Dodaj do ulubionych

Pożegnanie Imperium

29.09.13, 10:38
Czy w ogóle jesteśmy w stanie sformułować „warunki wstępne" porozumienia czy bodaj kompromisu historycznego między Polakami a Rosjanami? I czy należy do nich obniżenie rangi geopolitycznej Rosji?

Moskwa żegna się z imperium. Trudno to przyjąć w momencie, kiedy Putin doprowadził Rosję do największego dyplomatycznego sukcesu od zakończenia zimnej wojny. Kiedy na oczach zdziwionego świata upokorzył swojego największego dziejowego konkurenta. Ten niewątpliwy sukces to jednak nic więcej jak banalny efekt konfrontacji nieudolnego amerykańskiego prezydenta z doskonałą dyplomacją i międzynarodowym piarem Kremla. Nie powinien on przesłaniać faktu, że Rosja rzeczywiście żegna się ze swoim imperium. Kresu dobiega prawie pięćsetletni okres jej dziejów. Po raz pierwszy w nowożytnej historii pojawia się możliwość rzeczywistego unormowania stosunków pomiędzy Polakami i Rosjanami.

Moskwa pojawiła się na horyzoncie polityki polskiej po unii zawartej w Litwą w Krewie w 1385 r. Polsko-litewskie mocarstwo przez kilka stuleci walczyło o dominację w Europie Wschodniej z rosnącym w siłę Księstwem Moskiewskim. Polska po czterech wiekach zmagań rywalizację tę przegrała. Rosja zyskała dzięki temu status eurazjatyckiego imperium. Nowa potęga powstała kosztem Polski. Dlatego w świadomości rosyjskich elit władzy istnienie suwerennej Rzeczypospolitej zawsze kojarzyło się ze śmiertelnym zagrożeniem.
www.rp.pl/artykul/61991,1049659-Pozegnanie-Imperium.html
Obserwuj wątek
    • borrka Inny punkt ciezkosci. 29.09.13, 10:44
      Nie zgadzam sie z wywodem o sukcesie Rosji.
      Rosja na naszych oczach traci Ukraine i to jest fakt historyczny, wielka porazka Moskwy, a nie dyplomatyczne gierki z USA, o zupelnie taktycznym znaczeniu
      • martinsam1 Solidarnosc z Rosją 29.09.13, 12:25
        spoko zrzucimy się na wodkę dla nich
        wiem jak to jest jak chce się pic
      • eva15 Dobrze ci radzę, borrcia 29.09.13, 12:30
        Raz jeszcze ci radzę - wstrzymaj się z tymi zachwytami nad wyrwaniem Ukrainy do podpisania umów z EU.
        Nie chwal dnia przed zachodem słońca, bo może ci wyjść jak z tą rurą:-)
        • przyjacielameryki Re: Dobrze ci radzę, borrcia 29.09.13, 12:37
          eva15 napisała:

> Raz jeszcze ci radzę - wstrzymaj się z tymi zachwytami nad wyrwaniem Ukrainy do
          > podpisania umów z EU.
          > Nie chwal dnia przed zachodem słońca, bo może ci wyjść jak z tą rurą:-)

Fakt, Rosja zapewne jeszcze nie zakończyła swojego bandyckiego szantażu i ma chyba w rękawie jakiegoś asa.

Ps. Z ta Rosją to tylko kłopoty. Jest gdzieś na świecie drugi taki chuligan? Wiesz coś na ten temat?
          • eva15 Re: Dobrze ci radzę, borrcia 29.09.13, 12:41
            Nie chcę cię straszyć, biedaku nieszczęśliwy, ale Rosja ma w rękawie kilka asów.
            • przyjacielameryki Re: Dobrze ci radzę, borrcia 29.09.13, 12:46
              eva15 napisała:

> Nie chcę cię straszyć, biedaku nieszczęśliwy, ale Rosja ma w rękawie kilka asów

Masz rację, jestem biedakiem. Ale co zrobić? A ta Rosja to chyba taki jeden wielki as. Hi!, hi!
        • borrka To prawda, gra trwa... 29.09.13, 13:43
          Ale Unia to pryszcz - dla Ukraincow wazny jest kazdy dzien swiadomosci, ze Rosja to obce panstwo, niezyczliwe Ukrainie, ze nie maja wspolnych interesow i powoli traca wspolnote kulturowa.
          To wazniejsze, niz jakies unie, Effciu.
          • eva15 Re: To prawda, gra trwa... 29.09.13, 14:12
            Bla, bla. Ty masz na myśli banderowców - oni faktycznie chcą się oderwać od Rosji. Reszta Ukrainy, zwłaszcza wschód, jest w nieco innej sytuacji. Pewnie co 2 -3 małżeństwo jest mieszane, miliony Ukraińców pracują w Rosji, więzi są tak silne, że Janukowicz chyba nie wie, na co się porywa.
            Wpuszczenie EU na Ukrainę zepchnie ją w taki kryzys bezrobocia, że możliwe będą rozruchy i bunt sił odśrodkowych. Jeśli Janukowicz zechce to siłą zdławić, to Rosja może wkroczyć na tereny zamieszkałe przez jej obywateli. Może być ograniczona powtórka z 2008 r. i cząćć Ukrainy powie Kijowowi ciao!

Z wariatem Janukowiczem trudno gadać, ale Rosja zapewne gada z Niemcami i jest w w stanie pokazać im jakie będą mieć z tego powodu problemy z Ukrainą i jakie straty gospodarcze w Rosji.
            Jeśli to do nich (Niemców) dotrze, to raczej pupa blada, nie będziesz miał radochy. Jeśli jednak Merklowa odpuści sprawę Julki T. to znaczy, że geopolityczny interes USA okaże się dla niej ważniejszy niż interesy gospodarki niemieckiej.
            Jak będzie, zobaczymy.
            • eva15 Re: To prawda, gra trwa... 29.09.13, 14:33
              Pod kreską - wiele zależy od tego, jak silnie USA będą na EU naciskać. No ale one coś się ostatnio z Rosją dziwnie zakumplowały:-). Skrycie i zawile, ale jednak ws Syrii obie strony ziehen an demselben Strang...
              O tempora o mores!
            • borrka Niedobry juz Janukowycz? 29.09.13, 14:36
              Wybacz, polalem sobie keyboard cola light, przypomniawszy wasze niegdysiejsze zachwyty.

Zamkniecie rosyjskiego rynku pracy, to najpiekniejszy prezent dla opcji prozachodniej Ukrainy, jaki moge sobie wyobrazic.
              Winny i przeciwnik, jak na dloni!
              • eva15 Re: Niedobry juz Janukowycz? Dlaczego "już"? 29.09.13, 14:55
                Znajdź choć JEDEN mój post, w którym zachwycałam się Janukowiczem.

Mylisz mnie z kimś innym. Ja należałam do tych, którzy śmiali się na forum z bystrzaków przypisujących Jankowiczowi prorosyjskość. Jedyne w czym mu przyznawałam rację, to tylko to, że już 2004 r. wygrał wybory. Taka jest prawda, a reszta to tylko rewolucyjna fałszywka pomarańczowych..
                • borrka Zwracam honor, Effciu:))) 29.09.13, 15:11
                  Ale przyznasz, ze wasza organizacja komsomolska postrzegala Janukowycza, jako korzystna alternatywe pomaranczowych.
                  Naiwnie, bo reprezentuje on oligarchow, a ci nie chca zadnych Putinow.
                  • eva15 Re: Zwracam honor, Effciu:))) 29.09.13, 15:14
                    Borrcia, niezależnie od twoich fantazjii ja na forum odpowiadam tylko za siebie. W przeciwieństwie do ciebie nie muszę wycofywać się z moich ocen sytuacji, bo one zawsze są trafne:-)
                    • eva15 Janukowicz ma potencjał 29.09.13, 15:16
                      Janukowicz ma potencjał ( tu powiem językiem felusia, bo dobrze pasuje) do rozpiżdżenia Ukrainy, jeśli Rosja i Niemcy go od tego niie powstrzymają:-)
                    • j-k Tradycyjnie na temat Ukrainy sie nie wypowiadam... 29.09.13, 15:24
                      bawia mnie jednak "osobki" zabierajace glos n/t kraju w ktorym nigdy nie byly... :)
      • johnny-kalesony Re: Inny punkt ciezkosci. 29.09.13, 13:52
        borrka napisał:

> Rosja na naszych oczach traci Ukraine i to jest fakt historyczny,

W rzeczy samey ... Chciałby zobaczyć jakiś wywiad z Duginem, kiedy już będzie po wszystkim ...

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • misterpee Re: Najwiekszy atut Rosji w Ukrainie i Europie 29.09.13, 13:59
          w Ukrainie to kultura bizantyjska. MOZNA ICH ZEPSUC mADONNA, ALE TO TYLKO CHWILA. nAPRAWDE CERKWIA JEST JEDNA. A co jednoczy Europe i Rosje ? Chrzescijanstwo. W obliczu katastrofy kulturalnej i ekonomicznej Europa z Rosja sie zjednoczxa, Przyjacioelameryki nic tu nioe nie wskora swoimi diabelskimi radami.
          • johnny-kalesony Re: Najwiekszy atut Rosji w Ukrainie i Europie 29.09.13, 14:30
            Rosji nie tyle chodzi o zjednoczenie się z Europą, ile o zjednoczenie się z europejskimi portfelami i zegarkami ... Przypominam - wszystkie awanse cywilizacyjne Rosji na przestrzeni dziejów związane były z napaściami i grabieżą dokonań innych państw i narodów.
            Europa natomiast sama uratuje się przed katastrofą kulturową. Jeżeli będzie potrzebować sojusznika - będzie nim gracz z tej samej ligi, czyli USA, a nie jakieś niedomyte przedmieście Pekinu, które wyobraża sobie, że jest mocarstwem.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • 5magna Re: Najwiekszy atut Rosji w Ukrainie i Europie 29.09.13, 14:51
              Johnny posluchaj jak stoja te unijne "zegarki" a ci spadna kalesony.... A jak tam w USA? Zamykaja kram czy beda dalej pozyczac?

pro.fleetstreetpublications.co.uk/tpr-mmi/ETPRP936/?a=5&o=134508&s=139379&u=733920&l=450312&r=MC&g=0&h=true
              • johnny-kalesony Re: Najwiekszy atut Rosji w Ukrainie i Europie 29.09.13, 15:15
                Nie jestem ekonomistą. Te sprawy są tutaj wałkowane od niepamiętnych czasów. Istotnie - być może niebezpieczeństwo jest spore, bo dotychczasowy poziom długów zostaje powiększony od długi toksyczne, związane z ratowaniem Grecji, Cypru, Hiszpanii itd ...
                I za tę "grecką" nadwyżkę ktoś będzie musiał zapłacić. Według autora tego materiału, cóż - sięgnie się do kieszeni Smithów, Schmidtów i tak dalej.
                Mam jednak pytanie nieco spoza ekonomii (na której się nie znam, bo jestem artystą): skoro chorzy są wszyscy, to kto jest chory?

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • 5magna Re: Najwiekszy atut Rosji w Ukrainie i Europie 29.09.13, 15:19
                  Chyba jestes i to takim dobrym jezeli udalo ci sie to przesluchac w takim krotkim czasie i jeszcze do tego zrozumiales o czym mowa. A jak tam w USA? Chiny juz im nic nie pozyczaja, chyba zostalo tylko drukowanie pieniedzy....
                  • johnny-kalesony Re: Najwiekszy atut Rosji w Ukrainie i Europie 29.09.13, 15:34
                    Odsyłam do historii. Kiedyś, czyli na przełomie wieków średnich i Renesansu, największymi mocarstwami były Hiszpania i Portugalia (mam na myśli np. traktat w Tordesillas, na mocy którego podzieliły pomiędzy siebie cały świat). Dzisiaj nikt przy zdrowych zmysłach nie postrzega tych państw jako supermocarstwa.
                    Wkrótce potem wyłoniły się dwa inne, liderujące światu państwa: Anglia i Francja. Dlaczego? Bo zamiast bez opamiętania bazować na eksploatacji dóbr naturalnych, żaby i sklepikarze doszli do wniosku, że wygrywa nie ten, kto ma w ziemi (ropa, buraki itd), lecz ten, kto ma w głowie.
                    Do dzisiaj nic się nie zmieniło. Zwycięży ten, kto ma nowoczesną technologię, bazę naukową.
                    A teraz zobacz, jakie państwo przoduje dzisiaj w dziedzinie innowacji technologicznych.

Pozdrawiam
                    Keep Rockin'
                    • 5magna Re: Najwiekszy atut Rosji w Ukrainie i Europie 29.09.13, 15:49
                      Nie wyglada ciekawie. Szkolnictwo w USA pada. Madre glowy ktore sciagaly tam z calego swiata juz rezygnuja i raczej chca uniknac tego balaganu i strzelanin na ulicach ktore sie szykuja. Chinscy studenci to jedyni co maja pieniadze aby zaplacic za Uniwersytet w USA. Sami w Chinach ksztalca 40000 inzynierow i 11000 naukowcow na rok. Chinczycy sie ucza zamiast chlac i palic shit. Tak ze histotycznie USA pujdzie do lamusa. Najkrocej trwajace Imperium swiatowe......
                      • johnny-kalesony Re: Najwiekszy atut Rosji w Ukrainie i Europie 29.09.13, 15:55
                        Uprawiasz chwytliwą medialnie kazuistykę. Czołówka najlepszych uczelni wyższych to szkoły z USA. I dlatego klucz do przyszłości jest właśnie w Stanach Zjednoczonych.

Pozdrawiam
                        Keep Rockin'
                        • 5magna Re: Najwiekszy atut Rosji w Ukrainie i Europie 29.09.13, 16:03
                          To wszystko zalezy w jakm przekroju czasu tu rozmyslamy. Na ogol Imperia swiatowe to trwaly przez setki lat , nawet tysiace. Tutaj widze ze czas mozna liczyc na generacje....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka