Dodaj do ulubionych

rozdwojenie jazni+

02.07.11, 10:12
Od kilku lat w Szwecji ciagnela sie i ciagnie sie dyskusja nad stanem armii i jej znaczenia oraz przeznaczenia.
Szczegolnie duzo sie zmienilo po zniknieciu ZSRR.
I zaczely sie zmiany.
Przed tym Szwecja byla neutralna.
Ale jak plotki niosa "podgrywala" z NATO.
I slusznie.Chociaz ludziska tutaj w wiekszosci byli przeciwko NATO,to jednak czuli sie "jak u Pana Boga ......".Bo wiedzieli,ze NATO czuwa.Ja osobiscie to odbieram nie jako brak wdziecznosci,a szczegolnie w pozniejszych czasach,cos w rodzaju kokietowania.
No i czasami wylaza na jaw sprawy wspolnego dzialania Szwecji i NATO albo USA lub Anglii i tp.
Ja osobiscie uwazam,ze to bylo sluszne-obojetne czy to bylo tajne albo jawne.

Potem z armia zaczely sie dziac rzeczy-wielkie oszczednosci.
Zmniejszenie stanu liczebnego armii-min.jednostek lotniczych,narynarki i tp.
Poborowi czekali w kolejce.Nie bylo dla nich miejsca.
Wielu do wojska sie nie dostalo.
Zniesino od zeszlego roku pobor.
Powstala armia zawodowa.
Celem armii,jak rozumiem nie obrona-a cos w rodzaju sily zaangazowania i reakcji typu-Bosnia,Afganistan,Libia i tp.Pod sztandarem ONZ(szczegolnie) albo UE.Obecnie w Libii nawet pod dowodztwem NATO.
Uznano,ze sama Szwecja nie jest zagrozona.Poniewaz ZSRR nie istnieje.
Nie wszyscy sie z tym zgadzaja.Wystarczy male napiecie w regionie Baltyku i znowu zaczynja sie dyskusje na temat zagrozenia Szwecji i zwiekszenia budzetu Armii.

W Szwecji mieszkam 40 lat.Wiele spraw dotyczace moich bylych Ojczyzn(jedna juz nie istnieje,chociaz w paszporcie wyraznie jest napisane,ze w niej sie urodzilem) i Polska sa dla mnie odlegle.Mam swoje pozytywne i negatywne odczucia,tak samo i kazdy forumowicz.
Jednak nie moge zrozumiec na sto procent,co dzieli kapitalistyczna Polske od kapitalistycznej Rosji.
Oprocz animozji osobistych.
Czy jest nadzieja,ze jak nasze pokolenie wymrze,to bedzie OK?
Co dzieli Polske i Rosje?
Z wyjatkiem wzajemnego chamstwa i niecheci?
W zwiazku z przejeciem przez Polske nasuwa sie pytanie,czy to zalezy tylko od nastawien osobistych?
Rozumiem roznice Rosja-Ukraina,Rosja - Gruzja,Rosja-......
Ale co dzieli Polske i Rosje w stanie obecnym?
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 10:35
      Bywszy
      poruszasz dużo spraw w swoim poście. Pozwolę sobie na początek
      na pewną uwagę myślę, że ważną dla nas forumowiczów. Jak
      rozmawiam w Polsce z młodym pokoleniem, to temat Rosji nie
      istnieje. Powiedzą na ten temat 3-4 zdania i koniec rozmowy.
      Nie jeżdżą do Rosji na wczasy, narty, ... , a podróżowanie po
      Rosji do przyjemnych nie należy. Nie planują też w przyszłości
      biznesu z Rosjanami.

Natomiast tutaj na forum spotkali się ludzie starsi dla których
      temat Rosja jeszcze jest aktualny.

Tak można to opisać w sposób najbardziej neutralny.

Pozdrawiam.
      • bywszy1 Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 10:41
        Czyli,poprostu pat?
        U strszych sa z pewnoscia stare,animozje po obydwu stronach-nie u wszystkich.
        A mlodzi?
        Dobrowolna "zelazna kurtyna"?
        No ale chcial,czy nie chcial-sasiedzi!
        Zyc trzeba?
        • wojciech.2345 Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 10:54
          bywszy1 napisał:
          > Czyli,poprostu pat?
          -------------------------------------------------------
          Myślę, że młodzi zaczną myśleć o Rosji jak pojawią się ku temu
          warunki. Może po rodzicach czują do Rosji niechęć, ale nie jest
          to nienawiść.

By jednak to nastąpiło to jest do tego dłuuuuga droga.
          Potrzebne są zmiany w Rosji.
          • bywszy1 Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 11:11
            Ale w moich czasach,istniala nie tylko niechec.
            Ale cos i pozytywnego.
            Nie wiem tylko,czy to bylo tylko z powodu,ze nie bylo innego wyboru.
            Mnie,w kazdym razie,przyjeto calkiem OK!
            Przyjaznie polskie mam do dzisiaj.
            • wojciech.2345 Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 11:22
              Żeby wszystko było jasne.
              Polacy lubią Rosjan "face to face".
              Polacy nienawidzą Kremla i rosyjskiej armii.

Natomiast to młode polskie pokolenie żyje w zupełnie
              innym świecie. Bardzo różnym od naszego pokolenia.
              Różnica mentalnościowa pokoleń jest gigantyczna.
              Np. moi synowie mają swoje biznesy i ja nie rozumiem
              ich rozmów np. o podatkach. Oni są pragmatykami.

Ideologia dla nich to "masturbation of brain".
              Może to i dobrze.
              • bywszy1 Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 11:39
                A ja juz czasami,nowomowy nie rozumiem.
                I nawet kawalow.
          • mongolszuudan Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 11:40
            W Rosji juz byli ogromne zmiany. Ale wekszosci Polakow zupelnie nie potrzebna w rzeczewistosci zadna inna Rosja, oprocz tej, co istnieje wyjatkowo w ich paranoidalnych chorych mozgach. Zeby uznac nowa Rosja dla tego potrzebno wam najpierwej zmienic wlasni mozgi, ale to niemozliwie w zasadzie - polskie chore myslenie nic w swiecie zmienic nie potrafi. Gorbatogo mogila isprawit. Swoja paranoja i nienawiscia Polacy sami pchaja Rosja tam, gdzie jej miejsce po ich zdaniu - to jest wsrod Azyjatow, wsrod wrogow, dziczi wschodnej, ktora ma cel historyczna, idee fix zniszczenia Polski. I dzieki wam. Nikt w swiecie po rozpadzie ZSRR nie zrobil wiekszego dla odrodzienia silnego rosyjskiego panstwa jak Polska i inne male narodowosci z ich paranoidalnymi kompleksami wobec Rosji. Wy kazdy dzien udowodniacie nas, ze to my w rzeczwistosci otoczenismy wrogami i musimy byc silnymi i zjednoczonymi. Jeszcze raz dzieki wam za wasz nielekki trud odrodzenia Wielkiej i niedielimoj Rosji, odrodzenia ZSRR.

Bardzo rekomenduje:
            Tadeusz Sucharski. Rosja wchodzi w polskie wiersze. Obraz Rosjanina w literaturze polskiej.
            www.pism.pl/files/?id_plik=3372
            • bywszy1 Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 12:07
              Czytajac polski i rosyjski internet,mozna dojsc do wniosku,ze "milosci" i "nienawisci" sa po obydwu stronach.Nie wszystko jest jednoznaczne.
              A szczegolnie u ciebie.
              W ciagu dwoch dni:
              jednego dnia ziejesz nienawiscia,a drugiego-Chrystus przed toba wysiada.
              A to dla ciebie.Specjalnie.Bez zadnej zadniej mysli.Dzisiaj gordona przypadkowo odkrylem.Troche zle slychac.Ale ciekawa strona.
              Widze,ze to dla mnie bedzie ciekawa kopalnia.
              Czesc!
              • mongolszuudan Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 12:25
                bywszy1 napisał:

Czytajac polski i rosyjski internet,mozna dojsc do wniosku,ze "milosci" i "nienawisci" sa po obydwu stronach.Nie wszystko jest jednoznaczne.
                A szczegolnie u ciebie.
                W ciagu dwoch dni:
                jednego dnia ziejesz nienawiscia,a drugiego-Chrystus przed toba wysiada.

Lecz to normalnie. Nie jestem Chrystusem, żeby nadstawiać drugi policzek, gdy jakis podonok uderzy mnie w twarz. Nie kocham tych, co nienawidza mnie, ale i nienawisci ku nim jednak nie mam. Niechaj zyje jak chca, mnie to zupelnie nie obchodzi.
                Inna zasada Chrystusa mnie blizej:
                Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swych pereł przed świnie, by ich nie podeptały nogami, i obróciwszy się, was nie poszarpały.
    • polski_francuz Co rozni? 02.07.11, 11:11
      Ano Polska znajduje swoje swoje miejsce w Europie i w swiecie. Na miare swoich ambicji, swojej wielkosci i swoich zdolnosci.

Rosja sie jeszcze szuka. Ale droga prowadzi przez oddanie wielu obszarow niezagospodarowanych i skoncentrowanie sie na dobrej administracji tych co pozostana.

PF
      • bywszy1 Re: Co rozni?+ 02.07.11, 11:37
        To znczy,ze czeka ich jeszcze wiele wstrzasow!
        • polski_francuz Demokracja a wstrzasy 03.07.11, 22:00
          jak rozmawialem z rodakami na poczatku lat 90, majac za soba 10 lat zycia w demokratycznych panstwach, mowilem im, ze demokracja jest jak lustro ktore przechadza sie po goscincu i pokazuje ludziom jacy sa.

Prawdziwe odbicie w lustrze jest zawsze trudne, bo sie uwaza siebie, albo za ladniejszego albo za brzydszego niz sie jest.

To zwierciadlo jeszcze nie ruszylo w Rosji.

I odpowiedz na Twoje pytanie jest: tak przewiduje wstrzasy.

PF

• igor_uk Demokracja a wstrzasy 03.07.11, 22:22
            pefcia,ty sam wierzysz w te bzdury,co tu opowiadasz?
            • bywszy1 Re: Ajgor,nu,o czym ty?+ 04.07.11, 07:04
              Brak konceptu?

Ale to jest przykro.
              Czy to jest potrzeba historyczna?
    • borrka Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 11:12
      Bedzie lepiej.

A oni przezyli szok - przez lata wmawiano im, ze wszyscy CCCP kochaja, a Polacy prawie najbardziej.
      Oni nie wierzyli w te brednie Czterech pancernych slepo, ale jakis osad w swiadomosci pozostawal.
      Milo bylo wierzyc, ze sa cream of the cream - sam pamietam wywiad w tv z babuszka moskiewska, ktora teatralnie zapytywala polskiego reportera:
      Zle bylo wam z nami?!!

Bo Polska zabiegala o wstapienie do NATO.

Bylo bardzo zle i oni juz te ocene znaja.
      Gleboko wierze, ze za parenascie lat stosunki polsko-rosyjskie beda dobre.
      Rownie dobre, jak daleko idace stowarzyszenie Rosji z Unia Europejska.
      I dlatego przestalem draznic Wanki na forum.
      Jestem dla nich, jak biblijny ojciec dla syna marnotrawnego.

Otrzezwienie wywolalo konflikt
      • wojciech.2345 Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 11:31
        borrka napisał:
        > Jestem dla nich, jak biblijny ojciec dla syna marnotrawnego.
        >
        > Otrzezwienie wywolalo konflikt
        ----------------------------------------------
        Oj, oj Borrka
        Ty bawisz się w misjonarza. Mnie staremu forumowiczowi
        już dawno to przeszło.

A co do otrzeźwienia, to ciężko to idzie.
        No bo jak wytłumaczyć, że łabędź to brzydkie kaczątko?
        Że lustro w które patrzyli było felerne?
      • bywszy1 Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku+ 02.07.11, 11:36
        W tym tygodniu Katiusza mnie ucieszyla,ze Polacy z pewnoscia byli dumni,ze wojskiem w Polsce dowodzil Rokossowskij,ktory wczesniej dowodzil defilada na Placu Czerwonym.
        A,ze Wszyscy CCCP kochaja,to sie uczylem w szkole.
        Nu,i ja tez w to wierze.
        Ale jest przykro teraz.
        Dwa lata temu po 49 latach nieobecnosci zawiozlem kumpli polskich do kumpli ukrainsko-rosyjskich-dogadali sie.Ale to byli juz starsi ludzi.
        • mongolszuudan Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku+ 02.07.11, 13:00
          bywszy1 napisał:

> W tym tygodniu Katiusza mnie ucieszyla,ze Polacy z pewnoscia byli dumni,ze wojs
          > kiem w Polsce dowodzil Rokossowskij,ktory wczesniej dowodzil defilada na Placu
          > Czerwonym.

Chyba nie. Jednak Polacy z pewnoscia byli dumni, ze zolnierzow WP tak milo zaprosili na defilade na Placu Czerwonym w 2010 r. Innego sposobu dla Polakow miec defilade w Moskwie niestety dawno nie istneje. Jeszcze przyjemnej napomnic swiatu swoim uczestnistwem w marszu zwyciezcow ze para tysiacy Polakow tez brala Berlin - razem z wszelkimi pindosami i Anglikami, gdy Armia Czerwona im troche pomagala.
      • igor_uk Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 11:49
        borcia,co jest najsmieszniejsze w twoich wypowiedziach,to jest wlasnie to,ze ty w nich wierzysz.
        Ile razy mozno bylo cie pisac -gleboko mielis my w doopie,jak nas postrzegaja w swiecie-najwazniejsze,zeby bali sie (coz,mamy cos takiego w sobie).
        Na dzien dzisiejszy zadnych przeszkod po stronie rosyjskiej,dla normalizacji stosunkow,nie ma.
        To Polska caly czas domaga sie specjalnego traktowanie siebie przez Rosjan.Nu nie pasuje Polakam,ze dla Rosji Polska jest nie na pierwszym miejscu w jej polityce zagranicnej.Dla tego ciagle oskarzenia o imperializm,o probie dogadanie sie nad glowami.
        Jak Polska zajmie mentalnie to miejsce,ktora zajmuje zgodnie ze swoim znaczeniem,to bardzo szybko wzystko unormuje sie.
        • wojciech.2345 Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 11:54
          igor_uk napisał:
          > .... gleboko mielis my w doopie,jak nas postrzegaja w swiecie ...
          ------------------------
          LOL.
          • igor_uk Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 11:57
            widzisz li,wojtus,tym my,Rosjanie,roznimy sie od was,Polakow,ze potrafimy powiedziec wprost i szczerze i nie musimy szukac tych,kto nas kocha.
            To wlasnie borcia caly czas pokazuje ,przypisujac wlasne cechy narodu rosyjskiemu.
            • wojciech.2345 Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 12:00
              Przecież komuniści rosyjscy uważali się za nowych mesjaszy.
              Pilnowali jak się o Was mówi.

Można było trafić do więzienia, gdy się z Was śmieliśmy,
              Komu Ty wciskasz kit?
              • igor_uk Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 12:09
                wojtus,czy potrafisz rozumiec tekst pisany.
                czy ja pisalem o naszych durniach-komunistach,czy o waszych durniach.Ja pisalem o nas,Rosjanach,co my czuli i czujemy nadal.
                Mnie naprawda nie zalezy,co ty myslisz o Rosjanach,wierze w to,ze jak by spotkali sie my z toba oko w oko,to ty by szybko nabrales respektu do Rosjan i nic z tego,co piszesz na forum,nie odwazyl sie by powtorzyc.
                z takim czyms spotykalem sie ciagle,mieszkajac w Polsce.
                Zauwazylem jedno,ze kazdy rusofob,to tchorz,zreszta dla tego i jest fobem.
                • wojciech.2345 Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 12:16
                  igor_uk napisał:
                  > Mnie naprawda nie zalezy,co ty myslisz o Rosjanach,wierze w to,ze jak by spotkali sie my z toba oko w oko,to ty by szybko nabrales respektu do Rosjan i nic z
                  > tego,co piszesz na forum,nie odwazyl sie by powtorzyc.
                  ---------------------
                  Igor
                  nikt tak nie dbał jak Rosjanie by zawsze mówić o nich w pozytywnym
                  kontekście. Po 1945 r. w Polsce na poziomie powiatu siedział
                  Rosjanin z NKWD i pilnował jak się o Was mówi.

Z Rosjaninem można się dogadać, a już z grupą Rosjan nie.
                  Czujesz subtelność.

W grupie jesteście innymi ludźmi.
                  Agresywni.
                  • igor_uk Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 12:30
                    wojtus,czy ty potrafisz odroznic ZSRR ,z jego machina propagandowa,od Rosjan?
                    Dopoki nie przelamiesz w sobie tej bariery,nigdy nieczego nie zrozumiesz.
                    • wojciech.2345 Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 12:34
                      igor_uk napisał:
                      > wojtus,czy ty potrafisz odroznic ZSRR ,z jego machina propagandowa,od Rosjan?
                      > Dopoki nie przelamiesz w sobie tej bariery,nigdy nieczego nie zrozumiesz.
                      -----------------------------------------
                      Różnica jest na poziomie gazet.
                      A w mentalności rosyjskiej jest ciągłość tych stanów mentalnych.

Przecież ta aksjologia siedzi w tym co pisze tutaj forumowa jaczejka.
                      • igor_uk Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 12:49
                        Nic nie poradze,masz potezny mur w sobie,dopoki nie przeskoczysz przez niego,nic do ciebie nie dotrze.
                        • romrus Re: Gdy Polacy 02.07.11, 12:59
                          igor_uk napisał:

> Nic nie poradze,masz potezny mur w sobie,dopoki nie przeskoczysz przez niego,nic do ciebie nie dotrze.

Cieszy mnie, Igor, ze jego synowie sa juz madrzejsy od nego.
                          • igor_uk Re: Gdy Polacy 02.07.11, 13:11
                            romrus,uwielbiam dyskusji,mam ku temuu wiele okazji.Wspaniale dyskutuje sie z Anglikami,z Holendrami(czesto przyjezdzaja,jezyk maja dobrze opanowany,do tego ich wlasny rowniez nie jest trudny do zrozumienia),uwielbialem romowiac z Amerykaninem-sasiadem.Z nikim tak ciezko nie dyskutuje sie,jak z Polakami,ala wojtus.Oni maja strasznie wiele kompleksow wobec nas Rosjan i w ogole wobez calego otaczajacego ich swiata.
                            Od dzicinstwa zyja udawaniem.
                            Trzeba isc do kosciola w niedziele-nu bo co ludzi powiedza. (i nie wazno,czy czuja taka potrzebe)
                            Trzeba zrobic taka komunie,zeby sasiedzi nie wysmiali. ( komunii w tej chwile nie maja ,pzezto,juz nic wspolnego z religia)
                            Trzeba zrobic wesele takie,ze pozniej latami dlugi splacaja sie.
                            Trzeba tak pochowac zmarlego,zeby ludzi palcem nie wytkneli.
                            I na koniec,czy stac cie na to ,czy nie stac,ale pomnik musi byc nie gorszy niz u ludzi.

To wlasnie rzutuje na mentalnosc Polakow,ale po dwoch trzech kiliszkach,zapominaja,ze musza byc jakimis wyjatkowymi i staja sie zwyklymi wspanialymi ludzmi ,bez komplesow i udawania.
                            • wojciech.2345 Re: Gdy Polacy 02.07.11, 13:19
                              igor_uk napisał:
                              > romrus,uwielbiam dyskusji,mam ku temuu wiele okazji.Wspaniale dyskutuje sie z A
                              > nglikami,z Holendrami(czesto przyjezdzaja,jezyk maja dobrze opanowany,do tego i
                              > ch wlasny rowniez nie jest trudny do zrozumienia),uwielbialem romowiac z Ameryk
                              > aninem-sasiadem.Z nikim tak ciezko nie dyskutuje sie,jak z Polakami,ala wojtus.
                              > Oni maja strasznie wiele kompleksow wobec nas Rosjan i w ogole wobez calego otaczajacego ich swiata.
                              -----------------------------------
                              Kompleksy to ma Rosja wobec Polski.

Poczytaj Natana Ejdelmana.
                              • borrka Bez przesady. 02.07.11, 13:27
                                Rosja ma potworne kompleksy wobec Zachodu.
                                Polska jawi im sie, jako kraj przejsciowy z "pretensjami" do zachodniosci.

Tak wiec pewne rzeczy strasznie bola, np. brak wiz Szengen dla Polakow.
                                Inne wywoluja rodzaj poczucia wspolnoty: Maja w tej Polsce taki sam bardak, jak my.

Reakcje sa zroznicowane, mowiac krotko.
                              • igor_uk Re: Gdy Polacy 02.07.11, 13:31
                                mawiasz,ze mam poczytac Ejdelmana.
                                A czemu by to akurat Zyd mial rozstrzygnac zawilosci stosunkow polsko-rosyjskich?
                                • bywszy1 Re: Gdy Polacy + 02.07.11, 13:38
                                  A czemu jakis nibytoRosjanin?
                                  • igor_uk Re: Gdy Polacy + 02.07.11, 13:41
                                    Najsmieszniej jest to,kiedy Zyd probuje okreslic,kto jest Rosjaninem,a kto nie.Jak rowniez,jak probuje niby dojsc do prawdy w stosunkach polsko-rosyjskich,majac za cel sklocic te dwa narody.

• wojciech.2345 Re: Gdy Polacy 02.07.11, 13:42
                                  igor_uk napisał:
                                  > mawiasz,ze mam poczytac Ejdelmana.
                                  > A czemu by to akurat Zyd mial rozstrzygnac zawilosci stosunkow polsko-rosyjskich?
                                  -----------------------------------------------------
                                  Bo był bystry facet,
                                  Szkoda, że zmarł.
                                  I jeszcze jedno. Dobrze życzył i Polakom, i Rosjanom.

Miał klasę.
                                  • igor_uk Re: Gdy Polacy 02.07.11, 13:49
                                    wojtus,A mozesz podrzucic cos,co by mnie podtwierdzilo twoi slowa ?
                                    • wojciech.2345 Re: Gdy Polacy 02.07.11, 14:02
                                      igor_uk napisał:
                                      > wojtus,A mozesz podrzucic cos,co by mnie podtwierdzilo twoi slowa ?
                                      -----------------------
                                      W języku polskim masz jego książkę o dekabrystach i polskim kontekście.
                                      allegro.pl/lunin-adiutant-wielkiego-ksiecia-konstantego-i1632729203.html
                                      Po 1989 pisał w papierowych polskich miesięcznikach ciekawe analizy
                                      polityki Kremla wobec Polski i przyzwolenia na zmianę ustroju.
                                      Twierdził tam, że Kreml pozwala na to by się przekonać czy jest możliwe
                                      bezkrwawe przejście z komunizmu do kapitalizmu.

To jest rosyjski historyk i w języku rosyjskim znajdziesz 5 razy więcej
                                      książek i artykułów niż w polskim.
                                      • igor_uk Re: Gdy Polacy 02.07.11, 14:26
                                        Wojtek,juz wiem o kogo cie chodzi. Wlasnie bylem zdziwiony,ze nie znam nikogo,kto by o takim nazwisku wiele robil dla poprawy stosunkow polsko-rosyjskich.poniewaz Natan Jakowlewicz,nic w tym kierunku i nie robil,oni dla niego po prostu nie istnieli.
                                        • wojciech.2345 Re: Gdy Polacy 02.07.11, 14:34
                                          Poczytaj o Łuninie. Fascynująca postać.
                                          To być może ktoś ważniejszy niż Puszkin.

Interesowałem się nim wiele lat temu.
                                          Świetny analityk z początku XIX wieku.
                                          • igor_uk Re: Gdy Polacy 02.07.11, 14:53
                                            wojtek,w porzadku,Lunin byl dosc ciekawa osoba.Ale co konkretnue Ejdelman zrobil dla poprawy stosunkow polsko-rosyjskich ,oprpcz tego ,ze w serii Zyzn Zamieczacielnych Ludziej,wyszla jego ksiazka "Lunin" i do tego w 1970 roku? Czy potrafisz to jakos sensownie wytlumaczyc.
                                            I jeszcze.Czy oficer imperatorskiej Armii moze byc porownywalny z Poeta?
                                            • mongolszuudan Re: Gdy Polacy 02.07.11, 15:04
                                              Ciekawie, skad u Polakow takie poszanowanie rosyjskich rewolucjonerow, co rozbudzili Herzena, ktory rozbudzil Lenina i Stalina? Czy rzeczewiscie wierza co rosyjcy oficerze, obaliwszy cara, daliby Polske niepodleglosc? Moze byc. Kto wie. Jednak i Lenin dal i Stalin. Lecz zadnego poszanowania ku nim. Co za hypokrizja.
                                            • wojciech.2345 Re: Gdy Polacy 02.07.11, 15:09
                                              Widzisz Ejdelman oba narody przedstawiał jak atrakcyjne nawzajem.
                                              W obu widział wartości.

Łunin był analitykiem. Uważał, że Rosja powinna się zreformować.
                                              Widział kryzys i władzy, i Cerkwi. Dawał recepty.

Można się z nim nie zgadzać, ale dziwi mnie nieznajomość tej postaci
                                              przez Rosjan.

Interesowałem się tym ok. 25 lat temu.
                                              • igor_uk Re: Gdy Polacy 02.07.11, 15:19
                                                wojtus,to jest bardzo mocne naciagane.

Masz tu cytat z ksiazki,bardzo charakterystyczny:
                                                "Дьявoльcки .yмный и oпытный Нoвocильцев чyвcтвoвaл в вaршaвcкoм oбщеcтве неиcтребленный вoльный дyх, дoгaдывaлcя, кoнечнo, o тaйных мечтaх Кoнcтaнтинa нaдеть пoльcкyю кoрoнy и пocтoяннo предлaгaл цaрю yрезaть чaхлые пoльcкие cвoбoды. Один из прoектoв ccылaлcя нa финaнcoвый дефицит пoльcкoгo хoзяйcтвa: Рoccия не мoжет пoкрывaть пoльcкие рacхoды, еcли Пoльшa ей не пoдчиненa пoлнocтью…

Дрyгoй плaн был еще тoньше и предпoлaгaл yдyшение Пoльши через пocредcтвo… кoнcтитyции."

I to ty uwazasz za cos,co jednoczy narody Polski i Rosji?
                                              • mongolszuudan Re: Gdy Polacy 02.07.11, 15:29
                                                > Łunin był analitykiem. Uważał, że Rosja powinna się zreformować.
                                                > Widział kryzys i władzy, i Cerkwi. Dawał recepty.
                                                Imiona puszkinisty Eidelmana i diekabrista Lunina w Rosji sa wiadome. Analityki z dekabristow byli zli. Inaczej by nie przegrali powstania. Recepty ich nie miali nic do realnego tymczasowego stanu w Rosji. Tylko marzenia bez jakiejkolwiek mozliwosci realizacji. Narod pospolity i szlachenhy jeszcze nie byl gotowy nawet dla reform, nie tylko dla rewolucji.
                                                Roku 6494 [986], ...Przyszli Żydowie chazarscy, mówiąc: Słyszeliśmy, że przychodzili Bułgarzy i chrześcijanie, ucząc każdy wiary swojej. I rzekł Włodzimierz: A gdzież jest ziemia wasza? Oni zaś rzekli: W Jerozolimie. On zaś rzekł: Tam jest na pewno? Oni zaś rzekli: Rozgniewał się Bóg na ojców naszych, i rozproszył nas po krajach za grzechy nasze, i oddana została ziemia nasza chrześcijanom. On zaś rzekł: To jakże wy innych nauczacie, a sami jesteście odrzuceni od Boga i rozproszeni? Jeśliby Bóg miłował was i zakon wasz, to nie bylibyście rozproszeni po cudzych ziemiach. Czy chcecie, aby i nas to spotkało?
                                                • igor_uk Re: Gdy Polacy 02.07.11, 15:34
                                                  Aleksandr,a co twoim zdaniem Ejdelman wniosl w poprawe stosunkow miedzy polskim i rosyjskim narodami?
                                                  Bo mnie tu wojtek probuje wccisnac,ze jak by Ejdelman pozyl troche dluzej,to by Rosjanie i Polace kochali sie by nawzajem.
                                                  • mongolszuudan Re: Gdy Polacy 02.07.11, 15:54
                                                    Ja dawno nie czytal jego dziel. Nie ten period, co dla mnie zbyt ciekawy. Jednak nie mysle, ze to byla jego idee fix. Ty dales cytat, ktory swiadczy o tym, co to nie byl politizirowany hystoryk. On po prostu opisywal XIX wiek i atmosfere tego spoleczenstwa, co otocalo glowny przedmiet jego interesu - Puszkina. Historycy nie musza wnioslc nic w poprawe stosunkow miedzy narodami. To praca politikow. A zadanie hystorika sformulowal Puszkin - В чacы, Свoбoдные oт пoдвигoв дyхoвных, Опиcывaй не мyдрcтвyя лyкaвo Вcё тo, чемy cвидетель в жизни бyдешь: Вoйнy и мир, yпрaвy гocyдaрей, Угoдникoв cвятые чyдеca, Прoрoчеcтвa и знaменья небеcны. Niema gorzej dzumy niz politizirowany hystorik. To profesionalny klamiec, choluj i sluga rezimu. Jesli Eidelman i powiedzial pare nic nie znaczaszczych protokolnych slow na jakiejs tam polsko-rosyjskiej konferenji (типa кaк в пеcне из фильмa прo Кoвпaкa - Однa в нac дoля, oднa в нac cyдьбa щoб дрyжбy крепити c пoляки), Polacy jak zawsze zbyt serio natychmiast zapisali jego w prawdziwe przyjaciele polsko-rosyjskie.
                                                  • mongolszuudan Re: Gdy Polacy 02.07.11, 16:19
                                                    Historyk zeby zostac sie hystorykem zawsze musi byc troche w opozicji z tymczsowej panstwowej polityka i we wszelkim zwyczaje miec gleboko w dupe wszystko co jest oficjalnym pogladami, co pisza jego kolegi w podrecznikach i popularnych wydaniach dla szerokich mas. Ciekawo co w Polsce dla wekszosci hystorikow normalnie pisac jak pisza wsyscy i powtarzac serio brednie nawet ci - ze szkolnych podrecznikow. Ja moge nazwac tylko 1-2 polskich hystorikow z calego kraju, co poslali w dupe oficjalne poglady i pisza co nieco inne. I ludzi z takiej sowieckiej mentalnoscia jeszcze ucza nas demokracji i pluralizmowi? Smiechu warte. W Polsce nie tlumaczono dotychczas zadnej rosyjskiej ksiazki z innymi niz polskie pogladami na polsko-bolszewicka wojne, Katyn. Tarasa Bulbe przeklali tylko kilku lat temu - i to z dziko wypaczali originalny tekst. Polska Wikipedia - to podrecznik dla debilow, ktore nie potrafia czytac po rosyjsku, angielsku, niemiecku, francusku, ktorym mozna niekretycznie opowiadac wszelkie brednie, co wstyd przeklasc na jakis cywilizowany jezyk.
                                                  • mongolszuudan Re: Gdy Polacy 02.07.11, 16:49
                                                    Jaka dobra historia naszego kraju by mielismy, jezeli by redaktorze Powiesci minionych lat byli idealnymi hystorikami albo chociazby uczciwymi zakonnikami, lecz nie kyjewskimi politykami na emereturze, ktore mieli zadanie udowodzic prawa wielkich kyjowskich kniazow na gegemonia w calej Rusi i dla tego zniszczyli jak minimum 3 najstarozytnych ruskich latopisi , wyrwali z nich i przekomponowali stad wszystko co chcieli i jak chcieli, dopisali swoje brednie i domysly i tak zestawili pierwszy ruski oficjalny latopisny swod. Po ich redakcji naturalnie wszystko inne w calym kraju bylo wyjato i zniszczeno. U przodkow Ukraincow zdolnosc falszyfikacji historii pod tymczasowe potrzeby jawnie byla zalozena w krwi. Tez chca dzisiaj powtornie zrobic z naszej historia nasza przekupna czesc rosyjskich historikow pod radosnie oklaski Polakow, Ukraincow, Tatarzow i innych, tych co lepszej nas znaja nasze historia, nasza dusze, naszy potrzeby. Kretyni. Zebe przepisac nasza historia pod cudzy gust pierwiej trzeba zniszczyc nasze panstwowosc, nasza narodowa swiadomosc. Jednak, to misja nie do wykonania. Wszystkich nie oglupic. Wszystkich nie kupic.
                                                  • wojciech.2345 Re: Gdy Polacy 02.07.11, 15:57
                                                    igor_uk napisał:
                                                    > Aleksandr,a co twoim zdaniem ....
                                                    ---------------------------
                                                    Do kogo Ty piszesz?
                                                  • igor_uk Re: Gdy Polacy 02.07.11, 16:05
                                                    a nie mowilem wojtus,ze zle robisz ze wygaszasz niewygodnych tobie formowiczy.
                                                    Aleksandr,to prawdziwe imie mongola.Odowiedz na moje pytanie jest bardzo ciekawa.
                                                  • wojciech.2345 Re: Gdy Polacy 02.07.11, 16:11
                                                    igor_uk napisał:
                                                    > a nie mowilem wojtus,ze zle robisz ze wygaszasz niewygodnych tobie formowiczy.
                                                    > Aleksandr,to prawdziwe imie mongola.Odowiedz na moje pytanie jest bardzo ciekawa.
                                                    ---------------------------------
                                                    A wiesz, że za rok, dwa znikniecie z tego forum.
                                                    Będzie inny temat wiodący?

Nie chce mi się go czytać.
                                                    Wątpię by napisał coś ciekawego.
                                                  • igor_uk Re: Gdy Polacy 02.07.11, 16:27
                                                    wojtus,boze,co ty wypisujesz?
                                                    Ty co naprawda traktujesz ten forum,jak dom ojczysty?
                                                    To z toba jest gorzej,niz ja myslalem.Ocknis,to tylko wirtualne miejsce dla pyskowki,nic wiecej.
                                                    Rozumial by,jak by zalozyles prywatny forum,gdzie bliskie tobie ludzi spotykaj sie w wirtualnym swiecie,a i to,troche dziwnie by to wygladalo.
                                                    Czy jestes samotnym czlowiekiem?Ze tak powaznie traktujesz to.
                          • wojciech.2345 Re: Gdy Polacy 02.07.11, 13:11
                            romrus napisał:
                            > Cieszy mnie, Igor, ze jego synowie sa juz madrzejsy od nego.
                            ----------------------------
                            Widzisz Romrus
                            rodzina mojej żony jest w posiadaniu kilku carskich banknotów 500 rublowych.
                            To bardzo dużo pieniędzy za pracę przy kolei syberyjskiej.

Jakby któryś z moich synów chciał wejść w biznes z kimś
                            w Rosji, to ja mu pokażę te banknoty.

Praca na marne.
                            Tak się wychodzi na przyjaźni z Wami w biznesie.
                            • romrus Nikt nie ciagnie na sile 02.07.11, 13:48
                              wojciech.2345 napisał:
                              > Widzisz Romrus
                              > rodzina mojej żony jest w posiadaniu kilku carskich banknotów 500 rublowych.
                              > To bardzo dużo pieniędzy za pracę przy kolei syberyjskiej.
                              > Jakby któryś z moich synów chciał wejść w biznes z kimś
                              > w Rosji, to ja mu pokażę te banknoty.
                              > Praca na marne.
                              > Tak się wychodzi na przyjaźni z Wami w biznesie.

Nikt Polakow nie ciagnie do Rosji sila.
                              Nie chcece prowadzic interesy, nie prowadzcie.

Tyle ze wtedy nie trza zebrac z kartoflem i pomidorami pod granica.
                              Nam na nich nie zalezy.
                              • wojciech.2345 Re: Nikt nie ciagnie na sile 02.07.11, 14:04
                                romrus napisał:
                                > Nikt Polakow nie ciagnie do Rosji sila.
                                > Nie chcece prowadzic interesy, nie prowadzcie.
                                --------------------------------------
                                Okazało się, że Wasze państwo nie jest wypłacalne.
                                Pracowali za darmo.
                                Rozumiesz?
                                • romrus Re: Nikt nie ciagnie na sile 02.07.11, 14:16
                                  wojciech.2345 napisał:
                                  > Okazało się, że Wasze państwo nie jest wypłacalne.

Jak jest niewyplacalne to po co zebracie ze by kupowali od was pomidory?
                                  Idzcie do wyplacalnych y tam mozece zebrac.

A ze swoimi banktnotami to prosze sie zwruczic tutaj:
                                  "Ród Romanowów liczy obecnie ponad 40 osób obojga płci mieszkających w większości poza granicami Rosji. Pretendentką do tronu rosyjskiego jest obecnie Maria Władimirowna Romanowa, tytularna imperatorka Wszechrosji (де-юpe Импepaтpицa и Caмoдеpжцa Bcеpoccийcкaя) mieszkająca w Danii. Przy okazji sprowadzenia do Rosji ciała i ponownego pogrzebu cesarzowej Marii Fiodorowny w Sankt Petersburgu 28 września 2006, Maria Władimirowna miała mimo wszystko precedencję przed wszystkimi żałobnikami, stojąc samotna w pierwszym rzędzie, co najwyraźniej zostało ustalone z rosyjskimi władzami cerkiewnymi i państwowymi."
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Romanowowie
                                  • wojciech.2345 Re: Nikt nie ciagnie na sile 02.07.11, 14:20
                                    romrus napisał:

> wojciech.2345 napisał:
                                    > > Okazało się, że Wasze państwo nie jest wypłacalne.
                                    >
                                    >
                                    > Jak jest niewyplacalne to po co zebracie ze by kupowali od was pomidory?
                                    > Idzcie do wyplacalnych y tam mozece zebrac.
                                    >
                                    > A ze swoimi banktnotami to prosze sie zwruczic tutaj:
                                    --------------------------
                                    Właśnie o tym powiem synom.
                                    Rosja nie odpowiada za swe zobowiązania w przyszłości.

Lepiej robić biznes z Zachodem.
                                    Praca nie pójdzie na marne.
                                    • romrus Re: Nikt nie ciagnie na sile 02.07.11, 14:32
                                      wojciech.2345 napisał:

> romrus napisał:
                                      > > Jak jest niewyplacalne to po co zebracie ze by kupowali od was pomidory?
                                      > > Idzcie do wyplacalnych y tam mozece zebrac.
                                      > > A ze swoimi banktnotami to prosze sie zwruczic tutaj:
                                      > --------------------------
                                      > Właśnie o tym powiem synom.

Lepiej powiedz ze by mieli honor, z Zachodem, czy Wschodem beda prowadzic interesy.

Nienawiedzec jakijs kraj, ale zebrac ze bys cos do nego sprzedac - to totalny brak honoru.
                                      • wojciech.2345 Re: Nikt nie ciagnie na sile 02.07.11, 14:36
                                        romrus napisał:
                                        > Lepiej powiedz ze by mieli honor, z Zachodem, czy Wschodem beda prowadzic interesy.
                                        >
                                        > Nienawiedzec jakijs kraj, ale zebrac ze bys cos do nego sprzedac - to totalny b
                                        > rak honoru.
                                        --------------------------------------------------------
                                        Sorry, ale to inaczej.
                                        Dla młodego pokolenia nie istnieje ideologia.

Pytają czy się da z kimś zrobić biznes.
                                        Nie to nie.

Następnego dnia robią interes z kimś innym.
                            • mongolszuudan Re: Gdy Polacy 02.07.11, 14:16
                              wojciech.2345 napisał:

> rodzina mojej żony jest w posiadaniu kilku carskich banknotów 500 rublowych.
                              > To bardzo dużo pieniędzy za pracę przy kolei syberyjskiej.

Jesli to banknoty 1912 r. ich cena okolo 100 dzisiejszych rosyjskich rubli. Taniej wyrzuczyc te makulature na smetnisko.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Russian_Empire-1912-Bill-500_rubles-Obverse.jpg
                              www.antikwariat.ru/uzbek/auction_details/auction_id/354076/
                              Natomiast grawiura dla druku tej banknoty ma cene okolo 30000 rubli.
                              www.specblank.ru/grav1.html
              • romrus To byli POLACY, kochany. 02.07.11, 12:12
                wojciech.2345 napisał:
                > Można było trafić do więzienia, gdy się z Was śmieliśmy,
                > Komu Ty wciskasz kit?

I wsadzali was do wiezienia wlasne polskie UB i wlasny polski sedziowe pod kierownictwem wlasnej polskiej PZPR.
                To byli POLACY, kochany.
                Tylko bardzo krotki okres czasu besposriodnio po wojnie w tym moczyli palcy Rosjanie.

A to co napisal Igor, ze mamy w doopie jak na nas ktos patrzy - to 100% prawda.

Mamy taki powiedzenie:
                Хoть гoршкoм нaзoви, тoлькo в печкy не cтaвь.
                • wojciech.2345 Re: To byli POLACY, kochany. 02.07.11, 12:17
                  romrus napisał:
                  > A to co napisal Igor, ze mamy w doopie jak na nas ktos patrzy - to 100% prawda.
                  --------------------------
                  Nieprawda.
                  • borrka Oczywiscie, ze nieprawda. 02.07.11, 12:29
                    Ruscy sa nieslychanie łasi na komplementy, niczm starzejaca sie primadonna.

Negowanie oczywistych faktow utrudnia dyskusje z nimi.
                    Bardzo latwo maniplowac, ale w koncu nie o to chodzi.
                    Moglbym w ciagu dnia zostac ich ulubionym forumowiczem, bo znam te slabosci.
                    Ale powtarzam:
                    Po co ?
                    Usiluja sie ciagle prezentowac, jako przedstawiciele dominujacego mocarstwa, ktorym od dawna nie sa.
                    Nie demonizowalbym jednak bezzebnej Matuszki Babuszki.
                    W glebi duszy, to poczciwa babina.
                    • igor_uk Re: Oczywiscie, ze nieprawda. 02.07.11, 12:34
                      borcia,ty znawca duszy rosyjskiej.pitolisz ,jak zwykle.Mylisz pojecia.
                      Od nas nie uslyszysz pytanie,czy ty nas lubisz.Uslyszysz tylko -czy ty nas szanujesz,a to jest calkiem co innego.
                      Boisz sie,znaczy szanujesz.
                      Borcia,czy ty oby napewno spotkales sie kiedy-kolwiek z Rosjaninem w realu?
                      • wojciech.2345 Re: Oczywiscie, ze nieprawda. 02.07.11, 12:36
                        igor_uk napisał:
                        > Boisz sie,znaczy szanujesz.
                        --------------------------------------
                        Przecież to jest mentalność gangstera.

Nie widzisz tego?
                        • borrka To mentalnosc ludzi prostych. 02.07.11, 12:56
                          Ot, takiego Wanki z Tambowa.
                          Rosyjski inteligent przywiazuje wage raczej do osiagniec kultury i imagu "Matuszk-wyzwolicielki".
                          Zreszta widzi, ze krol jest nagi, a Matuszka spadla do drugiej ligi.

Wanka z Tambowa i Maszka z Mitiszczy, jeszcze nie zrozumieli, ze kryteria"strachu" sa w odniesieniu do Matuszki passe.
                          • igor_uk Re: To mentalnosc ludzi prostych. 02.07.11, 13:01
                            borcia,pitolisz co raz bardziej idiotycznie.za chwile jeszcze napiszesz,ze klauny z rosyjskiego cyrka dbaja o image Rosji na miedzynarodowej arenie.
                            Przestan kompromitowac sie! Nu chyba ze tobie strasznie zalezy pokazac sie w oczach wojtusia,jako znawca Rosji,on cie napewno uwierzy,poniewaz tak jemu pasuje.

Coraz bardziej przekonuje sie,ze mentalnosci Rosjan nie rozumiesz calkowicie.
                            Prosty muzyk z Tambowa,w ogole nie zostanowia sie nad takimi pie...mi,dla niego Swiat konczy sie na brzegu rzeki i co go obchodzi,co tam dalej o nim mysla?
                            • borrka Faza glebokiego belkotu, Igorku. 02.07.11, 13:06
                              Przejdzie Ci.
                              Nie jestes psychiczny, jak Mongolczik :)
                              • igor_uk Re: Faza glebokiego belkotu, Igorku. 02.07.11, 13:13
                                borcia,ale mnie nie mongol martwi,a wlasnie ty ze swoim belkotem,udajacym wiedze o dysze rosyjskiej.
                                • borrka Martwi Cie stan psychiczny zydowskiego banderowca 02.07.11, 13:17
                                  Bardziej, niz rodaka z glubinki ?
                                  • igor_uk Re: Martwi Cie stan psychiczny zydowskiego bander 02.07.11, 13:24
                                    widzisz li borcia,stan mongola nie budzi zadnych moich obaw,wiem co on pisze,a najwazniejsze wiem dla czego.
                                    ty ze,z kolei piszesz, najczesciej ,komplektne bzdury,uwazajac ich za prawde objawiona Swiatu,a to juz jest naprawda niepokijace.
                                    Do tego,jako Rosjanin,z narodowosci,czuje swoja odpowiedzialnosc za stan twojego umysla,przeciez po zderzeniu z rura,tak cie pomylilo sie wszystko.
                                    Nu i na koniec-po prostu lubie cie, poniewaz wnosisz na forum troche rozrywki.Nie jestes tak otepialy,jak przyjacielamerykanski,nie jestes ty tak ukieronkowany umyslowo,jak wojtus.W sumie jestesmy z toba podobni do siebie,jak by ty jeszcze troche wiedzy nabral sie w tematach,w ktorych zabierasz glos,to by ceny tobie nie bylo.
                                    • wojciech.2345 Re: Martwi Cie stan psychiczny zydowskiego bander 02.07.11, 13:27
                                      igor_uk napisał:
                                      > widzisz li borcia,stan mongola nie budzi zadnych moich obaw,wiem co on pisze,a
                                      > najwazniejsze wiem dla czego.
                                      -----------------------------------
                                      Ja nie wiem co pisze i dlaczemu.

Wygasiłem go.
                                      • igor_uk Re: Martwi Cie stan psychiczny zydowskiego bander 02.07.11, 13:34
                                        zle zrobiles,wojtek.W taki sposob nie wiesz co dzieje sie na forum. A do tego to chowanie glowy w piasek.
                                        • wojciech.2345 Re: Martwi Cie stan psychiczny zydowskiego bander 02.07.11, 13:37
                                          igor_uk napisał:
                                          > zle zrobiles,wojtek.W taki sposob nie wiesz co dzieje sie na forum. A do tego to chowanie glowy w piasek.
                                          ---------------------------------
                                          On ma chyba problemy z psyche.

Nie mam ochoty bawić się w psychoterapeutę.
                                          • mongolszuudan Re: Martwi Cie stan psychiczny zydowskiego bander 02.07.11, 14:40
                                            wojciech.2345 napisał:
                                            > Nie mam ochoty bawić się w psychoterapeutę.

Nie potrzebne bawić się w psychoterapeutę temu, co sam potrzebuje stale uwagi psychoterapeuty. Czy dawno wam z borrkom i przyjacielom w Tworkach internet instalowali?
                                            NESTOR - POWIEŚĆ MINIONYCH LAT
                                            Roku 6494 [986], ...Przyszli Żydowie chazarscy, mówiąc: "Słyszeliśmy, że przychodzili Bułgarzy i chrześcijanie, ucząc każdy wiary swojej. Chrześcijanie bowiem wierzą w tego, któregośmy ukrzyżowali, a my wierzymy w jedynego Boga Abrahama, Izaaka, Jakuba". I rzekł Włodzimierz: "Jaki jest zakon wasz?" Oni zaś rzekli: "Obrzezać się, świniny nie jeść, ani zajeczyny, sobotę święcić". On zaś rzekł: "A gdzież jest ziemia wasza?" Oni zaś rzekli: "W Jerozolimie". On zaś rzekł: "Tam jest na pewno?" Oni zaś rzekli: "Rozgniewał się Bóg na ojców naszych, i rozproszył nas po krajach [różnych] za grzechy nasze, i oddana została ziemia nasza chrześcijanom". On zaś rzekł: "To jakże wy innych nauczacie, a sami jesteście odrzuceni od Boga i rozproszeni? Jeśliby Bóg miłował was i zakon wasz, to nie bylibyście rozproszeni po cudzych ziemiach. Czy chcecie, aby i nas to spotkało?"
                                            • mongolszuudan Re: Martwi Cie stan psychiczny zydowskiego bander 02.07.11, 14:51
                                              Przeciez to wy jestescie prawdziwymi komsomolcami, jesli myslicie, ze wszyscy, co dumaja inaczej niz wy to jakies psychole. A czesno mowiac, posrac mi 33 kupy co ty tam dumajesz o mnie, niuk, co nigdy nie byl w moim kraju, nie potrafi i 2 slow przeczytac po mojemu jezyku, ale rozumieje iebie wielkim znawca Rosji i ruskiej duszy. Takim znawcom zaden durdom nie pomoze.
                                • wojciech.2345 Re: Faza glebokiego belkotu, Igorku. 02.07.11, 13:24
                                  Zabawny jesteś.
                                  Źle Ci wychodzi walka na forum.

No i kłamiesz jak najęty.
                        • igor_uk Re: Oczywiscie, ze nieprawda. 02.07.11, 12:56
                          Nie,wojtus,to mentalnosc silnego. Widzisz li,slabi nie potrafia lubic silnych,dla tego im pozostaje sie tylko jedno-szanowac.Ale ty tego nie zrozumiesz .
                          Wspaniale rozumieja to Amerykanie.Przez dwa lata nextdoor mieszkal Amerykaniec ,z pobliskiej bazy lotniczej i wiesz,wspaniale dogadywali sie z nim.Zwlaszcza ,jak on dowiedzial sie,ze kiedys bylem w Afganistanie,on rowniez tam byl,tylko bardzo wysoko,ale jak ze wiele my miele sobie do powiedzenia.Z zadnym Polakiem tak nie potrafilem rozmowiac. Zadnych wyrzutow,zadnych zarzutow-porozumienie calkowite.Tak potrafia rozmowiac tylko silni.
                          • wojciech.2345 Re: Oczywiscie, ze nieprawda. 02.07.11, 13:04
                            Wiesz co Igor?
                            Jeden z moich synów to chłopisko duże. Miał prawie 2 m. w wieku
                            15 lat. Taki drągal w klasie. Nie było na niego ani jednej skargi, że
                            pobił jakiegoś malucha.

To zależy jak wychowasz dziecko.
                            Was źle wychowano.
                            • igor_uk Re: Oczywiscie, ze nieprawda. 02.07.11, 13:16
                              wojtus,ale my rowniez nikogo nie bijemy,najwyzej nadepniemy,jak kogos kolo nogi nie zauwazymy.
                              Twoj syn to napewno rozumie.Napewno jemu rowniez zderzylo sie nadepnac kogos,kto jemu podskakiwal.
                              • wojciech.2345 Re: Oczywiscie, ze nieprawda. 02.07.11, 13:22
                                Dobre sobie "nadepniemy".

Wasze okrucieństwo temu przeczy.
                • bywszy1 Re: Romrus,pytanie+ 02.07.11, 12:20
                  " A to co napisal Igor, ze mamy w doopie jak na nas ktos patrzy - to 100% prawda."
                  To ja mam pytanie:
                  "to w jakim celu piszecie na tym Forum"?
                  • romrus Re: Romrus,pytanie+ 02.07.11, 12:28
                    bywszy1 napisał:
                    > "to w jakim celu piszecie na tym Forum"?

W moim przypadku to jest bardzo proste - to dla mnie jedyny sposob nie stracic jezyka polskiego.

Po za tym jestem w jakijs sposob zwiazany z Polska - mieszkalem, bywam, mam kumpli, syn sie urodzil w Polsce etc.
                    • bywszy1 Re: Romrus,stwierdzeni+ 02.07.11, 12:57
                      To znaczy Tobie nie jest wszystko jedno.
                      logiczne?
                      • romrus Re: Romrus,stwierdzeni+ 02.07.11, 13:20
                        bywszy1 napisał:
                        > To znaczy Tobie nie jest wszystko jedno.
                        > logiczne?

Nie logicznie.
                        Nie bede pisal czegos, ze by po prostu wygladac lepiej niz jestem.
                        Jak komus nie podoba, to co pisze - mnie to nie obchodzi.
                        Jaki jestem, taki jestem. Nie bede sie zmieniac, ze by komus spodobac.

• mongolszuudan Re: Romrus,pytanie+ 02.07.11, 12:45
                    bywszy1 napisał:

> " A to co napisal Igor, ze mamy w doopie jak na nas ktos patrzy - to 100% prawd
                    > a."
                    > To ja mam pytanie:
                    > "to w jakim celu piszecie na tym Forum"?

Dla zabawy. Polski forum - to prawdziwa skarbnica Polish jokes. To przyjemnie, ze sa na swiecie w sto raz bardziej glupi, bezmozgi, zacofani i zombowani ludzie, nizli twoj wlasny narod sto lat i wiecej temu, ktory w ciagu historii pare raz tez demonstrowal ku zdziwieniu calego swiata swoj masowy idiotyzm. Ale polski idiotyzm - to cos zupielnie wyjatkowie. To w zasadzie nieuleczalnie.
      • mongolszuudan Re: Gdy Ruscy sie otrzasna z mentalnego szoku... 02.07.11, 12:10
        borrka napisał:

A oni przezyli szok - przez lata wmawiano im, ze wszyscy CCCP kochaja, a Polacy prawie najbardziej.

No ty kretyn. Chcialbym zobaczyc tego durnia co opowiadalby mnie, tym bardziej mojemu ojcowi albo dziadkowi ze wszyscy CCCP kochaja, a Polacy prawie najbardziej. Znalem, ze ty bezmozgi, ale to juz pelnie dno. Nikogo nie obchodzilo w ZSRR kochaja nas czy nie, tym bardziej taka nikczemnosc jak polscy kretyni. Zadne wielkie panstwo, zadny wielki narod w swiecie takie gluposci nie obchodza. To wy, moze byc, w duszy marzycie zeby was kochali wszyscy i nwet podli Rosjanie - to najprawdopodobnej, ale nie mamy zadnych przyczyn, powodow albo koniecznosci kochac was. Nic dobrego wy nam w ciagu calej historii nie zrobiliscie. Jezeli my zniszczymy sami wlasnie panstwo, nasza armia i wy nareszcie nie bedziecie miec wiecej powodow zeby bac sie nas tak paranoidalne jak teraz, wtedy polowina Polakow moze byc i polubi nas odwarte i wszystkim sercem, chociaz druga polowina bedzie wszystko jedno zadac zeby my jeszcze na dodatek zrobili kolektywne samobojstwo, po to zeby wam spac spokojnie. Naprawde, co bedzie z wami po naszym samobojstwie, o tym zaden polski kretym nawet nie mysli. A wiec to bedzie realizacja waszego wiecznego marzenia - zostac w zamian Rosji bastionem zachodnej cywilizacji na Wschodzie. Tylko czy potrraficie zamienic Rosje na tym posterunku? Bardzo watpie. Ciezka to dola i misja - brzemien bialego czlowieka. Tepi szowinisci jak polscy patrioci nie bardzo nadaje sie dla takiego zadania.
    • bywszy1 Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 12:17
      "Jak Polska zajmie mentalnie to miejsce,ktora zajmuje zgodnie ze swoim znaczeniem,to bardzo szybko wzystko unormuje sie."
      Mialem w szkole fantastycznego "klassnogo rukowoditiela".
      Uczyl fizyki.
      I uczyl nas czegos nowego:
      aby nikt nie "jabiedniczal" na drugich,nikt nikogo nie pouczal.
      Tylko,zeby kazdy pilnowal siebie i odpowiadal za siebie.
      Aby nikt nie wywyzszal sie nad innym.
      I mnie sie wydaje,ze wszystko sie unormuje,jak kazdy bedzie pilnowal swoje miejsce na swicie w miare swoich mozliwosci.
      I to dotyczy wszystkich.
      Ale,jezeli ktos uwaza,ze ich nalezy sie bac,to m,arna jest jego(jej) przyszlosc.
      Musze przyznac,ze kogos takiego tutaj traktuje sie delikatnie.
      To pokazuje wyzszosc jednych nad innymi.
      • przyjacielameryki Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 13:13
        Wojtek napisał prawdę: Rosja i Rosjanie nie istnieją wśród młodego polskiego pokolenia. Przystąpienie do UE i NATO , otwarcie granic, szybki wzrost zamożności Polaków spowodowały ekspansję na Zachód w sensie każdym: masowa nauka j. angielskiego, turystyka, biznes, wyjazdy do pracy, muzyka i kultura(na porządku dziennym są wyjazdy młodych Polaków na mnóstwo różnych imprezy do Berlina, do Włoch, Wlk. Brytanii, itd.), podobnie do Polski również przyjeżdża wielu młodych z Europy na również olbrzymią ilość różnych imprez min. do Płocka, Trójmiasta, Wrocławia, Krakowa, Poznania, Wa-wy, Chorzowa itd.)
        Starsi w kontekście wiedzy historycznej, II w.ś., czy całej serii rosyjskich matactw w/s Katynia, politycznych embarg, szantażu energetycznego, itd nie mają zaufania do Rosji putinowskiej ale to nie dotyczy zwykłych ludzi. Tak jak Wojtek napisał - to się odnosi tylko do Kremla i jego polityki.
        Wszystko z pewnościa ulegnie zmianie jeżeli Rosja zdemokratyzuje się w pełni ale na to się nie zanosi co oznacza kontynuację obecnej sytuacji. Tyle, że moim zdaniem traci na tym i Rosja i Rosjanie a nie Polska i Polacy bo była szansa na przyjazne stosunki ale zostały zaprzepaszczone przez Kreml. Niemiec nigdy nie będzie przyjacielem Rosjanina a Polak już zaprzyjażnił sie z Niemcem. Rosjanie tego nie czują i nie rozumieją!!!!!
      • mongolszuudan Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 13:45
        bywszy1 napisał:
        Ale,jezeli ktos uwaza,ze ich nalezy sie bac,to m,arna jest jego(jej) przyszlosc.

Jezeli ty zyjesz w srodku Europy, gdzie twoje bezpeczenstwo z kazdej strony bronia inne panstwa i narody, mozesz uwazac jak sobie chciesz. Ale jesli mieszkasz w panstwach na granice roznych ciwilizacji, mozesz smialo zabic swoi samobojcze idee sobie w dupe albo ciebie pomoga zrobic to twoi sasedzi, ktorym gleboko posrac na twoi idee o rownosci, powszechnym braterstwu i chrzescjanskiej milosci. Bo jedne ich marzenie zeby ty najszybczej zdechl, przyjal ich wiare i obraz zycia albo zostal ich wiecznym niewolnikem. Jesli ty chciesz zyc wolnym czlowiekem, czlowiekem wlasnej kultury musisz przymusic sasedzi szanowac siebie. Zwyczajnie - sila i sprawiedliwoscia jednoczesnie. Innego jezyka nie istnieje. W zamian ty musisz szanowac ich obyczaje. Kazdy rzadzi w ojcowiznie swej. Do cudzego klasztoru ze swoja reguła nie chodza. Jednak i wtedy kazdy dzien i mig twoi sasedzi beda sprawdzac ciebie "na wszywosc" - czy nie zostal zbyt slabym, leniwym i tchorzliwym, czy nie stracil zdolnosc natychmiast uderzyc po nim w odpowiedzi na ich cios. I biada ciebie jezeli nie potrafisz odpowiedziec natychmiast i okropnie. To bedzie sygnalem dla uczty wszystkich hyen i szakalow. Ty potrafisz zyc tylko poki ciebie boja sie i szanuja. Jesli nie - ty juz nieboszczyk.

• mongolszuudan Re: rozdwojenie jazni+ 02.07.11, 13:46

Roku 6494 [986], ...?przyszli Żydowie chazarscy, mówiąc: Słyszeliśmy, że przychodzili Bułgarzy i chrześcijanie, ucząc każdy wiary swojej. Chrześcijanie bowiem wierzą w tego, któregośmy ukrzyżowali, a my wierzymy w jedynego Boga Abrahama, Izaaka, Jakuba". I rzekł Włodzimierz: ?Jaki jest zakon wasz?" Oni zaś rzekli: ?Obrzezać się, świniny nie jeść, ani zajeczyny, sobotę święcić". On zaś rzekł: ?A gdzież jest ziemia wasza?" Oni zaś rzekli: ?W Jerozolimie". On zaś rzekł: ?Tam jest na pewno?" Oni zaś rzekli: ?Rozgniewał się Bóg na ojców naszych, i rozproszył nas po krajach [różnych] za grzechy nasze, i oddana została ziemia nasza chrześcijanom". On zaś rzekł: ?To jakże wy innych nauczacie, a sami jesteście odrzuceni od Boga i rozproszeni? Jeśliby Bóg miłował was i zakon wasz, to nie bylibyście rozproszeni po cudzych ziemiach. Czy chcecie, aby i nas to spotkało?"
    • bywszy1 Re: Pytanie+ 02.07.11, 13:07
      Czy istnieja rosyjskie Fora,gdzie Polacy pisza z taka sama wolnoscia,jak rosjanie na tym forum?
      Ciekawie bylo by poczytac.
      Bo to co sie tutaj dzieje jest jednobokie.
      • romrus Re: Pytanie+ 02.07.11, 13:16
        bywszy1 napisał:
        > Czy istnieja rosyjskie Fora,gdzie Polacy pisza z taka sama wolnoscia,jak rosjanie na tym forum?
        > Ciekawie bylo by poczytac.
        > Bo to co sie tutaj dzieje jest jednobokie.

A kto cie zabrania? Forow jest wbrud.
        Pisz, jak potrafisz pisac cyrilica.

• borrka Pisac pozwalaja, Bywszy. 02.07.11, 13:19
          Po 5 minutach bedziesz zbluzgany matem od stop do glow :)
          • igor_uk Re: Pisac pozwalaja, Bywszy. 02.07.11, 13:38
            borcia,mam nadzieje,ze za chwile wkleisz link z takiej dyskusji,jako dowod.
            Do poki tego nie zrobisz,bede uwazac,ze po raz kolejny cos cie mocno jebnelo w glowe.
            • borrka Od dobrych 7 lat nie chodze na ruskie fora. 02.07.11, 13:47
              Dopiero niedawno ponownie sprawilem sobie keyboard z cyrylica i ciekawe, pisze ciagle bez specjalnych bledow, ale odzwyczailem sie od Waszego keybordu.

Ale probki dyskusji sa na dzisiejszych "konfach" rosyjsko-ukrainskich.
              • igor_uk Re: Od dobrych 7 lat nie chodze na ruskie fora. 02.07.11, 13:52
                borcia,czyli znow unik.W tym jestes mistrzem.
              • bywszy1 Re: nie rozumiem twego keybordu. 02.07.11, 13:57

Wejdz na Russify,tam jest fonetyczny rosyjski oraz zwykly rosyjski oraz rosyjski maszynowy.
                Bardzo prosto instalaujesz na swoim komputerze.
                Ja uzywam ten fonetyczny.
                Prawie wszstkie litery lacinskie odpowiadaja rosyjskim w cyrylice.
                www.stanwardine.com/russification.htm
                Uwaga literka "Э" sie niezgadza.Jest rzadek nizej.
                Program wybierz dla "XP" pasuje rowniez do "Windows7"
                • borrka Dzieki, sprobuje. 02.07.11, 14:05
                  Ja kupilem sobie w Moskwie keybord w dwoch alfabetach i cyrylica zupelnie sie nie pokrywa z latinka.
                  • eva15 Borrcia zacofaniec 02.07.11, 14:36
                    No to ty ładnie jesteś zacofany, borrcia. ja na swoim kompie mam rosyjskie obłożenie tastatury już od lat, podobnie jak polskie.

жжжжooххххццццггггccccьььппппффффф
                    дa!!!

Polskiego też nie masz, oj, borrcia, borrcia...
                • wojciech.2345 Re: nie rozumiem twego keybordu. 02.07.11, 14:17
                  Bywszy
                  w Linuksie te wszystkie rozwiązania klawiaturowe są łatwiejsze.
                  Masz np. od razu sprawdzanie pisowni, ortografii,....

Wystarczy 10 gB wolnego miejsca na twardym dysku.
                  • bywszy1 Re: nie rozumiem twego keybordu.+ 02.07.11, 14:26
                    Kupilem niedawno nowy komputer(stary sie rozkraczyl) z zainstalowanym Windows/.
                    Mam duzo roboty z doprowadzeniem starych materialow do porzadku.
                    Nie chce mi sie teraz eksperymentowac.
                    W russify fonetycznym prawie wszstkie lacinskie literki pokrywaja sie z cyrylica.
                    Uzywam to od lat.
                    • wojciech.2345 Re: nie rozumiem twego keybordu.+ 02.07.11, 14:30
                      Jeśli masz w zasięgu ręki jakiegoś guru od Linuksa, to
                      zmień system operacyjny. Trzeba się trochę na początku
                      naszarpać.

Będziesz miał święty spokój "for ever".
                      • bywszy1 Re: nie bede zmienial.+ 02.07.11, 15:50
                        wiele programow konstrukcyjnych jest opartyvh na Windows.
                        • wojciech.2345 Re: nie bede zmienial.+ 02.07.11, 15:58
                          bywszy1 napisał:
                          > wiele programow konstrukcyjnych jest opartyvh na Windows.
                          -----------------------
                          No to nie masz wyboru.

Zawodowy software determinuje system operacyjny.
            • bywszy1 Re:a czy to nie jest mat rosyjski+ 02.07.11, 13:48
              na polskim forum?
              To co sie musi dziac na rosyjskim forum.
              Trzeba zobaczyc?
        • bywszy1 Re: Pytanie+ 02.07.11, 13:26
          A masz jakis adres?
          Szczegolnie polsko-rosyjski?
          • romrus Re: Pytanie+ 02.07.11, 13:39
            bywszy1 napisał:

> A masz jakis adres?
            > Szczegolnie polsko-rosyjski?

Szczegolnie polsko-rosijski to chyba tylko jeden:
            ursa-tm.ru/forum/index.php?app=portal
            • bywszy1 Re:dzieki,poczytamy+ 02.07.11, 13:45

• mongolszuudan Re:dzieki,poczytamy+ 02.07.11, 14:33

Jest jeszcze jeden, skad pochodzi katiusza - bezwodkinierazbieriosz.salon24.pl/
                Roku 6494 [986], ...Przyszli Żydowie chazarscy, mówiąc: Słyszeliśmy, że przychodzili Bułgarzy i chrześcijanie, ucząc każdy wiary swojej. Chrześcijanie bowiem wierzą w tego, któregośmy ukrzyżowali, a my wierzymy w jedynego Boga Abrahama, Izaaka, Jakuba. I rzekł Włodzimierz: A gdzież jest ziemia wasza? Oni zaś rzekli: W Jerozolimie. On zaś rzekł: Tam jest na pewno? Oni zaś rzekli: Rozgniewał się Bóg na ojców naszych, i rozproszył nas po krajach za grzechy nasze, i oddana została ziemia nasza chrześcijanom. On zaś rzekł: To jakże wy innych nauczacie, a sami jesteście odrzuceni od Boga i rozproszeni? Jeśliby Bóg miłował was i zakon wasz, to nie bylibyście rozproszeni po cudzych ziemiach. Czy chcecie, aby i nas to spotkało?
                • bywszy1 Re:ladna bajka.+ 02.07.11, 16:41

• g-48 Re:1jaja-przepraszam ja sie jakam. 02.07.11, 17:39
      Twoja ojczyzna to jest gdzies w srodku mmiedzy Mölmo a Gdanskiem.
      Ty juz sam nie wiesz cos ty zacz , Zycze ci milych odwiedzin moslemskich wspolobywateli.
      • bywszy1 Re:?+ 02.07.11, 17:51
        juz od kilku lat pouczam ciebie,ze idiotom tez wolno sie jakac.
        Dlugo Niemcy trzymali ciebie w warjatkowie.
        Wypuscili ciebie za poprawne zachowanie?
        Czy pooddawales Rosjanom zegarki,co w leningradzie ukradles?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka