Dodaj do ulubionych

Donbas - Mroczne zastępy sięgają po broń

09.05.14, 22:22
Strzelanina w Aleksiejewce czyli biznes po ukraińsku [+FOTO]

W sytuacji ogólnej destabilizacji na Ukrainie dochodzi do aktów przemocy nie tylko o politycznym podłożu.
W Alieksiejewce w obowodzie rówieńskim doszło do walki i strzelaniny w wyniku której poważnie rannych zostało pięć osób. Do wsi przybyło ciężarówkami około 100 osobników z czego część była uzbrojona. Przybysze oświadczyli, że przejmują kontrolę nad miejscowym punktem wdobycia bursztynu. Ponieważ jego sprzedaż jest głównym źródłem utrzymania mieszkańców doszło do desperackiej obrony. W walce rannych została pięć osób - trzy doznały ran postrzałowych, dwie ciętych. Mieszkańcom udało się zmusić napastników do odwrotu. Ci zaś wycofali się do miejsca swojego waterunku w Starszewie, które należy do byłego szefa rówieńskiej administracji obowodowej.

Mieszkańcom udało się zatrzymać 10 napastników i kilka samochodów. Bandycie pochodzili z obwodów żytomierskiego i kijowksiego. W samochodach znajdowała się duża ilość broni, oraz, co ciekawe, zarówno falgi rosyjskei jak i symbolika nacjonalistycznego Prawego Sektora. Lider napastników przedstawiał się jako deputowany ukraińskiej Rady Najwyższej Wołodymyr Prodibus i takie wizytówki znaleziono też w samochodach. Obecnie zatrzymani anspatnicy są przesłuchiwani na miejscowym posterunku milicji. Mieszkańćy otoczyli go zwartym kręgiem.

news.liga.net/kresy.pl

Radzę wszystkim brać pod uwagę powyższe doniesienie, oceniając informacje z Ukrainy
Obserwuj wątek
    • walter622 Donbas ??? 09.05.14, 23:33

A co ma Donbas wspólnego z tą strzelaniną w Aleksiejewce?
      Alieksiejewka jest na Rowieńszczyżnie, natomiast Prodibus jest oligarchą z Winnicy.
      Takich numerów jak w Aleksiejewce jest obecnie na Ukrainie od groma - codziennie dochodzi do uwłaszczania się na cudzym majątku nowych bonzów - chociażby
      sławny sztulm na gorzelnię Nemiroff.
    • solaqua.333 banderowcy zamienili sie w war lordow 09.05.14, 23:40
      Ukraina stacza sie w otchlan strasznej bratobojczej wojny, a globmafie zacieraja rece bo na tym krwawym geszefcie zarobia miliardy. Niedlugo Ukraina stanie sie jak niektore panstwa afrykanskie.
      • krzysiozboj Re: banderowcy zamienili sie w war lordow 09.05.14, 23:55
        Ja to piszę od samego początku zadymy na Ukrainie, od zaczątków majdanu - Ukrainę podpalono z dwóch stron w myśl zasady "nie mogę mieć jej ja to nie będziesz miał i Ty". Naprawdę szczerze mi żal Ukraińców, tych normalnych którzy chcą pracować i żyć, zarówno tych proeuropejskich z zachodu (jeden z nich uczy mi dzieciaków gry w szachy) jak i tych ze wschodu związanych z Rosją. Ludzie tam oberwą bardzo mocno, raz biedą a dwa rozbojami, zrobi się z niej taką "Somalię bis" a zarobić na tej zadymie niektórzy zarobią i to sporo, najwięcej koncerny zbrojeniowe które będę dozbrajały nie tylko Ukrainę ale chyba i całą Europę środkowowschodnią.

Najlepiej na tym wszystkim wyszedł chyba Krym, będą traktowani jak swoi, jak powrót do macierzy (choć historycznie nie takie to jednoznaczne) i tam będzie spokój, a reszta jak w codziennych newsach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka