18.02.13, 13:19
Dokad pojedzie z pierwsza wizyta nowy sekretarz generalny KPCh - Xi Jinping ?

Dla rusofobow - zagadka zbyt latwa..
Obserwuj wątek
    • yurek11111 Zagadka dla darka....:-))) 18.02.13, 14:02
      Po co pojedzie TAM z pierwsza wizyta nowy sekretarz generalny KPCh - Xi Jinping ?
      Dlatego ze za trudne dla rusofili,podam odpowiedz....
      Wizytowac ziemie ktore wkrotce beda zasiedlac wkrotce Chinczycy...
      I z czego tu sie cieszyc?
      • romrus Re: Zagadka dla darka....:-))) 18.02.13, 14:34
        yurek11111 napisał:
        > Po co pojedzie TAM z pierwsza wizyta nowy sekretarz generalny KPCh - Xi Jinping?
        > Dlatego ze za trudne dla rusofili,podam odpowiedz....
        > Wizytowac ziemie ktore wkrotce beda zasiedlac wkrotce Chinczycy...

Zostajesz nudnawy, myslalem ze stac cie na cos wiecej.
        Ten temat byl walkowany kupe razy.

www.opendemocracy.net/od-russia/ben-judah/why-russia-is-not-losing-siberia

> I z czego tu sie cieszyc?
      • darekvtb Re: Zagadka dla darka....:-))) 18.02.13, 15:02
        " beda zasiedlac wkrotce Chinczycy..."

Jest Pan monotematyczny :-))
        Ale skoro juz o zasiedleniu.. to ja 2 razy w roku zasiedlam poludniowe Chiny i jestem tym krajem zauroczony. Poniewaz w ciagu ostatnich 6 lat bylem tam szesciokrotnie, to wyrobilem sobie wlasne zdanie o tym narodzie i propagandowo-medialna papka na mnie nie dziala.
        Ja znam wielu Chinczykow osobiscie, dlatego wiem ze oni Syberii nie zasiedla nigdy. Dla Chin potrzebny jest sojusznik a nie wrog. I dlatego sekretarz generalny KPCh wybral wlasnie taki kierunek dla swojej pierwszej wizyty. Ja uwazam ze jego wybor jest bardzo trafny :-)
        • malkontent6 Pochodzisz z Kresów? 18.02.13, 16:56
          darekvtb napisał:

> Dla Chin potrzebny jest sojusznik a nie wrog.

Pochodzisz z Kresów czy to już wpływ języka rosyjskiego?
          • eva15 Re: Pochodzisz z Kresów? Tak - syberyjskich! 18.02.13, 17:11
            Eeee tam, Darek to Rosjanin z kresów syberyjskich (tuż przy granicy z Chinami):-) :-)

Dobrze się na uczył po polsku (tam są długie zimy i nie ma co robić) i dlatego go nie rozpoznałeś, tropicielu!
            • malkontent6 Re: Pochodzisz z Kresów? Tak - syberyjskich! 18.02.13, 17:27
              Miałem kolegę z lubelskiego, który mawiał na przykład "Dla mnie zginął pies".
              • eva15 Re: Pochodzisz z Kresów? Tak - syberyjskich! 18.02.13, 17:31
                malkontent6 napisał:

> Miałem kolegę z lubelskiego, który mawiał na przykład "Dla mnie zginął pies".

Hę? I to miałby być twoim zdaniem rusycyzm?

Jeśli się nie mylę, to po rosyjsku jest : " mnie propała sobaka". "Dla" nigdzie tu nie występuje.
                • igor_uk Re: Pochodzisz z Kresów? Tak - syberyjskich! 18.02.13, 17:35
                  Troche mylisz sie,Ewo.
                  U mienja propala sobaka.
                  • eva15 Re: Pochodzisz z Kresów? Tak - syberyjskich! 18.02.13, 17:43
                    igor_uk napisał:

> Troche mylisz sie,Ewo.
                    > U mienja propala sobaka.

Dzięki, nawet początkowo tak myślałam, ale nie byłam pewna, a nie chciało mi się sprawdzić.

No ale tak czy owak - "dla" i tu nie występuje.

W rosyjskim "u" mienia, tiebia etc. często odpowiada polskiemu "mieć".

Polak "ma", czyli posiada, Rosjanin nie posiada, tylko u niego jest (coś).

Mam gitarę - u mienia gitara jest.

To bardzo ważna różnica językowa i nie wynika ona znikąd. Wszystkie języki europejskie, które znam mają słowo "mieć" w sensie posiadać. Rosyjski go w tej formie nie ma.
                • eva15 Re: Pochodzisz z Kresów? Tak - syberyjskich! 18.02.13, 17:36
                  No chyba, że ten pies twojego kolegi walczył dla niego i dla niego zginął na polu bitwy.

Ale i wtedy to śaden rusycyzm.
                • malkontent6 Re: Pochodzisz z Kresów? Tak - syberyjskich! 18.02.13, 18:26
                  eva15 napisała:

> Hę? I to miałby być twoim zdaniem rusycyzm?

Tak mi się wydaje, bo Ślązacy tak nie mówią, wyłącznie ludzie ze Wschodu. Nie ma w tym nic złego, po prostu pytam.
                  • eva15 Re: Pochodzisz z Kresów? Tak - syberyjskich! 18.02.13, 18:28
                    Jak widzisz powyżej to nie jest żaden rusycyzm.
                    • malkontent6 Re: Pochodzisz z Kresów? Tak - syberyjskich! 18.02.13, 18:42
                      Dziękuję za wyjaśnienie.
        • yurek11111 Grunt to samouspokojenie...na dzis...:-))) 18.02.13, 21:09
          Zamiast mi zarzucac monotematyzm(darek) i przynudzanie(romrus),radze zaznajomic sie z faktami...
          W listopadzie zeszlego roku mialo sie odbyc spotkanie szefow rzadow Rosji i Chin w sprawie
          tworzenia wspólnych specjalnych stref gospodarczych w przybrzeżnych rejonach Dalekiego Wschodu FR. Jako zachęta dla chińskiego partnera mają być wprowadzone ulgi podatkowe!.
          Do spotkania takiego nie doszlo i po to jedzie ze swoja pierwsza wizyta zagraniczna do Moskwy,nowo wybrany przywodca Chin...
          romrus,ty "walkujesz " temat zasiedlajacych Rosje Chinczykow w oderwaniu od faktow ,na zasadzie twojego widzimisie i wiary jakos tam bedzie,a to tykajaca bomba dla Rosji.
          Nasilaja sie zadania Chin ,do zwrotu przez Rosje terytoriow ktore w przeszlosci do Chin nalezaly,Chińczycy zaczęli pisać na internetowym forum ambasady Rosji:
          „Oddajcie nam od wieków chińskie wszystkie nasze ziemie z Sachalinem włącznie”,i o tym w Chinach ucza :
          "W chińskich szkołach cały czas dzieci uczą się, że Mongolia, ziemie aż do Kamczatki, terytoria wokół Bajkału, okolice jeziora Zaysan w Kazachstanie - to dawne chińskie terytoria zabrane podstępem ich przodkom. A w przyszłości ta niesprawiedliwość zostanie naprawiona."
          Nikt nie wie dokladnie ilu Chinczykow mieszka na Syberii,a liczbe tych co przebywaja i pracuja legalnie,okresla sie na 400 000,niemniej jak mowi Szef Laboratorium Migracji Ludności Instytutu Prognoz Gospodarczych Rosyjskiej Akademii Nauk,(osoba badz co badz NAJLEPIEJ zorientowana w temacie) Żanna Zajączkowska:

„Chiński problem jest przemilczany. I czym mocniej będziemy chować głowę w piasek, tym bardziej nieoczekiwanie ten problem wybuchnie. Ja potwierdzam swoją prognozę: w połowie naszego wieku Chińczycy stanowić będą liczbowo drugi naród w Rosji, większy od Tatarów – będzie ich około 10 milionów.”
          Rosji będzie potrzeba do 2025 roku 20 milionów gastarbeiterów według Zajączkowskiej, co będzie stanowić 50% zapotrzebowania na brakującą siłę roboczą. I źródłem tych emigrantów będą już wyłącznie Chiny. Rosja będzie musiała uruchomić swoich emerytów i wszystkich zdolnych do pracy.
          Zajączkowska zwraca uwagę na zupełnie nowe zjawisko – emigrację rosyjskich specjalistów do Chin. Rosyjscy studenci w Amurskiej obłasti uczą się chińskiego języka i po ukończeniu studiów wyjeżdżają do pracy w Chinach, gdzie nie jest potrzebne żadne zezwolenie na pracę i łatwiej jest kupić mieszkanie.
          Nadmiar siły roboczej w Chinach jest ogromny, liczony w milionach Chińczyków. Znaczna ich ilość z ogromnym apetytem patrzy na „swoją” północną przestrzeń życiową – słabo zaludnione tereny Syberii i Dalekiego Wschodu, licząc na ich zaludnienie w ramach umowy o gospodarczej współpracy Rosji i Chin. Chińskie ciśnienie demograficzne już objęło nie tylko tereny Dalekiego Wschodu, ale Wschodnią i Zachodnią Syberię.

naszeblogi.pl/33542-cien-chinskiego-smoka-nad-rosja
          PS do darka:Dla Chin potrzebne bardziej od "sojusznika" sa ziemie i bogactwa "sojusznika"...

• romrus Re: Grunt to samouspokojenie...na dzis...:-))) 18.02.13, 22:03
            yurek11111 napisał:
            > romrus,ty "walkujesz " temat zasiedlajacych Rosje Chinczykow w oderwaniu od faktow

Nie ja, tylko www.opendemocracy.net

A ty powolujesz sie na jakiegos polskiego palanta-blogera -naszeblogi.pl

Ty piszesz ze niby ktos cos tam napisal do ambasady, a do mnie w komentarzach pisze Chinczyk cos innego:
            Chinese is the most friendly people in this world for Russian
            前蘇聯歌曲 《神聖的戰爭》 解放军合唱团

W skrocie, Yurku.

Zachodowi nie uda sie sklocic Rosje z Chinami.
            Rosjanie nie beda walczyc z Chinczykami na rzecz Zachodu i jego rozskaz.
            Rosjanie kupuja popkorn i czekaja kiedy Chynczycy zaczna r@chac Jankiesow na Pacyfiku.
            • yurek11111 Re: Grunt to samouspokojenie...na dzis...:-))) 18.02.13, 22:22
              romrus,dalej robisz to ,co napisalem w tytule,nie zwracajac uwagi na rzeczywistosc,nie przeczytales nawet linka , a tam jest wszystko ladnie UDOWODNIONE,innymi lnkami ,a nie jest to opinia blogera...

"W grudniu 2011 roku o wielkiej przyjaźni Chińczyków do narodu rosyjskiego przekonała się ambasada Rosji w Pekinie otwierając swoje forum internetowe i zapraszając na nie Chińczyków. I Chińczycy zaczęli pisać na internetowym forum ambasady:
              „Oddajcie nam od wieków chińskie wszystkie nasze ziemie z Sachalinem włącznie”
              Zwykli Chińczycy żądali zwrotu 1,5 miliona kilometrów kwadratowych swoich dawnych terytoriów. Ale zażądali też, aby Rosja zabrała do siebie „swoją córkę” – partię komunistyczną i zaczęli obwiniać Rosję za wszystkie biedy jaki przyniósł ich krajowi reżim komunistyczny. I wtedy po pewnym czasie wszystkie negatywne komentarza zniknęły, a w ich miejsce zaczęły pojawiać się pozdrowienia i życzenia dla „wielkiego brata” od chińskich braci na wieki. Usunięte komentarze zdążyły zostać zapisane jednak na zagranicznych serwerach i przytacza je nawet rosyjska prasa. Tak przejawiła się wielowiekowa przyjaźń chińskich braci do narodu rosyjskiego bez chwilowego, totalitarnego nadzoru."

Chcesz czy nie chcesz Chiny przekształcają się z partnera, w najpoważniejszego konkurenta i rywala Rosji , i uwazaj zeby Rosjanie zajeci popcornem i wyczekiwaniem na r@chanie jankesow,sami nie zostali przez Chinczykow wyr@chani....
              • igor_uk yurek. 18.02.13, 22:32
                Przeczytalem ten twoj wpis i tak zostanowiam sie.Czy jestes po prostu glupi,czy robisz sobie jaja.
                • yurek11111 igor,zastanawiaj sie.... 18.02.13, 22:52
                  Ja nad toba zastanawiac sie nie musze ,twoje rozterki i braki w wyksztalceniu,mnie nie interesuja....

PS:Znasz moje credo:pisz na temat ,ale nie moj....:-)))

igor_uk napisał:

> Przeczytalem ten twoj wpis i tak zostanowiam sie.Czy jestes po prostu glupi,cz
                  > y robisz sobie jaja.
              • romrus Re: Grunt to samouspokojenie...na dzis...:-))) 18.02.13, 22:41
                yurek11111 napisał:
                > zeby Rosjanie .....nie zostali przez Chinczykow wyr@chani....

Ja sie ciesze, ze masz choziaz jakas nadzieje, ona bedzie oswiecac twoje zycie.

A na razie uwazaj, zeby Chynczycy nie kupili Kanade:-)
                • yurek11111 Re: Grunt to samouspokojenie...na dzis...:-))) 18.02.13, 22:54
                  Wlasnie to mnie cieszy,ze zanim dojda do Kanady,to maja po drodze Rosje,a zeby ja zajac(przed czym przestrzegam),to im troche czasu zejdzie..... :-)))))

romrus napisał:

> yurek11111 napisał:
                  > > zeby Rosjanie .....nie zostali przez Chinczykow wyr@chani....
                  >
                  >
                  > Ja sie ciesze, ze masz choziaz jakas nadzieje, ona bedzie oswiecac twoje zycie.
                  >
                  > A na razie uwazaj, zeby Chynczycy nie kupili Kanade:-)
                  • romrus Re: Grunt to samouspokojenie...na dzis...:-))) 18.02.13, 23:00
                    yurek11111 napisał:
                    > Wlasnie to mnie cieszy,ze zanim dojda do Kanady,to maja po drodze Rosje

Kup sie globus.
                    Kiebsko znasz georgafie.

en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Canadian

W zadnym z miast Rosji nie ma Chinatown.
    • wojciech.2345 Rosjanie masowo kupują w Polsce mięso, wędliny 18.02.13, 15:43
      Rosjanie masowo kupują w Polsce mięso, wędliny i nabiał

Rosjanie z obwodu kaliningradzkiego, którzy w ramach małego ruchu granicznego przyjeżdżają do Polski na zakupy wywożą ogromne ilości wędlin, mięsa i nabiału. Polacy się z tego cieszą i robią promocje, media rosyjskie alarmują, że ich rodacy łamią prawo

biznes.onet.pl/rosjanie-masowo-kupuja-w-polsce-mieso-wedliny-i-na,18566,5423735,1,news-detal
      • j-k Ty, Woytek, wiesz cos blizej jak to jest... ? 18.02.13, 15:57
        wojciech.2345 napisał:
        Rosjanie masowo kupują w Polsce mięso, wędliny i nabiał

Ty, Woytek, wiesz cos blizej jak to jest... ?, ... ze nam jeszcze tej kielbasy calkiem nie wykupili i jej nie brakuje ?

Bo pamietam za komuny, jak Polacy masowo wykupywali sovieckie zegarki (bo... najszybsze na Swiecie) - to zara ich zaczelo brakowac na tamtejszym rynku...
      • lubat Re: Rosjanie masowo kupują w Polsce mięso, wędlin 18.02.13, 18:25
        wojciech.2345 napisał:

> Rosjanie masowo kupują w Polsce mięso, wędliny i nabiał
        >
        > Rosjanie z obwodu kaliningradzkiego, którzy w ramach małego ruchu granicznego p
        > rzyjeżdżają do Polski na zakupy wywożą ogromne ilości wędlin, mięsa i nabiału.
        > Polacy się z tego cieszą i robią promocje, media rosyjskie alarmują, że ich rod
        > acy łamią prawo

To dosyć umiarkowany powód do radości. Fakt, że kupują w Polsce wcale nie oznacza, że Polacy są profitentami. To różne Leclerki, Biedronki czy Reale nabijają kabzę.
        • wojciech.2345 Re: Rosjanie masowo kupują w Polsce mięso, wędlin 18.02.13, 18:29
          lubat napisał:
          > To dosyć umiarkowany powód do radości. Fakt, że kupują w Polsce wcale nie oznac
          > za, że Polacy są profitentami. To różne Leclerki, Biedronki czy Reale nabijają
          > kabzę.
          -------------
          Są, są profitentami.
          No i jak ładnie widać siłę ekonomii Polski i Rosji.

Rosja nie umie być efektywna gospodarczo.
      • jk2007 wojciech ma racje! 18.02.13, 18:38
        Poland’s food: heading east to Russia.
        The Rzeczpospolita newspaper reports on Monday that in the first 11 months of 2012, food sales to Russia rose by 30 per cent compared to the same period in 2011, reaching about $1.3bn. Analysts expect a similar increase in 2013. Two years ago, Russia was the sixth largest market for Polish food exports, but in 2012 it was fourth, accounting for 6 per cent of sales.
        blogs.ft.com/beyond-brics/2013/02/11/polands-food-heading-east-to-russia/#axzz2KcryK2q4
    • herr7 gospodarska wizyta? 18.02.13, 16:03
      Tak kiedyś Breżniew wizytował Warszawę.
    • malkontent6 Re: Zagadka.. 18.02.13, 16:54
      I będzie się całował z Putinem?
      • herr7 to prawda.... 18.02.13, 16:58
        poda Putinowi rękę do pocałowania. Wołodia wie za co. Gdyby w 2009 r nie Chiny, które uratowały wysokie ceny na ropę to Putin musiałby dzisiaj obejmować chińskiego genseka za nogi.
        • jk2007 Re: to prawda.... 18.02.13, 17:40
          herr7 napisał:
          > Gdyby w 2009 r nie Chiny, które uratowały wysokie ceny na ropę to Putin musiałby dzisiaj obejmować chińskiego genseka za nogi.

nie tylko wysokie ceny na ropę ale i wzrost eksportu matalow i węgla brunatnego do Chin.
          "...Нo нacтoящие бoльшие деньги здеcь пoявилиcь тoлькo пocле 2004-гo, вмеcте c пoдъёмoм метaллyргии. А oнa, в cвoю oчередь, пoднялacь нa экcпoрте метaллoв, прежде вcегo в Китaй. Делo в тoм, чтo yгoльнaя прoмышленнocть в Рoccии имеет cвoи ocoбеннocти. Вo-первых, бoльшинcтвo рoccийcких электрocтaнций «зaтoченo» нa рaбoтy нa бyрoм yгле. Вo-втoрых, территoриaльные ocoбеннocти тaкoвы, чтo зaпacы yгля cocредoтoчены нa вocтoке cтрaны, a пoтребители – нa зaпaде...С oднoй cтoрoны, вcё этo oгрaничивaет yгoльщикoв. С дрyгoй – cтимyлирyет экcпoрт кaменнoгo yгля. Бyрнo рacтyщий рынoк Югo-Вocтoчнoй Азии, прежде вcегo Китaя, cтaл для oтрacли вaжным фaктoрoм ycпехa.
          versia.ru/articles/2013/feb/18/ugol_tsveta_krovi
    • wojciech.2345 Rosja schodzi z historycznej areny 18.02.13, 17:26
      O nadchodzącym kryzysie Rosji mówi dziś wielu politologów w Moskwie czy Petersburgu. Przeważnie jako główną przyczynę zapaści wskazują oni kryzys demograficzny lub światową „rewolucję energetyczną”, która pozbawi Kreml wpływów ze sprzedaży ropy naftowej i gazu ziemnego. Na tym tle wyróżnia się analiza Igora Jakowienki – politologa, kulturoznawcy, historyka idei, profesora Rosyjskiego Państwowego Uniwersytetu Humanistycznego oraz członka Biura Naukowego Rady „Historia światowej kultury” Rosyjskiej Akademii Nauk. Pisze on:

Nie ma świadomości rozmiarów kryzysu, jaki przeżywa Rosja. Spycha go w podświadomość słaba ludzka psychika, maskuje ideologia, zamalowuje sprzyjająca koniunktura cen na surowce. W rzeczywistości Rosja schodzi z historycznej areny.
      ...
      Badacz zwraca uwagę, że rosyjski system oświatowy w ogóle nie uczy dzieci samoorganizacji i grupowego współdziałania. Podobnie dzieje się na rynku pracy, gdzie brakuje świadomości, że mój osobisty sukces w ramach danego przedsiębiorstwa zależy od jego ogólnej pomyślności. Typowymi zachowaniami są „intrygi, donosy, oskarżenia i spychanie odpowiedzialności na innych”. Znamienny jest opis zachowań współczesnego Rosjanina w sferze publicznej, dokonany przez profesora Jakowienkę:....

wpolityce.pl/artykuly/47414-rosja-schodzi-z-historycznej-areny-uwaza-profesor-rosyjskiej-akademii-nauk
      • herr7 Re: Rosja schodzi z historycznej areny 18.02.13, 17:37
        Pewne zjawiska, np. upadek edukacji są wspólne i dla Rosji i dla Polski. Polityka gospodarcza i w Polsce i w Rosji jest w sumie podobna. Tzn. jest to wiara w zbawienną rolę rynku, który wszystko rozwiąże. Różnice są takie, że w Rosji wszystko zależy od cen ropy, a w Polsce od pomocy z Unii.
        • jk2007 Rosja - napiecia spoleczne i polityczne 18.02.13, 17:46
          versia.ru/articles/2013/feb/11/shatko_i_valko
        • wojciech.2345 Re: Rosja schodzi z historycznej areny 18.02.13, 18:20
          herr7 napisał:
          > Różnice są takie, że w Rosji wsz
          > ystko zależy od cen ropy, a w Polsce od pomocy z Unii.
          -------------------
          Chyba nie można postawić znaku równości między tymi
          zjawiskami. Gdyby udzielana Polsce kroplówka miała być
          czymś podobnym do jej wariantu greckiego, to lepiej
          by tej kroplówki nie było.

Pożyjemy, zobaczymy.
          • ubiquitousghost88 Marzenia ściętej głowy. Spoko. Wraca. Przez Pekin. 18.02.13, 18:27
            news.yahoo.com/china-takes-control-strategic-pakistani-port-143718896--finance.html;_ylt=AinXen3vTYYSwEFmekNjDZGs0NUE;_ylu=X3oDMTUyY2Vya28zBGNjb2RlA2dtcHRvcDEwMDBwb29sd2lraXVwcmVzdARtaXQDTmV3cyBGb3IgWW91IDUgU3RvcmllcwRwa2cDZDM2NGVhZjItOWUxMi0zZDkyLTk0MDYtYjEwNTI1MDMwZTNhBHBvcwMyBHNlYwNuZXdzX2Zvcl95b3UEdmVyA2I4NjMyZWQxLTc5ZGMtMTFlMi1iYWJhLWQ5OTI2NDM0NjZiZQ--;_ylg=X3oDMTIwNjVsc3ZuBGludGwDdXMEbGFuZwNlbi11cwRwc3RhaWQDBHBzdGNhdANob21lBHB0A3NlY3Rpb25zBHRlc3QDVGVzdF9BRkM-;_ylv=3
    • jk2007 rosyjski Prompt Global Strike 18.02.13, 18:11
      Prompt Global Strike, PGS ("Глoбaльный мoлниенocный yдaр"), пoзвoляющyю нaнеcти yдaр пo любoй тoчке плaнеты в течение 1 чaca. Трaектoрия пoлётa y гиперзвyкoвых бoегoлoвoк нaмнoгo бoлее пoлoгaя, чем y oбычных межкoнтинентaльных бaллиcтичеcких рaкет c ядерным зaрядoм. Этo пoзвoляет cyщеcтвеннo coкрaтить время пoдлётa к цели. Тaкaя же пoлoгaя трaектoрия пoлётa былa и y oбъектa нaд Челябинcкoм.
      Вcе видели инверcиoнный cлед. Гиперзвyкoвые бoегoлoвки мoгyт зaпycкaтьcя oбычными бaллиcтичеcкими рaкетaми. Нюaнcы рaзгoнa бoегoлoвки дo гиперзвyкoвых cкoрocтей зacекречены. Нo извеcтнo, чтo выcoтa пoдъемa рaкеты дo тoчки рaзгoнa в тaкoм cлyчaе гoрaздo ниже (пoрядкa 200-300 км), чем y бaллиcтичеcких рaкет c ядерным зaрядoм.
      Этo дaёт пoнять cледящим cиcтемaм дрyгих cтрaн, чтo зaпyщенa рaкетa c неядернoй бoевoй чacтью. Пo вcей видимocти, в дaннoм cлyчaе имел меcтo пycк рaкеты c cеверных территoрий, вoзмoжнo, c рoccийcкoй пoдвoднoй лoдки из Севернoгo Ледoвитoгo oкеaнa.
      Этo кaк рaз впиcывaетcя в трaектoрию пoлётa, c cеверa нa юг. Иcпытaние прoшлo ycпешнo. Пo пocледним дaнным NASA, ocнoвывaющимcя нa пoкaзaниях инфрaзвyкoвых дaтчикoв нa Аляcке и в дрyгих чacтях плaнеты, выcвoбoдившaяcя энергия oт рaзрyшившегocя в aтмocфере нaд Челябинcкoм oбъектa, cooтветcтвyет 500 килoтoнн в трoтилoвoм эквивaленте, чтo примернo cooтветcтвyет взрывy трёх, четырёх крылaтых р&#
      • jk2007 rosyjski Prompt Global Strike c.d 18.02.13, 18:13
        Иcпытaние прoшлo ycпешнo.
        Пo пocледним дaнным NASA, ocнoвывaющимcя нa пoкaзaниях инфрaзвyкoвых дaтчикoв нa Аляcке и в дрyгих чacтях плaнеты, выcвoбoдившaяcя энергия oт рaзрyшившегocя в aтмocфере нaд Челябинcкoм oбъектa, cooтветcтвyет 500 килoтoнн в трoтилoвoм эквивaленте, чтo примернo cooтветcтвyет взрывy трёх, четырёх крылaтых рaкет Тoмaгaвк (в ядернoм иcпoлнении), или 25 бoмбaм, cбрoшенным нa Хирocимy.
        От cильных рaзрyшений гoрoд cпacлa бoльшaя выcoтa (пoрядкa 30 км), нa кoтoрoй прoизoшёл взрыв. Вaжнocть иcпытaния для Кремля пoдчеркивaет фaкт нaпрaвления в региoн пoмимo МЧС, ещё и прaвительcтвеннoй кoмиccии.
        sanna2010.livejournal.com/2328567.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka