Dodaj do ulubionych

USA to juz 3 swiat

13.08.12, 02:50
Zdecydowalam napisac porownanie po wycieczce w USA. Po przejechaniu granicy od razu rzuca sie w oczy brud i niechlujstwo. Miejsca turystyczne jak park kolo Niagary to w miare mozna powiedziec ladny. Ale wystarczy wyjechac GLOWNA ulica jedna przecznice za tym centrum turystycznym i normalne geto. Co drugi i biznes zabity deskami. A to co jeszcze funkcjonuja tez sie wala. Hotel, nie Marriott ale wcale nie tanie tez sie zaczynal walic. Pokuj mozna powiedziec w miare. Ale w basenie woda metna z bialym nalotem, kafelki niektore to calkiem zardzewiale jak i lezaki ktore wogole byly polamane. Vending machines nie dzialaly. Wogole polowa rzeczy w tym hotelu nie dzialala. Ulice te glowne gdzie przy malls (nie mowie o tych malych bo tam strach jechac) oznakowane katastroficznie, swiatla wisza na drutach i maly nawet wiaterek nimi powiewa. Normalna prowizorka. W Kanadzie takiego czegos sie nie spotka. Drogi dosc dobrze oznakowane, swiatla drogowe sa na metalowych slupach. Hotel w Quebecu o podobnej cenie ale duzo i to duzo wiekszej jakosci. Byl o wiele i to wiele czystszy, i base z czysta woda, silownia itd. Obsluga tez o WIELE, WIELE milsza i uprzejmiesza. W Quebec to bonjour madame, merci madame, let us know if you need anything... . W Stanach, to caly czas odnosilo sie wrazenie ze sie im przeszkadza. Podrozujac w Europie z takim brudem, smrodem i niechlujstwem jaki jest w Stanach tez sie nie spotkalam. Sa biedni tak w Kanadzie jak i w Europie ale nie ma tam strachu wjechach w jakas ulice a w Stanach to jak gps poprowadzil nas w takie uliczki to tylko modlilismy sie by jak najszybciej wyjechac. Normalnie strach. Kilka lat temu bylam w Kaliforni ale przynajmnienj w San Francisco tego tak nie widac. Ale w New York State to normalna Afryka czy Meksyk. To juz nie kraj upadajacy to juz kraj 3 swiata.
Obserwuj wątek
    • misterpee Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 03:44
      w porownaniu z USA POlska jest o niebo przyzwoitsza, slumsow nie widac, kwiatki przed domami, miasta zadbane. Polecam zwiedzanie deugiego swiata, Argentyna i Chile sa moimi ulubionymi miejscami, jest bezpiecznie, hotele dobre, a do Foz do Iquacu, Niagara sie nie umyla. Brazylia jest drogaale plaze sa o niebo piekniejsze od USA.
      Sa jednak ludzie, dla ktorych USA jest wspaniale, plaze w Texasie najczystrze na swiecie, a Atlantic City idealnym rajem na ziemi . Zapytajcie sie Felusia, nikt go nie przekona ze sa jakies slumsy w USA.
      • zlotamajka Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 04:03
        Niagare to widzialam tyle razy ze szkoda mowic. Nic specjalnego. Pojechalismy troche na zakupy no i po inne wrazenia. Ale widze ze zakupy sie nie oplacaja no i nie ma sensu przekraczac tej granicy. Juz szybk tam moja noga nie postanie. Ale co jeszcze ciekawszego widzialam to byli pracujacy seniorzy. W kilku miejscach pracowali ludzie dobrze po 70tce. Musza jak widac do rentciny/emerturki dorabiac a moze renciny wcale nie maja. Az szkoda. Powinni siedziec w domu i wnuki bawic.
        • ligiv5 Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 04:12
          majka-taka jest obecnie USA. Emeryci pracuja wszedzie nie tylko w Niagarze. Na pol etatu pracodawca na jedna zmiane zatrudnia dwoch. placi im minimum i nie placi zadnego ubezpieczenia. Mlodziez po uniwersytetach i szkolach nie pracuje, dostaje welfare lub gdzies na czarno dorabia inna "prostytucja". USA jest kaput. Chyba juz wszyscy wiedza jak wyglada dzisiaj Detroit.
          • gocha033 tak wyglada Francja i Polsza i Rassija 13.08.12, 11:48
            jakies novum odkrywasz ?
      • zlotamajka Ameryko: posprzataj u siebie 13.08.12, 04:40
        Zamiast pouczac innych jak maja zyc. USA gnije i sie wali doslownie i nie tylko. Chyba czas odbudowac swoj kraj szczegolnie jesli sie ma imperialistyczne ciagnoty. Toz to hanba i wstyd by kraj nazywajacy sie najsliniejszym na swiecie i jako przyklad gnil w brudzie i sie walil.
    • ligiv5 Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 03:58
      Niagara po stronie USA to szlams w 90%. Tak jak piszesz. Na Goos Island jest park stanowy, a tam pomnik tesli, to ten ktory USA skonstruowal pierwsza elektrownie wodna na Niagarze. Czy uwierzycie panstwo ze to narod Jugoslowianski ufundowal Ameryce ten pomnik? No ale narod NY glosowal aby Goose Island zostawic nie naruszonym, nie dla komercyjnej dzialalnosci i dobrze bo to by byl nastepny szlams dzisiaj. Bywalem tam kilka razy w przeciagu 6 miesiecy, az sie w pale nie miesci ze po przekroczeniu pareset jardow do Kanady jest sie w swiecie zupelnie innym. Jest tam park i komercyjnosc kwitnie na calego. Czysto i wykwintnie, Hoteli co niemiara.
      Pomyslalem sobie, no w USA szlams i to w jednym z najbardziej uczeszczanych miejsc turystycznie na swiecie?. Well, jak sie wspomaga jednego bully na BW to kasy na USA image nie ma.Wstyd i hanba.
      • zlotamajka Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 04:33
        > Pomyslalem sobie, no w USA szlams i to w jednym z najbardziej uczeszczanych mi
        > ejsc turystycznie na swiecie?. Well, jak sie wspomaga jednego bully na BW to ka
        > sy na USA image nie ma.Wstyd i hanba

Otoz to. I to panstwo ma czelnosc innych pouczac. Niech najpierw u siebie pozadek zrobia. Doslownie. Ten kraj gnije i sie wali od srodka i to doslowie i w przenosni.
    • felusiak1 i nie ma krawężników 13.08.12, 05:03

• br0fl0vski Re: i nie ma krawężników 13.08.12, 07:49
        a tu inny niz twoj punkt widzenia. oczywiscie kazdy wie ze ten osbnik bredzi.
    • bywszy1 Re: wszystko do d...+ 13.08.12, 08:51
      Re: USA to juz 3 swiat

zlotamajka 13.08.12, 04:03Odpowiedz

Niagare to widzialam tyle razy ze szkoda mowic
      • romad2447 Re: dla poprwaienia samopoczucia 13.08.12, 09:22
        proponuje nastepny shopping trip na Rodeo Drive w Beverly Hills.
    • bywszy1 Re:to moze juz czas do Ojczyzny + 13.08.12, 08:53
      wracac?

• przyjacielameryki Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 10:00
      Ale bzdury koślawa tworzysz. Robisz to celowo czy masz po prostu zeza i wszystko widzisz w krzywym zwierciadle?
      Ja dwukrotnie podróżowałem samochodem po USA, byłem również w Niagarze a pózniej po Kanadzie przez Toronto i dookoła Wielkich Jezior(z wyjątkiem Superior) wjeżdżając ponownie do USA w Michigan(Sault Ste. Marie). Zjechałem cała Zachód od Yellowstone po San Francisco kas Vegas i Los Angeles. Zwiedziłem wszystkie Parki Narodowe na Zachodzie, wszędzie schludnie i czysto, świetne oznakowania, świetne trasy turystyczne, ludzie bardzo grzeczni, żadnych śmieci, petów . . . . ., etc. Małe miasta i miasteczka nudne i nie ciekawe ale bardzo czyste, duże parkingi, szerokie ulice, absolutny spokój w miastach. San Francisco przejechałem wzdłuż i w szerz(jak Steve McQueen w Bullicie - góra-dół), podobnie L.Angeles, Salt Lake City, Las Vegas, Denver a wcześniej jeszcze Nowy Jork i wiele, wiele małych miast i miasteczek.
      W Toronto są tramwaje i czasami miasto to przypominało mi Warszawę. W Kanadzie nocowaliśmy min w Sudbury(wyjątkowo obskurne). Ale na tej trasie do do Michigan małe miasteczka i wioski były również bardzo obskurne(w Polsce już trudno takie znależć). W USA nie widziałem takich , natomiast zdarzało mi się widzieć opuszczone całe małe miejscowości i to robiło przykre wrażenie, tym bardziej że tam nic się cały czas nie dzieje, nikt tym się nie interesuje. Ale po USA fantastycznie podróżuje się właśnie samochodem i tylko indywidualnie(żadne wycieczki). Świetne autostrady i zwykłe drogi, duże i czyste parkingi, tanie i na niezłym poziomie motele czy hotele klasy Holiday Inn(dobre na jedną noc). Wiem, bo ja tam byłem, jadłem piłem . . . . . . . . . . !!! No wiesz co jeszcze chciałem powiedzieć koślawa!
      • misterpee Re: przyjacielaam. bajki z tysiaca i jednej nocy. 13.08.12, 12:49
        nie mam czasu zeby ta fantazje komentowac
        • wtopek Re: przyjacielaam. bajki z tysiaca i jednej nocy. 13.08.12, 13:02
          akurat Niagara to czyste i zadbane miasto, byłem i widziałem

nie wiem czemu ma służyć wyciąganie samych negatywnych miejsc, bo idąc tym śladem można znaleźć kiepskie widoki w i w Zurychu, Dubaju czy Calgary
    • przyjacielameryki Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 12:46
      ligiv5 napisała:

> Tu wiecej obrazkow z okolic Niagary.
      >
      > www.flickr.com/photos/afitabny/favorites/with/6391737703/#photo_6391737703

Ale ty masz trociny w mózgu!!!!!
      Popatrz sobie jak wygląda miasto Niagara bo widzę że nie masz o tym zielonego pojęcia.
      www.google.pl/search?q=Zdj%C4%99cia+miasta+Niagara&hl=pl&client=firefox-a&sa=G&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=P9ooUIHcM4zBswal5ICoBw&ved=0CE0QsAQ&biw=1272&bih=640
      • malkontent6 Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 13:47
        Nie przekonasz ich. :(
        • przyjacielameryki Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 14:03
          malkontent6 napisał:

> Nie przekonasz ich. :(
          >

Ja wiem, ale czasami nerwy mi już puszczają na tę ohydną propagandę. Wszędzie, tak jak napisał wtopek można znależć badziewiaste miejsca: i w Paryżu, i w Genewie i w Monachium ale co to oznacza??

Ps. O co chodzi tym zadymiarzom, zorganizowana akcja czy to efekt osobistych niepowodzeń, frustracji i nienawiści do wszystkiego co żyje??
      • br0fl0vski Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 14:33
        wszystko to ladne po kanadyjskiej stronie bo sa dwa miasta po obu stronach granicy
      • zlotamajka Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 16:19
        Tak to jest jak sie kieruje tylko googlem. Te zdjecia to 95% kanadyjska strona. Gdybys byl to bys wiedzial. Zreszta powiedzialam ze nawet po amerykanskiej przy wodospadzie jest ok. Park calkiem ladny, oznakowany itd. Problem jak sie odejdzie doslownie jedna przecznice od tego parku. Tam kompletny slams/geto. Strach bylo jechac i to byla glowna ulica. Po kanadyjskiej stronie tez miasto dalej od wodospadu najlepiej nie wyglada ale nie jest slamsem. Taka to roznica. Ale tego google ci nie pokaze koles.
        • przyjacielameryki Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 16:29
          zlotamajka napisała:

> Tak to jest jak sie kieruje tylko googlem. Te zdjecia to 95% kanadyjska strona
          > . Gdybys byl to bys wiedzial. Zreszta powiedzialam ze nawet po amerykanskiej p
          > rzy wodospadzie jest ok. Park calkiem ladny, oznakowany itd. Problem jak sie
          > odejdzie doslownie jedna przecznice od tego parku. Tam kompletny slams/geto. S
          > trach bylo jechac i to byla glowna ulica. Po kanadyjskiej stronie tez miasto da
          > lej od wodospadu najlepiej nie wyglada ale nie jest slamsem. Taka to roznica.
          > Ale tego google ci nie pokaze koles.

Co Ty pleciesz?? Ja byłem w Niagarze i w Toronto i wiem jak te miasta wyglądają. W każdym mieście są nieciekawe miejsca i w Niagarze również, ale żeby koncentrować się tylko na minusach????. Ten link to zdjęcia robione przez różnych ludzi z różnych miejsc. Ja mam podobne( z samego USA ponad 3000) ale nie mam zwyczaju wrzucać do internetu.
          • zlotamajka Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 16:37
            Nie pisze tu o "nieciekawych" miejscach" ale o tym ze poza parkiem przy wodospadzie i kilkoma malls to jedno wielkie gheto gdzie co drugi dom i sklepik zabity deskami i gdzie strach ulicami jezdzic. Nawet glowne ulice nie oznakowane odpowiednio. Tego w Europie czy w Kanadzie nie widzialam. I na tym koncze denna "dyskusje" z toba.
            • br0fl0vski Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 16:43
              syf mozna znalesc wszedzie
              • przyjacielameryki Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 17:14
                br0fl0vski napisał:

> syf mozna znalesc wszedzie

Brawo broff. A już na pewno go się znajdzie jeżeli się go szuka w iście stachanowskim stylu.
                • br0fl0vski Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 17:22
                  mnie nie o syf idzie a o proces produkujacy ten syf . od dobrych 40 lat , moze i dluzej widoczny jest odplyw produkcji nie tylko z usa ale i innych krajow zachodnich do panstw 3 swiata. prowadzi to nieuchronnie do obnizenia stopy zyciowej. i nie zmieni tego nowy iphone czy hdtv czy jeszcze inne gowno bo istotne jest ile kasy zostaje w rece po odciagnieciu podatkow. realnej kasy jest coraz mniej. taka smutna prawda.
                  • zlotamajka Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 17:41
                    Ten syf wlasnie pokazuje jak daleko ten proces zaszedl a zaszedl bardzo daleko. Widac ze to kiedys chyba ze 20 lat jak nie wiecej lat temu bylo dostatnia i uprzemyslowiona okolica. Niewiele z tego juz zostalo. Tylko geto. Jest to wrecz smutne.
              • zlotamajka Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 17:15
                Syf syfowi nie rowny. Wszedzie mozna spotkac syf ale to co widzialam w NYstate to na poziomie slamsow Meksykanskich czy afrykanskich. Ot roznica. Jak pisze moja noga tam juz nie postanie.
                • przyjacielameryki Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 17:22
                  zlotamajka napisała:

> Syf syfowi nie rowny. Wszedzie mozna spotkac syf ale to co widzialam w NYstate
                  > to na poziomie slamsow Meksykanskich czy afrykanskich. Ot roznica. Jak pisze
                  > moja noga tam juz nie postanie.

I na tę wiadomość i wszystkie indeksy na giełdach polecą w dół! Dolar już traci i euro traci . . . . . i złotówka straci.
          • br0fl0vski Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 16:37
            zacytuje felusiaka "kazdy wierzy w co chce wierzyc" i dodam ze mieszkalem tam 4 lata
    • malkontent6 Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 13:43
      Masz rację, Mańka, bieda u nas.
      • igor_uk malkontent. 13.08.12, 15:42
        A przeciez majka napisala tylko to,co widziala na wlasne oczy.
        Wspominalem juz nie raz,ze w UK od jakiegos czasu okazuje sie sporo Polakow reemigrantow z USA. To co oni opowiadaja,pokrywa sie w calosci z tym,co napisala majka. Tobie udalo sie,ciesze sie za ciebie,ale setkam tysiecy,jak nie milionam,nie udalo sie .moze oni sa gorsi od ciebie,ale rowniez zasluguja na godne zycie.
        • malkontent6 Re: malkontent. 13.08.12, 16:04
          igor_uk napisał:

> Wspominalem juz nie raz,ze w UK od jakiegos czasu okazuje sie sporo Polakow re
          > emigrantow z USA.

A oni byli w USA legalnie?
          • igor_uk Re: malkontent. 13.08.12, 17:51
            Jeden mieszkal w Stanach od 1990 roku i byl tam legalnie,sam mnie powiedzial.Innych o to nie pytalem.
            • malkontent6 Re: malkontent. 13.08.12, 18:33
              Różnie się tu ludziom powodzi, jednym lepiej, innym gorzej. Imigranci na ogół daja sobie radę.

Ja osobiście nie znam Polaków, którzy wyjechali do Anglii w poszukiwaniu pracy. To nie znaczy, że takich nie ma, ale nie jest to powszechne zjawisko.
              • igor_uk Re: malkontent. 13.08.12, 19:07
                Nigdy nie bylem w Stanach,chociaz mam zamiar tam pojechac (bardo powaznie zostanowiam sie o kupnie tam nieruchomosci,o czym juz kiedys wspominalem).Cala wiedza o USA,to prasa,TV i opowiadanie tych,kto tam byl .Najwiecej dowiedzialem sie od mojego sasiada (Amerykanina z pobliskiej bazy wojskowej),z ktorym za dwa lata zdazyli pogadac o wszystkim.
                otoz,z tego wszytkiego powstal u mnie obraz Ameryki bardzo kontrastny.W nim miescia sie i opowiadanie majki,jak rowniez i to co pisze przyjacielamerykanski.
                Prawdopodobnie "Ameryk" jest wiele.
                Przeciez taka Ameryka rowniez istnieje:

• malkontent6 Re: malkontent. 13.08.12, 19:11
                  igor_uk napisał:

> Prawdopodobnie "Ameryk" jest wiele.

Tak, Ameryka jest dokładnie taka jaka sobie stworzysz.
                  • igor_uk Re: malkontent. 13.08.12, 19:28
                    To nie odpowiedz.
                    Takie Ameryki juz sa,ich nie trzeba tworzyc.
                • felusiak1 Re: malkontent. 13.08.12, 19:38
                  Rosji jest wiele i Francji jest wiele i Anglii jest wiele.
                  To kwestia tego co kto chce wyeksponować w celu utwierdzenia się we własnym światopoglądzie.
                  Jest Park Avenue i jest East 136 Street, Jest Newski Prospekt i jest uliza Zabutyrskaja.
                  A w Warszawie jest Marszałkowska i jest też Brzeska.
                  • igor_uk felus. 13.08.12, 19:40
                    Ale w Polsce nie ma takich slumsow,jak w Stanach.W Rosji,zreszta,rowniez.
                    • felusiak1 Re: felus. 13.08.12, 22:00
                      jeszcze nie ma ale to tylko kwestia czasu.
                      rozwarstwienie postepuje.
                  • zlotamajka Re: malkontent. 13.08.12, 20:03
                    Felus krecisz. W PL jezdzilam i po Wawie i Krakowie i malych wioskach. Ale nigdzie i to NIGDZIE nie widzialam miasta czy wioski tak w PL jak i gdzie indziej w Europie gdzie poza JEDNA CZY DWOMA ULICAMI to domy zabite deskami, szyldy wisza na jednym gwozdziu i okna powybijane. I jakby nie bylo Niagara to niby turystyczne miasto. Nie chodzi tu ile ma sie kasy. Nawet mieszkaja w jakims Ritz czy Hilton i jadac do nalepszych butikow (takich tam nie ma) nie jest przyjemnie takimi ulicami. Nawet Hwy byl zle oznaczony i niechlujny. Wiec nie krec Felus. Moze ci to nie przeszkadza i juz sie przyzwyczailes. Ale na innych dobrego wrazenia to nie robi.
                    • felusiak1 Re: malkontent. 13.08.12, 22:03
                      społeczeństwa europejskie są niemobilne. w usa ludzie przeprowadzają się do innych miast, stanów a w ich miejsce nie ma nikogo.
                      obserwujemy obecnie exodus z północy na południe. a w dodatku stan nowy jork gdzie leży niagara wyludnia się a ten rejon wraz z buffalo zaliczny jest do tzw. depressed areas.
                      jak się to mówi tax base wysechł.
                      • zlotamajka Re: malkontent. 13.08.12, 22:33
                        Tak New York State, jak i Michigan, Ohio itd naleza do "depressed areas". Tylko dlaczego. Przeciez to byl hub przemyslu i fabryki jeszcze pozostaly. Walace sie, z powybijanymi oknami, czesto bez scian czy dachu ale resztki zostaly. Wiec co sie stalo? I co sie robi by temu zapobiec? Czy ten przemysl przeniosl sie na poludnie Stanow? Chyba raczej do Meksyku, Chin i Indi. Co do niemobilnosci spoleczenstw w Europie to sie zmienia. W samej PL nie ma chyba osoby/rodziny ktora nie ma/nie zna kogos zagranica. I tak jest wszedzie. Ale PL czy inne czesci Europy tak nie wygladaja.
                      • igor_uk felus. 13.08.12, 22:55
                        Nie bede mowic o calej Europie,ale Angliczanie bardzo mobilne.Za praca potrafia jechac na drugi brzeg wyspy,sprzedajac dom i wszystko,co bylo w nim.
                        Od lat to obserwuje z duzym zdziwieniem .
    • rozpusszczona Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 14:58
      Jak sie czwarta klasa podruzuj to i co sie spodziewac.
      Bzdury opowiadac. Prawda jest taka ze jak masz kase to jest ci wspaniale, jak masz troche kasy to jest ci dobrze a jak jej nie masz to nie jest wesoly. U ciebie jest najwyrazniej nie za wesolo
      • misterpee Re: wesolo 13.08.12, 15:37
        podroze z kasa i bez kasy. Jak masz kase to jedz do Indi, zatrzymaj sie w Majaradza palacachi ogladaj bide ze swojego luksusowego okna. W USA wielkie wrazenie na glupkach robi Miami z palacem Versacci i tlumem gejowskim na South Beach. Kazdy glupi tez mazy o wygranej w lotka - a wiec cudowne Las Vegas i przepiekny Hollywood. Dla intelektualistow to juz jest East Hampton i , co za podniecenie, Fire Island. Wszystko to nie jest warte zlamanego szelaga w porownaniu do Chateau de Loire, albo cudownej Segowi, Amalfi, Sloweni, Slowacji, Niemiec, ...calej Europy. A Niagara niknie w porownaniu do Foz de Iquacu, Victoria Falls...
        • przyjacielameryki Re: wesolo 13.08.12, 16:22
          misterpee napisała:

> podroze z kasa i bez kasy. Jak masz kase to jedz do Indi, zatrzymaj sie w Majar
          > adza palacachi ogladaj bide ze swojego luksusowego okna. W USA wielkie wrazeni
          > e na glupkach robi Miami z palacem Versacci i tlumem gejowskim na South Beach.
          > Kazdy glupi tez mazy o wygranej w lotka - a wiec cudowne Las Vegas i przepiekny
          > Hollywood. Dla intelektualistow to juz jest East Hampton i , co za podnieceni
          > e, Fire Island. Wszystko to nie jest warte zlamanego szelaga w porownaniu do C
          > hateau de Loire, albo cudownej Segowi, Amalfi, Sloweni, Slowacji, Niemiec, ...c
          > alej Europy. A Niagara niknie w porownaniu do Foz de Iquacu, Victoria Falls...

Słowenii, Słowacji . . . . ! Ja dobrze znam te kraje, są ładne i sympatyczne ale nie ma najmniejszego porównania z USA a również dużo widziałem w USA. Ty nie wiesz co piszesz, chory jesteś, zle się czujesz, masz biegunkę?????
          Parki Narodowe i wiele miejsc w Yellowstone, w Grand Canyon, w Yosemite, w Bryce Canyon, Antelope Canyon, czy na Alasce to najpiękniejsze i najciekawsze miejsca na świecie i świetnie przygotowane do zwiedzania!!!!!!
          Weż ty może poznaj trochę tej Ameryki a pózniej się rozpisuj. Pisanie kompletnych bzdur na jakikolwiek temat to już chyba takie twoje hobby!
      • zlotamajka Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 16:23
        Popiersze, to nie byla podroz bo Niagara to zaden cel. Ale pierwszy raz bylam po amerykanskiej stronie i ten brud i bieda naprawde rzucila sia nam w oczy w porownaniu ze strona kanadyjska. W Europie nocowalam w schroniskach ktore byly czysciejsze z uprzejmniejsza i milsza obsluga niz dosc drogi hotel w Niagarze
        • przyjacielameryki Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 16:36
          zlotamajka napisała:

> Popiersze, to nie byla podroz bo Niagara to zaden cel. Ale pierwszy raz bylam
          > po amerykanskiej stronie.

No to pozwiedzaj trochę tej "amerykańskiej strony" i jak już trochę zapoznasz się z tamtą stroną to pogadamy.

Żebym ja, mieszkaniec Polski musiał tłumaczyć Amerykę(USA) Kanadyjczykom.
    • br0fl0vski Re: i nie ma krawężników 13.08.12, 16:27
      ty dalej w zaparte i tobie nawet do glowy nie przychodzi ze wklejanie tych twoich linkow z orkiestrami dentymi niemajacymi nic wspolnego z tym co dzieje sie w swiecie robia z ciebie idiote.
      rob tak dalej
      • felusiak1 Re: i nie ma krawężników 13.08.12, 19:09
        wolę dętą orkiestrę od dętej konspiracji i uświadamiania mnie jak jest mi źle.
        kraweżników nie ma, nie było i zapewne nie bedzie. słupy telefoniczne i elektryczne były, są i bedą. oprócz tego mieszkamy w domach z tektury ale o dziwo nie przeciekają. chyba jakaś dobra tektura. może z chin? chyba z kanady.
        • br0fl0vski Re: i nie ma krawężników 13.08.12, 19:37
          co do konskiry to pytalem cie juz dlaczego utajnia sie dokumenty dotyczace pewnych wydarzen. co chce sie ukryc? podalem ci nawet pare nazwisk JFK dr. Kelly gen. Sikorski. i co? i nic. nawet nie probowales o tym pomyslec.
          przeciez jesli tylko nie straciles rozumu widziec ze ekonomia sie rozpada. nie znaczy to ze w ziemi bedzie dziura. znaczy tyle ze zycie dla wiekszosci sie zmieni. i to na tyle dalesze tracenie czasu nie ma sensu. i nie dzieki tobie ale dzieki temu masowemu kasowaniu postow.
          • felusiak1 Re: i nie ma krawężników 14.08.12, 03:40
            nie mam pojecia kto to jest dr. kelly a o kennedym i sikorskim nie mam zamiaru grzebać się w banialukach.
    • felusiak1 zakupy się nie udały 13.08.12, 16:56
      i stąd ten objaw niezadowolenia.
      wszak goldmańka pisze, że niagara nie była celem.
      po amerykańskiej stronie zwiedziła malls i tam ceny były dla niej zbyt wysokie.
      no i tak się wkurzyła, ze popełniła paszkwil.
      siostra mojej żony przyjeżdża do nas co roku na zakupy i zawsze jest uradowana.
      robi zakupy na 3 tys dolarów i mówi, że to badziewie kosztowałoby ją w jej kraju
      w granicach 5-6 tys euro. brak krawężników i słupy telefoniczne zupełnie jej nie przeszkadzają.
      • zlotamajka Re: zakupy się nie udały 13.08.12, 17:12
        Zakupy byly w porzadku. Jednemu brud i smrud nie przeszkadza a drugiemu owszem. Na jednym zabite deskami domy nie robia wrazenia (przyzwyczail sie ) a na drugi owszem. Jak place za hotel i to nie malo to tez mam prawo wymagac CZYSTOSCI a nie brudu gdzie nic nie dziala. Schroniska w Europie o wieeeele czyscidejsze z milsza obsluga. Mieszkasz tam wiec tobie nie przeszkadza. Przyzwyczailes sie.
        • gocha033 a ty co z tym meksykiem ? 13.08.12, 17:51
          porzuszac sie samochoderm wieczorem w Nord West na kanadyjskiej rejestracji jeszcze mozna ?
          - no mozna.

To nastepnym razem sproboj wieczorem pojezdzic sobie na amerykanskiej rejestracji
          po meksykanskiej Tijuanie, vel Mexicali.

J.K.
        • bluejays Konfabulacje w czystej postaci. 14.08.12, 23:27
          jw.
    • sowietolog Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 19:20
      Majka, z grubsza masz rację. Przemiany gospodarczo-cywilizacyjne w USA są negatywne, i zapewne napisałaś prawdę, samą prawdę i tylko prawdę, jednak... Kto w dzisiejszych czasach jeżdzi do USA, aby obejrzeć Niagarę i pozwiedzać tamtejszą okolicę? Nie wiesz, że od dawna północne stany podupadają, a cała turystyka, chyba w jakiś 80 proc., to słoneczne południe? Ze wskazaniem na Kalifornię i
      Dziś do Niagary to jeżdzą sami emeryci. Znam wiele osób, które jeżdziły i jeżdzą to Stanów w różnych celach, także turystycznych, ale nikt - poza małżeństwem emerytów - nie wybierał się nad te wodospady. A ci emeryci i tak tam pojechali zaraz na początku lat 90tych, przy szerszym otwarciu granic. Jak chciałaś zobaczyć leśną dziś, to trzeba było pojechać do Montany, do Dakoty, do Oregonu, do Parku Yellowstone. A nie nad podupadłe wodospady.

Wiesz, w Polsce też możesz olać Podlasie z Białowieżą, Podkarpacie z Bieszczadami i Roztoczem, i pojechać do upadłego Wałbrzycha; a potem się emocjonować tamtejszą powszechną biedą, niszczejącymi kamienicami i tzw. bieda-szybami...

Dziś, jadąc do USA, to jeżdzi się do rybnego Seattle, do Kalifornii z całą masą atrakcji, np. regionów winnych, do Utah czy Nevady podziwiać pustynie i skały, na Florydę, a nie nad Niagarę!
      • sowietolog Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 19:25
        PS. Wyobraz sobie, ze jesteś Czeszką. Przyjeżdzasz do Polski. Wjezdzasz zaraz po jakiejś z serii tych powodzi na Kotlinę Kłodzką i widzisz totalny bardach. Jedziesz do Wałbrzycha. Widzisz upadek miasta i jego demografii oraz skandaliczne zjawisko bieda-szybów. Uciekasz, wracasz do Czech. Potem piszesz, że Polska to drugi Meksyk. Odradzasz innym Czechom podróze do naszego kraju.

Majka, dlaczego nie odwiedziłaś Krakowa, Kazimierza, Jury Krakowsko-Częstochowskiej, Częstochowy? Dlaczego nie pojechałaś na Mazury, na Podlasie czy nad morze? Majka, Polska to nie tylko Wałbrzych.
        • sowietolog zasyfiony, afrykański Paryż... 13.08.12, 19:33
          Jedna moja znajoma, wraz z mężem, na którąś rocznicę ślubu, zorganizowała wypad do Paryża. Nie do Francji, lecz samego Paryża. Tego "cudownego", "romantycznego", "magicznego" Paris, Paris... Tak się rozkręcili, że z planów o długim weekendzie wyszły dwa bite tyg. Pojechała i... przeżyła prawdziwy szok... Powiedziała, że filmowo-literacki Paryż, to już tylko mit. Miasto w rzeczywistości jest hałaśliwe, chaotyczne, kompletnie zasyfione i... już nie europejskie, lecz afrykańsko-arabskie. Była w prawdziwym szoku, spacerując po Paryżu, przechodząc pod rząd kilka ulic, i nie spotykając ani jednego białego Francuza. To jednak nic, najbardziej ją i jej męża raził ten syf. Uliczny syf. Tony śmieci zaśmiecające ulice, bruk. Niezbieranych śmieci. Mówiła, że nie uwierzyłaby w tak wielki syf, nie widząc tego na własne oczy. Wedle niej Paryż to drugi Neapol.

Zatem, jak sama widzisz, nie tylko Stany rozczarowują...
          • zlotamajka Re: zasyfiony, afrykański Paryż... 13.08.12, 19:41
            Byles kiedys w Stanach? Pytam bo porownywac Europe, a zwiedzilam jej kawalek, do USA czy Kanady to sie nie da. Jest to po prostu nie mozliwe. Inne swiaty. Nie ze Europa jest wspaniala i romantyczna a USA be. Lecz to calkiem inny typ miast. Nie da sie porownac.
          • sowietolog Re: zasyfiony, afrykański Paryż... 13.08.12, 19:51
            Akurat tak przypadkowo, 2 lata temu, nie wiedząc o sobie, pojechaliśmy ja i mój znajomy do pewnego nadmorskiego kurortu. Polskiego, nad Bałtykiem. Dowiedzieliśmy się o tym po jakimś czasie, już po tych wakacjach. Ja wybrałem jeden z lepszych miejscowych hoteli. Ładnie położonych, nad wydmami. Z restauracją. Znajomy pole campingowe "wzbogacone" drewnianymi domkami. U mnie też były domki, w lesie iglastym. Wyposażone w łazienkę, aneks kuchenny, lodówkę, ganek, dwupokojowe. Otoczone ładnie przystrzyżonym żywopłotem. Przed gankiem miniaturowe iglaki przystrzyżone a la drzewka bonzai. Możliwość wypożyczenia dwóch typów grillów (drzewny, gazowy; stalowy, żeliwny). A u znajomego prawdziwa dzicz, domki rodem z PRLu. Bez niczego. Tylko prąd był. Może nie zapleśniałe, ale już zbutwiałe drewno. Domki starsze od znajomego, hehe. Do tego położone w niecce. Przyszła ulewa i porządnie polało. U mnie miła odmiana od skwaru. U niego... potop. Po ulewie woda stała kilka dni. Do tego "wymyła" brudy i śmieci w całej okolicy, skupiając je właśnie w tej niecce. Łazili w kaloszach. Manager "domkowiska" dopiero po dwóch dniach zorganizował deski na kładki i pompę do wypompowania wody. Przez ten czas zalęgły się komary. Znajomy spakował rodzinę i uciekł do domu. Mieszkaliśmy od siebie jakieś 2 czy 3 km. Rzecz w tym, że ja sporo zapłaciłe, on wybrał najtańszą ofertę. Dziś ja miło wspominam i wakacje, i miejscowość. On w formie serii bluzgów...

Ot, taka opowiastka.
            • zlotamajka Re: zasyfiony, afrykański Paryż... 13.08.12, 20:06
              Twoja historyjka nijak ma sie do tego co pisze. Widac ze nigdy nie byles w USA czy Kanadzie i naprawde nie zrozumiales co napisalam i co chce przekazac. W PL takiego czegos co opisuje nie widzialam NIGDZIE. Sa brudne i biedne okolice, ulice i miejscowosci. Ale wyglada to calkiem innaczej i inna skala.
      • zlotamajka Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 19:36
        Po pierwsze nie pojechalam zwiedzac Stanow. Jak bym chciala to na pewno nad Niagare bym na pewno nie jechala. Mieszkam w Kanadzie od ponad 20 lat i Niagara to zadna atrakcja. Znajomi chcieli jechac na zakupy. Prawda ze sa o wiele ciekawsze miejsca. San Francisco i okolica mi sie nawet podobala. Dlatego tez bylam troche zaszokowana kontrastem raz w porownaniu z polnocna Kalifornia jak i z Kanada. Czytalo sie o tych zabitych deskami domach ale zobaczyc to samemu na zywo to naprawde szok. Szyldy na jeszcze funkcjonujacych biznesach czesto sa wyblakle a kilka trzymalo sie na jednym gwozdziu. Wiemy ze kryzys jest ale widziec upadek okolic ktore widac kiedys byly dostanie, uprzemyslowione i nowoczesne to byl naprawde szok. Nie przecze ze sa ladne i ciekawe miejsca w USA bo i sa. A moj opis nie mial wcale zamiaru byc turystycznym ale takim wgladem na kryzys i jak to wyglada.
        • gocha033 Ciekawe, ze znowu odkrywasz Ameryke ? 13.08.12, 23:10
          Bo to odkurat wszyscy znajacy US doskonale wiedza
          Tylko nikomu sie nie sni, ze od tego US sie zapadnie.
          W koncu Canada to przydupstwo US.
          i dobrze bysmy sie tego trzymali.
          J.K.
          ekonomista
    • lubat Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 20:12
      Trzeci, nie trzeci... Jest jednak w Juesej parę dobrze zorganizowanych spraw. Jakby na zawołanie dzisiaj jest przykład:

Nowy Jork, Times Square, pełno turystów i tubylców, wśród których zdarzają się zakręceni. Jeden z nich, bezrobotny, demonstracyjnie zaciąga się dżointem w obecności policjantów i w ręku trzyma nóż kuchenny. Nikogo nie napastuje. Policjanci mogli by go potraktować paralizatorem, są w nie wyposażeni. Ale to tylko kłopot - trzeba delikwentem się zajmować, a tu policja nie ma ani czasu, ani pieniędzy na wykonanie procedur. Więc dziurawią go serią kul z kilku pistoletów na oczach tłumu ludzi. I problem z głowy. Nie to co w tej więdnącej Europie.

Nie mam czasu szukać nagrania, a podobno jest ich wiele, bo filmowało to wielu świadków. Ja to widziałem w totalitarnej, putinowskiej tivi. Tu tylko opis:

www.vesti.ru/doc.html?id=878215
      • malkontent6 Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 20:36
        Burżuazyjne media tez o tym mówia. Dodam tylko, że zastrzelony to murzyn więc nie tylko ich tu biją, ale nawet do nich strzelaja.

www.cnn.com/2012/08/12/us/new-york-shooting-duplicate-2/index.html?hpt=hp_bn1
        • lubat Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 22:23
          malkontent6 napisał:

> Dodam tylko, że zastrzelony to murzyn więc
          > nie tylko ich tu biją, ale nawet do nich strzelaja.

W chicagowskim Jackowie spłonął dom. Po akcji gaśniczej reporter miejscowej tivi pyta strażaka, czy byli w tym domu ludzie. Odpowiedź: Nie, tylko dwóch Polaków.
          • malkontent6 Re: USA to juz 3 swiat 13.08.12, 22:40
            Rozmawia rosyjski żołnierz z amerykańskim. Amerykanin chwali się jak to u nich jest dobrze w armii, że mają dobry sprzęt , że dobrze ich szkolą itp. Aż doszło do tematu "wyżywienie". Amerykanin mówi , że oni dostają dziennie równowartość 8 tys. kalorii.

Na to Rosjanin:
            - Kłamiesz! Żaden człowiek nie zje dziennie 30 kilogramów kartofli!
        • felusiak1 zanim zastrzelili to spuścili mu manto 14.08.12, 03:52
          najpierw okładali go pieściami a potem skopali i kiedy leżał potraktowali go serią z ckm-u. tak w tym newyorku jest.
          szkoda, ze sie na to nie załapałem. przeżyłem tam 25 lat i nigdy na własne oczy czegoś takiego nie widziałem. a szkoda. zrobiłem bład wyprowadzajac sie do teksasu.
    • bluejays Trzeba nie miec po kolei ... 13.08.12, 23:14
      zeby takie bzety pisac. Tak sie sklada, ze dwa tygodnie temu odwiedzilem ten rejon. Kilka dni spedzilem w Niagarze on the Lake i spalem w Queen's Landing Hotel oraz w Pillar and Post Hotels przy John St. W Bufflo spalem w Buffalo Marriott Niagara przy Millersport Highway.
      1340 Millersport Highway.

W Kanadzie placilem po 200 dol za pokoj za noc, w Bufflo 189 ze sniadaniem. Ceny za Hotel porownywalne.

Twoja wycieczka musiala byc wyjatkowo tandetna ... Nie podajesz nazwy miasta, nie podajesz nazwy ulic i pitolisz o brudzie o jedna przecznice dalej i cos od rzeczy o wodzie w basenie.
      Podaj nazwe Hotelu gdzie spalas, ... Nazwij ta ulice, przy ktorej biznesy sa pozabijane deskami? Przeciez to latwo mozna sprawdzic.

Bufflo nie jest zbyt urokliwe, to prawda, ale bez przesady.

• tytus_staropolski Problem z toba jest taki, ze masz do ... GPS. 14.08.12, 00:32
      Z drugiej strony GPS od czasu do czasu nalezy uaktualniac i za to sie niestety placi. To oczywiscie "polskim kanadyjczykom" sie nie podoba, a efekty sa takie jak opisujesz: do ... hotel, do ... basen, do ... ze wszystkim. Dla pocieszenia powiem tylko, ze przed Watykanem i w jego obrebie brudu jest tyle, ze obdzielilby pare innych miast. O kupach wcale nie psich wspominac nie bede.
    • bluejays Nie daj sie prosic Majka. 14.08.12, 01:16
      Napisz w jakim hotelu spalas.
      • misterpee Re: bluejay ma niebieskie piorka i okropny glos 14.08.12, 02:42
        nawet gdyby Watykan byl brudny to ta patyna jest cenna i bez porownania piekniejsza niz oglupiajacy Las Vegas. Prawda jest rowniez ze koscioly katolickie sa schludne i zadbane, a Watykan jest monumentem historycznym swiata, i nie ma tu o czym dyskutowac i z czym porownywac. Jak nie znosisz chrzescijan , idz sie kiwac do swojej sciany, my tego nie komentujemy.
        • bluejays A ty do kogo w gosci sie wybrales? 14.08.12, 02:48
          To niby tak wedlug ciebie rozpoczyna sie wizyta w wersji standard?
          • spokojnaglowa33 Drodzy państwo, USA zawsze ... 15.08.12, 00:24
            ... wyglądały trochę jak trzeci świat. Tylko trzeba było pojechać w odpowiednie miejsca.
            Jeździliście po wiejskich counties Alabamy i Luizjany? Byliście na Alasce? Widzieliście te domki gorsze od polskich kempingowych, w których ludzie mieszkają cały rok? Tak, na Alasce. I ten okropny syf "w obejściu"?
            To nie ma wiele wspólnego z kryzysem. Ameryka zawsze miała takie miejsca jakby ze scenografii "Mad Maxa". Wygladające gorzej niż współczesna polska wieś (tak, tak). I właśnie przez kontrast takich miejsc z przepychem na przykład Rodeo Drive, Ameryka jest taka fascynująca.
            • bluejays Znam dosc dobrze zarowno Stany jak i Kanade. 15.08.12, 01:05
              Stany byly, sa i pozostana krajem kontrastow i pod tym wzgledem nie odkrywamy niczego nowego. Kontrasty, ktore szokuja, odpychaja i ktore jak magnes przyciagaja rzesze ... Kto tego nie rozumie, nie rozumie niczego.

Problemem szalenie istotnym jest odszukanie swoje wlasnego miejsca w tym kotle, usamodzielnienie sie i zarabianie, bo wlasnie przez pryzmat dochodow postrzegamy otaczajaca nas rzeczywistosc.

W styczniowy(chyba) numerze Newsweeka przeczytalem tekst francuskiego filozofa i pisarz Bernard-Henri Levy, ktory przez rok jezdzil po Stanach robiac skrupulatne notatki ze swoich obserwacji i ktory to konkluduje: Ameryka to idea, ktora czyni wolnym. Bingo!!!

Tak, Ameryka fascynuje. Uwodzi i odpycha. Budzi podziw i przerazenie. Zeby jednak ja zrozumiec, tak mi sie wydaje, czym sa Stany Zjednoczone Ameryki, trzeba tam koniecznie mieszkac i ....zjesc beczke soli, a i to jeszcze nie wiadomo.

Mozna Ameryki nie kochac i kazdy moze oceniac jak mu sie tylko podoba, tylko przy ferowaniu konkluzji prosze nie zapominac, ze i my mamy wstydliwe karty historii, a nasze obyczaje i nasz syf wcale nie jest lepszy ...

• misterpee Re: przez pryzmat dochodow gangstera 15.08.12, 03:21
                kazdy kraj moze sie wydawac jak eldorado. Nawet w Haiti sa ludzie ktorzy dochodza do fortuny. A w USA wspolczesny gangster to w kolejce - bankster, lekarz, prawnik, mafioso, globalista i neokon, wlasciciel przywatnego wiezienia, domu starcow, arystokrata 21 wieku czyli Starszy i Madrzejszy. Dla tych ostatnich to napewno jest kraj wielkich mozliwosci. Dla reszty - niech o tym swiadczy stale malejaca ilosc emigrantow z Europy, wlacznie z Polska.
              • malkontent6 Re: Znam dosc dobrze zarowno Stany jak i Kanade. 15.08.12, 03:29
                bluejays napisał(a):

> Zeby jednak ja zrozumiec, tak mi sie wydaje, czym sa Stany Zjednoczone Ameryki, trzeba t
                > am koniecznie mieszkac i ....zjesc beczke soli, a i to jeszcze nie wiadomo.

Napisałeś coś bardzo mądrego.
                • przyjacielameryki Re: Znam dosc dobrze zarowno Stany jak i Kanade. 15.08.12, 12:45
                  malkontent6 napisał:

> bluejays napisał(a):
                  >
                  > > Zeby jednak ja zrozumiec, tak mi sie wydaje, czym sa Stany Zjednoczone Am
                  > eryki, trzeba t
                  > > am koniecznie mieszkac i ....zjesc beczke soli, a i to jeszcze nie wiadom
                  > o.
                  >
                  > Napisałeś coś bardzo mądrego.
                  >
                  Dokładnie tak!!! I ta konkluzja francuskiego filozofa "Ameryka to idea która czyni wolnym". W pełni można się z tym zgodzić!!
                  Ja podróżowałem samochodem tylko dwukrotnie po USA - łącznie około 14 000 km i w żadnym wypadku nie mogę powiedzieć że znam i rozumiem w pełni USA. Wypowiadam tylko i wyłącznie wrażenie i odczucia jakie wyniosłem po tych podróżach a one są pozytywne. Widziałem różne miejsca, również te zaniedbane, opuszczone wioski i miasteczka(głównie w stanie Michigan) ale zdecydowana większość miejsc w tym infrastruktura drogowo-motelowo-hotelowa jest na b. dobrym poziomie. Oczywiście moje oceny to oceny z pozycji turysty zwiedzającego znane, ciekawe miejsca głównie przyrodnicze ale i miasta(NY, Niagara, Salt Lake City, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles, Aspen, Denver i w Kanadzie Toronto). Moje, mojej żony i moich przyjaciół wrażenia z tych podróży są bardzo, bardzo pozytywne.
                  Moja siostra była z mężem w czerwcu w NY przez 9 dni(nocowali w New Jersey) i zwiedzali głównie Manhattan z jego wszystkimi atrakcjami, muzeami . . . . itd. Przyjechali zachwyceni a wcześniej szwagier był bardzo sceptyczny!!!
                  • malkontent6 Re: Znam dosc dobrze zarowno Stany jak i Kanade. 15.08.12, 14:41
                    Mam znajomyych, którzy też byli sceptyczni w stosunku do USA tak jak twój szwagier. Gdy wracali do Polski mieli już inne zdanie. :)
                • bluejays Nie wysilaj sie na dowcip, bo pekniesz. 15.08.12, 13:26
                  "Ameryka to idea, ktora czyni wolnym" i do tej mysli sie odnioslem. Zlosliwosc zupelnie nie na miejscu.
                  • bluejays Ps. 15.08.12, 15:02
                    Jezeli niewlasciwie odebralem Twoj komentarz, co jest bardzo prawdopodobne, to grzecznie przepraszam.

Mozna go czytac w "ta i tamta" strone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka