Dodaj do ulubionych

WHO pomoze Kubie?

29.03.12, 22:04
World Health Organization uznala system opieki zdrowotnej Kuby za wzor do nasladowania. Jak zostalo stwierdzono,wszysci obywatele Kuby maja dostep do medycyny na swiatowym poziomie Wsrod najwaznejszych osiagnien medycyny kubanskiej bylo wymienione zwalczenie praktycznie wszystkich chorob zakaznych,jak rowniez przygotowanie dziasiatkow tysiece lekarze dla innych Panstw .
Wspomiano i o tym,ze lekarze kubanskie udzielaja darmowej medycznej pomocy mieszkancam 32 Panstw,miedzy innym 2.2 mln biednych mieszkancow Ameryki Lacinskiej,dzieki kubanczykam,odzyskali,lub w radykalny sposob poprawili swoj wzrok.
Takze WHO zauwazyla ,ze Kuba ma dosc znaczace osiagniecia w biotechnologii, rozpracowuja sie co raz bardziej skuteczne leki na raka ,jak rowniez szczepionki na AIDS.
Ale,jak to zawsze bywa,WHO stwierdzilo i cos "niepokojacego".Dzieki wspaniale dzialajacej medycynie , srednia dlugosc zycia Kubanczykow wydluzyla sie do nieprzyzwoitosci,zwlaszcza na tle innych Panstw regionu,nie doswiadczonych specialnym stosunkiem z USA (45 lat blokady ekonomicznej) co powoduje dodatkowe ekonomiczne klopoty tego nieludzkiego rezimu. Staje sie zbyt duzo emerytow.A to bardzo obciaza budzet Kuby.

Ciekawo,czy World Health Organization poradzila komucham,jak rozwiazac ten problem?
Obserwuj wątek
    • eva15 WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 29.03.12, 22:15
      Igor, na Kubie jest co prawda jest pełno ludzi bardzo starych, ale nie ma problemu wielu schorowanych, niesprawnych emerytów z cukrzycą, reumatyzmem, zawałami serca etc.
      .
      Przedwczoraj był film o Kubie, dobry więc po nocy. Było o prywatyzacji, drobnej przedsiębiorczości, o tym jak żyją ludzie itd. No i były takie obrazki:

filmowcy są na wsi i filmują rolników przy pracy. Jeden z rolników, starszy już facet, tak na oko 65-70 lat, wspina się nagle BEZ żadnej pomocy i lin zręcznie jak małpa tylko przy pomocy rąk i nóg na wysokie drzewo kosowe, zrzuca kokosy, włazi w ciągu kilkudziesięciu sekund prawie na samą górę, a później zwinnie spuszcza się błyskawicznie na dół. Gdy już stoi obok filmowców, ci infromują, że facet ma .... 90 lat!!! Ja spadłam z kanapy!

Inny obrazek- restauaracje, w środku muzyka robiona przez takich właśnie 80-90 latków a na parkiecie tańczą młodzi, starzy i bardzo starzy.

• igor_uk Re: WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 29.03.12, 22:32
        Ewa,ale to zaprzecza wszystkiemu,co pisza zachodnie media o Kubie,rzadzona przez nieludzki rezim.
        WHO musi pomoc Kubie. Bo w przeciwnym razie pomoga dermokratory.A wtedy bedzie jeszcze gorzej.
        Libia przekonala sie w tym,ze nie wolno wychodzic przed szereg.Chcesz zeby i Kuba tego doswiadczyla?
        • eva15 Re: WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 29.03.12, 22:55
          igor_uk napisał:

> Ewa,ale to zaprzecza wszystkiemu,co pisza zachodnie media o Kubie,rzadzona prze
          > z nieludzki rezim.

Nie zaprzecza, ten reżim JEST nieludzki, tyle że dla koncernów, zwłaszcza zachodnich.

System kubański dowiódł namacalnie, że jest systemem, w którym ludzie żyją długo, radośnie i zdrowo. Jednym z powodów ich zdrowia i radości życia jest brak zachodniej, nowoczesnej " żywności" i zachodniej chciwości, pogoni za zyskiem za wszelką cenę. Koncerny, rynki finansowe etc. w takim systemie nie żyją, więc dla nich to system z gruntu bandycki.

Kuba to taki trochę mityczny raj utracony, inny świat, idylla w biedzie, bez pogoni za kasą, dobrami doczesnymi, za to z więziami społecznymi, czasem dla rodziny, przyjaciół, dla siebie. Z czasem na radość życia. Film, o którym pisałam, kręcony przez zachodnich filmowców był jakiś nostalgiczny, trochę zazdrosny i w sumie smutny. A nie był to smutek Kubańczyków....

> WHO musi pomoc Kubie. Bo w przeciwnym razie pomoga dermokratory.A wtedy bedzie
          > jeszcze gorzej. Libia przekonala sie w tym,ze nie wolno wychodzic przed szereg.Chcesz zeby i
          > Kuba tego doswiadczyla?

Kuba od ca 50 lat wychodzi przed szereg. Teraz Zachód spokojnie czeka, aż Castro (najlepiej obaj umrze.
          • igor_uk Re: WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 29.03.12, 23:01
            Szkoda,ale wraz ze smiercia tych przywodcow,umrze i to wszystko,co w sumie nie zle funkcjonowalo przez lata.
            Szczerze mowiac,bylem pewien tego,ze wraz z rozpadem ZSRR Castro straci wladze na Kubie,ale okazalo sie,ze tam narod go autentycznie popiera . Daj bog im zdrowia,i dlugich lat zycia.
            • eva15 Re: WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 29.03.12, 23:15
              No właśnie, ciekawe, jak to będzie. Naród Castro autentycznie popiera a Castro, czy raczej Castro-brat , Raul, rozpoczął reformy, które mądrze wyzwalają energię społeczną i powoli budują własny, narodowy kapitał.
              Na Kubie dopuszczono rozwój drobnej prywatnej przedsiębiorczości i ona szybko się rozwija. Oczywiście w zderzeniu z zachodnimi koncernami ta przedsiębiorczość natychmiast by padła, byłaby zmieciona z powierzchni kubańskiej ziemi . Ale zderzenia jak na razie nie ma, państwo ich chroni przed zachodnią wyższością gospodarczą, więc drobni producenci, drobni usługodawcy mają jak dotąd potrzebny czas, by rosnąć i akumulować ten swój kapitał, zgodnie z nauką Marxa, ha, ha.!

W tym filmie pokazywano sporo takich przykładów.
          • alfred.skowronski Re: WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 30.03.12, 21:21
            Pani Ewo. Poprawna wypowiedz. Dodam jeszcze, ze Kuba wysyla najwiecej lekarzy do panstw ubogich niz cala reszta swiata.O tym, ze sluzba zdrowia w tym kraju jest na wysokim poziomie przekonal sie chorujac na nawotwor czolowy pilkarz swiata Diego Maradona , gdzie odzyskal zdrowie.Dlatego wybral Kube.
            • igor_uk Re: WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 30.03.12, 21:25
              Nu i Hugo Chavez jednak na Cubie sie leczy.
      • malkontent6 Re: WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 29.03.12, 22:44
        Ewciu, nie byłem na Kubie ale znam ludzi, którzy spędzili tam trochę czasu nie tylko w celach turystycznych.

Wydaje mi się, że ten obraz Kuby, który ty malujesz jest trochę wyidealizowany - wszyscy zdrowi, szczęśliwi, usmiechnięci, cały czas tańczą i śpiewają.
        • swiblowo Re: WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 29.03.12, 22:50
          Oczywiscie, ze nie. Jezdza gruchotami, z domow tynki odpadaja, nie wiem, czy tam na jakichs forach pisza, ale z medycyna to sie potwierdza. Bardzo wiele pozytywnych opinii.
          • eva15 Re: WHO pomoze Kubie? Lepiej nie! 29.03.12, 22:58
            Malkontencik definiuje szczęście poprzez posiadanie wypasionej fury, kasy i skóry. W tej definicji Kuba się nie mieści, to faktycznie ubogi kraj z odpadającymi tynkami domów i autami-gruchotami. Tyle, że wśród tych odpadających tynków ludzie lepiej się bawią, tańczą i śmieją niż na Zachodzie. No i dłużej bardzo sprawnie żyją.
            • malkontent6 Ewciu, to jest demagogia. 29.03.12, 23:58
              eva15 napisała:

> Malkontencik definiuje szczęście poprzez posiadanie wypasionej fury, kasy i skóry.

Ewuniu, ty, mieszkajac tam gdzie mieszkasz, możesz żyć jak Kubanka: bez fury, kasy i... bez internetu. To kwestia twojego wyboru. Kubańczycy nie mogą wybrać sty lużycia. No ale ty, mieszkajac w Giermanii, wiesz lepiej co jest dla nich dobre.
              • eva15 Re: Ewciu, to jest demagogia. 30.03.12, 00:06
                Pleciesz, jak na ciebie przystało. Co jest dla kogo dobre, decydują USA w Afganistanie, Iraku, czy innej Libii.
                Chodzi dokładnie o to, by nikt za Kubańczyków nie decydował o tym, co na Kubie i dla Kuby jest dobre. Jak długo tak będzie, tak długo długość życia w zdrowiu, spokoju i radości będzie na Kubie wyższa niż pod demokratycznym obstrzałem w w wyżej wymienionych krajach.
                • malkontent6 Re: Ewciu, to jest demagogia. 30.03.12, 00:08
                  Ewciu, albo jestes chora albo naiwna. Chcesz mo powiedzieć, że na Kubie ludzie decydują anie rodzina Castro?
                  • eva15 Re: Ewciu, to jest demagogia. 30.03.12, 00:46
                    Chcę powiedzieć, że NIKT z zewnątrz nie decyduje, nie mówi, co dla nich lepsze, jak w Afganistanie, Iraku czy Libii.
                    • malkontent6 Re: Ewciu, to jest demagogia. 30.03.12, 06:06
                      eva15 napisała:

> Chcę powiedzieć, że NIKT z zewnątrz nie decyduje, nie mówi, co dla nich lepsze

Wewnątrz też mało kto decyduje. Zaledwie kilka osób z rodziny Castro.
          • malkontent6 Igor!!! 29.03.12, 23:59
            Czy chcesz żebym umarł na atak serca?
            • swiblowo Re: Igor!!! 30.03.12, 00:04
              Taaak, Igor wredny jest. Tez to widze :))
              • malkontent6 Re: Igor!!! 30.03.12, 00:06
                Taaak, niby kolega z forum... :)
                • swiblowo Re: Igor!!! 30.03.12, 00:52
                  Wlasnie, a bez nitrogliceryny dlugo z nim nie pogadasz :))
    • swiblowo Re: WHO pomoze Kubie? 29.03.12, 22:48
      Jeszcze sie tam nie pojawil kapitalistyczny stosunek do pacjenta.
      • malkontent6 Re: WHO pomoze Kubie? 29.03.12, 22:53
        Ja z kapitalistycznym stusunkiem do pacjenta mam do czynienia od wielu lat - nie narzekam.
        • igor_uk Re: WHO pomoze Kubie? 29.03.12, 22:56
          Bo nie masz punktu odniesienia.
          • malkontent6 Re: WHO pomoze Kubie? 29.03.12, 23:00
            igor_uk napisał:

> Bo nie masz punktu odniesienia.

Mam punkt odniesienia. Pamiętaj, że ja się wychowałem w PRL.
            • igor_uk Re: WHO pomoze Kubie? 29.03.12, 23:03
              malkontent.Troche zaznalem polskiej sluzby zdrowia.Otoz dla zwyklego czlowieka jest ona o wiele lepsza,niz w UK.
              • malkontent6 Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 00:00
                Ja mam na myśli amerykańską służbę zdrowia.
        • swiblowo Re: WHO pomoze Kubie? 29.03.12, 23:01
          No to pozazdroscic!
          Ze nie trafiles na lewusa, ktory kupil dyplom, a raczej placil za kazda sesje regularnie i cala ta "inwestycja" byla inwestycja na przyszlosc. Ze nie trafiles na lewusa, ktory Hipokratesa ma gdzies. Pozazdroscic malkontent, naprawde.
          • tytus_staropolski Re: WHO pomoze Kubie? 29.03.12, 23:40
            On nie pisze o polskiej sluzbie zdrowia.
      • tytus_staropolski Re: WHO pomoze Kubie? 29.03.12, 23:39
        A na czym taki kapitalistyczny stosunek wlasciwie polega? Czy masz doswiadczenia ze Stanow w zakresie opieki medycznej?
        • swiblowo Re: WHO pomoze Kubie? 29.03.12, 23:55
          Odpowiadam na pierwsze pytanie:
          Glownie polega na jebaniu pacjenta w dupe /przepraszam za jezyk, innych slow nie znajduje w tym wypadku/.
          Na drugie:
          Nie nie mam. I nie sadze, ze kapitalistyczny system w zakresie opieki medycznej wystepuje tylko w Stanach.
          • tytus_staropolski Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 00:35
            Zdajesz sobie sprawe, iz rozwijasz swoja pierwsza wypowiedz : "Jeszcze sie tam nie pojawil kapitalistyczny stosunek do pacjenta".

Przypuszczalem, ze nie znasz. Reszta, wiecej niz oczywista.

• swiblowo Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 00:51
              Oczywiscie, zdaje sobie sprawe.
              Jeszcze sie tam nie pojawil kapitalistyczny stosunek do pacjenta, dlatego na Kubie pacjent jest leczony a nie jebany.

tytus_staropolski napisał:
              Reszta, wiecej niz oczywista.

- Podziel sie wiedza. Smialo.
              • tytus_staropolski Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 01:02
                Srednia dlugosc zycia w Stanach 7,4 a na Kubie 77,7 - dane za 2009 rok.

Ilosc lekarzy w 2005: 627 + 94 dentystow / 100 000 W stanach 225 + 54 / 100 000

Dlaczego? Odpowiedz prosta, nieprawdaz? Jezeli do tego dolozysz sposob zywienia, sposob bycia i zycia ... www.youtube.com/watch?v=aGeFf_rIAVQ
                • tytus_staropolski Errata. 30.03.12, 01:04
                  W Stanach 77,4
                • swiblowo Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 01:11
                  No coz. W takim razie bardzo sie ciesze.
                  Dziekuje za youtuba i pozdrawiam.
                  • tytus_staropolski Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 01:17
                    Milo bylo wymienic poglady. Odwzajemniam pozdrowienia.

---

Prawda slow, jak pianie koguta, moze by usłyszana w niebie ...
    • borrka Kraj rzadzony przez przestepcow. 29.03.12, 23:36
      Zbrodniarze doprowadzili do pelnej degradacji cywilizacyjnej i jedynym plusem systemu jest dobra pogoda.
      Tego Fidel jeszcze nie zlikwidowal.
      • eva15 Borrcia szalony znawca Kuby 29.03.12, 23:39
        borrka napisał:

> Zbrodniarze doprowadzili do pelnej degradacji cywilizacyjnej i jedynym plusem systemu jest dobra pogoda.
        > Tego Fidel jeszcze nie zlikwidowal.

Blla, blaaaa. I dzięki dobrej pogodzie ludzie żyją długo, szczźśliwie i zdrowo. Nie to co np. np. na Florydzie czy w w Mesksyku, tam są mrozy.
        • igor_uk Re: Borrcia szalony znawca Kuby 29.03.12, 23:46
          Ewa,bystrzaki zaczna porownywac poziom zycia w USA i na Kubie .Oczewiscie jak ognia beda unikac porownanie Kuby z innymi panstwami z Ameryki Srodkowej .
          • eva15 Re: Borrcia szalony znawca Kuby 29.03.12, 23:59
            Ale nawet i w USA w południowych stanach kilmat jest praktycznie taki sam jak na Kubie.

Gdyby ciepły klimat sam z siebie decydował o długości życia, to okołorównikowi Afrykańczycy żyliby 100- 150 llat, a Amis na Alasce umieraliby w wieku lat 30-40. Podobnie Szwedzi, czy Finowie.

Borrcia walną jak łysy o beton! Ale taka jego uroda po lobotomii.
            • borrka A zwiazek z moja wypowiedzia jaki ? 30.03.12, 08:51
              Ja na Kubie nawet nie bylem i nie pojade, bo nie cierpie od dziecka sytuacji typu "bogaty bwana kubwa wsrod dzikusow".
              W koncu, dzieki Naszym Slowianskim Braciom ze Stepow Azji, sam wyrastalem na takiego dzikusa z drugiej strony szyby w peweksie.
              Jestem alergiczny na takie sytuacje.

Ale mialem okazje poznac nieco warunki kubanskie z opowiesci wieloletniego rezydenta i wystarczy.
              "Castrowie", czy Gevarra, to karaibscy Feliksowie Edmundowiczowie (gramatyka Efci jest porywajaca:) i to nie softowi.
              Zwykli oprawcy i dlatego zawsze z satysfakcja czytam o ubiciu tego psa Gevary przez Braci z Prerii i Gor Skalistych.
              Wkurza mnie papa tedesco fraternizujacy sie z padlem Fidela.
              • eva15 Podejrzewam, że BXVI jest mądrzejszy od borrci 30.03.12, 12:59
                Papa jest mądrzejszy od ciebie, więc nie zatrzymał się na ocenach Castro z postrewolucyjnych lat 60. i 70. dobrze wie, że system się zmienia (ma swoich "szpiegów" na miejscu, czyli księży) i łagodnieje. Papa kontroluje sytuację na bieżąco, a nie z opowieści starych rezydentów, którzy dawno temu zwiali z Kuby., to go odróżnia nie tylko od ciebie ale i od USA.

Ponadto Papa nie myśli po raz kolejny przykładać ręki do niszczenia swojeg Kościoła. Nauczył się wiele na przykładzie Polski., teraz więc niech inni pomagają kubańskiej opozycji.
                Innymi słowy - lasy rzedną, czas sę zmienia, coraz trudniej o jelenia!

P.S. żadna "gramatyka" borrcia, uciekło mi "ł" i to już cała sensacja.
                • borrka Wypowiedz pelna blednych zalozen. 30.03.12, 13:16
                  Istotnie, nie jeszcze mam statusu nieomylnego.
                  Poki co.

Ale "moj" rezydent opuscil Kube calkiem niedawno, wiec informacje sa swieze.
                  Przede wszystkim, pozbawil mnie zludzen, ze idzie o softowy, karaibski komunizm.
                  Poza tym, ze cieplej i glodu nie ma... Korea Polnocna.
                  • eva15 Propaganda o Korei Płn. 30.03.12, 13:39
                    Widać "twój" rezydent to taki Macierewicz kubański, ma swoją własną rzeczywistość. Papież na "Macierewiczach" się nie opiera.

Sęk w tym, że w Korei Płn. faktycznie nie ma głodu. No chyba, że chcesz się opierać na zachodniej i polskiej "obiektywnej" prasie, która nigdy tam nie była, więc wie, że głód jest.

Trzeba trafu, że akurat Amerykanin zadał kłam tym opowieściom. Zwykły turysta amerykański przez wiele dni filmował mniej lub bardziej po kryjomu życie w Korei Płn. i wstawił to do internetu ośmieszając zachodnią propagandę. Nawet osławionych mundurków dla całego narodu nie ma, one istnieją tylko w zachodnich artykułach i ich polskich kopiach.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11424802,Opublikowano_filmy_z_Korei_Pln__Zycie_toczy_sie__rezim.html
                    • eva15 Propaganda o Korei Płn. i nasze ogłupienie 30.03.12, 13:48
                      Rozmiar ogłupienia zachodnią propagandą doskonale widać w pytaniach stawianych na youtube pod tym fimem. Zidiocenie ludzi Zachcodu jest porażające. - jeden pyta, jak to w ogóle możliwe, by dostać wizę, inny, czy ludzie się nie bali, że są filmowani...
                      • zlotamajka Re: Propaganda o Korei Płn. i nasze ogłupienie 30.03.12, 14:14
                        Dzieki za link do filmu. Wlasnie takiego czegos szukalam.
                        • eva15 Re: Propaganda o Korei Płn. i nasze ogłupienie 30.03.12, 14:19
                          Film jest dobry, rzetelny ale przez to ogromnych rozmiarów, można oglądać w kawałkach.
                        • eva15 Re: Propaganda o Korei Płn. i nasze ogłupienie 30.03.12, 14:30
                          Nie wem, czy zwróciłaś uwagę, że w artykule GW pojawia się "eskpert" od Korei Płn. i stara się nas uwświadamiać, że tak dobrze jak na filmie, to w Korei Płn. jednak nie jest. Ha, ha.
                          • borrka Swiadkowie naoczni. 30.03.12, 14:40
                            Preferuje.

Moi Rodzice - znam ich dobrze i w pewnym stopniu ufam - byli w Korei Polnocnej i to, i owo opowiadali.
                            To ogranicza moj entuzjazm, aczkolwiek mam swiadomosc, iz to relacja wrogow ludu.
                            • eva15 Re: Swiadkowie naoczni. 30.03.12, 14:53
                              Sugerujesz, że ten Ami nie był w Korei Płn. i nie filmował?

Twoi rodzice przekazali ci swoje oceny, on przekazał film, BEZ komentarza, oceniać możesz sam.
                          • zlotamajka Re: Propaganda o Korei Płn. i nasze ogłupienie 30.03.12, 14:41
                            Artykulu nie czytalam. Wzielam tylko kliknelam na link do filmu. Wlansie oglada. Bloki jakby nowe ale drogi to wogole nie zasafaltowane. Mechanizacja rolnictwa tez do tylu (w tym przypadku moze wcale nie takie zle).
                            • eva15 Re: Propaganda o Korei Płn. i nasze ogłupienie 30.03.12, 14:55
                              Naturalnie, że kraj jest zacofany i dość biedny. Ale daleko mu do tych obrazków umierających z głodu Koreańczyków w jednakowych mundurkach jaki serwuje nam propaganda zachodnia.
                              • borrka Przypominasz mi Efciu... 30.03.12, 15:34
                                Opinie o dederówku przed upadkiem muru...
                                Ze wroga propaganda, ze nie jest tak zle, ze porzadek niemiecki...

Potem wszystkich zatkalo, gdy w skali masowej ujrzeli ten syf w Zonie.
                                Zatkalo, jak mozna tak zniszczyc bogaty kraj.
                                • eva15 Re: Przypominasz mi Efciu... 30.03.12, 15:49
                                  Najbardziej zniszczyła tenn kraj błyskawiczna inwazja zachodnioniemieckiego i w ogóle zachodnego kapitału. Zrównano z ziemią wszystko, co coś produkowało. następnie na ziemii zrównanej posadzono ładne klomby, trawnki oraz zbudowano autostrady. Ładnie tam teraz i czysto tyle, że PUSTO.
                              • zlotamajka Re: Propaganda o Korei Płn. i nasze ogłupienie 30.03.12, 21:43
                                Ewa, obejrzalam caly film. Obejrzalas go? Bo chetnie podyskutuje.
                                • eva15 Re: Propaganda o Korei Płn. i nasze ogłupienie 30.03.12, 21:46
                                  Nie, Majka, obejrzałam tylko różne fragmenty, nie dałam rady czasowo obejrzeć cały. Ale opowiedz, jakie są twoje wrażenai.
                    • malkontent6 Inny film o Korei Płn. 30.03.12, 16:33
                      www.youtube.com/watch?v=4E4LOl1TIAc&feature=related
                  • eva15 Twoja wypowiedz pelna jest blednych zalozen. 30.03.12, 13:54
                    borrka napisał:
                    > Ale "moj" rezydent opuscil Kube calkiem niedawno, wiec informacje sa swieze.
                    > Przede wszystkim, pozbawil mnie zludzen, ze idzie o softowy, karaibski komunizm

Tylko człowiek zupenie ogłupiony przez propagandę może nie widzieć zasadniczej sprzeczności:
                    jak to możliwe, by w państwie mordów, szalejącego terroru, braku poczucia bezpieczeństwa roześmiani ludzie tańczą i bawią się tłumnie praktycznie co wieczór w knajpach i na ulicach.

Filmowcy wspomnianego przeze mnie filmu co parę minut zauważali z melancholią, że nigdzie nie widzieli tylu radosnych, szczęśliwych ludzi. Radość tych ludzi powalała ich z nóg, nie tego oczekiwali jadąc na Kubę. Doszło do tego, że na koniec życzyli Kubańczykom, by mogli ten swój świat jak najdłużej utrzymać.
                    • malkontent6 Re: Twoja wypowiedz pelna jest blednych zalozen. 30.03.12, 16:21
                      Ewciu, czy znasz osobiście kogoś kto był na Kubie?
                      • eva15 Re: Twoja wypowiedz pelna jest blednych zalozen. 30.03.12, 16:29
                        Owszem, sporo osób z mojego otoczenia, Kuba jest modna i fascynuje. Opowieści tych osób nie różnią się od tego, co oglądałam w filmie.
                        • malkontent6 Moja wiedzia o Kubie. 30.03.12, 17:17
                          Ja też znam kilka osób, które podróżują na Kubę, nie zawsze jako turyści.

Kolega z Polski był tam chyba 2 razy. Piękny kraj ale za dużo podobieństw do PRL.

Koeleżanka z Montrealu (Polka) kilka razy spędziła tam urlop. Była zachwycona ale jakoś unikała odpowiedzi na pytanie, czy chciałaby aby w Kanadzie było tak jak na Kubie.

Znajomy biolog, Europejczyk z Zachodu, był tam kilka razy służbowo (latał przez Kanadę) i zmienił zdanie na temat tego kraju. Narzekał na organizację służby zdrowia. Jako wojujący lewicowiec był tym trochę akłopotany.

Największy szok przeżył amerykański student, który spędził tam kilka miesięcy w ramach jakiejś wymiany akademickiej. Nie tak to sobie wyobrażał. Najbardziej uderzyła go wszechobecność prostytucji wśród młodych dziewczy. Jest to powszechne do tego stopnia, że prestaje być hańbą dla rodziny. Kilientela to głównie starsi panowie z Europy.
    • zlotamajka Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 00:25
      No to jak Kubanczycy zyja za dlugo to za dobra ta sluzba zdrowia. Powinni wzorujac sie na reformach w USA wprowadzic death pannels for grandma. To dobre dla budzetu. EU juz to robi tylko tak tego nie nazywaja.
      • eva15 Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 00:44
        A co to?
        • zlotamajka Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 00:50
          A o co dokladnie sie pytasz?
          • eva15 Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 01:03
            zlotamajka napisała:

> A o co dokladnie sie pytasz?

o death pannels for grandma.
            • zlotamajka Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 01:08
              Widzisz, podczas calej "debaty" a raczej bailoutu firm ubezpieczeniowych republikanie oskarzali demokratow ze Obamacare wprowadzi death panels i zabije babcie bo za stara i nie oplaca sie na nia wydawac pieniedzy. Te death panels mialy byc rationing of care, czyli limit uslug zdrowotnych jakie mozna otrzymac na bazie medicare i medicaid. W pewien sposob to juz zrobili obcinajac 500bilionow z budzetu zdrowotnego no i wiecej ciec w przyszlosci. To sa wlasnie te death panels.
              • eva15 Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 01:23
                OK, dzięki za info, czyli spasibo. Już nie odpowiem, bo spadam.
        • tytus_staropolski Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 00:51
          Srednia dlugosc zycia na Kubie 77,7 zas w Stanach 77,4 - dane za rok 2009.
          • misterpee Re:propaganda kubanska 30.03.12, 01:29
            Kuba jest jednym z najbardziej terrorystycznych panstw, nie bierze przykladu z demokratyzacji Afganistanu i Iraki. Ludzie mecza sie o wiele za dlugo i rzad im przedluza im te meczarnie. Monsanto nie ma dostepu do ich rolnictwa, dlatego kubanczycy nie zaznaczyli dobroczynnych skutkow raka i cukrzycy. Lady Gaga jest cenzurowana na Kubie dlatego ich muzyka i taniec poprostu nic nie wartaja. Ostanio jestesmy swiadkami przyjazni miedzy najwieksza swiatowa centrala pedofili i prania pieniedzy - Watykanem - i komunistycznymi tyranami. Jedyna nadzieja na oprawe losu kubanczykow jest Guantanamo i patriotyczni ;atinosi w Miami.
            • tytus_staropolski Re:propaganda kubanska 30.03.12, 02:04
              Zbierz kilkaset podpisow i zloz petycje na rece swoje deputowanego.

---
              Stanowcze nie dla idiotow.
          • romad2447 Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 08:20
            ptaszki w klatce zyja dluzej , niz ptaszki na wolnosci
    • zlotamajka Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 01:39
      Jedno o Kubie mozna powiedziec. Wbrew temu co mowia socjalizm dziala dajac dobre rezultaty spoleczne i ekonomiczne.
      • malkontent6 Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 06:08
        Chciałabyś żeby tak samo byo w Kanadzie? Zwracam uwagę, że nie miałabyś swobodnego dostępu do internetu.
      • romad2447 Re: WHO pomoze Kubie? 30.03.12, 08:24
        zlotamajka napisała:

> Jedno o Kubie mozna powiedziec. Wbrew temu co mowia socjalizm dziala dajac dob
        > re rezultaty spoleczne i ekonomiczne.

A Ty bylas na Kubie i widzialas na wlasne oczy ?
        Przy okazji moglas wstapic do Puerto Rico,
        to bys bzdur nie pisala.
    • sambuctus.blancus dlatego WHO chce im pomoc w ekterminacji czesci 30.03.12, 02:58
      ludzi. Podesla im zachodnie toksyczne szcepionki, leki, przemyslowe toksyczne zarcie i ich zalatwa w ciagu dekady. Tym glownie zajmuje sie glownie WHO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka