Dodaj do ulubionych

Pytanie do Dany33

IP: *.cable.wanadoo.nl 02.05.04, 21:53
Droga Dano,
Mam do Ciebie (prywatne) pytanie:
Moj znajomy Holender (nie-Zyd) chcialby osiasc w Izraelu. Czy jest mozliwe by
otrzymal obywatelstwo? Ile lat musi miec on zwiazek z Izraelem by takowe
otrzymac, inne prawne wymagania?
Z gory bardzo Ci dziekuje za odpowiedz!!!
Pozdrawiam serdecznie z deszczowej krainy,
she
Obserwuj wątek
    • Gość: dana33 Re: Pytanie do Dany33 IP: 5.5R* / 192.114.47.* 02.05.04, 22:44
      niestety, nie moge ci udzielic informacji. wiem, ze w israelu zyje tysiace nie-
      zydow z israelskim obywatelstwem.
      podaje ci link to israelskiego ministerstwa spraw wewnetrznych, mozesz tam
      napisac i oni udziela ci dokladnej informacji.

147.237.72.16/eng/sub-JUK.asp

pozdrowienia z cieplej i slonecznej jerozolimy :)
      • Gość: she Re: Pytanie do Dany33 IP: *.cable.wanadoo.nl 02.05.04, 23:51
        Serdeczne dzieki za szybka odpowiedz,
        Pozdrawiam,
        she
      • Gość: she Re: Pytanie do Dany33 IP: *.cable.wanadoo.nl 03.05.04, 00:10
        Wybacz Dano,

Moj gosc jeszcze tu jest, i ma nastepne pytanie:
        Ma kapital na kupno hotelu (+ restauracji), czy bedac obywatelem Holandii (i na
        poczatku jeszcze nie bedac obywatelem Izraela) moze takowyz kupic i prowadzic?

Z gory dziekuje za odpowiedz i jeszcze raz serdecznie Cie pozdrawiam,
        she
        • abe_normalna_baba Re: Pytanie do Dany33 03.05.04, 06:19
          Gość portalu: she napisał(a):

> Wybacz Dano,
          >
          > Moj gosc jeszcze tu jest, i ma nastepne pytanie:
          > Ma kapital na kupno hotelu (+ restauracji), czy bedac obywatelem Holandii (i
          na
          >
          > poczatku jeszcze nie bedac obywatelem Izraela) moze takowyz kupic i prowadzic?
          >
          > Z gory dziekuje za odpowiedz i jeszcze raz serdecznie Cie pozdrawiam,
          > she

A co, boi sie ze mu muzulmanie w Holandie zabiora kapital? Madry dziad. Moze
          jednak Zyd?
          Wszystko jedno latwiej mu bedzie dostac obywatelstwo izraelskie niz
          Izraelczykowie holenderskie. A jak przejdzie na judaizm, to juz mu dadza
          obywatelstwo natychmiast. A kupowac sobie moze w Izraelu co chce.
          • Gość: she Re: Pytanie do Dany33 IP: *.cable.wanadoo.nl 04.05.04, 11:39
            Muzulmanie w Holandii nie zabiora mu kapitalu, chyba ze ukradna ;-)
            Ale niebezpiecznie jest ;-) co prawda nie wytna mu lechtaczki bo takowej nie
            posiada. Nie beda go dyskryminowac ze wzgledu na plec, orientacje seksualna,
            fakt bycia Zydem.

Ale, ale,... znany juz czytelnikom meczet (ten od wycinania lechtaczek) glosi
            by rozprawic sie z homoseksualistami. Muzulmanie maja obowiazek lapac
            homoseksualne osoby i zrzuczac je glowa na dol z wysokich budynkow. Teraz juz
            nie wiadomo jak chodzic, kto wie czy przechodzac obok jakiegos wysokiego
            bydunku nie spadnie ci na glowe jakis homoseksualista/ka ??? Skutki bylyby
            smiertelne..
            Chociaz,... nie wiem ktory muzulmanin zamknal by sie w windzie (wysoki
            budynek!) z homoseksualnym mezczyzna... hehehe

;-)

Pozdrawiam,
            she
            • Gość: she "latajacy" homoseksualisci IP: *.cable.wanadoo.nl 04.05.04, 13:29
              Muzulmanie w Holandii nie zabiora mu kapitalu, chyba ze ukradna ;-)
              > Ale niebezpiecznie jest ;-) co prawda nie wytna mu lechtaczki bo takowej nie
              > posiada. Nie beda go dyskryminowac ze wzgledu na plec, orientacje seksualna,
              > fakt bycia Zydem.
              >
              > Ale, ale,... znany juz czytelnikom meczet (ten od wycinania lechtaczek) glosi
              > by rozprawic sie z homoseksualistami. Muzulmanie maja obowiazek lapac
              > homoseksualne osoby i zrzuczac je glowa na dol z wysokich budynkow. Teraz juz
              > nie wiadomo jak chodzic, kto wie czy przechodzac obok jakiegos wysokiego
              > bydunku nie spadnie ci na glowe jakis homoseksualista/ka ??? Skutki bylyby
              > smiertelne..
              > Chociaz,... nie wiem ktory muzulmanin zamknal by sie w windzie (wysoki
              > budynek!) z homoseksualnym mezczyzna... hehehe

No chyba nie bedzie najgorzej,
              Organizacja skupiajaca homoseksualistow wpadla na pomysl by kazdy
              homoseksualista mial ze soba maly spadochronik, w odpowiednim kolorze oczywiscie
              ;-)
              Jedynie zapomnialam dodac, ze po straceniu homoseksualisty z wysokiego budynku
              dobrzy muzulmanie musza go jeszcze ukamieniowac....
              www.trouw.nl/religieenfilosofie/artikelen/1082524887084.html

A tak na serio, w tym tygodniu parlament zastanawial sie na kwestia wydalania
              imamow dyskryminujacych i siejacych nienawisc wzgledem kobiet,
              homoseksualistow, Zydow, nie-islamistow. Ciekawe czy cos z tego wyjdzie?
              www.trouw.nl/religieenfilosofie/artikelen/1082609814272.html
    • fredzio54 Re: Pytanie do Dany33 03.05.04, 07:23
      on musi sluzyc w IDF
      by tthe way jest Kibuc holanderow kolo Natani
      • Gość: dana33 Re: Pytanie do Dany33 IP: *.bb.netvision.net.il 03.05.04, 08:29
        droga she. poszlam spac wczoraj jak czlowiek i dopiero dzisiaj zauwazylam
        dalsze pytanie.
        oczywiscie, ze moze kupic co chce i prowadzic co chce, zgodnie z prawami
        israelskimi. ja tylko bym na jego miejscu zastanowila sie nad hotelem akurat w
        dzisiejszej sytuacji israelskiej, kiedy turystyka u nas prawie zerowa dzieki
        generalissimo i zamachom. nie wiem, gdzie chce kupic taki hotel, ale eilat
        bylby moze najlepszym miejscem obecnie, praktycznie biorac zero zamachow, sezon
        tam 12 miesiecy w roku i zawsze wiecej turystow, niz np w tel avivie lub w
        jerozolimie, ktore narazone sa na zamachy ciagle i bez przerwy i duzo.
        mysle, ze jak tu bedzie, to powinien sie zglosci do zwiazku hotelarzy. tam
        dostanie napewno dokladne informacje.
        • Gość: mirex Re: Pytanie do Dany33 IP: *.abhsia.telus.net 03.05.04, 09:25
          Gość portalu: dana33 napisał(a):
          "...ja tylko bym na jego miejscu zastanowila sie nad hotelem akurat w
          dzisiejszej sytuacji israelskiej, kiedy turystyka u nas prawie zerowa..."

nie znasz sie na biznesie Dona, teraz wlasnie jest moment zeby inwestowac w
          izrael, bush i sharon przechodza do histori a israel jest w takim dolku ze
          tylko moze byc lepiej (jesli ktos cierpliwy, ma zimna krew i lubi ryzykowac:)
          ja tez szukam miejsca zeby cos zainwestowac, raczej w rodzaj campground,
          jednak israel odpada, kto by chcial campingowac u mnie w israelu ?:)
          • Gość: dana33 Re: Pytanie do Dany33 IP: *.bb.netvision.net.il 03.05.04, 12:25
            nu, widzisz jak wy znacie sytuacje israelska..... ani bush ani sharon tymczasem
            jeszcze nie przechodza do historii, don't hold your breath, dear...
            a campingi w israelu nie sa supelnie uzaleznione od sytuacji politycznej i
            bezpieczenstwa w israelu. turysci z zagranicy wprawdzie nie przyjezdzaja, ale
            my, am israel, zyjemy dalej normalnie. i u nas normalnosc, ze w kazde swieta, w
            kazdy dluzszy szabes, w kazdy wolny od pracy dzien, kiedy jest jako tako
            mozliwa pogoda, a ta jest u nas okolo 10 mieisecy w roku, zaczyna sie wedrowka
            narodu. uwielbiamy wycieczki, pikniki, wedrowki po kraju. akurat camping to
            moze byc niezly pomysl. taki brdziej luksusowy nawet...
        • Gość: she Re: Pytanie do Dany33 IP: *.cable.wanadoo.nl 03.05.04, 19:19
          Droga Dano,
          jeszcze raz serdeczne dzieki!
          Nie wiem na ile plany mojego znajomego sa powazne, czy jest to zwyczajne
          zmeczenie sie Holandia i proba ucieczki gdzies daleko w ciekawe miejsce,
          czy zechce wyprowadzic sie do Izraela czy gdzies indziej (ma w planie jeszcze
          dwa panstwa)??? W kazdym razie juz wie, ze nie bedzie mial wiekszych trudnosci
          gdyby wybral Izrael.

Goraco pozdrawiam,
          she
          • lekarz_dyzurny Re: Pytanie do Dany33 03.05.04, 20:34
            Niemniej jednak Zydzi w Izraelu mają szereg przywilejów, których Izraelczycy
            nie będący Zydami są pozbawieni. Niestety szczegółów nie znam.
            • Gość: she Re: Pytanie do Dany33 IP: *.cable.wanadoo.nl 03.05.04, 21:44
              Szereg przywilejow?
              Jestes tego pewien?
              Czy ktos wie cos wiecej na ten temat?
              she
              • lekarz_dyzurny Re: Pytanie do Dany33 03.05.04, 21:50
                Pewien jestem tylko tego, że tak słyszałem - za to z wiarygodnego, jak sądzę,
                źródła. To możliwe także dlatego, że Izrael jest i był projektowany jako
                Państwo Żydowskie - czego nikt nie ukrywa. Szczegółów sam jestem ciekawy -
                niestety, nie dopytałem.
              • Gość: dana33 Re: Pytanie do Dany33 IP: *.bb.netvision.net.il 04.05.04, 09:24
                droga she. my mamy przywilej sluzyc w wojsku, nie zydzi nie, ale tez sa tu
                wyjatki. my jak giniemy na wojnie, jestesmy chowani na zydowskich cmentarzach
                wojskowych, nie zydzi nie, co jest skandalem absolutnym, i toczy sie na ten
                temat walka z glownym rabinatem. oprocz tego nie slyszalam jeszcze, zeby nie
                zydzi, obywatele israela, byli traktowani inaczej, niz zydowscy obywatele
                israela. aaaa, jeszcze jedno, jako nie zyd nie mozesz wziac slubu
                rabinackiego... :)
                • Gość: she Re: Pytanie do Dany33 IP: *.cable.wanadoo.nl 04.05.04, 11:15
                  Rzeczywiscie tak jak sadzilam to jakis bzdurny "szereg uprawnien"...
                  hahahahahahahaha
                  Nie sadze by moj znajomy chcial sluzyc w wojsku, a tym bardziej ginac na
                  wojnie! Nie wyobrazam tez sobie by chcialby byc pochowanym na: a)wojskowym + b)
                  zydowskim cmentarzu. Co do slubu - juz jest zonaty... (dodam, ze slub byl
                  zawarty w urzedzie gminy, zaden religijny!).

Najwazniejsze, by mogl bez przeszkod mieszkac i pracowac w Izraelu (wlasna
                  dzialalnosc gospodarcza) a jesli jego praca przynosilaby zyski to mialby
                  mozliwosc ubiegania sie o obywatelstwo kraju.
                  Dodam, ze obywatelstwo holenderskie jest trudne do nabycia! O obywatelstwo
                  mozna starac sie po 5 latach legalnego(!) pobytu w Holandii, nalezy dobrze znac
                  jezyk holenderski (odpowiedni dyplom lub urzedowe sprawdzanie znajomosci
                  jezyka), niekaralnosc, dobre zachowanie (jest oceniane!) oraz uwaga: pozbycie
                  sie wszystkich poprzednich obywatelstw - co jak wiemy jest nielatwe,
                  czasochlonne, is sporo kosztuje (wyjatki od tej reguly: np. poprzednia ojczyzna
                  zakazuje wyzbycia sie obywatelstwa, wojna, niezmierne koszty)i nie jest to
                  darmowe. Troche latwiej nabywaja obywatelstwo zony lub mezowie
                  Holedrow/Holenderek (3 lata, brak wymogu pozbycia sie poprzednich obywatelstw).

Jeszcze raz serdeczne dzieki!
                  she
                  • lekarz_dyzurny Re: Pytanie do Dany33 04.05.04, 11:51
                    Pobędziesz trochę na tym forum to przestaniesz się dziwić różnym rzeczom:
                    zobaczymy czy za jakiś czas takie wątpliwości wydadzą ci sie równie absurdalne
                    jak dzisiaj. Wierz czy nie, ale cieszę sie, że to nieprawda.

Tymczasem cieszę sie, ze wprawiłem cię w dobry humor.
                    • Gość: she Re: Pytanie do Dany33 IP: *.cable.wanadoo.nl 04.05.04, 11:53
                      Tez sie ciesze,
                      pozdrawiam,
                      she
                    • schlagbaum Re: Pytanie do Dany33 04.05.04, 13:08
                      lekarz_dyzurny napisał:

> Pobędziesz trochę na tym forum to przestaniesz się dziwić różnym rzeczom:
                      > zobaczymy czy za jakiś czas takie wątpliwości wydadzą ci sie równie
                      absurdalne
                      > jak dzisiaj. Wierz czy nie, ale cieszę sie, że to nieprawda.
                      >
                      > Tymczasem cieszę sie, ze wprawiłem cię w dobry humor.

Pobedziesz troche ???
                      Zartujesz ??

She trwa na forum juz trzeci rok.
                      Uwazasz, ze to jeszcze malo ?

Zal mi tylko, ze nie potrafilem przekonac jej do przygody "Bieszczady"
          • Gość: dana33 Re: Pytanie do Dany33 IP: *.bb.netvision.net.il 04.05.04, 09:19
            cala przyjemnosc po mojej stronie... :)
            pozdrowienia
          • schlagbaum Re: Pytanie do Dany33 04.05.04, 09:41
            Gość portalu: she napisał(a):

> Droga Dano,
            > jeszcze raz serdeczne dzieki!
            > Nie wiem na ile plany mojego znajomego sa powazne, czy jest to zwyczajne
            > zmeczenie sie Holandia i proba ucieczki gdzies daleko w ciekawe miejsce,
            > czy zechce wyprowadzic sie do Izraela czy gdzies indziej (ma w planie jeszcze
            > dwa panstwa)??? W kazdym razie juz wie, ze nie bedzie mial wiekszych
            trudnosci
            > gdyby wybral Izrael.
            >
            > Goraco pozdrawiam,
            > she

Ty znajomemu lepiej wytlumacz, ze w Bieszczadach tez jest ladnie a jak mu
            potrzeba troche emocji to i tam siekierami wywijaja.
            • Gość: she Re: Pytanie do Dany33 IP: *.cable.wanadoo.nl 04.05.04, 11:29
              Niestety Bieszczady nie sa (wg niego) daleko od Holandii.
              Ponadto co mialby tam robic? No moze, jakies gospodarstwo? Ale praca na roli go
              nie ciekawi!
              • Gość: dana33 Re: Pytanie do Dany33 IP: *.bb.netvision.net.il 04.05.04, 11:33
                :)
      • Gość: dana33 do fredzia IP: *.bb.netvision.net.il 03.05.04, 08:30
        fredzio, co dajesz informacje czesciowe? :) daj nazwe kibucu holendrow....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka