zeitgeist2010 17.10.14, 22:11 Heisenberg Song Breaking Bad(English Subs) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zeitgeist2010 Re: Breaking bad. Klucz do zrozumienia USA 17.10.14, 22:47 Seria praktycznie nieznana w Europie. Wiecej warta niz cala ta sieczka na tym forum. Trzeba znac angielski, politykę i historię. Ulatwieniem jest to, ze jest duzo klipow na youtube. Twin peaks bylo porownaniem miedzy USA a Kanada na tle krajowych zabaw i konfliktow. „Breaking bad” to kontynuacja fikcji telewizyjnej na tle konfliktu kulturowgo z Meksykiem. Ale jest tu duzo wiecej tresci dla znawcow USA. Opozycje binarne miedzy; Prywatna inicjatywa – urząd panstwowy. Przestepczosc (manipulacja prawem) – prawo i osobista uczciwosc Intelektualisci – podklasa Męzczyzni – kobiety Religia – ateizm Rodzina – firma I tak dalej Seria jest kompletnie nieprawdopobna. Nie ma kompletnie realizmu ale jest mnostwo kinowych trickow, ktore zajmują i zatrzymuja widza. Przykladow i aluzji do historii kina jest wiele: Quentin tarantino, Sopranos, Housewives i nowe pomysly jak nierealistyczne postacie: CIAGLE ciezarna zona, ktora ma ochote na seks, ma energie na opieke nad niepraktycznym mezem i synem inwalidą i jest dostepna dla szefa firmy w ktorej pracuje, agent policji narkotykowej ktory nie zna hiszpanskiego ale przypadkowo podtrzymuje prawidlowy trop. Itd. Glowny bohater, zupelnie bajeczna postac przezywa wszystkie perypetie ale udaje mu sie zachowac minimum wiarygodnosci na 5 sezonow. Zwiastun ery po Obamie? „ Wszystkiemu jest winny rząd.” Obywatel moze i powinien utrzymac sie sam. Mozna tez sie spytac skąd tyle ludzi ma tyle pieniedzy i czasu na zakup i konsumpcje narkotykow . Nawet jezeli jest to produkcja emfateminy. Mozna sie dziwic, gdzie są ci ludzi ktorzy to wszystko produkują i budują? Skąd sie biorą pieniadze na pensje nauczyciela i agenta policji? ----------------------------------------------- 我也是香港的人 Wǒ yěshì xiānggǎng de rén - Tez jestem Hongkongczykiem. Przyszłosc ma długą historię Odpowiedz Link Zgłoś
markvanreesk Re: Breaking bad. Klucz do zrozumienia USA 17.10.14, 23:02 Mysle ze House Of Cards jest lepszym kluczem do zrozumienia Imperium Zla jakim sa USA.Breaking Bads obejrzalem prawie w calosci ale trzeci sezon juz zaczal mnie nudzic,moja zone nie.Silna strona obydwu serii jest ich realizm i odniesienia do rzeczywistosci USA, nie tyle jej komentowanioe co przedstawianie. czekam z niecierpliwoscia do lutego na 3 sezon House Of Cards.Kazdemu polecam .Breaking Bads jest absolutnie genialnie zrealizowana seria juz od pierwszych scen w pierwszym odcinku do samego konca.Zgadzam sie ze jest to kultowy serial.Zdobyl zreszta wielokrotnie rozne nagrody w tym Grammy.Obydwa seriale nalezy ogladac totalnie od razu w calosci.Ogladanie odcinkow i czekanie na nastepny jest passe.Not from this earth!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Breaking bad. Klucz do zrozumienia USA 17.10.14, 23:30 markvanreesk napisał: > Mysle ze House Of Cards jest lepszym kluczem do zrozumienia Imperium Zla jakim sa USA. Ciekawe, w Imperium Zła powstają filmy pozwalające je zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
markvanreesk Re: Breaking bad. Klucz do zrozumienia USA 18.10.14, 14:26 No wlasnie Ciekawe,A gdzie maja powstac.Malkontent nawet powstaly w ameryce w 2014 komiksowy film Captain America to pastisz na USA.Tylko amerykanie wiedza w jakiej rzeczywistosci zyja.Krytyka konstruktywna wlasnej rzeczywistosci nie jest przesladowana w Ameryce tak jak w PL.Imperium zla polega na tym ze zaklada wiezienia i torturuje ludzi w Polsce czy na Kubie ale przestrzega prawa albo tworzy pozory(????Fergusson)na wlasnym terytorium.Zapewniam cize w USA jest wiecej krytycznych ludzi w stosunku do wlasnego rzadu i wlasnego panstwa niz gdziekolwiek indziej na swiecie. I nie jesty to zgubny wplyw RT a po prostu zdrowe rozsadne ocenianie otaczajacej rzeczywistosci. ja tez nie jestem wrogiem Ameryki,kocham jazz , amerykanskie kino,literature,ludzi bardzo otwartych i prostych ale protestancka klasa rzadzaca ,juz teraz nawet trudno okreslic jako WASP bo tworza ja tez afroamerykanie jest po prostu zbrodnicza klika rzadzaca prawie calym swiatem z wyjatkiem Chin Rosji i jeszcze paru innych krajow w Azji i Am,eryce Pld. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Breaking bad. Klucz do zrozumienia USA 18.10.14, 17:26 markvanreesk napisał: > w USA jest wiecej krytycznych ludzi w stosunku do wlasnego rzadu i wlasnego panstwa niz > gdziekolwiek indziej na swiecie. Nie wiem czy w USA jest więcej ludzi krytycznych niż gdzie indziej. Być może jest po prostu więcej takich, którzy nie boją się tej krytyki publicznie wyrazić. To może być takie złudne wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: Breaking bad. Klucz do zrozumienia USA 20.10.14, 11:44 malkontent6 napisał: > markvanreesk napisał: > > > w USA jest wiecej krytycznych ludzi w stosunku do wlasnego rzadu i wlasnego panstwa niz gdziekolwiek indziej na swiecie. > > Nie wiem czy w USA jest więcej ludzi krytycznych niż gdzie indziej. Być może jest po prostu więcej takich, którzy nie boją się tej krytyki publicznie wyrazić. To może być takie złudne wrażenie. Moje wrazenie jest takie, ze postawy/filmy krytyczne wobec wlasnego establiszmentu/anomalii spolecznych sa w USA silniejsze i czestsze niz w innych krajach zachodnich. Filmy sa tez bezkompromisowe i na bardzo wysokim poziomie artystycznym. Breaking bad (wykluczenie, narkomania, przestepczosc, "schizofrenizacja" zycia rodzinnego) House of Cards i Homeland sa tego przykladem. ----------------------------------------------- 我也是香港的人 Wǒ yěshì xiānggǎng de rén - Tez jestem Hongkongczykiem. Przyszłosc ma długą historię Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 rzeczywistosc i rzeczywistosc telewizyjna 20.10.14, 11:29 markvanreesk napisał: > Mysle ze House Of Cards jest lepszym kluczem do zrozumienia Imperium Zla jakim sa USA.Breaking Bads obejrzalem prawie w calosci ale trzeci sezon juz zaczal mnie nudzic,moja zone nie.Silna strona obydwu serii jest ich realizm i odniesienia do rzeczywistosci USA, nie tyle jej komentowanioe co przedstawianie. czekam z niecierpliwoscia do lutego na 3 sezon House Of Cards. Kazdemu polecam . Juz w innym miejscu pisalem o tym , ze pierwowzorem House of Cards z Kevinem SPacyem jest material brytyjski sprzed 20 lat. Parlament brytyjski jest znany z intryg politycznych. ALe oczywiscie formula jest mozliwa do dostosowania do kazdego systemu politycznego. HOuse of cards i HOmeland sa moim zdaniem realizmem politycznym. Breaking bad to postmodernistyczna zabawa w rzeczywistosc telewizyjna. Ale oczywiscie sceny i postacie sa osadzone w 100% w kontekscie amerykanskim. Breaking Bads jest absolutnie genialnie zrealizowana seria juz od pierwszych scen w pierwszym odcinku do samego konca.Zgadzam sie ze jest to kultowy serial.Zdobyl zreszta wielokrotnie rozne nagrody w tym Grammy.Obydwa seriale nalezy ogladac totalnie od razu w calosci.Ogladanie odcinkow i czekanie na nastepny jest passe.Not from this earth!!! Pracujacy US-amerykanie maja relatywnie malo urlopu i czasu wolnego. Dlatego TV/ popkultura staje sie dla nich ucieczką od rzeczywistosci. Breaking bad jest pod tym wzgledem fenomenalny. Postmodernistyczny majstersztyk. Fakt, ze jest to rzeczywistosc telewizyjna. Ale przynajmniej pierwsze 3 sezony sa naprawde doskonale. Od scenariusza po gre aktorską. Intryga i fabula genialnie wykorzystuje i manipuluje wszystkie mozliwosci gatunku. Nie wiadomo kto jest bohaterem pozytywnym albo negatywnym. Postacie zmieniaja swoje postepowanie o 180 stopni. Serial wykorzystuje format kryminalu, dramatu rodzinnego i psychologicznego, filmu action i pastiszu. Dla przykladu aktorstwo w Homelandzie jest w niektorych przypadkach slabe ale serial zachowuje mimo wszystko podstawy logiki i prawdopodobienstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
markvanreesk Re: rzeczywistosc i rzeczywistosc telewizyjna 20.10.14, 17:27 zeitgeist 2010 swietnie zrecenzowales obydwa(nie nazwe tego serialami)filmy Homeland po pierwszych kilku odcinkach nie spowodowal u mnie ochoty na ogladanie dalszych, ale moja zona obejrzala wszystko co bylo dostepne i bardzo sobie chwalila.No ale ona nie jest dla mnie guru w tych sprawach.uwielbia NCIS ! Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Hank, oficer Policji do zwalczania narkotykow 20.10.14, 11:06 staje sie invalida po postrzeleniu przez hitmanow meksykanskiego cartelu. Na swoje szczescie, jest zonaty z siostra glownego bohatera serii – chorym na raka pluc nauczyciela chemii Waltem Whitem. Walt jest ucielesnieniem amerykanskiego ducha walki. Mimo choroby staje sie legendarnym producentem/handlarzem narkotykow. W Meksyku staje sie mitem – Heisenbergiem opiewanym w zalinkowanej piesni. Ma pieniedzy jak siana i moze pomoc Hankowi. Cala rodzina zbiera sie, zeby omowic z przedstawicielami jego firmy ubezpieczeniowej program leczenia i rehabilitacji. Scena ta moglaby byc wpowadzeniem do systemu ubezpieczen USA. Z punktu widzenia uniwersalnej opieki zdrowotnej Europy zjawisko bardzo pouczajace. Za pieniadze moze zapewnic sobie opieke i rehabilitacje, wyksztalcenie wyzsze dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Breaking bad. Klucz do zrozumienia USA 20.10.14, 13:07 Kultowy serial,jedna z najlepszych produkcji telewizyjnych tego stulecia. Troche na wyrost przypisujesz jakies polityczne ambicje serialowi,dla mnie to tylko fascynujaca historia zla ktora bierze gore w czlowieku nad dobrem w obliczu zagrozenia zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Breaking bad jest fajnym i rozrywkowym kluczem 21.10.14, 21:58 szwampuch58 napisał: > Kultowy serial,jedna z najlepszych produkcji telewizyjnych tego stulecia. > Troche na wyrost przypisujesz jakies polityczne ambicje serialowi,dla mnie to tylko fascynujaca historia zla ktora bierze gore w czlowieku nad dobrem w obliczu zagrozenia zycia. NIe przypisuje "breaking bad" ambicji politycznych. Jest to natomiast wyborny material do zrozumienia roznych aspektow kulturowych tego kraju. Zlo rozwija sie w Walterze w miare wzrostu jego "ego" i zaufania we wlasny geniusz i nieomylnosc. Cechy psychopata. Ale przeplata sie to z bardzo humanistyczna lojalnoscia wobec Jessego, syna i zony. To juz rzeczywistosc telewizyjna. Na linku ponizej widac triumfalny smiech jednego z glownych bohaterow serialu: Jessego Pinkmana. Jest to ostatni kadr filmu. Glowny bohater Walt White „Heisenberg” umiera, jak i wielu innych protagonistow. Jesse Pinkman ironicznie jako jedyny przezywa niewyobrazalne perypetie. Jest on malointeligentnym i lekkomyslnym obibokiem i narkomanem. Scenarzysta planowal jego postac tylko na poczatek serii. Ale zmienil zdanie, gdy Jesse stal sie jednym z nosnikow popularnosci serialu. Przekroj US-amerykanow to wyrozumiali, zwyczajni, tolerancyjni ludzie. Potrafia wybaczyc i zrozumiec. Nie maja tendencji do elitaryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: Breaking bad jest fajnym i rozrywkowym klucze 21.10.14, 22:01 Jesse Is Free Felina - Season 05 Episode 16 Series Finale Breaking Bad Odpowiedz Link Zgłoś
markvanreesk Strike Back - doskonaly serial angielski 22.10.14, 16:43 Polecam angielski serial Strike Back.Obejrzalem 4 sezony.Fabula nie jest az tak wyrafinowana jak w Breaking Bad czy chociazby House Of Cards ale mocna strona filmu jest swietne osadzenie jego fabuly w aktualnej rzeczywistosci.Film pokazuje angielsko-amerykanskich agentow sluzb specjalnych walczacych z terroryzmem.,praktycznie na calym swiecie.Aktualne wiadomosci z pierwszych stron gazet sa po mistrzowsku wplecione w akcje filmu.Niezle prestacje aktorskie,doskonale sceny walk,duzo napiecia. Z przyjemnoscia obejrzalem kilkadziesiat godzin tego serialu w jeden weekend (4 sezony).Nieczesto zdarza mi sie obejrzec caly serial do konca.Wlasciwie do konca obejrzalem tylko trzy House Of Carda ,Unsere Muthern Unsere Vatern no i ten Strike Back Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: Strike Back - doskonaly serial angielski 07.11.14, 17:25 markvanreesk napisał: > Polecam angielski serial Strike Back.Obejrzalem 4 sezony.Fabula nie jest az tak wyrafinowana jak w Breaking Bad czy chociazby House Of Cards ale mocna strona filmu jest swietne osadzenie jego fabuly w aktualnej rzeczywistosci.Film pokazuje angielsko-amerykanskich agentow sluzb specjalnych walczacych z terroryzmem.,praktycznie na calym swiecie. Dziekuje za rade. Juz dzisiejszego wieczoru sprawdze na Netlix. Ale watpie czy serial osiagnie poziom HOmeland albo breaking bad, ktore maja glebsze walory. juz pomysl wspoldzialania agentow brytyjsich i us-amerykanskich traci banalem. Aktualne wiadomosci z pierwszych stron gazet sa po mistrzowsku wplecione w akcje filmu.Niezle prestacje aktorskie,doskonale sceny jest/bylo wiele podobnych serii. "agency" innych tytulow juz nawet nie pamietam. Homeland i inny serial us-amerykanski - "the sleeper cell" pokazuje caloksztalt mechanizmu powstawania nienawisci anty-usmerykanskiej i spoleczne konsekwencje wojen na psychike mlodych obywateli USA i ich rodzin. --------------------------------------------- "Let´s do some cooking!" - Mr White Breaking bad. 我也是香港的人 Wǒ yěshì xiānggǎng de rén - Tez jestem Hongkongczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: Strike Back - doskonaly serial angielski 07.11.14, 17:33 markvanreesk napisał: > Polecam angielski serial Strike Back.Obejrzalem 4 sezony.Fabula nie jest az tak wyrafinowana jak w Breaking Bad czy chociazby House Of Cards ale mocna strona filmu jest swietne osadzenie jego fabuly w aktualnej rzeczywistosci.Film pokazuje angielsko-amerykanskich agentow sluzb specjalnych walczacych z terroryzmem.,praktycznie na calym swiecie. Dziekuje za rade. Juz dzisiejszego wieczoru sprawdze na Netlix. Ale watpie czy serial osiagnie poziom HOmeland albo breaking bad, ktore maja glebsze walory. juz pomysl wspoldzialania agentow brytyjsich i us-amerykanskich traci banalem. Aktualne wiadomosci z pierwszych stron gazet sa po mistrzowsku wplecione w akcje filmu.Niezle prestacje aktorskie,doskonale sceny nie watpie ze sa tam dobre sceny i duzo napiecia. jest/bylo wiele podobnych serii. tytulow juz nawet nie pamietam. Homeland i inny serial us-amerykanski - "the sleeper cell" pokazuje caloksztalt mechanizmu powstawania nienawisci anty-usmerykanskiej i spoleczne konsekwencje wojen na psychike mlodych obywateli USA i ich rodzin. --------------------------------------------- "Let´s do some cooking!" - Mr White Breaking bad. 我也是香港的人 Wǒ yěshì xiānggǎng de rén - Tez jestem Hongkongczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś