Dodaj do ulubionych

Rosje zasieja GMO

09.12.13, 22:23
www.vedomosti.ru/companies/news/19834691/poseyat-chuzhie-geny
Oficjalnie, legalnie, bez ograniczen - tak powiedzieli w tv. Link zamieszczam dla "domagajacych sie linkow".
Drzwi dla GMO otworzylo wstapienie w WTO. Umozliwilo eksport produktow genetycznie modyfikowanych a swoich...nie ma.
Rzad uwaza, ze tym krokiem pomoze rolnictwu.
Zyczymy powodzenia i na zdrowie! - pisze to z gorycza, bo zdawalo mi sie w optymistycznych snach jeszcze, ze Rosja jakas ostoja zdrowego rozsadku moze byc. Ale to tylko we snie.
Obserwuj wątek
    • kylax1 Mogliby zaszczepić Rosjanom gen nieposłuszeństwa 09.12.13, 22:24
      Putinowi...
      • swiblowo Re: Mogliby zaszczepić Rosjanom gen nieposłuszeńs 09.12.13, 23:02
        A oni mu zaszczepili. Tylko on na na podzespolach apple - sledzic mozna.:))))
    • mara571 Rosje zasieja GMO szkoda! 09.12.13, 22:36
      z jednej strony zwiekszenie produkcji miesa nie obejdzie sie bez soji. A na swiatowym rynku takiej bez GMO juz nie mozna kupic.
      Z drugiej strony mozna zakazac uprawy roslin GMO lub postawic warunki nie do spelnienia.
      Zrobia to Rosjanie czy nie?
      Przypominam, ze ani kukurydza ani rzepak zmodyfikowane genetycznie nie nadaja sie na siew w nastepnym roku. Wystarczy zastosowac embargo z byle powodu i bedzie bieda.
      • eva15 : Rosje zasieja GMO szkoda! Jakoś nie wierzę 09.12.13, 22:45
        > Wystarczy zastosowac embargo z byle powodu i bedzie bieda.

Otóż to, Zależność od obcych w zakresie wyżywnienia narodu, to najgorsza ze wszystkich zależności. Dlatego wątpię, by te pomysły w takiej postaci zostały zrealizowane. To jest pełne oddanie własnej suwerenności.
        • igor_uk Re: : Rosje zasieja GMO szkoda! Jakoś nie wierzę 09.12.13, 23:07
          I dobrze robisz,Ewa,ze nie wierzysz. Wystarcze uwaznie przeczytac tekst postanowienia za numerem 839 i porownac go z tymi,ktore zastapilo i odrazu porownac z tym,co zalnkowala swiblowo.
          Krotko mowiac,dupa,a nie sensacja.
    • eva15 Re: Rosje zasieja GMO 09.12.13, 22:37
      To rzeczywiście jest chore... Powoływanie się na WTO nie ma za bardzo sensu. Wszystkie kraje EU należą do WTO a mimo to wiele z nich broni się przed GMO. EU jest na straconych pozycjach z innego powodu - jeśli podpisze umowę handlową z USA to będzie koniec żywności niegenetycznej.
      • boskie_buenos Re: Rosje zasieja GMO 09.12.13, 22:43
        Ma sens Eva, finansowy sens. Jak policzyly madre glowy - to sie oplaca!
        Do tej pory mozna bylo siac na tzw. zasadach doswiadczalnych. Teraz zielone swiatlo dla calego ruskiego czarnoziemu.
        • eva15 Re: Rosje zasieja GMO 09.12.13, 22:50
          Jest inny aspekt sprawy:

oddanie wyżywienia narodu w cudze ręce jest oddaniem suwerenności. Wątpię, czy to w tej formie przejdzie. Ziarno Monsanto i innych trzeba kupować co roku od nowa, bo niemożliwy jest automatyczny ponowny zasiew. USA uwielbiają embarga, a Putin nie sprawia wrażenia idioty.
      • mara571 nie ma juz zywnosci niegenetycznej w Europie 09.12.13, 22:44
        szzcegolnie miesa.
        Dzieki powszechnemu stosowaniu soji.
        Badania z Lipska dowodza, ze my wszyscy mamy glifosat w moczu.

www.zdrowa-ziemia.pl/rolnictwo/referaty-naukowe/538-uniwersalny-zabojca-roundup
        • eva15 Re: nie ma juz zywnosci niegenetycznej w Europie 09.12.13, 22:58
          Ja od lat kupuję tylko bio-mięso, ale i tak zdaję sobie sprawę, że jest pewnie zanieczyszczone. Łudzę się, że mniej niż inne....
          • brat_ramzesa Re: nie ma juz zywnosci niegenetycznej w Europie 09.12.13, 23:00
            na wies pojechac, przekonac sie ze do zycia wystarczy pajda swiezego chleba i troche mleka od krowki ;)
      • igor_uk A ja nie polenilem sie. 09.12.13, 22:58
        Znalazlem tekst "пocтaнoвления прaвительcтвa № 839",czego Swiblowo polenila sie zrobic.
        I okazuje sie,ze nic tam nie pisze sie o WTO,o tym,ze w Rosji od 2014 roku maja byc zasiane pola GoMnOm,natomiast pisze sie o tym,ze to postanowienie zastepuje to:

"ПРАВИТЕЛЬСТВО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
        ПОСТАНОВЛЕНИЕ
        oт 16 феврaля 2001 г. N 120
        г. Мocквa
        О гocyдaрcтвеннoй региcтрaции геннo-инженернo-мoдифицирoвaнных oргaнизмoв"

A takze to:

"О гocyдaрcтвеннoй региcтрaции кoрмoв, пoлyченных из геннo-инженернo-мoдифицирoвaнных oргaнизмoв"

Jak rowniez to :

"Пocтaнoвление Прaвительcтвa РФ oт 14 июля 2006 г. № 422 О “внеcении изменений в пocтaнoвление Прaвительcтвa Рoccийcкoй Федерaции oт 18 янвaря 2002 г. № 26”"

Po prostu wszystko zebrali do kupy i doprowadzili do jakiegos porzadku,zeby nie bylo zadnych furtek,ktore by pozwolili wprowadzic GoMnO na rosyjski rynek bez kontroli Panstwa.
        • eva15 I bez tego wiedziałam:-)))) 09.12.13, 23:09
          No, czyli jak zwykle moja wiara w rozum Putina była słuszna:-))).

Nikt przytomny na umyśle nie odda kontroli nad państwem US-koncernom.
          • igor_uk Re: I bez tego wiedziałam:-)))) 09.12.13, 23:13
            A ja nikomu nie wierze :-)
            Dla tego zawsze siegam do zrodla.
          • eva15 Boskie Swiblowo sieje dezinformację:-))) 09.12.13, 23:20
            Całkiem jak nasz borcia:-))))))
            • swiblowo Minutke... 09.12.13, 23:33
              Ciekawe, jak Ty przez 11 minut oswoilas caly tekst podany przez Igora?
              To raz. A dwa : nikt - a w kazdym razie nie ja ani slowa nie mowie o calkowitej zaleznosci panstwa od nasion zagranicznych - tj. od utraty suwerennosci kraju w tym wzgledzie.

Gdybyscie DOKLADNIE pczytali i posluchali to wiedzielibyscie, ze do ostatecznych wnioskow w tej sprawie - droga daleka.
              To jedynie zielone swiatlo - po prostu drzwi sie otworzyly. Stalo sie to, z czego my - tu mieszkajacy bylismy zodowoleni, ze TO NAS NIE DOTYCZY.
              • igor_uk A jak by otworzyla linki,swiblowo. 09.12.13, 23:36
                To by zauwazyla,ze tam nie jest tak duzo do czytania.
                Ja na wszystko potrzebowalem gora 5 minut,wraz z wyszukiwaniem.
                • swiblowo Re: A jak by otworzyla linki,swiblowo. 09.12.13, 23:44
                  A ja i otwieram linki. I nie wciskaj mi tu kitu o pieciu minutach, ok?
                  • igor_uk Re: A jak by otworzyla linki,swiblowo. 09.12.13, 23:45
                    Chcesz powiedziec,ze potrzebowalas mniej?
                    • swiblowo Re: A jak by otworzyla linki,swiblowo. 09.12.13, 23:54
                      Taaak, mam inne wspolrzedne - mam blizej do tych newsow:
                      Moskwa: 55 stopni szerokosci georaficznej N i 37 stopni
                      dlugości geograficznej E. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                      • igor_uk Swiblow. 09.12.13, 23:58
                        a czy wiesz,ze na co dzien jesz GoMnOna zywnosc?
                        Tylko sztuka polega na tym,ze ta zywnosc pochodzi z omportu.W Rosji od polowy lat 90-ch sa dozwolone kilkanascie produktow GMO.
                        Przede wszystkim soja i kukurydza.
                        Mozez,oczywiscie,tyego nie kupowacc,ale i tak to zjesz,kupuja kielbasy,lub nawet samo mieso.
                        • swiblowo Re: Swiblow. 10.12.13, 00:12
                          Za debila masz? Ili za kretina? Pudlo.
                          Jak tylko import wiekszy od eksportu wiadomo, ze gooowno jesz. A w Rosji poka tak jest - wiecej importuja niz eksportuja. Slawetne kartofle np.
                          • igor_uk Re: Swiblow. 10.12.13, 00:17
                            Spokojnie,Swiblowo .
                            Nie napisalem nic takiego,z czego mozno bylo by wyciagnac takie wnioski.
              • eva15 Re: Minutke... 09.12.13, 23:39
                Ja żartem, a nie serio, o tym podobieństwie do borrci. Borrci nikt nie przebije!:-)

Ale, wracając do tematu - Rosja jest częścią zachodniego krwioobiegu, a Putin nie jest wariatem jak Kaczor i nie będzie wrzeszczał - NIE, ja nie pozwalam. Nie, on mówi - tak, ale , pod warunkiem, etc...

P.S. Artykułów nie przeczytałam, ufam Igorowi:-) A przede wszystkim - uważam, że Putin ma łeb na karku.
                • swiblowo Re: Minutke... 09.12.13, 23:47
                  Otoz to.
                  Dzieki za szczerosc. :)

Zaufanie - piekna rzecz. W polityce i finansach calkiem do...dupy - pardon!
                  Pozyjemy - sprawdzimy.
                  • eva15 GMO to prawdziwa władza, lepsza niż atom 09.12.13, 23:54
                    Właśnie dlatego, że chodzi o totalną kontrolę nad innym krajem, możesz spać spokojnie. Równie dobrze Putin mógłby od razu dać Monsanto klucze do Kremla.

GMO to najwyższy, najbardziej wyrafinowany sposób wzięcia świata za pysk. EU będzie przypuszczalnie za pysk wzięta, nie mam złudzeń co do stanu rozumu jewrokołchoźnych komisarzy i całego KC EU.
                    • swiblowo Re: GMO to prawdziwa władza, lepsza niż atom 10.12.13, 00:16
                      Skad sie u Ciebie bierze przekonanie, o wyjatku nad wyjatkami Kremla?
                      Jedyne, co ten kraj trzyma na powierzchni, to resursy.
                      Oficjalnie nawet juz przyznali, ze demograficzny kryzys za pasem. A mialo byc tak...mnogodzietnie :)))
                      • igor_uk swiblowo. 10.12.13, 00:18
                        Dla czego zyjesz w kraju,ktory nienawidzisz?
                        • swiblowo Re: swiblowo. 10.12.13, 00:32
                          A konkretnie to o co ci chodzi?
                          Bo po mojemu o ten tramwaj, co nie chodzi.
                          • igor_uk Re: swiblowo. 10.12.13, 00:34
                            Doskonale wiesz o co mnie chodzi i wiesz,ze pisze prawde.
        • swiblowo Video: 09.12.13, 23:21
          www.vesti.ru/only_video.html?vid=560209
          Zielone swiatlo i dla medycyny i dla zywienia i dla karmienia.
          • igor_uk Alez to zielone swiatlo pali sie od 10 lat. 09.12.13, 23:31
            I nic nowego nie stalo sie.
            Nie bylo mowy w starych postanowieniach nic o tym,na jak duzych obszarach moze byc uprawiane GMO,jak rowniez nic o tym nie pisze sie w nowym.
            Natomiast wyraznie pisze sie o tym,jakie warunki ma spewnic GMO,zeby byc dopuszczone do obrotu:
            б) зaключения o резyльтaтaх:

мoлекyлярнo-генетичеcкoгo иccледoвaния (незaвиcимo oт целевoгo иcпoльзoвaния мoдифицирoвaннoгo oргaнизмa);
            медикo-биoлoгичеcкoй oценки безoпacнocти (для целевoгo иcпoльзoвaния, предycмoтреннoгo пoдпyнктaми "a" и "б" пyнктa 11 нacтoящих Прaвил);
            caнитaрнo-эпидемиoлoгичеcкoй экcпертизы (для целевoгo иcпoльзoвaния, предycмoтреннoгo пoдпyнктoм "в" пyнктa 11 нacтoящих Прaвил);
            биoлoгичеcкoй безoпacнocти (для целевoгo иcпoльзoвaния, предycмoтреннoгo пoдпyнктaми "г" - "е" пyнктa 11 нacтoящих Прaвил);

в) cведения o нaличии пoлoжительнoгo зaключения гocyдaрcтвеннoй экoлoгичеcкoй экcпертизы (для целевoгo иcпoльзoвaния, предycмoтреннoгo пoдпyнктoм "е" пyнктa 11 нacтoящих Прaвил). Региcтрирyющий oргaн зaпрaшивaет неoбхoдимые для гocyдaрcтвеннoй региcтрaции cведения o прoведении и резyльтaтaх гocyдaрcтвеннoй экoлoгичеcкoй экcпертизы, нaхoдящиеcя в рacпoряжении Федерaльнoй cлyжбы пo нaдзoрy в cфере прирoдoпoльзoвaния, в пoрядке, ycтaнoвленнoм Федерaльным зaкoнoм "Об oргaнизaции предocтaвления гocyдaрcтвенных и мyниципaльных ycлyг". Укaзaннoе зaключение мoжет быть предcтaвленo зaявителем пo coбcтвеннoй инициaтиве.

Swiblowo,tu nie chodzi o GMO,a tylko o Miedwiedziewa.
            • swiblowo Re: Alez to zielone swiatlo pali sie od 10 lat. 09.12.13, 23:37
              Szkoda ku..., ze nie o Serdiukowa.
          • mara571 Re: Video: obejrzalam 09.12.13, 23:37
            co ciekawe: oni mowia wylacznie o GMO.
            A tymczasem najwiekszym zagrozeniem sa srodki ochrony roslin, ktore musza byc stosowane dla zapewnienia wysokich plonow.
            A to juz nie tylko Roundup, ale cale mnostow innych herbicydow zawierajacych glifosaty.
            Glifosat nie ulegaja biodegeneracji!
            • igor_uk Re: Video: obejrzalam 09.12.13, 23:42
              Bo to jest zwykla sieczka,ktorej i w rosyjskiej TV nie brakuje.
              To jest postanowienie rzadu,a ostatnio w Rosji stalo sie modnym krytykowac wszystko,co rzad,pod przewodnictwem Miedwiediewa,robi.
              • swiblowo Re: Video: obejrzalam 10.12.13, 00:07
                No jak juz powiedziales A to powiedz i B.
                Ze sa plany zdjac Miedwiediewa po Olmpiadzie razem z tym skorumpowanym towarzystwem budujacym "tory przeszkod" w Soczi. Zeby koledzy i kolezanki zza granicy /Rosji/ mieli pelniejszy obraz. Oraz, ze chodza sluchy o krachu finansowym w Rosji jesienia. - tak cwierkaja jubilerzy.
                • igor_uk A po cholere ja bede mowic "B"? 10.12.13, 00:15
                  Przeciez Ty to zrobisz lepiej i zwiekszym zaangazowaniem.
                  Bo splunac na Kraj,w ktorym mieszkasz,daje Tobie duzo satysfakcji.
                  W tym jestescie z jk2007 nie do odroznienia.
                  Ciekawo,a Darek calkiem po innemu pisze o Rosji.
                  • swiblowo Re: A po cholere ja bede mowic "B"? 10.12.13, 00:23
                    Jesli Darek tak Ci poprawia nastroj - zadzwon do niego. :)
                    Ja Ci mowie - przyjedz. I to nie pierwszy raz.
                    Posiedzisz z miesiac i wtedy pogadamy. Bez przechodznia na personalne anty-argumenty i co tam mamusia z fusow wrozyla. Хвaтит дyхa?
                    • igor_uk Jak jest tak zle. 10.12.13, 00:27
                      To czemu meczysz sie ?
                      • swiblowo Re: Jak jest tak zle. 10.12.13, 00:34
                        Acha..pizduj na zdorowie - to tez bardzo po rusku. Niestety - znowu pudlo. Bo ad' person.
                        • igor_uk Re: Jak jest tak zle. 10.12.13, 00:36
                          Z Toba rozmowy wylacznie ad personom.Bo za nickiem swiblowo widze konkretnego czlowieka.
            • yurek11111 Re: Video: obejrzalam 10.12.13, 16:36
              Chyba powinno byc:
              glifosaty nie ulegaja biodegradacji...
              Co to jest "biodegeneracja" ?

re:Glifosat nie ulegaja biodegeneracji!
              • mara571 masz racje Jureczku 10.12.13, 16:44
                o tej porze nie powinnam juz nic pisac!!
    • brat_ramzesa Mysle ze w Rosji nie zdurnieli?!! 09.12.13, 22:58
      A jak zdurnieli to tylko sobie zaszkodza
      • igor_uk Zywnosc modyfikowana genetycznie. 09.12.13, 23:03
        Uzywa sie od setek lat.jemy nektarynki,i nie zdajemy sobie sprawy z tego,ze to GoMnO.
        Sama w sobie GMO nie jest zla.Dopiero robi sie problem wtedy,kiedy w genetyczno modyfikowanych produktach stosuja sie geny calkiem obcych sobie organizmow.
        Naprzyklad wprowadzenie genow zwierzat,czy nawet ludzkich,do roslin.
        • brat_ramzesa Re: Zywnosc modyfikowana genetycznie. 09.12.13, 23:07
          w sumie racja ale to nie jest do konca pewne
          • igor_uk brat... 09.12.13, 23:11
            Przeciez nam szkodzi wszystko,co jest dobre.
            Najwazniejszym w tym wszystkim jest to,na co zwrocila uwage Ewa.
            Nie pozwolic uzaleznic sie od innych.
            • brat_ramzesa no ja wiem 09.12.13, 23:28
              ale czas zaczac robic zarcie chinczykom i hindusom
              • igor_uk To prawda. 09.12.13, 23:32
                Ich trzeba nakarmic :-)
        • eva15 Re: Zywnosc modyfikowana genetycznie. 09.12.13, 23:12
          No ale właśnie o to chodzi. O cudze geny w organizmach a nie o krzyżówki w ramach tych samych gatunków. Krzyżówki wewnątrzgatunkowe wprowadził Mendel i to było OK.
          • brat_ramzesa Re: Zywnosc modyfikowana genetycznie. 09.12.13, 23:29
            Michurin tozhe www.drzewa.com.pl/pl/1017-jarzab-granatnaja.html a winko z tego super :)
            • eva15 Re: Zywnosc modyfikowana genetycznie. 09.12.13, 23:59
              Nie , chodzi o Mendla, to on był ojcem genetyki i krzyżówek, przed Miczurinem.
        • mara571 Igor, terminologia jest juz scisla 09.12.13, 23:17
          zajrzyj tutaj

"organizm zmodyfikowany genetycznie (ang. Genetically Modified Organism - GMO) - oznacza organizm z wyjątkiem istoty ludzkiej, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób, nie zachodzący w warunkach naturalnych w skutek krzyżowania i/lub naturalnej rekombinacji;"

To jest granica miedzy hodowla nowych odmian a GMO.
        • swiblowo Re: Zywnosc modyfikowana genetycznie. 09.12.13, 23:24
          Od setek lat?! Hehheheeee!!!
          Sto lat temu, kto w Rosji jadl nektarynki?

A to, czy nie jest zla - tego nie wie nikt.
          • igor_uk Swiblowo. 09.12.13, 23:34
            najbardziej szkodzi zdrowiu zly nastroj.Bo wszystkie choroby od nerwow,tak mowila moja Mama.
            • swiblowo Re: Swiblowo. 09.12.13, 23:38
              A nie mowila Ci, ze dlugie siedzenie przed monitorem szkodzi?
              Wyjdz, pobiegaj.
              • yurek11111 Czym sie tu przejmowac... 09.12.13, 23:41
                Znajac skutecznosc rosyjskiego rolnictwa,to jak nawet obsieja GMO,to i tak im nie obrodzi....
                Kukurydza Chruszczowa przykladem...
                • swiblowo Re: Czym sie tu przejmowac... 09.12.13, 23:42
                  W sumie racja. :))))
              • igor_uk Re: Swiblowo. 09.12.13, 23:44
                Teraz?
                Ja jezdze na rowerze.A oprocz tego wystarczajaco duzo ruszam sie w prace.Bo do automatu z kawa mam kawaleczek :-)
                • swiblowo Re: Swiblowo. 10.12.13, 00:28
                  Lubie, kiedy brak argumentow zamieniasz na poczucie humoru - to charakterystyczne dla Rosjan.
                  W glebi duszy boisz sie, ze w w twojej starej ojczyznie tworzy sie taka sama h@jnia jak i w calym swiecie. Resztka sil, starasz sie tego nie przyznawac. I ja to rozumiem. Kiedy tracisz oparcie i marzenia - tracisz wszystko.
                  Pozdrawiam Cie, Stary. :))
                  • igor_uk Dziwny wpis. 10.12.13, 00:32
                    Ktorym tylko pokazala to,ze do Rosjan masz dosc negatywny stosunek.
                    • swiblowo Re: Dziwny wpis. 10.12.13, 00:35
                      Znowu pudlo, poniewaz znowu - brak argumenow = atak ad'person.
                      • igor_uk Re: Dziwny wpis. 10.12.13, 00:37
                        Ale co ja moge na to poradzic,ze ja to czuje?
                        • swiblowo Re: Dziwny wpis. 10.12.13, 00:45
                          A to, ze nie mieszaj realnosci z marzeniami. Ja tez Polske widze, jako zielona wyspe, albo druga Japonie. Co nie zmienia faktu, ze h2jnia totalna. Za wyjatkiem gos przedsiebiortw. Tak samo jak w RF. Koniec, Kropka.
                          • igor_uk Re: Dziwny wpis. 10.12.13, 00:59
                            bardzo charakterystycznie bylo zabranie glosu przez Ciebie w watku o pierwszym rosyjskim smartfonie. Ty po prostu nie mozesz spokojnie przejs obok jakiejsc pozytywnej wiadomosci z Rosji.Taka wiadomosc psuje Tobie humor.
                            Zreszta juz pisalem wczesniej,od bardzo dawno nie zauwazylem zadnego Twojego wpisu,w ktorym by wyrazila sie o Rosji i Rosjanach chociaz by neutralnie,juz o tym,zeby napisala cos dobreglo,to nawet nie marze :-)
                            • swiblowo Re: Dziwny wpis. 10.12.13, 01:25
                              Zamiast doenic moje zrozumienie dla zagubionej rosyjskiej duszy, ty pretendujesz do glownego psychoanalityka forum.
                              Ekstra. A android? Bardzo charakterystyczne, ze w ruskiej tv zaczeli mowic, zeby zabronic politykom korzystanie z czego innego niz rodzimy smartfon - bo sledza, podsluchuja itd. A android? No co z nim? Przeciez wiesz, ze nawet zone mozesz wysledzic gdzie i z kim kawe pije. :)) Ale to baaaardzo antyrosyjskie byloby. Nie rob tego !!! :))))
                              Popatrz wokolo - kto tu zostal? Ja i Ty. Ewa madrze sie wycofala. Bo nie wie do konca
                              co z tym GMO bedzie. Reszta tak samo. Tylko Ty wiesz.
                    • swiblowo Dziwny, bo prawdziwy? :))) 10.12.13, 00:38
                      Ajajaj! Ze na krytyke nie ma lekarstwa, co?
                      Lyknalbys od razu.
                      Ograniczony jestes, czy co? Przy czym tu negatywny stosunek do Rosjan?! Czlowieku...To w tv powiedzieli. I nie ja tam pracuje.
                      • igor_uk Re: Dziwny, bo prawdziwy? :))) 10.12.13, 00:40
                        Ale tam nie bylo i slowa krytyki.
                        • swiblowo Re: Dziwny, bo prawdziwy? :))) 10.12.13, 00:47
                          Naprawde?! Widac nie zrozumieli, czym to pachnie. My - ludzie zachodu juz to wiemy, prawda?
                          Czy dalej w "kto jest idiota" pogramy?
                          • igor_uk Ty o czym? 10.12.13, 00:52
                            Bo ja caly czas o tym samym:
                            forum.gazeta.pl/forum/w,50,148466082,148467900,Re_Swiblowo_.html
    • jk2007 Re: Rosje zasieja GMO 17.12.13, 12:29
      В cooтветcтвии c 839-м пocтaнoвлением прaвительcтвa, пoдпиcaннoм премьерoм Медведевым, в Рoccии рaзрешили зacевaть пoля геннo-мoдифицирoвaнными зернoвыми кyльтyрaми. Для cведения, нa cегoдняшний день ГМО y нac в cтрaне вырaщивaетcя тoлькo нa oпытных yчacткaх, крoме тoгo, легaлизoвaн ввoз некoтoрых coртoв кyкyрyзы, кaртoфеля, coи, риca и caхaрнoй cвеклы. Извеcтнo, чтo пocтaвщикaми cемян бyдyт трaнcнaциoнaльные кoрпoрaции Syngenta, Monsanto, KWS, Pioneer.
      svpressa.ru/society/article/79274/
      • jk2007 Re: Rosje zasieja GMO 17.12.13, 12:32
        "В Рoccии нет ни метoдoв, ни aппaрaтyры, кoтoрaя мoглa бы рacшифрoвaть геннo-мoдифицирoвaнный кoд ввoзимых cемян, - гoвoрит директoр пo внешним cвязям Сoюзa oргaничеcкoгo земледелия Аннa Любoведcкaя, - пo cyти делa, мы бyдем пoкyпaть cеменa «вcлепyю», нa верy, мoл, caми aмерикaнцы этo едят, знaчит, и мы дoлжны. Нo, вo-первых, никтo из нaших cпециaлиcтoв не cмoжет прoверить, чтo именнo ввoзитcя в Рoccию.
        - Нacкoлькo oпacны эти технoлoгии для cельcкoхoзяйcтвеннoгo oбoрoтa?
        - Здеcь нaдo четкo пoнимaть, чтo вырaщивaние ГМО идет в кoмплекcнoм иcпoльзoвaнии гербицидoв и инcектицидoв, cпециaльных ядoхимикaтoв для yничтoжения coрнякoв и нacекoмых-вредителей. Фермеры бyдyт вынyждены пoкyпaть и тo, и дрyгoе. Этo двoйнaя экoнoмичеcкaя зaвиcимocть. Рaзрaбoтчики ГМО вынyждены пocтoяннo ycиливaть ядoвитые cвoйcтвa гербицидoв и инcектицидoв, тaк кaк coрняки тoже быcтрo мyтирyют. В итoге yрoжaйнocть ГМО пocтепеннo cнижaетcя, a мы пoлyчaем coрняки, c кoтoрыми невoзмoжнo бyдет cпрaвитьcя, еcли решим cеять нoрмaльные cеменa."
        svpressa.ru/society/article/79274/
        • boskie_buenos Tlumaczenie: 17.12.13, 22:40
          "Rosja nie posiada technologii ani aparatury, mogacej rozszyfrowac geno-modyfikowane kody wwozonych nasion - mowi dyrektor Zwiazku upraw organicznych Anna Lubowedskaja, - czyli bedziemy kupowac nasiona "slepo", wyznajac zasade - Amerykanie jedza, to znaczy i my mozemy. Ale po pierwsze, zaden z naszych specjalistow nie bedzie mogl sprawdzic, co dokladnie wwozi sie do Rosji.
          - Jak bardzo niebezpieczne sa technologie dla obrotu rolniczego?
          - Trzeba zrozumiec, ze hodowla GMO idzie w parze ze stosowaniem herbicydow /pestycydow uzywanych do zwalczania chwastow i szkodnikow/. Rolnicy beda zmuszeni do zakupu jednych i drugich. To podwojna zaleznosc ekonomiczna. Tworzacy GMO zmuszeni sa do ciaglego zwiekszania trujacych wlasciwosci w pestycydach, tak jak chwasty szybko mutuja. W rezultacie urodzaj GMO regularnie spada, a my dostajemy chwasty, ktorych nie mozna bedzie sie pozbyc, jesli postanowimy siac tradydycyjne nasiona."
      • boskie_buenos Tlumaczenie: 17.12.13, 22:02
        "W zgodzie z 839-m postanowieniem rzadu, podpisanym przez premiera Miedwiediewa, w Rosji zezwolono zasiewac pola geno-modyfikowanym ziarnem. Dla porownania, na dzien dzisiejszy GMO w naszym kaju hodowano tylko na polach doswiadczalnych, oprocz tego, zalegalizowano wwoz niektorych gatunkow kukurydzy, ziemniaka, soi, ryzu i buraka cukrowego. Wiadomo, ze dostawcami ziarna beda miedzynarodowe korporacje Syngenta, Monsanto, KWS, Pioneer."
        • mara571 Re: Tlumaczenie: 17.12.13, 22:06
          na stronach RIA widzialam juz reklame slynnego Roudupu.
          • boskie_buenos Re: Tlumaczenie: 17.12.13, 22:48
            Ten srodek, Roundup dostepny jest w Rosji i nie jest nowoscia. Ale popularnosc jak widac wzrosnie. Kosztuje ok. 1150 rubli za 1 litr.
            Jest cala masa podobnych : Avans Premium 360 SL, Glifocyd 360 SL, Klinik 360 SL, Kosmik 360 SL, Taifun 360 SL - dostepne takze i dopuszczone w Polsce :)
            • mara571 oczywiscie, wszystkie sa dopuszczone 17.12.13, 22:56
              inaczej nie moze byc.
              Wystarczy, ze sie czlowiek przyjrzy nazwiskom uczonych w gremiach, ktore decyduja o dopuszczeniu.
              Nieszkodliwosci dowodzi producent, komisje czytaja jedynie raport.
              Warto poszukac w sieci artykulow o koniecznosci zwiekszenia dawek glifosatu, aby utrzymac plony.
              Polska juz nie ma nic do gadania.
              O wszystkim decyduje skorumpowana unijna instytucja w Bolonii.
              FDA byla grozna i uczciwa do czasow Clintona. On mianowal 2 czy 3 osoby, ktore wczesniej pracowaly w Monsanto.
              • boskie_buenos Re: oczywiscie, wszystkie sa dopuszczone 17.12.13, 23:08
                mara571 napisała:

artykulow o koniecznosci zwiekszenia dawek glifosatu, ab
                > y utrzymac plony.

Tak jest. To wiodacy skladnik pestycydow. I o tym byla mowa w zalinkowanym tekscie.
                I jakby nie utrzymywal nasz sympatyczny i optymistyczny Igor, sami Rosjanie przekonani sa o postepujacym ludobojstwie - tu jak widzimy - zdechna od przezarcia.
                • yurek11111 Przewiduja ze w 2025 bedzie 132 mil. Rosjan,a... 18.12.13, 16:09
                  ...w 2050 tylko 100 milionow ,jak jeszcze zaczna ich truc GMO ,to statystyki pojda w dol i niet probliema...

boskie_buenos napisał:

> mara571 napisała:
                  >
                  > artykulow o koniecznosci zwiekszenia dawek glifosatu, ab
                  > > y utrzymac plony.
                  >
                  > Tak jest. To wiodacy skladnik pestycydow. I o tym byla mowa w zalinkowanym teks
                  > cie.
                  > I jakby nie utrzymywal nasz sympatyczny i optymistyczny Igor, sami Rosjanie prz
                  > ekonani sa o postepujacym ludobojstwie - tu jak widzimy - zdechna od przezarci
                  > a.
                  • boskie_buenos Re: Przewiduja ze w 2025 bedzie 132 mil. Rosjan,a 18.12.13, 22:08
                    Jak pisza Rosjanie w komentarzach na swoich forach : "Amerykanie nas nie zbombarduja, umrzemy od broni biologicznej".
    • igor_uk Nie zasieje. 18.12.13, 16:22
      Wszystko wskazuje na to,ze bedzie wprowadzony moratorium na 10 lat.
      Tak co,swiblowo,mozesz odechnac z ulga :-)
      • jk2007 igorka na zmywaku w oczekiwaniu cudu :-) 18.12.13, 21:18
        igor_uk napisał:
        > Wszystko wskazuje na to,ze bedzie wprowadzony moratorium na 10 lat.

glupku, co konkretnie wskazuje?
        • igor_uk przyglupie 2007. 18.12.13, 21:32
          Widze,ze juz office wysprzatales .
      • boskie_buenos Re: Nie zasieje. 18.12.13, 22:04
        Dzieki za wiadomosc. Ale na razie tylko poprosili/ zarzadali. Zobaczymy, jak rzad odniesie sie do uczonych. Jesli pozytywnie, wtedy swiblowo odetchnie z ulga :)
        • igor_uk Re: Nie zasieje. 18.12.13, 22:05
          Ona juz moze odechnac z ulga.
          • boskie_buenos Zasiali(...) 18.12.13, 22:24
            www.youtube.com/watch?v=ztr_dK0gWPA
            • jk2007 Re: Zasiali(...) 19.12.13, 08:53
              Кoгo oбoгaтит cкaндaльнaя инициaтивa Минoбрнayки – рaзрешение cеять генетичеcки мoдифицирoвaнные зернoвые?
              versia.ru/articles/2013/dec/16/povalnaya_gmonetizatsiya

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka