Dodaj do ulubionych

Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką?!

IP: *.UNI-MUENSTER.DE 22.08.04, 14:56
Polscy naukowcy odkryli, że Maria, uważana za Królową Polski, i znana też jako
Matka Boska, była żydówką. Było już wcześniej wiadomo, że Maria pochodziła z
Nazaret w Palestynie, regionie w tamtych czasach przede wszystkim
zamieszkiwanym przez żydów. ale teraz naukowcy już nie mają wątpliwośco, że
Maria była żydówką. Naukowcy stwierdzili że według Ewangelium św. Łukasza
Maryja była krewną Elżbiety (Łukasz 1.36), która pochodziła od Aarona, który
był bratem Mojżesza (Łukasz 1.5). oprócz tego Maria wyszła za mąż za Józefa,
który pochodził od Dawida (Mateusz 1.1-1.17), a wiadomo, że żydzi się tylko
między sobą żenili.
Ojciec Rydzyk, po otrzymaniu tej wiadomości, powiedział, że nie chce
przynależności do religii, w której żydówka gra taką prominentną rolę. Dlatego
od dzisiaj przechodzi do Islamu i jego radiostacja zmienia nazwę na Radio
Mohammed. Ojciec Rydzyk poprosił żeby nie nazywano go więcej ojcem, tylko
ajatollah.
Całkiem inaczej zareagował Nasz Dziennik. W nim możemy przeczytać: "To
propaganda żydowska. Według naszych informacji, które jak zwykle dostaliśmy z
wiarygodnych źródeł, Matka Boska była Polką, a jej rodzice nazywali się
Mieszko i Małgorzata."
Jest też już reakcja watykanu. Jan Paweł II. powiedział, że rozmawiał na ten
temat z Bogiem i ten mu powiedział, że to nie gra roli, czy Maria była żydówką
czy też nie. Ludzie powinni kochać swoich bliźnich, niezależnie od ich rasy,
narodowości i religii. Papież podkreślił, że przykazanie to nie dotyczy gejów,
lezbijek i ludzi, którzy używają środki antykoncepcyjne.
Obserwuj wątek
    • kropekuk Czolem! Niemniej adresaci beda omijac twoj post 22.08.04, 16:04
      jak zaraze - nie sa w stanie podjac merytorycznej dyskusji z ludzmi
      wyksztalconymi: wczoraj nawet na shanti sie zawiodlem... Pasuja cie za to na
      Zyda lub "folksdojcza".
      PS: musze pojechac do sklepu (jasne - otwarte, tu jeszcze nie powariowali, a
      zreszta w handlu w niedziele i Zydzi, i Muzulmanie swietnie sie przydaja), a
      potem chcialbym powrocic do wczorajszej rozmowy o historii
    • Gość: wszystkojednokto chyba trafilas w dziesiatke n/t: IP: *.chello.pl 22.08.04, 16:24
    • Gość: Monika Re: Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 16:33
      Królowa Polski Maryja jest Matką Boga, tak wierzę, ja i miliony ludzi na ziemi,
      nie nauczyli cię gdzieś tam w życiu, że tego co uprawiasz nie wypada po prostu,
      mały zakompleksiony prowokatorek
      • grom3 Re: Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką 22.08.04, 16:45
        Nikt Ameryki nie odkryl do zyda sie modlisz i dla zyda pracujesz AMEN
      • kropekuk Fakt, Matka Chrystysa miala na imie MIRIAM. Tak 22.08.04, 19:13
        chocby w Biblii stoi. Nie czytala? U polskich katolikow zakazane? A
        moze...polskie katoliki czytac nie potrafia?
      • Gość: z NRW Re: Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką IP: *.UNI-MUENSTER.DE 22.08.04, 20:55
        Gość portalu: Monika napisał(a):

> Królowa Polski Maryja jest Matką Boga, tak wierzę, ja i miliony ludzi na ziemi

Po pierwsze to to z tą królową polski to takie polskie widzimisie. w bibli jakoś
        na ten temat nic nie znalazłem. że maria jest matką boską, o tym w moim tekście
        nie ma żadnych wątpliwości, chociaż sam w to nie wieżę, ale mam respekt przed
        wiarą innych ludzi. a że maria była żydówką, to jest fakt, znany od 2000 lat, że
        to nowe odkrycie to miał być tylko dowcip, nie myślałem, że się mogę napotkać na
        kogoś kto o tym nie wie. co z ciebie za katoliczka jak widocznie nawet Biblii
        nie czytałaś?
        mój tekst wogóle nie jest skierowany przeciwko twojej religii, wręcz przeciwnie,
        jest z nią zgodny, bo kieruje się przeciwko nietolerancji, a szczególnie Nowy
        Testament jest postulatem pro tolerancji. tylko jak się widzi co kościół z
        najbardziej pokojowej religii zrobił, to się źle robi. nawracanie poganów
        przemocą, n.p. indian, wyprawy krzyżowe, pozbywanie się grzechów za pieniądze i
        dzisiaj zabranianie środków antykoncepcyjnych (pewnie, niech będzie na tej ziemi
        10 Mrd. ludzi, ciekawe kto je wyżywi, a AIDS to kara boska, dlatego kondomy
        niepotrzebne), nietolerancja wobec gejów, lezbijek i ludzi po rozwodzie (w
        niemczech jeden ksiądz nie chciał rozwódki nawet do komunii dopuścić), podczas
        gdy księża molestują małych chłopców.
        ja się nie wyśmiewam z chrześcijaństwa, tylko z ludzi, którzy sie uważają za
        chrześcijan, a na tą nazwę wogóle nie zasługują, jak n.p. ojciec rydzyk, albo
        pracownicy Naszego Dziennika. w nowym testamencie nie ma nic, co by legitymowało
        antysemityzm i xenofobię. wręcz przeciwnie. ludzie którzy mimo tego są
        antysemitami albo rasistami nie zasługują na miano chrześcijan. być prawdziwym
        chrześcijaninem w dzisiejszych czasach jest bardzo trudno, nie wystarczy chodzić
        co niedzielę do kościoła, sam nim nie jestem, tak samo jak i według mnie 99 %
        ludzkości nie. żeby być chrześcijaninem powinno się żyć według przykazań i
        przykładu Jezusa. ale kto, jak dostanie w mordę, dzisiaj ją nastawia, żeby
        jeszcze raz dostać? cały system kapitalistyczny, który dominuje światem, wspiera
        i oczekuje od ludzi egoizm, który jest sprzeczny z nowym testamentem.

z pozdrowieniami

wcale nie taki mały (mam 180 cm) zakompleksiony prowokatorek

P.S. a tak wogóle to kto tu prowokator? ja przynajmniej innymi ludziom nie
        ubliżam, co mnie, jak tutaj czytam niektóre wątki, chyba niestety naprawdę wyróżnia.
        • Gość: Monika niby historyku, niby humanisto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 07:45
          marnie z ortogtafią, marnie ze zrozumieniem tekstu, marne wywody, weź ty się
          lepiej do solidnej nauki, reszta bez komentarza...
          • Gość: z NRW Re: niby historyku, niby humanisto IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 14:12
            Gość portalu: Monika napisał(a):

> marnie z ortogtafią,

za to twoja ortogtafia lepsza :D

my tu jesteśmy na internetforum, a nie w szkole, a jak myślisz, że jest łatwo
            pisać po polsku na niemieckiej tastaturze, to się mylisz.
            nie jestem też żadnym niby historykiem, ani niby humanistą. jak możesz zobaczyć
            po końcówce mojego IP, wchodzę na internet przez server uniwersytetu w muenster,
            a to mogą tylko studenci i docenci uniwersytetu.
            oprócz tego muszę stwierdzić, że u ciebie nie ma ani trochę tolerancji wobec
            osób, które mają inne poglądy niż ty, jeszcze gorzej u ciebie z humorem, którego
            całkiem ci brakuje.
            • Gość: Monika studencie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 15:27
              w jednym mogę się z tobą zgodzić: mamy kardynalnie różne poczucie humoru (mnie
              jego nie brak, wierz [przez rz] lub nie, ale twoje czego dałeś próbkę w tekście
              p.n. sensacyjne odkrycie (a że to niby takie śmieszne, odkrywcze, i jak
              chciałeś rozpaczliwie mi wmówić - dla mnie mowe)jest po prostu głupie,
              powtarzam prowokatorskie, i żałosne, i na tym kończę - studencie?
              • z-nrw Re: studencie? 23.08.04, 15:51
                ja naprawdę nie wiem co w moim tekście ciebie prowokuje, chyba że jesteś fanem
                ojca rydzyka, albo jakąś jego krewną. twoja wiara nie ma w każdym bądź razie z
                tym nic wspólnego. zobacz sobie odpowiedź jana henrykowskiego w tym wątku, który
                jeżeli się nie mylę jest księdzem (znalazłem w innym forum księdza, który się
                tak samo nazywa, to że pan henrykowski się zna na katedrach też wskazuje, że to
                może być jedna i ta sama osoba) i w każdym bądź razie pisze, że podobało się też
                gorliwym katolikom. mój wątek może też prowokuje ludzi nietoleranckich i
                antysemitów, ale nie automatycznie katolików, bo są na szczęście też toleranccy
                katolicy. jedyna nietolerancja na jaką ja sobie pozwalam, to nietolerancja wobec
                nietolerancji, i to się odzwierciadla w moim wątku. ja chciałem zrobić dobry
                dowcip a nie prowokować, niektóre reakcje mnie trochę przestraszyły, inne jak
                pana henrykowskiego ucieszyły.
                • Gość: Monika ufff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 16:07
                  ciężkie to jak koń fryzyjski, ale turdno, każdy ma swoje poczucie humoru i
                  niech tak będzie. Na marginesie jeśli pytasz, proszę bardzo będzie
                  łopatologicznie:
                  1. nie ulega kwestii i nikt w to nie wątpi, że Maria z Nazaretu, Matka Jezusa
                  Chrystusa (mojego Boga) była Żydówką i może ubiegnę cię zanim otworzysz
                  kolejny śmieszny i sensacyjny wątek, jej Syn Jezus też. No i co z tego? A co w
                  tym takiego sensacyjnego, ciebie olśniło, czy ty chcesz olśnić? A może -
                  PROWOKATORKU, uważasz, że fakt że Bóg chrześcijan jest Żydem tak zwali z nóg
                  chołotę, że się z tego wypiszą (jak wg ciebie [śmiesznie ci to wyszło, nie?]o
                  Rydzyk itd?) wystarczy? studencie?
                  • z-nrw Re: ufff 23.08.04, 16:23
                    dowcipne miały być przede wszystkim reakcje naszego dziennika, ojca rydzyka i
                    papieża. chciałem tylko pokazać jakie konsekwencje ma antysemityzm radia maryja
                    czy naszego dziennika, jeśli pomyśli się go konsekwentnie do końca. mój wątek
                    miał pokazać beznadziejność antysemityzmu u katolików, których religia wywodzi
                    się z judaizmu i została zapoczątkowana przez żydów. reakcja papieża miała
                    pokazać jego tolerancję religijną i narodowościową, którą widać w jego
                    staraniach o pogodzenie z innymi religiami, ale też, że nawet jego tolerancja ma
                    swoje granice. fakt, że Jezus czy Maria byli żydami nie miał zwalić z nóg
                    nikogo, bo uważam, że są to fakty powszechnie znane.
                    • Gość: Monika Re: ufff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 16:40
                      uff, amen
                  • marcus_crassus no to Zydzi sa jednak wg Biblii narodem wybranym 23.08.04, 16:23
                    a nie Polacy ani Anglicy ani Rosjanie.to Zydom objawil sie ten wlasnie sam Bog
                    ktorego czcza chrzescijanie.na dodatek Jezus malo ze byl Zydem to jeszcze
                    chodzil do zydowskich swiatyn.malo tego Jezus oficjalnie w NT mowi o swiatyni
                    zydowskiej w znaczeniu ze jest to wlasnie "dom jego ojca".

holote sie piszez przez samo "H" i jak ktos nie potrafi pisac na tyle
                    skomplikowanych wyrazow a jest Polakiem to tym bardziej nie powinien czepiac
                    sie osob z zagranicy bo cos mi sie widzi ze osoba o nicku "monika" polskiego
                    nie zna a raczej niemiecki u niej na pewno nie na poziomie osoby z munchen.

Jezus zas i Maria to jakby na to nie patrzec Zydzi.co ciekawe Jezus Chrystus
                    takze powinien szokowac w innych kwestiach bo w jego naukach ani tym bardziej w
                    tych zydowskich swiatyniach gdzie sie modlil nie mozna znalezc ani krzty nauk
                    Jankowskich,Rydzykow oraz innych tego pokroju.

totalny szok.jedna stara babcia z ktora mialem kiedys okazje rozmawiac gdy
                    wrzeszczala na starym miescie w warszawie ze UE to Zydzi i chce nas zjesc
                    upierala sie ze Jezus byl Polakiem a gdy powiedzialem ze byl Zydem powiedziala
                    ze jestem Zydem i masonem :DDDDDD
                    • Gość: Monika i co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 16:37
                      wywalasz otwarte drzwi; przepraszam za hołotę, dopiero teraz zauważyłam, że
                      napisałam to słowo po raz pierwszy w życiu, egzamin maturalny z niemieckiego
                      zdałam na 5-, nie używam od 10 lat i co z tego? czy jesteś społecznym
                      (woluntarystycznym) adwokatem prowokatorów?
                      • marcus_crassus Biblia tez cie prowokuje??? 24.08.04, 00:28
                        bo ja jednego nie kumam.facet pisze watek.w watku sa podane fakty.a ciebie to
                        prowokuje.zastanawia mnie co za schorzenie moze byc odpowiedzialne za taka
                        reakcje.prowokuja cie fakty ogolnie???czy jakies konkretne???np fakty dotyczace
                        przyrzadzania watrobki tez??czy tylko fakty dotyczace religii/?kazdej???a moze
                        roli zydow w religii???

gratuluje zdanego egzaminu z jezyka niemieckiego ale chuj mnie za
                        przeproszeniem obchodzi co z niego dostalas.polskiego sie czepiasz a nie
                        potrafisz napisac prostego slowa.porownujesz swoja ocene z niemieckiego ze
                        szkoly sredniej z wiedza faceta ktory jest studentem/wykladowca niemieckiej
                        uczelni.

mam wrazenie ze ciebie prowokuje kazdy drobny przejaw inteligencji.

ps-nie jestem adwokatem prowokatorow,jestem spolecznym szyderca,szczegolnie
                        upodobalem sobie szyderstwo z balwanow :D
                    • z-nrw Re: no to Zydzi sa jednak wg Biblii narodem wybra 23.08.04, 16:40
                      marcus_crassus napisał:

> co ciekawe Jezus Chrystus takze powinien szokowac w innych kwestiach bo w
                      jego naukach ani tym bardziej w tych zydowskich swiatyniach gdzie sie modlil nie
                      mozna znalezc ani krzty nauk Jankowskich,Rydzykow oraz innych tego pokroju.
                      >
                      otóż to.

> jedna stara babcia z ktora mialem kiedys okazje rozmawiac gdy
                      > wrzeszczala na starym miescie w warszawie ze UE to Zydzi i chce nas zjesc
                      > upierala sie ze Jezus byl Polakiem a gdy powiedzialem ze byl Zydem powiedziala
                      > ze jestem Zydem i masonem :DDDDDD

nie myślałem, że w warszawie też się takich ludzi spotka, na jakiejś zacofanej
                      wsi mnie to by może nie dziwiło. to pokazuje, że głównym źródłem intolerancji
                      jest brak wiedzy. miałem też śmieszny przypadek w tym rodzaju w Polsce,
                      oglądałem w telewizji z krewną mojego ojczyma program, w którym było coś o
                      ewolucji. ja to jakoś skomentowałem i powiedziałem jakieś zdanie, w którym było,
                      że człowiek pochodzi od małpy. jako odpowiedź dostałem, że może ja pochodzę od
                      małpy, ale ona nie. :D
    • Gość: Monika Re: Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 16:49
      ale wiesz ten prowokatorek ucieszył się, że odkrył, i że na dodatek jest
      bardzo subtelnie dowcipny...
      • kropekuk To ty nie wiedzialas, ze Chrystus byl Zydem? I do 22.08.04, 19:15
        tego nawet obrzezanym - vide: Ofiarowanie w Swiatyni. Wychrzcil sie znacznie
        pozniej, juz jako mlodzieniec, choc jeszcze jako Dziecie rabinow zydowskiego
        prawa nauczal...
        • Gość: Oozie Re: To ty nie wiedzialas, ze Chrystus byl Zydem? IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 23.08.04, 13:57

kropekuk napisał:

> tego nawet obrzezanym - vide: Ofiarowanie w Swiatyni. Wychrzcil sie znacznie
          > pozniej, juz jako mlodzieniec, choc jeszcze jako Dziecie rabinow zydowskiego
          > prawa nauczal...

Nie wychrzcił, a obmył raczej, z braku mykwy w rzece. Wszak był wtedy t'umah.
          A rabinów nie nauczał tylko uczestniczył w dyskusji i studiowaniu Tory
          (normalne
          • Gość: . Dzieki za dodatek, nie mam pojecia o judaizmie. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 23.08.04, 21:31
    • kropekuk Nie przesadzaj -fakt, Wielka Maciez, ale to tylko 22.08.04, 19:20
      jeden z elementow synkretycznego kultu Madonny wsrod ludu polskiego; sa w nim
      jednak i pewne slady chrzescijansywa, jesli uwaznie poszukac. Niemniej masz
      racje: i swieta krowa, i MB zwiazana z wizerunkiem ksiezyca to symbole
      lunarne... Bardzo typowe dla spoleczenstw agrarnych.
      Nb. wczoraj by mi kaktus wyrusl, gdyby ktos mi powiedzial, ze z Guciem sie
      zgodze... Hahahaha!!!
      • Gość: henrykowski jan gosciu z NRW, IP: 62.139.83.* 22.08.04, 21:34
        ladna katedre w muenster macie.
        gratuluje poczucia humoru, niezle sie usmialismy, takze zagorzalym katolikom sie
        podobalo.
        • kropekuk W jakim Munster? Mamy np. w Canterbury. Glupi czy 22.08.04, 22:31
          tez geografii nie zna?

www.canterbury-cathedral.org/
          I z czego tu sie smiac, Neandertalu?
          • Gość: z NRW Re: W jakim Munster? Mamy np. w Canterbury. Glupi IP: *.UNI-MUENSTER.DE 22.08.04, 22:59
            kropekuk napisał:

> tez geografii nie zna?
            >
            > www.canterbury-cathedral.org/
            > I z czego tu sie smiac, Neandertalu?

dlaczego nazywasz pana henrykowskiego neandertalem? co tak agresywnie? jego
            posting był bardzo uprzejmy. ja mieszkam w Münster, co można rozpoznać po
            końcówce mojego ip, która widać za nazwą autora. zrobił komplement, że mamy
            ładną katedrę tutaj, co się zgadza. jak czegoś nie rozumiesz, to nie musisz od
            razu innym ubliżać, dostyć jest na tym forum już innych, którzy to robią.
            • kropekuk Bo co mi jakies Munster wmawia...I jeszcze sie 23.08.04, 02:11
              z niego smieje...A to miejsce urodzin mej irlandzkiej babki
              www.tourismireland.com/info/info-munster.html
              • Gość: z NRW Re: Bo co mi jakies Munster wmawia...I jeszcze si IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 02:20
                kropekuk, ty się spiłeś czy co masz za problem? 1. on się śmiał z mojego tekstu
                a nie z munster czy muenster. 2. on pisał muenster z ue a nie munster. tu strona
                muenster> www.muenster.de/ po lewej stronie jest takie diashow, pokazane
                jest kilka zdjęć z muenster, w tym katedry. możesz sobie zobaczyć jak wygląda.
                • Gość: z NRW Re: Bo co mi jakies Munster wmawia...I jeszcze si IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 02:23
                  on też tobie nic nie wmawiał, bo jego posting był do mnie skierowany, temat był
                  "gościu z NRW" jeżeli ktoś miał się obrazić przez ten posting to ja, ale on nie
                  był ani dla mnie ani dla nikogo innego obraźliwy, wręcz przeciwnie. obraźliwa
                  była tylko twoja odpowiedź z tym neandertalem.
                  • kropekuk Neandertal mile homo: nawet kwiatki swym zmarlym 23.08.04, 03:36
                    do grobu wkladal i pochowku na Skalkach nie wbranial...
        • Gość: z NRW Re: gosciu z NRW, IP: *.UNI-MUENSTER.DE 22.08.04, 23:08
          cieszy mnie, że się podobało.
          katedra jest naprawdę ładna, ale kościół Lamberti też jest niezły. tam jeszcze
          dzisiaj wiszą klatki do których w 1535 włożono trupy przywódców sekty
          chrzcicieli, którzy myśleli, że Münster to Nowy Jeruzalem.
    • snajper55 Re: Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką 22.08.04, 22:23
      Gość portalu: z NRW napisał(a):

> Polscy naukowcy odkryli,

Polscy ??? Chyba jednak jewrejscy, a nie polscy. Maryja była przyzwoitą
      chrześcijanką, a dokładniej katoliczką, a nie jakąś tam żydówicą, fuj !

S. ;))
      • kropekuk I do tego mowila po polsku,jak wiesc ludu w Polsce 22.08.04, 22:34
        glosi. A juz najlepsze, w tych wiesciach, jak to sie dwie polskie baby na targu
        pobily o to, ktora Matka Boska mocniejsza, ta Czestochowska, czy ta
        Ostrobramska... I smie sie toto zwac katolikami. Pogany!!!
        • Gość: babariba bo matkaboska ostrobramska jest... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 23.08.04, 07:14
          ...tylko przyrodnia siostrą matkiboskiejczęstochowskiej
          • Gość: . :) Zreszta w twoich okolicach, to MB Kodenska... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 23.08.04, 21:32
            • Gość: babariba matkaboskaróżanostocka jest, ale... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 13:07
              ...ona jest z innej gałęzi matekboskich całkiem
    • Gość: historyk Zydow biblijnych brak w dzisiejszym Izraelu IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 23.08.04, 02:52
      Ci co sa dzisiaj tam to w wiekszosci zydzi wschodnioeuropejscy pochodzacy od
      plemion Hanow i Kazarow z Azji.
      Biblija mowi o innych ludziach ktorych juz nie ma. Z nich tez wywodzila sie
      matka boska.
      Nie mylic wiec narodow bo to zupelnie kto inny.
      • kropekuk Ile razy ci powtarzas, ze po polsku CHAZAROWIE? 23.08.04, 02:55
        Najgorzej to gdy Zyd Polaka udaje i zydlaczy, az uszy wiedna...
        • nierzyd Re: Ile razy ci powtarzas, ze po polsku CHAZAROWI 23.08.04, 12:22
          a jeszcze gorzej jak rzyd anglika udaje i rzydlaczy, az rece opadaja.
          • Gość: OSKAR Re: Ile razy ci powtarzas, ze po polsku CHAZAROWI IP: *.cablep.bezeqint.net 23.08.04, 17:12
            KOPERKUK, NIE POWIEDZIALEM, ZE ZROBIA Z CIEBIE ZYDA?
            • Gość: wszystkojednokto Re: Ile razy ci powtarzas, ze po polsku CHAZAROWI IP: *.chello.pl 23.08.04, 17:21
              dziwi sie Pan?Czy Anglik moze tak nienawidziec Polski i Polakow?
              • Gość: . To WSZYSCY Polacy to NAZISCI? Bo ja nienawidze IP: *.range81-156.btcentralplus.com 23.08.04, 21:29
                tylko nazi: i za nacjonalizm, i za socjalizm. I wcale sie tego nie wstydze.
                Niemniej myslalem, ze ci nazi to raptem z 15% populacji w Polsce i z 30% u
                fuhrera Moskala w USA - przyko mi, ze te liczbe az tak bardzo zanizylem, bo
                PRAWDZIWY POLAK NAZISTA JEST! Heil!!!
                • Gość: wszystkojednokto Re: To WSZYSCY Polacy to NAZISCI? Bo ja nienawidz IP: *.chello.pl 23.08.04, 22:30
                  Podtrzymuje co powiedzialem powyzej,ty nienawidzisz Polski i Polakow.Wszystkich>
                  I aby miec jakies alibi obiekt swej nienawisci nazwales nazistami
                  Jestes malym nadetym bufonem tokujacym na tym forum od rana do nocy i
                  strzykajacym zolta slina na wszystko co innym moze byc drogie-Ojczyzna,wiara...
                  Mam na poparcie swych tez mase linkow i to w tzw kontekscie ,ale one posluza mi
                  kiedy indziej
                  PS.cos mi sie wydaje,ze panidanka rowniez poznala sie na miernocie twego
                  charakteru i intelektu
            • Gość: . Zrobili ze mnie Zyda wczesniej, gdy wykazalem, ze IP: *.range81-156.btcentralplus.com 23.08.04, 21:26
              sa NAZISTAMI, podajac linki do jednoznacznnie nazistowskich pierwowzorow ich
              wypowiedzi na portaku, niestety, naszego Combat 18: sa i Chazarowie, i walka z
              syjonizmem (bo, Boze bron, to nie zntysemityzm),ba...nawet obrona zycia
              poczetego..
              Nazi nie lubia, gdy sie ich po imieniu naztwa, zreszta prof.Glowinski o tym
              pisal.
      • Gość: z NRW Re: Zydow biblijnych brak w dzisiejszym Izraelu IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 14:24
        ten thread to miał być dowcip. jak można go tak na serio brać i się tak
        wymądrzać? ale ja też potrafię się wymądrzać. otóż nie masz racji. pierwsi żydzi
        w Polsce to byli rzeczywiście chazarowie i ich potomkowie, ale już w
        średniowieczu był duży napływ żydów z zachodniej europy, przede wszystkim
        niemiec. dlaczego myślisz, że język polskich żydów, jiddish, był tak podobny do
        niemieckiego i przez niektórych linguistów jest uważany za odmianę niemieckiego?
        przez całe średniowiecze i również na początku czasów nowożytnych przybywali do
        Polski żydzi z zagranicy, bo byli chronieni przez polskich władców i mieli
        przywileje, o których gdzie indziej marzyć nie mogli.
        oprócz tego z czystymi polakami to też licho. jak się przez tyle wieków z innymi
        nacjami mieszkało, to się też trochę z nimi pomieszało, ale taka czystość to mi
        całkowicie wisi i jest według mnie tylko sprawą rasistów, dla których czystość
        rasy jest ważna, jak to było u hitlera.
        • Gość: z NRW Re: Zydow biblijnych brak w dzisiejszym Izraelu IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 14:50
          okay, ty piszesz o żydach wschodnieuropejskich, a nie o polskich. co do
          krymskich żydów, to masz rację, ale wiekszość żydów mieszkała w polsce i później
          na terenie zaborów, ruscy nawet zabronili im się gdzie indziej jak na byłych
          terenach polski i na krymie osiedlać. a polscy żydzi byli jak pisałem mieszanką
          żydów z całej europy, jak ich gdzieś znowu wywalili albo prześladowali, to ich
          znowu pełno do polski przybywało.
    • Gość: totyle Re: Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką IP: *.nas26.tempe1.az.us.da.qwest.net 23.08.04, 07:33
      Nie powtarzaj glupot za naukowcami od teologi oglupiania narodu bo jakbys
      przyjechal na Podhale i takie brednie opowiadal to bys ciupage w plecach mial.
      A jakbys sie pytal za co to bys sie dowiedzial ze cyganisz bo matka boska jest
      z Ludzmierza malej wioski wlasnie na Podhalu gdzie byl Woytyla a pozniej w rok
      po tej wizycie zostal papa.Tam mu powiedziala ze bedzie krolem KK.Od tego czasu
      gorale nie maja watpliwosci ze mb jest z Ludzmierza.Przed tem mowili ze chyba
      jest z Kalwarii Zebrzydowskiej,a jakbys powiedzial gorolowi ze byla rzydowka to
      bys dwie conajmniej ciupagi mial w plecach.
      • Gość: z NRW Re: Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 14:12
        :D
        • Gość: henrykowski jan muenster IP: 62.139.84.* 23.08.04, 19:45
          klatek niestety nie widzialem, ale prawo obowiazujace w "nowym jeruzalem" bylo
          niezle. proponowali monogamie...jan z lejdy to byl rowny gosc...
          • Gość: z NRW Re: muenster IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 20:39
            nie proponowali monogamii, bo monogamia to był wtedy standard i jest nim też
            dzisiaj (mono po grecku jeden znaczy, poly znaczy wiele). nie tylko proponowali
            ale też wprowadzili polygamię. jan van leiden ozwał się królem i miał 17 żon.
            tylko meżczyźni mogli mieć kilka kobiet, kobiety nie mogły mieć kilku mężów, co
            nie było dużym problemem, ponieważ w muenster wtedy było 3 razy tyle kobiet co
            mężczyzn, co też było prawdopodobnie powodem wprowadzenia polygamii.
            • Gość: henrykowski jan Re: muenster IP: 62.139.84.* 23.08.04, 21:06
              oczywiscie mialem na mysli poligamie, mowiac o janie z lejdy. piszac monogamia,
              myslalem o sobie...
              • Gość: . Uwazaj, bo jeszcze zona zobaczy jak sie tu herezja IP: *.range81-156.btcentralplus.com 23.08.04, 21:38
                sredniowieczna zajmujesz. I wybacz mi powyzszy atak - odebralem twoj post jako
                kpine, bo jako cydzoziemiec, choc z dobrym polskim i znajomoscia kraju, pewnych
                subtelnosci jezykowych nie wyczuwam. Zreszta, jak wspominam wyzej, Neandertal
                to rowny gosc...
                • Gość: henrykowki jan Re: Uwazaj, bo jeszcze zona zobaczy jak sie tu he IP: 62.139.84.* 23.08.04, 21:40
                  nie ma sprawy.
                • Gość: z NRW Re: Uwazaj, bo jeszcze zona zobaczy jak sie tu he IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 21:53
                  Gość portalu: . napisał(a):

> I wybacz mi powyzszy atak

brawo! cenię sobie ludzi, co potrafią się do błędów przyznać. a co z tym wątkiem
                  w "nauka"?
                  • Gość: . Mysle. O tym watku, by nie bylo zauczenie...Mnie IP: *.range81-157.btcentralplus.com 23.08.04, 21:57
                    historia jako taka interesuje tylko jako zbior danych faktograficznych, ale
                    fascynuje mnie spoleczne pojmowanie historii, jej mitologizowanie... Bo to
                    rzadzi zachowaniami ludzi, nie zas "prawda obiektywna".
                    • Gość: z NRW Re: Mysle. O tym watku, by nie bylo zauczenie...M IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 22:15
                      Gość portalu: . napisał(a):
                      Bo to
                      > rzadzi zachowaniami ludzi, nie zas "prawda obiektywna".

zgadzam się absolutnie. znam też dużo przykładów które to weryfikują. polecam
                      też esej hansa magnusa enzensbergera p.t. Über die Geschichte als kollektive
                      Fiktion (O historii jako kolektywnej fikcji). Znajduje się w książce "Der kurze
                      Sommer der Anarchie" W Polsce ta książka chyba nigdy nie wyszła, jak była
                      napisana to była komuna, a tam komuniści zbyt pozytywnie nie są pokazani. ale
                      wyszła w UK p.t. The Short Summer of Anarchy: Life and Death of Buenaventura
                      Durruti.

Ta książka, która jest nowelą dokumentalną o hiszpańskiej wojnie domowej składa
                      się przede wszystkim ze źródeł historycznych, jak artykułów z gazet, wspomnień,
                      wywiadów ze świadkami wydarzeń i pokazuje między innymi niemożliwość pokazania
                      obiektywnej historii, przez to, że stawia bez komentarza źródła koło siebie,
                      które składają o tych samych wydarzeniach przeciwne relacje.

p.s. tego co napisałeś jako temat nie zrozumiałem.
                      • Gość: J.K. NRW, czyzbys na przykladzie wojny domowej IP: *.arcor-ip.net 23.08.04, 22:47
                        w Hiszpanii, chcial pokazac, ze tkzw. "prawda obiektywna" nie istnieje?
                        - pytam bez podtekstow...
                        • Gość: z NRW Re: NRW, czyzbys na przykladzie wojny domowej IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 23:17
                          Gość portalu: J.K. napisał(a):

> w Hiszpanii, chcial pokazac, ze tkzw. "prawda obiektywna" nie istnieje?
                          > - pytam bez podtekstow...

nie wiem czy ten przykład cię zadowoli. otóż główną postacią książki
                          enzensbergera jest niejaki Durruti, który był bohaterem anarchistów hiszpańskich
                          i na przykład przyczynił się do tego, że frankistom nie udało się dostać pod
                          kontrolę Barcelony, w której było bardzo dużo zwolenników Anarchizmu. Durruti
                          zginął w Madrycie jesienią 1936. książka prezentuje 8 wersji jego śmierci. jest
                          tekst z voelkischer beobachter , niemieckiej gazety, według którego zabili go
                          komuniści. są wymowy ludzi którzy twierdzą, że zabili go frankiści z jakiegoś
                          okna, są też anarchiści, co mówią że zabili go komuniści, ponieważ po jego
                          śmierci łatwiej mogli się pozbyć anarchistów. są ludzie, którzy mowią, że zabili
                          go anarchiści, którzy byli przy nim, ponieważ próbował wprowadzić u anarchistów
                          dyscyplinę wojskową, co ci mogli uważać za zdradę ich ideałów. na końcu są
                          wymowy świadków naocznych, to znaczy anarchistów którzy byli przy nim w momencie
                          jego śmierci, którzy mówią, że Durruti sam się niechcący zabił, wysiadając z
                          samochodu, bo miał niezabezpieczoną broń. ich wypowiedź jako świadków naocznych
                          wydaje się najbardziej prawdopodobna, ale nie musi się zgadzać z prawdą, jeżeli
                          weźmie się pod uwagę, że to oni byli między innymi oskarżani o zabicie
                          Durrutiego i mieli może interes w tym, żeby ludzie coś innego myśleli.
                          są też inne przykłady w książce.w niektórych sprawozdaniach durruti wychodzi na
                          bohatera, takiego nowego robin hooda, w innych na zwyłego przestępcę i mordercę,
                          zależnie od tego, kto się o nim wypowiada albo o nim pisze.
                          anarchiści też różnie wychodzą, inaczej jak sami o sobie mówią, inaczej jak
                          komuniści o nich mówią albo piszą i inaczej jak wypowiada się kler, który był
                          jednym z głównych ideologicznych wrogów anarchistów.
                          wszystko zależy od tego kto zdaje relacje i jakie ma przy tym interesy.
                          • Gość: J.K. temat jest szeroki, musze konczyc na dzis... IP: *.arcor-ip.net 23.08.04, 23:23
                            ale moze sie skromnie zgodzimy, ze wojna domowa w Hiszpanii,
                            to byla wojna demokracji (chocby ulomnej, ale jednak) z faszyzmem?
                            • Gość: z NRW Re: temat jest szeroki, musze konczyc na dzis... IP: *.UNI-MUENSTER.DE 24.08.04, 00:08
                              Gość portalu: J.K. napisał(a):

> ale moze sie skromnie zgodzimy, ze wojna domowa w Hiszpanii,
                              > to byla wojna demokracji (chocby ulomnej, ale jednak) z faszyzmem?

niestety z tym się nie mogę zgodzić, chyba że zaliczasz komunistów i anarchistów
                              do demokratów. strona przeciwników generała Franco nie była jednolita. jedyne co
                              komunistów, anarchistów i zwolenników republiki łączyło był wspólny wróg. oprócz
                              tego według historyka Hobsbawnm, którego historię XX. wieku niedawno czytałem
                              frankiści nie byli faszystami. tylko falanga, która nie miała tak dużo
                              zwolenników, była ugrupowaniem faszystowskim. stronników franko łączył przede
                              wszystkim konserwatyzm, autorytaryzm i fundamentalistyczny katolicyzm. ani
                              konserwatyzm ani katolicyzm nie są częściami faszyzmu, wręcz przeciwnie, faszyzm
                              jest ateistyczny i modernistyczny. nie każdy system totalitarny jest systemem
                              faszystowskim, stalin też był dyktatorem a nikt go faszystą nie nazywa.
                              jak widzisz z tą prawdą historyczną nie jest tak łatwo. dla związku radzieckiego
                              wojna domowa w Hiszpanii była wojną lewicy z faszyzmem, dla demokratycznych
                              krajów zachodnich wojną demokracji z faszyzmem, a dla historyków sprawa dużo
                              bardziej skomplikowanie wygląda.
                              • z-nrw Re: temat jest szeroki, musze konczyc na dzis... 25.08.04, 16:04
                                @ J.K.:

interesawołaby mnie twoja reakcja na mój posting. dobrym przykładem na
                                uzależnienie historiografii od punktu widzenia, jest piosenka innego J.K., Jacka
                                Kaczmarskiego, p.t. Ballada wrześniowa, która pokazuje co by pisało w
                                podręcznikach historii, jakby Hitler nie zaatakował związku radzieckiego.
                      • Gość: . Mitologizacja to potoczny termin na okreslenie IP: *.range81-157.btcentralplus.com 23.08.04, 23:18
                        "kolektywnej fikcji", Nb. pracy nie znam, musze sie zapoznac, ale wydaje mi
                        sie, ze "kolektywna fikcja" ustawia analize "lingwistycznie", ze metody analizy
                        lingwistycznej i literaturoznawczej moga byc bardzo tu przydatne; w dodatku
                        czas powstania pracy zdaje sie wskazywac na taka wlasnie "mode". sam jestem
                        ciekawy, czy zgadlem...
                        • Gość: z NRW Re: Mitologizacja to potoczny termin na okresleni IP: *.UNI-MUENSTER.DE 23.08.04, 23:41
                          dla enzensbergera kolektywna fikcja i historia to jedno i to samo. tytuł eseju
                          mówi, że historia jest kolektywną fikcją. my nie wiemy co było naprawdę, tylko
                          nam się tak wydaje. nie wiem tylko jak wygląda w takim wypadku historia, którą
                          żaden kolektyw się nie zajumje,tylko jacyś specjaliści albo praca historyków z
                          której całkiem coś innego wynika niż z kolektywnej fikcji. ale dla enzensbergera
                          takie rzeczy nie grają roli, bo nie mają społecznej relewancji. enzensberger nie
                          podchodzi do sprawy tak naukowo, że można by było mówic o lingwistyce albo
                          literaturoznawstwie, jego książka to zbiór źródeł historycznych, między które
                          postawił swoje eseje tematyczne. sam pisze, że jego książka nie jest obiektywna,
                          choć daje dojść do słowa wszystkim stronnictwom, ponieważ już sam fakt, że
                          wybrał te a nie inne źródła jest interpretacją i ma wpływ na to, jak czytelnik
                          te wydarzenia odbierze, o których w książce mowa.
                          • Gość: . Rzuce ci temat do rozwazan na forum "Nauka", tj. IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.08.04, 00:13
                            co sadzisz o tzw. "nowej historii" francuskiej (ktora ma juz ze 30lat); co
                            myslisz o waszym prof.Kuli i o "nie-pozytywistycznej" metodyce historii?
                            • Gość: z NRW Re: Rzuce ci temat do rozwazan na forum "Nauka", IP: *.UNI-MUENSTER.DE 24.08.04, 16:26
                              hey, co z tym twoim prywatnym forum? tutaj ten temat nie pasuje, lepiej jakbyśmy
                              o tym w twoim forum podyskutowali.
                              • Gość: . Mam klopoty techniczne z zainstalowaniem IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.08.04, 18:49
                                elektrycznego pastucha, by swinie od mego polka odganial. Automatycznie.
    • Gość: papa Re: Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 24.08.04, 03:11
      Potem okaże się, że Żydzi to naród wybrany etc. etc. etc.
      Obiecane miał naród wybrany, że z pośród niego urodzi się Mesjasz. Poza tym, co
      najważniejsze: jest Żydówką a nie była.
      • Gość: z NRW Re: Sensacyjne odkrycie!!! Królowa Polski żydówką IP: *.UNI-MUENSTER.DE 24.08.04, 14:57
        dlaczego jest a nie była?
    • Gość: jarek-Zyd ne telus A czy ona to wiie, i czy sie z tym zgadza. IP: *.fastres.net 24.08.04, 09:47
    • Gość: babariba to ile w końcu tych matek boska było? IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 16:11
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2248691.html
      • Gość: babariba dla ułatwienia tylko dodam, że... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 16:17
        ...Kazań jest stolicą (do niedawna przynajmniej) Tatarskiej Autonomicznej Socjalistycznej Republiki Radzieckiej, dzisiaj się to nazywa zdaje się Tatarstan i religia dominującą jest tam islam.
        To jakiego wyzanania była ta akurat matka boska?
        • Gość: . To ci sie nie uda: Islam odrzuca kult swietych IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.08.04, 18:42
          obrazow. Ba, ma nawet zakaz tworzenia wizerunkow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka