Dodaj do ulubionych

Cristina Fernandez de Kirchner.

27.05.12, 15:53
Kobieta nie tylko ladna,a i madra,zreszta glupich na Prezydenty wybieraja tylko w USA.

"Money in Itself" Is Worthless"
Cristina powiedziala to,od czego wykrzywi geby u nie jednego bankstera.(Her words for sure didn't escape the attention of the City of London. )

"Ja uwazam,my teraz mamy mozliwosc pokazac Swiatu,ze istnieje i inny model akumulacji,nie finansowych zyskow i pienjedzy.Same w sobie pienjadze,bez przechodzenia przez cykl produkcji towarow i uslug,nie moga byc reprodukowane.Siedzac wewnatrz Bankow pienjadze nie odtwarzaja sie.Oni musza opuscic banki i skierowac sie w przemysl,rolnictwo,zeby pomnozyc sie."

Obserwuj wątek
    • bleman "Money in Itself" Is Worthless"" 27.05.12, 16:12
      Ale to jest oczywista oczywistość. Nawet tak zwany mechanizm kreacji pieniądza jest pochodną "zapotrzebowania" na pieniądz w realnej gospodarce lub rynkach finansowych (które następnie i tak są powiązane z realną gospodarką).

Uważanie aktualnego systemu za oderwany od realnej gospodarki to fikcja i zbytnie uproszczenie.
      Bankierzy też to doskonale rozumieją.

"in certain quarters, of the old colonial powers which are today modern developed nations, who told us that their model was the only one to follow, but which has now so noisily collapsed. Financial profit as the only objective, disconnected from production or the value added from goods and services and from job creation, is what has produced this real financial crash which has collapsed on top of us, and when I say us, I'm talking about the South-South economies, that are emerging economies or ones undergoing reconstruction."

Ta wypowiedz to kompletne nie zrozumienie przyczyn kryzysu...
      Czy tak trudno zrozumieć mechanizm ostatniego kryzysu i problemów ? Wbrew pozorom nie są one jakos niesamowicie skomplikowane. Ale jak widać co rusz którys polityk musi dopowiedziec korzystna dla siebie bajkę.

• igor_uk bleman. 27.05.12, 16:25
        uwazam,ze przyczyny obecnego kryzysu sa dosc zlozone i Prezydent Argentyny slusznie wskazala jedna z podstawowych wad obecnego systemu.
        • bleman Re: bleman. 27.05.12, 16:34
          Jeśli uważasz, że chęć zysku to przyczyna obecnego kryzysu, to jest to zbyt duże uogólnienie.
          Chęć zysku, w takiej czy innej formie, jest przyczyną wszelkiego dobra jak i wszelkiego zła w ludzkiej działalności.

Jeśli chodzi o chęć zysku "finansowego" to jest od nie rozerwalny od realnej gospodarki i od wszelkich innych korzyści które człowiek chce uzyskać.
          • igor_uk Re: bleman. 27.05.12, 16:40
            Przeciez chec zysku ona nie potepiala,a tylko:
            "Financial profit as the only objective, disconnected from production or the value added from goods and services and from job creation"
            • bleman Re: bleman. 27.05.12, 16:45
              Ale właśnie chodzi o to, że jest to nie rozerwalne.

Problem z obecnym systemem, i systemem z 2008 jest taki, że połowa kryzysu to wynik oszustwa, a nie wad systemu finansowego jako takiego. (chyba, żeby uznać za wade to, że było mozliwe takie oszustwo)
              • igor_uk Re: bleman. 27.05.12, 16:51
                system obecny jest tym samym,ktory istnial i w roku 2008,nie wiem o co cie chodzi.
                nic rzadzace nie zmienili,walcza z kryzysem w taki samy sposob,jak i alkoholiki walcza z kacem,czyli od czego zachorowales,tym i leczysz sie.
                Swiat finansow zostal napompowany pustym,wirtualnym pienjadzem,co i doprowadzilo do kryzysu,i walcza z kryzysem pompujac kolejne setki milardow dolarow,euro w system bankowy.
                • bleman 100% racji 27.05.12, 17:00
                  Tutaj masz racje, interwencja państwa poprzez politykę monetarną wypaczyła system.
    • zlotamajka Re: Cristina Fernandez de Kirchner. 27.05.12, 16:17
      Pamietam taki cartoon w ksiazce od histori w temacie wielkiej depresji. W parku na lawce siedzi zbankrutowany bankster juz bezdomny i wiewiorka sie go pyta "Czemu nie skladales/oszczedzales?" A bankster mowi "Wlasnie ze oszczedzalem." No i oszczedzal i wyladowal na laweczce w parku. PIENIADZ MUSI SIE CYKLOWAC.
      • igor_uk Re: Cristina Fernandez de Kirchner. 27.05.12, 16:28
        majka,a nam dzis wlasnie mowia,ze trzeba oszczedzac,jak chcemy wyjsc z kryzysu.Czyli co,niczemu ludzkosc nie uczy sie?
        Mogl by tu troche napisac o miejscu swojej pracy,bo firma rok temu wpadla w tarapaty,ale nie wiem,czy warto.Ty i tak wszystko rozumiesz,a do takiego felusia i tak nic nie dotrze.
        • bleman Mylicie dwie sprawy 27.05.12, 16:38
          Po pierwsze:
          Pieniądz jako taki nie jest źródłem bogactwa. Wiec oszczędzanie pieniądza który nie ma poparcie w realnej gospodarce, nie jest żadnym oszczędzaniem tylko przechowywaniem makulatury.

> majka,a nam dzis wlasnie mowia,ze trzeba oszczedzac,jak chcemy wyjsc z kryzysu.
          > Czyli co,niczemu ludzkosc nie uczy sie?

I teraz nie tyle chodzi o oszczędzanie jako takie. Ale oszczędzanie rozumiane jako więcej pracy a mniej wydawania, czy też brak życia ponad stan.
          Na wyjście z kryzysu zadłużenia są 2 wyjścia.
          -mniej wydawać
          -więcej pracować/produkować

I tutaj ludzkość nic nowego nie wymyśli. Bo zadrukowanie długu pustym pieniądzem to nie żadne wyjście, tylko nałożenie podatku inflacyjnego na zwykłych obywateli. Czyli zubożenie społeczeństwa.
        • felusiak1 do felusia nie docierają bzdury 27.05.12, 16:47
          powielane tu przez was na różne sposoby. nie docierają wypowiedzi koniunkturalnych polityków wypowiadajacych bzdurę za bzdura dla uzyskania poklasku gawiedzi.
          a oszczędzanie odnosi sie do finansów państwa, które grabi coraz to wiekszą część produktu globalnego i wydaje te pieniądze na społeczną inzynierię w taki sposób aby otrzymać głosy w nastepnych wyborach i w dodatku musi dopożyczyć bo apetyt taki, ze kiesy nie staje.
          w wyniku grabiezy w realnej gospodarce jest coraz mniej pieniedzy na inwestycje i zahamowany zostaje wzrost. nastepuje gospodarcza stagnacja gdzie 1% wzrost jest sukcesem. za jakiś czas zaczyna brakować na obsługę długów. wtedy najmadrzejsi politycy wieszczą, że trzeba opodatkować najbogatszych a gawiedź przytakuje i głosuje i wszystko jest znowu cacy. efektem takiej polityki jest zwykle całkowite zahamowanie wzrostu lub recesja. skąd wziąć pieniadze?
          To nie ty igor masz oszczędzać lecz twoje państwo. czasy zapewniania dobrobytu od kołyski po katafalk dobiegły końca. nadchodzą nowe czasy gdzie każdy bedzie musiał sam sobie zapewnić dobrobyt na własny koszt.
          • bleman Dodałbym do tego 27.05.12, 16:51
            Absurd w rodzaju przymuszania przez EBC hiszpańskich i włoskich banków do kupowania obligacji ich rodzimych rządów. Co wysysa pieniądz z realnej gospodarki.

To jest wynik właśnie życia państw ponad stan i tutaj oszczędności po prostu muszą być.
            • igor_uk Re: Dodałbym do tego 27.05.12, 17:00
              bleman,nu i wypadalo by dodac,ze pienjadze na to banki otrzymuja od rzadow.

"Rząd Hiszpanii dokapitalizuje czwarty największy w tym kraju bank Bankia kwotą 19 mld euro"
              • bleman I to jest patologia 27.05.12, 17:04
                Rządy mają w dzisiejszych czasach zbyt duży udział w gospodarce i zbyt duży wpływ. W związku z tym dochodzi do takich absurdów.

Zresztą same Państwa przez swoją głupia politykę doprowadziły do powstania finansowych molochów które są "zbyt duże żeby upaść".

W normalnej gospodarce, szlag powinien trafic takie banki, a rządy nie powinny miec w ogole możliwości zadłużania się do takiego stopnia jak to ma miejsce obecnie.
                • igor_uk I to nie jest patologia. 27.05.12, 17:09
                  To i jest wlasnie dzisiejszy system,w ktorym "banksterzy" dyktuja warunki rzadam.
                  • bleman Re: I to nie jest patologia. 27.05.12, 17:16
                    Bym prędzej powiedział, że socjalistyczne rzady w pewnym momencie same na kolanych przyszły do banksterów. Co doprowadziło do obopólnego uzależnienia.

Banksterzy sa uzależnieni od przywilejów a socjalistyczne rządy od kroplówki finansowej.

Jedni bez drugich nie mogą żyć.
                    • igor_uk tylko nie zapominaj ,bleman. 27.05.12, 17:25
                      To "banksterze" maja czym szantazowac Rzady.Bo jak Banki upadna,to ucierpia miliony ludzi,gospodarka pograzy sie w kryzysie i temu podobne rzeczy.
                      A co moze zrobic rzad? Odezwac licence?
                      • bleman Re: tylko nie zapominaj ,bleman. 27.05.12, 17:31
                        > To "banksterze" maja czym szantazowac Rzady.Bo jak Banki upadna,to ucierpia
                        > miliony ludzi,gospodarka pograzy sie w kryzysie i temu podobne rzeczy.

Ale tego nie da się uniknąć. Właśnie absurdalne podtrzymywanie agonii powoduje, że kryzys będzie narastał. A zwykły obywatel dostanie po łbie jeszcze bardziej.

> A co moze zrobic rzad? Odezwac licence?

Znacjonalizować banki(duża cześć z nich już w praktyce jest znacjonalizowana, przez EBC i FED), wywalić szkodliwą kadrę, podzielić i sprzedać.
                        Oraz wprowadzić regulacje, dotyczące wielkości banków i ich zaangażowania w ryzykowne aktywa.

Ale to jednocześnie wymagałoby zrezygnowania z przesadnie dużego modelu państwa opiekuńczego. Bo źródełko taniego pieniądza by wyschło.
                        Czyli też ekipa u władzy musiałaby się zmienić.
                • mara571 a wiesz, co jest szczegolnie ciekawe w przypadku B 27.05.12, 17:14
                  ankia?
                  Ten bank to dzielo poprzedniego lewackiego rzadu Jasia Fasoli.
                  en.wikipedia.org/wiki/Bankia
                  Biedaczek chcial chyba nasladowac Szwedow, im sie udalo i baki ponownie sprzedali.
          • igor_uk felus. 27.05.12, 16:57
            Ok.Zgadzam sie z tym w 100%,juz kiedys pisalem,ze te rozne zasilki,benefity,swiadczenia,to ochlapy rzucane plebsu,zeby ten glosowal na nich.Bo to jest latwiej,niz zapewnic ludziam miejsca pracy.
            czlowiek,ktory ma prace za godziwe wynagrodenie,po zasilki rece nie wyciaga
            • bleman Re: felus. 27.05.12, 17:02
              Igor, ale niestety plebs sie na to łapie.

A ludzie rozsądni mają gó... do powiedzenia.

Dodatkowo socjal wpędza ludzi zdolnych do pracy w wegetacje, i uzależnienie. Dodałbym do tego jeszcze demoralizacje i lenistwo.

A tworzeniem miejsc pracy powinni zajmowac sie przedsiebiorcy a nie panstwo. Panstwo powinno tworzyc atrakcyjne warunki.
              • igor_uk Re: felus. 27.05.12, 17:07
                Nu wlasnie -atrakcyjne warunki.
                I o to mnie chodzi.kapital nie ma poczucie patriotyzmu,dla niego liczy sie zysk.I rzad musi stworzyc takie warunki,ktore by zrobili wyprowadzenie produkcji do innych Krajow nieoplacalnym.
        • zlotamajka Re: Cristina Fernandez de Kirchner. 27.05.12, 17:39
          Otoz to. Z histori NIKT NIE WYCIAGA WNIOSKOW. Mielismy eksperyment Brunning w latach 30tych i wiemy czym sie konczyl ale Merklowa dalej to popiera i nawet Ewa gada o "oszczedzaniu".
          A tu nie chodzi o oszczedzanie. Ekonomisci twierdza ze wielkie korporacje "siedza" na 3 trylionach i nie chca ich wydawac. Gdyby tak zmotywowac ich by ta kase puscic w obrot to i bylby dobry push ekonomi. A tak te pieniadze siedza na kontach i NIKT nie ma z nich pozytku.
          • bleman Re: Cristina Fernandez de Kirchner. 27.05.12, 17:42
            Najwidoczniej tych trylionów nie można dzisiaj dobrze zainwestować.
            Przecież korporacje nie trzymają tej kasy tylko dlatego, że lubią patrzeć na dużo cyferek na kontach...
      • bleman zlotamoajko 27.05.12, 16:41
        Oszczędzanie jako przechowywanie papierków nie popartych realna gospodarką/produkcją lub które nie mają wartości samej w sobie(jako surowiec) w takiej gospodarce. To nie oszczędzanie, tylko zbieranie makulatury.

Więc twoja wypowiedź, to oczywista oczywistość :)
    • asmall4 Flirty z komuchami mogą źle się skończyć .. 27.05.12, 16:52
      Na początku swej prezydentury Kirchner weszła w ostry konflikt ze Stanami Zjednoczonymi. Amerykański prokurator oskarżył bowiem administrację Kirchner o przyjęcie w sierpniu 2007 nielegalnych środków finansowych w wysokości 790 mln USD na swoją kampanię prezydencką od prezydenta Wenezueli Hugo Cháveza. Oba państwa kategorycznie temu zaprzeczyły .
    • asmall4 Forumowy troll jegorek popiera zboczenia ?? 27.05.12, 16:53
      21 lipca 2010 prezydent Fernadez de Kirchner podpisała ustawę legalizującą małżeństwa osób tej samej płci. Podpisanie miało uroczysty charakter i odbyło się w Casa Rosada (Różowy Dom - siedziba prezydenta) w Buenos Aires
      • felusiak1 Re: Forumowy troll jegorek popiera zboczenia ?? 27.05.12, 16:59
        dodaj jeszcze, ze ukradła argentyńczykom ich prywatne pieniadze zgromadzone na ich prywatnych kontach emerytalnych i oni cieszyli się jak dzieciaki w piaskownicy.
        • igor_uk felus,felus. 27.05.12, 17:02
          Co z toba,biedaku?
        • asmall4 Re: Forumowy troll jegorek popiera zboczenia ?? 27.05.12, 17:05
          Dokładnie . To dziesiątki mld $. Tego igorek nie zwpomina bo to nie pasuje do jego tezy(każdy kto się stawia USA jest super).
          • felusiak1 Re: Forumowy troll jegorek popiera zboczenia ?? 27.05.12, 17:21
            igor ma swój własny obraz świata, który w jego wyobraźnie jest zgodny z faktami.
            jeśli coś nie pasuje to to mówi mi, że coś ze mną jest, ze jestem chory, że zaniemogłem.
            on poprostu nie wiedział, ze krycha rąbnęła kasę na ratowanie argentyny i uratowała na kilka miesiecy a potem ukradła bank centralny i teraz jest nie tylko prezydentem ale też szefową banku emisyjnego. technicznie szefową nie jest ale wyznaczona przez niąosoba tańczy do muzyki.
            no i krycha dodrukowuje kiedy kasy brakuje.
            www.economist.com/node/21548242
            • igor_uk felus. 27.05.12, 17:29
              Przeciez jestem tutaj,mozesz bezposrednio zwrocic sie do mnie,a nie w sposob posredni.
              Mnie nie chodzi o to co ty piszesz,my zawsze z toba mieli rozne poglady na rozne sprawy,ale ty byles dosc rozsadny i nie pienil sie.Teraz pienisz sie,z byle okazji,wlasnie o to martwie sie,a nie o to,ze nie zgadzasz sie ze mna.
              • felusiak1 Re: felus. 27.05.12, 17:59
                igorze dorogoj drugu moi ja się nie pienię. to ty masz tendencję do negowania faktów. poprostu nie wiedziałeś co kryśka narobiła i zarzuciłeś mi kłamstwo. asmall potwierdził moje słowa i zrobiło ci się nieswojo. pomyliłeś się ale masz problem z przyznaniem sie do pomyłki.
                Kazdy się kiedyś myli. Nic nowego.
                Widzisz efka w stopce beszta mnie z błotem. na dobrą sprawę nie pomyliłem się ale napisałem to co napisałem w sposób mało przejrzysty, skrót myślowy i teraz ponoszę tego konsekwencje.
                Mógłby wyszukać 100 tysięcy bzdurnych wpisów efki i zamieścić je w swojej stopce ale po co.
                • igor_uk Re: felus. 27.05.12, 18:04
                  po pierwsze,postow asmalla nie otwieram,dla tego nie mam pojecia o tym ,co on tam napisal.
                  a po drugich,ty chyba nie przeczytales tych moich slow,adresowanych do ciebie:
                  Ok.Zgadzam sie z tym w 100%,juz kiedys pisalem,ze te rozne zasilki,benefity,swiadczenia,to ochlapy rzucane plebsu,zeby ten glosowal na nich.
                  i zadnych klamstw tobie nie zarzucilem.o co cie chodzi?
                  • felusiak1 Re: felus. 27.05.12, 18:11
                    igor nie rżnij głupa. na mój wpis o kradzieży pieniędzy z kont emerytalnych zadałeś pytanie: feluś, feluś co z tobą biedaku?
                    przyznaj się. nie wiedziałeś, że krycha pod...doliła.
                    • igor_uk felus,litosci. 27.05.12, 18:20
                      Mnie wylacznie chodzilo o tytul twojego postu:
                      "Forumowy troll jegorek popiera zboczenia ??"
                      Stad wlasnie moi slowa o tym,ze zaczales sie pienic.
                      • felusiak1 Re: felus,litosci. 28.05.12, 16:50
                        znowu manipulujesz. to tytuł asmalla a nie mój.
                        "Re: Forumowy troll jegorek popiera zboczenia ??" co jednoznacznie i niezaprzeczalnie oznacza iż jest to odpowiedź na wpis o tym tytule.
                        • igor_uk Re: felus,litosci. 28.05.12, 17:52
                          Nu zobacz,ja mam asmalla wygaszonego.widze go posty tylko wtedy,kiedy zakladam watek pod
                          nickiem igor_uk33.
    • blueelvic Igor, jestes glupszy nie rosyjskie ... 27.05.12, 18:02
      normy przewiduja.

Jak mozna nie pamietac, ze rosyjscy prezydenci to niczym parobki w zagnojonych buciorach na salony demokracji sie pchali. Minely lata i nic sie nie zmienilo.

Do dzis kraza legendy o spadajacych z nog ponczochach zony Gorbaczowa, ... o waleniu piesciami w blat stolu przez przyglupa Chruszczowa ... Nic nie bede pisal o pijanym Brezniewie czy Jelcynie.

• igor_uk blueelvic 27.05.12, 18:05
        Ja ciebie rowniez lubie.
        • blueelvic Czasami dobrze sie usmiechnac ... 27.05.12, 18:18
          Usmiech to radosne zycie, ktore spedza chlod i nienawisc z twarzy.
    • malkontent6 Re: Cristina Fernandez de Kirchner. 27.05.12, 18:13
      igor_uk33 napisał(a):

> glupich na Prezydenty wybieraja tylko w USA.

Eeee, nie tylko w USA. W Rosji Putin wybrał na kilka lat niemotę Miedwiediewa. :)
      • igor_uk malkontent. 27.05.12, 18:22
        Nie porownuj Miedwiedziewa z Bushem .
        Miedwiedziew moze i byl niemota,ale glupim nie jest.
        • felusiak1 Re: malkontent. 28.05.12, 16:55
          moim zdaniem obama jest głupszy od busza.
          co ty na ti igor. uwazam, że putin jest głupi. jest chytry ale też głupi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka