Dodaj do ulubionych

prosba o pomoc w matmie- funkcje

01.03.05, 21:39
będę zdawac w tygodniu starą jeszcze maturę. potrzebuje pomocy w rozwiązaniu
zadania i o ile to możliwe o podanie innych przykladow zgodnych z tematyka:
funkcja kwadratowa:
dana jest funkcja f(x)=-x(do kwadratu)-3x-8
1. wyznacz współzedne wiercholka paraboli
2. wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)
3. naszkicuj wykres
4. napisz postac iloczynowa i kanoniczna funkcji
5. wskaz przednialy monotonicznosci
6. podaj zbior wartosci f(x)
7. podaj zbior wartosci w przedziale obustronnie domknietym <0;4>
z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Vp Re: prosba o pomoc w matmie- funkcje IP: 195.117.30.* 02.03.05, 15:44
      Sorki, ale takie zadanie na maturę????
      Za moich czasów to była podstawówka, teraz to jest w materiale liceum. Ale
      dalibóg, tu nie ma żadnych trudności. Są gotowe wzory, wystarczy podstawić i
      wyliczyć.
      Zamiast gotowca proponuję zacząć od pktu 2. rozwiązujesz równanie y=-x^2-3x-8,
      wzór na deltę i x1, x2 na pewno znasz na pamięć, wałkuje się to na lekcjach do
      znudzenia. Masz miejsca zerowe funkcji.
      pkt 1. wpółrzędna x-owa wierzchołka jest w połowie między miejscami zerowymi,
      podstawiasz ją do wzoru funkcji i wyliczasz y-ową.
      pkt. 3 chyba oczywisty, masz wierzchołek, miejsca zerowe i wiesz z delty, że
      ramiona skierowane są do dołu.
      pkt. 4 Jak masz miejsca zerowe, to masz postać iloczynową, jak masz
      wierzchołek, to masz postać kanoniczną. Są gotowe wzory, ten na postać
      iloczynową jest z x1, x2, ten na kanoniczną jest z p, q, podstawiasz uważając
      na minusy i już.
      pkt. 5 ronąca do wierzchołka (współrzedna w połowie między miejscami zerowymi),
      malejąca od tego miejsca.
      pkt. 6 przedział od -nieskończoności do współrzędnej y-owej wierzchołka
      pkt. 7 obliczasz wartości w końcach przedziału, zbiór wartości jest od
      mniejszej z obliczonych do większej, a jeżeli w tym przedziale mieści się wsp.
      wierzchołka, to od mniejszej do wsp. wierzchołka.

Mam nadzieję, że wystarczyło to krótkie przypomnienie. Jeżeli nie, to poszukaj
      w książkach, tu są stosowane tylko najbardziej podstawowe wzory, nie ma żadnych
      haczyków. Ale rozumienie pojęć typu przedział, czy zbiór wartości trzeba mieć w
      głowie...

Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że takie zadania dziś są na maturze???
      Jeżeli tak, to zgłaszam się i zdaję jeszcze raz. Na niektóre kierunki studiów
      jest dziś tylko konkurs świadectw, i ze swoimi ocenami jestem do odrzutu, a
      umiejętności jak sądzę znacznie przekraczają poziom dzisiejszych piątkowych
      maturzystów.
      • Gość: elafan Re: prosba o pomoc w matmie- funkcje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 17:25
        > Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że takie zadania dziś są na maturze???
        > Jeżeli tak, to zgłaszam się i zdaję jeszcze raz. Na niektóre kierunki studiów
        > jest dziś tylko konkurs świadectw, i ze swoimi ocenami jestem do odrzutu, a
        > umiejętności jak sądzę znacznie przekraczają poziom dzisiejszych piątkowych
        > maturzystów.

I co - ulżyło Ci?
        Zastanów się - czy to uczniowie układają programy nauczania? Czy to uczniowie
        obmyślają siatki godzin? Czy Twoim zdaniem nie ma uczniów, którzy woleliby
        umieć więcej z matmy?

Ehh
        • Gość: Vp Re: prosba o pomoc w matmie- funkcje IP: 195.117.30.* 02.03.05, 18:08
          > Zastanów się - czy to uczniowie układają programy nauczania? Czy to uczniowie
          > obmyślają siatki godzin? Czy Twoim zdaniem nie ma uczniów, którzy woleliby
          > umieć więcej z matmy?

A czy ja mam pretensje do uczniów??? Czy twierdzę, że to oni układają programy
          i siatki godzin? Gdzie to wyczytałeś(aś)? Wyrażam zaledwie swoje zdziwienie.
          Ehh, czytanie ze zrozumieniem to ogromny problem polskiego młodego pokolenia.

Tak nawiasem mówiąc, to nie spotkałam się z uczniem, który tak sam z siebie
          chciałby umieć coś więcej z matmy. Za to coraz więcej jest takich, co czekają
          aż im się poda wszystko na tacy. Tylko rodzice niech zapłacą...
          • Gość: elafan Re: prosba o pomoc w matmie- funkcje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 20:13
            Tak - temat czytania ze zrozumieniem jest ostatnio wybitnie popularny.
            Co do Twoich pytań - to podejście jest widocznie wyraźnie w tonie Twojego postu.
            Założę się, że jesteś jedną z tych osób, które uważają moich rówieśników za
            debili - w końcu nie rozumiemy nawet tego co czytamy...
            Tylko zastanawiam się, czy widziałaś te wszystkie "teksty do czytania ze
            zrozumieniem"? Bo okazuje się [słowa mojej polonistki], że sami egzaminatorzy
            mają problemy z niektórymi zadaniami.
            Skoro się nie spotkałaś do tej pory z uczniem, uczącym się z własnej woli
            czegoś "ponad" z matmy - to miło mi że jestem pierwszy.
            I nie generalizowałbym z tym, że "coraz więcej jest takich, co czekają
            aż im się poda wszystko na tacy. Tylko rodzice niech zapłacą..."

Czym uzasadnisz swoje zdanie?
            • Gość: elafan Re: prosba o pomoc w matmie- funkcje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 20:54
              Chociaż w jednym przyznam rację - wstyd żeby maturzysta nie potrafił rozwiązać
              takiego "zadanka".
    • Gość: zaciekawiony Re: prosba o pomoc w matmie- funkcje IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.03.05, 17:41
      Weź książkę do matematyki do drugiej klasy LO i się naucz. A może Ci majtki po
      siusianiu podciągnąć? Co za obrzydliwe lenistwo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka