Dodaj do ulubionych

Dla czego Polace popieraja banderowcow?

17.04.14, 17:12
Caly czas zostanowiale sie nad odpowiedzia na to pytanie.
I nareszcie wczoraj do mnie dotarlo o co chodzi,a to dzieki humbaku
I banderowcy i Polacy nie maja pojecia o tym,czym jest wolnosc. Polacy przez wbardzo dlugi czas zyli pod panowaniem obcych panstw ,a banderowcy nie mieli nigdy swojej panstwowosci.To wszystko poskutkowalo tym,ze pojecie wolnosci i u Polakow i u banderowcow zostalo zmutowano do poziomu,ze wolnosc,to miec mozliwosc wybrac sobie dobrego Pana.
Polacy, w ostatecznosci ,za takiego Pana wybrali sobie Stany .Rowniez banderowcy postanowili,ze lepszego Pana,niz Amerykanie,na swiecie nie ma i to polaczylo Polakow (nie pisze o wszystkich Polakach) i banderowcow.
Co do wschody i poludnia Ukrainy,rowniez to dotyczy polnocy i centrum.
Te ruskie tereny zamieszkuja ruskie ludzi i dla nich wolnosc,to mozliwosc zyc w panstwie,ktore samo sie rzadzi,czy dobrze,czy zle,ale samo. Dla ruskich ludzi obcy Pan ,jaki by on dobry nie byl,jest nie do przyjecia.
Otoz,bystrzaki,ruskie ,czyli etniczne Rosjanie i Ukraincy,na wschodzie walcza o wolnosc,o prawdziwa wolnisc,o ktorej wiekszosc z was nie ma pojacia.
Obserwuj wątek
    • elka-sulzer Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 17:22
      igor.z-uk napisał(a):

>I banderowcy i Polacy nie maja pojecia o tym,czym jest wolnosc. Polacy przez wbardzo dlugi >czas zyli pod panowaniem obcych panstw ,a banderowcy nie mieli nigdy swojej panstwowosci.

Dla bystrzakow Polska w strefie wplywow ZSRR to byla niewola ale juz niewolnictwo u golemow Goldmana to jest wolnosc, hahaha
      To jest, golemom wolno okradac i oklamywac Polakow a bystrzakom wolno tylko przyklaskiwac, hahaha

> Otoz,bystrzaki,ruskie ,czyli etniczne Rosjanie i Ukraincy,na wschodzie walcza o
      > wolnosc,o prawdziwa wolnisc,o ktorej wiekszosc z was nie ma pojacia.

Polska bedzie niezadlugo jak Somalia wolna, jak juz golemom do niczego nie bedzie potrzebna.
      • kzet69 Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 17:36
        Polecam najbliższy gabinet psychiatryczny, bez skierowania i bez limitów z NFZ, lekarze naprawdę czasami potrafią pomóc, a medycyna na tyle posunęła się do przodu że nawet elektrowstrząsy nie będą prawdopodobnie konieczne...
      • igor_uk I o to chodzi,Elka. 17.04.14, 17:39
        Polacy,w wiekszosci,uwazaja,ze maja swiete prawwo wybrac sobie lepszego Pana.Ale o tym,zeeby byc niepodleglymi,a co za tym wolnymi,nie maja pojecia.Po prostu pojecie wolnosci dla nich zostalo sprowadzono do tego,zeby wybrac sobie ladniejsza klatke ,w ktorej beda mogli robic wszystko,co im tylko podoba sie.
        kiedy Pan zechce,to zawsze moze wyprowadzic na lancuszku na spacer.Naprzyklad do Iraku,lub Afganistanu.
        • kzet69 Re: I o to chodzi,Elka. 17.04.14, 17:41
          O to chodzi? Żeby osoba psychicznie chora nie leczyła się??? To już naruszenie prawa Igorku....
          • igor_uk kzet. 17.04.14, 17:43
            Prawda w oczy kole?
            • kzet69 Re: kzet. 17.04.14, 18:02
              Lekarza los osoby chorej psychiatrycznie i nie leczonej owszem - kole...
      • solaqua.333 Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 22:08
        niestety ,masz racje.
    • kzet69 Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 17:34
      Igor oprzytomnij!!!! Bandera nie ŻYJE od 55 lat, nie ma żadnych "banderowców" jest jedynie określenie jako wytwór czarnego PR Kremla.... hallo!!!! Bo zaginiesz w helowej mgle tak samo realnej jak banderowcy rządzący Ukrainą!!!
      • igor_uk Nie ma banderowcow? 17.04.14, 17:44

www.gazeta.ie/art/chcemy-powrotu-przemysla-do-ukrainy-mowia-banderowcy.html
        • kzet69 Re: Nie ma banderowcow? 17.04.14, 18:03
          Igor litości... czy polską politykę oceniamy przez pryzmat wypowiedzi Pawłowiczowej, Winnickiego czy Leppera???? Bądź poważny.
          • igor_uk Re: Nie ma banderowcow? 17.04.14, 18:15
            A gdzie logika w tym,co piszesz?
            • kzet69 Re: Nie ma banderowcow? 17.04.14, 18:43
              Logika??? To raczej u ciebie z nią na bakier, bo ani w Polsce ani na Ukrainie żadna ekstrema nie ma realnego wpływu na politykę....
              • igor_uk kzet,ty z jakiej piwwnice nadajesz? 17.04.14, 18:51
                Czy nie masz tam TV?
                Ekstrema przyjela wladze w Kijowie,a ty twierdzisz cos odwrotniego.
      • romrus Chyba bez sensu, Kret, ale jednak zapytam 17.04.14, 19:29
        kzet69 napisał:
        > Igor oprzytomnij!!!! Bandera nie ŻYJE od 55 lat, nie ma żadnych "banderowców" jest jedynie określenie jako wytwór czarnego PR Kremla.... hallo!!!!

Dobra, Bandera nie zyje, pomnikow mu wcale nie ma, reszta to wytwor czarnego PR Kremla.

Wyjasni mi wtedy kto to:

s7.pikabu.ru/images/previews_comm/2014-03_5/13957679488532.jpg
        nk.org.ua/upload/2c/20131207173219_4_http-img-fotki.yandex.ru-get-9797-62103761.13a-0-e372c-57ded37e-xxl.jpg
        nk.org.ua/upload/2b/20131205143602__3.jpg

www.youtube.com/watch?v=R7ZO73Zcr3A

Jesli uwazasz ze zdjecia i filmik robiono w Moskwie, mozesz nie odpowiadac.
      • wasilko Kzet, poznajesz gościa? 17.04.14, 20:15
        • wasilko Re: Kzet, poznajesz gościa? - link 17.04.14, 20:16
          www.konserwatyzm.pl/img/articles/Bandera%20na%20majdanie.jpg
      • romrus Dobra wiadomosc, Kret, banderowcow nie ma 17.04.14, 22:23
        kzet69 napisał:
        > Igor oprzytomnij!!!! Bandera nie ŻYJE od 55 lat, nie ma żadnych "banderowców" jest jedynie określenie jako wytwór czarnego PR Kremla.... hallo!!!!

Dzisejszy marsz nazistow w tradycyjnie zydowskiej Odessie.
        Dzieki, chlopacy, Odessie bedzie latwiej podjac odpowiednia decyzje.

www.youtube.com/watch?v=U-PwWl189yY
    • antyegzorcysta.unijny Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 17:35
      +igor.z-uk napisał(a): dlaczego Polacy popieraja banderowcow?
      --
      Banderowców popierają sługusy podżegaczy wojennych, w skrócie. Ludzie ich nie poieraja, a to z takich powodów:
      www.youtube.com/watch?v=B3iETraPn-w
      www.youtube.com/watch?v=u599qkjpPAQ
      Krwawa Niedziela na Wołyniu 11 Listopad 1943 r
      no i kosmonauta Mirosław Heramaszewski takze:
      www.youtube.com/watch?v=puyLtqR-V7I
      Podzegacze NWO wynajmują naukowców, polityków, prezydentów, generałów, zaciężną armię, harcowników telewizyjnych, radiowych i gazetowych do przygotowywania podboju świata, napadów i garbieży małych narodów, dla zaspokajania zachcianek ich niesfornego pupilka.
      www.deesillustration.com/artwork.asp?item=656&cat=satireSalut

• arkaf 50te podejscie 17.04.14, 17:37
      dzisiaj z rana postawilem ci w jednym z tematow pytanko
      "co rozumiesz mowiac wolnosc? odpowiedz prosze abstrachujac od aktualnosci"
      wciaz czekam na odpowiedz
      • igor_uk Re: 50te podejscie 17.04.14, 17:42
        Odpowiedz masz przed oczami,nie moja wina,ze nie mozesz zrozumiec tego,o czym nie masz pojecia.
        • arkaf niestety jestes niedoksztalconym agitatorem 17.04.14, 18:16
          mimo wszystko byloby przyjemniej, jakbys byl choc troche wyksztalcony
          • igor_uk I znow,arkaf. 17.04.14, 18:26
            Zapomniales sie,i piszesz,jak smagliczka.

p.s. Jak na razie,nie wykazales sie zadna wiedza,ale probujesz podskakiwac kolo stop czlowieka,ktory ciebie fascynuje.Bo widzisz li,arkaf,ciebie ciagnie do mnie,jak cme do swiatla.Ja to juz pisalem do smagliczki,ale moge to samo napisac i do ciebie :-)
      • antyegzorcysta.unijny Re: 50te podejscie 17.04.14, 17:46
        +arkaf napisał: ...odpowiedz prosze abstrachujac...
        --
        odpowiedź jest taka; ab strach ująć, albo abstra ch...e
        a winno być jak poniżej:
        sjp.pl/abstrahowa%E6
        • arkaf masz racje, mea culpa 17.04.14, 18:17

• johnny-kalesony Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 17:59
      > I banderowcy i Polacy nie maja pojecia o tym,czym jest wolnosc. Polacy przez wb
      > ardzo dlugi czas zyli pod panowaniem obcych panstw ,a banderowcy nie mieli nigd
      > y swojej panstwowosci.To wszystko poskutkowalo tym,ze pojecie wolnosci i u Pola
      > kow i u banderowcow zostalo zmutowano do poziomu,ze wolnosc,to miec mozliwosc w
      > ybrac sobie dobrego Pana.
      > Polacy, w ostatecznosci ,za takiego Pana wybrali sobie Stany .

1. Zastanawiam się, do jakiego stopnia absurdu zabrnie propaganda Kremlinów. Dlaczego? Otóż "banderowcy" zaczynają się powoli medialnie zużywać, jak sądzić można. Proponuję więc sięgnąć do Chmielnickiego! To chwyci!
      Albo jeszcze lepiej - do Adolfa Hitlera. Skoro byli "banderowcy" to dlaczego "hitlerowcy" być nie mogą.
      Przekaz mógłby być następujący: w Kijowie w tajnym laboratorium sklonowano Adolfa Hitlera i teraz przywrócony do życia fuhrer zbiera rzesze wiernych oddziałów, by pomaszerować na Donieck. Na DOniecku się nie skonczy. Dalej w planach jest lelija sprawiedliwości i demokracji, czyli Rosja.

2. Kwestie wolności, które tutaj poruszyłeś - we właściwy sobie groteskowy psosób - są godne co najmniej pracy doktorskiej. Zajmuje się tym tematem słynny rusycysta Andrzej De Lazari, który w swoich pracach porusza zagadnienie całkowicie odmiennego rozumienia podstawowych pojęć przez Rosjan i Polaków.
      Jednym z tych pojęć jest właśnie "wolność". Otóż - polska "wolność" jest zupełnie czym innym niż rosyjska "swoboda".
      Kiedy jeszcze pisałem na inosmi, jeden z Rosjan stwierdził: "Na zachodzie nie ma wolności. U nas mogę napić się piwa na ulicy, papierosa zapalić. Mogę iść pijany i zwymiotować przy krawężniku, rycząc po nocy. Na zachodzie za coś takiego zostałbym od razu aresztowany."
      To prawda - takiej wolności u nas nie ma i dla Rosjan nasz porządek może wydawać się nieco opresyjny.
      Z drugiej strony, mamy kompletne nierozumienie przez Rosjan (co w twojej wypowiedzi widać znakomiecie) zachodniego pojęcia sojuszu i współpracy. Widzisz, Igor, to jest tak: kiedy Lichtenstein albo Islandia mówią - Stany Zjednoczone słuchają ... Tak to właśnie u nas wygląda. Ty i twoi rodacy po prostu tego nie rozumiecie, bo uczestniczycie w polityce krajów łacińskich zaledwie od jakiś 200, może 250 lat. My w Polsce tkwimy w niej od około lat 1000. Rosjanie nie rozumieją pojęcia "sojuszu". Rzecz jasna - mają takie słowo, lecz (tutaj znowu odwołam się do De Lazariego) rozumienie tego słowa jest zupełnie inne od dekodowania go przez Europejczyków.
      Dla nas "sojusz" to współpraca równoprawnych jego uczestników. Głos Lichtensteinu albo Islandii znaczą w NATO tyle samo, co głos USA. W sojuszach z Rosją natomiast zawsze toczy się wewnęrzna walka o absolutny prymat jednego hegemona. Dlatego właśnie w Układzie Warszawskim nie było Chin, ponieważ podważałyby absolutną władzę w nim Rosji.
      Rosjanie - ciebie nie wykluczając - postrzegają nasze, polskie członkostwo w NATO właśnie na sposób własny, rosyjski. Jako grupę wasali pod panowaniem jednego suwerena.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • antyegzorcysta.unijny Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 18:30
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,15795833,Rozczarowujace_spotkanie_Rady_Bezpieczenstwa_ONZ_w,,,,832314.html
        Dekret rozpoczynający operację antyterrorystyczną na wschodzie Ukrainy został już podpisany przez tymczasowego prezydenta Ukrainy Ołeksandra Turczynowa. Jego treść jest tajna.
        pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%82eksandr_Turczynow-
        Komsomolec, ateista, Ołeksandr Turczynow został pobożnym baptystą po chrzcie w Jordanie, ale prawosławni mówią, że chrzest mu sie nie przyjął i powinien powtórzyć w riece Dnieprze albo w Mississippi River.
        - -
        Prześwięcić diabłów wodą radioaktywną, a zostaną oczyszczeni i nie dostąpią ognia piekielnego.
      • krzysiozboj Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 22:39
        Może aż tak różowo u nas nie jest o czym będzie świadczyła afera podsłuchowa i reakcja na nią, a w zasadzie brak reakcji na tak gruby skandal to raz a po drugie dzisiaj uzależnia się kraje ekonomią a nie armią ale w innej kwestii piszę często to samo - my i Rosjanie nieco inaczej rozumiemy pewne pojęcia, nieco inaczej podchodzimy do niektórych zjawisk, a jeszcze inaczej będzie to w takich krajach jak Szwecja czy Szwajcaria. Nie oceniam które lepsze bo nie o to chodzi, istotne tylko to że "inaczej".

Tu się tylko zgodzić mogę że to "inaczej" będzie tyczyło też kwestii wolności i sojuszy.

Taka ciekawostka, niedawno rozmawiałem z zaprzyjaźnionym Ukraińcem który ma też przyjaciół Rosjan i zwrócił mi uwagę na to że ze mną może swobodnie rozmawiać o Ukrainie, Polsce, o wzajemnych relacjach czy problemach obu państw, gdy natomiast z tymi Rosjanami wszedłby na temat Rosji i skrytykował za coś Rosję to z miejsca odbiorą to jako atak na siebie. Na to też zwracałem uwagę ileś razy na tym forum, krytyka Rosji jako państwa przez Rosjanina jest odbierana jako atak na jego osobę, coś co u nas raczej sporadycznie spotykane. Bez oceny czy to dobrze czy źle, tylko zwrócenie uwagi na "inną" reakcję na to samo, na inny odbiór tego samego.
    • oldmeryt igor, igor nie bój się słownika. 17.04.14, 18:29
      Pisze się dlaczego a nie dla czego.
      Jak dłużej posiedzisz na FK, to się spolszczysz.
    • igor_kiev Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 18:30
      www.odnoklassniki.ru/video/62574128256303-1
      No comment
      • igor_uk Moze inny link,tiozka? 17.04.14, 18:35
        Bo kto z Polakow ma konto w odnoklassnikach?
      • arkaf Podobnych idiotow w rosji macie 17.04.14, 18:38
        Niestety swiat od kretynow nie jest wolny
      • antyegzorcysta.unijny Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 18:40
        Podobnie podrzynali gardła jeńcom wojennym, żołnierzom Kadafiego w Libii, co zostało zapisane na
        obamaslibya.com
        ten zapis został wykasowany po zakończeniu podboju Libii, operacji Odysei. Szkoda, ze Putin nie obronił wtedy Libii, ani jej przyjaciele z Ukrainy.
        • igor_uk Putin dzis wspominal o Libii. 17.04.14, 18:50
          Wlasnie wydarzenia w Libii on uznal za moment,w ktorym dalsza wspolpraca z zachodem,ktory oszukuje na kazdym kroku,okazala sie bez sensu.
      • antyegzorcysta.unijny Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 19:01
        Zablokowany! Ale tutaj można znaleźć:
        pl.wikipedia.org/wiki/Odnoklassniki.ru
        Odnoklassniki = Nasza klasa
        ru.wikipedia.org/wiki/Nasza_KlasaSalut
    • krzysiozboj Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 19:20
      Igor, sporo miałeś wypite pisząc to? Szczególnie o Rosjanach znających pojęcie wolności? Opowiedz mi kiedy to było, za carów? Za komisarzy ludowych? Morze za sekretarzy partyjnych? Czy może w obecnym oligarchicznym systemie?

Prawda Igor jest odrobinę inna - spora część Polaków Rosję nienawidzi bardziej niż banderowców i zadziałała zasada "wróg mojego wroga moim przyjacielem".
      • igor_uk Krzysio,najwazniejszego ty nie wiesz. 17.04.14, 19:25
        Tym i wykazales sie .
        Nie moze byc czlowiek wolny,zyjac w panstwie,ktore nie jest wolne. Twoje pojecie o wolnosci,to zyc w klatce i robic w niej wszystko,co tobie podoba sie.Moje pojecie o wolnosci jest calkiem inne i my nigdy z toba nie dojdziemy w tym do porozumienia.Dlatego proponuje nie probowac przekonywac jeden drugiego do swojej racji.
        • krzysiozboj Re: Krzysio,najwazniejszego ty nie wiesz. 17.04.14, 20:19
          A może zakwestionujesz tą tezę? Bo śmiem twierdzić że poza rozważaniami o tym który z narodów zażył więcej wolności to zasadnicze pytanie jest "dlaczego Polacy wolą banderowców od Rosjan?" Ja twierdzę ze nie chodzi o poziom sympatii a poziom nienawiści do jednych i drugich, Ty do tego nie odnosisz się w żaden sposób

Prawda Igor jest odrobinę inna - spora część Polaków Rosję nienawidzi bardziej niż banderowców i zadziałała zasada "wróg mojego wroga moim przyjacielem".
          • igor_uk Re: Krzysio,najwazniejszego ty nie wiesz. 17.04.14, 20:28
            Nic podobnego,Krzysio. Zadzialala zasada,ze tak Pan twierdzi. Jakby Stany wstali po stronie Rosji,w walce o przywrocenie porzadku konstytucyjnego na Ukrainie,toby polskie wladzy i amigi proamerykanskie byliby po tej samej stronie,co i Rosja.

p.s. moze obrazilem ciebie,wrzucajac do jednego worka z ammigo proamerykanskim.Ty jestes inny i dlatego ciebie zabolalo,za to przepraszam.
      • romrus Krzysio, 17.04.14, 19:38
        krzysiozboj napisał:
        > Szczególnie o Rosjanach znających pojęcie wolności?

Dla Rosjan wolnosc w pierwszej kolejnosci oznacza brak obcych na ich terenach.

>Opowiedz mi kiedy to było, za carów? Za komisarzy ludowych? Morze za
        sekretarzy partyjnych? Czy może w obecnym oligarchicznym systemie?

Za carow nie zylem, o komisarach i sekretazach moje zdanie znasz, co do obecnego systemu to sie mylisz, albo przesadzasz.

• johnny-kalesony Re: Krzysio, 17.04.14, 19:48
          No proszę - czyli nawetwedług rosyjskiego rozumienia wolości myśmy na PRLu wolni nie byli.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • romrus Re: Krzysio, 17.04.14, 20:26
            johnny-kalesony napisał:
            > No proszę - czyli nawetwedług rosyjskiego rozumienia wolości myśmy na PRLu wolni nie byli.

Dziwi cie ze nie jestem p@dolnety, zeby napisac ze byliscie?
            • johnny-kalesony Re: Krzysio, 17.04.14, 20:30
              No widzisz - a teraz jesteśmy.
              I co w tym złego?

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
              • romrus Re: Krzysio, 17.04.14, 20:31
                johnny-kalesony napisał:
                > No widzisz - a teraz jesteśmy.
                > I co w tym złego?

Absolutnie nic.
              • elka-sulzer Re: trockista kalesonowy 17.04.14, 22:47
                johnny-kalesony napisał:

> No widzisz - a teraz jesteśmy.
                > I co w tym złego?
                >

Jestesmy?
                To znczy kto?
                Chyba nie o Polsce piszesz w tym momencie.
          • krzysiozboj Re: Krzysio, 17.04.14, 20:57
            Przywaliłeś akurat kulą w płot, romrus jako jeden z nielicznych Rosjan nie pisze tutaj o tym jak to byliśmy wolni po 1945. Też nie znajdziesz u niego tezy że Stalin w 1939 chronił nas przed Hitlerem.

Natomiast z tą wolnością dzisiaj u nas ja nieco bym polemizował, formalnie ją mamy, prawnie ciężko się do czegoś przyczepić ale ... to że moje dzieci i wnuki są zadłużone to ja jestem pewny, to że będą pod totalną inwigilacją (pod którą być może jestem i ja) jestem wręcz pewnym, to że mogą być dla własnego dobra zaczipowane mam spore obawy - oczywiście wszystko w ramach wolności i dbania o człowieka, dokładnie jak w Orwellu a chyba nawet jeszcze lepiej.
        • krzysiozboj Re: Krzysio, 17.04.14, 19:55
          romrus napisał:

> krzysiozboj napisał:
          > > Szczególnie o Rosjanach znających pojęcie wolności?
          >
          > Dla Rosjan wolnosc w pierwszej kolejnosci oznacza brak obcych na ich terenach.
          >
          Niekoniecznie jest to wolność jednostki ale zgoda, można tak podchodzić do państwa ale jeśli wrócę do wpisu tytułowego Igora to byłbyś tego pewny że Polacy krócej stanowili o swoim państwie niż Rosjanie? Bo tam ja widzę że my niejako w genach mamy niewolnictwo.

> >Opowiedz mi kiedy to było, za carów? Za komisarzy ludowych? Morze za
          > sekretarzy partyjnych? Czy może w obecnym oligarchicznym systemie?
          >
          >
          > Za carow nie zylem, o komisarach i sekretazach moje zdanie znasz, co do obecneg
          > o systemu to sie mylisz, albo przesadzasz.
          >

"I banderowcy i Polacy nie maja pojecia o tym,czym jest wolnosc. Polacy przez wbardzo dlugi czas zyli pod panowaniem obcych panstw ,a banderowcy nie mieli nigdy swojej panstwowosci.To wszystko poskutkowalo tym,ze pojecie wolnosci i u Polakow i u banderowcow zostalo zmutowano do poziomu,ze wolnosc,to miec mozliwosc wybrac sobie dobrego Pana."

A ja wrócę do tego do czego się odniosłem, śmiem twierdzić że jako Polacy o wiele dłużej stanowiliśmy o sobie niż Rosjanie, szczególnie jako jednostki bo te w Rosji carskiej czy w ZSRR były niczym. Zaryzykowałbym też że jako państwo mamy dłuższą historię i większe doświadczenia w stanowieniu o sobie. Nawet rozbiory w XVIII w czy sowiecko - hitlerowski pakt i wspólny najazd Hitlera ze Stalinem nie odebrał nam chęci do życia w wolnym kraju, podejmowaliśmy walkę o wolność. Dlatego powtórzę - Igor tu majaczy.

Nawet gdyby odnieść się do dzisiejszych czasów Ty jako obywatel Rosji raczej nie masz niczego więcej niż ja jako obywatel RP, więc nawet tutaj pierdzielenie Igora jakobym koniecznie potrzebował jakiegoś pana uznaję za majaki. Pana i władcę potrzebuje on, im mocniej trzymającego naród za ryj tym lepiej, tym pan mocniej chwalony.
          • romrus Re: Krzysio, 17.04.14, 20:23
            krzysiozboj napisał:
            > Dlatego powtórzę - Igor tu majaczy.

Napisalem, ze sie zgadzam z jego postem?

> Nawet gdyby odnieść się do dzisiejszych czasów Ty jako obywatel Rosji raczej nie masz niczego więcej niż ja jako obywatel RP

Mam. Mam mozliwosc olewac przepisy. Czasami. W granicach rozsadku:-)

>więc nawet tutaj pierdzielenie Igora jakobym koniecznie potrzebował jakiegoś pana uznaję za majaki.

Odpowiedzialem juz chyba.
            Ja raczej sie zgadzam z Toba - "wrog mojego wroga".
            Tyle ze moim zdaniem taka wspolpraca za zwyczaj daje tragyczny skutki.

> Pana i władcę potrzebuje on, im mocniej trzymającego naród za ryj tym lepiej, tym pan mocniej chwalony.

A to Ty juz zaczynasz przesadzac. To typowy stereotyp o Rosjanach-mazochistach.
            • krzysiozboj Re: Krzysio, 17.04.14, 20:34
              romrus napisał:

> krzysiozboj napisał:
              > > Dlatego powtórzę - Igor tu majaczy.
              >
              > Napisalem, ze sie zgadzam z jego postem?
              >
              >
              > > Nawet gdyby odnieść się do dzisiejszych czasów Ty jako obywatel Rosji rac
              > zej nie masz niczego więcej niż ja jako obywatel RP
              >
              > Mam. Mam mozliwosc olewac przepisy. Czasami. W granicach rozsadku:-)

To samo robią i Polacy z tym że Wy może macie ciut większe możliwości przy olewaniu przepisów, my pewnie natomiast nieco większe szansa na obronę przed państwem gdy dobiera się ono do jednostki. Dla mnie jeden czort.
              >
              > >więc nawet tutaj pierdzielenie Igora jakobym koniecznie potrzebował jakieg
              > oś pana uznaję za majaki.
              >
              > Odpowiedzialem juz chyba.
              > Ja raczej sie zgadzam z Toba - "wrog mojego wroga".
              > Tyle ze moim zdaniem taka wspolpraca za zwyczaj daje tragyczny skutki.

O tym ze jest to chore pisałem już wiele razy, że to zły fundament współpracy i się zemści, ileś razy już pisałem że w kwestii trudnej historii o wiele łatwiej idą rozmowy z Rosją niż z Ukrainą. Ale to nijak nie wynikało z tez Igora do których się odnosiłem, jego teza to niewolnictwo w genach i chęć szukania pana, ja zaś twierdzę że bardziej chęć odegrania się na odwiecznym wrogu za pomocą innego wroga z którego na potrzebę chwili zrobiono sojusznika (doskonale to widać po Kaczyńskim). I tu obaj mamy podobne zdanie - to chore i w dłuższym czasie przyniesie złe owoce.

• kzet69 Re: Krzysio, 17.04.14, 19:59
          romrus napisał:
          "> Dla Rosjan wolnosc w pierwszej kolejnosci oznacza brak obcych na ich terenach."

To nie wolność tylko izolacjonizm i ksenofobia...
          • romrus Re: Krzysio, 17.04.14, 20:30
            kzet69 napisał:
            > To nie wolność tylko izolacjonizm i ksenofobia...

W kraju gdzie mieszka 140 narodowosci, w zwiazku z czym co naimniej polowa rodzin jest w tym czy innym stopniu mieszana, ksenofobia nie ma racji bytu.

Izolacjonizm - to brak kontaktow dobrowolnych, a nie brak intruziow w twoim domu.
            • igor_uk Romrus,kzet ciebie zle zrozumial. 17.04.14, 21:02
              Ty napisales,ze "Dla Rosjan wolnosc w pierwszej kolejnosci oznacza brak obcych na ich terenach. ".Ty na pewno miales na mysli obce wojska,ale kzet to przyjal,jako w ogole obcych.
        • krzysiozboj Re: Krzysio, 17.04.14, 20:11
          Odpowiem Tobie jeszcze inaczej - mój pradziadek zwalczał zaborcę austriackiego, ojciec angażował się w ruch solidarnościowe za komuny, ja dzisiaj mam uczulenie na to co robi USA a Igor będzie mi opowiadał jak to my Polacy uwielbiamy mieć jakiegoś pana. To zabolało bo z definicji traktuje Polaków jako rasę gorszą, skazaną na zdominowanie, szukającą jakiegoś pana który ją spacyfikuje i się nią zaopiekuje. I dlatego odpisałem ostro - chce szukać narodu który musi mieć jakiegoś pana nich wpierw poszuka odrobinę bliżej.

Podobny błąd jest często robiony przy Orbanie przez zachodnich "analityków" czy speców od propagandy, przypisuje się mu pro-rosyjskość i chęć uległości wobec jakiegoś pana. A facet jak mało kto nienawidzi ZSRR i komunistów jak spora część Węgrów a przez to i w sporej części Rosji, są natomiast narodem cholernie dumnym, upartym, wojowniczym i kochającym wolność, będą grali UE na nosie ile wejdzie (bo teraz po części UE postrzegają jak byt chcący ich zdominować) a Rosja na Węgrzech i tak nie będzie miała nic do powiedzenia, tylko interesy będzie robiła i to te które będą na rękę Węgrom.
          • igor_uk I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 20:24
            Nie zwrociles uwage na to: "nie pisze o wszystkich Polakach".
            Oczywiecie,ze w Polsce byli i sa nadal sporo ludzi,ktore wiedza czym jest wolnosc i ty rowniez do nich zaliczasz sie.Ale to nie ty decydujesz o polsskiej polityce,malo tego,to nawet nie polskie wladzy o niej decyduja,a tylko nowy Pan,z ktorego tak zadowolony jest amigo proamerykanski.I temu nie mozesz zaprzeczyc.
            • krzysiozboj Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 20:48
              Igor powtórzę jeszcze raz - sympatia do banderowców nie wynika z tego co zasugerowałeś ale ze szczerej nienawiści do Rosji której ja akurat nie pochwalam. Kwestie światopoglądowe to jedno (niech PA ma swoje, ja mam swoje) ale ocena sytuacji to coś innego. Zobacz kto dzisiaj najmocniej u nas podskakuje przy banderowcach, aby nie Kaczyński? A poszperaj sobie nieco wstecz co Kaczyński o banderowcach mówił przed katastrofa smoleńską i przed rewoltami na Ukrainie, też pałał do nich miłością? Kaczyńskiemu przypiszesz może chęć uległości wobec jakiegoś pana? Przecież to facet mający wręcz alergię na UE a do USA pałający miłością wyłącznie wtedy gdy widzi szansę na to by USA dokuczyła Rosji. Wstawiłem Ci tutaj Kaczyńskiego bo on jaskrawo pokazuje to o czym Tobie piszę a bynajmniej nie jest jedyny w takim podejściu.

Moje podejście do wschodu jest bardzo zbieżne np z Isakowiczem, dla niego komunizm i tamten system to system jednoznacznie zbrodniczy, zniewalający jednostkę i nie szanujący człowieka, niszczący go i jego wolność. Ale to bynajmniej nie powód by przemilczeć historię i Wołyń. Człowiek ten też nie pała nienawiścią, chce jedynie prawdy dla tego co było, równie nieustępliwie traktuje zbrodnie komunistyczne jak i te banderowskie.
              • igor_uk Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 20:59
                Krzysio,ja w ogole nie pisze o sympatiach ,ktore Polacy czuja do banderowcow,ja tylko pisze o wsparciu,ktore banderowcam udzielaja Polacy. Wiem,ze chodzi o dokopanie ruskim,ale nie mniej wazno i to,ze banderowcy za nowego pana wybrali sobie Stany,nie Europe,bo dla nich Europa jest nie mniejszym zlem,niz Rosja. Ty wszystko uprosciles,sprowadzajac wszystko do kwestii -wrog mojego wroga,jest moim sojusznikiem.Jakby bandrowcy deklarowali sie i anyrosyjsko i antyamerykansko,toby w Polsce poparcia nie mieli.
                • krzysiozboj Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 21:13
                  Ja wrócę do Twojego pierwszego wpisu o tym jak to Polacy i banderowcy lubią mieć mieć pana i nie znają pojęcia wolności, że to niby stąd wynika poparcie Polaków dla banderowców. I tu twierdzę że zrobiłeś idiotyczną tezę, tu też powtórzę po raz któryś, zadziałała zasada "wróg mojego wroga moim przyjacielem", Polacy wcale miłością do Ukrainy i Ukraińców nie pałają, ot Rosję (niekoniecznie Rosjan) nienawidzą mocniej i w sytuacji sporu między tymi dwoma doszła jeszcze jedna nasza cecha - wyrywność, tu moim zdaniem głupia.

Banderowcy zachowują się bardzo podobnie jak Polacy, oni też nas szczerze nienawidzą ale dzisiaj bardziej Rosję, ot chwilowo sojusz z Polską przeciw Rosji jest im na rękę to antypolskie zachowania/gesty/symbole są wytłumione ale ja doskonale sobie zdaję sprawę że one wrócą. Że jeśliby Rosja została pogoniona z Ukrainy to niejeden i nie dwa autobusy z Polakami odśpiewałyby na Ukrainie "Chwała Ukrainie, chwała bohaterom". Gdyby nie zaangażowanie Polski w Ukrainę to symbolika banderowska byłaby na każdym kroku, na każdej ulicy bo ona też uderza w Rosję. Ta symbolika wróci bardzo szybko gdy tylko Polska przestanie być potrzebna.

Dla mnie to chore, ja z tym się nie utożsamiam, tylko to widzę.
                  • igor_uk Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 21:16
                    I bardzo dobrze,ze powrociles do postu,otwierajacego watek.
                    Przeciez tam jest aktywny link,czy otworzyles go?
                    • krzysiozboj Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 21:25
                      Teraz ale i w tamtym wątku też bardzo ryzykowną tezę stawiasz. Jeśli stacjonowanie obcych wojsk na terenie jakiegoś narodu/kraju z definicji jest okupacją to Rosja też za niezłego okupanta robi obecnie. Całego tematu nie czytałem, zwyczajnie mi się nie chce, z kilku wpisów wywnioskowałem że stawiasz na równi np dzisiejsze stacjonowanie wojsk USA w Japonii z tymi radzieckimi u nas po 45, dla mnie taka teza to brak chęci do polemiki.

Napisałbym też inaczej - stacjonowanie obcych wojsk nie musi oznaczać okupacji a brak obcych wojsk wolności, dzisiaj są nieco inne narzędzie do tego.
                      • igor_uk Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 21:31
                        Krzysio,wojska amerykanskie pelnia role od wielu lat,jako role wojsk okupacyjnych.Oni niby daja poczucie bezpieczenstwa europejskim narodam,ale nie pozwolaja im prowadzic wlasnej polityki. Status wojsk amerykanskich w Japonii w ogole jest bardzo dziwny,najpierw to byli wojska okupacyjne,pozniej z Japonii byl zrobiony niezatapialny lotniskowiec,a dzis co? Bronia przed Chinami?Wszedzie,gdzie sa amerykanskie wojska,stwarza sie poczucie zagrozenia,a i ich obecnosc staje sie "niezbedna".To element polityki Stanow.
                        Mniej wiecej taka sama role mieli wojska radzieckie w Europie wschodniej.
                        • krzysiozboj Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 21:45
                          Igor, naprawdę błaznujesz moim zdaniem jeśli stawiasz na równi obecne wojska USA w Japonii z radzieckimi u nas po 45. Że obywatele Japonii i ich rzad jest w takim samym stopniu podległy dzisiaj USA jak my kiedyś ZSRR.

A co napisałbyś o obecności Rosji w Syrii? Rosja też Syrię okupuje? Tam też rosyjskie wojska są znienawidzone i syryjski rząd chętnie by je pogonił ale nie może?
                          • igor_uk Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 21:49
                            Krzysio,przeciez wojska amerykanskie w Japonii pelnili role okupacyjna,a dowodca tych wojsk faktycznie rzadzil Japonia,czy ty tego nie wiesz?
                            • krzysiozboj Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 21:52
                              Mam inne zdanie w tym temacie, znaczy w sprawie Japonii.

Nie odniosłeś się nijak do okupowania Syrii przez Rosję, dlaczego? Czyż rosyjskie wojska nie stacjonują w Syrii? Wpakowałeś to do jednego worka przed chwilką, stacjonowanie obcych wojsk to okupacja i już, broń tezy o okupacji.
                              • igor_uk Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 21:57
                                O Japonii:
                                ussus.wordpress.com/2012/08/27/japonia-satelita-amerykanskiego-imperium/
                                Co do Syrii.
                                tam wojska rosyjskie nie stacjonuja,jest tylko zaopatrzeniowa baza rosyjskiej marynarki wojennej .To jest calkiem inna jakosc .Podobne bazy sa niezbedne dla tego,zeby marynarki duzych panstw mogli prowadzic polityke na globalna skale i porownywac takie bazy z obecnoscia wojsk ladowych ,ja by na twoim miejscu nie robil.
                                • krzysiozboj Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 22:11
                                  Igor, nie róbmy jaj, na terenie Syrii są rosyjscy żołnierze i rosyjski sprzęt wojskowy pod kontrolą Rosji czy nie? Jeśli twierdzisz że w Syrii nie ma żadnych rosyjskich żołnierzy i sprzętu rosyjskiego to uważam że robisz sobie jaja ze mnie.
                                  A jeśli są to zacytuję Ciebie.
                                  Obce wojska na terenie jakiegos panstwa,to brak suwerennosci tego panstwa.
                                  • igor_uk Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 22:31
                                    Szkoda slow,Krzysio.Twoja wiedz o tym jest tak samo zenujaca,jak i o roli wojsk amerykanskich w Japonii.
                                    Z Japonia ciebie podszkolilem,teraz czas na Syrie:-)

• krzysiozboj Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 22:44
                                      No dobra, nie ma Rosji (w sensie rosyjskich wojsk) w Syrii, na Krymie też nie było, nie ma też w kilku innych byłych republikach ZSRR. Ja mam żenującą wiedzę a Rosja jest wręcz kryształowym wzorcem w kwestiach wolności zarówno narodów jak i pojedynczych obywateli. Dalsze żarty zostawmy sobie na inną okazję.
                                      • igor_uk Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 22:50
                                        na Krymie oficjalnie rosyjskie wojska stacjonowali.Zgodnie z umowa,ich tam moglo byc 25 000.
                                        Rosyjaka baza wojskowa istnieje w Kirgizji,Tadzykistanie,Armenii .Zadne z tych panstw nie jest zdolne do samozielnego istnienia. I czemu ma sluzyc twoje obrazanie sie?
                • krzysiozboj Re: I znow,krzysio nie czytaz uwaznie. 17.04.14, 21:39
                  igor_uk napisał:

> Krzysio,ja w ogole nie pisze o sympatiach ,ktore Polacy czuja do banderowcow,ja
                  > tylko pisze o wsparciu,ktore banderowcam udzielaja Polacy...

Gdybyś poszperał w historii to podobnych zachowań znajdziesz od groma, gdzie niekoniecznie bliskie sobie narody dogadują się by wspólnie stawić czoła innemu, zjawisko stare i bardzo naturalne. Dla mnie też zrozumiałe choć cholernie daleki jestem od tego by wszystko usprawiedliwiać i na wszystko przymykać oczy. Jako Polak napisałbym że więcej zrozumienia miałbym dzisiaj dla Słowaków okupujących nas z Hitlerem (bo nie zapisali się krwawo a w tym sojuszu mieli swój interes) niż dla Kurasia/Ognia walczącego po 45 z UB. I ja dzisiaj chętnie poparłbym dążenie Ukrainy do wolności, do uniezależnienia jej od Rosji ale ... nie tą drogą, nie takimi metodami i nie pod tą symboliką bo to nie droga do wolności ale do szowinistycznego tworu nienawidzącego wszystko co nie banderowskie.
      • tornson Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 20:08
        krzysiozboj napisał:

> Igor, sporo miałeś wypite pisząc to? Szczególnie o Rosjanach znających pojęcie
        > wolności? Opowiedz mi kiedy to było, za carów? Za komisarzy ludowych? Morze za
        > sekretarzy partyjnych? Czy może w obecnym oligarchicznym systemie?
        A kiedy Polacy poznali smak wolności? Za feudalnego zamordyzmu IRP, za zaborów, za sanacyjnego reżimu, za PRLu, czy może w obecnym neoliberalnym antyspołecznym kapitaliźmie? Najwięcej tej wolności było za PRLu, kiedy człowiek nie był niewolnikiem w miejscu pracy i miał prawo do bezpłatnej opieki medycznej czy edukacji.
        A Rosjanie mieli więcej swobód niż Polacy, chłopi mieli tam więcej praw, to car dał polskim chłopom wolność. Rosjanie też prędzej niż Polacy otrzymali bezpłatną edukację i opiekę medyczną.
        • krzysiozboj Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 20:15
          Już odpisywałem na podobne bajeczki - gdyby nie towarzysz Stalin to w mojej wsi nie byłoby elektryczności, to Towarzysz Stalin zadbał o to by kaganek cywilizacji dotarł pod stzrechy w rejonach gdzie mieszkam.

To tak odnośnie tego jak to car dobrze robił polskim chłopom, mam dowody na to że towarzysz Stalin też robił dobrze polskim chłopom.
          • wasilko Polscy chłopi dzisiaj 17.04.14, 20:47
            bi.gazeta.pl/im/3/7824/z7824093Q.jpg
            • krzysiozboj Re: Polscy chłopi dzisiaj 17.04.14, 20:51
              Jaja porobić sobie można, dlaczego nie, dowcip przy tym jpg polega na tym że statystycznie byłby to obrazek raczej bliski rosyjskiej wsi a dość daleki dzisiejszej polskiej.
        • johnny-kalesony Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 20:34
          > Rosjanie też prędzej niż Polacy otrzymali bezpłatną edukację i opiekę medyczną.

Masz na myśli klęskę głodu i masowe egzekucje?

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
    • wiarusik a dlaczego rusace popierają nazistów? 17.04.14, 19:20
      ha ha, ty chyba tu robisz za forumowego klauna :)
    • borrka Znowu dajecie sie prowokowac staremu sowkowi... 17.04.14, 20:11
      Ktory od 25 BOI SIE NAWET POJECHAC do swojej wspanialej Raszki:)))

Nie wiem, co ma na sumieniu, ale przez cwierc wieku przedawnia sie wiekszosc wykroczen.
      Wiem natomiast, ze wspolczesnej Rosji zupelnie nie zna z autopsji - rzeczywiscie tam nie byl, bo mu strach.

Rezydent fsb obiecal mu "ulaskawienie", ale taki glupi, zeby wierzyc, to on nie jest.
      Odrazajaca postac, znana z historii ochrany, czy kgb.
      • wasilko Może o sobie coś napiszesz? 17.04.14, 20:20
        Skąd nawiałeś, z jakiego powodu, dlaczego urzekła Cię wyjątkowo odrażająca odmiana nazizmu czyli banderyzm?
      • igor_uk Biedny synek ukrainskiej kucharki. 17.04.14, 21:21
        Nie ma biedaku pomyslu,dla tego od lat pisze to samo.
        W sumie jest tepy,jak walonek.
    • igor_uk Zeby nie otwierac nowego watku. 17.04.14, 21:37
      Dzis Prezydent Armenii oglosil uroczyscie,ze 29 kwietnia biezacego roku ,Armenia podpisze umowe przystapienia do Unii Celnej.
    • humbak Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 21:41
      Mylisz się Igor. Właśnie w tym rzecz, że wiemy na czym polega wolność, nie przeszkadza nam obecność hamerykanskych wojsk. Zagrożenie dla wolności Polaków płynie z zupełnie innego źródła (nie, nie mam na myśli Putina).
      Banderowców jako takich zaś nie popieramy. Popieramy opozycję prozachodnią. Są wśród nich banderowcy, wiem(y). W obecnych okolicznościach należy w mojej ocenie uznać ich za mniejsze zło, dając jednocześnie do zrozumienia, że nie są oni dla nas porządanymi partnerami.
      Co do celów walki wschodnich Ukraińców, to proszę nie udawaj naiwnego. Za inteligentny z Ciebie facet, byś wierzył w takie bzdety. Oni po prostu uważają majdanowców za wrogów. Jedni poddali się propagandzie robiącej z nich faszystów, inni chcą aby Ukraina była blisko z Rosją, nie z UE, inni źle oceniają sposób przejęcia władzy.... większośc pewnie ma to w tyłkach i siedzi w domu, czekając na zakończenie niepokojów.
      • igor_uk Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 21:52
        Humbak,pratycznie wszystko,co napisales,pisze i ja.W czym widzisz problem?
        Zapomniales tylko o jednym "drobiazgu",a mianowicie o roli zachodnich sluzb specjalnych w wydarzeniach na majdanie.
        • humbak Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 21:56
          Nie zapomniałem. Po prostu o nich nie napisałem. Niezależnie od tego, jak duży był udział Zachodu w przewrocie majdanowym, kierunek UE jest dla Ukrainy korzystniejszy. Czy obywatele ze wschodnich rejonów to widzą, czy nie. W Polsce wielu było przeciw wejściu do UE. Nadal tacy są, choć jest ich sporo mniej.
          Zresztą, z tego co kojarzę nie ma wiarygodnych dowodów na obecność zachodnich służb specjalnych na Majdanie... choć prawie na pewno tam były.
          • igor_uk Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 22:06
            Widziszli,himbak,ja bylem i jestem nadal goracym zwolennikiem przystapienia Ukrainy do Unii Europejskiej .Zdziwiles sie?
            Ale o tym pisalem duzo wczesniej,kiedy jeszcze wierzylem w to,ze tak moze stac sie.Ale z czasem zrozumialem,ze perspektywa pelnego czlonkowstwa Ukrainy w EU jest nierealna i tego nikt Ukrainie nawet nie obiecuje.Zreszta w tej sytuacji,kiedy EU przezywa bardzo powazny kryzys,a takie Panstwa,jak Bulgaria,cy Rumunia,po 7 latach w EU cofneli sie w rozwoju (he,he),to jedyne realne wyjscie dla Ukrainy,widze w zacisnieniu wspolpracy z Rosja ,bo tylko to daje perspektywe Ukrainie nadrobic 23 lata siedzenia na dwoch krzeselkach jednoczesnie. EU nie ma nic realnego do zaoferowania Ukrainie,jakby tak bylo,toby Janukowicz w listopadzie podpisal umowe stowarzyszeniowa,a my nie mieliby o czym dyskutowac :-)
            • humbak Re: Dla czego Polace popieraja banderowcow? 17.04.14, 22:14
              Unia powoli z Kryzysu już wychodzi. Jeszcze nieco to potrwa, ale to akurat Ukrainie wcale by nie zaszkodziło. Członkostwo w UE to pieśń dalekiej przyszłości i jeśli sądziłeś że jest inaczej, to albo nie rozumiesz tematu, albo jesteś naiwny. Tu nawet nie chodzi o kwestie ekonomiczne, bo przecież niejeden świeży członek UE jest krajem dalekim od niej gospodarczo, a i my wchodząc do niej byliśmy niewiele bogatsi niż Ukraina teraz. Chodzi o standarty, które na Ukrainie są fatalne. Oni muszą najpierw nad sobą popracować. Ale nawet osłabiona UE to dla nich większa szansa niż Rosja. To większe szanse w rozmowach z międzynarodowymi instytucjami finansowymi. To ogromny rynek wewnętrzny, mogący dać ich gospodarce i finansom publicznym oddech. Rosja wiele dać nie może. Tani gaz, ropa... wsparcie w projektach nuklearnych, współpraca przemysłowa i woskowa. To nie ta skala. Poza tym współpraca z Rosją zakonserwuje jej patologie, a to one są obecnie największym problemem Ukrainy.

PS
              To he,he jest nie na miejscu i w złym smaku.
              • igor_uk humbak. 17.04.14, 22:33
                proponuje pozostac sie w pieknej niezgodzie.
                • humbak Re: humbak. 17.04.14, 22:38
                  Wedle życzenia.
          • ubiquitousghost88 A po co tam pod nóż służby specjalne było wysyłać? 17.04.14, 22:15
            Co, oni idioci?
            W Polsce to robili, Żirinowskiego zapytajcie.
            A kto to robił?
            Ci sami specjaliści, którzy na Węgrzech odpowiedio wyselekcjonowanym Serbom bakcyla "demokracji" zaszczepiali.
            Rozpytajcie się w Budapeszcie, Hotel Gelert, Hotel Hilton... najbardziej luksusowe hotele budapesztańskie.
            Wypadałoby, wg tej samej logiki, sprawdzić listę gości np. warszawskiego Mariott'u.
            Terrorysta nieumotywowany i nie zindoktrynowany to dupa, a nie terrorysta...

• solaqua.333 cos w tym jest, ale mysle, ze wiekszosc Polakow 17.04.14, 22:07
      nie popiera banderowcow, popierają ich tylko agenci globmafii dla geszeftów oraz durne paroby, bardzo podatne na wszelka propagandę. Ale ich jest jednak mniejszość w naszych czasach.
      • igor_uk Jakby ja chcialem, 17.04.14, 22:10
        zeby Ty,solaqua.333 ,miales racje.
        • solaqua.333 Re: Jakby ja chcialem, 17.04.14, 22:52
          Igor, poczytaj wypowiedzi Polakow nawet w GW pod artykułami, które opisują np. "dyplomatyczne osiagniecia" Sikorskiego, a zorientujesz się, ze większość, może 90% jest przeciw oficjalnej globmafijnej propagandzie i zdaje sobie sprawe z tego, ze Ukrainie globmafie szykują i drugą Jugoslawię. Oni popierają Rosje, bo w niej widza szansę na własne wyzwolenie z kajdan globmafii. Tak samo mysla Amerykanie, którzy tez masowo popierają Rosje i Putina, bo widza zbrodnie przeciw ludzkości popełniane przez globalne mafie.
      • ubiquitousghost88 Za przeciętnego Polaka myśli proboszcz... 17.04.14, 22:27
        ...rozkrzyżowany między dwoma "łotrami": ruskiem i banderowcem.
        Szwabu przebaczył i poprosił o przebaczenie.
        On może zmartwychwstanie - ale dopiero na trupie Polaka...
    • igor_uk Korwin-Mikke banderowcow nie popiera. 17.04.14, 23:11
      www.sfora.pl/polska/Unia-prze-do-wojny-bo-grozi-nam-bankructwo-a66818
      • humbak Re: Korwin-Mikke banderowcow nie popiera. 17.04.14, 23:14
        Proponuję jego opinią się nie podpierać.
        • igor_uk A czemu? 17.04.14, 23:25
          czyzby on byl mniej Polakiem,niz Ty,humbak?
          Ja znam tego czlowieka z imienia i nazwiska,malo tego,w swoim czasie,w trakcie kompanii wyborczej w Polsce,wymienilem sie z nim pare zdanaiami,kiedy bylem na jego spotkaniu przedwyborczym w miasteczku,w ktorym mieszkalem.A Ty,humbak,jestes tylko anonimowym forumowiczem,kryjacy za nic nie znaczacym nickiem
          • humbak Re: A czemu? 17.04.14, 23:43
            Tylko radzę. Zrobisz jak uważasz. Podam jeszcze powody:
            -poparcie dla jego polgądów jako całości jest (niezależnie od ich słuszności) bardzo małe,
            -zawsze był znany głównie z kontrowersyjnych poglądów (dość radyklany konserwatywny liberał, antykomunista, do tego męski szowinista do potęgi),
            -osobiście uważam- to już subiektywna opinia osoby która kiedyś go ceniła- że ostatnimi czasy zaczyna "odpływać" i to abstrahując od tej konkretnie opinii.
            • igor_uk Re: A czemu? 17.04.14, 23:46
              Nie podales zadnego argumentu,ktory by ja uwazalem za warty tego,zeby zdanie Korwin-Mikke mialo dla mnie mniejsza wartosc,niz Twoje.

p.s. Kaczynski w Polsce ma bardzo duze poparci,ale mnie to nie przekonuje do tego,zeby ja popieralem jego poglady.
              • humbak Re: A czemu? 17.04.14, 23:54
                Źle się zrozumieliśmy. Nie twierdzę, że powinieneś uznać opinię Korwina za błędną. Chodzi mi jedynie o to, że przytaczanie jego opinii raczej nikogo nie przekona. Jeśli podrzuciłeś ją dlatego, że Ci się spodobała po prostu, moja uwaga jest nieważna. Po prostu sądziłem, że traktujesz jego zdanie jako argument w dyskusji.
                • igor_uk Re: A czemu? 17.04.14, 23:58
                  Ja tylko wkleilem opinie Polaka,ktora roznie sie od tej,ktora wbija sie do glowy motlochu.
        • pijatyka Re: "Unia prze do wojny" 25.04.14, 13:26
          Jasne - Unia, która trzesię dupą przed każdym bardziej zdecydowanym działaniem (choćby tylko w sferze polityczno-gospodarczej) nagle przemieniła się w oszalałą soldateskę LOL

Korwin to czubek, bożyszcze pryszczatych gimnazjalistóiw; teraz, jak się okazuje, także głupkowatych kacapów ;->
      • solaqua.333 Re: Korwin-Mikke banderowcow nie popiera. 18.04.14, 00:00
        bo to niezależnie myslący człowiek.
        • igor_uk Re: Korwin-Mikke banderowcow nie popiera. 18.04.14, 00:26
          Ale przy osobistym kontakcie pozostawia po sobie niemile wspomnienia.lepiej go czytac,niz sluchac :-)
          • solaqua.333 Re: Korwin-Mikke banderowcow nie popiera. 18.04.14, 00:33
            możliwie, nie znam go osobiście, ale na pewno on myśli niezależnie.
            • igor_uk Re: Korwin-Mikke banderowcow nie popiera. 18.04.14, 00:52
              On ma bardzo oryginalny sposob myslenia i jest oczywistym,ze jest nezalne nie tylko od innych,ale i od poprawnosci politycznej,a to jest wartoscia sama w sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka