Dodaj do ulubionych

Apel do fachowcow: haslo Red October

17.01.13, 19:36
dwa czy trzy artykuly juz przeczytalam i ciagle nie moge sie nadziwic, ze fachowcy w dzeisiatkach firm piszacych programy antywirusowe przez 5 lat nie zdolai wykryc Red October.
Nawet hakerzy pracujacy wspolnie z Mossadem.
Wszyscy gubia sie w pomyslach, przewaza jednak poglad, ze Chinczycy chcieli udawac Rosjan lub vice versa.
technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,13248309,Kto_stoi_za_operacja__Czerwony_Pazdziernik__.html#BoxSlotII3img
Pod artykulem sa komentarze, miedzy innymi ten od zwida:
Jak Boga kocham, to nie ja!!
Obserwuj wątek
    • 5magna Re: Apel do fachowcow: haslo Red October 17.01.13, 19:44
      Chiny i Rosja tak wam wpiernicza ze ci az podpaska spadnie. Sorry, lady.....
      • yurek11111 Re: Apel do fachowcow: haslo Red October 17.01.13, 20:08
        Widzisz ,mara, cywilizowany swiat przegrywa,bo stosuje sie w tych zmaganiach do zasad i kodeksow,a dzicz ma tylko jeden cel ,do ktorego dazy wszelkimi metodami,czy to sa Chiny,czy Rosja,to tylko postkomunistyczne badziewie,ktore wczesniej czy pozniej (lepiej wczesniej),zostanie pokonane....
        PS.Ciekawe ilu agentow skaperowali szantazujac ludzi danymi z ich komputerow?
        • igor_uk yurek,popisal sie swoimi fobiami i szowinizmem. 17.01.13, 20:14
          Ale nic konkretnego nie napisales. Podejrzewam,ze dopiero teraz dowiedziales sie o tym,o czym probuje nawiazac dyskusje mara.

p.s. Tym swoim postem sprowadzasz watek do kolejnej pyskowki.
          Jak mozesz nazywac dwa wielkich Kraja (Rosja i Chiny) dziczom i badziewiem?
          • yurek11111 igorczik,pomysl,to nie boli,a bedziesz wiedzial... 17.01.13, 20:43
            re:
            Jak mozesz nazywac dwa wielkich Kraja (Rosja i Chiny) dziczom i badziewiem?
            • igor_uk yurek. 17.01.13, 20:49
              Coz,widac szowinizm i glupota chodza w parze.
          • felusiak1 pies pawłowa 17.01.13, 21:13
            no zobacz igor, magna nie napisał nic rzeczowego czym zamulił dyskusję ale nie wzbudziło to w tobie protestu. ale kiedy yurek napisał nie możesz oprzeć się oburzeniu czym dajesz dowód swojej stronniczości. nie jesteś przeciwko, ty jesteś za matką rosją i gospodinom putinom. on jest dla ciebie jak stalin, ojciec narodu. wy rosjanie macie chyba kult jednostki zakodowany w genach. stalin wymuszał, putin jest czczony bez wymuszania. on zlikwidował opozycję i biedni rosjanie nie mają nikogo innego do kochania. rzecz jasna nie ma nic za darmo. gospodin putin rozdaje marchewkę na lewo i na prawo i za to narod go kocha, nawet ten na emigracji, ktory marchewki nawet nie powachał.
            • igor-z-uk felus. 17.01.13, 21:25
              Czy magna napisal o jakims kraju,ze jest dziczom i badziwiem?

Co do dalszego tekstu,to co on ma do tematu watku?
              • felusiak1 Re: felus. 17.01.13, 21:29
                a co ma do wątku spadajace z przyczyny rosji i chin podpaska, o której napisał magna?
                • igor-z-uk Re: felus. 17.01.13, 21:54
                  felus,czy ty naprawde jestes tak glupi,czy tylko udajesz?
        • romrus Zasady? 17.01.13, 20:44
          yurek11111 napisał:
          > Widzisz ,mara, cywilizowany swiat przegrywa,bo stosuje sie w tych zmaganiach do zasad i kodeksow,a dzicz ma tylko jeden cel ,do ktorego dazy wszelkimi metodami

Zasady, powiadasz.

A virus Stuxnet do iranskich komputerow kto w@dzielil? Chinczycy czy Rosjanie?

• yurek11111 Re: Zasady? 17.01.13, 20:56
            Mozliwe ze Rosja,nie wiem wiec pisze w trybie warunkowym,przeciez rosyjscy specjalisci KILKANASCIE lat budowali iranska elektrownie w Bushehr,moze chcieli jeszcze bardziej odwlec rozruch...
            romrus napisał:
            A virus Stuxnet do iranskich komputerow kto w@dzielil? Chinczycy czy Rosjanie?
            >
            • romrus Re: Zasady? 17.01.13, 21:22
              yurek11111 napisał:
              > Mozliwe ze Rosja,nie wiem wiec pisze w trybie warunkowym,przeciez rosyjscy specjalisci KILKANASCIE lat budowali iranska elektrownie w Bushehr,moze chcieli jeszcze bardziej odwlec rozruch...

Jak placili, tak i budowali.

A co do przypuszczen o wirusie, to nawet nie komentuje. To choroba, a ja nie lekarz.
              • yurek11111 Re: Zasady? 17.01.13, 21:52
                Nie o pieniadze tu chodzilo ,Putin iranska elektrownia grozil i szantazowal Stany i Zachod,gdy wyczul ze wieksze korzysci bedzie mial z sojuszu z ajatollachami,budowe elektrowni zakonczyl,a z wirusem to ironia,trzeci podmiot dzialal na wlasna reke,gdy zorientowal sie ze ogon nie moze zamerdac psem.... :-))))
                romrus:
                Jak placili, tak i budowali.
                >
                > A co do przypuszczen o wirusie, to nawet nie komentuje. To choroba, a ja nie le
                > karz.
                • romrus Re: Zasady? 17.01.13, 22:31
                  yurek11111 napisał:
                  > Nie o pieniadze tu chodzilo ,Putin iranska elektrownia grozil i szantazowal Stany i Zachod,

Szantazowal zeby co?
                  Co mial dostac wzamian takiej kasy?
                  Banana czy poklepanie po plecach od Jankiesow?
                  Przeciez nic innego dostac nie mog.

>gdy wyczul ze wieksze korzysci bedzie mial z sojuszu z ajatollachami

To bylo jasne od poczatku.
                  Rosja zrobila wielki blad, ze zrezygnowala z kontraktu na S-300.

No to jak tam z zasadami trzeciego podmiotu?
    • igor_uk Mara. 17.01.13, 20:34
      Czekasz nadal na fachowcow?
      Zaraz zjawi sie p.a.Ktory popluje jadem na Rosje,a twoj kolega pefcia cos doda o ruskich scierwach.A Ty nadal nic nie bedziesz wiedziec.
    • eva15 Re: Apel do fachowcow: haslo Red October 17.01.13, 20:44
      mara571 napisała:

> dwa czy trzy artykuly juz przeczytalam i ciagle nie moge sie nadziwic, ze facho
      > wcy w dzeisiatkach firm piszacych programy antywirusowe przez 5 lat nie zdolai
      > wykryc Red October.
      > Nawet hakerzy pracujacy wspolnie z Mossadem.

Jakoś przez usta ci nie mogło przejść, że to Rosjanie (Kaspersky) wykryli tego wirusa. Nie USA, nie Mossad...
      Co do autorstwa - nie wiem, skąd wpadłaś na to, że na tym forum pojawią się lepsi fachowcy niż wyżej wymienieni i będą więcej wiedzieć . To jest zupełnie niemożliwe, pojawi się tylko p.a. i spółka.

• igor_uk Ewa,ona o tym nic nie wie. 17.01.13, 20:51
        Mara nie ma pojecia o tym,dla czego Kasperski znalazl sie na liscie 10 najbardziej niebezpiecznych ludzi na Swiecie.Dodam,niebezpiecznych dla tych,kto tym Swiatem chcial by krecic.
        • eva15 Re: Ewa,ona o tym nic nie wie. 17.01.13, 20:55
          Mam Kasperskiego na swoich kompach. Firma ma w świecie fachowym doskonałą opinię.
          • igor_uk Re: Ewa,ona o tym nic nie wie. 17.01.13, 21:01
            Barclays zawierzyl Kasperskiemu swoje bezpieczenstwo.
      • mara571 inaczej bym to okreslila 17.01.13, 20:55
        zasluga firmy Kaspersky to odkrycie szkodnika po 5 latach!.
        To nijako przyznanie sie do winy i chwala firmie, ze to zrobila. Nie slysze o reakcjach innych potentatow.
        Podjerzewam jednak, ze inni odkryli go wczesniej i byc moze wykorzystywali.

Kazdy z nas ma jakis program antywirusowy, placimy za jego zakup, wszystkie firmy placa wysokie ceny za profesionalna ochrone "rund um die Uhr". I co?
        Co da fachowcow: Igor sie jedynie odgraza, ze wyjasni, ale po pojawieniu sie wojownikow zaczal kopac.
        Moze pojawi sie malkontent.
        • igor_uk mara,ja tylko ciebie zapytalem. 17.01.13, 21:03
          czy chcesz cos wiedziec o tym ode mnie?
          Bo po tym co ty piszesz o mnie,nie wiem,czy by chciala tego.
        • eva15 Re: inaczej bym to okreslila 17.01.13, 21:51
          Kaspersky przyznał się do winy???
          To forum rzeczywiście rozwija się w kierunku paranoidalnych obsesji. Pogadaj sobie z yurkiem, dla niego Stunex to też wina Rosjan.
          • igor-z-uk Ewa. 17.01.13, 21:56
            To rzeczywiscie zaczyna przypominac teatr absurdow.
            yurek nazwal dwa Kraja dziczom i badziewiem,a felus doczepil sie mnie,czemu ja mam cos do yurka.
            • eva15 Re: Ewa. 17.01.13, 22:09
              Szkoda na nich czasu, ciekawe rzeczy się dzieją, otwórz proszę wątek- Masakra w Algerii.
              • igor_uk zrobiono 17.01.13, 22:19
                Zgodnie z twoja prosba,otworzylem watek.
                forum.gazeta.pl/forum/w,50,141865905,141865905,Masakra_w_Algerii_.html
                p.s. za chwile na forum "Rosja i Swiat" otworze watek,w ktorym naucze Ciebie ,jak korzystac z proxy.
                • eva15 Re: zrobiono 17.01.13, 22:28
                  OOO, będę wdzięczna.
      • yurek11111 evcia,apel byl do fachowcow....:-))) 17.01.13, 20:58
        Ale nie do fachowcow od propagandy....:-)))))))))))))))))))
        • igor_uk To co ty,tu robisz,yureczek?))))))))))))))))))) 17.01.13, 21:05
          Ty to fachowcem napewno nie jestes.
          Co zreszta pokazales w pierwszym swoim poscie.
          • yurek11111 Re: To co ty,tu robisz,yureczek?))))))))))))))))) 17.01.13, 22:25
            igorczik,ja czuwam,coby komsomolskie insekty sie nie rozprzestrzenialy....
        • j-k Ty nie walnujsa. 17.01.13, 21:09
          Maskowiczi nie potrafia (aktualnie) sputnika w kosmos wyslac.
    • polski_francuz Najprostsza odpowiedz 17.01.13, 21:10
      kod wirusa byl zbyt trudny do zlamania. Podobnie jak Armstrong przez 15 lat ani razu nie wpadl na kontroli dopingowej.

Do tego agencje rzadowe czuja sie dosc zabezpieczone przed wirusami i sa czesto zbyt pewne siebie.

PF
    • igor_uk Mara. 17.01.13, 22:06
      Tu masz wszystko o tym,co jest wiadomo o Red October.
      Nigdzie indziej,wsrod jawnych zrodel,nic bardziej fachowego nie znajdziesz

"Red October" Diplomatic Cyber Attacks Investigation
    • melord haslo Red October 17.01.13, 23:22
      czytalem o tym jakis czas temu...
      dla mnie osobiscie i nie tylko(nie jestem fachowcm IT) wyglada to na samoreklame Kaspersky(iego) choc to niewatpliwie jeden z najlepszych programow antywirusowych
      (art. na zamowienie)

zachodnia prasa uwielbia przekazywanie negatywnych wiesci z Rosji i Chin...taki trend
      o ciaglych atakach na iranskie(mysle ze rowniez rosyjskie i chinskie) komputery pisze sie niewiele lub wcale(niewypowiedziana wojna w cyberprzestrzeni trwa od lat)

dla mary...nie musisz placic za programy antywirusowe
      kilka lat temu zlapalem wirusa maja pelny-platny program Nortona,szlag mnie trafil,computer trzeba bylo zresetowac,stracilem duzo danych(nie na wszystko mialem back-up)
      od tego czasu uzywam programow darmowych,na jednym Awast,na innym AVG,na tym pierwszym robie np.operacje bankowe,uzywalem do pracy,drugi np. na forum...zero wirusow i problemow
      www.chip.pl/artykuly/porownania/2011/11/5-najlepszych-darmowych-programow-antywirusowych
      • zeitgeist2010 Re: haslo Red October 18.01.13, 10:40
        melord napisał:

> czytalem o tym jakis czas temu... dla mnie osobiscie i nie tylko(nie jestem fachowcm IT) wyglada to na samoreklame Kaspersky(iego) choc to niewatpliwie jeden z najlepszych rogramow antywirusowych (art. na zamowienie)

Red October do dzisiaj najepsza powiesc Toma Clancyego ... Kasperski to ciekawe zjawisko.

zachodnia prasa uwielbia przekazywanie negatywnych wiesci z Rosji i Chin...taki trend o ciaglych atakach na iranskie(mysle ze rowniez rosyjskie i chinskie) komputery pisze sie niewiele lub wcale(niewypowiedziana wojna w cyberprzestrzeni trwa od lat)

O Chinach jest wiele wiadomosci, najczesniesciej powierzchownych ale sa i dobre przyczynki np w ASIa times, Spieglu, El Pais.
        Ta wojna trwa juz od dekad. wojna w cyberprzestrzeni staje sie wlasnie w tej chwili coraz bardziej aktualnym tematem.

dla mary...nie musisz placic za programy antywirusowe kilka lat temu zlapalem wirusa maja pelny-platny program Nortona,szlag mnie tra fil,computer trzeba bylo zresetowac,stracilem duzo danych(nie na wszystko mialem back-up)
        > od tego czasu uzywam programow darmowych,na jednym Awast,na innym AVG,na tym pi
        > erwszym robie np.operacje bankowe,uzywalem do pracy,drugi np. na forum...zero
        > wirusow i problemow
        > www.chip.pl/artykuly/porownania/2011/11/5-najlepszych-darmowych-programow-antywirusowych

Na sluzbowym mam McAffee a na prywatnym wlasnie Norton. Najpierw kupilem cd a potem przedluzylem przez internet.

Przed laty zdarzylo sie, ze trojan opanowal moj prywatny komputer a innym razem porwano mi moje konto mejlowe. Bylo to bardzo zenujace 
    • zeitgeist2010 Re: Apel do fachowcow: haslo Red October 18.01.13, 12:43
      mara571 napisała:

dwa czy trzy artykuly juz przeczytalam i ciagle nie moge sie nadziwic, ze fachowcy w dzeisiatkach firm piszacych programy antywirusowe przez 5 lat nie zdolai wykryc Red October.
      > Nawet hakerzy pracujacy wspolnie z Mossadem. Wszyscy gubia sie w pomyslach, przewaza jednak poglad, ze Chinczycy chcieli udawac Rosjan lub vice versa.> technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,13248309,Kto_stoi_za_operacja__Czerwony_Pazdziernik__.html#BoxSlotII3img

Podejrzewam, ze fachowcy od cyber war przypominają fachowcow od ekonomii. Spędzisz 40, każdy będzie mial inną teorie :)

Cichociemna Cyber war trwa juz od dziesiecioleci. Kazde szanujace sie panstwo ma swoje webbrygady. Hiszpanska tv pokazala interesujacy dokument na ten temat.

Izraelski ekspert zapytany, co sądzi o amerykanskim wirusie Stuxnet , ktory zaatakowal iranskie komputery, zasmial sie szeroko:” stuxnet, amerykanski? , ha, ha”

Najlepsze wrazenie sprawial Kasperski. Opawiadał interesujace rzeczy i ciągle sie usmiechał. Ja bym chciał wiedziec, co on wie.
      W 2009 roku otrzymal z rąk wicepremiera Chin wyróżnienie National Friendship Award of China / nagrode dla obcokrajowców/przyjacioł Chin za nadzwyczajny wkład w rozwoj chinskiej informatyki.

W dawnych przeciwatomowych schronach pod Sztockholmem operuje firma Bahnhof, byly dostarczyciel serwera dla Assangue Wikileaks. To Bahnhof zarejestrował rosyjska dywersje informatyczną w republikach nadbaltyckich i przed napascią na Gruzje.
      • mara571 Re: Apel do fachowcow: haslo Red October 18.01.13, 19:32
        tak przez mgle przypominam sobie dzien ataku na swiatowy internet. Jesli dobrze pamietam, na swiecie jest 13 root-serwerow DNS. Ten dla Europy byl zlokalizowany w Szwecji. I udalo sie go praktycznie wylaczyc przez wysylanie olbrzymiej liczby zapytan o inne adresy.
        Ciekawe czy on stoi w tym bunkrze firmy Bahnhof.
        • zeitgeist2010 To nie moja branża 18.01.13, 20:01
          mara571 napisała:

tak przez mgle przypominam sobie dzien ataku na swiatowy internet. Jesli dobrze pamietam, na swiecie jest 13 root-serwerow DNS. Ten dla Europy byl zlokalizowa ny w Szwecji. I udalo sie go praktycznie wylaczyc przez wysylanie olbrzymiej liczby zapytan o inne adresy. Ciekawe czy on stoi w tym bunkrze firmy Bahnhof.

Ale może bywszego ;)
          To rzuca inne swiatło na pobyt Assanguea, afere plciowa i jego paniczny strach przed szwecja.
          SE i F to supermocarstwa internetu. Czasami zastanawiam sie, dlaczegu taki napływ studentów chinskich, poza darmowymi studiami (do zeszlego roku).
          • zeitgeist2010 nie F ale Fi 18.01.13, 20:04

• wojciech.2345 Re: Apel do fachowcow: haslo Red October 18.01.13, 14:17
      Napastnicy (cechy języka wskazują, że to Rosjanie) utworzyli łańcuch co najmniej 60 serwerów kontrolujących rozsyłanie wirusa. „Tak wielka infrastruktura przypomina hakerów działających na zlecenie państwa...

Większość zidentyfikowanych infekcji było zlokalizowanych w Europie Wschodniej

• mara571 dzieki Wojciechu, 18.01.13, 18:49
        wyglada na to, ze wykrycie bylo utrudnione, bo lokowano go na wybranych komputerach.
        • igor_uk Ha,ha. 18.01.13, 19:38
          A mnie nie podziekowala :-( ,chociaz ja wkleilem wczesniej od wojtusia i do tego oryginal.
          Bo to co pisze sie w rzepie,to streszczenie tego,co zalinkowalem.
          • mara571 Dziekuje Igor 18.01.13, 19:44
            dopiero po twoim poscie zauwazylam.
            Widzisz za duzo piszesz, najczesciej pyskujesz, wiec juz nie mam ochoty otwierac twoich postow.
            • igor_uk Re: Dziekuje Igor 18.01.13, 19:49
              To samo po polsku.
              www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=736

To portal Kasperskiego.
      • zeitgeist2010 Red October pochodzi od tytułu 18.01.13, 19:46
        legendarnego politycznego thrillera Toma Clancy. Kapitan sovieckiej floty, pochodzenia estonskiego, kradnie dume floty, najwiekszy okręt pdwodny napędu atomowego. Uzywa go jako biletu wstepu do USA.

Red October ma cichy chód, stąd nazwa wirusu, ktory jest niemozliwy do odkrycia przez długi czas.

Kapitan jest grany przez Sean Connery.

Jest tlumaczenie polskie. Zadroszcze ci . Jezeli nie czytales, masz wspaniale przezycie przed sobą. Ale badz ostrozny, może zniszczyc rodzinę :)
    • max2-012 mysle, ze to robota Kasperkiego 18.01.13, 19:53
      ktory promuje swoje uslugi.
    • wojciech.2345 związane z tematem 19.01.13, 14:16
      Cios w Viruta. NASK odcina od sieci groźną sieć cyberprzestępców

Trzy lata przygotowań i... wreszcie ostateczny cios zadany w czwartek wieczorem potężnym cyberprzestępcom. NASK siłowo przejął kontrolę nad Virutem, jednym z największych tzw. botnetów na świecie, służącym do kradzieży haseł i danych, rozsyłania spamu oraz ataków na sieci firm.
      To pierwsza taka akcja w Polsce, w której Naukowo-Akademicka Sieć Komputerowa (lub po prostu: NASK), instytucja nadzorująca rynek domen z końcówką.pl, zdecydowała się na "akcję siłową" i przejęła domeny służące cyberprzestępcom do ich działalności. W sumie chodzi o 23 domeny, np. takie jak zief.pl czy ircgalaxy.pl.

wyborcza.biz/biznes/1,101558,13259489,Cios_w_Viruta__NASK_odcina_od_sieci_grozna_siec_cyberprzestepcow.html
    • buldog2 Re: Apel do fachowcow: haslo Red October 19.01.13, 22:29
      Zupełnie niezależnie od wskazówek Igora dostałem się na ten sam portal.
      Chyba tu jest więcej odnośników:

www.securelist.com/en/?__utma=1.1889931945.1358627678.1358627678.1358629742.2&__utmb=1.2.10.1358629742&__utmc=1&__utmx=-&__utmz=1.1358629742.2.2.utmcsr=anti-malware.ru|utmccn=(referral)|utmcmd=referral|utmcct=/news/2013-01-14/10920&__utmv=-&__utmk=87471896
      Sam nie czytałem, mam co innego. Sprawdziłem jeszcze jeden portal, ale tam nie ma tylu informacji (może są inne, ale po rosyjsku).

Bez uprzedzeń. Igor nie jest constans.
      --
      Pozdrowienia
      bul.
    • buldog2 Re: Apel do fachowcow: haslo Red October 19.01.13, 23:23
      Gdzieś w wątku spojrzałem na rozmowę o tym, kto właściwie zrobił Stuxnet.
      Izrael. Na dysku mam chyba nazwisko generała, który kierował akcją i w wyniku jej powodzenia odwołano emeryturę (zaczął kierować opracowaniem kolejnej wersji).
      Ale dowiedziałem się tego tylko z doskoku. Nie znam się.
      --
      bul.
      • buldog2 Re: Apel do fachowcow: haslo Red October 19.01.13, 23:29
        Nie znam się, ale, jak większość z nas (może wszyscy, tego nie jestem pewien) na podstawie różnych przesłanek, natury ogólnej i szczegółowych, z prawdopodobieństwem większym niż 95% obstawiam Chiny.
        --
        bul.
        • zeitgeist2010 Rosyjskojezyczni programisci, chinskie interesy 20.01.13, 14:31
          Wedlug ponizszych zródeł virus Red October / Rocra został napisany przez rosyjskojezycznych programistów (co nie oznacza Rosjan ! Mogli to byc w dalszym ciągu Chinczycy) a uzyty operacyjnie przez chinskie interesy.

Na mapie w podanym linku widac cele ataków.

A tutaj przyklad kodu wskazujacego na slad rosyjski:

• winmobile: "Zakladka injected", "Cannot inject zakladka, Error: %u"

• PswSuperMailRu: "-------PROGA START-----", "-------PROGA END-----"

Slowo “proga” lacinska wersja rosyjskiego slangu "ПРОГА", co wsrod rosyjsko-jezycznych informatykow oznacza program.

Z kolei "Zakladka" moze znaczyc po rosyjsku:
          • "zakladka w ksiązce"
          • Lub jescze lepiej w slangu komputerowców software albo aplikacja.
          • Ale moze moze rowniez oznaczac „pluskwe”
          • (more likely) a slang term meaning "undeclared functionality", i.e. in software or hardware. However, it may also mean a microphone embedded in a brick of the embassy building.

Program/operacja Red October jest tak zaawansowana, ze podejrzewa sie za nia raczej panstwo niz przestepców. Gdyby byla to powiedzmy mafia, celem ich bylyby banki.
          Natomiast Rocra atakowala od 2007 roku przedstawicielstwa dyplomatyczne i osrodki naukowe.

Na dotatek, kod konkretnie atakuje software "Acid Cryptofiler", program szyfrowy NATO i UE.

www.youtube.com/watch?v=LCQxepTUCm4&list=FLUAx0S2kK2UUcGPO_dAMtUg&feature=mh_lolz
          www.kaspersky.com/about/news/virus/2013/Kaspersky_Lab_Identifies_Operation_Red_October_an_Advanced_Cyber_Espionage_Campaign_Targeting_Diplomatic_and_Government_Institutions_Worldwide
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka