bywszy1
02.07.11, 10:12
Od kilku lat w Szwecji ciagnela sie i ciagnie sie dyskusja nad stanem armii i jej znaczenia oraz przeznaczenia.
Szczegolnie duzo sie zmienilo po zniknieciu ZSRR.
I zaczely sie zmiany.
Przed tym Szwecja byla neutralna.
Ale jak plotki niosa "podgrywala" z NATO.
I slusznie.Chociaz ludziska tutaj w wiekszosci byli przeciwko NATO,to jednak czuli sie "jak u Pana Boga ......".Bo wiedzieli,ze NATO czuwa.Ja osobiscie to odbieram nie jako brak wdziecznosci,a szczegolnie w pozniejszych czasach,cos w rodzaju kokietowania.
No i czasami wylaza na jaw sprawy wspolnego dzialania Szwecji i NATO albo USA lub Anglii i tp.
Ja osobiscie uwazam,ze to bylo sluszne-obojetne czy to bylo tajne albo jawne.
Potem z armia zaczely sie dziac rzeczy-wielkie oszczednosci.
Zmniejszenie stanu liczebnego armii-min.jednostek lotniczych,narynarki i tp.
Poborowi czekali w kolejce.Nie bylo dla nich miejsca.
Wielu do wojska sie nie dostalo.
Zniesino od zeszlego roku pobor.
Powstala armia zawodowa.
Celem armii,jak rozumiem nie obrona-a cos w rodzaju sily zaangazowania i reakcji typu-Bosnia,Afganistan,Libia i tp.Pod sztandarem ONZ(szczegolnie) albo UE.Obecnie w Libii nawet pod dowodztwem NATO.
Uznano,ze sama Szwecja nie jest zagrozona.Poniewaz ZSRR nie istnieje.
Nie wszyscy sie z tym zgadzaja.Wystarczy male napiecie w regionie Baltyku i znowu zaczynja sie dyskusje na temat zagrozenia Szwecji i zwiekszenia budzetu Armii.
W Szwecji mieszkam 40 lat.Wiele spraw dotyczace moich bylych Ojczyzn(jedna juz nie istnieje,chociaz w paszporcie wyraznie jest napisane,ze w niej sie urodzilem) i Polska sa dla mnie odlegle.Mam swoje pozytywne i negatywne odczucia,tak samo i kazdy forumowicz.
Jednak nie moge zrozumiec na sto procent,co dzieli kapitalistyczna Polske od kapitalistycznej Rosji.
Oprocz animozji osobistych.
Czy jest nadzieja,ze jak nasze pokolenie wymrze,to bedzie OK?
Co dzieli Polske i Rosje?
Z wyjatkiem wzajemnego chamstwa i niecheci?
W zwiazku z przejeciem przez Polske nasuwa sie pytanie,czy to zalezy tylko od nastawien osobistych?
Rozumiem roznice Rosja-Ukraina,Rosja - Gruzja,Rosja-......
Ale co dzieli Polske i Rosje w stanie obecnym?