felusiak1 29.08.12, 22:34 dwóch autorów uzyło tego terminu, melord i lubat. zachodzę w głowę co to jest ten casus kennedy'ego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igor_uk To jest proste felus. 29.08.12, 22:50 To po prostu przypadek Kennedy,ktory cos probowal zmienic w Stanach.Moze nie pamjetasz juz,ale on zostal zastrzelony,wielu twierdzi,ze to zrobili amerykanskie sluzbe specjalne,wykonujac czyjes zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 A Chruszczow? 29.08.12, 22:53 W Polsce były 2 zamachy na Chruszczowa. Kto je zorganizował - szaleniec czy polskie słuzby specjalne? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: To jest proste felus. 29.08.12, 23:25 igor_uk napisał: wielu twierdzi, wielu twierdzi, że nie lądowano na ksiezycu, wielu twierdzi, że samoloty nie uderzyły w twin towers, ba jest wielu takich, którzy twierdzą iż ziemia jest płaska. wielu twierdzi rózne rzeczy. są tacy co twierdzą, ze człowiek ociepla ziemię i tacy którzy twierdzą iż nie ociepla. ciekaw jestem co kennedy próbował zmienić? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: To jest proste felus. 29.08.12, 23:35 felus,jak dobrze pamjetam,to cos tam krecil przy FED.Co dokladnie,nie wiem,bo przy tym nie bylem.Przeciez Kennedy nie byl moim przyjacielem,jak Obama. p.s. Cos mi w tej chwile zaswitalo.Cos mowilo sie wsrod ludzi o tym,ze Kennedy chcial pozbawic monopolu FED na drukowanie baksow,ale malo li co ludzi mowia. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejays Nie chcial, a zrobil ... 30.08.12, 00:08 ze wszystkimi tego konsekwencjami. Patrz: Executive Order 11110. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Re: Nie chcial, a zrobil ... 30.08.12, 22:24 bluejays napisał(a): > Patrz: Executive Order 11110. O rany! A już myślałem, że przynajmniej ten wątek spiskowy został dawno obalony. Nie będę jednak odgrzewał starego kotleta, bo to było kompletne odwrócenie kota ogonem plus pomieszanie z poplątaniem (np. United States Notes "spiskowcy" beztrosko pomylili z Silver Certificates). Co innego mnie w tych dywagacjach przestraszyło. Oto wizja nowego, wspaniałego świata, w którym banknoty drukują rządy. Politycy mają pełną władzę nad emisją pieniądza. Ja p...ę! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Re: To jest proste felus. 30.08.12, 00:08 felusiak1 napisał: > ciekaw jestem co kennedy próbował zmienić? Nic ważnego. Faktycznie, powinno być raczej "casus Lincolna". Ten mnóstwo pozmieniał i za to oberwał. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: To jest proste felus. 30.08.12, 01:04 no ale wtedy nie był ani CIA ani FED ani FBI a secret service został powołany do życia w dniu zabójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
amen13 Re: To jest proste felus. 04.09.12, 17:41 W kwestii formalnej, kto produkował pieniądze, kiedy nie było FED i pod czyim nadzorem. Ty pewnie wiesz, a mnie się nie chce szukać. Poza tym Pozdrowienia buldog. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejays Stonuj Wasc ten nieco grubianski ton. 30.08.12, 06:31 To tak w kwestii formalnej. Tak sie sklada Panie felusiak, ze dekrety prezydenckie w USA to nie przelewki, ale o tym Pan doskonale wie. Wykorzystuja one w pelni przywileje prezydenckie (executive power), a historia ich jest dluga i szalenie ciekawa. Nas w tym konkretnym przypadku interesuja dwa ... To nie kto inny tylko Harry Truman wkrotce po wojnie dokonal regularnego zamachu. Oczywiscie owczesne media lacza Harrego glownie z bomba atomowa i z Hiroszima. A ja Panu powiadam, ze jego dekret 10289 (E.O. 10289) ma jednak do dzis sile razenia wielokrotnie wieksza. Dlaczego? Dobre pytanie? Bo precyzuje on, ze nie kto inny tylko sekretarz skarbu jest odpowiedzialny za wykonywanie szeregu newralgicznych funkcji prezydenckich bez aprobaty, zatwierdzenia, ratyfikacji, czy innej akcji ze strony prezydenta. Rozkaz Trumana dalej wymienia i opisuje wszystkie te funkcje, dotyczace przede wszystkim polityki gospodarczej i monetarnej. No i prosze, wlasnie w tym miejscu lacza sie drogi ... Jestem bardzo ciekawy czy zna Pan jakis podrecznik historii, ktory o tym pisze i przedstawia obiektywnie jak rzeczy stoja … I tu wlasnie dochodzimy do rzeczy niewatpliwie najwazniejszej, ktorej implikacje trudno przecenic. 4 czerwca 1963 roku Prezydent Kennedy podpisuje i wydaje EO 11110. Wow, w tym miejscu historia robi sie cholernie interesujaca. Okazuje sie mianowicie, ze EO numer 11110 byl jedynym dekretem ktory zostal w 100% zignorowany. Tak, tak, tak ... w 100%. Doslownie zniknal bez sladu, przepad, sluch po nim zaginal. Hahaha ... dobre sobie. Jego prowizje w pospiechu wycofano, slady zatarto. Na usta cisnie sie intrygujace pytanie: co w nim takiego bylo, ze grupa trzymajaca wladze tak sie tego obawiala? Dekret Kennedy'ego mial z zewnatrz wygladac jako poprawka do dekretu 10289 Trumana. Ale tak naprawde, to dekret ten wywracal do gory nogami cala elite finansowa USA. Otoz Panie felusiak, to wlasnie Kennedy rozkazal aby departament skarbu wypuscil certyfikaty na posiadane srebro. W tym miejscu nalezy powiedziec, ze USA mialo wowczas olbrzymie rezerwy srebra i bylo ono powszechne w obiegu monetarnym. Na kazda uncje srebra mial byc wystawiony papier i tylko takiego papieru mozna by bylo uzywac jako pieniadza. Tyle dolarow ile pokrycia w srebrze. No i najwazniejsze ... kontrola tej produkcji miala znajdowac sie w rekach rzadu. JFK postanowil wypuscic w obieg 4,3 miliarda dolarow, powstalych w oparciu o realna wartosc posiadanego przez USA srebra. Jak widzimy bylaby to pierwsza od chyba 50 lat emisja pieniedzy przez skarb panstwa, z wykolegowaniem FEDu w rzeczy samej. Jezeli z EO 11110 jest inaczej, to bede wdzieczny za kazda nowa wiadomosc w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Stonuj Wasc ten nieco grubianski ton. 30.08.12, 07:39 jestem grubianinem i nie mogę stonować. taka moja natura. nie wiem skad czerpiesz ale to co napisałeś rozsmieszyło mnie do bólu brzucha i proteza mi wypadła na podłoge. bardzo zabawna historyjka ale nie ma nic wspólnego z faktami. wikipedia podaje to doskonale: en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_11110 a jak tego nie starczy to polecam to: mcadams.posc.mu.edu/weberman/jfk.htm Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk felus. 30.08.12, 15:13 Pytasz blueelvica skad on to wzial? To jest proste - ten tekst krazy po internetu od dluzszego czasu.blueelvic przepisal go praktycznie slowo w slowo,zapominajac przy tym wskazac zrodlo. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejays Gdybys nie byl gamoniem igor, ... 30.08.12, 15:46 to wskazalbys konkretna strone. No wlasnie. Jeszcze wczoraj nie miales zielonego pojecia czym byl EO 11110, a dzisiaj za medrca tutaj robisz? Daj se siana igor... Odpowiedz Link Zgłoś
bluejays Szczerosc zawsze byla u mnie w cenia i ... 30.08.12, 15:42 dlatego z wyrozumieniem przyjmuje Panskie wyjasnienie napisne na wstepie. Co do reszty, to pozwole sobie to skomentowac tak: Panskie bole brzucha, pekajace zajady i walajaca sie po podlodze proteza oraz sposob podejscia do faktow historycznych zwiazanych z EO 10289 i 11110, a wiec z geneza powstania i ich dalszymi losami ... jest na tym samym poziomie. Nie sadze, aby czytal Pan co sam Wielki Ike wyznal na zakonczenie prezydentury mimo, iz wczesniej stchorzyl aby sie przeciwstawic. Szukanie na sile w internecie jest jak widac malo skuteczne. Wikipedia i WayBackMachine z Edwardem Flaherty'em to troche za malo Szanowny kolego. Adekwatnosc komentowania jest jak widac Panu obca i jest zapewne wynikiem Panskiej osobowosci, na co ja niestety nie mam wplywu. Sadze, ze przekaze Pan informacje dotyczace dalszych losow EO 11110 ... bylbym bardzo wdzieczny, poniewaz temat intryguje mnie juz od wielu, wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Szczerosc zawsze byla u mnie w cenia i ... 30.08.12, 18:02 zatem nie czytaeś tekstów w załaczonych linkach. EO 11110 cedował funkcje prezydenta w ręce sekretarza skarbu i odnosił sie wyłącznie do emisji silver certificates a nie treasury notes lub federal reserve notes. w dniu wydania EO 11110 kongres anulował Silver Purchase Act, który pozwalał sekretarzowi skarbu emitować silver certificates. Od tego momentu tylko prezydent mógł je emitować i prezydent scedował swoje uprawnienia na sekretarza skarbu. to wszystko. nic poza tym. Departament skarbu przestał emitować silver certificates pod koniec 1964 roku. Ustawa kończyła możliwość emitowania silver certificates i zastepowała je pieniądzem emitowanym przez Federal Reserve. news.google.com/newspapers?id=Z8NNAAAAIBAJ&sjid=ikkDAAAAIBAJ&pg=7119,5656491 Silver Certificate to dolary wymienialne na srebro. Federal reserve notes to dolary wymienialne na nic. A executive order 11110 stał sie martwy i w końcu został anulowany bodajże w 1982 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Re: Szczerosc zawsze byla u mnie w cenia i ... 30.08.12, 22:30 felusiak1 napisał: > A executive order 11110 stał sie martwy i w końcu został anulowany bodajże w 19 > 82 roku. W 1987, przez EO Reagana. Ale przecież jego też chcieli zabić! Za co? Bo chciał dla dolara parytetu złota ... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Szczerosc zawsze byla u mnie w cenia i ... 31.08.12, 02:17 dobrze, że masz poczucie humoru...... Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 republikanin, general Eisenhower mowil 01.09.12, 15:42 bluejays napisał(a): (...) sam Wielki Ike wyznal na zakonczenie prezydentury mimo, iz wczesniej stchorzyl aby sie przeciwstawic. (...) kompleksie militarno-przemyslowym. Czyli trzeba sie zgodzic z faktem, ze kazdy prezydent musi kompromisowac do takiego stopnia, ze demokracja, wolnosc, panstwo obywatelskie schodzą na drugi plan. Ta nieformalna elita władzy jest w dalszym ciagu wpływowa. A jeszcze wieksze wplywy ostatnio ma chyba ten ponadnarodowy kompleks moneterno-finansowy. Obama mial ambitne plany ale dosyc szybko sie uspokoil. Nie trzeba byc zwolennikiem spiskowych teorii dziejow, zeby zgadnac ze byly to te 2 wymienione kompleksy wladzy, przed ktorymi Obama, kazdy inny dowolny prezydent na jego miescu musi sie ugiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
amen13 Re: republikanin, general Eisenhower mowil 04.09.12, 17:51 Z takimi ogólnikami można się zgodzić, na temat szczegółów brak pewnych doniesień. W przypadku JFK, nie wiedząc jak było naprawdę, możemy jednak wykuczyć wersję oficjalną - zbyt wiele dowodów pośrednich przeciw niej przemawia. Pozdrowienia buldog. (nick chwilowy, prześmiewczy, nie chce mi się przelogowywać) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 zgrabne 05.09.12, 05:40 ale ogólnikowe. nie ma żadnych pośrednich dowodów i dzisiaj nie ulega wątpliwości, że oswald działał sam. chyba, że masz jakieś pośrednie dowody aby to obalić. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: Casus Kennedy'ego 30.08.12, 07:34 Kennedy zabronil udzialu personelowi amerykanskiemu w inwazji w Zatoce Swin(Kuba) CIA to zignorowala,ladowali tam rowniez ich agenci. Nieudana akcja spowodowała reperkusje wśród kierownictwa CIA, zdymisjonowano m.in. dyrektora Allena Dullesa, zastępcę dyrektora CIA Charlesa Cabella oraz zastępcę dyrektora ds. operacji Richarda Bissella....narazil sie bardzo Nie byl entuzjasta wojny wietnamskiej,chcial wycofania..podpadl Pentagonowi,machinie zbrojeniowo-finansowej ,naftowej...CIA po raz kolejny Jeszcze ten FED choc felek twierdzi jak zwykle,ze to bzdety(link bluejays) Kennedy wrogow mial wiec sporo ,probowal dyrygowac orkiestra establishmentu a ta zawsze grala na wlasna nute(i gra dalej) ...to orkiestra decyduje jak grac,dyrygent ma sie jedynie dostosowac kto go odstrzelil i dokladnie za co ,do dzisiaj nie wyjasniono, pomimo prowadzonemu dochdzeniu przez FBI jak rowniez specjalnie powolanej komisji Warrena. The the assassination of JFK was a warning to future presidents who would think to eliminate the U.S. debt by eliminating the Federal Reserve's control over the creation of money.* *z linku bluejays Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Felusiak ma racje ! 30.08.12, 07:57 Lincolnow , Garfieldow i innych Kennedych maja zwyczaj zabijac "niepoczytalni umyslowo osobnicy".-To sie nazywa zbiegiem okolicznosci. - Rzecz jasna - zbiegiem okolicznosci jest rowniez to , ze owi zabici panowie uderzali akurat w interesy panow R. , R. ,G. , S... Pragne przypomniec szanownej cenzurze ,ze ten post nie zawiera "wulgaryzmow". Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Casus Kennedy'ego 30.08.12, 10:08 śmierć kennedy'ego wyjaśniono dokładnie a te wasze spiskowe teoryjki nie są warte funta klaków. kennedy zaczął wojnę w wietnamie i twoja teza iż chciał wycofania jest smieszna. kto mu nie pozwolił? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Casus Kennedy'ego 30.08.12, 10:11 można jeszcze dopisywać historyjki, że sprawcami byli sowieci........ też pasuje bo wygonił ich z kuby. ludzie weźcie na wstrzymanie bo sedes się zatka..... Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Casus Kennedy'ego 30.08.12, 10:14 Felus...czytaj uwazniej , prosze.-Przeciez napisalem (tak zgodnie z poprawnoscia polityczna) ,ze tych prezydentow zalatwili "osobnicy niepoczytalni"... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyrowerzysta Re: Casus Kennedy'ego 30.08.12, 13:03 Tak naprawdę to ten zamach nie został wyjaśniony do dziś.Nie było procesu Oswalda,bo dziwnym zbiegiem okoliczności został zastrzelony.Podejrzany nie żyje,więc nie trzeba robić wnikliwego śledztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: Casus Kennedy'ego 02.09.12, 00:39 felusiak1 napisał: > śmierć kennedy'ego wyjaśniono dokładnie chetnie bym sie dowiedzial co wyjasniono,jesli to,ze Oswald dzialal samodzielnie to daruj sobie... > kennedy zaczął wojnę w wietnamie i twoja teza iż chciał wycofania jest smieszna > kto mu nie pozwolił? kennedy rozpoczal??... sciemniasz wasc jak zwykle Zaangazowanie USA zaczyna sie wlasciwie w 1954 po wycofaniu sie Francuzow (porozumienia genewskie), wkracza wtedy CIA ktora pomaga Diemowi osunac od wladzy marionetkowego cesarza Bao Dala w 1956 roku ,Diem staje się prezydentem Wietnamu Pld. z woli Amerykanów. W latach 1956–1960 Stany Zjednoczone udzielaly wsparcia pod postacią nielicznych (w roku 1959 było ich zaledwie 300 doradcow wojskowych z Military Assistance Advisory Group (MAAG), do roku 1963 wzrasta do ok 1200,wiekszosc to personel CIA (to,ze kennedy chcial nie znaczy,ze mogl...wyjasnilem wczesniej role dyrygenta) Dopiero 1964 wiec po smierci Kennedyego,prezydent L.B.Johnson wysyla kolejnych doradcow wojskowych, zwiekszajac laczna liczbe wojsk USA w tym kraju do ok 20 tysiecy. Dowodcą tych sil został general William Westmoreland. Od tego wiec momentu zaczela sie naprawde wojna z pelnym zaangazowaniem USArmy Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: Casus Kennedy'ego 01.09.12, 15:49 melord napisał: > Kennedy zabronil udzialu personelowi amerykanskiemu w inwazji w Zatoce Swin(Ku > ba) CIA to zignorowala,ladowali tam rowniez ich agenci. > Nieudana akcja spowodowała reperkusje wśród kierownictwa CIA, zdymisjonowano m. > in. dyrektora Allena Dullesa, zastępcę dyrektora CIA Charlesa Cabella oraz zast > ępcę dyrektora ds. operacji Richarda Bissella....narazil sie bardzo Nie byl entuzjasta wojny wietnamskiej,chcial wycofania..podpadl Pentagonowi,mac (...) Obamie nie grozi fizyczne niebezpieczenstwo ale szczegoly jego kontaktow z wall street pokazuja jak ograniczone mozliwosci manewru ma prezydent. Zaangazowanie Geithnera na ministra finansow a nie bardziej rezolutnych krytykow szarogesienia sie wall-street jak Summers albo Paul Volcker, jest tego przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk blueelvic,zabolalo? 30.08.12, 16:25 I tak mialo byc.Jak wydajesz cudze przemyslenia za swoi,to trzeba liczyc sie z tym,ze ktos ciebie z tym zlapie. Pierwszy z brzegu tekst: prawda2.info/viewtopic.php?t=2911 W oryginale: Rozkazy wykonawcze w USA to nie przelewki. Wykorzystują one w pełni przywileje prezydenckie. Kierowane są do agencji i departamentów rządowych, albo obwieszczane w sytuacji zagrożenia, kiedy nie ma czasu na uchwały parlamentu. Albo na przykład gdyby kongres patałętając się pod nogami jedynie przeszkadzał w sprawowaniu faktycznej władzy. U ciebie ten sam kawalek: tak sie sklada Panie felusiak, ze dekrety prezydenckie w USA to nie przelewki,ale o tym Pan doskonale wie. Wykorzystuja one w pelni przywileje prezydenckie (executive power), a historia ich jest dluga i szalenie ciekawa. Nas w tym konkretnym przypadku interesuja dwa ... Nastepny kawalek w oryginalu: Po wojnie regularnego zamachu stanu dokonał następca Roosevelta, Harry Truman w 1951 roku. Media łączą Trumana głównie z bombą atomową i z Hiroszimą ale jego rozkaz wykonawczy 10289 (E.O. 10289) ma do dziś siłę rażenia wielokrotnie większą. Z twojego postu ten sam kawalek: To nie kto inny tylko Harry Truman wkrotce po wojnie dokonal regularnego zamachu. Oczywiscie owczesne media lacza Harrego glownie z bomba atomowa i z Hiroszima. A ja Panu powiadam, ze jego dekret 10289 (E.O. 10289) ma jednak do dzis sile razenia wielokrotnie wieksza. Dlaczego? Dobre pytanie? Co dotyczy mojej wiedzy.W tym temacie ponad rok temy zakladalem watek,w ktorym odbyla sie bardzo ciekawa dyskusja,miedzy mna i felusia.ja wtedy bawilem sie (bo lubie nie raz odwolywac sie do spiskowych teorii,zeby podraznic felusia,wklejajac linki do tekstow,ktore sa zrodlem twojej wiezy),a felus calkiem serio probowal mnie przekonac do tego,co ja i tak dobrze wiedzialem. p.s. A teraz uspokoj sie i przepros mnie.Dal zachowania resztek honoru mozesz napisac,ze jednak sporo zmieniles w tekscie,co jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 na marginesie: jak sie rodza rozne teorie spiskowe 30.08.12, 21:03 W pociagu czytalam ten artykul, a w nim napisano: "W 2004 r. Pettersson powiedział dziennikowi "Aftonbladet", że wie, kto zabił Olofa Palmego i że osobiście powie to Martenowi Palmemu, synowi zamordowanego premiera. Jednak do spotkania nigdy nie doszło, ponieważ Marten Palme zmarł w kilka dni później na wylew krwi do mózgu. W tym samym roku zmarł także Pettersson. Na temat zabójstwa Palmego było wiele różnych hipotez, wysuwano podejrzenia dotyczące terrorystów kurdyjskich, służb specjalnych RPA, a nawet armii szwedzkiej." Cos mnie tknelo, bo nie slyszalam o smieci syna O. Palme. Zapytalam wujka googla, ktory wyrzucil te linki: sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5rten_Palme people.su.se/~palme/ Ciekawa jestem, ilu czytajacych ten artykul uwierzylo autorowi... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: na marginesie: jak sie rodza rozne teorie spi 30.08.12, 21:45 ludzie majacy spore problemy z logicznym mysleniem łatwo ulegają konspiracjonistom. zreszta konspiracjoniści też maja ogromny problem z logiką aplikowaną wybiórczo. kiedyś dyskutowaliśmy o samolocie który uderzył w pentagon. rzecz jasna nie był to samolot lecz rakieta. zapytałem wtedy co stało się z samolotem który znikł wraz z ludźmi. wszak to nastepna konspiracja. okazało się, że konspiracjoniści zbywali ten temat. ta konspiracja ich nie interesowała. zawsze zastanawiało mnie jak to możliwe, że sekrety pentagonu mamy na wikileaks a nikt jeszcze nie przyznał się do konspirowania. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: na marginesie: jak sie rodza rozne teorie spi 01.09.12, 16:02 mara571 napisała: (...)Marten Palme zmarł w kilka dni później na wylew krwi do mózgu. W tym samym roku zmarł także Pettersson. Na temat zabójstwa Palmego było wiele różnych hipotez, wysuwano podejrz enia dotyczące terrorystów kurdyjskich, służb specjalnych RPA, a nawet armii szwedzkiej." > Cos mnie tknelo, bo nie slyszalam o smieci syna O. Palme (...) Czy ten dziennikarz pracuje jescze w tej gazecie? Dobry przyklad mechanizmow, przypadkow, ktore nabijaja spiskowe teorie dziejow. Pettersson skazany zostal za zabojstwo Palmego w sądzie 1 instancji, a uniewinniony w sądzie wyszej instancji. Sprawa doszła do sądu najwyszego, ktory potwierdzi ł wyrok uniewinniający. Lisbet Palme, ktora była o 2 mm od smierci rozpoznala faceta ktory do niej strzelał. Było ciemno ale stali w oswietleniu duzego okna wystawowego. Niestety, jej rozpoznanie podejrzanego w konfrontacji nie zostało dopusczone do procesu sadowego z powodu bagatelnego błedu proceduralnego policji. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 w tym kontekscie widac 01.09.12, 16:06 efektywnosc systemu norweskiego, ktory uniknął wielu wpadek i skazał breivika na najwyzszy wymiar kary. Rodziny ofiar i opinia publiczna moga wreszcie uznac ten koszmar za zakonczony Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 teoryzm 01.09.12, 17:16 zeitgaist, czy brak narzedzia zbrodni można nazwać bagatelnym błedem proceduralnym policji? całe oskarżenie było zbudowane na wątpliym rozpoznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: teoryzm 01.09.12, 17:29 felusiak1 napisał: > zeitgaist, czy brak narzedzia zbrodni można nazwać bagatelnym błedem procedural > nym policji? całe oskarżenie było zbudowane na wątpliym rozpoznaniu. Byl to proces poszlakowy. Nie bylo dowodow technicznych, narzedzia zbrodni. Policja popelnila mnostwo bledow bo nie byla przygotowana na taki incydent. Pierwszym szefem grupy dochodzeniowej byl czlowiek z socjal-demokratycznego establiszmentu. Gdyby od razu mianowano solidnego, doswiadzonego inspektora sledczego, wiele bledow moznaby uniknac. A tak zwolennicy teorii spiskowych maja sie do dzis czym zajmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: na marginesie: jak sie rodza rozne teorie spi 03.09.12, 22:54 zeitgeist2010 napisał: > Czy ten dziennikarz pracuje jescze w tej gazecie? To jest ciekawe, bo wbrew dobrym zwyczajom pod tym artykulikiem nikt sie nie podpisal. Podejrzewam, ze tekst jest kompilacja tego co udalo sie znalezc w prasie zagranicznej. W Spieglu tez to bylo. Tylko, ze tam podano wyraznie, ze E.H rozmawila ze szwedzkimi sledczymi jeszcze w roku 2010. I nie bylo tego bledu z usmierceniem prof. Palme. > Dobry przyklad mechanizmow, przypadkow, ktore nabijaja spiskowe teorie dziejow. > > Pettersson skazany zostal za zabojstwo Palmego w sądzie 1 instancji, a uniewinn > iony w sądzie wyszej instancji. Sprawa doszła do sądu najwyszego, ktory potwier > dzi ł wyrok uniewinniający. > > Lisbet Palme, ktora była o 2 mm od smierci rozpoznala faceta ktory do niej strz > elał. Było ciemno ale stali w oswietleniu duzego okna wystawowego. > > Niestety, jej rozpoznanie podejrzanego w konfrontacji nie zostało dopusczone do > procesu sadowego z powodu bagatelnego błedu proceduralnego policji. Dzieki za przypomnienie, mlodsi czytelnicy forum zapewne nie pamietaja... Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: na marginesie: jak sie rodza rozne teorie spi 02.09.12, 01:01 teorie spiskowe rodza sie glownie po sprawozdaniach oficjalnie powolanych komisji w celu wyjasnienia zdarzen. takich jak komisja Warrena dot. smierci Kennedyego czy komisja dot. 9/11 i wielu podobnych zadna z nich(podobnie dzieje sie z innymi na calym swiecie) nie wiele wyjasnila,jedynie naplodzila dziesiatki-setki czy tysiace? tomow nowych dokumentow,ktorych zaden ekspert/prawnik/dziennikarz czy nawet zespol nie jest w stanie przetrawic....moze zajac sie jedynie fragmentem i wtedy jest kwalifikowany jako zwolennik teorii spiskowej. Trzeba dodac,ze czesc akt traktowane sa zwykle jako classified wiec niedostepne dla pospolstwa Komisje powoluje sie glownie gdy sprawa zabojstwa/terroru/ czy pospolitego przekretu swoimi mackami dotyka establishmentu...komisja ma za zadanie sprawe "rozmyc" i generalnie sie to udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: na marginesie: jak sie rodza rozne teorie spi 02.09.12, 02:57 teorie spisku rodzą się dla pieniedzy i z czystej głupoty. w przypadku dekretu 11110 z czystej głupoty. konspiracjoniści piszą, że kennedy chciał pozbawić fed prawa emisji pieniadza. w rzeczywistości w wyniku anulowania sil ver pur chase act tylko fed zachował prawo emisji i nawet rozszerzył na banknoty 1 dol i dwu dol. i nie było komisji i nie było tajnych dokumentów. nie było nic sprawczego. a jednak znalazł sie konspiracjonista a internet rozpowszechił bzdury i ltwowierni, naiwni i niepoinformowani ignoranci begają teraz z tym jak kot z pecherzem i piszą " casus kennedy'ego". Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 2 + 2 = 4 04.09.12, 10:25 To tez nalezy do teorii spiskowych ?- Oj , felus , felus...-ile mozna tobie tlumaczyc tak proste tematy ? -Trzech prezydentow USA (+ paczka innych osob) , akurat nielubiacych panow z wielkiej finansjery , ginie z rak jakichs czubkow.-Zbieg okolicznosci.-Wiesz ,jak sie nazywaja serie takich zbiegow okolicznosci ? -Przyzwyczajeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: 2 + 2 = 4 04.09.12, 15:05 trzech prezydentów nie lubiacych panów z wielkiej finansjery.... i ci panowie zaordynowali zabójstwa i po uśmierceniu prezydenta wszystko wróciło na dawny tor. taki zwiazek przyczynowo-skutkowy. a big oil? obama wydębia 20 mld od BP i zakazuje wierceń. big oil traci grube miliardy. i co na to ci panowie z big oil? nie dali w czapę obamie? jakby dali to zaoszczędziliby miliardy i wszystko wróciłoby na dawny tor. a w pacanowie kozy kują, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: 2 + 2 = 4 04.09.12, 15:41 Felus...wiem , ze odmawiasz zdania sobie sprawy z tego , w jakim systemie zyjesz.-To juz nie jest prymitywny kapitalizm produkcyjny , ale globalny kapitalizm czysto finansowy , w ktorym 20 mld jest pestka.-Dzisiaj trace 20 , jutro zyskuje podwojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: 2 + 2 = 4 04.09.12, 15:55 przecież mówicie tu nieustannie, ze prezydent to tylko marionetka a jeśli marionetka to nie ma potrzeby zabijania, wystarczy jedynie pociągać za sznurki. jeśli historyjki spiskowe ci odpowiadają to się nimi delektuj. jedni lubią kino inni wolą teatr. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Dla niektórych 2+17=4 ... 04.09.12, 16:38 kaszebe12 napisał: > To tez nalezy do teorii spiskowych ?- Oj , felus , felus...-ile mozna tobie tlu > maczyc tak proste tematy ? -Trzech prezydentow USA (+ paczka innych osob) , aku > rat nielubiacych panow z wielkiej finansjery ... Kennedy nie lubił wielkiej finansjery? Jak wiadomo w tym nieszczęsnym EO 11110 scedował swoje uprawnienia wydawania certyfikatów srebra na Sekretarza Skarbu. Kim był ów szczęśliwiec, bo jeśli teoria spiskowa jest prawdziwa, to Kennedy uczynił go jednym z najbardziej wpływowych ludzi w państwie. Kogo wybrał sobie nasz młody bohater na Sekretarza Skarbu i sojusznika w walce z banksterami? Nazywał się C. Douglas Dillon, żydowskie korzenie, a co najlepsze - republikanin(!) Wielki bankier, prezes Dillon, Read & Co., wówczas jednego z największych banków inwestycyjnych Ameryki. Osobisty przyjaciel Rockefellera i prezes jego fundacji - rodzina Rockefellerów jest jednym z największych udziałowców Rezerwy Federalnej. Wychodzi na to, że prezydent oddał swą najlepszą broń w ręce wybitnego przedstawiciela swoich wrogów ... I po co zabijać takiego durnia? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk No nie! 04.09.12, 17:25 spokojnaglowa,a Ty to o czym? Czy czytales kiedykolwiek ten slynny "prikaz" ? Wklejam tu calosc tego "prikazu" : Executive Order 11110 - Amendment of Executive Order No. 10289 as Amended, Relating to the Performance of Certain Functions Affecting the Department of the Treasury June 4, 1963 Office of the Federal Register By virtue of the authority vested in me by section 301 of title 3 of the United States Code, it is ordered as follows: SECTION 1. Executive Order No. 10289 of September 19, 1951, as amended, is hereby further amended -- (a) By adding at the end of paragraph 1 thereof the following subparagraph (j): "(j) The authority vested in the President by paragraph (b) of section 43 of the Act of May 12, 1933, as amended (31 U.S.C. 821 (b)), to issue silver certificates against any silver bullion, silver, or standard silver dollars in the Treasury not then held for redemption of any outstanding silver certificates, to prescribe the denominations of such silver certificates, and to coin standard silver dollars and subsidiary silver currency for their redemption," and (b) By revoking subparagraphs (b) and (c) of paragraph 2 thereof. SEC. 2. The amendment made by this Order shall not affect any act done, or any right accruing or accrued or any suit or proceeding had or commenced in any civil or criminal cause prior to the date of this Order but all such liabilities shall continue and may be enforced as if said amendments had not been made. JOHN F. KENNEDY THE WHITE HOUSE, A tu masz link do dokumentu: www.presidency.ucsb.edu/ws/index.php?pid=59049 A ten link prowadzi do wspomnianego "prikaza" Prezydenta Trumana: www.presidency.ucsb.edu/ws/?pid=59339. Czy mozesz wskazac w ktorym miejscu Kennedy cos scedowal komukolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Igor, litości :)) 04.09.12, 19:25 A czy ty czytałeś tekst Trumana, który mi zalinkowałeś? :) Przecież EO 11110 wnosi tylko poprawki do niego, konkretnie do podpunktów Section 1 i 2. Te poprawki wyrwane z kontekstu nic nie znaczą, ale na początku Section 1 i 2 są zdania najważniejsze: The Secretary of the Treasury is hereby designated and empowered to perform the following-described functions of the President without the approval, ratification or other action of the President: + tekst Trumana + poprawki Kennedy'ego CAŁOŚĆ znaczy i to jest właśnie scedowanie uprawnień, bo o to w tej "aferze" chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Errata: 04.09.12, 19:39 Poprawki Kennedy'ego dotyczyły jedynie Section 1, co czyni sprawę jeszcze bardziej przejrzystą, bo cytowane przeze mnie kluczowe zdanie po prostu otwiera EO Trumana. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk spokojnaglowa. 04.09.12, 20:22 Masz racje. A jednak poprawki Kennedy'ego dotyczyli i sekcji drugiej -"By revoking subparagraphs (b) and (c) of paragraph 2 thereof." ,czym ograniczyl uprawnienia Sekretarza Skarbu.Wywalono bylo to: (b) The authority vested in the Secretary of the Treasury by section 9 of the act of June 19, 1934, c. 674, 48 Stat. 1181 (31 U.S.C. 448a), to issue rules and regulations necessary or proper to carry out the purposes of the said act or of any order issued thereunder. (c) The authority vested in the Secretary of the Treasury by section 1805 of the Internal Revenue Code (26 U.S.D. 1805) to issue rules and regulations (with respect to silver bullion) necessary or proper to carry out the purposes of the said section. Zreszta i poprawka do sekcji pierwszej,czyli dodanie paragrafa J ,nie jest czyms nadzwyczajnym: "(j) The authority vested in the President by paragraph (b) of section 43 of the Act of May 12, 1933, as amended (31 U.S.C. 821 (b)), to issue silver certificates against any silver bullion, silver, or standard silver dollars in the Treasury not then held for redemption of any outstanding silver certificates, to prescribe the denominations of such silver certificates, and to coin standard silver dollars and subsidiary silver currency for their redemption," Bo ten prikaz nie dotyczyl drukowania dolarow z napisem "United States Note" ( oni drukowali sie na podstawie "Legal Tender Act", ktory wszedl w zycie w 1862 roku ) ,a tylko tak zwanych "silver certificates" ,taki napis byl na gorze banknota,a na dole "silver payable to the bearer on demand" . Oprocz tego wymowa "nieszczesnego" EO 11110 jest taka,ze on DAWAL PRAWO Ministerstwu Finansow USA drukowac banknoty (silver certificate) pod zastaw srebra i w tym sensie masz racje,ze Kennedy scedowal swoi uprawnienia na rzecz United States Department of the Treasury,chociaz w tym przypadku oni byli dosc marne. Musze przyznac,ze bardzo pobieznie przeczytalem twoj poprzedni post ,i nie zauwazylem tego,ze Ty pisales o silver certyfikates,a nie dolarach "United States Note" . Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: No nie! 04.09.12, 19:46 1. 1. The Secretary of the Treasury is hereby designated and empowered to perform the following-described functions of the President without the approval, ratification, or other action of the President: (j) The authority vested in the President by paragraph (b) of section 43 of the Act of May 12, 1933, as amended (31 U.S.C. 821 (b)), to issue silver certificates against any silver bullion, silver, or standard silver dollars in the Treasury not then held for redemption of any outstanding silver certificates, to prescribe the denominations of such silver certificates, and to coin standard silver dollars and subsidiary silver currency for their redemption Wskazałem Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Mam dowod na rozwalenie teorii spiskowej. 04.09.12, 21:06 Zwolennicy teorii spiskowych zawsze,jak dowod,wklejaja linki do zdjec banknotow,z napisem "United States Note" datowane rokiem 1963,bo niby oni byli wydrukowane po tym slynnym "prikazie" Kennedy. W swoim czasie wszedlem w posiadanie 2-u dolarowego banknotu amerykanskiego.Przed chwila zrobilem jego zdjecie i chetne moga przekonac sie,ze dolary z napisem "United States Note" byli drukowane przynajmniej 10 lat wczesniej ,niz to by sugerowali teorii spiskowe fotoforum.gazeta.pl/photo/0/qc/hi/pnou/427Gl5IeUfTLHG1HcX.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Re: Mam dowod na rozwalenie teorii spiskowej. 04.09.12, 22:00 igor_uk napisał: > W swoim czasie wszedlem w posiadanie 2-u dolarowego banknotu amerykanskiego. > Przed chwila zrobilem jego zdjecie i chetne moga przekonac sie,ze dolary z napisem > "United States Note" byli drukowane przynajmniej 10 lat wczesniej ,niz to by > sugerowali teorii sp Oczywiście że były, gdzieś od lat 30s, ale już nie mam siły szukać dokładnie. Żeby zakończyć temat: Kennedy jest świetnym materiałem na bohatera pozytywnego: młody, przystojny, bohater wojenny no i to libido ;) Tragiczna śmierć, pewnie faktycznie w wyniku jakiegoś spisku, tylko akurat nie tego. Zapomina się bowiem o dwóch rzeczach: ród Kennedych to "bostońska arystokracja", jego ojciec był miliarderem (w dzisiejszej skali), dorobił się spekulując na giełdzie i nieruchomościami. W czasie Wielkiego Kryzysu jeszcze powiekszył majątek. JFK na pewno kochał kobiety, ale nie sądzę, żeby kochał "człowieka prostego". A po drugie, EO 11110 stał się sławny TERAZ, po kilku latach złych doświadczeń z kryzysem finansowym. "Spiskowcy" patrzą z perspektywy dzisiejszej, zapominając że to się działo 60 lat temu! W roku 1960 nie było żadnych "banksterów", bank to była szanowana i obdarzana zaufaniem instytucja, w której porządni obywatele trzymali swoje oszczędności. Owszem, struktura Rezerwy Federalnej niemal od jej powstania budziła kontrowersje, ale nie w kontekście zadłużania się państwa, tylko zwolnienia od podatków, korupcjogenności itp. A Kennedy akurat kasy potrzebował i wcale nie zamierzał zrażać sobie Rezerwy Federalnej. O braku "historycznego spojrzenia" na całą sprawę świadczy prosty fakt: Kennedy zginął mniej więcej pół roku po podpisaniu EO 11110. Jak "spiskowcy" mogą wytłumaczyć to, że przez 6 miesięcy od powstania faktu na miarę zamachu stanu ówczesna Ameryka w ogóle nie zwróciła nań uwagi: zwolennicy i przeciwnicy prezydenta, media, wszyscy bezpośrednio zainteresowani, całe społeczeństwo zgodnie olało EO 11110. I słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk spokojnaglowa. 04.09.12, 22:49 Nu zobacz,my jakas z toba potrafimy dogadac sie ,bo nie unosisz sie odrazu,jak felus i ja wtedy nie mam ochoty draznic sie z ciebie. Co do dolarow .Te z napisem "United States Note" byli w obiegu od roku 1862 ,a od 1913 i po 1971 w obiegu byli banknoty i "United States Note" i "Federal Reserve Note",a zeby bylo smieszniej,to w obiegu krecili sie jeszcze i banknoty "Silver Certificates".Ale kto zwracal na to uwage? Ludzi mogli miec w portfelu wszystkie trzy i placic nimi za byle co i byle gdzie. Smierc Kennedy jest przykladem innej choroby USA,ale o tym moze kiedy indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 mam pytanie 05.09.12, 04:08 od czego fed miałby płacić podatki? przecież to nie jest prywatny business Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 pytanie do Felusiaka 04.09.12, 22:40 kto to jest prof. Mark Regnerus z Austin? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: pytanie do Felusiaka 05.09.12, 02:28 nie mam najmniejszego pojęcia poza tym, że wygląda na to iż się naraził ...ałom i ....bijkom. głupi, nie wie, że wyniki badań naukowych w czułych miejscach należy poddać masażowi zanim się opublikuje. Odpowiedz Link Zgłoś