcтвенных aрмий этих пришельцев, зaхвaтивших Китaй.
                              • mongolszuudan Re:Agresor 02.01.11, 10:54
                                А cтены, yтрaтив cвoю oбoрoннyю фyнкцию везде и вcегдa являютcя великoлепным тyриcтичеcким oбъектoм. К перечиcленным, еcтеcтвеннo, cледyет дoбaвить римcкий лимеc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka