Dodaj do ulubionych

Ciekawostka.

12.11.11, 13:02
Czytam dzis artykul w KP ,pod tytulem "Рyccкoе ВТОржение".Artykul bardzo ciekawy,napisany dowcipnie i z glebokim sensem.
Co najbardziej mnie spodobalo sie?
"Америкaнцы не шyтят никoгдa, нo тaк cебя ведyт, чтo aнекдoт пoлyчaетcя. Кaк-тo ocaдили мы c кoллегaми дaмy из Вaшингтoнa, дaйте нaм интервью! А рoccийcкo-aмерикaнcкие oтнoшения кaк рaз oбocтрилиcь дo пределa, пocкoлькy aмерикaнцaм пoкaзaлocь: нoвый Грaждaнcкий кoдекc Рoccии пoзвoляет рyccким «пирaтaм» вoрoвaть дрaгoценные пеcни Мaйклa Джекcoнa и Дженнифер Лo.

- Ты пoйми, y них, крoме aвтoрcких прaв, ничегo не ocтaлocь, - yтешaл меня тoгдa член китaйcкoй делегaции. - Уже, cчитaй, вcя их экoнoмикa - нaшa."

Tlumaczenie:

Amerykanie nigdy nie zartuja,no i z ich zachowania wychodza nie zly jaja.Jakas zatrzymali my jedna damulke z Washingtona z prosba,zeby dala nam wywiad.A stosunki rosyjsko-amerykanskie akurat byli bardzo napiete,poniewaz Amerykanam nie spodobal sie nasz nowy Kodeks Cywilny ,ktory ich zdaniem pozwola krasc piratam rosyjskim piosenki Michaela Jacksona i Jennifer Lopez.

-Ty zrozum u nich oprocz praw autorskich juz nic nie pozostalo sie,-pocieszal mnie czlonek chinskiej delegacji.-Przeciez cala ich ekonomika - nasza"

Obserwuj wątek
    • johnny-kalesony Re: Ciekawostka. 12.11.11, 13:33
      To jeszcze przeanalizuj sobie, gdzie byłaby ludzkość, gdyby nie amerykańskie wynalazki ... Ja rozumiem, że Rosjan - przyzwyczajonych do rozwoju cywilizacyjnego na drodze wojennej grabieży - może to drażnić. Cóż, dzisiaj mamy inne czasy i kradzież wynalazku jest na mocy umowy patentowej podlega sankcjom prawnym.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • igor_uk Re: Ciekawostka. 12.11.11, 13:38
        kalesony,wiekszosc wynalazkow,dzieki ktorym Swiat wyglada tak,jak to jest w dniu dzisiejszym,powstali nie w USA.Ja o tym dobrze wiem,a ty?
        • felusiak1 Re: Ciekawostka. 12.11.11, 15:15
          niestety igor, mimo twoich wielkich checi, wiekszość powstała w usa.
          dziwi mnie twoje niezrozumienie jak ważna jest ochrona intellectual property.
          • mara571 nieslychanie wazna w genetyce 12.11.11, 15:19
            i tu Monsando idzie stanowczo za daleko.
            • felusiak1 Re: nieslychanie wazna w genetyce 12.11.11, 15:21
              istne wcielenie szatana. szczególnie kiedy czyta sie artykuły aktywistów.
              • mara571 Re: nieslychanie wazna w genetyce 12.11.11, 15:53
                nieprawda, ale to niewielu rozumie.
                Moim zdaniem Monsando nie ma prawa patentowac sekwencji genetycznych roslin, ktore ludzkosc uprawia juz od dawna. Np. dla ryzu basmati.
                • felusiak1 Re: nieslychanie wazna w genetyce 12.11.11, 16:03
                  a dlaczego twoim zdaniem nie ma prawa?
                  • eva15 Re: nieslychanie wazna w genetyce 13.11.11, 12:44
                    Dlatego, że patentować można tylko wynalazki a nie odkrycia. Przynajmniej tak dotąd było i EU jak na razie jeszcze tego się trzyma.
                  • mara571 Re: nieslychanie wazna w genetyce 13.11.11, 14:18
                    Eva ci juz odpowiedziala.
                    A ja tylko zapytam: czy mialbys ochote placic miesieczne oplaty licencyjne firmie YXZ, ktora dysponujac probka np. krwi okreslilaby twoj genotyp i go opatentowala?
                    • eva15 Re: nieslychanie wazna w genetyce 13.11.11, 14:35
                      Opatentowywanie zjawisk i procesów NATURYjest skandalem. Ale felusiowi to nie przeszkadza. Jak mu Amis opatentują powietrze, którym oddycha też pewnie będzie uważał, że to prawidłowo.
                      • eva15 Re: nieslychanie wazna w genetyce 13.11.11, 14:37
                        Szkoda, że Kolumb nie opatentował odkrycia Hameryki. Hiszpanie mieliby z tego powodu niezły dochód.
        • borrka Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 12.11.11, 15:25
          Wg mitoplogii radzieckiej Rosjanie wynalezli:
          balon, spadochron, parowoz, samolot, konserwy, wódke, radio, telewizje, rakiete, anty-genetyke i konika Garbuska.
          Wiele zapomnialem, bo z pamieci pisze...
          • igor_uk Ha,ha,ha. 13.11.11, 12:24
            Bystrzaki nigdy mnie nie zawioda.
            O czym by temat nie byl,nigdy w nim nie wypowiedza sie .
            Tematem jest ciekawa wypowiedz Chinczyka:
            "-Ty zrozum u nich oprocz praw autorskich juz nic nie pozostalo sie,-pocieszal mnie czlonek chinskiej delegacji.-Przeciez cala ich ekonomika - nasza"
            A o czym wypowiadaja sie?
            kalesony nie wiadomo dla czego zaczal udowodniac,ze wiekszosc wynalazkow powstala w USA (a przeciez mowa chodzi o realna gospodarke i do tego dzisiejsza),felus,jako rasowy amerykaniec,udowodnia,ze to jest prawda,ze wiekszosc wynalazkow powstala w USA.mara leje wode,a Borcia (ktory wyraznie widac chodzil do radzieckiej szkoly i uczyl sie z tych samych podrevcznikow co i ja) wyskakuje z tematem Rosji.
            Zaden nic nie napisal o tym,co jest istotnym.A istotnym jest to - jak Chinczycy postrzegaja USA.Chinczycy,a nie Rosjanie.
          • igor_uk Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 12:38
            borcia,biedaku.Bardzo zle uczyl sie ty w szkole,prawdopodobnie czesto "proguliwal uroki".
            Nikt w Rosji nigdy nie twierdzil ,ze balony wynalezione u nas.Jak rowniez nikt nie twierdzil,ze parowozy,to wynalazek rosyjski,prawdopodobnie pamjetasz ze szkoly cos o Czerepanowych,ktory jako pierwsi w Rosji zbudowali parowoz po tym,jak byli wyslane do Anglii,zeby tam to obejrzec.
            I spadochron wynalazl nie Rosjanin.Tylko Rosjanin Kotielnkow,jako pierwszy na Swiecie,wymyslil,ze spadochron mozno schowac do plecaka.Z radiem sprawa jest dosc skomlikowana,dla tego twierdzenie,ze Popow jest tym pierwszym,ktory to wymyslil,nie jest czyms nie prawdziwym.
            Co dotyczy telewizji,to nawet polskie wiki to podtwierdza (Borys Lwowicz Rosing, ros. Бoриc Львoвич Рoзинг (ur. 23 kwietnia 1869 – zm. 20 kwietnia 1933), rosyjski wynalazca - pionier telewizji.W roku 1906 dokonał pierwszej próby przesłania obrazu ruchomego na odległoś)
            I tak mozno bylo by kazde twoi slowa skomentowac,ale po cholere?
            • eva15 Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 12:47
              Igor, szkoda zdrowia. Borrcia z felusiem udowodnią Ci, że Mendelejwe czy Kałasznikow to też Amerykańcy. i
              • borrka Mendelejewa zostaw Efcia w spokoju. 13.11.11, 12:52
                To genialny czlowiek.
                Drugi - Tesla.

Reszta, narodowa megalomania.
                • eva15 Re: Mendelejewa zostaw Efcia w spokoju. 13.11.11, 12:53
                  Jak genialny, to nie może być Rosjaninem.
              • igor_uk Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 12:52
                Ewa,wiekszosc wynalazkow,ktoe stworzyli dzisiejszy Swiat,powstalo w Europie,a nie w Ameryce.Amerykanie potrafili ich przystowsowac do uzytku powszechnego,to fakt.
                • eva15 Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 12:54
                  Amerykańcy potrafili też ukraść steki tys. niemieckich patentów po II WS.
                  • igor_uk Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 12:58
                    Ale felus o tym nie chce pamjetac.
                    • eva15 Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 13:01
                      naturalnie, że nie. Feluś powie nawet, że to Amis polecieli na księżyc. Tja, tyle że ten "Ami", który opacował rakietę, to genialny v. Braun, d. członek NSDAP.
                  • yurek11111 Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 20:52
                    No tak ,to wina Amerykancow ,ze Hitler wojne przegral,a jak pomysle ze niemieckie patenty, mialyby wpasc w lapy Stalina , to lepiej ze Amerykanie sie nimi "zaopiekowali".... :-)))
                    Tak sobie nieraz mysle ze Amerykanie to frajerzy,wystarczyla jedna bombka na Kreml,to spuscili ja na Hiroszime....
                    Gdyby Stalin mial takie mozliwosci,ehhh, dopiero by proletariusze wszystkich krajow laczyli sie po dzis dzien....

eva15 napisała:

> Amerykańcy potrafili też ukraść steki tys. niemieckich patentów po II WS.
            • borrka Czyz nie mowilem ?:) 13.11.11, 12:49
              Trudno o lepsze potwierdzenie slusznosci mojego postu, niz wypowiedz Igorka !

Drogi Igorku, oczywiscie, niczego nie trzeba dokumentowac !
              To sie wie - wynalezliscie, bez dwoch zdan, wszystko.
              • igor_uk Re: Czyz nie mowilem ?:) 13.11.11, 13:02
                bortcia,biedaczysko,a coz ty tak madrego stwierdziles?To ze ruskie wynalezli parowoz? Przeciez zaprzeczylem temu.To ze ruskie wynalezli TV,a jak to jest prawda,to co? Mam to przemilczec?
                To tak,jak by ja napisalem,ze Polace twierdza,ze wszystko wynalazli,a na podtwierdzenie swoich slow napisalem,ze lampe naftowa twierdza,ze rowniez wynalazli,taki wojtus zacznie m,nie udowodniac,ze jednak wynalazli,a ja z duma(tak jak to ty zrobiles),ze wlasnie wojtus podtwierdza moja debilna teze.
                borcia,jestes bardzo niekumaty,a co najgorsze,nie zdajesz sobie z tego sprawe.
                • ostrygojadek Re: Czyz nie mowilem ?:) 13.11.11, 13:11
                  Przykro mi to stwierdzić, ale wynalazek, który najbardziej wpłynął na wasze życie, powstał jednak w USA. Gdyby nie internet, bylibyście dzisiaj samotnymi, zgorzkniałymi starymi pannami i kawalerami, oglądającymi telewizję i czytającymi książki wypożyczone z biblioteki. To właśnie dzięki Ameryce możecie siedzieć dzisiaj przed monitorem i toczyć spory o to, czy ruska trawa jest bardziej zielona od amerykańskiej albo czy pszczoły na Syberii dają więcej miodu. Podziękujcie Ameryce.
                  • eva15 Podziękuj Niemcom za wynalazek kompa 13.11.11, 13:18
                    Bez wynalezenia komputera internet nie miałyby jak zaistnieć.

Z3 to pierwszy działający, w pełni automatyczny komputer o zmiennym programie zbudowany przez niemieckiego inżyniera Konrada Zuse w 1941 roku na bazie jego wcześniejszej, mechanicznej konstrukcji, Z1. Maszyna była wykorzystywana w czasie wojny do obliczeń niezbędnych przy projektowaniu skrzydeł.

Z1 był maszyną mechaniczną, a Z3 przekaźnikową lecz posiadały identyczną organizację. Wykonywały tylko dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie i pierwiastkowanie na binarnych liczbach zmiennoprzecinkowych przechowywanych w 64 słowach pamięci. Program zapisany był na ośmiokanałowej taśmie perforowanej i wykonywany w miarę wczytywania. Dla realizacji pętli należało końce taśmy skleić w pętlę. Dane były wprowadzane przez klawiaturę a wynik odczytywany z wyświetlacza.

Jedyny istniejący egzemplarz komputera został zniszczony przez Aliantów pod koniec wojny, lecz jego replikę zbudowaną w latach 60. można zobaczyć w Muzeum Techniki (Deutsches Museum) w Monachium.

pl.wikipedia.org/wiki/Z3
                    • eva15 Re: Podziękuj Niemcom za wynalazek kompa 13.11.11, 13:21
                      Z4 – komputer zerowej generacji zaprojektowany przez niemieckiego inżyniera Konrada Zuse i zbudowany przez jego firmę Zuse KG w 1950 r. dla szwajcarskiej uczelni ETH Zürich (Konfederacyjna Wyższa Szkoła Techniczna w Zurychu). W 1954 został przeniesiony do Institut Franco-Allemand des Recherches de St. Louis we Francji, gdzie był używany do roku 1959. Był to pierwszy sprzedany na świecie komputer, który wyprzedził o 5 miesięcy brytyjski Ferranti Mark I i o 10 miesięcy maszynę UNIVAC I.

pl.wikipedia.org/wiki/Z4
                  • igor_uk Re: Czyz nie mowilem ?:) 13.11.11, 13:18
                    Alez bylo by glupota stwierdzac,ze w USA nic nie wynaleziono.Wynaleziono bardzo wiele i to jest faktem.Ale nie wszystko i daleko nie wiekszosc.Tylko o to idzie mowa.
          • ostrygojadek Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 13:20
            Telewizję wynalazł Polak, Jan Szczepanik.
            • ostrygojadek Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 13:21
              Balon wymyślił Portugalczyk, Bartolomeu de Gusmão.
              • ostrygojadek Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 13:22
                Radio wymyślił Serb, Nikola Tesla.
                • ostrygojadek Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 13:25
                  Spadochron wynalazł Francuz (niestety), Jean Pierre Blanchard.
                  • ostrygojadek Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 13:26
                    Parowóz wynalazł Brytyjczyk, Richard Trevithick.
                    • ostrygojadek Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 13:28
                      Samolot napędzany silnikiem spalinowym wynaleźli Amerykanie, Orville i Wilburow.
                      • ostrygojadek Nawet wódkę wynalazł Grek! 13.11.11, 13:29
                        A konkretnie Zosimos z Panapolis.
                        • ostrygojadek Jest! 13.11.11, 13:30
                          Konika Garbuska wynaleźli jednak Rosjanie: www.filmweb.pl/film/Konik+Garbusek-1947-229151
                          Urrraaa!!!
                          • igor_uk pojadacz ostryg. 13.11.11, 13:36
                            A co sadzisz o wypowiedzi Chinczyka? Czy to jest dla ciebie za trudno?Bo trzeba myslec,a nie tylko wpisywac do wyszukiwarki odpowiednie hasla.
                            • ostrygojadek Re: pojadacz ostryg. 13.11.11, 13:42
                              Dopóki chiński przemysł nie produkuje bombowców albo lotniskowców dla amerykańksiej armii, to Chińcyk może sobie gadać co chce.
                              • igor_uk Re: pojadacz ostryg. 13.11.11, 13:48
                                A co bedzie,jak okaze sie,ze wszystkie fabryki,ktore kooperuja z producentami bombowcow i lotniskowcow, okaza sie w rekach Chinczykow?
                                • ostrygojadek Re: pojadacz ostryg. 13.11.11, 13:57
                                  To jest pytanie o fakty, a ponieważ nie znamy faktów, to możemy sobie co najwyżej pogadać, co by było, gdyby było. Nie wierzę, że amerykanie są tacy głupi, żeby uzależnić swój przemysł zbrojeniowy od chińskich dostawców.
          • yurek11111 Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 20:45
            Kufajke i walonki,gulagi tez....
            Kufajke i walonki usilowali na sile eksportowac,ale Pilsudski im stanal na przeszkodzie,z gulagami temat jest bardziej zawily....
          • alfred.skowronski Re: Wiekszosc wynalazkow powstala w Rosji! 13.11.11, 22:04
            borrka napisał:

> Wg mitoplogii radzieckiej Rosjanie wynalezli:
            > balon, spadochron, parowoz, samolot, konserwy, wódke, radio, telewizje, rakiete
            > , anty-genetyke i konika Garbuska.
            > Wiele zapomnialem, bo z pamieci pisze...
            Przypomne, ze rower tez u Niemca na strych.
    • bywszy1 Re: Ciekawostka.+ 13.11.11, 12:48
      Чтo изoбрели рyccкие

no i wiecej

Co wynalezli Polacy

co wynalezli zydzi?

co wynalezli chinczyki

A kto wynalazl syfa?
      • igor_uk Re: Ciekawostka.+ 13.11.11, 12:54
        Syfa wynalezli Jewrei?
        • bywszy1 Re: Ciekawostka.+ 13.11.11, 16:51

• eva15 Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 12:59
      igor-53uk napisał:

> -Ty zrozum u nich oprocz praw autorskich juz nic nie pozostalo sie,-pociesza
      > l mnie czlonek chinskiej delegacji.-Przeciez cala ich ekonomika - nasza"

Nie wiem, co ten Chińczyk miał na myśli. Faktem jest, że długi amerykańskie wyeksportowano do Chin i teraz Chińczycy siedzą na kupie nic nie wartych papierów. Natomiast właścicielami firm amerykańskich Chińczycy jak nie byli tak i nie są.
      • igor_uk Re: Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 13:05
        Ewa,jak by tak podliczyc wartosc przesiebirstw amerykanskich ,to moze by tak okazalo sie,ze ich wartosc jest mniejsza,niz zobowiaznia amerykanskie wobec Chin.Prawdopodobnie wlasnie to mial na mysli Chinczyk.
        • eva15 Re: Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 13:08
          Igor, przecież USA NIGDY tych długów nie spłacą.
          • igor_uk Re: Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 13:22
            Ha,ha.Ewa,ja to wiem.Nawet przedwczoraj czytalem taki artykul,gdzie pisze sie o tym,ze Amjeryka odstrzeliwac bedzie swoich kredytodawcow.
            Zaraz poszukam linka i wkleje,jak ciebie to interesuje.

p.s. Jestem teraz w Polsce-zimno ,jak cholera.
            • eva15 Re: Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 13:25
              No, tak samo Francuzi Kadafiego. Z podobnych powodów Francuzi weszli swego czasu do Algerii...
            • eva15 Re: Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 13:25
              Jak tam Radomsko? Coraz ładniejsze, czy nie?
              • igor_uk Re: Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 13:31
                Ewa,w UK wczoraj bylo +15 i na drzewach sa liscie,tutaj zimno ,szaro i przez to bardzo nie milo .Musze najpierw cos kupic cieplego z ibrania,dopiero pozniej moge objektywnie ocenic.
                • igor_uk Ewa,link. 13.11.11, 13:39
                  США зaймyтcя oтcтрелoм cвoих кредитoрoв?
                  • eva15 Demokratyzacja 13.11.11, 14:10
                    Ten artykuł jest bardzo niewesoły, w sumie potwierdza to, co i ja piszę. Zawierucha "demokratyzacji" idzie w kierunku na wschód a jej celem głównym i ostatecznym są Chiny i Rosja. Ty nie bardzo chciałeś w to wierzyć i mówiłeś, że USA wcale nie są takie wszechmocne. Jeszcze na razie są i nie chcą dopuścić do tego, że miałyby przestać.
                    • igor_uk Re: Demokratyzacja 13.11.11, 20:19
                      Ewa,ja po innemu odebralem ten artykul (moze tu chodzi o moja lepsza znajomosc jezyka?).W nim chodzi przedewszystkim o to,ze USA jest w glebokim kryzysie i nie tyle ekonomicznym,co systemowym.Nawet pomysl Brzezinskiego,to nic innego,tylko stwierdenie tego,ze sila nic od Rosji nie da sie wyrwac,trzeba dokonac handlu wymiennego.
                      • eva15 Re: Demokratyzacja 13.11.11, 22:59
                        Niech Ci będzie, że to chodzi o język, a nie o toczkę zrienia.
                        • igor_uk Re: Demokratyzacja 13.11.11, 23:12
                          Ewa,wielokrotnie wspominalem na forum,ze mieszkalem niedaleko bazy lotniczej USA(teraz mieszkam troche dalej,ale i tak wiem o tym,co tam sie dzieje),nawet mialem przyjaciela Amerykanina z tej bazy.Otoz 5-6 lat temu,samoloty latali dzien w dzien,jak rowniez bardzo czesto w nocy.Odbywali sie regularne loty treningowe.Powoli te loty stawali sie rzadsze,a personel bazy zmniejszal sie.Teraz loty treningowe odbywaja sie raz na tydzien i to wszystko z braku fundusze.Moj przyjaciel musial wrocic do Ameryki,chociaz w cale tego nie chcial.
                          Ewa,nawet po tym widac,jak mocno dopadl kryzys Ameryke.I w tej chwile mala zwycieska wojna im w niczym nie pomoze,moze dla tego w Libii dzialali rekami Europejczykow?
                • eva15 Re: Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 13:49
                  To Ty z Rosji i niewiesz, że na wschodzie jest zimniej?Dobrze, że poleciałeś do Radomska a nie do Irkucka!
                  • igor_uk Re: Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 13:52
                    Do Irkucka w zime mnie mozno zawiezc tylko jako skazanca.Dobrowolnie nie pojade w zadnym razie.
                    • eva15 Re: Czy Chińczycy nie przesadzają? 13.11.11, 14:13
                      No widzisz... Właśnie przez taką niepatriotyczną postawę wschód Rosji się wyludnia!
                • mara571 spozniles sie z wizyta w Polsce 13.11.11, 13:57
                  jeszcze przed dwoma tygodniami bylo super!
                  • igor_uk Re: spozniles sie z wizyta w Polsce 13.11.11, 20:20
                    mara,zaden problem.Polske odwiedzam kilka razy w roku.
    • lubat Re: Ciekawostka. 13.11.11, 13:57
      Ludzie, co wy tu dywagujecie, gdzie powstały wynalazki. Przecież każdy Polak-katolik wie, że w Polsce, no z małą poprawką ... nieomal powstały.

Ja dosyć dużo słucham radia, oglądam tivi i codziennie bombardują mnie informacje o polskich "przewagach" w nauce, technice, które nie zostały zrealizowane tylko z powodu złośliwości albo zaborców, okupantów, złych urzędników, albo i zawistnych sojuszników.

Kiedyś był taki tekst (w Polityce lub Przeglądzie) o tym, że megalomania polskiej szlachty sięgała gwiazd. Nic się w tym aspekcie nie zmieniło, z wyjątkiem braku szlachty.
      Wczoraj, w dzień święta narodowego słuchałem dywagacji uczonych mężów (profesorów), którzy co chwila wygłaszali zupełnie aberracyjne myśli typu: gdyby nie wojna (1939), to Hollywood nie miało by szans w konkurencji z polskim przemysłem filmowym (autentyczne!!!).

Już kiedyś przytaczałem przykład, jak to na amerykańskim promie kosmicznym były jakieś drobne problemy techniczne, i komentator polskiego radia podsumował to: na szczęście na pokładzie jest astronauta pochodzenia polskiego. Nie tłumacząc, na czym polegało to szczęście dla ludzkości.
      • eva15 Re: Ciekawostka. 13.11.11, 14:12
        Ech. śmiech to zdrowie. Tymczasem wredne Ruskie pofadały w tv (Rossija24), że Eurokołchoz dsożywa swych dni....
      • mara571 ciekawe, bo niemieckie media robia 13.11.11, 14:13
        dokladnie to samo.
        • eva15 To chyba inne media oglądamy 13.11.11, 14:21
          bądź słuchamy i czytamy.
      • eva15 Lubacie, 13.11.11, 14:16
        zapomniałabym - Bóg zapłać za dobre słowo. Ja nie Bóg, ale też odpłacam, daję Ci za Igorem link do dobrego, acz ponurego artykułu:

www.newsland.ru/news/detail/id/814930/
        • lubat Re: Do usług, towarzyszko 13.11.11, 14:36
          Już zdążyłem rzucić okiem.
          Tekst rzeczywiście złowieszczy, bo ma szansę się zrealizować, przynajmniej po części.

Ale takie zwroty jak: дoмoрoщенные "крыcы" wprowadzają elementy humoru:)
          • eva15 Re: Do usług, towarzyszko 13.11.11, 14:41
            To prawda, ha, ha, tu wyraźnie brakuje potencjału. Ale nie zapominaj, że w Libii też brakowało. No to go dowieziono statkimi i nagle "powstańcy" się cudownie rozmnożyli.

Mam pod ręką drugi artykuł, też b. ciekawy (chyba jedyny ciekawy, jaai się uidało podać herrowi 7- pewnie przez pomyłkę). Nie zdążyłam go jeszcze przedukać, rzuciłam tylko nieco okiem i uważam, że jest ważny:

svpressa.ru/politic/article/49701/
            Ciekawa jestem opinii Waszej jednostki operacyjnej.

Z konsomolskim priwietem
            • lubat Re: Do usług, towarzyszko 13.11.11, 16:49
              Nasza jednostka operacyjna, na dzień dzisiejszy w jednoosobowym składzie ma następujące uwagi:

1. Już sam tytuł i podtytuł (Putin oddaje do dyspozycji MFW rezerwy walutowe, w zamian Zachód utrzymuje wysokie ceny na ropę do wyborów prezydenckich) jest skrojony na miarę rozumowania herr7.
              Ani Zachód nie ma takich możliwości, ani Putin (Rosja) tego nie potrzebuje. Poza tym, jest to przykładanie swoich miar do Rosji/Putina.

2. Porady Kryśki Lagarde, by Rosja w czasie wysokich cen na gaz/ropę tworzyła fundusz stabilizacyjny, który de facto by został oddany pod zarząd MFW, nie świadczy o niej najlepiej, chyba czyta herra i wojtusia.

3. Szef rosyjskiego związku przedsiębiorców Andriej Bunicz mówi mniej więcej to samo, co Ty, Walter, Romrus i parę innych przytomnych osób, że (mówiąc w skrócie) zubożała arystokratka Unia chce się podczepić pod kasę BRIC za ładne oczy.
              Co do roli Kudrina, o której mówi Bunicz, nie wypowiadam się, bo nic o tym nie wiem, tak jak chyba 100% ludzi w naszej pięknej ojczyźnie.

Nie wiem, na ile realny jest ten spisek MFW i innych, chcących zrobić skok na kasę Rosji, ale brzmi to groźnie. Chociaż brzmi to mało realistycznie, aby postawić Putina przed pewnymi faktami dokonanymi, to nie można lekceważyć zdolności banksterów, czy całego tego mafijnego układu, wysysającego kasę z całego świata. W tym aspekcie nie dziwi już tak szybkie i nagłe zakończenie przyjmowania Rosji do WHO.

4. Tezy Bunicza o osaczaniu Rosji przez MFW i mafię finansową brzmią groźnie, chociaż jeśli o tym on mówi, to problem jest znany decydentom rosyjskim, a ci raczej mają możliwości zapobieżenia temu. Chociaż, kto wie: czasami człowiek strzela a Pan Bóg kule nosi, a poza tym zawsze się mogą znaleźć jakieś дoмoрoщенные "крыcы".
              • eva15 Towarzyszu jesteśmy Wam wdzięczni 13.11.11, 17:05
                Towarzyszu jesteśmy Wam wdzięczni za wyczerpujący raport i uwagi własne, dla nas bardzo cenne. Wdzięczność nasza jest tym większa, że wykonaliście robotę w pojedynkę i w dodatku w dzień święty, który uświęciliście wzmożoną pracą.
                Ad rem:
                1. Naturalnie, że to bzdura
                2. Jak w 1.
                3. Mądry ten Bunicz, chyba nas czytuje.
                4. To jest temat, o który mi chodziło. Ja nie ma złudzeń, co do mafijnych metod Zachodu, a jak sam słusznie zauważasz Zachód (a raczej USA i kumple) ma moc wysysania kasy z całego świata. Wydaje się, że zagrożenie dla Rosji chyba istnieje i rzeczywiście ciekawa jest rola Kudrina. No i ciekawe jest to, że szybko po swej wycieczce do USA zleciał ze stołka i Putin go przed Niedzwiadkiem nie wziął w obronę, mimo, że on na to liczył i nawet początkowo bezczelnie się Dimie stawiał.
                • eva15 Re: Towarzyszu jesteśmy Wam wdzięczni 13.11.11, 17:11
                  Kto wie, może go zidentyfikowano jako jedną z tych крыc

• jk2007 Re: Ciekawostka. 13.11.11, 21:07
        lubat napisał:
        > Ludzie, co wy tu dywagujecie, gdzie powstały wynalazki. Przecież każdy Polak-katolik wie, że w Polsce, no z małą poprawką ... nieomal powstały.

szhaman.livejournal.com/904480.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka