Gość: marianna... IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 11.08.04, 14:36 A jak sklonuja Episkopat ? To bedziemy mieli dwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fsiok u mnie rośnie klon w ogrodzie.moge go sklonować? IP: *.lublin.mm.pl 11.08.04, 14:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Dlaczego tylko PAPIEŻ ma korzystać z dobroci płyną IP: 81.210.124.* 11.08.04, 23:42 ma korzystać z dobroci płynących z wykorzystania komórek macierzystych np. w walce z choroba parkinsona??? Zobaczcie jak one jemu pomogły w ciagu ostatnich 2 lat!!!Jajo nie jest kurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc te komurki tez moga IP: 137.99.222.* 12.08.04, 01:55 te komurki tez moga byc znalezione w mleczakach (zembow od malych dzieci), nie tylko z komórek macierzystych. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Godnosc czlowieka 12.08.04, 15:28 Gdyby ludzkosc byla wystarczajaco dojrzala aby nie zaakceptowac zbrodni na Indianach, nie byloby nastepnych zbrodni. Gdyby nie zaakceptowano rozbiorow Polski, nie doszloby do wojen swiatowych. Teraz akceptujemy zalozenie i istnienie Izraela na koszt Palestynczykow, czyli masowe naruszenie ich godnosci ludzkiej - dlaczegoz mielibysmy zwazac na godnosc ludzka w genetyce? Albo sie przestrzega zakazu naruszania godnosci ludzkiej bez wyjatku, albo wcale. Jesli mozna podeptac doroslych Palestynczykow, to niby czemu mialby ktos zwazac na godnosc ludzka ludzi jeszcze slabszych: w stadium embrionalnym, w domsch starcow, na stacji intensywnej opieki, psychicznie chorych itp. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&N Re: Dlaczego tylko PAPIEŻ ma korzystać z dobroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 13:25 1. Jajko nie jest kurą, gdy nie jest zapłodnione przez koguta. A kura to nie człowiek ... 2. Czy masz jakiś dowód, że nasz Ojciec Święty korzystał " z dobroci płynących z wykorzystania komórek macierzystych np. w walce z choroba parkinsona" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Zgoda na klonowanie - zanik prącia nieuchronny. IP: *.k.mcnet.pl 11.08.04, 15:00 My, faceci wyginiemy, jak mamuty. Wzrośnie popyt na wibratory. To pewnie przemysł erotyczny naciska na polityków, aby klonowanie było zgodne z prawem. Tylko co z wymianą genów? Kilka cykli z jednej komóry i będą powstawały debilki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwas Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 16:23 Na szczescie Ciebie raczej nie sklonują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr. Wong Sklonujmy ARIELA SZARONA !!! Bedzie cel do Cwiczen IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.08.04, 17:46 ten bandyta morduje palestynczyków i podsyca nienawisc ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veron Akle ty durna jestes ! IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.08.04, 17:48 Ale ty głupia jestes ! Prosta ! Ciebie to by musieli sklonowac 1000 razy zeby uzyslac istote inteligentniejsza od mrowki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUBA niech sklonują moją pensję! IP: 212.160.138.* 11.08.04, 19:30 no i niech sklonują kurwa pracowdawców ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cromwell Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 19:32 A niech tam jeszcze zklonują rodzinę królewską. Ci mi tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia jestem za, a nawet przeciw IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.04, 19:33 nieporadna ingerencja w prawa natury, ktorej "uczony" zasady zna z opisow kodu DNA, doprowadza do katastrofy ekologicznej. Wymkniecie sie "mutantow" z laboratoriow "uczonych" doprowadzilo juz do AIDS czy Eboli, czy nowych i coraz nowszych postaci raka. Oczywiscie mozna manipulowac cialem czlowieka, nie mozna dusza. Jaki cierpienia doznaja klony urodzone wbrew prawom natury dowiemy sie za 20 lat. Moze je trzeba bedzie eliminowac, moze one beda eliminowac nas, tych normalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 19:39 Gazeta "zapomniala" dodac, ze dotyczy to wylacznie inzynierii genetycznej, "naprawy" uszkodzonych genow; wylacznie w terapii. news.bbc.co.uk/1/hi/health/3554474.stm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.04, 19:47 kazda choroba, "uszkodzone" geny, sa tylko uszkodzone w pojeciu wspolczesnej medycyny, jaki cel maja te uszkodzenia, w calosciowym obrazie ludzkosci jest dalej niedostepna tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.iarc.fr 11.08.04, 19:53 skoro wady genetyczne uwazasz za wazna czesc ewolucji- moze nawet masz racje- to mam nadzieje ze Twoje indywidualne zycie, pragnienia itp, pojmujesz w podbny sposob - podporzadkowujac je biernie 'calosciowym obrazowi ludzkosci'. Wtedy do tego obrazu musza Ci tez pasowac wojny, przesladowania, brak tolerancji itp, a Ty ze swoim stanowiskiem bedziesz sie tylko przygladac, niegdy nie probojac tego zmienic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.04, 20:24 poniosly cie emocje, nie tobie pozostaje ocena jak widza i pojmuja swiat inni ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Przeczytaj tekst: chodzi min. o Alzheimera IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 20:44 Przy przesadnej wiarze w wyroki Boze powinnas umrzec na katar. A przeciez i Chrystus uzdrawial... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: Przeczytaj tekst: chodzi min. o Alzheimera IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.04, 20:59 ludzie umieraja i na katar, bo ktos tak postanowil o ich losie, obojetnie kto, to jest fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.iarc.fr 11.08.04, 19:48 droga Zofio, to, co piszesz, brzmi troche jak jakies wytarte slogany przeciwko klonowaniu sprzed wielu lat, albo jak hasla ksenofobicznej LPR. Studiuje biotechnologie i obecnie od rana do wieczora grzebie w DNA, wiec sadze ze wiem cos na ten temat, oczywiscie nie wszytsko. Oprocz kilku szlencow, ktorzy chca klonowac calych ludzi, co rowniez uwazam za nieetyczne, obecnie w nauce chodzi raczej o klonowanie (czyli identyczne powielanie, ten termin nie zawsze donosi sie do owcy Dolly) samych komorek. Przeczytaj najpier zamieszczony wyzej artykul dokladnie, potem protestuj. Czy czulabys ze to nieetyczne gdyby wzieto Twoja komotke jajowa - kazda kobieta ma ich tysiace, a w zyciu dojrzewa tylko ok400) i dla ratowania Twojego zycia wszcepiono do Twojej komorki jadro komorkowe z komorki Twojej skory? Czy to jest nieetyczne dla ratowania zycia?! Aby uzyskac porzadnae komorki takiego tworu nie trzeba doprowadzac do stadium embriona, wiec o moralnosci zycia poczetego (z komorki Twojej dawno juz poczetej skory) itp mowy byc nie musi. Zycze bardziej optymistycznego spojrzenia na nauke, ktora chce ratowac zycie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.04, 20:11 droga ago, ja przeciez nie potepiam, nie neguje, nie agituje LPR, nie jestem fachowcem w tej branzy. Moje zastrzezenia nie dotycza sensu rozwoju biotechnologii, a jedynie skutkow prawdopodobinie skandlicznego obchodzenia sie z ta nowa dziedzina. Sam fakt, ze w biotechnice, 90% naukowcow pracuje na potrzeby skomercjalizowanego rynku zbytu / farmacja, zywnosc / pozwala mi przypuszczac, ze dla zysku, pozostawi sie w cieniu wszelkie niebezpieczenstwa zwiazane z manipulacja genow. Dowody leza na dloni, genetycznie zmienione cale surowce zywnosciowe, jak soja, ryz, produkty zbozowe w imie wzmozonej wydajnosci wypieraja naturalne rosliny. Mieszanie sie tych gatunkow powoduje powstawanie nowych, ktorych dzialanie na caly sytem ekologiczny jest niezbadany. Oczywiscie komercjalizacja produktow nabija kase poprzez rozmaity system patentow, zapominajac o wyzej wspomnianych aspektach. Na koniec krotka sentencja: Jezeli ludzkosc i medycyna od czasow Adama i Ewy, pracujac na tym samym modelu czlowieka, nie potrafila wykorzenic podstawowych chorob, ktore powracaja znowu w wzmozonej formie, w tym zakresie nie pomoze rowniez biotechnologia. Prosze tez zauwazyc te kazda akcja , powoduje reakcje. Reakcje w skali makro na zastosowanie tych czy innych metod sa niedoprzewidzenia, jak odpowie na to wyzwanie natura? Na to nie odpowie zaden profesor ziemski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.iarc.fr 11.08.04, 20:25 Droga Zofio, Z pierwszym paragrafem Twoje wypowiedzi w duze mierze sie zgadzam. Mysle jednak,ze uzywasz czasem troche zbyt silnych wyrazen - zaczynajac od tego ze biotechnologia (a chodzi mi tu o genetyke i ogolnie nauki przyrodnicze) nie jest znowu tak nowa dziedzina, fakt- w ostatnich...50 latach(od czasu wykrycia struktury DNA) wzrost informacji w tej dziedzinie mozna mierzyc funkcja wykladnicza, ale juz mamay za soba troche historii. Ostatnio sie po prostu wiecej slyszy, bo- tu tez zgadzam sie z Toba- wszytsko sie komercjalizuje. Komercjalizacje nie nzawalabym jednak 'skandalicznym' obchodzeniem sie- wierz mi ze mnie to tez strsznie dokucza i to w kazdej dziedzinie zycia, ale chyba po rpstu nie ma innego wyjscia! to jest bledne kolo rynku, bez ktorego jednak nie dokonaloby sie wiele z istotnych odkryc. Trzeba tez zauwazyc, ze nauka nie moze byc organizacja charytatywna- naukowcy tez musza z czegos zyc, wiec musza sprzedac to, co robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.04, 20:39 Nasz racje, trzeba sprzedac, ale ROZSADNIE. Popatrz na Stany, gdzie zywnosc zmieniona genetycznie jest dopuszczona ogolnie do sprzedazy, bez oznakowan, bez ostrzezenia, ze spozycie grozi nieprzewidzanymi skutkami. Czy nowa populacja ludzi, ktorzy w wieku 20 lat waza po 200 kg, maja numer buta 52 to przypadek? czy nadmierna otylosc, ktora jest juz plaga tego spoleczenstwa to wynik nadmiernej konsupcji? chyba nie, spozycia takich czy innych produkow relatywnie nie wzroslo. Czy nie stoi za tym zmieniona hormonem wzrostu i smaku zywnosc? To teza. Opowiedzi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.iarc.fr 11.08.04, 20:49 z USA masz chyba niestety racje, tydzien temu widzialam sie z moja koleznaka ze stanow, mojego wzrostu: ja waze 49, ona- pewnie okolo 60kg. Mowila dokladnie to, co piszesz. Ona mowi,z e nawet jak je nasz 'lepze' europejskie jedzenie to tyje. U nich starsznie zmodyfikowana zywnosc, ale nawyki zywieniowe tez robia swoje. ja mam tylko nadzieje, ze dieta amerykanska nie zaleje europy. siedze wlasnie we Francji i mam wrazenie, ze np Francuzi na pewno nie zrezygnuja ze swojego jedzenia! trzymac z nimi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.iarc.fr 11.08.04, 20:28 Inna sprawa to to, ze byl pomysl, zeby unimozliwic patentowanie nowych lekow, ktore moglyby pomoc na skale swiata- np w problemie malarii, AIDS itp. To by obnizylo koszty lekow, czyniac je ogolnie dostepnymi, pomysl swietny, ale niestey okazal sie utopijny. Bo kto takiej formie zaplaci, zeby ogolnie psrzedawala lek tanio? Podobo z okazji tego pomyslu kilak waznych badan nad potrzebnymi lekami usatlo, bo tych firm nie byloby stac by cos wyprodukowac i odsac za darmo, upraszczajac sprawe. Okrutne, ale tak to sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.iarc.fr 11.08.04, 20:38 Co do drugiego paragrafu zgadzam sie mniej, ale to sa kwestie nierozstrzygniete, jesli w ogole kiedys do tego dojdzie, wiec moge wyrazic tylko swoj poglad na ten temat. Otoz natura i czlowiek to bledne kolo, nie mozna zapomniec, ze wiele chorob udalo nam sie wykorzenic: juz raczej nie umiera sie na grype, gruzlice, inne infekcje, ktore kiedys zbieraly orgomne zniwo. Jak spoleczenstwo dozywalo gora 40 roku zycia- nie bylo wtedy chorbo wieku starczego, nowotwory nie byly tak czeste, a najprawdopodobniej- po prostu nie byly diagnozowane. W sytuacji medycyny twoierdze wiec, ze mimo wszytsko idziemy do przodu, choc nigdy nie bedzie idealnie. Czy choroby wrazaja az w takiej wzmozonej formie? W taj chwili nic mi do glowy nie przychodzi, moze podasz mi przyklad. Jelsi jako przyklad chorby ktora na siebie sciagnelismy poda sie BSE namnozone przez Brytyjskich farmerow, warto wiedziec, ze podobnego rodzaju choroba zwyrodnieniowa mozgu rozsiala sie wsrod ludzi w bardzo bardzo prymitywnym plemieniu w Afryce, bez zadnej medycyny i technologii- ludzie Ci z powodow rytualnych (dyktowanych tez uboga dieta w tym regionie) spozywali mozgi zmarlych krewnych i choroba rozniosla sie. Takie rzeczy zdazyc sie moga jak widac wszcedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.iarc.fr 11.08.04, 20:44 Modyfikacja zywnosci tez nie jest czystym widzi-mi-sie naukowcow czy technologii - jednym z glownych problemow bioetyki jest obecnie jak zapewnic mieszkancom ziemi, wciaz loczniuejszym, surowce energii, ktore sie koncza, no i zywnosc. Jestem zupenie przeciwko modyfikacjom zywnosci, ale nie da sie ukryc- jest on tansza i pozwala wykarmic wiecej osob. To nie znaczy ze zgadzam sie byc nia karmiona! Rozwiazaniem jest tu tylko bardzo surowa kontrola typow wprowadzanej modyfikacji, bo wiele z nich moze sie odbyc droga naturalna, calkowicie obojetna dla ludzi. Np - o ile sie nie myle- trzcina cukrowa i chyba kukurydza- od tysiecy lat kultywowane, hodoane, mieszane przez ludzi- i podbno ktorejs z tych roslin juz od setek lat nie ma na swiecie w formie dzikiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: jestem za, a nawet przeciw IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.04, 21:22 przeprowadz takie myslowe scernario: mozna sklonowac pstraga, ktory normalnie wazy z 3kg, preparujac go hormonem wzrostu i temperamentem byka i uzebieniem rekina mozna wyprodukaowac bydle o wadze 1 tony,dodatkowo mozna mu wszczepic inteligencje wilka, wpuszczajac potwora w srodowisko naturalne, na wskutek populacji, w ciagu paru lat znikna naturalne innych ryb, ktrore stanowia podstwe wyzywiena calych narodow, czy trzeba bomby atomowej? czyz biotechnika w rekach nieodpowiedzialnych ludzi nie jest rownie skuteczna bronia, z tym ze dzaiala podstepniej i dlatego jeszcze bardziej niebezpieczna? Badzmy swiadomi wszystkich konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: jestem za, a nawet przeciw 16.08.04, 11:05 > Studiuje > biotechnologie i obecnie od rana do wieczora grzebie w DNA W zestawieniu z: > Czy czulabys ze to nieetyczne gdyby wzieto > Twoja komotke jajowa - kazda kobieta ma ich tysiace, a w zyciu dojrzewa tylko > ok400) i dla ratowania Twojego zycia wszcepiono do Twojej komorki jadro > komorkowe z komorki Twojej skory? swiadczy o tym, ze raczej tej biotechnologii nie studiujesz, albo wlasnie oblalas egzamin. Nie masz pojecia czym jest kod genetyczny kobieto!!! Pelna, niezmutowana informacje genetyczna zawiareja komorki macierzyste (nie skory, czy innego organu). Komorki jajowe nie zawieraja pelnego materialu genetycznego! W przeciwnym razie nie musialoby dochodzic do zaplodnienia! I zeby o tym musial mowic biotechnologowi informatyk? O RNA slyszalas? O mejozie? Enzymach bioracych udzial w syntezie DNA? > Aby uzyskac porzadnae komorki takiego tworu nie trzeba doprowadzac do stadium > embriona Heh, a z czego? Z mojej wiedzy wynika, ze mamy do dyspozycji: krew pepowinowa, i embrony. Okazalo sie, ze komorki macierzyste szpiku kostnego zawieraja juz informacje zmutowana, nienadajaca sie w efekcie do klonowania (organow, czesci DNA, czagokolwiek) > Zycze bardziej optymistycznego > spojrzenia na nauke, ktora chce ratowac zycie! Ty masz wrecz podejscie "radosne"! Odpowiedz Link Zgłoś
zhk A co jest naturalne?? 12.08.04, 13:05 Wbrew naturze jest dentysta, noszenie okularów, a lewatywa to już zboczenie tak wbrew naturze, że aż strach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iglo Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: 211.167.4.* 11.08.04, 21:56 tajnedokumenty.com/gis1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michnik No co, no co ja ci zrobilem procz tego dzieciatka? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 22:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Jezu, jak się cieszę! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.04, 22:35 Tylko czy doczekam nad Wisłą? Zanim się zestarzeję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tjaa idiotyzm IP: *.olsztyn.mm.pl 11.08.04, 23:04 wejdzcie na www.ferdydoorke.blog.onet.pl koniecznie!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IUVENALIS Lecha Kaczynskiego juz dawno sklonowali ! IP: *.10.15.vie.surfer.at 11.08.04, 23:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1666 ROLAND? Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.energis.pl 12.08.04, 02:03 OK , ok, They should start do it at least eighteen years ago. Next election , Muslems will vote for a Muslem KING of UK for sure, and They would have Majority. That's a pity but it's too late to establish any supporting current Kingdom majority (mean equal to white&christian population), unfortunately also too late for GREAT BRITAIN yet.Too late he, he, he. Paris listen please, to that massage also He, he, he 1666 ROLAND??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glob Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.dyn.iinet.net.au 12.08.04, 05:13 Mowcie co chcecie, ale ja dziejszej nauce nie wierze. Nie wierze w zadne klonowanie i wiele innych rzeczy. Naukowcy dzisiaj, to sa tylko ludzie, ktorzy pozeraja mase pieniedzy i przysparzaja wiele zla na swiecie rozwijajac chemie i nas nia modyfikuja. Nie wierze w zadna "Doli" tak jak w zdobywanie gwiazd czy ksiezyca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Bzdura. W UK wyznawcow Islamu jest o pare ladnych IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.08.04, 06:01 procent mniej, niz we Francji. Co wiecej biale Brytyjki maja nadal najwyzsza dzietnosc w Europie i nie ustepuja pod tym wzgledem swym islamskim sasiadkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.dyn.optonline.net 12.08.04, 05:52 spotkalo sie dwoch slepych i rozmawiaja o kolorach ... Odpowiedz Link Zgłoś
tani.net.pl no to się zaczęło :( 12.08.04, 06:14 co było oczywiste od samego początku pozdrawiam as Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiu Czcigodne Embiony Ludzkie IP: 66.222.214.* 12.08.04, 07:13 Gdziekolwiek w kraju cywilizowanym odnajduje sie szczatki ludzkie , sa one z najwieksza skrupulatnoscia idetyfikowane i badane przez policje w jakich okolicznosciach zginela dana osoba. Chcialbym wiedziec i dlaczego sie o tym nie mowi, jaka jest droga Czcigodnych Embrionow Ludzkich usuwanych podczas aborcji? Czy wysylane sa do zakladow utylizacji , gdzie produkuje sie z nich leki na alzheimera itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk koszmar IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.08.04, 09:54 wciskają zwykłym ludzim kit, przecież komórki macierzyste można otrzymac w inny sposób taki który nie budzi kontrowersji. Kolejny raz dzieli się na tych, którzy wiedzą, ale nie powiedzą i zdezorientowaną resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: koszmar IP: *.iarc.fr 12.08.04, 11:00 Nieprawda medyku, komorki macierzyste uzyskane w inny sposob - na przyklad komroki macierzyste pobrane z organow doroslego czlowieka, z teratocarcinoma albo germinal stem cells sa jedynie pluripotencjalene a nie totipotencjalne, maja tez ograniczone m,ozliwosci podzialu, moga tez ulec transformacji rakowej (teratocarcinoma, ale te nie sa brane pod uwage). Jedynie EST (embryonela stem cells) maja te wlasciwosci, zeby z nich wyprodukowac kazdy typ komorki w bezpieczny sposob. Nazywasz sie medykiem, ale ile na ten temat wiesz, to ja nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkc Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.adsl.wanadoo.nl 12.08.04, 09:57 A NIECH SIĘ KLONUJĄ!!!! Oni zresztą prawie wszyscy są "in vitro" robirni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.com / *.u.mcnet.pl 12.08.04, 09:59 Mozna sobie jaja robic, ale fizycznie jest to unisestwienie zarodka czlowieka. Ja osobiscie protestuje przeciw zabijaniu ludzi - nawet we wczesnym stadium rozwoju... P.S. Polski Kodeks Cywilny mowi na przyklad, ze dziecko dziedziczy od momentu poczecia pod warunkiem, ze urodzi sie zywe. Tak wiec juz zarodek nabywa prawa spadkowe - nabycie praw spadkowych to chyba jest domena czlowieka...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.stw.uni-duesseldorf.de 12.08.04, 10:49 Drogi/a X i inni drodzy zainteresowani! Zgadnie z kodeksem cywilnym ZARODEK NIE NABYWA PRAW SPADKOWYCH. Art. 927 § 2 kc mowi, ze "dziecko w chwili otwarcia spadku juz poczete moze byc spadkobierca, jezeli urodzi sie zywe". Jest to zasadnicza roznica, dziecko poczete przed otwarciem spadku moze byc spadkobierca tylko wtedy, JEZELI urodzi sie zywe (warunek zawieszajcy). Kwestia to objeta jest co prawda domniemaniem, ze dziecko urodzilo sie zywe (art. 9 kc), niemniej jednak to domniemanie mozna obalic dowodem przeciwnym. Mowiac prosciej - jesli dziecko nie urodzi sie zywe, to sytuacja prawno-spadkowa ksztaltuje sie tak, jakby nigdy nie zostalo poczete. Czyli nigdy nie nabylo zadnych praw, nie tylko spadkowych (zdolnosc prawna ma kazdy czlowiek od chwili urodzenia, ale nie wczesniej (art. 8 kc). Proponuje najpierw sie na jakis temat dowiedziec konkretow a potem sie wypowiadac. Poza tym - czy nabycie praw spadkowych to domena czlowieka - nie, prawa spodkowe moze nabyc rowniez osoba prawna lub posiadajaca zdolnosc do czynnosci prawnych (np. fundacja, Skarb Panstwa itp.). Proponuje nie wciagac do dyskusji na ten temat kodeksu cywilnego bo on sie problemami natury moralnej w kwestii zycia poczetego po prostu nie zajmuje. A tak zupelnie na marginesie: kiedys ktorys z moich wykladowcow stwierdzil ze nie kazdy z nas bedzie spadkobierca, ale kazdy bedzie spadkodawca... Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.com / *.u.mcnet.pl 12.08.04, 11:32 Widze po twojej wypowiedzi, ze jestes mloda osoba "naladowana" wiedza teoretyczna. Ja wypowiadam sie z reguly w sprawach, ktore rozumiem (to na marginesie). Co do istoty (bo ty zmieniles/as kierunek mojej wypowiedzi) - dla mnie jest istotne to, ze czlowiek "powstaje" z chwila poczecia i jest to rowniez zapisane w KC. Tak wiec, z punktu widzenia prawa, poczecie (powstanie zygoty, a pozniej zarodka) jest momentem nadania czlowiekowi praw "ludzkich" - obala to twierdzenia niektorych osob, ze czlowiek powstaje z chwila urodzenia... Twierdzenie, czlowiek "powstaje" z chwila urodzenia nie dawaloby mozliwosci nadania mu praw spadkowych (co jest chyba oczywiste). P.S. Prawa spadkowe przytoczylem jako przyklad - wiem, ze organizacje, spolki prawa handlowego i inne podmioty moga nabyc prawa spadkowe... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.stw.uni-duesseldorf.de 12.08.04, 11:47 Niestety Twoja wypowiedz wsakzuje na to ze sensu przepisow kc nie rozumiesz. KC w ogole nie zajmuje sie kwestia kiedy "powstaje" czlowiek. Reguluje kwestie nabycia zdolnosci prawnej - i to nastepuje od momentu urodzenia, a nie poczecia. Zdolnosc spadkowa pogrobowca jako wycinek zdolnosci prawnej jest zdolnoscia warunkowa i wyjatkowa w swietle przepisow kodeksu. Z tego wynika ze wartosc logiczna Twoich wypowiedzi "czlowiek <<powstaje>> z chwila poczecia i jest to rowniez zapisane w KC" oraz "Twierdzenie, czlowiek <<powstaje>> z chwila urodzenia nie dawaloby mozliwosci nadania mu praw spadkowych" wynosi 0. A dokladniej rzecz biorac - kc w ogole nie podejmuje tej kwestii wiec nie wciagajmy biedaka do dyskusji na ten temat. Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.com / *.u.mcnet.pl 12.08.04, 11:55 M, nasza dyskusja zaczyna mijac sie z celem - moje zdanie jest takie, ze czlowiek powstaje z chwila poczecie (zaplodnienia komorki jajowej kobiety przez plemnik mezczyzny. Wszelkie manipulacje na zarodku sa w istocie manipulacja na czlowieku - zabicie zarodka jest zabiciem czlowieka we wczesnej fazie rozwoju 0 I POWINNO BYC ZABRONIONE. Co do KC - masz racje, ze KC nie zajmuje sie kwestiami genetyki czy etyki. Ja tylko wspomnialem, ze jest jakies prawo regulujace (choc w sposob pobiezny) kwestie, kiedy powstaje zycie ludzkie. Innego polskiego dokumentu rangi ustawy (lub podobnej) nie znam. A kwestia taka powinna chyba byc regulowana...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.stw.uni-duesseldorf.de 12.08.04, 12:13 O wlasnie, i to mi chodzilo. Twoje zdanie jest takie a nie inne a kc sie tymi kwestiami zupelnie nie zajmuje. Milo mi ze doszlismy do porozumienia. Jesli chodzi o akt prawny to jest jeszcze ustawa z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży i ona sie juz (niestety, moim zdaniem) tymi kwestiami zajmuje. Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga do Pana x. IP: *.iarc.fr 12.08.04, 11:05 jejku ludzie, biadolicie ze prawa czloweika i zarodek ludzki. Juz raz to pisalam na tym forum- przeczytajcie wreszcie dokladnie artykul na ktory odpowiadacoe, wyedukujcie sie, potem gadajcie. Gdzie tu mowa o zarodku ludzkim? Tu chodzi tylko o odwrocenie uksztaltowanej komroki np fbroblasta ze skory do nieuksztaltowanej, pluri/totipotencjalnej komorki za pomoaca srodowiska w komorece jajowej. Tu nie ma zadnego poczecia! I tu nie chodzi o zabawy i robienie mutantow ale o leczenie ludzi, wierzcie mi, naukowcy tez maja zasady moralne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: do Agi IP: *.com / *.u.mcnet.pl 12.08.04, 11:43 Mam przed soba GW i czytam: "... mozna bedzie sklonowac ludzki zarodek(...) by wydobyc z zarodka lecznicze komorki". Ja odnosze sie do artykulu w GW i tam jest napisane jak wyzej. Co do protestow: to bardzo dobrze, ze ludzie protestuja. W obecnie skomercjalizowanych swiecie, gdzie zycie ludzkie naprawde malo znaczy (handel ludzmi, handel organami, handel dziecmi) jest wysoce prawdopodobne, ze ktos wpadnie na pomysl, aby klonowac ludzi na zamowienie. I nie liczy sie dla ludzi zdanie samych naukowcow (chocby embriolog dr Takumi takeuchi), ze klonowanie jest niebezpieczne i mozne przyniesc mnostwo nieznanych nastepstw (chocby "nowy" gatunek ludzi sklonowanych i mnozacych sie pozniej ... Moze dlatego lepiej protestowac zawczasu...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trin ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 12:27 Gość portalu: X napisał(a): > Mam przed soba GW i czytam: "... mozna bedzie sklonowac ludzki zarodek(...) > by wydobyc z zarodka lecznicze komorki". Takie cytowanie to chyba lekka manipulacja... Calosc brzmi: "... będzie sklonować ludzki zarodek, *** ale nie po to, by powielać człowieka, lecz *** by wydobyć z zarodka lecznicze komórki." Ale to juz nie pasowalo do reszty wypowiedzi, prawda? Nie zapominajmy ze celem tych badan ma byc POMOC CHOREMU CZLOWIEKOWI. Pomyslcie prosze wlasnie o tych chorych, w pelni juz uksztaltowanych osobach ktorym taka terapia moze pomoc, a nie o tych kilku komorkach ktore niektorzy chca nazywac "czlowiekiem". A protestowanie zawczasu, bo moze kiedys ktos zle to wykorzysta... na tej zasadzie protestujmy przeciwko samochodom, bo tyle osob w wypadkach ginie, przeciwko samolotom, bo terrorysci ich uzyc moga, przeciwko internetowi, bo tresci pedofilskie moze rozpowszechniac... Ta sama logika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: ... IP: *.com / *.u.mcnet.pl 12.08.04, 12:46 Gość portalu: trin napisał(a): > Gość portalu: X napisał(a): > > Mam przed soba GW i czytam: "... mozna bedzie sklonowac ludzki zarodek(.. > .) > > by wydobyc z zarodka lecznicze komorki". > > Takie cytowanie to chyba lekka manipulacja... Calosc brzmi: > "... będzie sklonować ludzki zarodek, *** ale nie po to, by powielać człowieka, > > lecz *** by wydobyć z zarodka lecznicze komórki." > Ale to juz nie pasowalo do reszty wypowiedzi, prawda? > > Nie zapominajmy ze celem tych badan ma byc POMOC CHOREMU CZLOWIEKOWI. Pomyslcie > > prosze wlasnie o tych chorych, w pelni juz uksztaltowanych osobach ktorym taka > terapia moze pomoc, a nie o tych kilku komorkach ktore niektorzy chca > nazywac "czlowiekiem". > A protestowanie zawczasu, bo moze kiedys ktos zle to wykorzysta... na tej > zasadzie protestujmy przeciwko samochodom, bo tyle osob w wypadkach ginie, > przeciwko samolotom, bo terrorysci ich uzyc moga, przeciwko internetowi, bo > tresci pedofilskie moze rozpowszechniac... Ta sama logika. Po pierwsze: zaznzczylem wielokropkami, ze cytuje wybiorczo. bo tematem tego forum jest kwestia klonowania zarodkow, a nie podzial klonowania na klonowanie reprodukcyjne i lecznicze. Po drugie: twoj cynizm jest porazajacy. Bez sensu jest wchodzic w spor z toba na temat "kiedy czlowiek staje sie czlowiekiem", bo zdan na ten temat jest wiele. Ja uwazam ,ze czlowiek powstaje w chwili poczecia (juz wtedy masz zakodowane jakie bedziesz mial/a wlosy, kolor oczu, czy znamiona. Przesuwanie momentu, od ktorego nazywamy plod czlowiekiem jest dla mnie bez sensu: dla jednych jest to zarodek, dla innych 12 tydzien ciazy, a dla innych moment urodzin (dla niektorych czlowiek po np. 80-siatece tez jest zbedny). Czy mog(a)lbys zabic noworodka wczesniaka urodzonego w 5. miesiacu? chyba nie. A w 4. misiacu? Tez chyba nie... Tak mozna cofnac sie do chwili poczecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trin Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 14:53 Gość portalu: X napisał(a): > Po pierwsze: zaznzczylem wielokropkami, ze cytuje wybiorczo. bo tematem tego > forum jest kwestia klonowania zarodkow, a nie podzial klonowania na > klonowanie reprodukcyjne i lecznicze. Po pierwsze: takie cytowanie wybiorcze to jedno z podstawowych narzedzi propagandy. Po drugie: nie widze mozliwosci oddzielenia tej dyskusji od rozroznienia klonowania na reprodukcyjne (moim zdaniem etycznie watpliwe w przede wszystkim zbedne) i lecznicze (ktore moze uratowac wiele ludzkich istnien). > Czy mog(a)lbys zabic noworodka wczesniaka urodzonego w 5. miesiacu? > chyba nie. A w 4. misiacu? Tez chyba nie... > Tak mozna cofnac sie do chwili poczecia. Czy czlowiek dzien po swoich 18 urodzinach jest bardziej dorosly niz dzien przed? A dzien wczesniej? I jeszcze dzien wczesniej? Tak sie cofnijmy do chwili poczecia i juz plodom przyznawajmy pelnoletniosc... Wiem, przyklad glupawy. Ale pokazuje ze wlasnie potrzeba stawiac pewne granice. 18 dla pelnoletniosci. Dla plodu chociazby wyksztalcenie sie systemu nerwowego. Ta granica napewno jest ciezka do okreslenia. Rozumiem ze nie kazdy chce ja stawiac - ale i tak stawia. Poczecie... a czemu nie przed nim? Czemu nie obejmiemy ochrona komorek jajowych i plemnikow? W kazdym badz razie DLA MNIE kilka komorek lezy zdecydowanie przed ta granica. Szczegolnie ze ich poswiecenie moze uratowac istnienia co do ktorych czlowieczenstwa nie ma nikt watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... W POLSCE KLONUJA OD 1945... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 12.08.04, 12:57 ...i nie potrzebuja do tego zadnych laboratorii...wystarczy im telewizja, prasa...i zbrojne ramie...dzisiaj wyniki maja zaskakujaco dobre...ale wieze...,ze klony wyzwola sie w wyborach za rok...i poczuja co to wolnosc...co znaczy wolna RP.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cherry Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: *.kg.net.pl / 80.51.87.* 12.08.04, 17:36 Dojdzie do tego, że dzieci będą potrzebne jedynie do CELÓW TERAPEUTYCZNYCH.Pierw pozapładniają, wyciągną z nich to, co bardziej przydatne a potem wyrzucą do kosza,bo będą już Z TERAPEUTYCZNEGO PINKTU WIDZENIA bezużyteczne. Starzy się odmłodzą, "ponaprawiają". Społeczeństwo nam się zestarzeje. Potworzą nasze duplikaty...extra perspektywa....:/... Poza tym....jakby nie było to to jest aborcja ....inaczej traktowana...bo.... niby w słusznej sprawie. jestem przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klonowy Re: Brawo dla nauki Wielkiej Brytanii... IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 12.08.04, 23:42 Brawo dla brytyjskich naukowców z Newcastle University.U na s w kraju wazeliny byłoby to niemożliwe.Oficjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Zgoda na klonowanie w Wielkiej Brytanii IP: 200.88.145.* 13.08.04, 00:40 juz to ucznyniono i tak powstal film Obcy Pasazer Nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maradona Re: no i ... dynastia nie zginie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 14:44 teraz sklonują karola , kurwa mać , będzie rezydentem w każdej ambasadzie brytyjskiej , ten mędrzec i guuuuRu , no i ta ich królowa matka , wieczna ..... zły sen anglika :-o NAZYWAM SIĘ DIEGO , DIEGO MARADONA . Odpowiedz Link Zgłoś