Dodaj do ulubionych

W Ameryce lepiej nie klamac

23.08.11, 19:11
szczegolnie jak sie jest ofiara gwaltu. Doswiadcza tego jedna Gwineenka, ktora sadzac z dowodow materialnych zostala zgwalcona. Ale opowiadajac o sobie i o wydarzeniach je poprzedzajacych podala tyle wersji, ze prokurator jej przestal wierzyc.

Nalezy dodac, ze prokuratorzy w Stanach sa wybieralni i jak oskarzaja to chca wygrac proces. I prokurator ocenil szanse wygrania procesu na male i zrezygnowal z oskarzenia jednego Francuza.

Kilka miesiecy temu komplementowalem amerykanski system sprawiedliwosci, ktory wzial strone biednej emigrantki przeciwko bogatemu politykowi. Tym razem trzeba zauwazyc, ze ten system jest slaby. Jedna z tych slabosci jest wlasnie wybieralnosc prokuratorow. I ich chec bycia wybranym raz jeszcze przewaza nad elementarnym poczuciem "sprawiedliwosci".

PF
Obserwuj wątek
    • kylax1 Strauss-Kahn nikogo nie zgwałcił. 23.08.11, 19:15
      Chore wymysły, kłamliwej bestii z Gwinei, która chciała wyłudzić pieniądze.
      • polski_francuz Nie byles tam 23.08.11, 19:20
        wiec nie pisz jakbys tam byl.

PF
        • kylax1 I kto to mówi? 23.08.11, 19:50
          A może Ciebie zgwałcił?
          • polski_francuz Co kto to mówi? 23.08.11, 20:34
            staram sie mowic o wadach systemu sprawiedliwosci w Stanach. I jedynie przykladem jest tutaj afera Diallo/DSK.

A juz na pewno nie bedziemy wchodzili w skore prokuratora, lawy przysieglej i sedziego. By rozwazac fakty i mowic kto jest winien a kto nie.

PF
      • igor_uk Re: Strauss-Kahn nikogo nie zgwałcił. 23.08.11, 20:40
        kylax1 napisał:Strauss-Kahn nikogo nie zgwałcił.
        Wyjatkowo zgadzam sie z toba, jak nawet cos tam miedzy nimi i bylo,to napewno babka sama zgodzila sie ,przeciez miss Swiata nie jest i napewno nie miala nic przeciwko temu,zeby dosc przystojny facet,chociaz i nie pierwszej mlodosci, docenil jej wdzieki. Prawdopodobnie nie wiedziala z kim miala doczynienie i dopiero pozniej ,jak dowiedziala sie kim jest,pomyslala,ze tu mozno niezle zarobic.
        Nie pierwszy to przypadek i nie ostatni.
    • wojciech.2345 Re: W Ameryce lepiej nie klamac 23.08.11, 19:23
      Hm. Kłamczucha to oczywiste.
      Ale jakoś mi nie żal DSK.

Dobrze myślę?
      • polski_francuz System sprawiedliwosci 23.08.11, 19:26
        postawilby na lawie oskarzonych te raza...

PF
        • wojciech.2345 Re: System sprawiedliwosci 23.08.11, 19:39
          To, że DSK się wywinie było dla mnie oczywiste.
          Infamia ciążąca na nim nie została jednak odsunięta.
          Facet jest politycznie ugotowany.

Jeśli ktoś przy tym majstrował, to cel osiągnął.
          • mara571 Re: System sprawiedliwosci 23.08.11, 19:45
            jesli ktos przy tym majstrowal, to lepiej przygotowalby ta pania i zabral jej telefon komorkowy.
            • polski_francuz Popatrzcie sie na system 23.08.11, 20:31
              wlasnie tym razem i jego nadmierne upolitycznienie.

I tym razem prokurator chcial zrobic "publicity" na znanym nazwisku. Podobnie bylo w aferze Polanskiego. I Polanski dobrze ten system zrozumial bo zwial.

PF
            • dystans4 Re: System sprawiedliwosci 23.08.11, 20:46
              Generalnie, zgadzam się z Wojciechem.
              Powiedziałbym tak:
              Już samo to, że do dużego apartamentu wchodzi jedna pokojówka, pod obecność gościa, budzi ogromne wątpliwości. To sprzeczne z zasadami, normalnie niemożliwe.
              Ktoś, kto tę panią przygotowywał, starał się ograniczyć wydatki i nie przywiązywał szczególnej wagi do jakości wykonania zadania. Nie pomyślał na przykład o tym, jakich znajomych może ta pani mieć. Zresztą, pewnie niekoniecznie musiał - cel osiągnął.
              Jeśli ofiara zmienia zeznania, to nie można wierzyć w żadną jej wersję wydarzeń.

Moim zdaniem, wyglądało to tak.
              Pokojówka wchodzi, zaczyna flirt z gościem. Ten zaś z tych, którym wiele nie trzeba. Facet przejmuje inicjatywę, a pokojówka, kiedy widzi, że cel osiągnięty, zaczyna się bronić. Dochodzi do stosunku, w trakcie którego pokojówka zostaje poturbowana. Odnosi obrażenia części intymnych, z którymi zaraz leci do lekarza. Albo dokonuje tych obrażeń po fakcie, w związku ze zmianą zeznań taki wariant rozwoju sytuacji wydaje się b. prawdopodobny.
              Facet jest uziemiony.
              --
              Tak to widzę.
              Pozdrowienia
              bul.
              • mara571 daj spokoj z domyslami 23.08.11, 21:00
                jedyne co wiemy: to byl numer po francusku.
                • igor_uk Mara. 23.08.11, 21:04
                  A co to jet,numer po francusku?
                  Czy to cos z pefcia jest zwiazano?
                  • mara571 Igor co ty 23.08.11, 21:44
                    DSK jest przeciez Francuzem!
                    PF jest POLSKIM FRANCUZEM.
                • dystans4 Re: daj spokoj z domyslami 24.08.11, 22:09
                  Nie rusza mnie to tak, żebym miał szukać informacji. Ale dziś w radio usłyszałem, że ta pani dostała wtedy nie wiadomo od kogo k$60. I nie chce powiedzieć, od kogo.
                  Ustawka, 100%

Mara, masz jeszcze jakiekolwiek, choćby śladowe, wątpliwości?
                  bul.
    • felusiak1 Pisząc o ameryce dobrze nie być ignorantem 23.08.11, 21:47
      tak francuski, jesteś w amerykańskich sprawach ignorantem tak ja we francuskich z tym, że ja nie piszę o francji.... bo nie weim. Fetujesz wyroki nie rozumiejąc jak system pracuje. twoim zdaniem wybieralność prokuratora w dystrykcie jest słabością a moim zdaniem to zaleta. publika ma nadzór nad prokuratorem a on nie może oskarzać frywolnie bo to kosztuje. a jak nie wierzysz to zapoznaj sie ze sprawą prokuratora o nazwisku Mike Nifong i Duke lacrosse team rape case.
      system nie wziął niczyjej strony. system nie może zignorować gwałtu. to jest scigane z urzędu ale gwałt to ciężka sprawa opierajaca się na słowieofiary i słowie oskarżonego. w takich sytuacjach ofiara powinna mieć nieposzlakowana opinię a ta pani niestety takiej nie posiada. w sądzie poddana zostałaby grilowaniu przez obronę. u nas o winie nie decyduje sądzia lecz ława przysięgłych, "12 gniewnych ludzi". to ich prokuratura musi przekonać do winy. obrona ma za zadanie zasiać ziarno zwątpienia.
      zapoznaj się też ze sprawą Casey Anthony.
      I zastanów się co to jest gwałt i jakie są dowody na to. sperma na majtkach nie udowadnia gwałtu.
      • polski_francuz Dowody 23.08.11, 22:11
        badania organow plciowych pani Diallo zakonczylo sie konkluzja: gwalt. Takie sa fakty.

Z drugiej strony mamy ambicje Vance'a i zastrachana klamliwosc swiezej emigrantki.

W koncu, najmieniej winny ale najbardziej glupi, jej adwokat. Ktory chcial rozegrac to na fali biedna, czarna niszczona przez poteznego bialego. A wystarczylo jej radzic zeby nie klamac.

PF

• felusiak1 Re: Dowody 23.08.11, 23:42
          francuski nie zadymiaj, nie ma żadnych dowodów a raport medyczny mówi, że odbyła stosunek plciowy. nie ma w raporcie słowa o siniakach, zadrapaniach itd. nie ma słowa o gwałcie.
          • polski_francuz Moje informacje sa inne 24.08.11, 08:09
            Raport medyczny szpitala St Luke's Roosevelt de Manhattan, z 14 maja 2011, o 15 h 59.

Le rapport conclut: "Diagnostic: agression. Cause des blessures: agression. Viol." czyli diagnostyka: agresja i przyczyna zranien: gwalt

za:

www.lexpress.fr/actualite/societe/rapport-medical-de-nafissatou-diallo-cause-des-blessures-viol_1021095.html
            PF
            • felusiak1 Re: Moje informacje sa inne 24.08.11, 15:24
              zgadza się. tego dnia prawnicy ofiary puścili w świat konkluzje raportu opartego całkowicie na słowie ofiary. lexpress był pierwszy. potem prawnicy DSK dostali cały raport i okazało się, że nie było w nim nic. nie było siniaków, zadrapań itd. w prasie można urabiać publikę w sądzie trzeba urobić 12 przysięgłych. zapomnij. ciekaw jestem ile od niego wzięła z usługę. może chciała wiecej?
              • polski_francuz Jesli chcesz 24.08.11, 15:31
                bym zmienil opinie zadaj sobie trud podania mi zrodla Twoich informacji.

PF
                • felusiak1 Re: Jesli chcesz 24.08.11, 18:24
                  raport medyczny nie jest domeną publiczną. adwokaci ofiary ujawnili część raportu niejako potwierdzajacą zarzuty. jeśli prokuratura mówi, że z raportu nie można wyciągnąć jednoznacznego wniosku o gwałcie to oznacza, że nie ma z czym iść do sądu.
                  twoje źródło nie widziało raportu. źródło twoejgo źródła widziało. podobnie źródło mojego źródła.
                  www.english.rfi.fr/americas/20110817-lawyers-clash-over-medical-reports-strauss-kahn-case
                  nie mam najmniejszego zamiaru nakłaniać ciebie do zmiany opinii. pragnąłem jedynie wskazać na wątpliwość dowodów, wątpliwą wiarygodność ofiary i owczy pęd publiki i prokuratury do oskalpowania sdk. nawiasem mówiąc niewiele o nim wiem i jest mi z tym dobrze. podobno wierzący socjalista i szybko_ebiec. ale to nie ma nic do rzeczy w tej sprawie. albo da się udowodnić winę albi nie. w tym wypadku takiej możliwości nie było.
      • pimpus18 Re: Pisząc o ameryce dobrze nie być ignorantem 23.08.11, 23:42
        Gdyby ta pani była tak chciwa czy tępa, miałaby w kieszeni voice recorder - w razie czego dla adwokata.

Nie zdziwiłbym się, jakby i z tym adwokat sobie poradził.
        • felusiak1 Re: Pisząc o ameryce dobrze nie być ignorantem 24.08.11, 01:10
          nie poradziłby sobie z zapisem dźwieku w stanie nowy jork. tam wystarczy zgoda jednej ze stron w tym wypadku zgoda nagrywajacego. w kalifornii trzeba zgody obu stron.
          problem jest w tzw. credibility.
    • melord Re: W Ameryce lepiej nie klamac 23.08.11, 23:31
      w tym dziwnym procesie zastanawia mnie jedna rzecz(strauss skazany przez tlum bab i czesc mediow jeszcze przed procesem)
      to,ze kobiety placza i klamia w sadzie nie jest zadna nowoscia...w zdecydowaniej wiekszosci przypadkow sad jednak przyznaje im racje i one graja pierwsze skrzypce lzac jak najete
      podejrzewam,ze czesc lawy przysieglych jak i sam sedzia to rozwodnicy...znali bol, falszywe lzy nie zrobily na nich wrazenia,falsz zas zeznan "poszkodowanej" przekroczyl wszelkie limity
      • elka-sulzer Re: W Ameryce lepiej nie klamac 24.08.11, 03:57
        tj. za wyjatkiem rzadzacej banko-mafi. Ta jest ponad prawem i klamac moze do woli.
      • polski_francuz Lawa przysieglych 24.08.11, 08:19
        byla juz znana? Chyba sie wyznacza na poczatku procesu. Poza tym na sklad lawy moga wplywac prokurator i adwokat kierujaca sie wlasnie takimi przeslankami jak te o ktorych piszesz.

W koncu, sedzia w Stanach, dba tylko i wylacznie o zgodnosc procedury z prawem.

W tej sprawie glowna role odegral prokurator i jego ambicje, adwokat i jego glupota i klamczuchowatosc oskarzajacej.

PF
        • labadine Re: Lawa przysieglych 24.08.11, 15:05
          Przeciez w tej sprawie prawda nie byla wogole poszukiwana......
          • felusiak1 przestańcie dymić 24.08.11, 19:57
            selekcja ławy przysięgłych to początek procesu. sprawa ciagle była w stadium śledztwa i prawdy nie da się ustalić ze względu na brak wiarygodności rzekomej ofiary.

w amerykańskich sądach nie jest tak latwo wpuścić w maliny z tym, że trzeba mieć pieniądze na dobrego obrońcę. ci z urzedu olewaja.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka