Dodaj do ulubionych

"Dłużej nie mogę milczeć!"

05.01.12, 17:33
"4 grudnia kierowałem grupą obserwatorów z krajów Unii Europejskiej, która przyglądała się przebiegowi rosyjskich wyborów. Po miesiącu chcę przerwać milczenie i szanownym dyskutantom oznajmić: ku naszemu rozczarowaniu, nie udało nam się odkryć żadnych poważnych przypadków naruszeń obowiązującego w Rosji prawa wyborczego. Czy to znaczy, że podzielam optymistyczną ocenę Władimira Czurowa, szefa Centralnej Komisji Wyborczej, i twierdzę, że wynik wyborów odzwierciedla rzeczywiste preferencje mieszkańców Federacji Rosyjskiej? Też nie!

Uznaję tylko, że w Rosji – wbrew twierdzeniom pani Hillary Clinton, która już dzień po wyborach orzekła, iż zostały one sfałszowane – nie doszło do jakichś masowych „cudów nad urną” czy manipulacji."

Bardzo ciekawy artykul na geopolityka.org.Polecam kazdemu,kogo temat rosyjski interesuje.

p.s.autora trudno posadzac o rusofilie.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: "Dłużej nie mogę milczeć!" 05.01.12, 19:25
      Clinton nie powiedziała, ze wybory zostały zfałszowane. W swojej wypowiedzi powoływała sie na doniesienia OBWE, po angielsku OSCE. To Putin ją obszczekał ja pies. Rosyjscy ludzie lubia jak Putin szczeka na imperialistów.
      Tu masz video
      • igor_uk Re: "Dłużej nie mogę milczeć!" 05.01.12, 19:30
        felus,to nie do mnie,a do dr. Mateusza Piskorskiego. Przeciez ja tylko wkleilem cytat.
        • misterpee Re: "Dłużej nie mogę milczeć!" 05.01.12, 19:36
          No wlasnie - Felus tez nie moze milczec! Putin jest niekoszerny - to juz wystarczy!
          • kamandir_vzvoda a felus to koszer szy szabesgoju? 05.01.12, 21:19
            misterpee napisała:

> No wlasnie - Felus tez nie moze milczec! Putin jest niekoszerny - to juz wystar
            > czy!

bo nie czaje czemu on ich tak koha.
      • tojabogdan przedstawiciele większości rządów zachodnich 05.01.12, 19:36
        czuli się w obowiązku negatywnie ocenić przebieg wyborów i poddać w wątpliwość ich wyniki, też z nieukrywaną sympatią odnieść się do demonstujących w miastach rosyjskich.
        Ale tego można było się spodziewać już długo przed wyborami. Tak też zachowały się w zdecydowanej większości tzw. wolne (od czego wolne?) media.
        Znajomi mi rosjanie (kilkunastu), mimo, iż od dawna mieszkają poza krajem, nie widzą aktualnie alternatywy wobec putina.

felusiak1 napisał:

> Clinton nie powiedziała, ze wybory zostały zfałszowane. W swojej wypowiedzi pow
        > oływała sie na doniesienia OB
        > WE, po angielsku OSCE
        . To Putin ją obszczekał ja pies. Rosyjscy ludz
        > ie lubia jak Putin szczeka na imperialistów.
        > Tu masz video
        • misterpee Re: Putin - Paul 05.01.12, 19:39
          O obydwu nie moga znalezc dobrego slowa, na jednego pyskuje , o drugiom milcza. Jak demokracja to demokracja !
          • igor_uk prosze zwrocic uwage. 05.01.12, 19:45
            Ze w artykule pisze sie nie tylko o wyborach,a przedewszystkim o tym,co zdaniem autora czeka Rosje.
    • bywszy1 Re:pi jak zawsze+ 05.01.12, 19:46
      Pie... od rzeczy.
      Koszer temu fakirowi do lba sie przykleil.
      • bywszy1 Re:koszernyj+ 05.01.12, 19:50
        Ziuganow
    • przyjacielameryki Re: "Dłużej nie mogę milczeć!" 05.01.12, 19:54
      Cha!, cha! Ten "wybitny" autorytet, dr. Mateusz Piskorski to prawa ręka śp. A.Leppera, jak wiadomo wybitnego, bezstronnego i uczciwego do bólu polityka!
      Ta opinia to śmieć, jakiś potok wyrazów nie wiele znaczących. Taką samą wartość miały opinie Leppera i jego doradców n/t Łukaszenki i Białorusi w której również widzieli normalny kraj, gdzie nie ma żadnych prześladowań, fałszerstw a wybory na Białorusi ich zdaniem zawsze były wzorowo uczciwe.
      A jak było wszyscy dobrze wiemy.
      Jak długo jeszcze Igorek będziesz udowadniał, że czarne to białe posiłkując się nic nie znaczącymi opiniami nic nie znaczących i skompromitowanych polityków????
      Kogo jeszcze zacytujesz????? Czekam z wielkim zaciekawieniem!

Ps. Igorek, opinie n/t czy wybory w Rosji były uczciwe czy nie wyrazili sami Rosjanie masowymi demonstracjami w Moskwie i innych miastach z głównym hasłem - Rosja bez Putina.
      • polski_francuz Opoznienie w rozwoju 05.01.12, 20:14
        Obawiam sie, ze ten glupek nie rozumie, ze kraj z ktorego pochodzi zmienia sie i ze to to wystarczylo pacanom jak on, pietia, towariszcz Schellenberg czy small dick nie wystarczy juz mlodym Rosjanom.

Agentow trza od nowa podszkolic.

PF
        • igor_uk Ha,ha. 05.01.12, 20:22
          Widze,ze mam kolejnego podgryzacza piet ,a wystarczylo tylko zwrocic uwage innym forumowiczam na fakt,ze pefcia nie zna niemieckiego.
          pefcia,musisz ustawic sie w kolejce.
    • felusiak1 mam wątpliwości co do doktora 05.01.12, 20:25
      napisał w swoim wywodzie: W większości okręgów wyborczych na czele list partii władzy stali miejscowi gubernatorzy. Biorąc pod uwagę oczekiwaną już za kilka miesięcy zmianę warty na Kremlu, każdy z nich chciał wykazać się jak najwyższym poparciem dla obozu rządzącego na swoim terenie. To właśnie dlatego zorganizowano cały potencjał administracji w poszczególnych podmiotach federacji do pozyskania jak największej liczby dodatkowych głosów. Metody, którymi się posłużono, nie są elementem specyfiki rosyjskiej, ale raczej technologią wyborczą wykorzystywaną w bardzo wielu państwach, w tym tych, które legitymują się dojrzałością i wieloletnim funkcjonowaniem demokracji proceduralnej. Błędem było przy tym zbyt prymitywne i nachalne posługiwanie się owym wątpliwym w sensie etycznym i niebezpiecznym wizerunkowo instrumentarium. „Jedna Rosja” zbierała dodatkowe głosy w sposób mało finezyjny, bo niezbyt wyrafinowani są przedstawiciele jej aparatu. Powracamy zatem do zasygnalizowanego już wyżej błędu Putina: niewłaściwego doboru kadr.
      Autor mówi w tym akapicie, że oszukiwano ale robiono to zbyt prymitywnie i na tym polega bład. Gdyby Putin miał lepsze kadry to zrobionoby dokładnie to samo ale w sposób niewidoczny dla postronnych.
      • lubat Re: mam wątpliwości co do doktora 05.01.12, 20:33
        felusiak1 napisał:

> Gdyby Putin miał lepsze kadry to zrobionoby dokładnie to samo a
        > le w sposób niewidoczny dla postronnych.

Niech zgadnę... Czy ten sposób niewidoczny dla postronnych polegał by na rozstrzygnięciu wyników wyborów przez Sąd Najwyższy stanu Floryda, gdzie obersędziego mianuje brat prezia walczącego o reelekcję?
        • felusiak1 Re: mam wątpliwości co do doktora 05.01.12, 20:46
          Sąd najwyższy stanu Floryda nie rozstrzygał wyniku wyborów a dwie decyzje, które wydał były na korzyść Gore'a.
          • lubat Re: mam wątpliwości co do doktora 05.01.12, 21:21
            felusiak1 napisał:

> Sąd najwyższy stanu Floryda nie rozstrzygał wyniku wyborów a dwie decyzje, któr
            > e wydał były na korzyść Gore'a.

Tak, tak, a świstak siedzi i zawija je w te sreberka:)
            • felusiak1 Re: mam wątpliwości co do doktora 05.01.12, 21:56
              Najwyraźniej cierpisz na konieczność wypisywania bzdur. Mówię ci jeszcze raz, że sąd najwyższy stanu floryda wydał w sporze bush-gore dwa werdykty, oba na korzyść Gore'a, oba zostały anulowane przez sad najwyższy. Wszyscy sadziowie Sadu Najwyższego Florydy byli demokratami.
              Ty masz na mysli decyzję sadu najwyższego. 7-2 i w sprawie remedium 5-4.
              wiesz to wszystko o czym piszę jest w internecie, w bibliotekach wyzszych uczelni i w każdej ksiegarni.
      • mara571 Re: mam wątpliwości co do doktora 05.01.12, 20:50
        pan doktor ma slabosc do wschodnich demokratow.
        Rok wczesniej obserwowal z ramienia Polski wybory na Bialorusi i tez wystawil laurke, ktora Niemcy okreslaja Persilschein.
        • igor_uk Tak. 05.01.12, 20:57
          Coz,jak nie ma argumentow,to trzeba zgnoic autora artykula .
          Tak trzymac!
          • felusiak1 Re: Tak. 05.01.12, 21:04
            igor, pan doktor uzywa pietrowych eufemizmów na okreslenie przekretów.
            mówi, ze nie sa to metody stricte rosyjskie. identyczne stosowane są wszędzie.
            a remedium? lepsze kadry. bardziej wprawione w oszukiwaniu.
            myslę, ze wywlekanie wypotów doktora aby potwierdzić czystość wyborów jest niepowazne.
            • igor_uk Re: Tak. 05.01.12, 21:18
              felus,wybory to tylko sposob na przyciagniecie uwagi.Wlasnie dla tego napisalem ,zeby skupilis my na czyms innym.
              "prosze zwrocic uwage.
              Ze w artykule pisze sie nie tylko o wyborach,a przedewszystkim o tym,co zdaniem autora czeka Rosje. "

felus,takim naiwnym nie jestem,zeby wierzyc w to,ze wy potraficie zmienic swoje zdanie na temat wyborow w Rosji,tym bardziej,ze wy o tym,ze wybory beda sfalszowane,wiedzieli kilka miesiecy przed tym,jak oni odbyli sie.
              Tak samo jest i z wyborami prezydenckimi.Wy juz wiecie,ze oni sa sfalszowane.
              Dla tego prosilem skupic sie nad czyms innym.
          • mara571 dlaczego gnoic? 05.01.12, 21:16
            ja po prostu nie dowierzam osobom, ktore za wszelka cene chca brac udzial w zyciu publicznym i ciagle zmieniaja poglady.
            • igor_uk Re: dlaczego gnoic? 05.01.12, 21:19
              mara,to w takim razie Ty nie powinnas dowierzac zadnemu polityku,dziennikarzu.Zreszta sobie rowniez.
              • mara571 Re: dlaczego gnoic? 05.01.12, 21:57
                a kto ci powiedzial , ze dowierzam?
                Szczegolnie politykom?
          • kamandir_vzvoda bo z gory zalozona teza jest jedynie sluszna 05.01.12, 21:18
            igor_uk napisał:

> Coz,jak nie ma argumentow,to trzeba zgnoic autora artykula .
            > Tak trzymac!

dla kał-madchen mary ;)
        • tojabogdan Re: mam wątpliwości co do doktora 05.01.12, 21:04
          on pewnie poddany był praniu mózgu, albo ma po prostu niepopularne poglądy na świat,
          ale kto go w takim razie tam wysyła?

mara571 napisała:

> pan doktor ma slabosc do wschodnich demokratow.
          > Rok wczesniej obserwowal z ramienia Polski wybory na Bialorusi i tez wystawil l
          > aurke, ktora Niemcy okreslaja Persilschein.
          • igor_uk Bogdan. 05.01.12, 21:21
            Ha,ha.Dobre pytanie.A ktoz go tam wysylal?Przeciez nie Lepper.
            O tym mara nie pomyslala.
            • mara571 Igor 05.01.12, 22:08
              skad wiesz kiedy podano Rosji liste obserwatorow do zaakceptowania?

PS. To Piskorski ustalal z Sierpniem 80 wspolne listy listy wyborcze Samoobrony i Sierpnia80.
              Z pelnomocnictwa Leppera. Byl jednym z ostatnich, ktorzy z nim rozmawiali.
            • yurek11111 igorczik,twoj dyletantyzm bawi i robisz z siebie.. 05.01.12, 22:49
              klauna...
              Piskorski pojechal jako obserwator wyborow do Rosji na zaproszenie od prokremlowskiej Fundacji na Rzecz Wolnych Wyborów. Kiedyś Piskorski wsławił się tym, że uwiarygodniał jako obserwator wybory w samozwańczym Naddniestrzu (wyborów nikt poza samym Naddniestrzem i Piskorskim nie uznał). Majac taaaaakie "autorytety" rzaczywiscie mozesz bez trudu udowodnic ,ze wybory do Dumy nie byly sfalszowane....

igor_uk napisał:

> Ha,ha.Dobre pytanie.A ktoz go tam wysylal?Przeciez nie Lepper.
              • kamandir_vzvoda znaczy ngo nie se niezalezne? 05.01.12, 22:56
                yurek11111 napisał:

> Piskorski pojechal jako obserwator wyborow do Rosji na zaproszenie od prokremlo
                > wskiej Fundacji na Rzecz Wolnych Wyborów.

znaczy fundacje prokremlowskie kłamią mimo za działają w taki sam sposób jak te
                antykremlowskie?

I te anty-kremlowskie nie kłamią? aleś sie dziubdizusiu wkopał ;D

> ....
                >
                > igor_uk napisał:
                >
                > > Ha,ha.Dobre pytanie.A ktoz go tam wysylal?Przeciez nie Lepper.
                • yurek11111 Re: znaczy ngo nie se niezalezne? 05.01.12, 23:14
                  Nie rozumiesz,a raczej rozumiesz tylko beltasz,wiarygodnosc,bezstronnosc i obiektywizm Piskorskiego maleje jezeli znalazl sie tam jako reprezentant Kremla, gdyz bedzie "kadzil" tak jak kadzi,plus wiarygodnosc i uczciwosc jego zostaly wystawione na szwank po wyborach w samozwanczym Naddniestrzu,ktore byly farsa,a ktore tez przez Piskorskiego-obserwatora , byly okrzykniete jak uczciwe i demokratyczne, i na takich powoluje sie igorczik,ponial?
                  • yurek11111 Jeszcze jedno kamandir... :-))) 05.01.12, 23:28
                    Komsomolcy na tym watku sa wyjatkowo niechlujni,vide lubat,ktorego zarzuty i brak wiedzy w temacie przez niego poruszonym,bez trudu odowodnil felusiak ,igorczik powolujacy sie na tendencyjnego Piskorskiego,nie chcialbym zebys rownal do pomylonych(mylacych sie :-)),bo lubie twoj humor pomimo roznic w pogladach.... :-)))))
              • igor_uk jureczk. 05.01.12, 23:23
                Moj dyletantyzm nie ma nic,w porownaniu z twoja "madroscia".
                yureczek,Piskorski jest osoba znana,a kim jestes ty?
                • yurek11111 Re: jureczk. 05.01.12, 23:30
                  Nie moja skromna osoba jest tematem watku,igorczik, nie trolluj... :-)))))
                • yurek11111 Piskorski jest osoba znana...hehehe 06.01.12, 00:00

Lider SD Paweł Piskorski jest oskarżony o posłużenie się sfałszowaną umową sprzedaży antyków. Udowadniał nią, skąd miał blisko milion złotych.Legalność zgromadzonej przez polityka fortuny prokuratura zaczęła badać w ramach dużego śledztwa dotyczącego gangu pruszkowskiego dopiero w 2006 r. Sprawdzała wcześniej m.in. jego wygraną w kasynie w Gdyni.

W lipcu 2009 r. „Rz" ujawniła, że – zdaniem prokuratorów – zaświadczenie z kasyna o tym, że w 1992 r. Piskorski wygrał tam w ruletkę 500 tys. zł. jest fałszywe. Śledczy sprawdzili, że taka wygrana nie została odnotowana w dokumentacji księgowej kasyna i że nigdy nie dysponowało ono takimi środkami, a pieczątka na dokumencie jest fałszywa. Ponadto prokuratorzy ustalili, że aby zdobyć taką wygraną, polityk musiałby 138 razy z rzędu rozbić bank. Piskorski nie wtedy usłyszał zarzutu, bo sprawa się przedawniła. Informacjami o skierowaniu aktu oskarżenia do sądu zaskoczony jest sam Piskorski. - Od państwa się dowiaduję, że taka sytuacja ma miejsce - mówi "Rz".

www.rp.pl/artykul/182403,681327.html
                  • igor_uk Re: Piskorski jest osoba znana...hehehe 06.01.12, 00:09
                    yureczek,a czemu on nie siedzi w wiezieniu?
                    Bo widzisz li,lub Piskorski ma siedziec w wiezieniu,lub Rzepa klamie,a ty jej wtorujesz.

p.s. A cz przeczytales zalinkowany artykul?
                  • wojciech.2345 Re: Piskorski jest osoba znana...hehehe 06.01.12, 00:43
                    Yurek,
                    pomyliłeś Piskorskich. To nie ten.

Faktem jest, że jeden i drugi to gadziny.
                    • yurek11111 Re: Piskorski jest osoba znana...hehehe 06.01.12, 01:01

Mozliwe,ze pomylilem,bo ten oserwator jest od Leppera,a oszust jest z SD,za zaistniala pomylke ,jezeli rzeczywiscie istnieje ,przepraszam,.
                      Jutro sprawdze dokladnie obu lub jednego p.Piskorskiego.
                      • yurek11111 Re: Piskorski jest osoba znana...hehehe 06.01.12, 05:42
                        Rozgryzlem obu Piskorskich,obserwator wyborow w Rosji to Mateusz Piskorski i to nie on jest oskarzony o machlojki finansowe,a Pawel Piskorski.
    • kamandir_vzvoda " The US is losing the global information war" 05.01.12, 21:17
      "The US is losing the global information war, Secretary of State Hillary Clinton"
      tak rzekla w marcu Killary. Felus nadal bredzi ze media mainstrimowe w USA sa prawdomówne to zaprzecza samej Killary ha ha ha i co tera kałboju?

www.youtube.com/watch?gl=US&v=LyjnEm8DZkI
    • wojciech.2345 Re: "Dłużej nie mogę milczeć!" 05.01.12, 23:36
      Jeśli tak jest, to jest to dobra wiadomość.

Lepiej walczyć na głosy wyborcze niż na barykadach.
    • melord mam wątpliwości co do doktora 06.01.12, 00:18
      CV ma fatalne,skopal sam sobie "Samoobrona" maja racje ci co o tym pisza
      nie zauwazyl bidak tych kilkunastu czy kilkudziesieciu tys ludzi protestujacych na ulicach
      wiesz igor kogo mi ten" twoj" doktor przypomina?
      • igor_uk Re: mam wątpliwości co do doktora 06.01.12, 00:25
        melord,alez on nie moj.
        A tak na serio,czy przeczytales artykul w calosci?
        • wojciech.2345 Re: mam wątpliwości co do doktora 06.01.12, 00:32
          Igorku,
          ten autor to człowiek Samoobrony.
          To fatalna rekomendacja.
          Ja takich artykułów nie czytam.

Sorry.
        • melord Re: mam wątpliwości co do doktora 06.01.12, 00:36
          igor_uk napisał:

> A tak na serio,czy przeczytales artykul w calosci?

przeczytalem
          jesli twoje watpliwosci dot.tego,ze bidak nie zauwazyl demonstracji to poprawiam...zauwazyl
          przedstwil to jednak w takim swietle jak komentuja tutaj(jesli) demonstracje zielonych i pedalow co kilka/kilkanascie dni o cos... na ci nikt nie zwraca uwagi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka