e.va15 25.01.14, 18:59 Januk daje ponoć stołek premiera Jaceniukowi, vice - Kliczce, Tiahnybok nie dostaje nic (?) . Reżyserzy ukraińskiej rewolucji wymusili powtórkę polskiego rozwiązania z 1989 r. Tyle, że sytuacja na Ukarinie jest inna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malkontent6 Re: Wasz prezydent nasz premier ? 25.01.14, 19:02 To się nazywa kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Wasz prezydent nasz premier ? 25.01.14, 19:06 w jak w '89 oby to był początek końca wschodniego modelu cywilizacyjnego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: To nie kompromis,malkontent. 25.01.14, 19:17 Pułapka jes obustronna. Piszę to u dołu. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: To pulapka na opozycje 26.01.14, 00:29 To byłaby pułapka, gdyby nie była - w obecnej sytuacji - kompletną bzdurą. "Trzej muszkieterowie" i tak zaczynają mieć wobec Majdanu/ów problem z wiarygodnością; w momiencie przyjęcia propozycji Januka straciliby ją z miejsca całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Wasz prezydent nasz premier ? 25.01.14, 19:03 Jedno jest pewne w takim rządzie złożonym z Jaceniuka i Kliczki rządzić będzie praktycznie Zachód i będzie kombnować jak pozybyć się Januka. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Wasz prezydent nasz premier ? 25.01.14, 19:07 jaki Zachód? rozumiem, że Janukowycz wobec tego to Kreml? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ewa,nie znasz realia ukrainskie. 25.01.14, 19:17 Tam rzad i premier-minister nie jest tym samym,co w Polsce.Moze nie wiedzialas o tym,ale w 2010 roku sad konstytucyjny uznal reformy konstytucyjne nielegalne i od tam tej pory Ykraina jest prezydencka republika,zgodnie z konstytucja 1996 roku .Uprawnienia Janukowicza sa bardzo duze,a do tego ma wiekszosc w Radzie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Ewa,nie znasz realia ukrainskie. Serio? 25.01.14, 19:21 Igor, nie czytasz, co piszę i mnie oświecasz. W kilku postach napisałam wyraźnie o uprawnieniach prezydenta. Wiem, jaki jest system na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Przeciez sama napisala to: 25.01.14, 19:27 Jedno jest pewne w takim rządzie złożonym z Jaceniuka i Kliczki rządzić będzie praktycznie Zachód i będzie kombnować jak pozybyć się Januka. Moi slowa dotyczyli tego. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Przeciez sama napisala to: 25.01.14, 19:41 Zachód już od miesięcy rządzi na Ukrainie. A od lat się tam razem ze swoimi instytucjami zainstalował. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Przeciez sama napisala to: 25.01.14, 19:47 W jaki sposob zachod rzadzi na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Przeciez sama napisala to: 25.01.14, 20:01 Sam pisałeś, że Kliczko jest tylko listonoszem... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Przeciez sama napisala to: 25.01.14, 20:11 Ale to nie znaczy,ze Zachod rzadzi.To znaczylo tylko tyle,ze Kliczko jest nikim.Co nawet Janukowicz pajacu pokazal.Ta posada,ktora zaproponowali Kliczko,to kpina z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Przeciez sama napisala to: 25.01.14, 20:20 Igor, nie zamykajł oczu na to, że Zachód zinflirtował Ukrainę i ma przemożny wpływ na polityków, oligarchów i na opinię publiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Przeciez sama napisala to: 25.01.14, 22:47 ja o tym wiem doskonale,Ewa.Zapomnials,jak ja Tobie pisalem o euroremontach i w ogole o wszystkim europejskim? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: jak zachod rzadzi na Ukrainie 25.01.14, 20:40 poprzez prywatyzacje przez wyszkolonych w NY karierowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 putinowskie miliardy nie ocalą Januka... 26.01.14, 00:04 Propozycje Janukowicza zostały natychmiast odrzucone, gdyż jest to obecnie Mr Nobody. Ale wydarzenia na Ukrainie będą mieć swoją kontynuację w Rosji i należy się spodziewać, że i Putin za niedługo będzie rosyjską kopią Mr Nobody. Utrata Ukrainy na rzecz reżimu otwarcie wrogiego Rosji + bajońskie kwoty zmarnowane na organizację olimpiady w Soczi mogą mieć na Rosjan taki sam wpływ, jak straty ponoszone podczas pierwszej wojny światowej. To jest ta sama mieszanina nieudolności, arogancji i cynizmu władz, która umożliwiła małej, ale zorganizowanej i zdeterminowanej grupie na przejęcie kontroli nad tym wielkim krajem. Jestem pewien, że nowi "bolszewicy" jedynie czekają na wystrzał z "Aurory". Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: umożliwi małej, ale zorganizowanej grupie 26.01.14, 00:21 Całkiem możliwe - bo zorganizowanej grupy czekistów i zaprzyjaźnionych oligarchów zaczyna mieć dość nawet Ksenia Sobczak ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: a nowe wybory? 25.01.14, 19:08 Na razie jest tylko propozycja, nie ma na nią jeszcze odpowiedzi. Dla Jaceniuka i Kliczki to możliwość wstawienia nogi w drzwi władzy i być może wysiudania Januka, ale z dugiej strony Regiony mają większośś w parlamencie, co mocno ogranicza pole manewru takiego nowego rządu. No i urząd prezydenta ma znacznie większe perogatywy niż w PL w 1989 r. Odpowiedz Link Zgłoś
marko125 Re: a nowe wybory? 25.01.14, 19:18 No to koniec Janukowicza. Nie sądziłem, że tak szybko się podda. Ukraina już jest w rękach zachodu. Putin tym razem przegrał UC będzie bez Ukrainy prawdopodobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Koniec? Czego koniec? 25.01.14, 19:25 Co ty ciągle niczym borrcia z tym końcem? Ta gra jest rozpisana na długie miesiące jeśli nie lata. Gdy Januk nie podpisał cyrografu w Wilnie, napisałam, że na razie, jak dotąd wygrał Putin, ale gra toczy się dalej. Teraz na razie być może wygrała opozycja, ake gra toczy się dalej. Koniec to będzie, jak Ukraina podpisze nie tylko umowę stowarzyszeniową, ale zostanie przyjęta do EU i do NATO, a US-wojska otworzą bazy na Ukrainie. Wtedy będzie KONIEC i Rosja z gry wypadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marko125 Re: Koniec? Czego koniec? 25.01.14, 19:28 > Koniec to będzie, jak Ukraina podpisze nie tylko umowę stowarzyszeniową, ale zo > stanie przyjęta do EU i do NATO, a US-wojska otworzą bazy na Ukrainie. > > Wtedy będzie KONIEC i Rosja z gry wypadnie. To jest tylko kwestią czasu. Zachód nie podaruje FR Ukrainy. I zrobi wszystko, a w przypadku Ukrainy jest to proste, znów okazuje się ,że uliczna rewolucja to dobry sposób na Ukrainie. Rosja w przyszłości też już nie będzie sypać tak kasą bo tłuste lata dla FR już mienęły. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Koniec? Czego koniec? 25.01.14, 19:31 Zapominasz, że poprzednia uliczna rewolucja na Ukrainie NIC nie dała. I to mimo, że pomarańcze przejęły całkowitą władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
marko125 Re: Koniec? Czego koniec? 25.01.14, 19:34 Jak nie dało. Juszczenko doszedł do władzy, a że był kiepski no cóż :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Nu i co to dalo, 25.01.14, 19:37 ze Juszczenko byl Prezydentem? Byl kiepski?A czy Kliczko jest lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: prezydent ma znacznie większe perogatywy 22.08.14, 21:50 ...i dlatego pewnie - zaraz po Święcie Niepodległości - ogłosi wybory parlamentarne (możliwe, że już w październiku) Czytaj: czyszczenia Ukrainy z moskalstwa ciąg dalszy ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Bardzo nieoczekiwany krok. 25.01.14, 19:12 I calkiem sensowny.Premier minister na Ukrainie realnej wladzy nie ma,zwlaszcza ze w Radzie wiekszosc maja regionaly,a wszystkich psow mozno na Jaceniuku powiesic. Sadze,ze to pulapka Janukowiacza dla opozycji.Ciekawo,czy Kliczko na tyle madry,zeby w pulapku nie wpasc? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Bardzo nieoczekiwany krok. 25.01.14, 19:16 Też o tym u góry piszę. Ale z drugiej strony pułapka może być obustronna. Zachód otworzy parasol ochronny nad tym rządem, wymusi zmianę konstytucji, zmianę uprawnień prezydenta etc. Początki są niewinne, ale potem zmiany mogą pójść szybko. Zwłaszcza, że EU chyba sypnie teraz kasą. Polska już obiecała całe 3 miliony złotych (sic!). Tak więc - wcale nie jest powiedziane, kto kogo na koniec przechytrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Re: Bardzo nieoczekiwany krok. 25.01.14, 19:21 Mowa jest o ograniczeniu uprawnień prezydenta i zmianach w konstytucji. I o tym ,że amnestia dla wszystkich wejdzie w życie w wypadku opuszczenia przez protestujących wszystkich zajętych gmachów w Kijowie i całym kraju. Januk to kombbinator ale żeby nie przekombinował. Jeżeli pokaże słabość, jesli pokaże ,że gotów jest sprzedać /zdradzić każdego... Los szacha czy Miloszewicia to jakas analogia. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk wolf. 25.01.14, 19:26 Janukowicz nie moze podjac rozmow o zmianach w konstytucje,poniewaz to domena Rady Najwyzszej. Skad ta informacja? Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Re: wolf. 25.01.14, 19:41 Januk rzekomo zgadza się na ograniczenie uprawnien prezydenta, miałaby zostać powołana grupa robocza do spraw szybkich zmian w konstytucji. Info podają urzędnicy administracji prezydenta i niektóre media ukraińskie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: wolf. 25.01.14, 19:45 Pytanie tylko jak to będzie wyglądało w szczegółach jak na majdanie będzie cisza :)) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: wolf. 25.01.14, 19:50 Ja pytalem skad ta informacja? Bo ja takiej informacji nie moge znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: wolf. 25.01.14, 19:59 Bardzo ważne jest to, że Wiktor Janukowycz zaproponował powrót do konstytucji z 2004 roku, która daje większe uprawnienia premierowi kosztem władzy prezydenckiej. wyborcza.pl/relacje/1,126862,15300590,Kijow_burzy_sie_po_uchwaleniu_restrykcyjnego_prawa.html Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: wolf. 25.01.14, 20:06 Ale to nie jest mozliwe,poniewaz Sad Konstytucyjny postanowil,ze zmiany w konstytucji z 2004 roku byli sprzeczne z prawem.Czyli co,teraz beda zgodne z prawem? Ja czekam na oficjalna informacje.Bo na razie tylko balagan informacyjny. Jedynie co oficjalnie bylo powiedziano,ze janukowicz zaproponowal Jaceniuku i kliczko posady. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Januk sam sobie kopał dołek 25.01.14, 19:39 Od miesięcy na Ukrainie siedzi i współrządzi EU oraz USA. Cały czas pełno było doradców, obserwatorów i ... no wiadomo kogo jeszcze. Januk dopuścił do tego, że w parlamencie siedziała EU i przysłuchiwała się dyskusjom w sprawie asocjacji, a Amis i EU chodzili po salonach władzy jak po swoim folwarku. Raz wpuszczeni nie wyjdą i to a nie Majdan ostatecznie wiąże Janukowi ręce. Gdyby nie paniczny lęk przed gniewem Zachodu, Januk mógłby już dawno Majdan rozgonić. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ewa,spokojnie. 25.01.14, 19:52 Na razie jeszcze nie wiemy,jak sprawy potocza sie dalej. Pisalem od samego poczatku,ze Janukowicz boi sie przelaniu krwi.Mialem razcje. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewa,spokojnie. 25.01.14, 19:57 Igor, to że Januk się bał rozlewu krwi widać było gołym okiem. Nie chciał interweniować siłą. Pytanie jest DLACZEGO się bał - tu jest klucz do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ewa,spokojnie. 25.01.14, 20:00 On bal sie wojny domowej,a tego i ja caly czas obawialem sie.Bo widzisz li,Ewa,mnie w tym przypadku gowno obchodzi wszystko,oprocz tego,ze na Ukrainie mieszka moja najblizsza rodzina i ich los dla mnie jest wazniejszy,niz Janukowicz,Putin i caly swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewa,spokojnie. 25.01.14, 20:22 Ze Ty się martwisz o losy rodziny i Ukraińców to Ci wierzę. Zupełnie nie wierzę, że Januk martwi się jak Ty. Wg mnie on z całkiem innych powodów unikał rozlewu krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ewa,spokojnie. 25.01.14, 22:49 To dla mnie nie ma wiekszego znaczenia.Na razie mnie z nim po drodze:-) ****************** Zapraszam wszystkich,komu Rosja lezy na sercu,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek,na forum "Rosja i swiat" forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_i_swiat_.html Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 a co Rosji przeszkadza siedzieć na Ukrainie 26.01.14, 00:07 i pociągać za sznurki? Brakuje jej środków, czy też kagiebiści przesiadują w burdelach lub kasynach? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Bardzo nieoczekiwany krok. 25.01.14, 19:24 Jak zachod moze wymusic zmiane konstytucji? Przeciez w Radzie wiekszosc maja regionaly. Sadze,ze a nie Kliczko,a nie Jaceniuk nie zgodza sie na propozycje Janukowicza,chyba ze przeceniam ich poziom intelektualny :-) A z drugiej strony oni nie maja duzego polu do manewru,poniewaz odmowa oznacza,ze oni niechca wziac odpowiedzialnosc za Ukrainie. Im wiecej nad tym zostanowiam sie,tym bardziej mnie ta propozycja Janukowicza podoba sie. Moze wlasnie na to czekal Janukowicz,nie wydajac rozkaz rozpedzenia majdanu.Jak teraz Jaceniuk odmowi ,jak i Kliczko,to Janukowicz moze poczuc,ze rece ma rozwiazane.A jak propzycje przyjma,to majdan sam zlikwiduje sie. p.s. EU musi sypnac bardzo duzo.Dzis minal ostateczny termin zaplaty za dostarczony gaz(juz wspominalem o tym),a na to jest potrzebno 2,7 mld baksow. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Bardzo nieoczekiwany krok. 25.01.14, 19:27 igor_uk napisał: ... > > p.s. EU musi sypnac bardzo duzo.Dzis minal ostateczny termin zaplaty za dostarc > zony gaz(juz wspominalem o tym),a na to jest potrzebno 2,7 mld baksow. > UE nie sypnie tyle by wystarczyło i przyjdzie frustracja wcześniej czy później. UE nie sypnie z tego samego powodu co i Rosja, jedni i drudzy mają gdzieś Ukrainę i jej problemy, jednej i drugiej stronie zależy wyłącznie na tym by Ukraina nie wpadła w łapki obozu przeciwnika. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Co z Tiahnybokiem? 25.01.14, 19:28 Ciekawe, co z Tiahnybokiem? Czyżby było jak dziś pisałam do Waltera, że w razie zwycięstwa "Swoboda" będzie odsunięta od władzy. Ona nadaje się na barakady, ale nie na salony europejskie:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Co z Tiahnybokiem? No wlasnie. 25.01.14, 19:31 Swoboda juz od jakiegos czasu mowila o Kliczko i Jaceniuku,ze sa zdrajcami.Czy zabiora swoich ludzi z majdanu? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Na razie to nic nie wiadomo. 25.01.14, 19:50 Jak dotąd Jaceniuk i Kliczko nie dali odpowiedzi. Tiahnybok był przy rozmowach, więc ciekawe, co jemu obiecał Januk... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Na razie to nic nie wiadomo. 25.01.14, 19:53 Generalnie wiadomo tylko to,co powiedziala Jelena Lukasz.Bo oprocz niej nikt glosu nie zabral. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Co z Tiahnybokiem? 25.01.14, 22:05 eva15 napisała: > Co z Tiahnybokiem? Nic. Jak na razie Tiahnybok i Jarosz są najbardziej "wygranymi". Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Re: Bardzo nieoczekiwany krok. 25.01.14, 19:28 ? Wiceszef administracji prezydenta mówił o tym,że równolegle anulowane zostałyby poprawki wprowadzone 16 stycznia(zaostrzenie prawa), rząd Azarowa podałby się do dymisji , Jaceniuk miałby zostać premierem a Kliczko wice do spraw humanitarnych. Mowa jest także o wprowadzeniu/przygotowaniu zmian w kosntytucji i ograniczeniu władzy prezydenta. Jeśli Januk pokaże ,że gotów jest zdradzić /przehandlować wszystkich-kto będzie bronił jego władzy? Znaczna część frakcji Regionów to ludzie interesu-oni trzymają z mającymi władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Można wybrać nowy, prawidłowy parlament 25.01.14, 19:32 Zrobią/wymuszą nowe wybory do parlamentu i pod opieką obserwatorów z EU wygra opozycja. Wtedy droga do zmian będzie otwarta. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ewa,oczywiscie wszystko mozno. 25.01.14, 19:35 Ale co przeszkadzalo to zrobic przed tym? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewa,oczywiscie wszystko mozno. 25.01.14, 19:42 Njawyraźniej wcześniej opozycja nie była pewna swego. Teraz już wie, że USA/EU pomoże w liczeniu głosów:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ewa,oczywiscie wszystko mozno. 25.01.14, 19:48 Ewa,wiem ze odpowiedz zartobliwa. Ale pytanie moje bylo,jak najbardziej,powazne. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Czegos nie zauwazacie,komsomolcziki....:-))) 25.01.14, 19:24 Januk razem z Kremlem maja pelne portki ze strachu,mialo sie szybko skonczyc "opozycjowanie" bo tu mroz siarczysty na Ukrainie,a tu prosze zalosne wolanie "dzielimy sie wladza",mowilem ze Januk skonczy w celi Tymoszenki,zwlaszcza ze sa smiertelne ofiary wsrod demonstrujacych,a Ukraincy to zawziety narod... Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Czegos nie zauwazacie, asbestiarzy 25.01.14, 21:42 yurek11111 napisał: > Januk razem z Kremlem maja pelne portki ze strachu Pelny portki to macie ty i Januk. On faktycznie ze strachu, a ty z radosci. Od 2004 roku Kreml sie nie miesza w polityke wewnetrzna Ukrainy. W wyborach 2004 mieszal sie i przegral, ale szybko sie uczyme, co naimniej na wlasnych bledach. Od tam tej pory polityka Rosji wobec Ukrainy wyglada bardzo proste, dalesz doope - masz cukerka, nie dales - masz kopa. Caly czas chodzi wylacznie o kase. Podpisali umowe o stacjonowaniu floty - dostali znizke, chceli podpisac umowe z UE - gas na zasadzie "zaplac to masz", nie podpisali umowy z UE - dostali znizke i kredyty, etc. Wystarcze spojrzac kto jest ambasadorem Rosji - nic nie znaczacy Zurabow. Z politykami ukrainskimi nie moze byc zadnych umow, bo w kazdym razie oszukuja. Tak samo jak co raz oszukuja wewnatrz swojej elity politycznej. Ukrainski polityk to takie qrewskie zwierzetko, ktore nie mozna kupic. Ale mozna jednak chwilowo wydzierzawic:-) Dzis niby sie dogadali Januk, Jaceniuk i Kliczko. Przyjmuje zaklady kto z nich kogo pierwszym wy@yma:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Wcale się nie dogadali, Romrusie 25.01.14, 21:53 Ironia chce, że naród, który miał Janukowi za złe oligarchów, dostał właśnie oligarchę na czele tej trójcy. Poroszenko zastraszony w Davos przez Zachód, że straci swe majątki, stanął po stronie opozycji i wzywa do walki w całym kraju. Dla oligarchów to jedyna droag ado zachowania majątków na Zachodzie. Naród znów został wydymany, tylko jeszcze o tym nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Wcale się nie dogadali, Romrusie 25.01.14, 21:56 eva15 napisała: > Ironia chce, że naród, który miał Janukowi za złe oligarchów, dostał właśnie oligarchę na czele tej trójcy. > Poroszenko zastraszony w Davos przez Zachód, że straci swe majątki, stanął po stronie opozycji i wzywa do walki w całym kraju. Dla oligarchów to jedyna droga do zachowania majątków na Zachodzie. > > Naród znów został wydymany, tylko jeszcze o tym nie wie. Kazdy narod ma to, na co zasluguje. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Wcale się nie dogadali, Romrusie 25.01.14, 22:03 Narody można ogłupić propagandą, mediami, obietnicami, tym co się nazywa socjotechniką sterowania masami. Myślę, że nad tym stanem umysłu Ukraińców długo pracowały różne NGOs.... Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 to dlaczego dajecie Ukrainie miliardy $ 26.01.14, 00:09 daje wam za nie d.py? Wszystko na to wskazuje, że Ukraina pieniądze wzięła a następnie dała wam kopa... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Bardzo nieoczekiwany krok. 25.01.14, 19:24 Też mam takie wrażenie ze to idzie na rozbicie opozycji, ot do koryta dostanie się tylko część, nie będzie miałą za wiele do władzy, amnestia będzie tyczyła protestujących ale chuliganów się ukarze, szczególnie tych którym się coś ciężkiego udowodni, ci którzy wejdą do rządu zostaną okrzyknięci zdrajcami a kolejne wybory pewnie Janukowycz wygra. Nie żebym się specjalnie cieszył z takiego obrotu ale tu czas działa na korzyść Janukowycza mimo że całą impreza wyniszcza mocno Ukrainę i raczej nie podniesie się ona z tego szybko. Mi to przypomina Syrię, im dłużej "zabawa" w demokratyzowanie trwa tym "reżym" ma większe szanse na przetrwanie. Druga sprawa to moim zdaniem samą Unię czekają wcześniej czy póxniej spore problemy wewnętrzne i prawdopodobnie będzie ona miała sporo do roboty na własnym podwórku. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Dobrze rozumiesz sytuacje,Krzysio. 25.01.14, 19:34 W ten sposob opozycja zostaje podzielona,lub skompromitowana. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Cohabition 25.01.14, 19:18 stosowana tez od czasu do czasu we Francji (ostatnio Chirac prezydentem i Jospin premierem). Wszystko zalezy od konstytucji. We Francji premier moze praktycznie rzadzic. Nie wiem czy na Ukrainie moze? PF Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Re: Cohabitation... Panie Profesorze! 25.01.14, 22:13 ...Pora francuskiego się uczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Cohabitation... Panie Profesorze! 25.01.14, 22:42 Niech on się najpierw polskiego nauczy:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Wasz prezydent nasz premier ? 25.01.14, 19:18 Niech ten Janukowycz zmyka póki czas z Ukrainy. Skompromitował się człek kompletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Co moze Prezydent Ukrainy? 25.01.14, 19:46 Najwazniejsze : 1.Okreslac kandydature na Premier-Ministra. 2.Samodzielnie podejmowac decyzje o odwolaniu Rady Ministrow. 3.Mianowac czlonkow rady Ministrow. 4.Regulowac prace Rade Ministrow dekretami i rozporzadzeniami. 5.Zwolniac Prokuratora generalnego i Prezesa SBU. 6.Tworzyc,reorganizowac i likwidowac centralne organy wykonawcze. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic A mialo byc ... 25.01.14, 19:55 zupelnie inaczej. Inny rezyser wzial sobie na wstrzymanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: A mialo byc ... 25.01.14, 20:08 Taka prawda,ponoc za ta decyzja Janukowicza stoi Putin. Najnowszy kawal: Те, ктo нaщyпaл y Янyкoвичa cтaльные яйцa, дoлжны пoнимaть, чтo этo нa caмoм деле кyлaки Пyтинa, кoтoрые их держaт. Blu,jak nie zrozumiesz,to chetnie przetlumacze. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Ten sie smieje, ... 25.01.14, 20:16 Znasz to, prawda? To nie jest zadna przemyslana gra ... To zwykla interpretacja, ktora jeszcze nie zostala zakonczona. Co bedzie jesli opozycja z niej nie skorzysta? Jestes pewien dalszego rozwoju wydarzen? Zalozmy, ze przystanie na propozycje. Czy sadzisz, ze taki podzial rol bedzie trwaly? Jestem sceptykiem co do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Pisalem do Ewy. 25.01.14, 22:55 Ze bardzo mozliwe,ze propozycja Janukowicza nie bedzie przyjeta. I powiem Tobie wiecej,jestem tego wprawie pewien. Bo ci co stoja za Kliczko i Jaceniukiem,glupi nie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: oj,ludzie+ 25.01.14, 20:36 igor_uk napisał: > Taka prawda,ponoc za ta decyzja Janukowicza stoi Putin. > > Najnowszy kawal: > Те, ктo нaщyпaл y Ян > ;yкoвичa cтaльные & > #1103;йцa, дoлжны пoн > 80;мaть, чтo этo нa caмo& > #1084; деле кyлaки Пy > 90;инa, кoтoрые их д > ;ержaт. > Blu,jak nie zrozumiesz,to chetnie przetlumacze. > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< jedni jajca liza,inni odgryzaja,a jeszcze inni w dloniach grzeja. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: co bedzie - prognoza 25.01.14, 20:48 wschod Ukrainy odlaczy sie i przylaczy do Rosji, zachod bedzie w stanie rewolucji, nic sie nie poprawi, wyrzuca caly rzad i przylacza sie pozneij do Rosji. Lwow bedzie Polski, a Ukraina przestanie istniec. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Z pewną taką nieśmiałością... 25.01.14, 20:52 ... śledzę tę dyskusję i czuję się przytłoczony rozwijanymi tu wizjami przyszłych wydarzeń, które trudniej przewidzieć, niż rozwiązać równanie z pięcioma niewiadomymi. Na Ukrainie tych niewiadomych jest pewnie jeszcze więcej, a każda może mieć, jeśli nie decydujący, to przynajmniej znaczący wpływ na rozwój sytuacji. Bardziej celowe były by spekulacje (chociaż to tylko spekulacje) na temat przyczyn takiego obrotu spraw. Tego się nie dowiemy, a przynajmniej nie teraz, ale mają tu zastosowanie pewne ogólne zasady. Np. ta, że jeśli nie możesz pokonać wroga, przyłącz się do niego - w wariancie ukraińskim - wroga obarczy się urzędem, pogrążającym go. Tak jak u nas Tusk Arłukowicza. Ten swego rodzaju rozejm jest także bardzo potrzebny Rosjanom, przynajmniej na 2-3 miesiące, a im dłużej, tym lepiej. Ze względu na olimpiadę, ze względu na to, że czas uwypukli osłabienie ukr. gospodarki i potrzebę finansowej kroplówki, co otrzeźwi tak Zachód, jak i nowy rząd. Nie bez znaczenia jest też pominięcie Julii Timoszenko i banderowców, mówiąc skrótowo. To będzie na pewno ograniczało pole manewru rządu Jaceniuka i Kliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Z pewną taką nieśmiałością... 25.01.14, 20:56 Trzeba poczekać, za parę minut trojka da występ na Majdanie. Może na wszelki wypadek zza kuloodpornych tarcz? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Wojna na całego! 25.01.14, 21:27 Naród chciał przegonić oligarchów a dostał oligarchę na przywódcę swego ruchu. Poroszenko wrócił z Davos i powołując się na wsparcie Zachodu staje na czele rebeli i namawia do rozciągniącia jej na cały kraj. W tym celu chwali kiboli z Dombasu i innych miast wsch. Ukrainy za dołączenie się do walki. Januk okazał słabość proponując współpracę. Teraz opozycja chce sięgnąć po wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Wojna na całego! 25.01.14, 22:03 Niezależnie od intencji i przyczyn tej propozycji, trzeba ją uznać za rozsądny kompromis, umożliwiający zapobieżenie dalszej eskalacji konfliktu, z tym związanych ofiar i widma rozpadu tego Państwa. Od samych polityków będzie zależało, czy będzie to tylko kolejny taktyczny manewr w walce o wyniszczenie przeciwnika, czy podjęcia mozolnej i trudnej pracy odbudowy tego Kraju. Lecz osobiście jestem bardzo sceptyczny i przypuszczam, że te rozwiązanie zostanie odrzucone, bowiem 'trójca" jest zakładnikiem tych, co faktycznie rządzą ulicą. Już kilka razy Kliczko dochodził do porozumienia z Janukowyczem, by na majdanie natychmiast osiągnięte uzgodnienia negować, w obawie by nie oberwać gaśnicą. Na dodatek, każda tragedia ma swój scenariusz. Również i ta. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Wojna na całego! 25.01.14, 22:10 Trójca i ich prawdziwym szef -Poroszenko odrzuciła propozycje Januka i idzie na całość. Jest pewna swego, zaleca dalsze zajmowanie urzędów nie tylko na zachodzie kraju ale i na wschodzie, gdzie kokietująe chuligańskich kiboli. Oni idą po wszystko i liczą na to, że stworzą takie środki nacisku, że wszystko osiągną. Poroszenko został w Davos wyposażony w odpowiednie wsparcie i glejt nietykalności jego własnych interesów, jeśli będzie walczył po właściwej stronie. Dla niego to też najwyraźniej być albo nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ewa,daj spokoj z tym Poroszenko. 25.01.14, 23:23 On nie ma na Ukrainie tak duzego wplywu.To stary przyjaciel Juszczenko i jego interesy na zachodzie niczym nie sa zagrozone.On aktywnie uczestniczy w polityce od bardzo dawno i jest w opozycji do regionalow i Janukowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewa,daj spokoj z tym Poroszenko. 25.01.14, 23:25 Igorze, on wrócił naładowany energią rewolucyjną z Davos. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ewa,daj spokoj z tym Poroszenko. 25.01.14, 23:29 ja o tym wiem,Ewa. Ale jego wplyw na wydarzenia na Ukrainie nie sa decydujace.On caly czas maci w Radzie,w ktorej jest poslem. Wplywowi oligarchowie do parlamentu nie kandyduja.Oni tam wysylaja swoich ludzi i to hurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Ewa,daj spokoj z tym Poroszenko. 25.01.14, 23:43 eva15 napisała: > Igorze, on wrócił naładowany energią rewolucyjną z Davos. Nie dziwota. W Davos usiłował zorganizować demonstrację, lecz policja bardzo szybko jemu uprzytomniła, że Davos to nie Kijów. Igor ma rację, ten facio się nie liczy - na siłę chce się podkleić do "trójcy". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewa,daj spokoj z tym Poroszenko. 26.01.14, 00:04 Aha, a trójca z głupoty i ciemnoty daje temu nieliczącemu się facetowi, przegonionemu w Davos tak ważną platformę wypowiedzi na Majdanie? Ech, Walterze, to, że mu w Davos nie dano organizować demonstracji, jest fragmentem gry. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ewa,oni wszystkim daja platforme dla plucja. 26.01.14, 00:08 Jestem pewien tego,ze i Tobie dadza,jak im powiesz,ze chcesz opowiedziec ,jak Polace,mieszkajace w Niemcach,martwia sie o los majdanu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewa,oni wszystkim daja platforme dla plucja. 26.01.14, 00:15 Może i tak, choć nie widziałam przy mikrofonach zwykłych ludzi z Majdanu porywających masy . Ale nawet jeśli, to podejrzewam że Poroszenko poszedł tam w innym celu niż zwykli ludzie i wie, o co walczy. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Ewa,daj spokoj z tym Poroszenko. 26.01.14, 00:19 eva15 napisała: > ważną platformę wypowiedzi na Majdanie? To takie cyrkowe widowisko - wpuszczają praktycznie każdego na mównicę. Całkiem niedawno wpuścili Josifa Ziselsa (wiadomej narodowości) który tak wysławiał bojówki Tjahnyboka, że z wdzięczności o mały włos nie zdemolowali Podolską synagogę . Ostatecznie poprzestali na pokiereszowaniu dwóch przypadkowych Żydów. > jest fragmentem gry. Dali faciowi łopatologicznie do zrozumienia, że Davos znajduje się w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 No właśnie na taką opozycję, która chce wszystko.. 25.01.14, 22:04 ...czekał Putin. I jak widać, doczekał się... Będzie wesoło! Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Wojna na całego! 25.01.14, 22:08 eva15 napisała: > Januk okazał słabość proponując współpracę. Teraz opozycja chce sięgnąć po wszy > stko. To niekoniecznie słabość, być może konieczność uwarunkowana sytuacją: równoległa władza w zachodnich regionach i (jak ćwierkają żurnaliści) niezadowolenie prawdziwych władców - oligarchów. Odrzucenie oferty przez opozycję może być jednak propagandowym atutem Janukowicza. Bardzo ciekawe było widowisko "licytowania się" wodzów majdanowych. Na moje wyczucie największym wodzem jest jednak Tiahnybok, który jednak - o zgrozo - nie ukrywa niechęci do ciotki Unii. I jak pójdzie na całość, to znokautuje boksera, a Jaceniuk to nie przeciwnik dla niego:) Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Wojna na całego! 25.01.14, 22:13 lubat napisał: > a Jaceniuk to nie przeciwnik dla niego:) Oczywiście, że Tiahnybok może w każdej chwili znokautować Jaceniuka wypominając jemu jego bardzo egzotyczny paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Wojna na całego! 25.01.14, 22:26 Tja, no właśnie egzotyczny paszport.... Miałam okazję słuchać, jak Jaceniuk mówi po angielsku. On się w tym języku porozumiewa swobodnie z bogatym słownictwem i praktycznie parwie bez akcentu- widać międzynarodowe wychowanie i odpowiednią opiekę nad jego przygotowaniem już w młodości. Kliczko duka po angielsku podobnie jak po niemiecku - obu języków uczył się mozolnie w wieku dojrzałym, to wtedy już jest trudne. Tiahnybok pewnie nic nie duka... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Wojna na całego! 25.01.14, 22:20 Dla mnie najciekawsze było pojawienie się Poroszenki z przesłaniem prosto z Davos... Oligarchia, przy wsparciu Zachodu, teraz już otwarcie przejmuje prowadzenie rewolucji, która wybuchła przeciw oligarchi:-). Tłum niczego nie kuma... Trójca może się licytować, ile chce. Nie ona zdecyduje o ustawianiu zwrotnic kraju. Jaceniuk i tak nie jest ulubieńcem tłumów, z wiadomych powodów, ale on jest tylko plenipotentem Julki, a ta ma talent, tylko trzeba ją uwolnić! :-) Kliczko duka, jest nieporadny, ale ma zachodnią podwójną (niemiecką i amerykańską) legitymację. Tiahnybok ma bojówkarzy i potrafi porwać tłumy. Każdy z nich się więc przyda. Taka jest mądrość etapu. Poroszenko to wie... Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 To nie żaden szantaż. 25.01.14, 22:27 Ukraińscy oligarchowie to ludzie biznesu, a ludzie biznesu bardzo nie lubią, jak coś im psuje interesy. Niestabilna sytuacja polityczna i groźby strajku uderzają w ich finanse. Dlatego w ich interesie jest ustabilizowanie sytuacji. Jak będzie trzeba to Janukowycz poleci, bo to i tak tylko marionetka. Nikt nie musiał Poroszenki szantażować. Wielu Ukraińców (włączając w to część oligarchów) nie trawi Janukowycza i jego władzy. On mógł z własnej woli zabiegać o wsparcie Zachodu. To jest dobre dla biznesu, jeżeli nastąpi zmiana władzy. Perspektywiczne myślenie. Zapewni sobie przychylność nowych sił politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Wojna na całego! Atak na budynek milicji 25.01.14, 23:10 Presja na Janukowicza rośnie, poszedł atak na budynek milicji. Wygląda na to, że opozycja liczy, iż presja będzie tak silna, że Januk sam odda władzę i byś może nawet ucieknie. To byłoby rozwiązanie idealne, bo pomijające niewygodne demokratyczne procedury. Wszelkie rewolucje robi zawsze hałaśliwa, agresywna mniejszość. Ona nie lubi a nawet nie może zdawać się na demokratyczne procedury - na nich nie może polegać, bo nie ma za sobą większości. Zastraszenie i agresja są jedyną metodą przejęcia władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: Wasz prezydent nasz premier ? 25.01.14, 22:41 UE i USA mają już doskonały plan na Ukrainę,rozkraść i rozmontować ten kraj.Naród za wszystko zapłaci a władza już słuszna sama wyżywi się. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Rosji i tak pod tym względem nie pobiją. 25.01.14, 23:12 Zatem nie pleć bzdur Wania. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Wasz prezydent nasz premier ? 25.01.14, 23:17 Hypokryzja zachodu. www.spiegelfechter.com/wordpress/ Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Chyba nic z tego. 25.01.14, 23:32 Opozycja nie przyjela propozycje Janukowicza.,przynajmniej tak powiedzial dziennikarzom Jury Stec . Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Chyba nic z tego. 25.01.14, 23:50 Ludzie wybuczeli te zmiane Janukowicza szczegolnie obsade premiera jak i jego wice to znaczy Kliczke. Ukraincy nie sa glupcy jak mediom i zachodowi sie wydaje. Ukraincy chca zmian ale ich euforia jak i iluzja straci ich wszystkich i straci w przepasc wraz z unia. Poprawy nie nastapia przez noc, poprawy do dlugotrwaly /dlugoletni proces ewolucji jak i twardych wyrzeczen. Mmnie jest juz za glupio dyskutowac o wewnetrznych iluzjach jak i nikczebnosci zwenetrznych rozrabiaczy. _______________________________________________________________ www.youtube.com/watch?v=kTzLmktpzOQ www.youtube.com/watch?v=pjpGcGR1TkM www.youtube.com/watch?v=bK8pBDa-SY4 Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Chyba nic z tego. 26.01.14, 01:39 Przypuscmy teoretycznie ze do takiej obsady jak zaproponowal Janukowicz by doszlo, co wtedy? Sadze ze za dwa lata nastapila by nowa rewolucja na Ukrainie i tak bez konca az do calkowietego wyniszczenia kraju, ona juz teraz lezy na lopatkach przygnieciona wielkim balastem. _______________________________________________________________ www.youtube.com/watch?v=kTzLmktpzOQ www.youtube.com/watch?v=pjpGcGR1TkM www.youtube.com/watch?v=bK8pBDa-SY4 Odpowiedz Link Zgłoś