Dodaj do ulubionych

brytyjski The Sun o Łodzi, o Polsce

06.01.13, 21:25
i Polakach, o zapaści demograficznej naszego kraju (która w konsekwencji przełoży się na upadek ZUSu i OFE oraz chaosie w kraju; być może już za kilkanaście lat), Przyjaciel_ameryki infantylnie o Dreamlinerze dla LOTu, Felusiak trzeżwo o bankructwie LOTu i dofinansowaniu go przez Tuska kwotą 400 mln zł (po wcześniejszym, kilkuletnim drenowaniu kasy z firmy przez takich POwskich przydupasów jak NIEprof. Bydłoszewski), a Polski_francuz, jakby mu było mało, o wejściu Polski do strefy euro, co zaraz skończyłoby u nas upadkiem wielu firm, zwiększonym bezrobociem do ponad 20 proc., kolejną falą drożyzny podstawowych dóbr i jeszcze większą pauperyzacją lwiej części polskiego społeczeństwa (zwłaszcza emerytur i rencistów); zadowoleni z "rozwoju" Polski są za to "Europejczycy", wielcy humaniści i społecznicy, "mędrcy" wręcz, koszący teraz bezwstydnie kasą za wcześniejsze przeprowadzenie złodziejskiej prywatyzacji, przerzucenie tegoż na masy polskich konsumentów (vide rabunkowa polityka TPSA w rękach France Telecom), uwłaszczenie się wąskiej grupy PRLowskiej i solidaruszej nomenklatury oraz wykreowanie "oligarchów" a la Polonaise, dziś również "mędrkujących" w tv...
Obserwuj wątek
    • igor_uk Trzeba przyznac,ze wyspiarze docenilo Polakow. 06.01.13, 21:41

Ale dowalili Lodzi,ktora "is decaying " .

Poles a part

WHEN the workers of the world flock to Britain, what happens to the cities they leave behind?

It’s a seldom-explored side of the immigration debate.

As we report, Poland’s third largest city, Lodz, is on its knees after an exodus of skilled workers to the UK.

A great industrial centre is decaying as Britain reaps the rewards of talented migrants.

Capital city Warsaw remains thriving. But provincial Poland is upping sticks.

Many Poles come here to strive and prosper and contribute, not beg benefits.

If such valuable migrants choose us ahead of the rest of Europe, doesn’t that say good things about our country?

Read more: www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/sun_says/4508014/The-Sun-says-Fooled-again.html#ixzz2HEJTzDu2
    • gambit_smolenski2 linki... 06.01.13, 21:43
      natemat.pl/45899,reportaz-the-sun-o-wyludnionej-lodzi-puste-ulice-odrapane-mury-zamroczeni-alkoholicy
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13152168,The_Sun___Lodz_wymiera__przeniosla_sie_na_Wyspy.html
      wyborcza.pl/1,75478,13139232,Aleksander_Kwasniewski_dostaje_wysoka_pensje_od_firmy.html
      • igor_uk Re: linki... 06.01.13, 21:48
        www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/4728585/Polish-city-thats-moved-to-Britain.html
    • wojciech.2345 post z innego forum (WP) 06.01.13, 22:33
      ŁÓDZKIE INWESTYCJE: Airport Business Park, Akademickie Centrum Sportowo-Dydaktyczne, Art Modern, Barciński Park, BioNanoPark, Budynek badawczo-laboratoryjny Wydziału Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej, Budynek Dydaktyczno-Naukowy Wydziału Chemii, Budynki Wydziału Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej, Centrum Biznesu, Handlu i Rozrywki SUKCESJA, Centrum Dialogu im. Marka Edelmana, Centrum handlowe Unicity, Centrum Nauki i Sztuki ASP oraz Centrum Promocji Mody, Centrum Technologii Informatycznych Politechniki Łódzkiej, Cross Point-biurowiec, Dworzec Łódź Fabryczna, EC1- Nowe Centrum Łodzi, Europejskie Centrum Bio i Nanotechnologii, Fabryka Sztuki - Art_Inkubator, Eskimo - rewitalizacja fabryki Ludwika Meyera, Galeria Łódzka â?? rozbudowa, Gmach Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego, Green Horizon I - Biurowiec Skanska, Green West, Hala Targów Międzynarodowych, Hotel Hilton-Łąkowa, Hotel Nowotel, Kompleks biurowy Comarch, Kompleks sportowy AZS Łódź, Lenora Apartamenty, Linia tramwajowa łącząca Retkinię z Olechowem, Łódź Plaza, Modernizacja dworca kolejowego Łódź Widzew, Modernizacja odcinka kolejowego Łódź Widzew - Łódź Fabryczna, Modernizacja Ośrodka Pediatrycznego im. J. Korczaka, Modernizacja Teatru Wielkiego w Łodzi, Muzeum Kinematografii â?? rozbudowa, Olimpia Software Pool, Osiedle Botanicum, Osiedle Hetmańska, Osiedle Listopadowa, Osiedle Majowe, Osiedle MEWA PARK, Osiedle Rąbińska, Osiedle Romanowska, Panattoni Park Łódź East, Park Biznesu Teofilów, Polfa Łódź Center, Łódzka Kolej Aglomeracyjna, Regionalny Ośrodek Kultury, Edukacji i Dokumentacji Muzycznej, Rewitalizacja Fabryki Ramischa, Rozbudowa skrzydła północnego budynku głównego Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego, Rysy Park, Sala koncertowa Akademii Muzycznej w Łodzi, Sokołówka Apartamenty, Solaris Park, Studium Wychowania Fizycznego i Sportu UM, Tabaco Park, Teatr Lalek Arlekin w Łodzi - rewitalizacja i modernizacja,Trasa Górna, Wydział Nauk Geograficznych, Zakład produkcyjny ABB, Zakład produkcyjny Delia Cosmetics, Zakład produkcyjny firmy Hutchinson, Zaplecze Techniczne Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej, Zespół handlowo-biurowo-mieszkalny Piotrkowska/Sienkiewicza I NADAL WEDŁUG WAS ŁÓDŹ UMIERA????????!!!!!!!!!!!
      • mara571 Ciekawa lista 06.01.13, 22:45
        Nie orientujesz sie przypadkiem, czy kamienice na Piotrkowskiej naleza do kategorii odzyskanych przez spadkobierbow?
        Ten problem mamy w Zaglebiu.
        • wojciech.2345 Re: Ciekawa lista 06.01.13, 22:49
          Maro,
          kompletnie nie orientuję się w sytuacji.

Nie wiem nawet kogo mógłbym o to
          zapytać.
        • eva15 Łódź ma z głowy 06.01.13, 22:49
          Ależ oczywiście, że należą i to jeszcze jak. Nie znasz historii Łodzi, to poczytaj sobie "Ziemię Obiecaną". Problemy Zagłębia w porównaniu z Łodzią to pestka.
          • mara571 Re: Łódź ma z głowy 06.01.13, 22:56
            Ewciu, znam historie Lodzi.
            W Bedzinie przed 1939 ponad 70 procent ludnosci bylo wyznania mojzeszowego.
            • polski_francuz Ale numer 06.01.13, 23:11
              mnie Piotrkowska przypomniala Reitbahnstrasse w Chemnitz, niedaleko ktorej sie zazwyczaj w hotelu zatrzymuje. Tez na wpol umarla.

Ale zeby az tylu spadkobiercow odzyskalo domy? Trudno uwierzyc. Sady musialyby sie tylko sprawami spadkowymi zajmowac.

PF
            • eva15 Re: Łódź ma z głowy 06.01.13, 23:12
              Gdybyś znała i rozumiała, to nie zadawałbyś tego pytania. Łódź składa się z budynków (fabryk i kamienic - tych eleganckich) które należały albo do Zydów albo do Niemców. Hasło: "nasze kamienice, wasze ulice" jest hasłem typowo łódzkim.
              Całe szczęście, że Niemcom brakuje hucpy, by żądać zwrotu "naszych" kamienic po bezdzietnie zmarłych na rzecz gminy niemieckiej. To co prawda problem łagodzi, ale go nie rozwiązuje.
              • eva15 Re: Łódź ma z głowy 06.01.13, 23:15
                Porównanie z Będzinem nie do końca ma sens. Łódź to wielkie miasto z ogromną ilością zabytkowej substancji. Faktem jest, że ogromnie zaniedbanej , ale bardzo pięknej i cennej. To jedno z nielicznych miast, które nie zostało przez Niemców bombardowane .
                • eva15 Re: Łódź ma z głowy 06.01.13, 23:20
                  Jak chcesz zrozumieć, co dzieje się w Łodzi (i innych miastach) poczytaj:

www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/polska-juz-zaplacila
                  www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/chcielismy-wystapilismy-oddali

• eva15 Czy to naprawdę tak trudno pojąć? 07.01.13, 01:05
                  że dopiero komuna odzyskała dla Polski materialną podmiotowość? Może dopiero jak obecny kapiltalizm i jego święte prawo własności (obojętnie jak zdobytej) Polaków całkiem tej własności pozbawi, to się nawet ostatnie forumowe bystrzaki obudzą. Jak zawsze w Polsce - za późno.
                  • elka-sulzer Re: Czy to naprawdę tak trudno pojąć? 07.01.13, 01:31
                    Dzieki za linki, Ewka.

Motloch wsluchany w w "wolne media" 24/7 .... where could they (motloch) could go wrong?
                    • elka-sulzer Re: Czy to naprawdę tak trudno pojąć? 07.01.13, 01:32
                      .... where could they go wrong?
                      • kaszebe12 Preparacja tematu... 07.01.13, 09:46
                        Podobny artykulik mozna spreparowac na temat kazdego europejskiego miasta.-N.p. wystarczy sfotografowac wyludnione Pola Elizejskie o porannej godzinie , dodac kilka fotek paryskich favelas i "ukolorowanych" dzielnic....zaden problem.
                  • spokojnaglowa33 Re: Czy to naprawdę tak trudno pojąć? 07.01.13, 12:34
                    eva15 napisała:
                    > że dopiero komuna odzyskała dla Polski materialną podmiotowość?

Ale piździsz!
                    Więc w dwudziestoleciu miedzywojennym Polska nie miała materialnej podmiotowości? To czego broniła w 1939?
                    Ach, zapomniałem, przecież dla was ówczesna Polska była tylko "pokracznym bękartem traktatu wersalskiego" ...
                    Materialna podmiotowość Polski po roku 1945 wygladała tak, że gdyby Stalin uznał, że Białystok i Suwałki są jednak rosyjskie, to by takimi zostały. Nie wspominając o eksterytorialnych bazach sowieckich wojsk na polskich ziemiach.
                    Czy ci już mówiłem, że jesteś za głupia na propagandzistkę?
                    • romrus Re: Czy to naprawdę tak trudno pojąć? 07.01.13, 19:34
                      spokojnaglowa33

Zycie Cie wszystkiego dobrego, zdrowia i sukcsow, Ciebie i Twojej rodzine.
                      Ja nie bede bral udzialu we waszych klutniach.
                      Z Twoich postow widze ze jestesz podobny do mnie, i daj Cie Bog szczesczia.

Twoje Zdrowie, Niespokojna Glowa!
                      • spokojnaglowa33 I nawzajem, najlepszego! 07.01.13, 22:29
                        romrus napisał:
                        > Z Twoich postow widze ze jestesz podobny do mnie, i daj Cie Bog szczesczia.
                        > Twoje Zdrowie, Niespokojna Glowa!

Możesz się przekonać, czy jesteśmy podobni :)
                        Niestety, nie mogę odpowiedzieć toastem, pod względem alkoholowym straszny ze mnie dinozaur: nie drinkuję, nie piję wina do posiłków, piwo tylko w upały, bo nie przepadam. Wyłącznie czysta, zmrożona wódka pita pod obfity posiłek. Rosyjska jak najbardziej. Rzadko (tzn. tylko jak jest okazja), ale dużo i do skutku. A wypić mogę od groma, choć już nie tyle, co kiedyś ...
                        Nastepna okazja będzie za jakieś 50 dni - moje imieniny. Wtedy - obiecuję - wypiję twoje zdrowie, romrus.
      • felusiak1 Re: post z innego forum (WP) 07.01.13, 17:11
        wojtek, 75% z tego co napisałeś to nie są inwestycje lecz wydatki budżetowe.
        Inwestycje przynoszą wymierny zysk i prowadzone są w celu uzyskania profitów. Centrum badawcze to wydatek budzetowy nie przynoszący zysku i w założeniu nie majacy nic wspólnego z zyskiem.
        • wojciech.2345 Re: post z innego forum (WP) 07.01.13, 17:55
          To nie mój post.
          Ja go przekopiowałem.

Jednak nawet z tego widać, że Łódź nie jest
          martwym miastem.
        • mara571 Re: post z innego forum (WP) 07.01.13, 22:50
          felusiak1 napisał:

> wojtek, 75% z tego co napisałeś to nie są inwestycje lecz wydatki budżetowe.
          > Inwestycje przynoszą wymierny zysk i prowadzone są w celu uzyskania profitów.

A jak traktujesz inwestowanie w budowe mieszkan socjalnych przez miasta i gminy?
    • ziner Biorąc pod uwagę, brytyjski The Sun ... 07.01.13, 11:16
      ... to ichniejszy odpowiednik rodzimego Super Ekspresu czy Faktu, to jego artykuły nie są najlepszym źródłem informacji zbliżonych do rzeczywistości.
      Podejrzewam że jego pismaki działają tak samo jak tfurcy zatrudnieni w ww. tytułach, tzn są napisać dowolny artykuł na zadany temat, w sposób wspierający z góry założoną tezę.

BTW, równie dobrze można skrobnąć "kawałek" o upadającym Londynie, podpierając się np zdjęciami ze strony Derelict London , uzupełnionymi zdjęciami kilku kloszardów.
      • edek_vilola Byloby cudownie... 07.01.13, 12:24
        ...gdyby Polska miala taka materialna podmiotowosc jak za "towarzysza Wieslawa" Gomulki i rozwijala sie gospodarczo bez przerwy w takim tempie jak za wczesnego Gierka. W "Pewexie" albo na bazarze moglbym sobie kupic "wranglery" i "Heinekena" w puszcze, zeby poczuc sie "swiatowo". Z takich drobnych przyjemnosci niejeden czlowiek mial wtedy wiecej radosci niz obecnie z zawalonych polek. Niestety ta gierkowka droga do szczescia, ktora poczatkowo wydawala sie piekna, prowadzila w koncu na manowce i do upadku. Kartki na cukier i kolejki po papier toaletowy. Tego bylo juz za wiele, nawet dla kogos takiego jak ja, ktoremu do szczescia wystarczyl pewexowski "Heineken" w puszcze. A pamietam, ze ludzie nawet wybrzydzali w najlepszym okresie gierkowskim i mowili np. "aby Polska w sile rosla trzeba orla a nie osla". Teraz wybrzydzaja rowniez, choc takiego dobrobytu jak dzis nie bylo nad Wisla pewnie nigdy w historii.
        • edek_vilola Szczesliwe czasy wczesnego Gierka 07.01.13, 13:11
          ... "to se už ne vrati"

"Światowe życie, szum i gwar,
          Feerią neonów błyszczy mleczny bar!
          Porcję leniwych zjadam a la fourchette
          I syty i szczęśliwy czuję się wnet!
          Właśnie wpłaciłem pierwszą z rat,
          Nową Syreną jadę w wielki świat,
          Mijając setki równie wytwornych aut,
          Na bal spółdzielców, czy działaczy raut!

(...)

Po co Ci węcej? Taką masz
          Geograficzną długość, słowiańską twarz,
          Więc się zachłyśnij aż do utraty tchu
          Światowym życiem ze mną właśnie tu!
          Światowym życiem ze mną właśnie tu!"

(Wojciech Młynarski, "Światowe życie")

teksty.org/wojciech-mlynarski,swiatowe-zycie,tekst-piosenki
      • spokojnaglowa33 Re: Biorąc pod uwagę, brytyjski The Sun ... 07.01.13, 12:38
        ziner napisał:
        > BTW, równie dobrze można skrobnąć "kawałek" o upadającym Londynie, podpierając
        > się np zdjęciami ze strony Derelict London
        >
        , uzupełnionymi zdjęciami kilku kloszardów.

Oczywiście, ale pisujący tutaj gambit smoleński ma za zadanie wyszukiwać wszystkie negatywne informacje o Polsce i wklejać je na forum. Widać na bezrybiu i rak ryba.
    • przyjacielameryki Re: brytyjski The Sun o Łodzi, o Polsce 07.01.13, 13:03
      Człowieku, pójdz w końcu po rozum(ale nie wiem czy to jeszcze możliwe) i przestań zadymiać tu i na innych forach. Wojtek już ci odpowiedział jak rozwija się Łódz, ja tam bywam dość często a Piotrkowska to piękna ulica tętniąca życiem z dużą ilością knajpek, kafejek, sklepów. Oczywiście nic nie jest doskonałe ale to co wypisuje ten angielski dziennikarz ma się nijak do faktów o których obszernie napisał Wojtek. Dziennikarzyna coś tam wyprodukował, żeby udowodnić swoją z góry postawioną tezę a przygłup smoleński momentalnie łyknął to jako fantastyczne żródło informacji o Łodzi. Kompletna żenada! Zawsze największym zagrożeniem była i jest głupota.
      • eva15 Na księżycu bywasz, nie na Piotrkowskiej 07.01.13, 13:20
        Przy ulicy Piotrkowskiej straszą smutne witryny pustych sklepów. Jest ich aż 21 na odcinku od skrzyżowania Piotrkowska-Mickiewicza do Placu Wolności.

www.dzienniklodzki.pl/artykul/388316,oko-na-piotrkowska-puste-witryny,id,t.html?cookie=1

Manufaktura wymiotła skutecznie sklepy z Piotrkowskiej. Pozostały główie już tylko ciucholandy, sklepy spożywcze, knajpy, puby i pijacy w pasażach i bramach.
        • przyjacielameryki Re: Na księżycu bywasz, nie na Piotrkowskiej 07.01.13, 13:37
          eva15 napisała:

> Przy ulicy Piotrkowskiej straszą smutne witryny pustych sklepów. Jest ich aż
          > 21 na odcinku od skrzyżowania Piotrkowska-Mickiewicza do Placu Wolności.

>
          > www.dzienniklodzki.pl/artykul/388316,oko-na-piotrkowska-puste-witryny,id,t.html?cookie=1
          >
          > Manufaktura wymiotła skutecznie sklepy z Piotrkowskiej. Pozostały główie już ty
          > lko ciucholandy, sklepy spożywcze, knajpy, puby i pijacy w pasażach i bramach.
          >

Kolejny spec od Polski, od Łodzi i od Piotrkowskiej. Hi!, hi! Byłaś w Łodzi i na Piotrkowskiej w ciągu ostatnich 2-3 lat?? Co z tego że niektóre budynki są nie zagospodarowane, tak jest wszędzie i w Paryżu w Wiedniu i w Berlinie. Piotrkowska ma około 3 km i jako całość prezentuje się bardzo ciekawie.
          • jabbaryt Pracowałem w Łodzi przez dwa lata 2005-2006 07.01.13, 16:32
            Najciekawsze że byłem emigrantem zarobkowym z Warszawy. Moja migracja wynikała z faktu że mam dość rzadką specjalizację zawodową i akurat amerykanie którzy otworzyli tam fabrykę potrzeboli kogoś z moimi kwalfikacjami.
            Prawdą jest że Łodź dostała ostro po grzbiecie w czasie reform Balcerowicza. Ogromne zaqkłady typu WIFAMA padły zwałniając dziesiątki tysiecy ludzi. Widziałem domu mieszkalne w naprawdę złym stanie. Z drgiej strony w Łodzi jest jest sporo inwestycji przemysłowych typu Indesit, Bosh, Dell czy GE. Rozwija się też aglomeracja łodzka mista tj. jak Stryków, Tuszyn, Zgierz. Napewno w Łodzi jest gorszy standart życia niż w Warszawie. Myslę że Łodź w porównaniu z Krakowem, Wrocławiem czy Poznaniem wypada kiepsko.
            • 5magna Re: Pracowałem w Łodzi przez dwa lata 2005-2006 07.01.13, 16:47
              Polska Meksykiem Europy. 4 miliony wyjechalo "za chlebem" i exodus sie nie konczy. Lodz to jest trend. Tak bedzie wygladala wiekszosc polskich miast w przyszlosci..........To bedzie drugi "Detroit".

www.bbc.co.uk/news/magazine-18271118
              • igor_uk "The Sun" jest bronia masowego razenia. 07.01.13, 17:15
                Mozno go nazwac szmatlawcem,tabloidem ,ale i tak ta gazete czyta angielska ,tak zwana ,srednia klasa. Dzis w prace caly dzien zajmowalem sie tylko tym,ze kazdemu musialem tlumaczyc,ze artykul jest nieobiektywny ,ale nie bylem dla nich wiarygodny,przeciez oni dobrze wiedza,skad ja przyjechalem i skad pochodzi wiekszosc pracownikow-obcokrajowcow.
                Generalnie zadnych szkod ten artykul nie przyniosl. Dla wiekszosci Anglikow to i tak kraj nieznany i biedny,skad przyjezdzaja ludzi,gotowe podjac kazda prace.
                • 5magna Re: "The Sun" jest bronia masowego razenia. 07.01.13, 17:34
                  Tam w UK to chyba sie az roi od Polakow. Moja kuzynka co juz jest od 30 lat w Niemczech zalozyla agencje uslugowa i informacyjna dla robotnikow z Polski. Solidna firma jedna z niewielu. Ma tyle pracy ze zarabia wiecej niz jej maz co uczy w gimnazium....
                  • eva15 Re: "The Sun" jest bronia masowego razenia. 07.01.13, 17:39
                    No ale o czym ona tych robotników informuje? Przecież oni jak przyjeżdżają to mają z reguły już zaklepaną pracę.
                    • przyjacielameryki Re: "The Sun" jest bronia masowego razenia. 07.01.13, 18:39
                      eva15 napisała:

> No ale o czym ona tych robotników informuje? Przecież oni jak przyjeżdżają to m
                      > ają z reguły już zaklepaną pracę.

Zobacz nieuku jak wygląda ul. Piotrkowska w Łodzi:
                      lodz.lovetotravel.pl/ulica_piotrkowska
                      • 5magna Re: "The Sun" jest bronia masowego razenia. 07.01.13, 18:53
                        Prawie jak Detroit za dobrych czasow......
                    • 5magna Re: "The Sun" jest bronia masowego razenia. 07.01.13, 18:51
                      Czesc ma czesc nie ma. Malo ktory umie po niemiecku lub angielsku. Nic nie potrafia wypelnic czy przeczytac. Pomaga tez im w problemach z polskimi posrednikami i naciagaczami co zeruja na swoich, ma kontakt z prawnikami, policja itd. Mowi ze moglaby zatrudnic jeszcze z pieciu pracownikow ale bardzo trudno znalezc takich co by znali dobrze niemiecki i polski. Pracowala na uniwersytecie nim zalozyla ta firme. Nawet jak pojedzie do Polski do matki i ojca to dzwonia do niej Polacy z Niemiec i pytaja sie kiedy wraca....
                  • igor_uk Tak jest ,magna. 07.01.13, 17:42
                    Polakow w UK mozno spotkac wszedzie. Zdecydowana wiekszosc jest normalnymi ludzmi i dobrymi pracownikami.Ja osobiscie wole pracownikow z Polski,niz z Portugalii czy Litwy i Lotwy.
                  • 5magna Re: "The Sun" jest bronia masowego razenia. 09.01.13, 00:02
                    Ok. wyjasnione. Ona jest wnuczka brata mojego ojca. Byli tutaj 5 lat temu. Jej maz Rainer jest nauczycielem w liceum. Ona skonczyla jakies studia w Warszawie ale nie wiem jakie. Wiem ze pracowala na Uniwersytecie w Niemczech nim zalozyla ta firme. Podobalo im sie w Kanadzie i mieli przyjechac jeszcze raz. Rainer napisal ze nie moga. On ma dlugie wakacje ale ona jest tak zajeta w tej firmie ze wyskakuja tylko po Europie i to na krotko. Przypuszczam ze dalej idzie jej dobrze, Polakow coraz wiecej w Niemczech. Firma reputacje ma dobra, nie oszukuje, nie naciaga, usiluje kazdemu pomodz jak moze najlepiej....Zaprosili mnie abym w drodze do Polski zatrzymal sie u nich pare dni. Moze skorzystam. Syn brata mego ojca (w moim wieku) przyjechal by tam tez i razem bysmy pojechali dalej do Warszawy... Takie sa plany. Ps. Teraz przypomnialem sobie ze ty piszesz z Niemiec a Majka pisala z Ontario. Czy jest tak?? Jezeli masz jakis pomysl czy opinie odnosnie takiej firmy co jest servicem dla Polakow w Niemczech to chetnie wyslucham....
            • herr7 ma Pan oczywiście sporo racji.... 07.01.13, 18:29
              ale inwestycje włoskie w Tychach też kilka lat temu uchodziły z pewne. A kapitał, jak twierdzi pewien klasyk nie ma narodowości. Po 89 r atutem Polski było młode, nieźle wykształcone społeczeństwo. Tak się składa, że tracimy te atuty, gdyż poziom szkolnictwa wyższego się obniżył, a społeczeństwo się starzeje. To będzie oznaczać tylko jedno - wysokie podatki, gdyż rząd, jaki by nie był będzie musiał zapewnić emerytury choćby na najniższym poziomie. Już widzę, jak obcy biznes lokuje u nas swoją produkcję w takich warunkach.
              • 5magna Re: ma Pan oczywiście sporo racji.... 07.01.13, 19:03
                Wiesz herr ilu jest teraz "glodnych" na swiecie co beda pracowac i to ciezko aby tylko przezyc??? PS. Kanada chce sciagac mlodych wykwalifikowanych fachowcow aby pracowali na te miliony emerytow. Da Polska rade z Kanada gdzie przy ropie w Ft McMurray (przydomek Ft. McMoney) spawacz moze zarobic $150000 rocznie? Moj ziec pracuje na wiezy wiertniczej w Albercie. Zarabia $800 na dzien (2400 zlotych na dzien). Ilu jest takich w Polsce co musi pracowac na to caly miesiac??
                • 5magna Re: ma Pan oczywiście sporo racji.... 07.01.13, 19:19
                  A jeszcze ma ma troche do gory. Jak by sie dochrapal pozycji menazera wiezy (rig manager) to by mial $2000 na dzien.....12 godzin pracy, ekstra dodatek za niebezpieczenstwo sour gas. Niebezpieczenstwo jest ale zabezpieczenia maja najlepsze jakie tylko sa.....

alis.alberta.ca/wageinfo/Content/RequestAction.asp?aspAction=GetWageDetail&format=html&RegionID=20&NOC=8222
                  www.precisiondrilling.com/
                  • misterpee Re: Ja tam wierze przyjacieluameryki 08.01.13, 01:18
                    i jego kolegom bo sa jak ci krawcy z bajki, co krola nabrali i pokazali go golego. Jak sie dziej w Polsce czytajcie Ekran.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka