Dodaj do ulubionych

Putin pogadal z Obama.

29.03.14, 09:32
Putin poinformowal Obame,ze na Ukrainie panuje chaos,a po ulicach szwendaja sie uzbrojone bandy ( Putin za MSZ postanowil udzielic kolejna lekcje Obamyczu).Watpie,ze Putin liczy na to,z Stany cos zrobia z tymi bandami i zaczna walczyc z chaosem na Ukrainie ( To Ukraincy musza zrobic sami),on po prostu poinformowal Prezydenta USA o tym,ze Rosja jest zmuszona do kolejnych dzialan.To zrobiono dla tego,zeby nikt na zachodzie nie byl zaskoczony.Putin pozniej moze smialo powiedziec -my ze was uprzedzali,a wy nic nie zrobili.
Oprocz tego Putin wskazal na to,ze rozpoczela sie faktyczna blokada Naddniestrza,a z uwagi na to,ze tam mieszka bardzo duzo etnicznych Rosjan,jak rowniez stacjonuje wojsko rosyjskie, nikt takiego stanu rzeczy tolerowac nie bedzie .Czyli znow uprzedza,zeby nie bylo pozniej zaskoczenia.

p.s. Ciekawe rzeczy dzieja sie na wschodzie i poludniu Ukrainy.Ja juz pisalem o tym wcsniej,ze tam nagle zmienila sie retoryka wystapien protestujacych.Lud zaczal rzadac federalizacji,referenduma , przestali gadac o odlaczeniu od Ukrainy i zazadal powrotu janukowicza.Co niektore pomysleli,ze to jest koniec protestow,ale jest calkiem odwrotnie,nastepuje synchronizacja protestow z pozycja Putina po krokom wyjscia Ukrainy z kryzysu politycznego.Wszystko zaczelo sie po wystapieniu Putina,w ktorym on stwierdzil,ze Rosja nie ma zamiaru zajmowac dalszych terenow Ukrainy,a wyjsciem dla tego pansta,jest federalizacja i referendum w tej sprawie.I o to zaczeli walczyc prorosyjskie regiony i z tym zwrocil sie Janukowicz do ukrainskiego narodu .
Sadze,ze bedziemy swiadkami kolejnej operacji.W 2008 roku byla operacja "Wymuszenie pokoju" na Gruzji,w tym roku bedzie operacja "Wymuszenie referendum" na Ukrainie i wierze w to,ze bedzie tak samo skuteczna.
Obserwuj wątek
    • bddominik Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 09:39
      szystko zaczelo sie po wyst
      > apieniu Putina,w ktorym on stwierdzil,ze Rosja nie ma zamiaru zajmowac dalszych
      > terenow Ukrainy,a wyjsciem dla tego pansta,jest federalizacja i referendum w
      > tej sprawie.I o to zaczeli walczyc prorosyjskie regiony i z tym zwrocil sie Jan
      > ukowicz do ukrainskiego narodu .

Ale jest pare regionów, które bardzo chcą do FR. To chyba Ługańsk i Donieck ?
      Igor dzisiaj planują jakieś protesty ?

Igor o co chodzi z tą blokadą Nadniestrza ?
      • brat_ramzesa Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 09:43
        Nie przepuszczaja mezczyzn w wieku 16-65 lat
      • igor_uk bddominik 29.03.14, 09:59
        Nie tylko Lugansk ( zdecydowana wiekszosc mieszkancow) i Donieck (tu ca 70/30%),rowniez odessa chce przylaczenia do Rosji .W Charkowie rowniez,w razie czego,wiekszosc mieszkancow opowiedzialaby sie za przylaczeniem do Rosji.Ale nie ma zadnego sensu dla Rosji wchlaniac po kawalku Ukraine.To bardzo drogo,a do tego nie ma wiekszego sensu.Dla Rosji jest potrzebna Ukraina w calosci,jako panstwo,ktore jest przyjazne Rosji i zwiazano ekonomicznie i politycznie z Moskwa. Dopoki Putin bedzie uwazac,ze jest mozliwe tak zrobic,dopoty nie bedzie zadnego podzialu Ukrainy.
        Co do Naddneistrza.Wkleje material,sam przeczytaj:
        в феврaле 2014 гoдa Укрaинa ycилилa вcлед зa Кишиневoм экoнoмичеcкyю блoкaдy ПМР, зaтем нaчaлa "cпецoперaцию" нa приднеcтрoвcкo-yкрaинcкoй грaнице, a 12 мaртa ввелa въездные oгрaничения в oтнoшении грaждaн РФ из Приднеcтрoвья и зaблoкирoвaлa грyзы для рoccийcких мирoтвoрцев в ПМР.

wiecej: www.regnum.ru/news/1782708.html#ixzz2xLAaBkCh
        • bddominik Re: bddominik 29.03.14, 10:01
          Igor ja niestety nie mówić i nie czytać po rosyjsku :) Jakbyś mogł to streść to w kilku zdaniach.
          • igor_uk Nie ma spraw:-) 29.03.14, 10:05

W lutym 2014 roku Ukraina,idac w slady Kiszyniowa,wzmocnila ekonomiczna blokade Naddniestrza,pozniej zaczela sie "operacja specjalna" na granice,a 12 marca wprowadzila ograniczenia na wjazd obywatele Rosji z Naddniestrza i zablokowala ladunki dla rosyjskich wojsk pokojowych w Naddniestrzu.
            • arkaf decyzja suwerennego panstwa w momencie zagrozenia 29.03.14, 10:12
              nie wiem co cie dziwi i co w tym niewlasciwego, przestrzeni powietrznej nie blokuja, wiec jest mozliwosc przemieszczania sie tych co cha do rosji z nadniestrza, albo odwrotnie
              • igor_uk Mnie nic nie dziwi. 29.03.14, 10:20
                ja tylko podaje fakty.Zreszta tak samo zrobil i Putin :-)
    • brat_ramzesa Pospiech nie jest najlepszy 29.03.14, 09:42
      Ukrainy musza sie na wlasnej skorze przekonac sie czym jest obecny nierzad, wczesniejsze dzialanie byloby pochopne
      • igor_uk Re: Pospiech nie jest najlepszy 29.03.14, 10:01
        Zgadza sie,brat... Ukraine,niezaleznie od tego,jak potocza sie dalsze dzialania,czekaja bardzo trudne dni.Bo nikt nie jest wstanie rozwiazac za nich ich problemy.Musza zabrac sie do ciezkiej pracy,a nie uprawiac ogodki w centrum Kijowa :-)
        • belgijska.kielbasa.wyborcza Re: Pospiech nie jest najlepszy 29.03.14, 10:07
          Igor, oddajcie zrabowane 42 tony złota bankowi Ukrainy, aby uwiarygodnić grzywnę.
          • igor_uk Jakie zloto? 29.03.14, 10:08
            To, co Jaceniuk wywiozl do USA ?
    • ubiquitousghost88 No popatrz, my podobni jak dwie krople wody... 29.03.14, 10:06
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,150318781,150318781,Bajeczka_o_Krymie.html
    • czlowiek_z_marsa Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 10:16
      igor-z.uk napisał(a):

> i zazadal powrotu janukowicza.Co niektore pomysleli,ze to jest koniec protesto
      > w,ale jest calkiem odwrotnie,nastepuje synchronizacja protestow z pozycja Putin
      > a po krokom wyjscia Ukrainy z kryzysu politycznego.Wszystko zaczelo sie po wyst
      > apieniu Putina,w ktorym on stwierdzil,ze Rosja nie ma zamiaru zajmowac dalszych
      > terenow Ukrainy,a wyjsciem dla tego pansta,jest federalizacja i referendum w
      > tej sprawie.I o to zaczeli walczyc prorosyjskie regiony i z tym zwrocil sie Jan
      > ukowicz do ukrainskiego narodu .

Nowe wytyczne z centrali, czy widzie może jakąś "pozycję" batuty Putina i tak świergolicie jak wam przed nosem nią macha. Tak się zastanawiam czy wy kiedykolwiek wyleczycie się z kultu jednostki;]

& igor-z.uk napisał(a): "Dla Rosji jest potrzebna Ukraina w calosci,jako panstwo,ktore jest przyjazne Rosji i zwiazano ekonomicznie i politycznie z Moskwa. Dopoki Putin bedzie uwazac,ze jest mozliwe tak zrobic,dopoty nie bedzie zadnego podzialu Ukrainy.

No jaki car łaskawy ;] a może nie może, bo nie może;] czy ty sobie wyobrażasz, że wywrotowa i nielegalna, banderowska właść raz zdobyta zostanie kiedykolwiek oddana;] Tymoszenko w pierdlu przez 2,5 roku już się złudzeń co demokracji wyleczyła, on wie jak się utrzymać przy władzy trzeba strzelać i eksterminować.
      • nie-tak Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 10:22
        czlowiek_z_marsa napisał:
        > No jaki car łaskawy ;] a może nie może, bo nie może;] czy ty sobie wyobrażasz,
        > że wywrotowa i nielegalna, banderowska właść raz zdobyta zostanie kiedykolwiek
        > oddana;] Tymoszenko w pierdlu przez 2,5 roku już się złudzeń co demokracji wyle
        > czyła, on wie jak się utrzymać przy władzy trzeba strzelać i eksterminować.
        --------------------------------
        A co ma Obama do Europy?
        Putin dazyl do tego by Europejski konynent byl zrzeszony w jedna wspolna ideie, niestety bylo to sol w oku bankrutujacego jankesa.
        • nie-tak Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 10:33
          czlowiek_z_marsa posluchaj sobie
          www.youtube.com/watch?v=9jyLQmyg9hs
        • igor_uk To fakt. 29.03.14, 10:37
          Putin nie chcial konfrontacji z zachodem.On na poczatku wierzyl w to,ze istnieje mozliwosc na rownoprawne stosunki,oparte o wspolne zyski.
          USA nie potrzebuja partnerow,oni potrzebuja wasalow i dostrzegaja zawsze tylko jedno korzysc - wlasna.To geneza powstania Stanow,jako panstwa.jego zbudowali ludzi,marzace o wlasnym dobrobycie i przed osiagnieciem celu nie cofali sie przed niczym.Dla tego w Stanach pozostalo sie niewiele rdzennej ludnosci.
          • eva15 Re: To fakt. 29.03.14, 11:15
            Oczywiście, że Rosja nie szukała konfrontacji z Zachodem. Rosji potrzebne jest 15-20 lat spokoju, po to by się odrodzić, zreformować i wzmocnić gospodarkę.
            Tego czasu Zachód nie chce Rosji dać, bo boi się, że będzie za silna, zbyt niezależna.
            • bddominik Re: To fakt. 29.03.14, 11:17
              15-20 lat spokoju, po to by się odrodzić, zreformować i wzmocnić gospodarkę.
              > Tego czasu Zachód nie chce Rosji dać, bo boi się, że będzie za silna, zbyt niez
              > ależna.

Wydaje mi się, że Zachód bardziej obawia się Chin ?
              • igor_uk Re: To fakt. 29.03.14, 11:19
                Zachod moze obawiac sie Chiny tylko ,jako sile gospodarcza.Rosji boja sie,jako sily militarnej.
                Zbyt duzo bolesnych wspomnien maja :-)
                • bddominik Re: To fakt. 29.03.14, 11:22
                  Zachod moze obawiac sie Chiny tylko ,jako sile gospodarcza.Rosji boja sie,jako
                  > sily militarnej.

No tak ale i Chiny w przyszłości mogą mieć siłe militarną, pozatym przy takiej liczbie ludności to mogą sobie zorganizować spore wojska :)
                  • igor_uk Re: To fakt. 29.03.14, 11:31
                    To nic nie zmieni.Bo obawy licz sie nie iloscia samolotow,a wspomnieniami :-)
                  • nie-tak Re: To fakt. 29.03.14, 11:35
                    bddominik napisał:
                    > No tak ale i Chiny w przyszłości mogą mieć siłe militarną, pozatym przy takiej
                    > liczbie ludności to mogą sobie zorganizować spore wojska :)
                    --------------------------
                    Dzisiejsze wojny nie sa oparte na ilosci zolnierzy, dzisiejsze wojny oparte sa na logistyce i technice.
                    Ty nawet nie zauwazasz ze dzis gospodarcza wojna trwa.
                    _______________________________________________________________
                    Ciekawa analiza dzisiejszych czasow:
                    www.youtube.com/watch?v=Jyj-ofBUILw
                    www.youtube.com/watch?v=uHNG7FXKiwg
        • czlowiek_z_marsa Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 10:57
          nie-tak napisała:

> czlowiek_z_marsa napisał:
          > > No jaki car łaskawy ;] a może nie może, bo nie może;] czy ty sobie wyobra
          > żasz,
          > > że wywrotowa i nielegalna, banderowska właść raz zdobyta zostanie kiedyko
          > lwiek
          > > oddana;] Tymoszenko w pierdlu przez 2,5 roku już się złudzeń co demokracj
          > i wyle
          > > czyła, on wie jak się utrzymać przy władzy trzeba strzelać i eksterminowa
          > ć.
          > --------------------------------
          > A co ma Obama do Europy?
          > Putin dazyl do tego by Europejski konynent byl zrzeszony w jedna wspolna ideie,
          > niestety bylo to sol w oku bankrutujacego jankesa.
          > _______________________________________________________________

Nie jestem fanem europejskich marzeń, zrzeszeń itd. a nawet powiem są one mi kompletnie obce, faktem jest, że istnieje coś takiego jak UE, czy USA, prawdopodobnie za 20 lat to pierwsze nie będzie istnieć, a na pewno w obecnym kształcie, ale to z USA UE podpisuje jakąś umowę o wspólnej przestrzeni gospodarczej.

Putin o czymś takim marzył, no ale ci którzy sterują UE o tym nie marzyli, o czym marzył Putin. Okazuje się, że nawet Ukraińcom nie potraficie wspólnych marzeń interesów zaprezentować.

Owszem chodziło o interesy Ukrainy dlaczego, nie mieli w tym interesu, dlaczego w Europie wschodniej nie ma dobrobytu, dlaczego jesteśmy 100 lat za Murzynami, widocznie jest coś z nami Polakami nie tak, albo z wami Rosjanami, że nie potrafimy tu zbudować niczego co, zdystansowałoby cywilizacyjnie zachód tak jak Japonia dystansuje Korę Północną, na pewno wynika to ze złych rządów, i złych wyborów naszych narodów.
          • nie-tak Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 11:08
            Ufoludku piszesz duzo o ciotce Marynie w sumie nic konkretnego, Europa (Unia) wraz z Rosja bylaby wielka konkurencja dla jakesow przed ktora jankesi trzesli z strachu gaciami.
            Sam przyklad tego ze kto muknie w swiecie przeciw dolarowi zaraz leca im na glowe bomby, przez to mamy tak czy inaczej podzielona Europe jak i ekspansje jankeskiego wasalstwa w swiece.

• igor_uk Dobrze to zauwazylas,nie tak. 29.03.14, 11:17
              Chlopak z marsa pisze duzo,ale bez wiekszego sensu.
              • nie-tak Re: Dobrze to zauwazylas,nie tak. 29.03.14, 11:26
                Igor
                Nie mam czasu bo bym napisala mu wiecej, przez to krotka wezlowata odpowiedz.
                Pogoda jest piekna, cieplo, slonce pora na ogrod.

PS
                W tym roku marzec jest u nas kwietniem i majem, wszystko kwitnie i jest pieknie.
            • czlowiek_z_marsa Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 11:38
              nie-tak napisała:

> Ufoludku piszesz duzo o ciotce Marynie w sumie nic konkretnego, Europa (Unia) w
              > raz z Rosja bylaby wielka konkurencja dla jakesow przed ktora jankesi trzesli z
              > strachu gaciami.
              > Sam przyklad tego ze kto muknie w swiecie przeciw dolarowi zaraz leca im na glo
              > we bomby, przez to mamy tak czy inaczej podzielona Europe jak i ekspansje janke
              > skiego wasalstwa w swiece.
              >
              > _______________________________________________________________

No co z tego, sami handlujecie za dolary, poza tym bzdury.... Szwajcaria nie jest w UE, Japonia nie jest, a są potęgami gospodarczymi to są państwa godne szacunku, Szwajcaria ma super godna zaufania walutę, włączcie drukarnie jak USA i zacznijcie produkować tyle, że twarde ruble.

Aha i może jakieś samochody typu Toyota czy Mercedes, a nie kupuje je jak Murzyni paciorki. Co poza ropą i gazem eksportujecie, no broń owszem bo musicie ją mieć, ale pokazała ona w Iraku czy innej Libii ile jest warta.

Też nie ma czasu, a i żona mi dogaduje, że z dzieciakami dyskutuję.
              • nie-tak Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 11:49
                Ufoludku,
                krotko wzlowato, plec pleciugo poki dlugo.
                Co ty wiesz o Szwajcarii, Japonii i innych?
                Nic!!!
                U ciebie w glowie Mercedes i Toyota, z czym do ludzi?

PS.
                Nie mam Toyoty ani merca, mam BMW i mieszkam na zachodzie, mam dostep do wielu mediow swiata gdyz znam przynajmniej te potrzebne jak i popularne w swiecie jezyki wiec moje zapatrywania na swiat sa inne.
                • czlowiek_z_marsa Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 12:41
                  nie-tak napisała:

> Ufoludku,
                  > krotko wzlowato, plec pleciugo poki dlugo.
                  > Co ty wiesz o Szwajcarii, Japonii i innych?
                  > Nic!!!
                  > U ciebie w glowie Mercedes i Toyota, z czym do ludzi?

U mnie nie ja mam Poloneza bo mi się tak podoba, prędzej sobie samoróbkę zrobię niż kupię mercedesa, żona ma clio, a o historii, gospodarce demografii w/w krajów wiem więcej niż każda pracująca turystka.

> PS.
                  > Nie mam Toyoty ani merca, mam BMW i mieszkam na zachodzie, mam dostep do wielu
                  > mediow swiata gdyz znam przynajmniej te potrzebne jak i popularne w swiecie jez
                  > yki wiec moje zapatrywania na swiat sa inne.

Co robisz na forum kraju środkowoeuropejskiego i dyskutujesz o polityce, powinnaś o hotelach, fryzjerach, jopach itp. no i zachodnim stylu życia. A za męża masz...?
      • igor_uk ufoludok. 29.03.14, 10:23
        Znow belkoczesz.
        Napisalem wszystko bardzo klarowno,rozkladac na elementy pierwsze moi slowa nie ma zadnego sensu,bo w swojej "analizie" tylko powtarzasz to,co ja napisalem.Komentarze twoi sa denne.
        • czlowiek_z_marsa Re: ufoludok. 29.03.14, 10:59
          igor_uk napisał:

> Znow belkoczesz.
          > Napisalem wszystko bardzo klarowno,rozkladac na elementy pierwsze moi slowa ni
          > e ma zadnego sensu,bo w swojej "analizie" tylko powtarzasz to,co ja napisalem.K
          > omentarze twoi sa denne.
          >

Ależ skomentowałem całościowo, wasze (putinowskie) wolty polityczno-propagandowe, wobec Ukrainy.
    • eva15 Co dalej z Ukrainą wsch. i płd.? 29.03.14, 10:50
      Tak, zdecydowanie zmieniła się retoryka, a obecna niby cisza to czas na reorganizację, przegrupowanie sił i opracowanie nowej taktyki.
      Pewnie tak jest, jak piszesz. Poludnie i wschód Ukrainy będą wymuszać referendum i federalizaję. (Zahcód i banderowcy na federaliozację się nie zgodzą, ale to już inny temat) .

Z jedną Twoją tezą się nie zgadzam - piszesz, że to lepsze dla Rosji mieć przyjaznych sąsiadów, zamiast ich wchłonięcia.
      W oebcnym stanie rzeczy tak, ale nie sądzę, by to na dłuższą metę było lepsze. Sfederałlizowna Ukr. wsch. i płd. będzie polem zachodnich nacisków, będą próby jej penetracji via NGOs i inne organizacje, będą ciągłe próby destabilizacji i siania antyrosyjskich nastrojów. To się nie skończy, wręcz przeciwnie - zintensyfikuje.

Czyli dla Rosji kłopot nie minie. No a poza tym Krym potrzebuje dostępu lądowego i choćby dlatego wchłonięcie przez Rosję Ukr. płd. i wsch. ma głęboki sens. Tyle, że pewnie nie od razu będzie to możliwe.
      • bddominik Re: Co dalej z Ukrainą wsch. i płd.? 29.03.14, 11:00
        o a poza tym Krym potrzebuje dostępu lądoweg
        > o i choćby dlatego wchłonięcie przez Rosję Ukr. płd. i wsch. ma głęboki sens. T
        > yle, że pewnie nie od razu będzie to możliwe.

Ewa ale czy w obecnej sytuacji geopolitycznej to możliwe? Też myślę, że to lepsze rozwiązanie. Podobnie z Krymem. Został wchłonięty wręcz natychmiastowo. Putin doskonale wiedział, że Krym jako jakaś autonomia czy nawet samotne państwo zrzeszone z FR będzie cały czas destabilizowane dotego USA i reszta cały czas tworzyliby rózne formy nacisku. A tak to już fakt dokonany Krym częścią Rosji.
        • bddominik Re: Co dalej z Ukrainą wsch. i płd.? 29.03.14, 11:01
          Wydaje mi się, że protesty na wschodzie i południu Ukrainny słabną ?
          • bddominik Re: Co dalej z Ukrainą wsch. i płd.? 29.03.14, 11:06
            wiadomosci.wp.pl/kat,8771,title,Siergiej-Lawrow-nie-wejdziemy-na-Ukraine-ale,wid,16504672,wiadomosc.html
          • eva15 Re: Co dalej z Ukrainą wsch. i płd.? 29.03.14, 11:12
            Nie zrozumiałeś. I Igor i ja piszemy, że to nie słabnięcie lecz przegrupownie, zmiana taktyki.
            • bddominik Re: Co dalej z Ukrainą wsch. i płd.? 29.03.14, 11:16
              Być może. Wydajem mi się, że Putin musi maksymalnie wykorzystać sytuację i iść za ciosem. Tak było z Krymem. Operacja przeprowadzona wręcz w niesamowitym tempie.
              • igor_uk bddominik 29.03.14, 11:29
                Na Krimie mieszka 2 mln ludzi,do tego w wieksosci Rosjanie.Krym dla Rosji ma znaczenie nie tylko sentymentalne,a i strategicne.Tam juz byli wojska rosyjskie,rozlokowane w dzisietkach bazach po calemu Krymu.
                Ukraina wschodnia i poludniowa nie jest taj jednorodna,a przede wszystkim jest zbyt duza,zeby powtorzy wriant krymski.I nie chodzi mnie o to,ze bezie ciezej zajac te tereny.Rosia to moze zrobic z trzech kierunkow .nie napotykajac praktycznie zadnego opu.
                problemy zaczna sie pozniej.Przeciez ludzi beda oczekiwac tego samego,co dostali miezkancy Krymu.czyli ruble i to baaardzo duzo. Dodatkowych pare milionow emerytow ,a na Donbasie emerytow w wieku 50 lat jest od groma,bo gornicy osiagaja wiek emerytalny w wieku 50 lat.
                Rosje nie stac na to,zeby wyplacac im tak samo wysokie emerytury,jak w Kuzbasie.Oprocz tego cala infrastruktura wymaga ogromnych inwestycje.
                krotko mowiac,nie ma zadnych szans na to,zeby Rosja miala chec na wchloniecie poludnia i wschodu Ukrainy.
                Co innego wspomoc Ukraine w ramach wspolnych projektow,a czym innym jest wziac kilkanascie milionow ludzi na garnuszek.
                • eva15 Nie o kasę tu chodzi, Igorze 29.03.14, 11:40
                  Bez przesady : RFN licząca ca 63 mln ludności wchłonęła NRD liczące 17 mln ludności i dała radę. Ca 1/3 NRD-owców musiała natychmiast dostać emerytury - jedni ze zgl. na wiek, inni emerytury przyspieszone dla starszych bezrobotnych. Każdy bezrobotny dostał zasiłek, a infrastrukturę też odbudowano.

Nie , nie w finansach rzecz. Putin wie, że wchłonięcie Ukr. wsch. i płd. byłoby dla Rosji zbyt kosztowne na arenie międzynarodowej. Wrzask, który się podniósł po wchłonięciu Krymu byłby cichym piskiem w porównaniu z tym, co teraz by się działo.
                  • bddominik Re: Nie o kasę tu chodzi, Igorze 29.03.14, 11:44
                    : RFN licząca ca 63 mln ludności wchłonęła NRD liczące 17 mln ludn
                    > ości i dała radę. Ca 1/3 NRD-owców musiała natychmiast dostać emerytury - jedn
                    > i ze zgl. na wiek, inni emerytury przyspieszone dla starszych bezrobotnych. Każ
                    > dy bezrobotny dostał zasiłek, a infrastrukturę też odbudowano.

Z tym, ze RFN był wtedy krajem bogatszym od dzisiejszej FR ? Do tego strasznie dużó pieniędzy wpompowali w NRD.

in wie, że wchłonięcie Ukr. wsch. i płd. byłoby
                    > dla Rosji zbyt kosztowne na arenie międzynarodowej. Wrzask, który się podniósł
                    > po wchłonięciu Krymu byłby cichym piskiem w porównaniu z tym, co teraz by się
                    > działo.

Wrzask odnośnie Krymu bardzo szybko opada. Teraz właśnie wszyscy straszą Putina aby nie wchodził dalej. Ciekawe jak to wszystko się rozegra.

• eva15 Re: Nie o kasę tu chodzi, Igorze 29.03.14, 11:51
                      RFN się zadłużył. Finansował NRD w znacznym stopniu za pożyczone pieniądze. Ale OK, to miało sens, bo odbudowywał swój własny kraj.
                  • igor_uk Re: Nie o kasę tu chodzi, Igorze 29.03.14, 11:50
                    Kasa jest wazna,Ewa.
                    Bo jak jej nie dadza na czas,nastapia rozczarowania mieszkancow wschodu i poludniu Ukrainy,a to bedzie wykorzystano dla wojny informacyjnej na reszcie terytorium Ukrainy.
                    ja ciagle pisze,Ewa,Putinu nie chodzi o czesc Ukrainy,on ewentualnie moze zgodzic sie z tym,ze Galiczyna odpadnie od Ukrainy,ale nie jest zainteresowany w tym,zeby poludnie i wschod Ukrainy odpadl od reszty.
                    A jak on traktuje wrzaski zachodnie,my widzieli w ciagu ostatniego miesiaca.On po prostu na nich nie reagowal,a robil swoje.
                    • eva15 Re: Nie o kasę tu chodzi, Igorze 29.03.14, 11:57
                      Kasa jest ważna, ale ona by się znalazła, nie w tym rzecz.

To nieprawda, że Putin nie bierze pod uwagę reakcji Zachodu, on stara się wszystko przeprowadzać z możliwie najmniejszymi stratami dla Rosji. Gdyby dziś wchłonął szybko Ukr. wsch. i płd. straty byłyby za duże. Tu potrzebna jest inna taktyka i wyraźnie widać, że on się na inną zdecydował.

Galicja moim zdaniem nie jest Rosji do niczego potrzebna. Z tych ludzi nie da sią już zrobić Russkich, zbyt wiele wieków byli a to pod Polską a to pod Austro-Węgrami. Galicja to ni pies ni wydra, ona będzie potrzebować wiele czasu, by znaleźć własną tożsamość.
                      • bddominik Re: Nie o kasę tu chodzi, Igorze 29.03.14, 12:10
                        To nieprawda, że Putin nie bierze pod uwagę reakcji Zachodu, on stara się wszys
                        > tko przeprowadzać z możliwie najmniejszymi stratami dla Rosji. Gdyby dziś wchło
                        > nął szybko Ukr. wsch. i płd. straty byłyby za duże. Tu potrzebna jest inna takt
                        > yka i wyraźnie widać, że on się na inną zdecydował.
                        >

Najciekawsze jest to jaka to bęzie taktyka.
                      • igor_uk Re: Nie o kasę tu chodzi, Igorze 29.03.14, 14:02
                        Putin dobrze umie liczyc i dla tego to kasa jest najwazniejsza.
                        Reakcja zachodu jest latwo przewidywalna .Krajami zachodniami kieruja moralni i intelektualni kalecy,ktory potrafia tylko glosnie cos deklarowac,ale to nie oni decyduja o wszystkim,jestem pewien tego,ze Putin ma kontakty z prawdziwymi wladcami zachodu i doskonale wie o tym,co oni sadza o tym wszystkim.
                        Grozby wprowdzenia sankcje wizowe Putin traktuje z lekkim usmiechem,blokowanie kont rosyjskich zlodziei z aprobata,a sankcje gospodarcze,w postaci zaprzestania wspolparcy w dziedzinie wojskowej,z litoscia.Bo doskonale zdaje sobie sprawe z tego,ze bez rosyjskich helikopterow w Afganistanie nie da sie obejsc sie,a Francuzi nie zrezygnuja ze sprzedazy Mistrali Rosji. Grozba odciecia od systemu finansowego okazuje sie rowniez nie skuteczna,Rosja nie jest zainteresowana w kredytach ,a do tego eksportuje wiecej ,niz importuje.A i zestawienia eksportu z importem wskazuje na to,ze Zachod okaze sie w wiekszym stopniu dotkniety sankcjami,niz sama Rosja. Instytucji bankowe juz podliczyli,ze stworzenie przez Rosje wlasnego wewnetrznego systemu bezgotowkowego rozliczenia poskutkuje corocznymi stratami dla USA w wysokosci minimum 4 mld baksow.A amerykanskie bankowce nie lubia tracic i centa.
      • czlowiek_z_marsa Re: Co dalej z Ukrainą wsch. i płd.? 29.03.14, 11:05
        eva15 napisała:

> Tak, zdecydowanie zmieniła się retoryka, a obecna niby cisza to czas na reorga
        > nizację, przegrupowanie sił i opracowanie nowej taktyki.
        > Pewnie tak jest, jak piszesz. Poludnie i wschód Ukrainy będą wymuszać referendu
        > m i federalizaję. (Zahcód i banderowcy na federaliozację się nie zgodzą, ale to
        > już inny temat) .
        >

O czym ty dziEwczeko bajdurzysz, dalej to będą się Ukraińcy zbroić, mobilizować i organizować, centralizować w kontrze do waszych życzeń i marzeń, jak będą mieli 250-300 tys armię, to sobie będziecie mogli tylko marzyć o powtórce z Krymu.
    • igor_uk Kiedy Ukraina przestanie interesowac Stany? 29.03.14, 11:07

1.Krym,jako baza wojskowa w bardzo waznym regionie swiata. Amerykanska baza w Sewastopolu stalaby koncem dominacji Rosji w regionie i w ostatecznosci doprowadzilo by to do rozpadu Rosji (mozemy to juz skreslic he,he)
      2.Gazo i ropociagi na terytorium Ukrainy .Toby pozwolilo kontrolowac praktycznie w calosci eksport ropy i gazu do Europy.Putin za wczas ku temu przygotowywal sie,budujac rure przez baltyk i planujac zbudowac rure z poludnia,jak rowniez terminale do eksportu ropy na Baltyku (na razie rola rur na Ukrainie jest dosc wysoka,dla tego Stany nadal w Ukrainie sa zainteresowani,chociaz zdaja sobie sprawe z tego,ze ich rola gwaltownie zmniejsza sie).

p.s. Mozno oczywiscie wspomiec i o tym,ze teren Ukrainy moze byc wykorzystany przez Stany,jak przyczulek dla ataku na Rosje,ale na to Washington nie pojdzie ,nawet najmniejsza wskazowka na to,ze na Ukrainie zaczynaja budowac jakies instalacje rakietowe,bedzie natychmiast przez Rosje zauwazona i odpowiednie potraktowana.
      • ubiquitousghost88 ...Kiedy na mapie Europy zostanie przywrócony... 29.03.14, 11:12
        ...status quo sprzed stu lat.
        Jeżeli teraz Putin nie pójdzie za ciosem, to moje podejrzenie będzie w pełni usprawiedliwione.
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,150318781,150318781,Bajeczka_o_Krymie.html
        Innymi słowy: "Oni sobie pogadali, a my tu sobie piszemy"...
        • igor_uk Re: ...Kiedy na mapie Europy zostanie przywrócony 29.03.14, 11:34
          To zbyt drogo.To nie jest aktualne dzisiaj.
          • ubiquitousghost88 Re: ...Kiedy na mapie Europy zostanie przywrócony 29.03.14, 14:44
            Igruszka, zgoda, drogo.
            Ale i Hitlera załatwić tanio nie wypadło.
            Jak Imperium idzie na taniochę to jest jego koniec.
            Imperium to nie ja i nie ty, ani Sharm El Sheikh z 78% zniżki na ryzyko :(
            Taniocha to luksus, na który żadne Imperium nie może sobie pozwolić.
    • wiarusik Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 11:16
      to teraz putler wisi na telefonie?;)
      musiało zaboleć ;)
      • nie-tak Re: Putin pogadal z Obama. 29.03.14, 11:28
        wiarusik napisała:

> to teraz putler wisi na telefonie?;)
        > musiało zaboleć ;)
        --------------------
        Komu boli?
        Na pewno przeciwnikowi zza oceanu.
        Takiego pstryczka w nos jaki dostal zaden sobie tego nie wyobrazal.
      • igor_uk wiarusik. 29.03.14, 11:33
        Nie kompromituj sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka