lubat
17.11.14, 18:03
Myślałem, że na forum rozgorzeje dyskusja na temat wywiadu Putina dla tv ARD i dyskusji po wywiadzie, a tu cicho wszędzie...
Wczoraj nie miałem czasu oglądać na żywo, dzisiaj obejrzałem spokojnie z odtworzenia.
www.daserste.de/information/talk/guenther-jauch/videosextern/das-putin-interview-wohin-steuert-der-kreml-chef-100.html
Sam wywiad znałem już z częściowej publikacji na stronie kremlin.ru, tu był w całości. Dla Niemców, czy w ogóle ludzi, którzy nie mają na co dzień dostępu do rosyjskich mediów, mogło to być dużym zaskoczeniem. Chociaż to wszystko zależy od postawy poznawczej. Bo jak ktoś ma postawę borratoidów, to żeby nie wiem co usłyszał, i tak tylko się utwierdzi we własnych przekonaniach.
Dla mnie ciekawsze było prześledzenie dyskusji. Moje wrażenie można w pewnym uproszczeniu oddać cytatem z Gogola:
"Jeden tam tylko jest porządny człowiek: prokurator; ale i ten, prawdę mówiąc, świnia."
Wykluczam tu z oceny samego Jaucha, bo on jako moderator jest bez zarzutu. Natomiast reszta towarzystwa to towarzystwo z jednej paczki. Tu "prokuratorem" jest wg mnie jedynie Hubert Seipel, który mówił dosyć rzeczowo i obiektywnie, dlatego dosyć mocno kontrastował z resztą, szczególnie z ministerką od żłobków w Bundeswehrze.