Dodaj do ulubionych

Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i wojska

29.07.12, 01:33
Dziś w radio puszczono program o tym, że w Londynie nie wolno wnosić na stadiony własnych kanapek (słodyczy, chipsów etc) oraz napojów. Zywność (o ile można te śmieci tak nazwać) wolno kupować na stadionach tylko od McDonaldsa, napoje tylko od Coca-coli (cocę i/lub wodę - jest wybór, bo jest demokracja!) .

Kilka dni temu podawano, że w w tymże Londynie zabroniono wszystkim firmom i osobom prywatnym używania jakichkolwiek logo związanych z olimpiadą (np. 5 kółek, czy samego słowa olimpiada). Doszło do tak absurdalnych sytuacji, że kawiarniom, które od lat nazywają się "olimpijskimi" zakazano słowa "olimpijskie" a sklepom, które miały znaczek 5-ciu kółek używania tego oznakowania.

W kraju, który coraz bardziej chorobliwie prywatyzuje przestrzeń publiczną, gdzie w międzyczasie całe ulice, skwery, mosty i dawne budynki użyteczności publicznej są przekazywane w prywatne ręce, co nota bene bardzo ułatwia zakaz demonstracji (wiadomo - na terenie prywatnym demonstrować nie można) nikogo to już pewnie nie dziwi. Tak więc zdziwienie może się pojawić już tylko poza samą GB.

Mnie dziwi np., że GB przyznała sobie prawa do posiadania słowa "olimpiada", które jakby nie patrzał powstało w Grecji ca 2 tys. lat temu. Równie dziwi mnie to, że organizatorzy GB-olimpiady przyznali sobie prawo do decydowania o podstawowym prawie człowieka, jakim jest prawo do wyboru pożywnienia i napoju.

A jeszcze bardziej dziwi mnie to, że ta brytyjska olimpiada jest tłem do największych w Europie manewrów wojskowych, ze snajperami na dachach, z zasiekami i wojskiem na ulicach, okrętami u brzegów i samolotami nad niebem.

Gwałt na wszelkiej wolnośći jest niesamowity, a latami ogłupione ludy guzik z tego rozumieją i kupują drogie bilety na przedstawienie z nimi samymi w roli głównej.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 01:34
      Aaa, zapomniałam dodać - na stadionach wolno płacić McDonalds i Coca-coli tylko kartami Visy!
      Gotówki nikt nie przyjmie.
      • misterpee Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 02:08
        a teraz kto ma monopol na pokazywanie tej imprezy na TV, czy sa koscioly i meczety dla olimpijskich zawodniklow, czy krolowa bedzie miala kapelusz z 5 kolkami, czy ksiaze Harry zademonstruje najnowszy 5 kolkowy rower, czy kondomy bedzie mozna uzywac na stadionach. Mnostwo pytan ! Moze nie potrzebnych, ja na taka Olymiade nie pojade. A czy lrkarstwa mozna wnosic na stadio ny, np syrop przeciwko kokluszowi i czkawce
    • felusiak1 Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 04:30
      eva15 napisała: i samolotami nad niebem.

myślę, że samoloty są pod niebem.
      pozatem same otreby i sieczka
    • amaroola Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 05:49
      > A jeszcze bardziej dziwi mnie to, że ta brytyjska olimpiada jest tłem do najwię
      > kszych w Europie manewrów wojskowych, ze snajperami na dachach, z zasiekami i
      > wojskiem na ulicach, okrętami u brzegów i samolotami nad niebem.
      >

zapomnialas o armi USA na paradzie sportowcow ;))

no chyba ze to jednak byla ekipa spotrowa,... tylko tak dziwnie ubrani byli...
      no moze nie "dziwnie", moze raczej bardzo "apt" ;P
    • romad2447 Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 06:12
      Ewa,
      pochodzisz z kraju gdzie wlasnosc prywatna nie istniala,dlatego tak Cie to dziwi,
      w USA na imprezy sportowe tez nie mozesz przynies wlasnego piwa tylko musisz kupic na stadionie i nikt nie ma z tym problemu.
      • felusiak1 Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 06:34
        jej się wydaje, że olimpiada jest za darmo. dobry bóg za wszystko płaci.
        • lubat Re: Felusiakom i felusiakopodobnym ku rozwadze 29.07.12, 09:50
          "Czegóż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
          Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
          "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
          Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Zinterpretujcie bajkę Krasickiego "Ptaszki w klatce" w kontekście postu Evy15.
          To zadanie na poziomie 2. klasy gimnazjum!
          • eva15 Re: Felusiakom i felusiakopodobnym ku rozwadze 29.07.12, 11:20
            lubat napisał:

> Zinterpretujcie bajkę Krasickiego "Ptaszki w klatce" w kontekście postu Evy15.
            > To zadanie na poziomie 2. klasy gimnazjum!

Ale chyba nie masz na myśli hamerykańskiego szkolnictwa....
        • eva15 Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 11:12
          felusiak1 napisał:

> jej się wydaje, że olimpiada jest za darmo. dobry bóg za wszystko płaci.

Kto powiedział, że "za darmo", bystrzaku?
          Gdyby na olimpiadzie istniała kapitalistyczna wolna konkurencja i obok McDonaldsa i Coca -coli o gusty klientów walczyłyby setki innych producentów to byłoby za darmo?

Wam w USA już tak zabetonowano główki, że najwyraźniej głęboko wierzycieie, że prawdziwy kapitalizm to MONOPOL. Tymczasem to jest prawdziwa komuna, z tą tylko różnicą , że ta dawna komuna (radziecka) oznaczała monopol państwa, a ta wasza "ulepszona" - monopol prywatny.

• eva15 Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 11:08
        romad2447 napisał:

> Ewa,
        > pochodzisz z kraju gdzie wlasnosc prywatna nie istniala,dlatego tak Cie to dziwi,

Nie, od dawna żyję w kraju , gdzie jest, a raczej do niedawna (do czasów amerykanizacji) był kapitalizm. A kapitalizm oznacza wolną konkurencję.
        Przedsiębiorstwa konkurowały ze sobą o klienta lepszą jakością, reklamą etc., dziś natomiast najsilniejsi monopolizują rynek i usuwają z niego konkurencję poprzez ustanowione z pomocą usłużnego, skorumpowanego państwa prawo.

Dzisiejszy anglosaski "kapitalizm" różni się od komunizmu tylko jednym - w komunie monopol był państwowy, tu jest prywatny. Z dwojga złego ze zrozumiałych względów lepsze jest to pierwsze, ale ty tego nie zrozumiesz.

Podobnie prywatne zawłazszczanie przestrzeni publicznej oraz wspólnego dziedzictwa ludzkości nie jest kapitalizmem rozumianym jako gospodoarka rynkowa. lecz złodziejstwem z pomocą odpowiednio ustawionego prawa.
        Nie wmówisz mi, że to to jest prawidłowe, iż dziedzictwo całej ludzkości jakim są olimpiady powinno nagle należeć do jednego dwóch prywatnych monopolistów.

> w USA na imprezy sportowe tez nie mozesz przynies wlasnego piwa tylko musisz ku
        > pic na stadionie i nikt nie ma z tym problemu.

Naturalnie, że tacy jak ty nie mają z tym problemu. Ciebie już wytresowano, ty nawet uwierzyłeś, że własność prywatna= monopol i to jest prawidłowe. Zostaw więc lepiej te swoje "lekcje kapitalizmu" dla siebie. Ja doradzałabym ci przeczytanie wiersza cytowany przez Lubata, ale zdaję sobie sprawę, że nic z tego nie zrozumiesz.
        • romad2447 Re: Krotko 29.07.12, 22:50
          Ewcia,
          tresuje to sie zwierzeta a nie ludzi,
          a ze Twoje bystrzaki z Rosji nic nie potrafili wymyslec ani stworzyc,
          tylko glupki z Hameryki opanowali swiat swoimi produktami, jak
          sama widzisz to zamkniecie w klatce dobrze dziala na rozum.
          • eva15 [...] 30.07.12, 00:30
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • a74-7 Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 10:45
      aj tam , da sie zyc , tylko wszedzie te dzikie tlumy :-D :-D.
      I show na otwarcie zrobili swietny !
      Polskie Euro niech czapeczke zdejmie !
      • misterpee Re: na olimpiadzie samo zdrowie 29.07.12, 10:54
        Mc Donald to wszystko spreparowane przez Monsanto, gwarancja na 300 funtow wagi i cukrzyce, a po Coca dostaniesz raka i mozg przestanie pracowac.
        • a74-7 Re: na olimpiadzie samo zdrowie 29.07.12, 11:25
          ci co wysiaduja codziennie w Makdonaldzie na olimpiade nie wybieraja sie raczej , a jednorazowe spozycie tego erzacu zdaje sie nie zabije .
          Rozumiem ze kazdy obywatel Polandii ladowal by" zdrowe " jaja na zimno i kotlety z wieprzowinki rowniez zdrowej ktora wniosl by w plecaku :-)

Bardziej martwilabym sie o rozpylanie codziennych chemtrails nad glowami.
          • eva15 Drobna przewaga bydła nad ludźmi 29.07.12, 11:37
            Nie zrozumiałaś, w czym problem. McDonalds kupił sobie "prawo" (kto ma właściwie prawo nadawać takie "prawo"?) do wyłącznego żywienia setek tys. ludzi. którzy pozbawieni zostali WYBORU. I nie chodzi tu nawet o własne kanapki w plecaku, lecz o wybór INNYCH firm, proponujących inne jedzenie.
            Skutkiem nowowprowadzanych "praw" ludzie na stadionach stają się masą, nie mającą prawa wyboru. Niestety siłą rzeczy kojarzy się to ze sposobem karmienia bydła i/lub trzody - ono też MUSI jeść to co dostanie do koryta, a nie co sobie samo wybierze. No ale bydło ma przynajmniej tą przewagę, że nie musi za to przymusowe menu płacić.
        • mara571 Evciu czy ty o sponsoringu nic nigdy nie slyszlas 29.07.12, 12:33
          Nie mam pojęcia czy umowy Coca Cola & Co zawarli organizatorzy czy MKOL, ale w przypadku piłki nożnej te umowy zawierają FIFA i UEFA.
          Przed 6 laty w czasie WM w Niemczech na stadionach serwowane amerykańskie siki pod nazwa Budweiser, drużyny i oficiele jeździli autobusami i autami produkcji koreańskiej.
          Przed miesiącem w Polsce i na Ukrainie było tak samo.
          Wybierz się chociaż jeden raz na mecz Bundesligi: będziesz mogła stwierdzić, ze na rożnych "Arenach" można kupić tylko jeden jedyny gatunek piwa, jedzenie pochodzi tez od jednej jedynej sieci. Kluby kasuja za te prawa dodatkowa opłatę.
          Sport należy już od dawna do biznesu, umowa o sponsoring można w każdej chwili wyeliminować wszelka konkurencje.
          Prawdziwy kapitalizm już dawno zdechł.
          • a74-7 Re: Evciu czy ty o sponsoringu nic nigdy nie slys 29.07.12, 12:43
            ale ona chce walczyc z tymi "niewidzialnymi silami ",
            jedyne co jej zostanie z tej walki to ciagla niestrawnosc i skurcze zoladka bez zazywania Cocacolki czy zjedzenia hamburgera z Magdis :-D
            Zrozumialam, zrozumialam o co evci chodzi , ale nazwij przeciwnika po imieniu najpierw , opracuj strategie walki z nim a potem mow wszystkim ze sa glupcami :-)
            Domyslam sie ze mieszkasz w kraju gdzie masz" wybor "przez duze W, zdrowa kompetycje , jedzonko ci podaja z wlasnego ogrodka i karmia masowana wolowinka ...:-)
            • mara571 poki co mamy w zasadzie w kazdym kraju wybor 29.07.12, 22:34
              mnie sie wydaje , ze podstawowy problem to lenistwo. W koncu mozna gotowac w domu, nie kupowac gotowych potraw doprawionych chemia wszelkiego rodzaju.
              I w Polsce i w Niemczech kupuje jarzyny i owoce na targu od chlopow. Robie nadal przetwory, ale troche inne niz moja mama. W poblizu jest hodowla ryb, ktorych jemy sporo. Na niemieckim targu swoj drob sprzedaje hodowca. Najtrudniej jest w mojej okolicy o dobre mieso, ale jemy go malo.
              • j-k Nie ma wolnosci Idealnej 29.07.12, 23:01
                i nigdy nie bylo.
                i zapewne nie bedzie.

Ta wolnosc czesciowa, ze Ty kupujesz ryby, a ja je lowie, jest akceptowalna.
              • eva15 Póki co mamy w zasadzie wyborór. Póki co...... 30.07.12, 00:05
                mara571 napisała:

> mnie sie wydaje , ze podstawowy problem to lenistwo. W koncu mozna gotowac w do
                > mu, nie kupowac gotowych potraw doprawionych chemia wszelkiego rodzaju.
                > I w Polsce i w Niemczech kupuje jarzyny i owoce na targu od chlopow. Robie nada
                > l przetwory, ale troche inne niz moja mama. W poblizu jest hodowla ryb, ktorych
                > jemy sporo. Na niemieckim targu swoj drob sprzedaje hodowca. Najtrudniej jest
                > w mojej okolicy o dobre mieso, ale jemy go malo.

Nie, podstawowym problemem jest to, co się właśnie dzieje, choćby na tej Olimpiadzie ( innych zawodach sportowych) . Przyzwyczaja się nas wszystkich powoli do braku wyboru. Robi się to sprytnie i powoli, tak sprytnie i tak powoli, że niespostrzeżenie, z czasem (następne pokolenia) większość to akceptuje i popiera - co widać z okazji Olimpady na tym forum.

Owszem, na razie jeszcze jest tak, że wolno jest gotować w domu. Ale - jak długo jeszcze? Zastanów się choćby nad tym, co zrobiono z mlekiem pozyskiwanym bezpośrednio od krowy. Takie mleko, którym żywiono się setki jeśli nie tysiące lat, jest dziś na Zachodzie praktycznie zabronione ( w Niemczech ostało się już tylko ca 40 producentów, którym łaskawie pod presją wielu kontroli pozwolono takie mleko sprzedawać (jak długo jeszcze?) . Oczywiście - zakaz jest dla naszego dobra, bo świeże, nieprzerobione przeysłowo mleko nagle bardzo szkodzi. Musi być pasteryzowane przez koncerny i wtedy jest zdrowe....

A co zrobisz, gdy ci demokratycznie wszak ponoć wybrana władza wytłumaczy, że ogórki, pomidory, etc. z twego ogródka muszą być zakazane, bo są szkodliwe?
                • elka-sulzer Re: Póki co mamy w zasadzie wyborór. Póki co..... 05.08.12, 21:52
                  eva15 napisała:

> A co zrobisz, gdy ci demokratycznie wszak ponoć wybrana władza wytłumaczy, że o
                  > górki, pomidory, etc. z twego ogródka muszą być zakazane, bo są szkodliwe?

Ewka, w prawdziwej demokracji, z troski o dobrobycie nas wszystkich to sie juz robi ... Food Safety and Modernization Act sie klania

The Food Safety Modernization Act of 2010 (H.R. 2751) was signed into law by President Obama on January 4, 2011. It aims to ensure the U.S. food supply is safe by shifting the focus of federal regulators from responding to contamination to preventing it. The Food Safety Modernization Act (FSMA) has given the Food and Drug Administration (FDA) new authorities to regulate the way foods are grown, harvested and processed. The law grants FDA a number of new powers, including mandatory recall authority, which the agency has sought for many years.
          • eva15 Mara objaśnia świat 29.07.12, 13:31
            Znowu ne zrozumiałaś o co chodzi. A rzecz w tym, że dawanie wyłączności na sponsoring jest niczym innym jak tworzeniem monopol, wyrzucaniem innych aktorów (producentów) z rynku po stronie podaży, a po stronie popytu odbieraniem konsumentom prawa wyboru. To wszystko nie ma NIC wspólnego z gospodarką wolnorynkową opartą na konkurencji.

Wam wszystkim najwyraźniej to nie przeszkadza, przyzwyczailiście się do podawania wam jedynie słusznej "strawy do korytka" i jeszcze tego bronicie wykazując zrozumienie dla monopoli.
            • j-k Mara objaśnia świat - i objasnia dobrze 29.07.12, 21:29
              eva15 napisała:

> Znowu ne zrozumiałaś o co chodzi. A rzecz w tym, że dawanie wyłączności na spon
              > soring jest niczym innym jak tworzeniem monopol, wyrzucaniem innych aktorów (pr
              > oducentów) z rynku po stronie podaży, a po stronie popytu odbieraniem konsumen
              > tom prawa wyboru.

- i objasnia dobrze. klepiesz to samo po niej innymi slowami.

To wszystko nie ma NIC wspólnego z gospodarką wolnorynkową opartą na konkurencji.

- a kto powiedzial, ze musi miec ?
              >
              > Wam wszystkim najwyraźniej to nie przeszkadza, przyzwyczailiście się do podawan
              > ia wam jedynie słusznej "strawy do korytka" i jeszcze tego bronicie wykazując z
              > rozumienie dla monopoli.

- naturalnie, ze wykazujemy. w koncu nie ma obowiazku chodzenia na imprezy sportowe.
              mozna glosowac nogami.
              impreze sportowa wole ogladac w TiVi - a pivo kupic w sklepie.
              taniej i przyjemniej.

• mara571 Evcia objaśnia świat 29.07.12, 22:25
              Evciu czytaj uwaznie, a nie bedziesz sie musiala denerwowac .
              Ja ci tylko przypomnialam, ze organizatorzy Igrzysk w Londynie wpisali sie w trend, ktory juz od lat ma miejsce.
              Wydaje mi sie, ze przeoczylas moje ostatnie zdanie.
              Mamy wybor: jak kilka osob zauwazylo, mozemy w tej zabawie nie brac udzialu osobiscie i nie placic haraczu.
              MD nie zarabia na mnie ani centa, ani zlotowki. Po prostu nie odwiedzam jego barow.
              • eva15 Re: Evcia objaśnia świat 29.07.12, 23:13
                Faktem jest, że napisałaś:

>Prawdziwy kapitalizm już dawno zdechł.

Zwracam honor. Dokładnie o to mi chodzi i zadziwia mnie jak mało polskich i polsko- hamerykańskich bystrzaków to rozumie.
                • j-k Evcia objaśnia świat i niepotrzebnie 29.07.12, 23:26
                  Powtarzasz prawdy (objawione)

znane od DZIESIECIU lat.
                  tyle, ze nad nimi nie placze.
                  bo i po co ?
                • eva15 Re: Evcia objaśnia świat 29.07.12, 23:32
                  P.S. Jest jeszcze jeden aspekt tej całej sprawy - wraz z brakiem prawa wolnej konkurecji producentów i wolnego wyboru konsumentów umiera demokracja.
                  • j-k Poviem wiecej. 29.07.12, 23:49
                    I umrze.
                    Dziw, ze tak inteligentna kobieta jak Ty - moze miec tego typu dylematy.
          • felusiak1 Re: Evciu czy ty o sponsoringu nic nigdy nie slys 05.08.12, 18:39
            mara571 napisała: Prawdziwy kapitalizm już dawno zdechł.

Ależ mara, to co opisałaś to prawdziwy kapitalizm. Każdy może brać udział w przetargu, każdy może negocjować.
            to nie w tym miejscu kapitalizm zostaje zamieniany w monopol.
            swego czasu w usa sprzedawano zabawki malowane farbą zawierajacą ołów. powstał rwetes i kągres pospieszył na ratunek i wprowadził ustawę chroniacą publiczność od ołowiu.
            wszystkie małe firmy produkujące zabawki splajtowały. nikt nie mógł pozwolić sobie na wydatek 40-50 tysięcy dolarów na testy. nie muszę dodawać, że ustawę popierały zabawkowe giganty.
            • mara571 instytucja sponsoringu jest jednym za narzedzi 05.08.12, 19:40
              niszczenia slabszej finansowo konkurencji.
              Nie kazdy moze wziac udzial w takim sponsringowym przetargu, bo organizator jakiegos duzego wydarzenia oczekuje setek milionow dolarow wiazacto jeszcze z wylacznoscia na reklamy pokazywane w tivi w czasie transmisji.
              Gdyby obowiazywaly zasady kapitalistyczne to ogranizatorzy wyznaczyliby miejsca dla gastronomii i oglosili przetarg na ich wydzierzawienie i zazadali ilus tam dziesiatkow tysiecy funtow.
              Wtedy pan Smith i pan Mahaprabhu i pan Mirza mogliby konkurowac i cenami i karta dan.
              Wracajac do twojego przykladu: oznaczenie zawartosci olowiu w farbie jest stosunkowo latwe i kosztuje najwyzej 100$. Wystarczy jeden technik chemik i SAA.
              Problem polega na tym, ze malych laboratoriow analitycznych juz nie ma.
              Czy ty wiesz, ze jezeli idziesz na badania kontrolne i pobiora ci krew, to proboweczki wedruja do nawet setki kilometrow do laboratorium, ktore je zbada?
    • melord Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 29.07.12, 15:20
      sponsorzy opanowali imprezy sportowe od wielu lat
      przelomem byla olimpiada w Atlancie w 1996 roku "zorganizowana i pojona" przez Coka-Cole i nastepcy poszli tym samym torem
      w zwiazku z tym konkurencji na stadionach nie ma,jeden poi drugi karmi,organizatorzy zarabiaja tym sposobem ekstra pieniadze

wybieram sie wlasnie na Legie a tam dominuje od lat Pepsi-Cola
      mecz chce ogladac,pepsi nie musze pic
    • malkontent6 Re: efka nie może przestać walczyć z wiatrakami 29.07.12, 16:15
      Trzeba przysnać Ewci konsekwencję w wypowiedziach - jej się nie podoba nic co nie jest rosyjskie.
    • a74-7 Re: Efka nie tylko walczy z wiatrakami, ... 29.07.12, 18:17
      pimpus powiem krotko : jak sie wielkie weselisko robi - nie karmi sie gosci a la card ,bo nie oplaca sie .
      Zastanowic sie trzeba dlaczego kraje zabiegaja zeby miec olimpiade u siebie .
      • pimpus18 Re: Efka nie tylko walczy z wiatrakami, ... 29.07.12, 18:39
        No może to i bardzo tak jak piszesz, tu jest jednak forum dyskusyjne i bardzo sobie cenię coś ciekawego, własnego, prawdziwego przeczytać.

Mimo że z Evą często się nie zgadzam, to jednak utrzymuje ona poziom dyskusji.

To trzeba jej przyznać.

A czego tak wielu zupełnie nie potrafi.
    • eva15 McDonalds zabronił restauracjom sprzedaży frytek! 29.07.12, 19:02
      No pięęęknie!!! Mc Donalds zabronił innym restauracjom sprzedaży frytek!

Zaraz Ci Igor, mara i feluś powiedzą, że nie rozumiesz, co to jest sponsoring i wszystko jest prawidłowo!
      • igor_uk Re: McDonalds zabronił restauracjom sprzedaży fry 29.07.12, 19:18
        Ewa,tak sade,ze felus nic mnie nie bedzie tlumaczyc,a tylko postara sie napisac cos o zrodle tej informacji.Co zrobi mara trudno zgdanac.
      • a74-7 Re: McDonalds zabronił restauracjom sprzedaży fry 29.07.12, 19:24
        nie do konca ruskie napisali prawde albo ja nie do konca ruskich czytalam ,
        wolno sprzedawac frytki z ryba ( po angielsku ) tego nie mogli zabronic :-)Lokalny specyjal :-)
        Ale biznes is biznes :-0 MDis i CCola wlozyli pieniazki w sponsorship tylko i wylacznie w celu zarobku ,
        wiec o co biega efciu ?
        • igor_uk a74-7 . 29.07.12, 19:34
          "Ruskie" wszystko dobrze napisali,bo te "ruskie" mieszkaja w UK i mozesz byc pewna tego,ze na zmywaku nie pracuja.Czyli wychodzi na to,ze Ty nie do konca doczytala tego,co "ruskie" napisali.
          A napisali dokladnie to :
          "Единcтвеннaя лaзейкa в дoгoвoре – кaртoшкa фри мoжет быть пoдaнa c рыбoй. "
          A co ma zrobic restauracja,jak konsument nie chce ryby,a tylko same frytki?
          • a74-7 Re: a74-7 . 29.07.12, 20:00
            witaj jegorku ;-)
            nie bierz mojego powiedzonka "ruskie" jako offence, zawsze tak pisze ;-)
            ale evunka napisala :
            No pięęęknie!!! Mc Donalds zabronił innym restauracjom sprzedaży frytek! Nie do konca prawda :-)
            A w innym watku wyszlo ze wszysstkim restauracjom w L. zabroniono sprzedazy frytek co jest klamstwem , o czym dobrze wiesz sam :-)
            Jak tu mozna dyskutowac o silach niewidzialnych z kims tak sfrustrowanym ?
            Sorry jezdem ;-)

• igor_uk Re: a74-7 . 29.07.12, 20:19
              W zalinkowanym przez mnie artykule napisano:
              "Олимпийcкие бoccы зaпретили вcем 800-м рacпрocтрaнителям еды нa Игрaх прoдaвaть кaртoфель из-зa «cпoнcoрcких oбязaтельcтв»"
              Oczewiscie w Londynie sa male rodzinne restauracje,ktore nie nie sa oficjalnymi dostarczycielami zarcia dla uczestnikow i gosci Olimpiady,ale 800 dostarczycieli,to naprawde powazna liczba i napewno obejmuje wiekszosc duzych producentow przekaske i obiadow.
              • felusiak1 Re: a74-7 . 29.07.12, 21:28
                igor napisz jasno, ze chodzi o wioskę olimpijską a nie cały londyn.
                jeśli McD zapłacił za wyłaczność to żąda wyłaczności. Kokakola jest sponsorem igrzysk od 1928 roku i ma kontrakt do 2020 podobnie jak McD. i nic na to nie poradzisz i nie ma o czym mówić. chyba że uwielbiasz rąbać sieczke.
                nie chcesz chyba sugerować, że nie można kupić samych frytek poza wioską olimpijską?
                • igor_uk Re: a74-7 . 29.07.12, 21:48
                  Nie moge tego napisac felus.Poniewaz to obejmuje wszystkie objekty olimpijskie,ktore sa w roznych miejscach .
                  Czy wiesz czym jest wioska Olimpijska?

Aha,Coca Cola i po polsku chyba pisze sie - Coca Cola.
                  • a74-7 Re: a74-7 . 29.07.12, 22:24
                    pozwolisz jegorku ze zapytam czym jest wioska olimpijska :-)
                    Ok 800 rest . na 4.5 tys rest w Londynie ?
                    te 4.5 to tylko rodzinne restauracyjki?
                    • mara571 walka byla rzeczywiscie ostra 29.07.12, 22:47
                      wedlug Szwajcarow i Guardiana sponsorzy dali organizatorom 1,8 mld euro.
                      Prawo wylacznoscui na frytki mial dostac MD na wszystkich obiektach olimpijskich i w strefach wokol. Opdpowiednie oswiadczenie wydano 11 lipca.
                      Wyjatkiem miala byc narodowa potrawa Fish & Chips.
                      Londynczacy sie strasznie wkurzyli i w koncu dopuszczono do dalszych wyjatkow np dla kurczaka z papka z zielonego groszku i frytkami. Oczywiscie poza obiektami olimpijskimi.
                      Szwajcarzy pisza, ze MD ma 4 wielkie bary na terenach olimpijskich, jeden ma 1500 miejsc z widokiem na station olimpijski.
                      Igor, poszukaj troche w lokalnej prasie londynskiej, moze cos pisza np. o cenach.

www.tageswoche.ch/de/2012_30/international/443620/london-erstreitet-die-freie-pommes-wahl.htm
                    • igor_uk Re: a74-7 . 30.07.12, 16:45
                      Chyba nie polapalas o co chodzi.
                      Zakaz obejmuje 800 dostarczycieli jedzenia dla uczestnikow i gosci Olimpiady ,a nie 800 restauracji.
                      • felusiak1 Re: a74-7 . 30.07.12, 17:01
                        bijesz pianę igor. McD ma wyłaczność i nie ma o czym mówić. zapłacił za wyłączność i chce mieć to za co zapłacił. kokakola zapłaciła a to oznacza, że oprócz może być tylko sok i woda produkcji kokakoli. nie może być pepsi. tu nie ma o czym dyskutować chyba, że chcesz się bawić w demagogię.
                        • igor_uk felus. 30.07.12, 17:27
                          Juz napisalem do ciebie,ze nic do McDonalda nie mam.
                          Przeciez McDonalds mogl zazadac i to,zeby w programu igrzysk olimpijskich weszli takie konkurencje ,jak :
                          1.Kto szybciej zje hamburgera (oczewiscie hamburgera McDonalds).
                          2.Kto wiecej zje hamburgerow .
                          ......................
                          I tak po kolei caly asortyment zarcia z McDonaldsa.

Zazadac moze,ale to nie McDonald decydowal by o tym,czy tak ma byc.
                          • felusiak1 Re: felus. 30.07.12, 17:33
                            nie zapuszczaj się w demagogię. jak ma być jest napisane w kontrakcie.
                            watpię aby IOC podpisywał kontrakt pod pistoletem.
                • eva15 Ty feluś jesteś dobrze rąbnięty 29.07.12, 23:43
                  z jednej strony oburzasz się na nadmierną władzę koncernów, z drugiej z pełnym zrozumieniem wypowiadasz się o ich zapędach monopolistycznych, które nie mają NIC wspólnego z kapitalizmen, czyli z wolną gospodarką rynkową i konkurencją.
                  Toć komuna była uczciwsza - z góry narzucała monopol , co było znacznie tańsze i znacznie bardziej przejrzyste, a przez to siłą rzeczy bardziej demokratyczne, ha, ha.
                  • j-k bzdury 29.07.12, 23:52
                    eva15 napisała:
                    > z jednej strony oburzasz się na nadmierną władzę koncernów, z drugiej z pełnym
                    > zrozumieniem wypowiadasz się o ich zapędach monopolistycznych, które nie maj
                    > ą NIC wspólnego z kapitalizmen, czyli z wolną gospodarką rynkową i konkurencją.
                    >

> Toć komuna była uczciwsza - z góry narzucała monopol , co było znacznie tańsze
                    > i znacznie bardziej przejrzyste, a przez to siłą rzeczy bardziej demokratyczne
                    > , ha, ha.

kapitalizm, a demokracja - to dwie rozne sprawy
                    kto Ci tych bzdur naopowiadal, ze kapitalizm = demokracja ?
                  • felusiak1 Re: Ty feluś jesteś dobrze rąbnięty 30.07.12, 01:45
                    droga eviniu, królowo niwomowy. ne oburzam się na władzę koncernów gdyż one takowej nie mają. zaden koncern nie może mnie zmusić do kupowania jego produktów. tylko rząd może mnie do tego zmusić, tylko rząd posiada aparat przymusu. oburzam się na nadmierną ingerencję rządu w business. oburzają mnie regulacje prawne wyprodukowane w parlamentach, ktore preferują wielkie koncerny jednocześnie kosząc z rynku małe firmy.
                    oburza mnie spanie ustawodawców z wielkim businessem. w całości winie za to ustawodawców. business zawsze będzie starał się uzyskać dla siebie jak najlepsze warunki ale władza nie ma w tym interesu aby na przykład preferować I-phone ponad smartphone.
                    władza ma dwa zadania do spełnienia. obronę granic i dostarczanie poczty.
                    w przypadku olimpiady mamy do czynienia z prywatną firmą układajacą się z inną prywatną firmą. nie ma przymusu kupowania biletów na stadion, nie ma nawet przymusu oglądania tego w telewizji.
                    • eva15 USA właścicielem historii i jej dziedzictwa? 30.07.12, 02:38
                      felusiak1 napisał:

> droga eviniu, królowo niwomowy.

Nie wiem, co to jest "niwomowa" podobnie jak nie wiem, co to jest "pozatem" w twoich postach. Mogę się tylko domyślać, że to coś bardzooo mądrego, skoro tak piździsz - mówiąc po twojemu, by zejść na zrozumiały dla ciebie poziom. .

Zeszliśmy na ten poziom, więc dalej:

>ne oburzam się na władzę koncernów gdyż one takowej nie mają. zaden koncern nie może mnie zmusić do kupowania jego produktów.

POważnie? A jak zasiadłbyś na trybunie olimpijskiej w Lodynie, to też by cię do niczego nie zmuszono? I co - zarządziłbyś tam, siedząc godzinami, głodówkę-protest od jedzenia i picia?

> tylko rząd może mnie do tego zmusić, tylko rząd posiada aparat przymusu. oburza
                      > m się na nadmierną ingerencję rządu w business. oburzają mnie regulacje prawne
                      > wyprodukowane w parlamentach, ktore preferują wielkie koncerny jednocześnie kos
                      > ząc z rynku małe firmy.

Nooo, dokładnie o tym piszę, poczciwino- bystrzaku.. Mnie to też oburza.

> oburza mnie spanie ustawodawców z wielkim businessem. w całości winie za to ust
                      > awodawców. business zawsze będzie starał się uzyskać dla siebie jak najlepsze w
                      > arunki ale władza nie ma w tym interesu aby na przykład preferować I-phone pona
                      > d smartphone.
                      > władza ma dwa zadania do spełnienia. obronę granic i dostarczanie poczty.

Poważnie? Serio sądzisz, że lud na to tylko ma płacić podatki? Ciekawe czemu nie chcesz sprywatyzować poczty, możesz to wyjaśnić? Bo o obronę granic nie pytam - to już dawno w USA sprywatyzowano, podobnie jak wojny napastnicze..Ciekawi mnie więc, co cię napadlo akurat z pocztą....

> w przypadku olimpiady mamy do czynienia z prywatną firmą układajacą się z inną
                      > prywatną firmą.

Taak... A jaka to była firma prywatna - ta historyczna, wielowiekowa zwana "olimpiadą grecką", która się ułożyła z McDonadls i Cocą? Kto był właścicielem HISTORII układającym się z monopolistycznym kapitałem?

> nie ma przymusu kupowania biletów na stadion, nie ma nawet przymusu oglądania tego w telewizji.

Ba, feluś, ty bystrzaku - nie ma nawet przymusu jedzenia i picia. To WOLNY wybór, pod warunkiem, że żresz na stadionach i wokół nich Mc Donaldsowe produkty i pijesz Cocę. Ale przecież ani jeść ani pić nie musisz. Jest wolność wyboru - jeść i pić albo NIE!
                      • felusiak1 Re: USA właścicielem historii i jej dziedzictwa? 30.07.12, 04:29
                        eva15 napisała: A jak zasiadłbyś na trybunie olimpijskiej w Lodynie, to też by cię do niczego nie zmuszono?
                        Nikt mnie nie zmusza do zasiadania na trybunie. mam wybór. Z reguły władza nakazuje nie dajac wyboru. To się nazywa police power i należy wyłacznie do władzy.
                        Pozatem uprawiasz czystą demagogię.
    • bluejays Doskonaly watek, ... jak zawsze zreszta. 29.07.12, 22:31
      Rzuca on czytajacych wrecz na kolana. Dlaczego? No wlasnie ...
      • misterpee Re: prwatne firmy umawiaja sie zeby: 30.07.12, 02:31
        zakazac sprzedazy frytek poza ich biznesem
        wybrac obame albo romney naprezydenta
        sprzedac zasoby wodne pustynnemu panstwu z drugiego konca swiata, albo Coca Coli
        dac obcemu panstwu nadzor nad internetem i telefonami.

to wszystko jest nietylko wielka centralizacja na skale wieksza niz za KOMUNY, to jest uznanie wlasnego panstwa po jurysdykcje obcym. McDonalds to tylko maly fragment tego planu.
        • a74-7 Re: prwatne firmy umawiaja sie zeby: 30.07.12, 14:26
          niech evusia sobie przeczyta wywiad z H.W.Rosentalem '76
          a potem poucza innych i swoje frustracje na temat wolnego wyboru wylewa :-)
          No i niech napisze o metodach prewencyjnych
          • misterpee Re: od powiedz anglikow dla McDonaldsa 30.07.12, 20:53
            to www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=192223944241349&set=a.119065881557156.20092.118365728293838&type=1&theatermusicie zobaczyc i dopiero potem skompetowac, Teraz dopiero widac jak wiele wspolnego ze zdrowym rozsadkiem maja felusie i jego bracia.
      • aneta360 Re: Doskonaly watek, ... jak zawsze zreszta. 05.08.12, 22:05
        zagdzam sie
    • a74-7 Re: Brytyjska olimpiada McDonaldsa, Coca-coli i w 30.07.12, 21:12
      wyglada na to ze misterpee jest w wyraznej opozycji do Coca Coli, do braku wyboru , ale wybral zalozenie konta na FB najwiekszego internetowego szpiega
      • misterpee Re: olimpiada zapowiada sie powaznie 31.07.12, 02:55
        jest na ten tema video : ponad godzine ogladania , dla znajacych jezyk angielski.
        www.youtube.com/watch?v=2Ny_8ZGjK1s&feature=related
        • a74-7 Re: olimpiada zapowiada sie powaznie 31.07.12, 11:31
          znamy ,znamy , :-)
          Idac teoria spiskowa - byc moze ubezpiecza vestminster i podzieli on losy budynkow na Manhatanie ktore zostaly ubezpieczone tuz przed atakiem .Juz od stycznia mowia ze ponoc woda go podmywa :-)
          Przezywszy kilka atakow na londyn - mozna spodziewac sie wszystkiego .
          Raczej stawiam na Can 1 ten pod piramidka na kanary warf,tam mozna wiele przekretow przykryc .

Ale pozwolisz ze zapytam jaka ma byc prewencja , opracowal juz ktos plany ?

bo na razie tak sobie piastkami machamy tylko ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka