Dodaj do ulubionych

Katalonia i tak prze do secesji; a nie mówiłem?

21.12.12, 04:45
Tzn. nie wspominałem, iż nawet okazjonalny, słabszy wynik w wyborach nie powstrzyma ruchów (i ich czynów) secesyjnych? Poza Katalonią, "palącym problemem" są brytyjska Szkocja i hiszp.-franc. Kraj Basków.

Jeżeli to się uda, to pójdzie już jak z bata strzelił; kolejno:
1. Belgia na Flandrię i Walonię (a tu pojawia się zabawny subwątek; Walonia jako nowa Francja Wolnych Francuzów, czy szczwanie szybko przejęta/inkorporowana przez Paryż?),
2. We Włoszech szeroko pojęta "Padania",
3. W Holandii i Niemczech Fryzja, a następnie Bawaria (jestem za! i zaraz tam, po uzyskaniu niepodległości, emigruję!),
4. W Polsce Kaszuby i Górny Śląsk, potencjalnie też Opolszczyzna,
5. W USA Teksas (jako jedyny stan ma niby prawo wyjścia z unii/federacji),
6. W Rosji... wszystko to, co sięga poza europejskie terytorialnie, Wlk. Ks. Moskiewskie...

wyborcza.pl/1,75248,13088689,Katalonia_prze_do_niepodleglosci_i_chce_oglosic_referendum.html
Obserwuj wątek
    • j-k dziecie, mniej pisz. wiecej czytaj. 21.12.12, 04:55
      gambit_smolenski2 napisał(a):
      > 1. Belgia na Flandrię i Walonię (a tu pojawia się zabawny subwątek; Walonia jak
      > o nowa Francja Wolnych Francuzów, czy szczwanie szybko przejęta/inkorporowana p
      > rzez Paryż?),

to jusz prawie zalatwione :) tylko Paryz do przejecia Walonii sie nie pali...
      (bida tam...), a gdy splune przez okno, to slina laduje w Walonii - wiec wiem co pisze...

> 3. W Holandii i Niemczech Fryzja, a następnie Bawaria (jestem za! i zaraz tam,
      > po uzyskaniu niepodległości, emigruję!),

- polecam.

> 4. W Polsce Kaszuby i Górny Śląsk, potencjalnie też Opolszczyzna,

bzdury. nie Kaszuby i nie gorny Slask... No moze Opolszczyzna.

> 5. W USA Teksas (jako jedyny stan ma niby prawo wyjścia z unii/federacji),

- ma, ale nie wyjdzie.

> 6. W Rosji... wszystko to, co sięga poza europejskie terytorialnie, Wlk. Ks. Mo
      > skiewskie...

- wykluczone. tu stane sciana za Igorem.

slowem - napizdziles.

J.K.
      • gambit_smolenski2 Re: dziecie, mniej pisz. wiecej czytaj. 21.12.12, 05:15
        > to jusz prawie zalatwione :) tylko Paryz do przejecia Walonii sie nie pali...
        > (bida tam...), a gdy splune przez okno, to slina laduje w Walonii - wiec wiem c
        > o pisze...
        >

No nie do końca... Teoretycznie, tak, jednak "upadek" Belgii (królestwa, a nie republiki) może potrwać i dobrych kilka dekad, i może się przytrafić po kilku tygodniach/miesiącach chaosu... Już jedyne, co ich chyba mentalnie/kulturowo scala, to właśnie ichnia rodzina królewska...

> - polecam.

Nie musisz. To - potencjalnie - będzie chyba najprzyjemniejsze i najnormalniejsze wówczas miejsce do zamieszkania w Europie/UE; praworządność, silny katolicyzm i przedsiębiorczość, czyli prawdziwa, aktywna Europa, przed zmanierowaniem przez liber-lewactwo...

> bzdury. nie Kaszuby i nie gorny Slask... No moze Opolszczyzna.
        >

Nie mieszkasz w kraju (Polsce; PL) i nie wiesz, co się naprawdę dzieje. Czerpiesz pewnie większość wiedzy z lektury przeideologizowanej GW. A ja powtarzam: obecny rząd, rząd Tuska, antagonizuje, pogłębia różnice i na złość PiS i jego wyborcom (jakaś 1/3 aktywnych wyborców), "popuszcza pasa" kaszubskim i górnośląskim secesjonistom; a niemiecka etnicznie, na prowincji, Opolszczyzna, to już przysłowiowa "5 kolumna", hehe...

> - ma, ale nie wyjdzie.

Jeżeli kiedyś Stany upadną, to kto wie, może wyjść...

> - wykluczone. tu stane sciana za Igorem.

Kryptorusofilstwo...? ;-)

> slowem - napizdziles.

Słowem, patrzysz w lustro. Potwierdzasz, ale zaprzeczasz, hehe, nie odnosząc się do clou, czyli linku; ot, talmudyzm...

• spokojnaglowa33 Gadka szmatka. 21.12.12, 22:37
          gambit_smolenski2 napisał:
          > Nie mieszkasz w kraju (Polsce; PL) i nie wiesz, co się naprawdę dzieje. Czerpiesz
          > pewnie większość wiedzy z lektury przeideologizowanej GW. A ja powtarzam: ob
          > ecny rząd, rząd Tuska, antagonizuje, pogłębia różnice i na złość PiS i jego wyb
          > orcom (jakaś 1/3 aktywnych wyborców), "popuszcza pasa" kaszubskim i górnośląskim
          > secesjonistom; a niemiecka etnicznie, na prowincji, Opolszczyzna, to już przy
          > słowiowa "5 kolumna", hehe...

Przecież to ciebie ponosi ideologiczna i polityczna wiara, wbrew faktom. W 2002 roku (ostatni spis powszechny) na tej twojej etnicznie niemieckiej Opolszczyźnie narodowość niemiecką zadeklarowało 10% obywateli. Trochę za mało, żeby wygrać referendum, nie sądzisz? To prawda, Niemców tam mnogo, ale to są Niemcy z Niemiec, a nie obywatele polscy narodowości niemieckiej, którzy mogliby o czymś zadecydować. Poza tym separatyzm na tych terenach jest bardzo specyficzny: mogę uwierzyć, że część mieszkańców chciałaby się odłączyć od Polski, ale pod warunkiem, że się PRZYŁĄCZY DO NIEMIEC.
          Tymczasem jest to absolutnie nierealne i to z wielu względów. Przede wszystkim Niemcy mają już tylu cudzoziemców na utrzymaniu, że nowe wschodnie landy do finansowania są ostatnią rzeczą, jakiej mógłby pragnąć niemiecki rząd. Nie ma też takiego parcia w niemieckim społeczeństwie, bo jeśli niemiecka firma chciałaby uruchomić interes na wschodnim brzegu Odry, to przecież może to zrobić zgodnie z prawem unijnym. Również dzięki Unii Niemcy mogą kupować w Polsce mieszkania i domy, a od 2016 będą mogli też nabywać grunty orne i leśne. Zresztą już mogą, tylko muszą uzyskać zezwolenie. W 2010 roku było 300 wniosków o takie zezwolenia (od wszystkich obywateli Unii), 264 załatwiono pozytywnie. Ale nawet zezwolenie nie jest konieczne, jeśli wydzierżawisz ziemię od Agencji Nieruchomości Rolnych i gospodarzysz na niej od 3 do 7 lat (zależnie od województwa), cały czas mieszkając w Polsce, to możesz tę ziemię nabyć na własność. No i wreszcie możesz kupić "na słupa" i poczekać do 2016, co Niemcy podobno robią. Podobno, bo jak wynika z danych ANR, więcej polskich hektarów jest obecnie w rękach Anglików, niż Niemców.
          Mieszkańcy Opolszczyzny i innych rzekomych kandydatów do secesji świetnie wiedzą, że Vaterland ich nie chce i nie potrzebuje. Czy marzą zatem o jakimś Księstwie Opolskim? Po co?

• przyjacielameryki Re: dziecie, mniej pisz. wiecej czytaj. 21.12.12, 18:04
        j-k napisał:

Jasiu, daj spokój z tymi wyjaśnieniami. Do niego nie trafią. Ja w innym wątku zaproponowałem mu Tworki bądz Pruszków. To znane i renomowane w naszym regionie jak wiesz ośrodki poprawiające czasami stan psychiczny i umysłowy. Temu gościowi przydałaby się jakaś specjalna kuracja w w/w ośrodkach. Ale nie mam pewności czy pomoże.
        • igor-z-uk Re: dziecie, mniej pisz. wiecej czytaj. 21.12.12, 18:11
          przyglup proamerykanski napisał: Ja w innym wątku zaproponowałem mu Tworki bądz Pruszków. To znane i renomowane w naszym regionie jak wiesz ośrodki poprawiające czasami stan psychiczny i umysłowy.

Przyglupie wie,co jest dobre,widac na sobie wyprobowal. Chociaz czytajac jego posty,to wyglada na to,ze te osrodki sa mocno przereklamowane,jemu napewno nie pomogli.
          • bywszy1 Re: ciekawe+ 21.12.12, 18:16

sa szmaticzki,co do wszystkiego sie wtracaja.
          • j-k Goria, hloopcze... 21.12.12, 19:58
            GW jest pro-amerykanska i pro-izraelska i do tego trza sie dostosowac.
            ciesz sie, ze demokracja polska pozwala ci pisac na twoim forum Rosja i tam sie spokojnie dekuj.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

no to po jednym Swiatecznym Sabat(h) / vel Szabas jutro :)
            savvima.com/wp-content/uploads/2010/10/Matis-Lchaim-Vodka.jpg
            • igor_uk Icek. 21.12.12, 20:02
              To jest polski portal i powinien byc wylacznie pro-polski. I o to walcze.
              • j-k Polska, maladjec - to Europa. 21.12.12, 22:32
                igor_uk napisał:
                > To jest polski portal i powinien byc wylacznie pro-polski. I o to walcze.

Polska, maladjec - to Europa.
                To glownie Polacy, ale tez i Zydzi, Bialorusini, Ukraincy, a nawet Niemcy.
                i dla wszystkich nich bylo i jest w Polsce miejsce.

Podobnie jak i z Rosja.
                tez tam jest tyle Narodow i wszyscy maja ROWNE prawo do zycia.
                co oczywiscie nie zmienia faktu, ze Rassijanie sa tam Narodem przewodzacym.
                • igor_uk Icek,pajacu. 21.12.12, 22:36
                  Polska jest czescia Europy,a nie BW lub Ameryki Polnocnej,to ty dobrze zauwazyles,ale wnioski wyciagasz,jak zawsze,bledne.
                  Odstaw koszera,bo zglupiejesz do reszty.
                  • j-k hloopcze, laskawie ci odpoviem 21.12.12, 22:41
                    polityke to uprawiaj w stosunku do Kazachstanu
                    co srednio wam wychodzi... :)
                    Kiedy przylaczycie do Rassiji polnocny Kazachstan zaludniony przez Rosjan?

• igor_uk Pajacu,alez nie musisz. 21.12.12, 22:45
                      Bo mnie majacznie alkoholika nie interesuje.
                      • j-k Trzymam cie za slowo 21.12.12, 22:58
                        moze w koncu przestaniesz odpowiadac na moje posty?
                        like Evelein ?
                        to w koncu ja jestem tu od tego - by SEKOWAC twoje imperialno-rosyjskie wypowiedzi :)

no to dziabnijmy swiatecznie po jednym:
                        • igor_uk Jasiu. 21.12.12, 23:05
                          ja nie odpowiadam na twoi brednie.A tylko wysmiewam alkoholika,udajacego Polaka.
                          I to bede robic zawsze,a ty musisz uwanie czytac moi posty i uczyc sie.Bo na nauke nigdy nie jest za pozno.
                          Na poczatek radze tobie odstawic koszera,a poniewaz bez alkoholu nie potrafisz zyc,to pij cos porzadnego,to moze byc wodka ruska lub polska.
                          • j-k goria, hloopcze 21.12.12, 23:14
                            martwi mnie los Evelein, bo pasjami kocham kobiety...

nawet i przyszywane Rassijanki, like Evelein
                            a znalem 2 wspaniale.
                            nastojaszczije.
                            znasz miasto Arzamas 16 ?

a teraz swieta ida - to jak masz palskij passeport - to krolika opatrz
                            pasztet zrob i zaspiewaj kolende :)
                            no to po jednym.
                            i Buenas Noches.
                            • igor_uk Jasiu. 21.12.12, 23:28
                              Czytajac twoi wypociny ,przypomnial sie mnie jeden podstarzaly lowelas,ktory juz nic nie mogl,ale lubil mowic:
                              "Dopoki mam chociaz by jeden palec,impotentem czuc sie nie bede".
                              • bywszy1 Re: panie ajgorze+ 21.12.12, 23:53
                                czy musi pan byc az tak samokrytyczny?
                                Niech juz pan sam siebie zaoszczedzi?
                  • przyjacielameryki Re: Icek,pajacu. 22.12.12, 10:51
                    igor_uk napisał:

> Polska jest czescia Europy,a nie BW lub Ameryki Polnocnej,to ty dobrze zauwazyl
                    > es,ale wnioski wyciagasz,jak zawsze,bledne.
                    > Odstaw koszera,bo zglupiejesz do reszty.

Na drzewo! Nie życzymy sobie tutaj sowieckich śmieci których pozbyliśmy się w 1993 r..

• bywszy1 Re: Icek.+ 22.12.12, 19:54
                z kim pan walczy?
                Z k... ze swego towarzystwa?
          • przyjacielameryki Re: dziecie, mniej pisz. wiecej czytaj. 21.12.12, 21:28
            igor-z-uk napisał(a):

> Przyglupie wie,co jest dobre,widac na sobie wyprobowal. Chociaz czytajac jego
            > posty,to wyglada na to,ze te osrodki sa mocno przereklamowane,jemu napewno nie
            > pomogli.

Debilu sowiecki masz spadać z polskiego forum. Won!!! Nikt ciebie tutaj nie chce kretynie. Co za wyjątkowa bezczelność i gigantyczne chamstwo! A już myślałem że pozbyliśmy się tego badziewia w 1993 r. Okazuje się, że nie. Okazuje się, że jeszcze dziamią coś tam. A fuj, ale cuchnie!
        • 5magna Re: dziecie, mniej pisz. wiecej czytaj. 21.12.12, 18:13
          A moze cos z trescia zamiast 'Jasiu-Kutasiu"???
          • 5magna Re: dziecie, mniej pisz. wiecej czytaj. 21.12.12, 18:18
            Jak juz "jasie" nie moga nic powiedziec z sensem i z trescia to sie zaczyna wzajemne branzlowanie. He.he J-k ty lepiej uweazaj bo w takim wieku to ci moga urwac.....
            • tojabogdan a Korsyka, a Górna Adyga? 21.12.12, 21:48
              zwana też Trentino-Alto Adige, niem. Trentino-Südtirol, ladyński Trentin-Südtirol albo Trentin-Sudtirol? Terorystyczne zamachy bombowe separatystów trwały aż do roku 1988. Ale znalazło się rozwiązanie problemu.
              Korsyka, (korsykański: Corsica, franc.: Corse)? Tam nadal jest napięcie.
              Baskowie, wydaje się, mają największe prawo do samodzielności. Są narodem zdecydowanie odrębnym z kulturą, językiem, nie mającym żadnego związku z krajem, którego są cześcią.
              Państw wielojęzycznych jest wiele i wcale nie zamierzają się rozpadać, np. Szwajcaria.
              A Mazowsze, a Mazury, a Szamotulskie, Warmia, Podlasie, Podhale?
    • bywszy1 Re:?+ 21.12.12, 23:56
      "igor_uk napisał:

> Ja jestem u siebie,a ty,zydowska morda,jestes tu natretem"
      lazi tu jakis karaluch.
      Bez ojczyzny zyc nie moze.
      A nie wraca do niej.
      Masochista?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka