Dodaj do ulubionych

5 najwazniejszych wydarzen roku 2013

31.12.13, 20:04
1. Wybór papieza Argentynczyka. O kadencje Niemca za pozno. Francisco zna zycie, biede, wykluczenie. Jest papiezem przelomowym. Game changer. Tak jak Wojtyla w swoim czasie. Juz zaatakowal dziki pseudo-kapitalizm i zjednoczyl swiat poza- europejski, chociaz tego sie u nas nie zauwaza.

2. Kontynuacja zmiany paradygmatu sil na planecie. Dezawuacja i kompromitacja modelu stanow zjednoczonych. Blazenska i nieinspirująca w postaci Rosji. Cichociemna, bolesnie realna i efektywna w formie chinskiej.

3. Posucha i marsz w miejscu na froncie europejskim. Chwilowe opanowanie areny przez odizolowanych od rzeczywistosci epigonow abstrakcyjnej utopii zielonego swiata ekologicznego, na nieistniejacej bazie finansowej - otwartego dla wszystkich – doslownie.

4. Zielone swiatlo dla demograficznej eksplozji Islamu. Nie moze sie sam wyzywic i eksportuje nadwyzke ludzką na Zachod. A sam sie nią dlawi.

5. Dalsza demaskacja impotentnego dla gospodarki rynkowej sektora spekulacji finansowych. W UE wola uzdrowienia tej niezdrowej sytuacji. Oby tak dalej.

----------------------------------------------------------
Buena nochevieja y un próspero Año Nuevo!
Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 świeżutkie bułeczki 31.12.13, 20:29

ten w hawajskiej to ja - tak wam na zlosc - nalogowcy :))))) 20 minut temu
    • yurek11111 5 najwazniejszych wydarzen roku 2013 w/g mnie 31.12.13, 20:31
      1.Papiez
      2.Wzrost zagrozenia ze strony ekstremizmu islamskiego
      3.Reelekcja Merkel
      4.Meteor na Czelabinskiem
      5.Proba nuklearna w Korei Pln.
      • misterpee Re: 5 najwazniejszych wydarzen roku 2013 w/g mnie 31.12.13, 20:39
        1. rezurekcja Oakvilla
        2. Felusia teorie staly sie bajka roku
        3. Polska economia przodujaca na swiecie
        4. proces kanonizacji Jarka Kaczynskiego juz za zycia - przez Michnika.
        5. Dziwisz zdjal krzyz z szyji i planuje zdjac krzyze z kosciolow na globie
        • zeitgeist2010 Re: 5 najwazniejszych wydarzen roku 2013 w/g mnie 31.12.13, 21:16
          misterpee napisała:

> 1. rezurekcja Oakvilla
          > 2. Felusia teorie staly sie bajka roku
          > 3. Polska economia przodujaca na swiecie
          > 4. proces kanonizacji Jarka Kaczynskiego juz za zycia - przez Michnika.
          > 5. Dziwisz zdjal krzyz z szyji i planuje zdjac krzyze z kosciolow na globie

Ambos somos amigos dele ... Boa sorte dele ...

• zeitgeist2010 Re: 5 najwazniejszych wydarzen roku 2013 w/g mnie 31.12.13, 21:11
        yurek11111 napisał:

> 1.Papiez
        > 2.Wzrost zagrozenia ze strony ekstremizmu islamskiego
        > 3.Reelekcja Merkel
        > 4.Meteor na Czelabinskiem
        > 5.Proba nuklearna w Korei Pln.

Twoje zdanie. I ja to akceptuje. A teraz ... idz i ucaluj najblizszych :)))) a jak ich w poblizu nie ma...to i tych dalszych. Wszyscy to docenia ;)

peace and prosperity for you brother
        • yurek11111 Re: 5 najwazniejszych wydarzen roku 2013 w/g mnie 31.12.13, 21:15
          The same to you...
          re:peace and prosperity for you brother
    • herr7 Re: 5 najwazniejszych wydarzen roku 2013 31.12.13, 21:00
      1. Franciszek jest w istocie zaprzeczeniem JP2 z jego kultem jednostki, rozbuchanym ego i powierzchowną religijnością. To że kościół znalazł się w kryzysie jest skutkiem rządów "charyzmatycznego" JP2. Benedykt przejął od JP2 jego konserwatyzm względem spraw społecznych i obyczajowych, tyle że bez pompy, która stale towarzyszyła JP2. Benedykt jest człowiekiem skromnym.

2. Rosja nie jest atrakcyjnym wzorem przede wszystkim dlatego, że tamtejsza elita nie wie jakim krajem Rosja ma być. To jest kraj pogrążony w ciężkim kryzysie będącym skutkiem rozpaczliwego wręcz poziomu rosyjskiej elity. Za Stalina większość tych ludzi by po prostu rozstrzelano za umyślne szkodnictwo.

3. Chiny to kraj który ma świadomość swojej wielkości wynikającej z dziedzictwa wielkiej i starożytnej cywilizacji. W odróżnieniu od Chin Rosja to Hunowie, których wkrótce nie będzie.

4. Czy Europa znajdzie w sobie "guts" żeby zreformować gospodarkę - wątpię. Europa jest rządzona przez takich "gigantów" jak Sarkozy czy Hollande, a to nie daje nadziei na żaden przełom.

5. Czy mnożące się islamskie króliki zawojują Europę będzie zależeć od tego czy Europą będą rządzić Cohn-Bendity. Mam nadzieję, że nie.
      • zeitgeist2010 Re: 5 najwazniejszych wydarzen roku 2013 31.12.13, 21:25
        herr7 napisał:

> 1. Franciszek jest w istocie zaprzeczeniem JP2 z jego kultem jednostki, rozbuch
        > anym ego i powierzchowną religijnością. To że kościół znalazł się w kryzysie je st skutkiem rządów "charyzmatycznego" JP2. Benedykt przejął od JP2 jego konserwatyzm względem spraw społecznych i obyczajowych, tyle że bez pompy, która stale towarzyszyła JP2. Benedykt jest człowiekiem skromnym.

wyczeroyhaca odpowiem pzniej. Z perspektywy swiata lacinskiego Francisko to Wojtyla 2.00
        >
        > 2. Rosja nie jest atrakcyjnym wzorem przede wszystkim dlatego, że tamtejsza elita nie wie jakim krajem Rosja ma być. To jest kraj pogrążony w ciężkim kryzysie będącym skutkiem rozpaczliwego wręcz poziomu rosyjskiej elity. Za Stalina większość tych ludzi by po prostu rozstrzelano za umyślne szkodnictwo.

Szacunek i dzieki za twoje wpisy na temat rosji. duzo sie ucze.
        >
        > 3. Chiny to kraj który ma świadomość swojej wielkości wynikającej z dziedzictwa wielkiej i starożytnej cywilizacji. W odróżnieniu od Chin Rosja to Hunowie, których wkrótce nie będzie.
        >

Mowisz do rzeczy . Ja uwazam sie za eksperta od sprach chin. sczegolnie jezyka i cywilizacji. Chiny i Iran to 2 pozostale kontynuacje starozytnych cywilizacji

> 4. Czy Europa znajdzie w sobie "guts" żeby zreformować gospodarkę - wątpię. Europa jest rządzona przez takich "gigantów" jak Sarkozy czy Hollande, a to nie daje nadziei na żaden przełom.

nope. Europa jest rzadzona przez Niemcy i to jest jedyne wyjscie dla Polski aby sie na ten pociag zalapac (ale nie na gape - jak grecja ale z biletem)
        >
        > 5. Czy mnożące się islamskie króliki zawojują Europę będzie zależeć od tego czy Europą będą rządzić Cohn-Bendity. Mam nadzieję, że nie.

Europa bedzie rzadzil kanlzerz Niemiec - whoever it will be

-----------------------------------------------------------
    • yurek11111 Mam tez 2 najwazniejsze wydarzenia roku 2014 w 31.12.13, 21:14
      pierwszych miesiacach i obym sie pomylil co mi sie czasem zdarza...
      1.Bojkot Soczi w calosci lub czesci
      2.Zamachy w Rosji
      • romrus Yureczku, pukni sie w leb 31.12.13, 21:36
        yurek11111 napisał:

> 1.Bojkot Soczi w calosci lub czesci

Zadnego bojkotu nie bedzie. Za pozdno.
        Jesli nie przyjedzie pare pedalow, Swiat to przezyje.

> 2.Zamachy w Rosji

Rewelacyjne odkrycie.
        Zamachy w Rosji maja miejsce od rozpoczecia przez Jelcyna wojny w Czeczenii, czyli 20 lat od 1994 roku.
        • igor_uk To marzenia padalca. 31.12.13, 21:41
          A nie prognoza.
    • igor_uk Moia piatka :-) 31.12.13, 21:53
      1.Powrot Ukrainy do korzenie.
      2.Zwyciestwo Syrii.
      3. Snowden.
      4.Powstanie swiatu wielobiegunowego.
      5. Rezygnacja papieza Benedykta XVI .
    • wojciech.2349 Ukraina obudziła się /bt 31.12.13, 22:05
      • romrus Tak. I olala UE. b/t 31.12.13, 22:26
        • wojciech.2349 nie płacz - chłopaki nie płaczą /bt 31.12.13, 22:31
        • igor_uk Re: Tak. I olala UE. b/t 31.12.13, 22:32
          Bardzo dobra riposta,romrus.
            • igor_uk Re: Tak. I olala UE. b/t 31.12.13, 23:11
              Nie umiesz, wojtus,dawac dobrych ripost.
              Ale ty nic nie umiesz,a biorac pod uwage to,ze jestes juz stary i schorowany,to szans na to,ze czemus nauczysz sie ,nie ma zadnych.
              • wojciech.2349 Re: Tak. I olala UE. b/t 31.12.13, 23:15
                igor_uk napisał:
                > Nie umiesz, wojtus,dawac dobrych ripost.
                > Ale ty nic nie umiesz,a biorac pod uwage to,ze jestes juz stary i schorowany,to
                > szans na to,ze czemus nauczysz sie ,nie ma zadnych.
                ------------------
                      • wojciech.2349 Re: Metody UPA do zmęczenia Polaków oraz ludobójs 31.12.13, 23:25
                        • igor_uk Przepiekny obrazek. 31.12.13, 23:29
                          webkamerton.ru/wp-content/plugins/simple-post-thumbnails/timthumb.php?src=/wp-content/thumbnails/2124.jpg&w=400&h=300&zc=1&ft=jpg
                            • igor_uk wojtus. 31.12.13, 23:42
                              Za 20 minut masz w Polsce Nowy Rok.A ty siedzisz na necie i wklejasz filmiki z nie swojego majdanu.
                              Jestes majdanuty .
                              • wojciech.2349 Igorku - rozumiesz dlaczego Matuszka 31.12.13, 23:45
                                przegrała w Ukrainie?
                                To co ja Ci linkuje, to witalność, życie,... .

Poniał?
                                • igor_uk To co linkujesz. 31.12.13, 23:49
                                  To material dla psychologow.
                                  Rosja wygrala,a ty o Ukrainie mozesz zapomniec i wiesz o tym dobrze.
                                  • wojciech.2349 Re: To co linkujesz. 31.12.13, 23:51
                                    igor_uk napisał:
                                    > Rosja wygrala...
                                    ----------------
                                    LOL.
                                    • romrus Wojtek, 01.01.14, 00:33
                                      wojciech.2349 napisał(a):
                                      > igor_uk napisał:
                                      > > Rosja wygrala...
                                      > ----------------
                                      > LOL.

A - nie linkuj listopadowych filmikow z majdanu, bo dzis jest styczen, a "rewolucja" na Ukrainie poszla sie j@bac jeszcze w grudniu;

B - czytaj komentarzy pod linkowanymi filmikami, bo zlac sie mozna o ile oni nie pasuja do twoich zamiarow.

Szczesliwego Nowego Roku, Wojtek!
                                      • wojciech.2349 Re: Wojtek, 01.01.14, 00:36
                                        romrus napisał:
                                        > A - nie linkuj listopadowych filmikow z majdanu, bo dzis jest styczen, a "rewol
                                        > ucja" na Ukrainie poszla sie j@bac jeszcze w grudniu;
                                        -------------
                                        W tej chwili masz live koncert z Euromajdanu.
                                        Ukraińcy bawią się.

www.ustream.tv/channel/euromajdan
                                        • romrus Re: Wojtek, 01.01.14, 00:44
                                          > W tej chwili masz live koncert z Euromajdanu.
                                          > Ukraińcy bawią się.

Rosjanie tez.
                                          Przed chwila wrocilem z placu, jest scena, wystepuja artisci, kupa ludzi, wszyscy tancza.
                                          Czego nie ma:
                                          -translacji na zywo, ale nagralem troche na telefon, zobacze czy da sie wylozyc;
                                          -flagow UPA.

Nawiasem, jutro w Kijowie pochodniowy marsz w zwiazku ze 105 rocznica Bandery.
                                          Ciekaw jestem, czy tak samo zalinkujesz jutrzejsza translacje:-)
                                          • wojciech.2349 Re: Wojtek, 01.01.14, 00:45
                                            romrus napisał:
                                            > Nawiasem, jutro w Kijowie pochodniowy marsz w zwiazku ze 105 rocznica Bandery.
                                            > Ciekaw jestem, czy tak samo zalinkujesz jutrzejsza translacje:-)
                                            -------------
                                            Nie zalinkuję.
                                            • romrus Re: Wojtek, 01.01.14, 01:01
                                              > Nie zalinkuję.

Dobrze, Wojtku, ze nie zalinkujesz, a jeszcze lepiej ze uczciwie o tym napisalesz, chociaz organizatorzy marszu i majdanu to na 50% ty sami ludzi.

A gdzie zycienia noworoczny? :-)
                                              • wojciech.2349 Re: Wojtek, 01.01.14, 01:06
                                                romrus napisał:
                                                > A gdzie zycienia noworoczny? :-)
                                                ---------------
                                                A nie pamiętasz jak mnie straszyłeś?
                                                Ja się nie boję, ale do stołu z Tobą nie siądę.
                                                • romrus Re: Wojtek, 01.01.14, 01:17
                                                  > A nie pamiętasz jak mnie straszyłeś?
                                                  > Ja się nie boję, ale do stołu z Tobą nie siądę.

Twoja sprawa, ale linka do moich postow ze "straszeniem" dac nie potrafisz, bo tego nic takiego nie bylo.
                                                  Grozic komus w Internecie? To absurd.

Ani dnia bez klamstwa nie potraficie, chociaz wszystkich o klamstwo oskarzacie.

Zegnam
                                                  • wojciech.2349 Re: Wojtek, 01.01.14, 01:32
                                                    romrus napisał:
                                                    > Twoja sprawa, ale linka do moich postow ze "straszeniem" dac nie potrafisz, bo
                                                    > tego nic takiego nie bylo.
                                                    -------------
                                                    Było to w styczniu lub lutym.
                                                    Teraz nie mogę tego znaleźć.

Może znajdę jutro.
                                                    ------------
                                                    > Grozic komus w Internecie? To absurd.
                                                    -----------
                                                    Zgadza się.
                                                    -----------
                                                    > Ani dnia bez klamstwa nie potraficie, chociaz wszystkich o klamstwo oskarzacie.
                                                    ----------
                                                    Ja nie widzę powodu by kłamać.
                                                    Po co?
                                                  • romrus Re: Wojtek, 01.01.14, 01:50
                                                    > Było to w styczniu lub lutym.
                                                    > Teraz nie mogę tego znaleźć.
                                                    > Może znajdę jutro.
                                                    > Ja nie widzę powodu by kłamać.
                                                    > Po co?

Albo dajesz linka, albo mam prawo nazywac cie klamca.

Jak zawsze: "lub...lub", "moze...jutro", "nie widze powodu...", etc.
                                                    Mam dobra pamiec i wiem co moglem napisac, a co - nie.

To sa jaja, Wojtku.
                                                    Albo link i ja cie przeprosze publicznie, albo ty przepraszasz mnie publicznie, albo wkleje sie signaturke "Wojtek-klamco" i bede mial na to prawo.

Ze mna rozny numery nie przejda, z powodow zawodowych z klamcami mam do czynenia codziennie. Albo-albo.
                                                  • wojciech.2349 Re: Wojtek, 01.01.14, 10:33
                                                    romrus napisał:

> wojciech.2349 napisał(a):
                                                    > > A nie pamiętasz jak mnie straszyłeś?
                                                    > > Ja się nie boję, ale do stołu z Tobą nie siądę.
                                                    >
                                                    >
                                                    > Twoja sprawa, ale linka do moich postow ze "straszeniem" dac nie potrafisz, bo
                                                    > tego nic takiego nie bylo.
                                                    ------------------------------
                                                    ...po 20 latach moge przyjechac do Polski i spotkac ludzie, ktory znaja ze moi slowa to lepiej niz swajcarski bank, po za tym znaja ze jestem w stanie ich pociagnac do odpowiedialnosci za ich slowa.
                                                    Nawet Cyganow:-)
                                                  • romrus Re: Wojtek, 01.01.14, 11:00
                                                    > > > A nie pamiętasz jak mnie straszyłeś?
                                                    > ------------------------------
                                                    > ...po 20 latach moge przyjechac do Polski i spotkac ludzie, ktory znaja ze moi slowa to lepiej niz swajcarski bank, po za tym znaja ze jestem w stanie ich pociagna c do odpowiedialnosci za ich slowa. Nawet Cyganow:-)

...w jaki sposob ten moj cytat (podtwierdzam kazde slowo) dotycza ciebie i moga byc traktowani jako"A nie pamiętasz jak MNIE straszyłeś?".

Jestesz moze Cyganem?
                                                    Nawet jesli jetesz, to nie moze byc traktowane jako "straszenie".

wojciech.2349 napisał
                                                    > A twoi slowa sa goowno warty i tyle.
                                                    > Tak samo jak tych miejscowyh oratorow:-)

To twoi slowa, Wojteczku, sa goowno warty, co z wlasnej glupoty moim postem podtwierdzilesz.

Nigdy nikomu nie grozilem, nigdy nikogo nie straszylem.

Jak obecalem:

Wojtek jest klamca

Przy okazju zalinkuje pochodniowy marsz im. Bandery 2013:
                                                    www.youtube.com/watch?v=G2eONYmKXUY

Wieczorem zalinkuje swietowanie rocznicy Bandery 2014 na majdanie.

• wojciech.2349 Re: Wojtek, 01.01.14, 11:13
                                                    romrus napisał:
                                                    > Nigdy nikomu nie grozilem, nigdy nikogo nie straszylem.
                                                    ------------------------
                                                    Tak zrozumiałem dyskusję sprzed roku.

OK.
                                                    Wycofuję, że mnie straszyłeś.
                                                  • romrus Nie wystarcze 01.01.14, 11:32
                                                    > OK.
                                                    > Wycofuję, że mnie straszyłeś.

Bylo napisane:

"To sa jaja, Wojtku.
                                                    Albo link i ja cie przeprosze publicznie, albo ty przepraszasz mnie publicznie, albo wkleje sie signaturke "Wojtek-klamco" i bede mial na to prawo".

"Wycofuję" to wlasnie jaja sa.
                                                    Przypomina polski MSZ - "wycofujeme spalenie budki pod rosijska ambasada".
                                                    Tak to sie nie da.
                                                    Oczekuje przeprosin.

P.S. Zycenia noworoczny mozesz sie darowac:-)
                                                  • wojciech.2349 Re: Nie wystarcze 01.01.14, 11:42
                                                    Postąpisz jak będziesz uważał.
                                                    Tak odebrałem Twój tekst sprzed roku.

Sorry.
    • felusiak1 jedno najważniejsze wydarzenie z długofalowymi sku 01.01.14, 01:14
      kapitulacja polityki zagranicznej USA w wykonaniu orkiestry podwórkowej pod nazwą barakobama i muzykanci i w efekcie dyrygentem został putin.
      • igor_uk felus,to prezent noworoczny dla Ciebie:-) 01.01.14, 01:21
        www.viralnova.com/hospital-bill/
        p.s. Czy naprawde operacja wyrostku robaczkowego az tak duzo u was kosztuje?
        • felusiak1 Re: felus,to prezent noworoczny dla Ciebie:-) 01.01.14, 05:44
          To możliwe jeśli posiadał ubezpieczenie z wysokim deductible w tym wypadku 10 tys.
          Ubezpieczenie z tak wysokim deductible kosztowało w 2013 w Texasie około 80 dolarów miesiecznie. Ubezpieczenie z deductible 1000 dolarów kosztowało 580 dolarów miesiecznie.
          Zabawny jest jeden wpis pod rachunkiem gdzie ktoś chwali obamacare (ACA) i cieszy się, ze takich rachunków wiecej nie bedzie. Biedak nie wie, ze bronze plan ma deductible 6000 od osoby i 12 tys od rodziny i jest to najtańszy plan za 561 dolarów miesiecznie.
          Możesz sam sprawdzić na healthcare.gov
          • igor_uk Felus,przysiegam na wszystko, 01.01.14, 12:06
            co jest mnie drogie,z to nie byl moj wpis :-)
            felusiak1 napisał: Zabawny jest jeden wpis pod rachunkiem gdzie ktoś chwali obamacare (ACA)

Nie zrozumiales mojego pytania.Ja nie pytalem Ciebie o to,ile ma zaplacic ubezpieczony czlowiek za operacje wyrostku robaczkowego,a tylko pytalem o to,czy ta operacja ,ca 55 000$ ,musi tak drogo kosztowac? Przeciez to jeden z najprostszych zabiegow chirurgicznych,na ktory chirurg nie potrzebuje wiiecej niz 20 minut. W strach pomyslec,ile kosztuja powazne zabiegi. Czyli to prawda,co pisze misrerpee o amerykanskiej sluzbie zdrowia - to mafia,ktora okrada ludzi ?:-)
            • felusiak1 Re: Felus,przysiegam na wszystko, 01.01.14, 17:04
              to nie jest tak proste igor. szpital nie może odmówić pomocy nieubezpieczonym i zawyża rachunki aby pokryć straty. ci nieubezpieczeni poprostu nie płacą rachunków. ponadto nie wiadomo w jakim stanie był pacjent. jeśli było to ostre zapalenie z perforacją to nie dziwiłoby mnie to.
              No ale tak to jest kiedy pacjent nie jest płatnikiem i nie otrzymuje rachunku.
              W Austin, lekarz specjalista gastrolog przyjmie cię za 50 dolarów gotowką albo za 120 na ubezpieczenie.
      • romrus Re: jedno najważniejsze wydarzenie z długofalowym 01.01.14, 01:21
        felusiak1 napisał:
        > kapitulacja polityki zagranicznej USA w wykonaniu orkiestry podwórkowej pod nazwą barakobama i muzykanci i w efekcie dyrygentem został putin.

W Nowym Jorku spotyka sie dwa Zyda - emigranci z Rosji.
        -co porabiasz, Abram?
        -gram w murzynskim jazzie,
        -O! I duzo was tam Murzynow?
        -Tylko ja i Rabinowicz, bo reszta to sa Zydzi.
        • igor_uk romrus,nie smiej sie z felusia. 01.01.14, 01:23

On cierpi i to od dluzszego czau,mniej wiecej od tej pory,jak moj przyjaciel zostal ponownie jego Prezydentem.
          • 5magna Re: romrus,nie smiej sie z felusia. 01.01.14, 08:24
            Nic nie pomoze felusiowi. USA to jest shit country jak by nie patrzec. Felus zwijaj manatki i przeprowadzaj sie do Costa Rica lub Panama......
      • 5magna Re: jedno najważniejsze wydarzenie z długofalowym 01.01.14, 07:56
        endoftheamericandream.com/archives/soft-killing-the-american-people-using-toxic-food-toxic-water-and-toxic-vaccines?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=soft-killing-the-american-people-using-toxic-food-toxic-water-and-toxic-vaccines
      • mara571 powiem calkiem szczerze 01.01.14, 15:24
        boje sie tych pozostalych 3 lat Baracka O.
        Po porazce demokratow w listopadowych wyborach bedzie jeszcze gorzej.
        • felusiak1 a ja myslałem, ze gorzej już nie może być 01.01.14, 17:08
          na czym pogorszenie miałoby polegać?
          • mara571 calkowity paraliz, dwa lata walki wyborczej 01.01.14, 17:10
            w Kongresie plus nieudolnosc Obamy.
            • zeitgeist2010 Re: calkowity paraliz, dwa lata walki wyborczej 03.01.14, 09:51
              mara571 napisała:

> w Kongresie plus nieudolnosc Obamy.

GOP zaczyna sie w koncu „racjonalizowac” – dopasowywac do demografii i potrzeb codziennych wyborcow.

Nawet i w najlepszym kraju swiata – nie wszyscy sa milionerami :)

Juz nie tylko ich liberalne skrzydlo ale i czystej masci konserwatywni zrozumieli, ze musza w koncu wygrac jakies wybory, najlepiej w Bialym Domu i jako Gubernatorzy.

Czystej krwi konserwatywni okreslali darzenia tea prtystow do zamkniecia rzadu w listopadzie – jako „glupie”.

John Boehner - republikasnki szef kongresu publicznie krzyczal na zwolennikow Tea party: „are you kidding me?!” zarty sobie stroisz

• mara571 Moj ranking 5 najwazniejszych wydarzen roku 2013 01.01.14, 09:06
      1. pierwsza abdykacja papieska z powodu wieku. Wybor Franciszka jest z pewnoscia przelomem, ale prawdziwym byloby zwolanie nastepnego Soboru Watykanskiego. Lub rozpoczecie przygotowan do jego zwolania.
      2. ujawnienie przez Snowdena rozmiaru inwigilacji prowadzonej przez USA. Niestety nigdy nie dowiemy sie jakie metody stosuja rosyjskie a przede wszystkim chinskie sluzby. Czytaj co przechwytuja, co czytaja, co zapisuja. A przede wszytskim jak organizuja hakerskie ataki na strategiczne serwery.
      3. rok 2013 byl chyba przelomowy dla obywateli USA: wiekszosci obywateli spadalo bielmo z oczu i jak u Andersena zaczynaja widziec, ze "Krol jest nagi".
      4. Sukcesy rosyjskiej dyplomacji w swiecie. Obawiam sie jednak, ze wraz poglebianiem wewnetrznej stagnacji w Rosji i rosnacym rozczarowaniem obywateli Putin przejdzie do bardziej agresywnej polityki wobec bylych satelitow i malych sasiadow.
      5. Zmiana warty w Chinach: zapowiedz reform wewnetrznych i pierwsze militarne demonstracje sily w spornych regionach morskich.

Osobno chcialabym zwrocic uwage na zmiany w Polsce: Polacy sie budzic. To zasluga mediow, ktorych rzadzace elity na razie nie moga kontrolowac. Majowe wybory do PE beda pierwsza realna proba sil.
      • tojabogdan podobnie jak Mara, ale 01.01.14, 09:21
        dodałbym wojnę w Syrii, niepokoje w Egipcie i Turcji (jako zagrożenie dla całego regionu), a na pierwszym miejscu postawiłbym Snowdena z jego akcją.
        Czy inni podsłuchują? Oczywiście, ale USA ma monopol na internet i to bezwstydnie wykorzystuje. Też morduje, jako państwo, podejrzanych o wrogość, co poza tym czyniła dotychczas tylko jedyna demokracja bliskiego wschodu.
        A Niemcy wymieniają w wydarzeniach gospodarczych roku 2013 tzw. Schornsteinfeger-Handwerksgesetz (!!!, tak jest, i to tylko dlatego zmieniona, bo wymuszona przez EU)
        • zeitgeist2010 Re: podobnie jak Mara, ale 03.01.14, 10:47
          tojabogdan napisał:

> dodałbym wojnę w Syrii, niepokoje w Egipcie i Turcji (jako zagrożenie dla całego regionu), a na pierwszym miejscu postawiłbym Snowdena z jego akcją.

Snowden jest wazny, bo otwarl oczy dla wielkiej masy ludzi. Ale nie powiedzial nic nowego dla wtajemniczonych.

Dokument PBS - us-amerykanska tv publiczna - opisala wszystko w 2007 roku.

a nawet konsumentow popularnych filmow i ksiazek. Tom Clancy opisal w Rainbow Six NSA i akcje Echelon na pocz lat 90-tych.

FIlm " Enemy of the state" z roku 1998. Polecam. Will Smith i Gene Hackman w rolach glownyc.

> Czy inni podsłuchują? Oczywiście, ale USA ma monopol na internet i to bezwstydnie wykorzystuje. Też morduje, jako państwo, podejrzanych o wrogość, co poza tym czyniła dotychczas tylko jedyna demokracja bliskiego wschodu.

ale teraz sie chyba sami ugryzli w reke

> A Niemcy wymieniają w wydarzeniach gospodarczych roku 2013 tzw. Schornsteinfeger-Handwerksgesetz (!!!, tak jest, i to tylko dlatego zmieniona, bo wymuszona przez EU)

Ciekawe jak ci Hartz 4 klienci przezyja. Suta wiekszosc musi sie sie dobyc na jakas solidarnosc z nimi. Pod Gro-ko sa na to mozliwosci

• zeitgeist2010 Re: Moj ranking 5 najwazniejszych wydarzen roku 2 03.01.14, 10:17
        mara571 napisała:

> 1. pierwsza abdykacja papieska z powodu wieku. Wybor Franciszka jest z pewnoscia przelomem, ale prawdziwym byloby zwolanie nastepnego Soboru Watykanskiego. Lub rozpoczecie przygotowan do jego zwolania.

Nie jestem religijny ale Franciszek zaimponowal mi, bo w koncu jako pierwszy papiez zaczal sie zachowywac jak prawdziwy chrzescijanin, czyli uczciwy socjalista

> 2. ujawnienie przez Snowdena rozmiaru inwigilacji prowadzonej przez USA.

Zgoda. Snowden zasluzyl na piatke. Nawet New York Times domaga sie „amnestii” dla niego – powrotu do USA bez grozby jakiejs astronomicznej kary.
        A US-amerykanie sa podzieleni na jego punkcie.

Niestety nigdy nie dowiemy sie jakie metody stosuja rosyjskie a przede wszystkim chinskie sluzby. Czytaj co przechwytuja, co czytaja, co zapisuja. A przede wszytski m jak organizuja hakerskie ataki na strategiczne serwery.

Chiny zatrudniaja ponoc 30 000 funkcjonariuszu w sekcji wojny digitalnej. O chinach i rosji nie dowiemy sie sczegolow, bo jakis "snowden" nie jest u nich mozliwy.

Nie, nie dlatego ze sa hermetyczni i niedemokratyczni. Dlatego ze nie popelniaja kardynalnego bledu USA, aby operacje szpiegowskie wyprzedac prywaciarzom. Szpiegostwem powinni sie zajmowac profesjonalni i sprawdzeni na swoja lojalnosc funkcjonariusze a nie freaki hackerzy z pryszczami na twarzy.

> 3. rok 2013 byl chyba przelomowy dla obywateli USA: wiekszosci obywateli spadalo bielmo z oczu i jak u Andersena zaczynaja widziec, ze "Krol jest nagi".

Rok 2013 odznaczyl sie kilkoma wydarzeniami w USA . np. Sad uniewinnil bialego , ktory zabil bogu ducha winnego murzynskiego chlopaka, bo ten ” mial kaptur na glowie”

> 4. Sukcesy rosyjskiej dyplomacji w swiecie. Obawiam sie jednak, ze wraz pogleb aniem wewnetrznej stagnacji w Rosji i rosnacym rozczarowaniem obywateli Putin przejdzie do bardziej agresywnej polityki wobec bylych satelitow i malych sasiadow.

Jakie tam sukcesy . Raczej brak jakiejkolwiek przemyslanej dyplomacji i konsekwentnych planow dzialania UE i USA.

Powtorze jeszcze raz moja opinie. Rosja jest optymalna dla wszystkich jaka jest. Oceniajac na zimno, to Putina trzeby by wymyslic , gdyby go nie bylo naprawde.

> 5. Zmiana warty w Chinach: zapowiedz reform wewnetrznych i pierwsze militarne demonstracje sily w spornych regionach morskich.

Nikt sie nie spodziewal niespodzianek po Xi Jinpingu. Procesy w chinach sa dlugofalowe. Juz Hu jintao zapowiadal zmiany w polityce ekonomicznej - zwekszenia popytu na rynku wewnetrznym , walke z korupcja, kompensacja tanich produktow zwiekszeniem ich jakosci i konkurencyjnosci.

Jakosc chyba funkcjonuje, bo chinczyk wyladowal na ksiezycu

• mara571 Re: Moj ranking 5 najwazniejszych wydarzen roku 2 04.01.14, 08:45
          zeitgeist2010 napisał:

> Nikt sie nie spodziewal niespodzianek po Xi Jinpingu. Procesy w chinach sa dlug
          > ofalowe. Juz Hu jintao zapowiadal zmiany w polityce ekonomicznej - zwekszenia
          > popytu na rynku wewnetrznym , walke z korupcja, kompensacja tanich produktow zw
          > iekszeniem ich jakosci i konkurencyjnosci.
          >
          > Jakosc chyba funkcjonuje, bo chinczyk wyladowal na ksiezycu?
          >
          Poki co, to byla na razie sonda Chang-3.
          Gdyby to byl pierwszy Chinczyk byloby wiecej wrzawy w mediach.
          > ----------------------------------------------------------
          > Buena nochevieja y un próspero Año Nuevo!
          • 5magna Re: Moj ranking 5 najwazniejszych wydarzen roku 2 04.01.14, 18:47
            1 najwazniejsze wydarzenie 1000 lecia.....Ktore bedzie trwalo 100000 lat.....

enenews.com/just-in-official-detects-radiation-at-500-normal-level-on-california-beach-befuddled-as-to-why-its-so-high-claims-its-no-immediate-public-health-concern-video
            • kaszebe12 9 czerwca w Nowym Jorku... 06.01.14, 13:15
              ...dzien skwapliwie "zapomniany" przez media...
    • jk2007 wydarzenia roku 2013, fotki 06.01.14, 17:54
      esquire.ru/2013#69

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka