Dodaj do ulubionych

Bojkotujemy walentynki, chodzimy z turoniem!

21.01.13, 12:00
Rzadko co wkurza mnie podobnie, jak bezmyslne przejmowanie anglosaskich obrzedow proletariackich.
Jedyny import obyczajowy, ktoremu przyklasne, to elitarne prawo pierwszej nocy.

Ale wszystkie walentynki, patryki, halołyny ... do wora, prosze.

Tak wiec Panie i Panowie, wylegamy z turoniem na dzielnice !
Obserwuj wątek
    • jk2007 a w Rosji bedziemy swietowac 1Maja 21.01.13, 12:21
      przez caly tydzien :)
      • j-k w Rosji bedziemy swietowac 1Maja do 9Maja :) 21.01.13, 14:25
        jk2007 napisał:
        > przez caly tydzien :)

ilesz mozna ?
        a nawet dluzej... :)
        • mongolszuudan Re: w Rosji bedziemy swietowac 1Maja do 9Maja :) 28.01.13, 10:32
          1 Maj w Rosji to jakis tam Dzien Wiosny i Pracy. A dlaczego w Rosji nie swietowac tego europiejskiego (amerykanskiego?) swieta? Rosja to europiejski kraj, chociazby oficjalnie. A w Europie i nie takie swietuja. Swietuja dotychczas komunistyczne swieto 8 Marca, o ktorym inne uwzazaja, ze to nawet nie komunistyczne swieto, ale europizowana wersja zydowskigo Purimu - swieta w pamiec zydowskiej princesy Ester i uczynionej z jej inicjatywy rzezi cywilnej perskiej ludnosci - jednoczasowego mordestwa 50 tysiacy osob (gdzie tam nocy sw. Bartolomieja!). Oto jakie wspaniale swieta swietujecie. A sprobuj powiedziec polskim czy jakims tam innym kobietom ze swietowac 8 Marca amoralnie i nawet brzydko. Takie uslyszysz!
          • borrka A co ty Mongolczik wiesz o polskich swietach ? 28.01.13, 10:52
            O Czukczach, Mongolach, innych Czuchoncach, to moze.
            8 marca na szczescie mocno upadlo w Polsce - to tylko u was najwieksza okazja do uchlania sie w roku :)
            • mongolszuudan Re: A co ty Mongolczik wiesz o polskich swietach 28.01.13, 11:11
              A co ty banderowcu, wiesz o polskich swietach? Nie zasmiecaj polskiego forum. PeACEDOOJ SWIETOWAC kolejna ROCZNICE SWOJEGO rizuniw-rzesimieskow. Opowiadaj polskim kobietom ze 8 marca to wieciej nie swieto. Oni ciebie za takie opowiadamia wraz kastratenm zrobia. Chociaz, jaki sens robic eunucha kastratem. U ciebie tuba nie powstanie, chos domkratem podnimaj.
              • aroden bo tak to jest u dziczyzny... 28.01.13, 15:51
                To ty Opowiadaj ROSYJSKIM kobietom ze 8 marca to wieciej nie swieto.
                Oni ciebie za takie opowiadamia wraz kastratenm zrobia.

Bo tak to jest u dziczyzny.
                - Jeden dzien kobiety, caly rok mezczyzny.
                • mongolszuudan Re: bo tak to jest u dziczyzny... 28.01.13, 17:21
                  Po co ja im beda cos tam opowiadac? U nas kraj wolny, zadni banderowcy nam nie mowia co nam swietowac. To wasze problemy, ze jakas wsciekla chora holota, dziadek ktorej bral udzial w morderstwie Polakow na Wolyni, dzis od imieniu Polakow i udawajac siebie za Polaka radzi rdzennym Polakom co im nalezy swietowac a co nie.
              • romrus Re: W koncu zrozumialem... 28.01.13, 18:07
                mongolszuudan napisał:
                > A co ty banderowcu, wiesz o polskich swietach?

...skad sie wzial borratow watek o Dziedzie Morozie i Sneguroczkie, jakos ten nius przed tym mojej uwagie sie umknal.

"Banderowcy powiesili w Kijowie Dzieda Moroza i Sneguroczke, bo oni im przeszkadzaja swietowac Sw. Mikolaja"

lenta.ru/news/2012/12/19/hang/
                • mongolszuudan Re: W koncu zrozumialem... 28.01.13, 18:16
                  Siedzac w polskich Tworkach pod elektrowzstrami (o ktorych on tak czesto lubi wspominac), jemu trudno dowiadywac sie o wszystkich njusach w ukochanej Bat'kiwszczyznie. Nie kazdy raz banderowskie podzemie ma mozliwosc przekazac jemu z woli nowa metodyczke - co i jak trzeba pisac. No on i improwizuje jak moze.
      • br0fl0vski Re: a w Rosji bedziemy swietowac 1Maja 21.01.13, 14:28
        platny czy bezplatny?
      • ubiquitousghost88 To jest chińska norma. Rosja coraz bliżej Chin... 21.01.13, 18:56
        jk2007 napisał:

> przez caly tydzien :)
    • yurek11111 Czepiasz sie borrka ,Walentynki to ... 21.01.13, 14:12
      sympatyczne swieto,propagujace milosc i bratanie sie ludzi,a tego w naszym swiecie nigdy nie za duzo,do tego nikt nikogo nie zmusza do celebrowania Walentynek(w przeciwienstwie do np.pochodow 1 maja w PRL-u),tym bardziej nikt nie powinien nawolywac do bojkotowania go,moim skromnym zdaniem...
      • br0fl0vski Re: Czepiasz sie borrka ,Walentynki to ... 21.01.13, 14:27
        yurek , postepowy i nowoczesny z ciebie chlop. po zaadoptowaniu walentynek wszyscy powinni zajac je szukaniem G spot
        • yurek11111 Re: Czepiasz sie borrka ,Walentynki to ... 21.01.13, 14:38
          Poszukiwaniem i oddzialywaniem na G spot ,wszyscy mezczyzni powinni sie zajmowac i przed i po Walentynkach....:-)
          brof,co masz przeciwko Walentynkom,nie masz zadnej bliskiej osoby,dla ktorej z tej okazji,a i bez okazji nie zaszkodzi,wreczyc kwiatuszka???

br0fl0vski napisał:

> yurek , postepowy i nowoczesny z ciebie chlop. po zaadoptowaniu walentynek wsz
          > yscy powinni zajac je szukaniem G spot
          • br0fl0vski Re: Czepiasz sie borrka ,Walentynki to ... 21.01.13, 16:05
            o karwa bliska osoba ma wspolnego z tym karewskim kiczem walentynkowym. juz karwa nikoko nie stac na wiecej niz to karwa bezmyslne imitowanie. wszyscy powpli zamieniaja sie w bezmyslne automatony
    • eva15 Wiecej hamerykańskich świąt w PL! 21.01.13, 14:42
      Borrcia, twoi forumowi bracia w intelekcie i światopoglądzie są zachwyceni faktem przejmowania US-świąt, więc należy przejąć jeszcze więcej:

- rząd powinien wprowadzić w 4. czwartek listopada Thanksgiving zmieniając tylko trochę jego charakter, czyli dopasowując do lokalnego kolorytu. Rodziny polskie powinny zasiadać przy suto zastawionym stole, aby dziękować za wszelkie dobro i pomyślność, jakich doświadczyły w ciągu ostatniego roku od Hameryki.

- 4 lipca powinien zastąpić dawny 22 lipca, tak jak 22 lipca zastąpił swego czasu E. Wedel. US- Independence Day to przecież nasze wielkie wspólne święto!

Listę można pewnie kontynuować....
      • yurek11111 Re: Wiecej hamerykańskich świąt w PL! 21.01.13, 15:03
        hehehe,evcia,ty komsomolskim zwyczajem w niczym nie masz umiaru....:-))))))
        Polacy obronili sie przed ruskimi swietami, serwowanymi na przymus,to i przed innymi sie obronia,a sympatyczne zwyczaje MOZNA, nikt nikogo nie zmusza,celebrowac....
        eva15 napisała:

> Borrcia, twoi forumowi bracia w intelekcie i światopoglądzie są zachwyceni fak
        > tem przejmowania US-świąt, więc należy przejąć jeszcze więcej:
        >
        > - rząd powinien wprowadzić w 4. czwartek listopada Thanksgiving zmieniając tylk
        > o trochę jego charakter, czyli dopasowując do lokalnego kolorytu. Rodziny pols
        > kie powinny zasiadać przy suto zastawionym stole, aby dziękować za wszelkie dob
        > ro i pomyślność, jakich doświadczyły w ciągu ostatniego roku od Hameryki.
        >
        > - 4 lipca powinien zastąpić dawny 22 lipca, tak jak 22 lipca zastąpił swego cza
        > su E. Wedel. US- Independence Day to przecież nasze wielkie wspólne święto!
        >
        >
        > Listę można pewnie kontynuować....
        • yurek11111 Dodatkowy plus Walentynek...:-)))) 21.01.13, 15:07
          W dobie kryzysu,wydatki zwiazane z Walentynkami, nakrecaja koniunkture...
          • borrka Jesli obywatele nabeda kozie lby... 21.01.13, 15:12
            By chodzic z turoniem, nakreci to koniunkture krajowa, a nie chinska i wietnamska !
            • eva15 Obywatele nabeda kozie lby z Chin... 21.01.13, 15:18
              E tam, jak tylko Chinole się zwiedzą, to się przerzucą z produkcji walentynkowych serduszek z piernika, na produkcję plastikowych kozich łbów.
              • eva15 Doradzam baranie łby 21.01.13, 15:20
                Jako spec od marketingu doradzam baranie łby, będzie zero zapotrzebowania na import z Chin.
                • yurek11111 Doradzam baranie łby-komsomolskie? 21.01.13, 15:35
                  evcia,w tym przypadku musze przyznac ci racje,niestety,takowych mamy jeszcze wiele, ale poglowie sie zmniejsza z uplywem lat ,z przyczyn naturalnych...
                  • eva15 Odradzam dalsze posty 21.01.13, 15:39
                    Przekomarzać to ja się mogę z borrcią, ty się do tego kompletnie nie nadajesz. Masz lotność muła.
                    • yurek11111 Re: Odradzam dalsze posty 21.01.13, 22:32
                      evcia,jako przewodniczaca odradzaj "czlonkom",mi twoja pinia jest zbedna,czy dotyczy dalszego pisania,czy mojej lotnosci...."damo" ze wschodu....
                • chinskiraport.pl Re: Doradzam baranie łby 27.01.13, 13:11
                  Import z Chin jednak cały czas rośnie, dobrze, że chociaż eksport do Chin nabrał 2 cyfrowej dynamiki wzrostu.
              • borrka Chinski turon ? 21.01.13, 15:24
                Тaк щo ж рoбити, Effciu !?
                Rece opadaja, tak utrudniasz patriotyzm.
                • eva15 Nie, mają być polskie baranie łby! 21.01.13, 15:28
                  Nie zrozumiałeś, jestem za tym, by używać baranich łbów, wówczas import nie będzie potrzebny.
                  Ja ułatwiam patriotyzm, podsuwam sensowne rozwiązania. Precz z chińszczyzną!
            • yurek11111 Zle komPinujesz, borrka....:-))))))) 21.01.13, 15:29
              Zakup kozich lbow, nakreci koniunkture kozo...bcom, a o to chyba ci nie chodzi??? :-))))))

borrka napisał:

> By chodzic z turoniem, nakreci to koniunkture krajowa, a nie chinska i wietnam
              > ska !
      • misterpee Re: Wiecej hamerykańskich świąt w PL! 21.01.13, 19:16
        Nie jestem za Washingtom'd Day. ale powinnismy miec w Polsce Bush/Obama Day, a zamiast Halloween dobry bylby Mazurskie Guantanamo Day.
    • eva15 Re: Bojkotujemy walentynki, chodzimy z turoniem! 21.01.13, 15:26
      Odpada, większość polskich mężczyzn śni o potędze przez 365 dni w roku.
      • borrka Ale o seksualnej. 21.01.13, 15:29
        Inne potegi ... poizostawiamy NSBzTiTpodSwiatlymPrzywodctwemKrolaZurawi.
        Czyli NSBzTiTpSPKZ.
        Proste, jak murzynski leb.
        • eva15 Re: Ale o seksualnej. 21.01.13, 15:32
          borrka napisał:

> Inne potegi ... poizostawiamy NSBzTiTpodSwiatlymPrzywodctwemKrolaZurawi.
          > Czyli NSBzTiTpSPKZ.

E tam, o każdej potądze , o każdej. Nie bądź minimalistą, mierz siłę po mickiewiczowsku, a nie zgodnie z rozumem i logiką.

> Proste, jak murzynski leb.

Chcesz, by cię pociągnęli za rasizm?
          • borrka Moralna prostolinijnosc mialem na mysli ! 21.01.13, 15:34

• eva15 Re: Moralna prostolinijnosc mialem na mysli ! 21.01.13, 15:41
              Dobrze wybrnąłeś, ale nie do końca. Moralną prostolinijność mają wszystkie rasy, z wyjątkiem białej. Ufff, teraz jest politycznie poprawnie.
    • przyjacielameryki Re: Bojkotujemy walentynki, chodzimy z turoniem! 21.01.13, 15:56
      Tym razem nie zgadzam się z Tobą borka. Walentynki np. są bardzo sympatycznym świętem propagującym uczucie miłości i już całkowicie przyjętym w Polsce przez młodzież. Nie przeszkadza mi też halloween, sympatyczna maskarada beżpośrednio poprzedzająca i związana ze Świętem Zmarłych i też kultywowana przez młodzież(zawsze muszę mieć zapas cukierków na hasło - cukierek albo psikus!).
      Szkoda tylko, że nie wzorowano się również na anglosasach przy tworzeniu prawa związanego z działalnością gospodarczą.
      • borrka Przyjacielu... 21.01.13, 17:42
        To moje prywatne zdanie, ale nawet w zakresie dzialalnosci gospodarczej wole wzory niemieckie, niz anglosaskie.
        I wierz mi, wiem, co mowie.

Natomiast, co do zastepowania lokalnych tradycji amerykanskimi, nie ma zgody.
        Nic nie mam przeciwko Ripowi van Winkle i Czarodziejowi z Oz, ale wole Pana Twardowskiego i Marysie Sierotke, choc dretwa do bolu.
        Ale MOJA.
        Lokalna, bo ja jestem local people, jak Amis mawiaja.
        Piekno Europy polega na zroznicowaniu kulturowym.
        To jest wspaniale i ja nie chce kaczora Donalda na kazdym rogu.
        • 5magna Re: Przyjacielu... 21.01.13, 17:54
          Lepiej zrobmy dzien modlow za Dreamliner. PA bedzie w roli glownego pastora cos w rodzaju M.L. King.....
    • tojabogdan jeśli już, to z turajem, a nie turoniem 21.01.13, 18:37
      ale pomysł jest bardzo dobry.
      Należy pielęgnować dawne obyczaje i tradycje.
      • misterpee Re: Chcielismy uczcic poczatek 2 kadencji Obamy 21.01.13, 19:22
        A cenzura obciela caly ten Watek. Dlaczego tak sie traktuje Ameryke. Wobe czego przypomne ze Najjasniejszego Pana czcimy od czasow Jaroslava Haska :
        • 5magna Re: Chcielismy uczcic poczatek 2 kadencji Obamy 21.01.13, 19:30
          PA musimy cos zadzialac, olewaja sie w GW na USA. Proponuje pierwszy lot inguracyjny po wymianie baterii z Prezydentem Obama w kokpicie. Moze nawet wydawac rozkazy pilotowi tak jak w tym polskim samolocie (przepraszam rosyjskim)...
        • igor_uk Bracie. 21.01.13, 19:37
          A pamjetasz co napisales w skasowanym watku?
          • misterpee Re:Brachu To bylo odpowiednie dla tej uroczystosci 21.01.13, 20:16

z haskovym humorem.
            Chozdenie z Turoniem czyli Хoждение c "тyрoнем", - swietny pomysl zeby reaktywowac ta mila galicyjska zabawe. A turon moze wygladac jak Walesa, albo Obama, Jerdnak charakterystyczne rogi i atrybuty powinny pozostac.
            • igor_uk Re:Brachu To bylo odpowiednie dla tej uroczystosc 21.01.13, 20:20
              Zgadza sie,to bylo by fajne widowisko.

Zalozyles ciekawy watek na innym forum .

forum.gazeta.pl/forum/w,154812,141949607,141949607,Film_o_Jedwabnym.html
              Moze i tu by warto bylo ten temat poruszyc?
      • mara571 Re: jeśli już, to z turajem, a nie turoniem 21.01.13, 19:43
        Z turajem czy turoniem, wszystko jedno.
        Problem numer jeden to oglupiajaca machina marketingowa.
    • polski_francuz Opisz to swieto 21.01.13, 19:50
      z turoniem w kilku slowach. Bo slysze o nim po raz pierwszy.

Wiekszosc swiat zamienila sie w obrzedy komercjalne, juz tak jest. W takiej epoce zyjemy.

PF
      • borrka Bede malo oryginalny.... 21.01.13, 20:00
        pl.wikipedia.org/wiki/Turoń
        Na Zoliborzu z turoniem nigdy nie chodzili i ja go poznalem z ksiazki "Plastusiowy pamietnik" :)
        Po prawdzie, byl ten turon dla mnie rownie malo znany, co indyk na thanksgiving, ale byl SWOJ !
        • polski_francuz We Wroclawiu 21.01.13, 20:07
          tego nie przezylem. Chodzilo sie za to "po koledzie" i mlodzi po cukierki i ksiadz, ktory zachodzil do kazdej rodziny z parafii. Na drzwiach pisalismy kreda K+M+B=2013 o ile pamietam. Gdzie K, M, i B to bylo imiona trzech kroli.

Ale co epoka to swieta. dzisiaj sie ciesze ze swiat Bozego Narodzenia, bu grudzien jest taki smutny i ponury, ze trzeba go jakos upiekszyc.

PF
      • ubiquitousghost88 Re: Opisz to swieto 21.01.13, 22:51
        search.yahoo.com/r/_ylt=A0oG7hPypP1Q6AMAQVxXNyoA/SIG=120vjk25v/EXP=1358828914/**http%3a//www.youtube.com/watch%3fv=re0O_NxJCnY
    • max2-012 to tylko swieto bazaru dla idiotow 21.01.13, 20:51

• 5magna Re: to tylko swieto bazaru dla idiotow 21.01.13, 21:26
        en.wikipedia.org/wiki/Valentine's_Day
        To tak to wyglada tutaj. W Polsce powinni zrobic Swieto Pedalow i Lezbij. Na Placu Zbawiciela w Warszawie juz jest bardzo ladna tecza zamontowana. Co prawda podpala ja od czasu do czasu ale zawsze naprawiaja.....
        • edek_vilola Nie rozumiem "tonow" niechetnych Ameryce 28.01.13, 13:05
          Przypominam, ze Ameryke stworzyli glownie emigranci z zachodniej Europy, ktorzy tam na nowym kontynencie pragneli stworzyc sobie, nowy, lepszy swiat, nowa, lepsza "Europe". Wolna od wad "starej Europy", ktorych nie znosili i przed ktorymi uciekli.
          I to im sie w zupelnosci udalo. "Wyzszosc Ameryki" byla szczegolnie widoczna przed wojna, zaraz po roku 1945, w latach 50-tych do 70-tych. Pozniej ambitna Europa zaczela gonic Ameryke, a jej najbardziej rozwiniete kraje Ameryke dogonily, a w niektorych dziedzinach przegonily. Ale rowniez i Ameryka zachowala swoja wyzszosc w pewnych niektorych dziedzinach. Wielu ludzi lubi jednak uproszczone schematy i cos, zeby odreagowac swoje ... powiedzmy frustracje.
          • 5magna Re: Nie rozumiem "tonow" niechetnych Ameryce 28.01.13, 17:04
            Ameryka odeszla od swojej Konstytucji. Ci co sworzyli Ameryke teraz ja nie steruja i dlatego Ameryka idzie w kanal...
    • wojciech.2345 a światowy dzień pocałunku 28.01.13, 21:46
      też chcesz skasować?

tinyurl.com/a6zu99p
      • mongolszuudan Re: a światowy dzień pocałunku 28.01.13, 22:16
        Tego dnia nie mozna kasowac. W jaki dzien ty w takim razie spelnisz swoje swiete marzenie - pocalowac Brezniewa, chociazby jego trup? Tak i umrzesz z brutalna nienawiscia w duszy do szczesliwego Honeckera, ktory mial szczescie calowac Brezniewa, ale ty - nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka