29.03.14, 22:13
Jest takie powiedzenie, ze mezczyzni zakochuja sie w blondynkach a zenia sie z brunetkami. Nie wiem czy to prawda ogolna, ale przyznam sie, ze podoba mi sie jedna blondynka.

Slowo podoba mi sie moze niezbyt pasuje. Szanuje pani Bienkowska, wicepremiera Polski, za szczerosc i nazywanie "rzeczy po imieniu".

A ze zostala wlasnie wybrana Politykiem Roku moge Jej tylko zlozyc gratulacje.

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Blondynka 29.03.14, 22:19
      Chłopie, na jakich przyspieszonych kursach ty się polskiego uczyłeś?
      • arkaf czy moglabys z laski swojej 29.03.14, 22:34
        pokazac bledy jezykowe we wpisie p_f (zjedzone literki sobie daruj)
        • eva15 Re: czy moglabys z laski swojej 29.03.14, 22:48
          Jak błędów nie widzisz, znaczy, że sam jesteś po przyspieszonych kursach. Na forum namnożyło się ostatnio dzielnie walczących z Rosją "Polaków".
          • arkaf czekam na konkret, dziewczynko 29.03.14, 22:49

• eva15 Msasz konkret, chłoptasiu 29.03.14, 22:59
              masz konkret, chłoptasiu:

p_f napisał:

>Slowo podoba mi sie moze niezbyt pasuje. Szanuje pani Bienkowska, wicepremiera Polski, >za szczerosc i nazywanie "rzeczy po imieniu".

2 zdania 4 błędy. Powinno być:

Slowo podoba mi sie, choć moze niezbyt pasuje. Szanuje panią Bienkowska, wicepremier Polski, za szczerosc i nazywanie "rzeczy po imieniu".

• wojciech.2349 Re: Msasz konkret, chłoptasiu 29.03.14, 23:02
                eva15 napisała:
                > 2 zdania 4 błędy. Powinno być:
                >
                > Slowo podoba mi sie, choć moze niezbyt pasuje.
                ----------------
                Effciu,
                napisz to po angielsku.
                Nie czaję sensu.
              • arkaf to sa bledy? pisalem ze literowek nie uznaje 29.03.14, 23:06
                zjedzenie przecinka tez nie, odnosnie "choc" w ogole nie masz racji, wicepremiera dopuszczalne, bo kogo czego szanuje - dopelniacz
                postaraj sie bardziej nastepnym razem
                • eva15 Re: to sa bledy? pisalem ze literowek nie uznaje 29.03.14, 23:44
                  No czyli potwierdziłeś, co pisałam. Polski to i dla ciebie język obcy.
                  • wojciech.2349 Re: to sa bledy? pisalem ze literowek nie uznaje 30.03.14, 00:00
                    eva15 napisała:
                    > No czyli potwierdziłeś, co pisałam. Polski to i dla ciebie język obcy.
                    ---------------
                    Effciu,
                    no już nie denerwuj się.
                    Dla nas na forum jesteś ładniejsza od Bieńkowskiej.

Tylko już nie zgrzytaj zębami.
                  • arkaf bez obrazy dla blondynek powiem zes blondynka 30.03.14, 08:12

• arkaf Bedac czepialskim napisze ze sama po polsku nie pi 29.03.14, 23:07
                piszesz
                bo co to jest "Msasz"
                • smagliczka2 Ta Pani wyjatkowo wybiorcza. 30.03.14, 15:11
                  .
          • wojciech.2349 Re: czy moglabys z laski swojej 29.03.14, 22:57
            eva15 napisała:
            > Jak błędów nie widzisz, znaczy, że sam jesteś po przyspieszonych kursach. Na fo
            > rum namnożyło się ostatnio dzielnie walczących z Rosją "Polaków".
            ----------------
            Effciu,
            no już nie denerwuj się.
            Zrobię specjalnie dla Ciebie błenda.
      • wojciech.2349 Re: Blondynka 29.03.14, 22:35
        eva15 napisała:
        > Chłopie, na jakich przyspieszonych kursach ty się polskiego uczyłeś?
        --------------------
        Effciu,
        co Cię ugryzło i w które miejsce?
        Może posmaruj się jakąś maścią.
        • polski_francuz Zazdrosc 29.03.14, 22:45
          pewnie:)

Pani Bienkowska jest dosc ladna do tego. Choc ma tatuaz, ktory ciekawska prasa wykryla na lewym ramieniu. Ale jakos ja ten tatuaz nie zaszkodzil jako politykowi.

PF
          • polski_francuz Re: Zazdrosc 29.03.14, 22:47
            ...jej...

Dodaje, bo big sister is watching you:)

PF
          • wojciech.2349 Re: Zazdrosc 29.03.14, 22:54
            polski_francuz napisał:
            > pewnie:)
            >
            > Pani Bienkowska jest dosc ladna do tego.
            ---------------
            Między kobitki lepiej nie wchodzić.
            Nawet Gołocie mogą zrobić kuku.
    • mara571 Ona nie jest politykiem 30.03.14, 08:07
      Jest bardzo sprawnym wysokim urzednikiem panstwowym, mozna powiedziec managerem.
      A te Wiktory to nic innego jak celebrycka hucpa.
      Jedna z wielu w Polsce i w Europie.
      • jabbaryt Blond puder na peowski syfilis 30.03.14, 11:44
        Nie znam osiągnięć pani Bieńkowskiej, po za tym że jest ministrem w rządzie Tuska. Każdy uczciwy Polak i obywatel powinien omijać to szambo z daleka. Jak ktoś nie wie czym jest rząd Tuska to przpomne pare jego głównych osiągnieć:
        - wzrost zadłużenia państwa o 400 mld PLN ( ponad 10 000 tys na głowę).
        - wzrost liczebości addministracji publicznej o 120 000 urzędasów.
        - wzrost podatków VAT, zamrożenie progów podatkowych.
        - Największe afery gospodarcze ostaniego 25 lecia (wg NIKu) w GUS, Ambergolg przy zamówieniach wojskowych.
        - likwidacja polskich stoczni i innych zakładów przemysłowych np FSO
        - bezsensowne zakupy np pociągów pendolino za miliardy złotych. Przypominam że szybki pociąg pendolino bedzie po polskich torach jechał z taka samą szybością jaz pociągi produkowane w Polsce bo nie ma w kraju odpwoednich torów.
        - dwie katastrofy lotnicz w wyniku których zgineło więcej polskich generałów niż w czasie II WŚ.
        - nacjonalizacja oszczędności przyszłych polskich emerytów zgromadzonych w OFE.
        Dla mnie osoba która jest ministrem w rządzi Tuska jest albo ostatnia swinia albo głupkiem.
        • polski_francuz Kariera a odpowiedzialnosc zbiorowa 30.03.14, 13:45
          W latach 70-tych, mlodzi ambitni i zdolni koledzy czasami dochodzili do wniosku, ze trzeba wstapic do partii (PZPR) by zrobic kariere.

Po 20 latach, jak Jarek zaczal szperac w zyciorysach zalowali tego.

Pani Bienkowska poszla za PO i daje sie poznac. Ludzie maja do niej zaufanie "mimo, ze" a moze raczej "dlatego", ze jest jak pisze Mara, technokratka a nie politykiem.

A PO ma swoje wady, podobnie jak PiS i inne partie. Ale odpowiedzialnosci zbiorowej bym, w stosunku do niej, nie stosowal.

PF
          • wojciech.2349 Re: Kariera a odpowiedzialnosc zbiorowa 30.03.14, 15:16
            PF-ie,
            ułomność polskiego życia politycznego polega na tym,
            że PiS jest siermiężny, a PO cyniczne.

No i bądź tu roztropnym wyborcą?
            • polski_francuz Bezinteresowna sympatia 30.03.14, 15:35
              "No i bądź tu roztropnym wyborcą?"

Masz w Polsce dojrzala demokracje:) Tak jest wszedzie. Ale pojdzmy tropem mojej "bezinteresownej" sympatii dla pani Bienkowskiej. Wazny jest lider. Bardzo wazny nawet. To On(a) daje przyklad i pozwala (albo i nie) na identyfikacje sie z krajem, wladza i polityka.

Polska potrzebuje lidera urodzonego w latach 60 (my juz sie nie zalapiemy) i Pailikot chyba nie spelnia warunku. Moja faworytka staje sie pani Bienkowska.

PF
              • wojciech.2349 Re: Bezinteresowna sympatia 30.03.14, 16:01
                polski_francuz napisał:
                > Polska potrzebuje lidera urodzonego w latach 60 (my juz sie nie zalapiemy) i Pa
                > ilikot chyba nie spelnia warunku. Moja faworytka staje sie pani Bienkowska.
                ------------------
                PF-ie,
                Bieńkowska to królik wyciągnięty z kapelusza.
                To nikt.
                • mara571 Nie nikt, tylko sprawny urzednik 30.03.14, 17:40
                  Relatywnie dobra sytuacja Niemiec jest zwiazana z instytucja Beamte.
                  Ci najzdolniejsi sa szefami departamentow w Bundzie i Landach.
                  Ich sie nie wymienia po zmianie rzadu. Ich kompetencje i wiedza sluza nadal krajowi i landowi.
                  Powoli, ale nieublaganie sytuacja sie zmienia. Mlodsi, zdolni przechodza do gospodarki.
                  Tam lepiej placa.
                  Za 5 lat bedzie tak jak gdzie indziej.
    • remik.bz Pani Bieńkowska pokazała bezradnośc władzy PO 30.03.14, 14:21
      polski_francuz napisał:

>
      > Slowo podoba mi sie moze niezbyt pasuje. Szanuje pani Bienkowska, wicepremiera
      > Polski, za szczerosc i nazywanie "rzeczy po imieniu".
      >
      Prawdopodobnie myslisz o słynnym "sorry, taki mamy klimat".
      Pani Bieńkowska w tym jednym zdaniu pokazała całą bezradność władzy wobec problemów w kraju. Władzy PO. I całą pogardę PO dla Polaków-Szaraków.
      Sprawa dotyczyła sytuacji , gdy padający deszcz zamarza na kolejowych przewodach trakcyjnych , prąd "nie płynie" więc pociągi z elektrowozami stoja sobie gdzies w polach a wkurzeni pasażerowi wieszaja psy na "menedżerach od kolejnictwa" oraz na władzy.
      Pani Premier taką sytuacje (zamarzająca siec z uwagi na klimat) uznała za sprawę normalną.OK , ale przy okazji za sprawę normalna uznała stojace wtedy pociagi.
      Na całym swiecie (Kanada, Skandynawia , Rosja) przy znacznie gorszym klimacie pociagi jeżdżą. W Polsce stoja , bo taki mamy klimat i władza nie bedzie nic robic.
      W Kanadzie , w Szwecji trakcja jest "odladzana" specjalnymi urządzeniami naszpikowanymi elektroniką (bardzo droga sprawa), Rosjanie robia jakieś "spiecia elektryczne". U nas to odladzanie robi sie recznie.
      Długo i mało skutecznie.
      Najlepszym wyjściem w przypadku niebezpieczeństwa oblodzenia trakcji jest posyłanie na zagrozone odcinki spalinowozów. Prognozy pogody znamy. To tylko kwestia organizacji pracy.
      U nas w czasie słynnego wystąpienia Pani Premier pociągi osobowe z elektrowozami (i ludźmi) stały w polach a towarowe ze spalinowozami ( i kruszywem ) spokojnie sobie jechały.
      Nasi sąsiedzi w Czechach maja specjalne lokomotywy eletryczne z dodatkowym , niewielkim silnikiem spalinowym , aby w razie oblodzenia trakcji dojechac do najbliższej stacji. Nawet jesli nie stać nas na spalinowozy , na drogie skandynawskie metody odladzania, to nalezało przynajmniej podstawić autobusy dla tych ludzi w polach.
      Ale zdaniem władzy stwierdzenie "taki mamy klimat" załatwia sprawę.
      Najlepisj nic nie robic i drwić z ludzi marznacych w unieruchomionych pociagach.
      Całe PO.
      To powiedzenie juz staje się modne w Polsce jako wymówka na wszystko. Jak drogowcy w zimie nie posypią oblodzonej górki to..."sorry , taki mamy klimat".
      Ta nagroda dla Pani Bieńkowskiej to nieporozumienie, ale cóż "sorry , takie mamy jury".
      • polski_francuz Solidnosc 30.03.14, 14:32
        No coz, masz duzo racji.

Popatrzmy sie jednak z innej strony. Od czego jest premier, czy jego wicek (cka). Od organizowania, koordynowania i motywowania urzednikow panstwowych.

Gdyby administracja byla dobra to powiedzialaby jej to, o czym Ty mi piszesz. Ale, jak sadze, nie powiedziala bo nie widziala (jak i ja). A dlaczego nie wiedziala? Bo nie jest dobra.

Z tego co wiem pani Bienkowska nie lubi klamcow i goni "opowiadaczy bajeczek" i moze pod jej przewodem dojdziemy wreszcie do poziomu administracji niemieckiej. Ktora ma swoje wady ale jest solidna.

I o te solidnosc mi tu biega.

Pozdro

PF
        • remik.bz wizerunek 30.03.14, 15:10
          polski_francuz napisał:

> No coz, masz duzo racji.
          >
          > Popatrzmy sie jednak z innej strony. Od czego jest premier, czy jego wicek (cka
          > ). Od organizowania, koordynowania i motywowania urzednikow panstwowych.

Oczywiście ,ze masz rację. Dlatego zbaraniałem , gdy Pani Premier odpowiedziała na takie pytanie dziennikarza. Pytanie tak naprawdę dla speców od kolejnictwa i organizacji przejazdów kolejowych.
          Nie do premiera.
          Ale regułą w PO jest kreowanie wizerunku władzy jako władzy wszystkowiedzącej. Wizerunek jest najwazniejszy. Pani Premier wolała opowiadac głupoty (słusznie uznała ,że malo ludzi zna sie na oblodzeniach trakcji elektr.) niż oswiadczyć , ze nie wie i nie musi wiedzieć jak to działa- bo od tego ma fachowców na niższych szczeblach.
          No to powiedziała totalne głupstwo i jak dla mnie potwierdziała zasadność opinii o blondynkach.
    • smagliczka2 A Pani Ewa esteta z urodzenia zapewne? 30.03.14, 14:46
      Kobieca wrazliwosc. Ortografia, interpunkcja i poprawnosc fleksyjna.

Zdziwienie tylko budzi pewien drobny fakt. Zbyt czesto Pani przeprasza za wlasne bledy w pisowni. Czy moze Pani temu publicznie zaprzeczyc?

Wiecej pokory prosze Pani.
      • polski_francuz Hm 30.03.14, 15:56
        Pokora to nie jest Evy sprawa. Ona lubi raczej pokara(c) za takie czy inne bledy. To taka troche niemiecka cecha charakteru.

PF
        • smagliczka2 Ten niemiecki charakter jest troszeczke wybiorczy. 30.03.14, 16:04
          .
          • polski_francuz Wybrany wybranek 30.03.14, 17:55
            ma na imiona Wladimir Wladimirowicz. Nazwisko cos mi z glowy wylecialo.

PF
    • felusiak1 efka jak stalin 30.03.14, 17:28
      który jak wiemy był najwiekszym językoznawcą swiata.
      efka nie tylko jest eksprtem (ekspertką) we wszystkich sprawach ale też polonistką.
      z tym, że polonistką staje się kiedy nie może zaprezentować ekspertyzy.

pf napisał, że chłopaki wolą blondynki a żenią się z brunetkami. to co się dzieje z blondynkami? stare panny?
      • polski_francuz Re: efka jak stalin 30.03.14, 17:42
        "to co się dzieje z blondynkami?"

Roznie: moze farbuja wlosy jak chca wyjsc za maz, albo pozostaja blond i szukaja wyrozumialego za meza (Wojtek napisal ze ma blond-zone), ida w polityke (Bienkowska, a u nas Nadine Murano)...:)

Na wypadek, gdybyby na forum byly blondynki dodaje, ze zartuje...

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka