Gość: m IP: *.mad.east.verizon.net 23.07.04, 03:18 przykre to... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Semper Fi Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.alico01.fl.comcast.net 23.07.04, 03:39 a co jest przykre??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.chiba.ocn.ne.jp 23.07.04, 03:49 to, ze bedzie nastepny pretekst rzadu amerykanskiego, aby nie znosic wiz turystycznych dla Naszych obywateli bo poki co za duzo sie ich tu pcha. Zawsze bylismy na topie z Afryka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkaz Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.rvapc.com 23.07.04, 04:15 Dla mnie przykre jest to, ze ja nie zostalem wylosowany, ani moja zona. Juz kolejny rok z rzedu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semper Fi Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.alico01.fl.comcast.net 23.07.04, 04:16 nie widze zadnego zwiazku braku zniesienia wiz do USA dala Polakow z iloscia przyznanych "zielonych kart"... nie znam metody rozdzialu liczby "zielonych kart", ale z duzym prawdopodobienstwem moge napisac, ze nie ma to zadnego zwiazku z iloscia polskich "turystow" pragnacych sie dostac na "wypoczynek" do USA... no chyba, ze kolega ma jakies konkrety... z Japonii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.dyn.optonline.net 23.07.04, 05:05 Chcialbym wyjasnic tutaj pewne nieporozumienie,ktore czesto sie zdaza wsrod tych ktorzy staraja sie o "wize imigracyjna", czyli tzw.zielona karte w tzw.loterii wizowej. Otoz loteria ta jest organizowana co roku poprzez w tej chwili nazywa sie to "Homeland and Security",dawniej "Immigration and Naturalization Service" Department. Polityka ta ma na celu odpowiednia stabilizacje roznych populacji pomiedzy soba,jako ze Ameryka jest krajem wielonarodowosciowym. A zatem jest to dosc zlozony proces,gdzie komputery przelicza kogo jest ile i gdzie sa i co robia? Ale,o co innego mi tutaj chodzi,o czym pewnie starajacy sie o te wize, czyli bioracy udzial w loterii nie wiedza byc moze. Otoz,chodzi mi o to,ze po szczesliwym wylosowaniu tej wizy,czyli "zielonej karty",ci ktorych spotkalo to szczescie sa tylko upowaznieni, do zlozenia podania o "zielona karte" na zasadach objetych regulaminem imigracyjnyego systemu nabierania nowych stalych rezydentow. Oznacza to,ze na podstawie zaswiadczenia o wylosowaniu wizy,moga oni zlozyc podanie o pobyt staly w USA,z wyjasnieniem dlaczego moga to zrobic, czyli z zalaczeniem pisma ktore otrzymali od urzedu imigracyjnego,mowiacego o wylosowaniu wizy. Po tym zaczyna sie normalne procesowanie tego podania,ktore jako podanie w grupie tzw.losowan wizowych ma najmniejszy priorytet,co oznacza,ze oczekiwana odpowiedz na nie ma okres okolo 10-15 lat,w najlepszym wypadku,przy czym obecne przepisy wymagaja,aby ubiegajacy sie o te wize pozostawal poprzez ten czas w kraju macierzystym ( a nie na terytorium USA,jak bylo do niedawna). Krotko mowiac wygrana w loterii to "zielona karta" za okolo 20 lat. Jezeli mi nie wierzycie,to nieszkodzi,bo i tak ten co wylosowal te wize, bedzie musial zapewne wziasc prawnika,ktory dokladnie go pouczy o tym wszystkim co mowie,biorac za to niezle pieniadze. Zwykle okolo 5 tysiecy $ na osobe,ale biorac rozlozenie tego w czasie, (nie trzeba placic od razu) to nie tak znowu zle. A zatem za te 20 lat (jak teraz oceniam sytuacje imigracyjna) mozna bedzie w koncu dostac te zielona karte. Nalezy,jednak tutak podkreslic,ze od roku bodajze 2001,obowiazuje tutaj tzw.nowe prawo wprowadzone przez Prezydenta G.W.Busha,ktore podzwala dzieciom starajacym sie zamrozic ten czas i chociaz skoncza juz 21 lat podlegaja one temu samemu przypadkowi. A zatem dzieki temu prawu,jezeli ktos wylosowal "zielona karte" i nie dozyl jej,jego dzieci maja szanse;jak widac jest to bardzo wazne prawo,bo wczesniej bylo inaczej. Zycze powodzenia. :) obcy,:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semper Fi Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.alico01.fl.comcast.net 23.07.04, 05:25 ???? nie bardzo kumam o czym piszesz... zawiadomienie o wygraniu "zielonej karty" dostalem bodajze w pazdzierniku, a w lipcu roku nastepnego wyladowalem w USA i zaczalem swoj legalny pobyt, z nummerem SS i legalna praca... jakie 20 lat oczekiwania??? no chyba, ze ostatnio sie pozmienialo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.dyn.optonline.net 23.07.04, 05:31 masz ladne sny. przyjemnych marzen :) obcy,:) ps.tym ,ktorzy mi nie wierza a cos kumaja po angielsku prosze o wizte stron: uscis.gov/graphics/index.htm tam wszystko wyjasnione jest znacznie bardziej szczegolowo. powodzenia, obcy,:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semper Fi Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.alico01.fl.comcast.net 23.07.04, 05:38 to nie marzenia, to rzeczywistosc... Pzdr. z Florydy :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InneKryteriaDlaŻyd ŻYDOWSKIE KORZENIE POLAKA, UŁATWIĄ SPRAWĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 11:34 Ja myślę, że znaczny procent "Polaków", którzy szybko otrzymali wizy, to ludzie o żydowskim pochodzeniu. Prawda, że komputer wybiera, ale czy wiesz jaki jest program w komputerze? Wspomniany powyżej "background check" jest zawsze pomyślny dla Żyda i tylko czasami dla Polaka. Nie bądźcie naiwni. W USA wszystkie newralgiczne punkty decyzyjne są w rękach żydowskiej mafii. A już napewno rekrutacja imigrantów. Z łatwością popędzili Amerykanów do Iraku, aby nadstawiali za nich karku w walce z wrogiem Israela. Trzeba być tego świadomym, jeśli występuje się o wizę w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semper Fi Re: ŻYDOWSKIE KORZENIE POLAKA, UŁATWIĄ SPRAWĘ IP: *.alico01.fl.comcast.net 23.07.04, 12:51 nie zapomnij o cyklistach idioto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: ŻYDOWSKIE KORZENIE POLAKA, UŁATWIĄ SPRAWĘ IP: 192.117.117.* 23.07.04, 13:01 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Do obcego IP: *.attbi.cable.earthlink.net 23.07.04, 05:42 Dobrze napisane, jednakze jest tam kilka bledow !!!!!!!!! Wygrana "zielona karta" nie oznacza, ze ja dostaniesz jezeli oblejesz ich background check. Z tym okresem czasu to cos tobie sie pokrecilo. Znajomy z Irlandii i kolezanka z Hiszpani dostali ja po 9 miesiacach, a rodak z Wroclawia po 11 miesiacach !! Byc moze opisujesz swoj wlasny przypadek lub jakis extreme case. Jezeli chodzi o kwoty ktore trzeba zaplacic adwokatom, to sa rozne. Osobiscie placilam 2 tys za pomoc z zielona karte po slubie mieszkajac juz w Houston. Byc moze na wsch. wybrzezu sa drozsze, nie orietuje sie, ale pamietaj, ze tutaj jest wolny rynek. Jezeli chodzi o same formularze to ze srednia znajomoscia angielskiego mozna je samemu wypelnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Do obcego IP: *.dyn.optonline.net 23.07.04, 05:44 Czy mozesz mi powiedziec kiedy to bylo? Bo czas zmienia przepisy. I jestem pewien tego co napisalem. :) obcy,:) Ja nie wygralem karty poprzez loterie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Re: Do obcego IP: *.attbi.cable.earthlink.net 23.07.04, 07:11 to bylo w okresie 2000-2001 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Do obcego IP: *.dyn.optonline.net 23.07.04, 07:26 Gość portalu: bella napisał(a): > to bylo w okresie 2000-2001 Tak,nie pamietam dokladnie,ale wlasnie okolo tej daty byl pewien wyjatek,ktory wprowdzily przepisy i szybko zostal zmieniony. Wogole trzeba je obserwowac na biezaco. Tak,ze dalej jestem za tym,ze jezeli dzis ktos poprzez loterie dostanie karte wczesniej niz za 10-15 lat to prosze mi dac znac,podajac szczegoly, a ja zrobie z tego uzytek przeciwko prawu amerykanskiemu. Oczywiscie osoba podajaca mi te dane nie ucierpi na tym,chodzi mi o to ze dlaczego jedni czekaja po kilkanascie lat a inni nie? Dlatego bardzo mi zalezy na takich danych,a to po to aby Ameryka byla krajem coraz bardziej sprawiedliwszym,szczegolnie dla imigrantow. Pomijam tu przypadkie patologiczne,i nie mam zamiaru bawic sie w jakis dochodzenia,obalajace np.obecnie Toma Ridge jako szefa tej organizacji, ale Ameryka jest krajem wolnym i jakas kontrola sprawiedliwosci tutaj musi byc i jest. Dziekuje za te informacje. pozdrowienia, obcy.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: Do obcego IP: 83.238.14.* 23.07.04, 11:19 skoro te przepisy się niedawno zmieniły, to skąd wiesz, że trzeba czekać 20 lat??? nie sądzisz, że trzeba NAJPIERW poczekać te 20 lat, żeby móc coś takiego stwierdzić. Oj coś mącisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: 67.131.131.* 23.07.04, 15:15 Glupoty Obcy piszesz, nie wciskaj ludziom kitu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalista Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.fl-miami0.sa.earthlink.net 23.07.04, 05:22 Co to jest? Klasyfkacja medalowa z biegu maratonskiego? Czyzby olimpiada sie juz rozpoczela? Jezeli tak to jestem dumny z naszego zawodnika, ze wlasnie wten sposob przynosi slawe dla naszego kraju.(I to wlasnie nie jest przykre!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolakPotrafi Go Poland Go! IP: *.wi.rr.com 23.07.04, 05:07 Zielone karty dla Polakow to bardzo dobra wiadomosc. 6000 zielonych kart to 20 tys. ludzi wliczajac zony mezow dzieci itd. Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truten OBCY CO TY BREDZISZ ?? IP: 69.111.161.* 23.07.04, 08:20 mieszkam z dziewczyna ktora wygrala wize w ubieglym roku, przyjechala do usa dwa miesiace temu, wiec zalatwiala to 8-9 miesiecy w kraju ale nie spieszylo jej sie bo urlop miala dopiero w maju, a zielona karte juz ma od kilku tygodni, sam ja zawozilem po jej odbior, i zadnego adwokata nie potrzebowala, nie siej propagandy chlopie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: OBCY CO TY BREDZISZ ?? IP: *.dyn.optonline.net 23.07.04, 08:46 dziewczyny maja inne wzgledy i moze dlatego i prawa? Moze nie wiesz z kim mieszkasz? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semper Fi Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: *.alico01.fl.comcast.net 23.07.04, 12:55 obcy, za swoje bzdury dostajesz nominacje do tytulu IDIOTY ROKU!! Gratulacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semper Fidelis Re: USA/polscy Żydzi w czołówce loterii wizowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 13:16 Za swoje zacięcie w dyskusji, "Semper Fi" (-delis przez żydowskie gardło przejść nie może) dostajesz nominację UPARCIUCHA ROKU !! Gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Amerykanie gwaltownie sciagaja islamistow IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 23.07.04, 17:21 z Bangladesh, Nigerii etc. Juz w tej chwili w Detroit zezwolili zeby muezin nawolywal do modlitwy w polskiej dzielnicy, 5 razy dziennie. Islam nigdy nie zezwalal chrzescijanom na bicie w dzwony, nawet "tolerancyjni" maurowie. W Bangladeshu morduja chrzescijan, ale komu to przeszkadza. Ciekawe jak dlugo potrwa zanim ci imigranci zaczna dzialac tak jak we Francji czy Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NiemaPrawdy_w_GW! CZY MOŻNA WIERZYĆ DANYM Z GAZETY WYBORCZEJ?.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 18:11 Badając dane podane w Gazecie Wyborczej można mrużyć oko. Jeśli GW podaje jakieś cyfry, to zazwyczaj służą one manipulacji. Gazeta Wyborcza nigdy nie była medium wiarygodnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INS officer Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: 168.143.113.* 25.07.04, 05:43 Gość portalu: obcy napisał(a): > Tak,nie pamietam dokladnie,ale wlasnie okolo tej daty byl > pewien wyjatek,ktory wprowdzily przepisy i szybko zostal zmieniony. > Wogole trzeba je obserwowac na biezaco. > Tak,ze dalej jestem za tym,ze jezeli dzis ktos poprzez loterie dostanie > karte wczesniej niz za 10-15 lat to prosze mi dac znac,podajac szczegoly, > a ja zrobie z tego uzytek przeciwko prawu amerykanskiemu. > Oczywiscie osoba podajaca mi te dane nie ucierpi na tym,chodzi mi o to > ze dlaczego jedni czekaja po kilkanascie lat a inni nie? > Dlatego bardzo mi zalezy na takich danych,a to po to aby Ameryka byla > krajem coraz bardziej sprawiedliwszym,szczegolnie dla imigrantow. > Pomijam tu przypadkie patologiczne,i nie mam zamiaru bawic sie w jakis > dochodzenia,obalajace np.obecnie Toma Ridge jako szefa tej organizacji, > ale Ameryka jest krajem wolnym i jakas kontrola sprawiedliwosci tutaj musi > byc i jest. > Dziekuje za te informacje. > pozdrowienia, > obcy.:) > Tak trzymaj Obcy,jestes bardzo wartosciowym czlowiekiem dla amerykanskiej spolecznosci,ale takze i polskiej,bo widzisz oba te problemy. Ja pracujae w sluzbach bezpieczenstwa USA juz pare ladnych lat i to sluzbach zwiazanych z Immigration. Poniewaz znam doskonale jezyk polski i nie tylko jestem tak uzyteczny, chociaz ostatnio zostalem skierowany do dosc nieprzyjemnej pracy, jaka jest sluzba w silach security INS,czyli czasami musze wykonywac (oczywiscie nie sam) rozkazy miedzy innymi deportacji przymusowej ludzi ktorzy nie sa porzadani w naszym kraju. Nigdy jednak jescze nie spotkalem sie w tej pracy z przypadkami Polakow. Wydaje mi sie,ze Polacy to dziwnie szczegolny narod,tak zreszta jak i wiele innych,z ktorymi nie ma w zasadzie klopotu. To,co napisales o przepisach nie jest zbyt prawda,jezeli chodzi o loterie wizowa.Ci co ja wygrali dostaja zielone karty obecnie nie dluzej niz 2 lata. Oczywiscie moga byc przypadki szczegolne,ale wtedy trzeba sie o to poprostu upomniec,bo moze w tym wszystkim sie cos zapodzialo. Jezeli zas chodzi o Twoje rozumienie sprawiedliwosci i sluzenia ludziom to jestem pelen podziwu,ja sam idac ta droga stalem sie kim jestem. Nie sadze abys mial zbyt duze mozliwosci wplywu na to co sie dzieje w INS pisze teraz do Ciebie jak Polak do Polaka;ja nie zdradzilem ojczyzny, i sluze jej z calego serca,pomagajac Polakom jak tylko sie da,ale przepisy sa przepisami i musze im byc posluszny,nie tylko ja zreszta ale i ci co sie ubiegaja o te zielone karty. Czasami to mnie nachodzi taka mysl,ze dalbym je wszystkim,ktorzy te podania wyslali,ale sluzba jak to sie po polsku mowi "nie druzba",a wiec robie to co mi kaza,jestem poprostu pracownikiem tego departamentu. pozdrawiam wszystkich rodakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INS officer Re: USA/Polacy w czołówce loterii wizowej IP: 168.143.113.* 25.07.04, 05:43 Gość portalu: obcy napisał(a): > Tak,nie pamietam dokladnie,ale wlasnie okolo tej daty byl > pewien wyjatek,ktory wprowdzily przepisy i szybko zostal zmieniony. > Wogole trzeba je obserwowac na biezaco. > Tak,ze dalej jestem za tym,ze jezeli dzis ktos poprzez loterie dostanie > karte wczesniej niz za 10-15 lat to prosze mi dac znac,podajac szczegoly, > a ja zrobie z tego uzytek przeciwko prawu amerykanskiemu. > Oczywiscie osoba podajaca mi te dane nie ucierpi na tym,chodzi mi o to > ze dlaczego jedni czekaja po kilkanascie lat a inni nie? > Dlatego bardzo mi zalezy na takich danych,a to po to aby Ameryka byla > krajem coraz bardziej sprawiedliwszym,szczegolnie dla imigrantow. > Pomijam tu przypadkie patologiczne,i nie mam zamiaru bawic sie w jakis > dochodzenia,obalajace np.obecnie Toma Ridge jako szefa tej organizacji, > ale Ameryka jest krajem wolnym i jakas kontrola sprawiedliwosci tutaj musi > byc i jest. > Dziekuje za te informacje. > pozdrowienia, > obcy.:) > Tak trzymaj Obcy,jestes bardzo wartosciowym czlowiekiem dla amerykanskiej spolecznosci,ale takze i polskiej,bo widzisz oba te problemy. Ja pracujae w sluzbach bezpieczenstwa USA juz pare ladnych lat i to sluzbach zwiazanych z Immigration. Poniewaz znam doskonale jezyk polski i nie tylko jestem tak uzyteczny, chociaz ostatnio zostalem skierowany do dosc nieprzyjemnej pracy, jaka jest sluzba w silach security INS,czyli czasami musze wykonywac (oczywiscie nie sam) rozkazy miedzy innymi deportacji przymusowej ludzi ktorzy nie sa porzadani w naszym kraju. Nigdy jednak jescze nie spotkalem sie w tej pracy z przypadkami Polakow. Wydaje mi sie,ze Polacy to dziwnie szczegolny narod,tak zreszta jak i wiele innych,z ktorymi nie ma w zasadzie klopotu. To,co napisales o przepisach nie jest zbyt prawda,jezeli chodzi o loterie wizowa.Ci co ja wygrali dostaja zielone karty obecnie nie dluzej niz 2 lata. Oczywiscie moga byc przypadki szczegolne,ale wtedy trzeba sie o to poprostu upomniec,bo moze w tym wszystkim sie cos zapodzialo. Jezeli zas chodzi o Twoje rozumienie sprawiedliwosci i sluzenia ludziom to jestem pelen podziwu,ja sam idac ta droga stalem sie kim jestem. Nie sadze abys mial zbyt duze mozliwosci wplywu na to co sie dzieje w INS pisze teraz do Ciebie jak Polak do Polaka;ja nie zdradzilem ojczyzny, i sluze jej z calego serca,pomagajac Polakom jak tylko sie da,ale przepisy sa przepisami i musze im byc posluszny,nie tylko ja zreszta ale i ci co sie ubiegaja o te zielone karty. Czasami to mnie nachodzi taka mysl,ze dalbym je wszystkim,ktorzy te podania wyslali,ale sluzba jak to sie po polsku mowi "nie druzba",a wiec robie to co mi kaza,jestem poprostu pracownikiem tego departamentu. pozdrawiam wszystkich rodakow. Odpowiedz Link Zgłoś