Dodaj do ulubionych

Citius, altius, fortius ...

17.02.14, 00:17
Nowozytne Igrzyska Olimpijskie. Sochi 2014.

Wiele o nich juz na tym forum napisano. Emocje sportowe przeplataly sie z polityka, a przeciez ...

Igrzyska Olimpijskie lacza sie, czy tego chcemy czy tez nie, nieodzownie z postacia barona Pierre’a de Coubertina. To przeciez On widzial w nich nie tylko metode na hartowanie ciala, ale takze sposob na wychowanie czlowieka w duchu pokoju.

Antyczne igrzyska w Olimpii ... wieniec z galazek oliwnych, swiety rozejm. Zwyciezcow czekala slawa w rodzinnym miescie, a czasami i w calej Grecji. Inne czasy mamy dzisiaj ...

Dzisiaj sport jest totalnie inny, ... bardziej zaborczy i bardziej agresywny. Dzisiaj juz nie wystarczy wieniec z galazek oliwnych ... Dziesiaj sa pieniadze, ... duze pieniadze.

Justyna Kowalczyk i media norweskie. Brodka i holenderska krzywa buzia ... Sorry, to tylko sport powiedzial Brodka holenderskiemu panczeniscie. To tylko sport.

Malo kto zwrocil uwage na kanadyjskiego trenera narciarstwa klasycznego Justina Wadswortha, ktory pomogl rosyjskiemu biegaczowi, ktory w wyniku upadku zlamal narte, ukonczyc bieg poprzez uzyczenie mu narty przeznaczonej dla swojego zawodnika.

www.sport.pl/soczi2014/1,134859,15441357,Soczi_2014__Wzruszajaca_historia_na_trasie_sprintu_.html?v=1&obxx=15441357&order=najstarsze&pId=26405517

Inna wzruszajaca historia w Sochi ... Gilmore Junio, kanadyjski panczenista, ktory oddal swoje miejsce w wyscigu na 1000 metrow koledze z kadry Denny'emu Morrisonowi.

Morrison pojechal swietnie i zdobyl dla Kanady srebro.

m.sport.pl/soczi2014/1,130071,15448894,Soczi_2014__Kanadyjczyk_oddal_swoje_miejsce_koledze_.html

Sport i jego piekno jest ponadczasowe i o tym nalezy nie tylko pamietac ale i glosno mowic.

Sochi 2014 - jego blaski i cienie, a w tle sportowy duch.
Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 Flink wie Windhunde, 17.02.14, 11:58
      1blueelvic napisał:

Sochi 2014 - jego blaski i cienie, a w tle sportowy duch.

Flink wie Windhunde, zäh wie Leder, hart wie Kruppstahl" powiedzial dyktator :)

Brak czasu nie pozwala mi niestety na ogladanie Soczi. Tym bardziej doceniam tych kilka sportowych impresji. Wciskanie za wszelka cene polityki do tego wydarzenia juz dawno sie przejadlo.

Oczywiscie wiem, ze Polska zdobyla 4 zlote medale. W tym Stoch 2. Zyczmy sobie zeby to sie przelozylo na dluzsza mete na podniesienie poziomu sportow zimowych w kraju.
      • 1blueelvic Bo generalnie ... 17.02.14, 13:49
        te drobne, maloznaczace wydarzenia nie sa krzykliwe i niewelu zwraca na nie uwage. Szkoda.
        • smagliczka2 Re: Bo generalnie ... 17.02.14, 15:24
          Bo generalnie, to trzeba mieć odrobine wrażliwości, żeby takie "malutkie" rzeczy zauważyć.

Ma Pan dobre "oko". Mogę się spytać o jego kolor?
          • zeitgeist2010 szkielko i oko 18.02.14, 11:15
            smagliczka2 napisała:

> Bo generalnie, to trzeba mieć odrobine wrażliwości, żeby takie "malutkie" rzeczy zauważyć.
            > Ma Pan dobre "oko". Mogę się spytać o jego kolor?

trzeba miec "szkielko i oko" jak powiedzial wieszcz. Moje jest blekitne :)

Ja widze ze "Im Westen nichts Neues". Na szczycie tabely medalowej Niemcy.

Ale wasz wątek moglby stac sie opowiescia o tym, co sie dzieje za rankingiem.

--------------------------------------------------
            ”Nie czytam wpisow w internecie. Na opiniach ludzi anonimowych mi nie zalezy. Wazne są opinie ludzi, ktorzy mnie dobrze znają”. Justyna Kowalczyk
            • 1blueelvic Watek ten nie ma ... 18.02.14, 15:59
              najmniejszych szans. Ten watek nie jest krzykliwy, agresywny ... i nie wyzwala internautow emocji. Zeby chciec cos w tym watku napisac, trzeba miec odpowiednie doswiadczenie i "szerokie" spojrzenie na otaczajaca nas rzeczywistosc.
              • zeitgeist2010 wyscigi na lyzwach dla forumowiczow 19.02.14, 09:46
                1blueelvic napisał:

> najmniejszych szans. Ten watek nie jest krzykliwy, agresywny ... i nie wyzwala internautow emocji. Zeby chciec cos w tym watku napisac, trzeba miec odpowiednie doswiadczenie i "szerokie" spojrzenie na otaczajaca nas rzeczywistosc.

Ciekawe tez ilu forumowiczow potrafi jezdzic na lyzwach ;)

Nawet parzac na klasyfikacje medalowa mozna zauwazyc pewne interesujace zjawiska.
                Norwegia i Bialorus male kraje o roznych systemach politycznych są dosyc wysoko w kwalifikacji.
                • 1blueelvic Prawda, ze ciekawe ... 19.02.14, 15:51
                  Bo za kazdym systemem politycznym, oczywisci takim, ktory nie wypacza idei sportu, stoi naturalny duch rywalizacji ...

Citius, altius, fortius ...
                  • zeitgeist2010 Re: Prawda, ze ciekawe ... 20.02.14, 13:38
                    1blueelvic napisał:

Bo za kazdym systemem politycznym, oczywisci takim, ktory nie wypacza idei sportu, stoi naturalny duch rywalizacji ...
                    > Citius, altius, fortius ...

I ciekawe, ze duch rywalizacji jest szczegolnie silny miedzy sąsiadami. Jutrzejsze polfinaly w hokeju Finlandia-szwecja i Kanada- Usa nie bedą glaskaniem sie po buzi.

Norwegia cieszy sie z przodownictwa w klasyfikacji medalowej ale jeszcze wazniejsze jest zdeklasowanie szwecji.

--------------------------------------------------
                    ”Nie czytam wpisow w internecie. Na opiniach ludzi anonimowych mi nie zalezy. Wazne są opinie ludzi, ktorzy mnie dobrze znają”. Justyna Kowalczyk
          • 1blueelvic Re: Bo generalnie ... 18.02.14, 15:55
            Dzisiej za sportem stoja wielkie pieniadze, a w pogoni za sportowym sukcesem zapomina sie o tym, co w sporcie jest najwazniejsze ... O sportowym duchu.

Liczy sie wynik i basta!!! Ale czy tylko on?

Niebieskie.
            • kaszebe12 Re: Bo generalnie ... 18.02.14, 17:29
              ...przesadzasz.-Przyslowie "w zdrowym ciele zdrowy duch" jeszcze sie nie przejadlo. -Moze dlatego wole ogladac zenski football.
              • igor_uk Generalnie,blu... 18.02.14, 17:45
                Igrzyska w Soczy juz za dlugo przed rozpoczeciem stali sie tematem nie majacym nic wspolnego ze sportem.
                Nikogo nie obchodzil stan aren sportowych,a tylko stan pojedynczego sracza , malowana trawa,urwana klamka i temu podobne rewelacje.To interesowalo wszystkich.
                Dzis nikogo Soczy nie obchodzi,bo wyglada na to,ze Rosjanie potrafili swietnie przygotowac sie do tej imprezy sportowej.
                A Sport,z duzej litery,kogo tu obchodzi? Moze Ciebie,ale jak wiele jeszcze? jak chcesz miec watek z duza iloscia wpisow,to podejmij temat,w ktorym napiszesz cos o tym,jak Putin osobiscie pompuje rosyjskich sportowcow dopalaczami,zeby ci zdobywali zlote medale.Wtedy na pewno wpisze sie u Ciebie borrka i yurek.Na 100% glos zabiora przyjacielamerykanski i asmall.
    • 1blueelvic Finowie wygrywaja ... 19.02.14, 15:53
      z Rosja. Wow, wielka sensacja. Wlasnie na tym polega piekno sportu.

Chwala przegranym i gratulace dla zwyciezcow.
      • j.jastrzebiec Madre slowa dziadku. 19.02.14, 15:58
        Ale USA is the best.
        • 1blueelvic Bez spoufalowania prosze ... 19.02.14, 16:07
          Umiar i zachowanie dystansu jest dosc wyoko cenione ... W sporcie rowniez.
          • zeitgeist2010 ale is not from USA ;) 20.02.14, 13:47
            it´s from England and the word itself dates back into the pre-history of indo-european languages.

Stąd w jezykach nordyckich öl, øl, = piwo, staropruski - alu.
      • igor_uk Re: Finowie wygrywaja ... 19.02.14, 16:56
        Finowie tradycyjnie byli trudnymi przeciwnikami dla hokeistow,najpierw radzieckich,a teraz rosyjskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka