Dodaj do ulubionych

Kto ma rację?

12.12.14, 09:03
Jest taki żydowski kawał. W miasteczku jest bardzo wąski chodnik. Z jednej strony idzie Żyd, z drugiej strony Kozak. Kozak mówi: "Nigdy nie wszedłbym w błoto, aby przepuścić taką kreaturę jak ty". Na co Żyd: "A ja zawsze tak robię".
Obserwuj wątek
    • dupeteczek Re: Kto ma rację? 12.12.14, 09:12
      Z imienin cioci wróciłeś?
      • remez2 Re: Kto ma rację? 12.12.14, 09:33
        dupeteczek napisał:

> Z imienin cioci wróciłeś?
        Wiedziałem, że na Ciebie można liczyć.
        • dupeteczek Re: Kto ma rację? 14.12.14, 22:37
          Zawsze do usług:)
          Przyznaj się, że Kozaka i Żyda zainstalowałeś w tej anegdocie, żeby nabrała charakteru międzynarodowego.
          • remez2 Re: Kto ma rację? 14.12.14, 22:46
            dupeteczek napisał:

> Zawsze do usług:)
            To miłe.
            > Przyznaj się, że Kozaka i Żyda zainstalowałeś w tej anegdocie, żeby nabrała cha
            > rakteru międzynarodowego.
            Nie, w tej wersji kawał/anegdotę przeczytałem i (niesłusznie) uznałem, że może być dobrym punktem wyjścia do dyskusji na temat ludzkich zachowań. Errare wszak humanum est.
            • dupeteczek Re: Kto ma rację? 14.12.14, 23:13
              To jest problem nie tylko moralny, ale i taktyczny - czasem trzeba ustąpić, a czasem walczyć.
              Dyskutować o tym można tylko w odniesieniu do konkretnego zdarzenia, bo nie można przyjąć ustępstwa jako strategii politycznej, czy militarnej - to byłby programowy serwilizm. W moralności jest trochę inaczej.
              • remez2 Re: Kto ma rację? 14.12.14, 23:21
                dupeteczek napisał:

> To jest problem nie tylko moralny, ale i taktyczny - czasem trzeba ustąpić, a c
                > zasem walczyć.
                > Dyskutować o tym można tylko w odniesieniu do konkretnego zdarzenia, bo nie moż
                > na przyjąć ustępstwa jako strategii politycznej, czy militarnej - to byłby prog
                > ramowy serwilizm. W moralności jest trochę inaczej.
                Podobno w 1968 r. w Czechosłowacji nie padł ani jeden strzał.
                • dupeteczek Re: Kto ma rację? 14.12.14, 23:35
                  Czechosłowacja wtedy nie miała żadnych szans na zwycięstwo, czyli taktycznie lepiej było ustąpić. Teraz jest inna sytuacja niż w 1968!
                  Z tego co ja wiem, to strzały tam padały.
                  • remez2 Re: Kto ma rację? 14.12.14, 23:46
                    dupeteczek napisał:

> Czechosłowacja wtedy nie miała żadnych szans na zwycięstwo, czyli taktycznie le
                    > piej było ustąpić.
                    Dzięki. Potwierdza to moje przekonanie, że wojna jest najgorszym co może człowieka spotkać.

• dupeteczek Re: Kto ma rację? 14.12.14, 23:58
                      Do usług:)
          • 1selina Co do tego nie ma najmniejszej wątpliwości. 15.12.14, 00:57
            Wygoogluj treść tego rzekomego kawału, a wyszukiwarka wskaże tobie tylko dwa wyniki:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,155866471,155866471,Dedykuje_niektorym_forumowiczom_.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,155865998,155865998,Kto_ma_racje_.html
            Wniosek: nie wyczytał tego w necie.

Może remez łaskawie wskaże gdzie wyczytał ten kawał. Byloby to mile widziane i rozwiałoby wszelkie wątpliwości.

Zranione ego boli, a przyznanie się do zmanipulowania powszechnie znanej anegdoty, to wstyd dla ludzi z klasą. Oto i cały problem.
            • remez2 Re: Co do tego nie ma najmniejszej wątpliwości. 15.12.14, 09:48
              First things first.
              Czy zaprezentowany przez Ciebie, równie zajadły co bezsensowny atak na obcą osobę, to w Twoim postępowaniu norma, czy obdarzyłaś mnie szczególnymi względami?
              Czy w Twoim słownictwie znajduje się słowo przepraszam (pytanie retoryczne)?
              Kawał/anegdotkę opowiedział Etgar Keret (wg słów jego mamy polski pisarz, piszący w języku hebrajskim). Gościł niedawno w Polsce przy okazji polskiego wydania zbioru jego opowiadań "Nagle pukanie do drzwi". Zapis in extenso podał Przegląd Nr 50 (780) str. 63.
              btw - są ludzie, którzy informacje czerpią nie tylko z netu. Miłego dnia.
              • 1selina Nie tak szybko remez. 15.12.14, 16:20
                Zrób zdjęcie strony z Przeglądu i zamieść je na swoim pofilu. Jest i drugie wyjscie, a mianowicie takie, że to ja skontaktuje się z Redakcją i wówczas wyjasśnimy to raz na zawsze.

Tygodnik „Przegląd” wydawany jest przez Fundację Oratio Recta

ul. Inżynierska 3 lok. 7

03-410 Warszawa

Kontakt:
                (22) 635 84 10
                503 159 027
                503 158 795

e-mail: przeglad@przeglad-tygodnik.pl

NIP: 951-19-67-251 , REGON: 016275090

Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy

XX Wydział Gospodarczy KRS nr 0000198445

Redaguje kolegium

Redaktor Naczelny

Jerzy Domański

e-mail: j.domanski@przeglad-tygodnik.pl

Pierwszy Zastępca Redaktora Naczelnego

Paweł Dybicz

wew.107, e-mail: p.dybicz@przeglad-tygodnik.pl

Drugi wariant jest najlepszy. Tymczasem.

• remez2 Re: Nie tak szybko remez. 15.12.14, 19:08
                  Po prostu kup numer "Przeglądu", który Ci podałem, przeczytaj i ...
    • vladexpat Re: Kto ma rację? 12.12.14, 10:01
      remez2 napisał:

> Jest taki żydowski kawał. W miasteczku jest bardzo wąski chodnik. Z jednej stro
      > ny idzie Żyd, z drugiej strony Kozak. Kozak mówi: "Nigdy nie wszedłbym w błoto,
      > aby przepuścić taką kreaturę jak ty". Na co Żyd: "A ja zawsze tak robię".

Jest takie zapomniane pojęcie - "zdolność honorowa". W dużym skrócie sprowadza się ono do tego, że "człowieka honoru" nie może obrazić ktoś, kto sam nie jest "człowiekiem honoru". Czyli, jeżeli kelner pluje ci na zapleczu do talerza, on ciebie nie obraża, po prostu odwadnia jakim sam jest śmieciem. A śmieci się w takiej sytuacji ignoruje. Także tu na forum, jeżeli jakiś idiota pluje szowinistycznym jadem - najrozsądniejszym wyjściem jest traktować go jak powietrze. Nie ma zdolności honorowej, więc na takie zaczepki nie ma potrzeby odpowiadać. Trzeba czasem wejść w błoto.
      • igor-uk15 Glupoty piszesz,vlad. 12.12.14, 10:32
        Skutkiem takiego postepowania bedzie to,ze zawsze bedziesz narazony na to,ze w swoim talerzy znajdziesz lub sline,lub cos jeszcze gorszego.
        Takie pseudointeligenckie rozwazania swiadcza o tym,ze jestes czlwiekiem bez honoru,ktoremu byle smiec moze napluc nie tylko do talerza,a i w twarz.
        • vladexpat Pozwolę sobie nie komentować. 12.12.14, 10:39
          A czemu? Patrz wyżej.
          • igor-uk15 Juz skomentowales.... 12.12.14, 10:43
            i podtwierdziles tym kazde moje slowo.

p.s. wspomminac o tym,ze nie potrafisz rozumiec sens kawalow,nie bede z litosci :-)
      • 1selina U autora inteligencja wymaga doładowania. 12.12.14, 15:04
        Jest prawie na wyczerpaniu i dlatego nie ma odpowiedzi.

Riposta wspaniała,
    • igor-uk15 Tu nie o racje chodzi,remez. 12.12.14, 10:41
      sens tego kawalu polega na tym,ze Zyd "odwdzieczyl" sie kozaku,nie nazywajac go wprost kreatura

• remez2 Re: Tu nie o racje chodzi,remez. 12.12.14, 11:49
        igor-uk15 napisał(a):

> sens tego kawalu polega na tym,ze Zyd "odwdzieczyl" sie kozaku,nie nazywajac g
        > o wprost kreatura
        Jest i drugie przesłanie. Czasami warto po prostu ustąpić.
        • igor-uk15 Oczywiscie kazdy moze znalezc to co chce,... 12.12.14, 12:06
          ale nie urodzil sie jeszcze taki Zyd,ktory ustapilby gojowie.Zyd predziej polozy sie w poprzek chodnika,udajac,ze zaslabl,ale z drogi nie zejdzie.
          Temat poruszyles dobry,ale kawal moglbys dobrac lepszy,tym bardziej,ze i polskich kawalow i rosyjskich w tym temacie jest mnostwo.

• remez2 Re: Oczywiscie kazdy moze znalezc to co chce,... 12.12.14, 12:28
            igor-uk15 napisał(a):

> ale nie urodzil sie jeszcze taki Zyd,ktory ustapilby gojowie.Zyd predziej poloz
            > y sie w poprzek chodnika,udajac,ze zaslabl,ale z drogi nie zejdzie.
            Krótko dwie sprawy:
            - nie podzielam Twojej oceny Żydów,
            - póki nie nauczymy się sztuki kompromisu, a jest to zawsze obustronne ustępstwo, cierpieniom ludzkim nie będzie końca.
            > Temat poruszyles dobry,ale kawal moglbys dobrac lepszy,tym bardziej,ze i polski
            > ch kawalow i rosyjskich w tym temacie jest mnostwo.
            Na wkus i cwiet, tawariszcza niet.
            • igor-uk15 Sztuka kompromisu jest najtrudniejsza. 12.12.14, 12:37
              Co udawadniasz w tej chwile,remez :-)
              A tak serio.
              Zydzi moga zrobic pozory,ze ustepuja,ale szybko zauwazysz,ze to Zyd pozostal sie na chodniku,a Ty stoisz po kolana w blocie.

p.s. tu nie chodzi o gusty.Sadze,ze nie zrozumiales kawalu i stad wyciagneles mylny wniosek.
              • remez2 Re: Sztuka kompromisu jest najtrudniejsza. 12.12.14, 12:42
                igor-uk15 napisał(a):

> Co udawadniasz w tej chwile,remez :-)
                Czyli kompromisem z moje strony byłoby bezwarunkowe przyznanie Ci racji?
                > A tak serio.
                > Zydzi moga zrobic pozory,ze ustepuja,ale szybko zauwazysz,ze to Zyd pozostal s
                > ie na chodniku,a Ty stoisz po kolana w blocie.
                Moje dotychczasowe doświadczenia są odmienne.
                > p.s. tu nie chodzi o gusty.Sadze,ze nie zrozumiales kawalu i stad wyciagneles m
                > ylny wniosek.
                :-))
                • igor-uk15 Nie o to chodzi,remez. 12.12.14, 16:44
                  Ty nie zaproponowales mnie zadnego kompromisu,a czekalem na niego :-)

p.s. zalozyles watek bez tematu,dyskusja w czystej postaci,to dyskutujemy !
                  p.p.s. nie zwracaj uwagi na uszczypliwosci .
                  • remez2 Re: Nie o to chodzi,remez. 12.12.14, 17:02
                    igor-uk15 napisał(a):

> Ty nie zaproponowales mnie zadnego kompromisu,a czekalem na niego :-)
                    >
                    > p.s. zalozyles watek bez tematu,dyskusja w czystej postaci,to dyskutujemy !
                    Jest temat. Czy w każdej sytuacji należy próbować postawić na swoim, czy właśnie kompromis jest lepszym rozwiązaniem?
                    > p.p.s. nie zwracaj uwagi na uszczypliwosci .
                    Ok.
                    • igor-uk15 To nie temat. 12.12.14, 17:30
                      To zaproszenie do dyskusji o sposobach zachowania ludzi.
                      Dyskusja wlasciwie nie o czym,bo kompromis nie zawsze jest dobry.
                      • remez2 Re: To nie temat. 13.12.14, 23:25
                        igor-uk15 napisał(a):

> To zaproszenie do dyskusji o sposobach zachowania ludzi.
                        Sądziłem, że będą chętni.
                        > Dyskusja wlasciwie nie o czym,bo kompromis nie zawsze jest dobry.
                        Uważam, że jest lepszy od konfliktu. Podobnie jak nie ma dobrej wojny i złego pokoju.
                        • igor-uk15 Re: To nie temat. 13.12.14, 23:31
                          W jaki sposob mozesz osiagnac kompromis z czlowiekiem,ktory ma Ciebie nie za nic?
                          • remez2 Re: To nie temat. 14.12.14, 17:32
                            igor-uk15 napisał(a):

> W jaki sposob mozesz osiagnac kompromis z czlowiekiem,ktory ma Ciebie nie za nic?
                            TOUCHÉ. :-)
                            Oczywiście nie znam odpowiedzi na większość pytań a te, które znam, nie muszą być najlepsze.
                            Myślę, że taktyka komara zamkniętego w namiocie z człowiekiem byłaby skuteczna.
    • j-k Wazne, kto ma na kolację. 12.12.14, 12:07
      a kto ma racje jest przy tym zupelnie drugorzedne.
    • krzyysioo Re: Kto ma rację? 12.12.14, 12:53
      Kawał fajny i w cholerę w nim "prawdy życiowej".

Można podejść tak jak j-k i sprowadzić do poziomu kolacji, tu Żyd będzie miał rację. Ale jeśli Kozak walnie tekstem "takie kreatury na swej drodze ja zawsze ubijam" to mamy numer z IIwś, gdzie praktycznie bez żadnego oporu kilka milionów poszło do gazu i pieca.

Kozak też niekiedy oberwie solidnie, dopiero co dwa razy dopadł mnie temat Pileckiego, "pokozaczył" i dostał od tych którzy w błoto zawsze wchodzą, byle tylko wygodniej było i kolacja była. Zakatowany Pilecki nawet grobu nie miał a jego katom kolacji nigdy nie brakło.
    • 1selina Oj oj oj, a gdzie niby jest to błoto? 12.12.14, 14:59
      Jak był chodnik, to były rownież w miasteczku wybrukowane ulice. Jakieś dziwne to miasteczko.

Dlaczego piszesz, że to żydowski kawał? Potrafisz to udowodnić? Kto ma rację pytasz? Pytanie na miarę inteligencji.

• remez2 Re: Oj oj oj, a gdzie niby jest to błoto? 12.12.14, 15:07
        1selina napisał(a):

> Jak był chodnik, to były rownież w miasteczku wybrukowane ulice. Jakieś dziwne
        > to miasteczko.
        Twin Peaks.
        > Dlaczego piszesz, że to żydowski kawał? Potrafisz to udowodnić? Kto ma rację py
        > tasz? Pytanie na miarę inteligencji.
        Powinnaś użyć liczby mnogiej - pytania.
        • 1selina Odnoszę się tylko do jednego pytania. 12.12.14, 15:27
          Twin Peaks. Wyjątkowo bzdurna odpowiedź. Filmy się tobie pomieszały.
          • remez2 Re: Odnoszę się tylko do jednego pytania. 12.12.14, 17:15
            1selina napisał(a):

> Twin Peaks. Wyjątkowo bzdurna odpowiedź. Filmy się tobie pomieszały.
            Chodzi Ci o "Głupi, głupszy, najgłupszy"?
      • krzyysioo Re: Oj oj oj, a gdzie niby jest to błoto? 12.12.14, 15:40
        Hmmm, miasteczko w dowcipie jest dziwne bo obok chodnika jest błoto miast kostki brukowej. Cholera, no faktycznie coś nie tak z tym miasteczkiem, trzeba poprawić dowcip :/ Chociaż ... powiedzmy że to była zdezelowana droga i akurat na tej wysokości gdzie się mijali była spora kałuża, wtedy będzie grało?

Druga uwaga też słuszna, nie można Kozaków dyskryminować, jak jest Żyd i Kozak to kawał w połowie żydowski i w połowie kozacki :))

ps
        czasem od samych kawałów lepsze są reakcje niektórych osobników na te kawały ;)
        • 1selina Autor tego wątku mąci w określonym celu. 12.12.14, 16:02
          Orginałem jego "głupiego" kawału jest pewna anegdota dotycząca Johanna Wolfganga von Goethe.

Oto ona.

Zdarzenia miało miejsce w Weimarze. Na wąskiej ścieżce w parku spotkali się Goethe i pewien krytyk literacki. Zobaczywszy Goethego, krytyk warknął:
          - Nie ustępuję drogi durniom.
          - A jak tak - odpowiedział Goethe i zszedł na bok.

Różnica zasadnicza, prawda?

• igor-uk15 To nie macenie,nie przesadzaj. 12.12.14, 16:50
            Zreszta i zadnej roznicy nie ma w tych dwoch kawalach.I w jednym i w drugim nie chodzilo o ustepstwa,a tylko riposte.
            Nazwac kogos durniem mozno na wiele sposobow,co i udowonil Goethe.
          • krzyysioo Re: Autor tego wątku mąci w określonym celu. 12.12.14, 16:50
            Czy to jest oryginał/pierwowzór dla tego kawału czy nie to sprzeczał się nie będę. Ot kawał jak kawał, do tego z ciekawym podtekstem do luźnej dyskusji. Jeśli coś tutaj jest "głupiego" to moim zdaniem Twoja napuszona reakcja.
            • 1selina Mam do ciebie prośbę. 12.12.14, 22:59
              Życzyłabym sobie, abyś zajął się swoją własną wrażliwością. Przerabianie i naciąganie znanych anegdot oraz kojarzenie ich z wyssanymi z palucha narodowościami budzi u wielu ludzi odczucie niesmaku.

Dlaczego nie polskie przysłowie? Mądry głupiemu zawsze ustępuje.

Ps. Anegdota ma wydźwięk humorystyczny, może jednak zawierać również pierwiastki dydaktyczne. Charakterystyczną cechą gatunku jest wyraziste zakończenie i obecność niespodziewanej puenty.

Pomyśl o tym.
              • krzyysioo Re: Mam do ciebie prośbę. 12.12.14, 23:31
                Może w takim razie gdy ktoś zaczyna dowcipy opowiadać to obchodź teren z daleka, bo zdecydowana większość z nich mocno dotknie Twojej wrażliwej osobowości. No większość to takie nieokrzesane prostaki jak tu w tym wątku i naprawdę szkoda nadwerężać tak kruchy i delikatny materiał jak Twoja osoba.

Pomyśl o tym.
                • 1selina Czy coś ciebie uwiera? 13.12.14, 00:25
                  krzyysio napisał.

No większość to takie nieokrzesane prostaki jak tu w tym wątku ...

To ty to mówisz i to twoja ocena, a ja nie mam zamiaru się w tym temacie wypowiadać. Tańcz solo, dobrz ci idzie.

Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda, bo toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.

Lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć - to też przysłowie.

• krzyysioo Re: Czy coś ciebie uwiera? 13.12.14, 00:40
                    Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda, bo toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.

I dlatego musisz mieć ostatnie słowo w dyskusji, ot jaka pokrętna logika ;)

ps
                    Ja naprawdę martwię się o Twoją wrażliwość, ja to taki trochę cham ze wsi jestem, mocno nieokrzesany, przebywanie z takim to i jakim urazem psychicznym może grozić ;)
                    • 1selina Jak widać dobra anegdota tylko dla przytomnych. 13.12.14, 00:56
                      Powórz czytanie od początku i będzie już dobrze.

Zdarzenia miało miejsce w Weimarze. Na wąskiej ścieżce w parku spotkali się Goethe i pewien krytyk literacki. Zobaczywszy Goethego, krytyk warknął:
                      - A ja tak - odpowiedział Goethe i zszedł na bok.

Jest taki żydowski kawał. W miasteczku jest bardzo wąski chodnik. Z jednej strony idzie Żyd, z drugiej strony Kozak. Kozak mówi: "Nigdy nie wszedłbym w błoto, aby przepuścić taką kreaturę jak ty". Na co Żyd: "A ja zawsze tak robię".

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. To tyle w tym temacie.
                      • remez2 Re: Jak widać dobra anegdota tylko dla przytomnyc 13.12.14, 13:29
                        Ze zwykłej ciekawości - w tym "temacie" nie pasuje Ci Żyd, Kozak czy obydwaj?
                        • 1selina Teraz już na siłę retuszujesz swoje ego. 13.12.14, 19:50
                          To co robisz. przypomina pewnego zadufanego w sobie marketingowca w rozmowie z polonistą.

Otóż pewnego dnia marketingowiec skarżąc się na plagę owadów mówi tak:

– Wczoraj zabiłem pięć ćmów.
                          – Ciem. – poprawia filolog.
                          – Kapciem – precyzuje usłużnie marketingowiec.

Proszę więc nie komplikować swojej własnej wpadki. Lubię lotny dowcip, ale tylko lotny.

Mam dla ciebie zadanie domowe na dzisiaj.

- A jak tak - odpowiedział Goethe i zszedł na bok.

Przeczytaj powyższą anegdotę ze zrozumieniem dwukrotnie i pomyśl dlaczego twój tekst jest do kitu.

• igor-uk15 Ego nie da sie retuszowac,selina. 13.12.14, 20:05
                            Mozno go podbudowac.Co,tak mi sie wydaje,w tej chwile robisz z wlasnym.

• 1selina Trochę mnie jednak znasz. 13.12.14, 20:49
                              Lubię przejrzyste sytuacje. Podrabiane znanego nigdy chwały nie przynosi.
                              • igor-uk15 Znam i dlatego postanowilem zabrac glos. 13.12.14, 21:31
                                jestem pewien tego,ze remiz nic nie podrabial,po prostu trafil sie jemu w necie akurat ten tekst.Remez nie mial zadnego zamiaru upokorzyc Zydow.

ps. czemu znow piszesz pod tym nickiem?
                                • 1selina Nie znalazł tego w necie. 13.12.14, 22:34
                                  A teraz pozostawiam ciebie w błogiej niepewnosści.

Ps. Joanna poszła już spać więc i na mnie kolej. Paputki misiaczku.
                                  • igor-uk15 To nie ma znaczenia,gdzie znalazl. 13.12.14, 22:46
                                    Dobra noc,pozdrow synka.
                                    • igor-uk15 Re: To nie ma znaczenia,gdzie znalazl. 13.12.14, 22:46
                                      Dobranoc,oczywiscie,pisze sie razem:-)
                            • 1selina Jaka jest różnica pomiędzy jednym a drugim? 13.12.14, 21:03
                              Potrafisz oświecony księżycem wyjaśnić?
                        • igor-uk15 Remez,jestem w 100% pewien tego, 13.12.14, 20:08
                          ze za nickiem 1selina kryje sie osoba,pochodzenia zydowskiego. Oni strasznie nie lubia,kiedy goje cos o nich pisza.
                          odpusc sobie ta beznadziejna wymiane zdan.Pokaz,ze stac ciebie na to,zeby ustapic droge durniu :-)
                          • remez2 Re: Remez,jestem w 100% pewien tego, 13.12.14, 20:15
                            Ok. :-)
                            • igor-uk15 Mam nadzieje,remez,ze teraz rozumiesz,.. 13.12.14, 20:37
                              o co mnie chodzilo,kiedy pisalem te slowa:
                              "ale nie urodzil sie jeszcze taki Zyd,ktory ustapilby gojowie.Zyd predziej polozy sie w poprzek chodnika,udajac,ze zaslabl,ale z drogi nie zejdzie. "
                              Selina mogl(a) napisac wprost,ze poczul(a) sie urazony(a),ze jeden z bohaterow kawalu jest Zydem,ale on(a) postanowil(a) zmieszac ciebie z blotem,przy tym imputuje tobie to,co nie bylo twoim celem. Wystarczyloby,zeby selina zwrocil(a) na te twoi slowa swoja uwage:
                              "- nie podzielam Twojej oceny Żydów, ".

p.s. nie jestem antysemita,ale sa pewne cechy charakteru zydowskiego narodu,ktore ich odrozniaja od reszty.Jedna z tych cech jest pogarda do wszystkich,kto nie jest Zydem.
                              • 1selina Oj igoru igoru. 13.12.14, 20:53
                                Jesteś tępy i nie widzisz różnicy pomiędzy anegdotą a idiotycznym kawałem. To twój problem.
                                • igor-uk15 Spokojnie,bez nerwow. 13.12.14, 21:38
                                  Moze i jestem tepy,ale potrafie zrozumiec sens i twojej anegdoty i kawal remiza.
                                  Co w tym najsmiejszniej,blu,ze to ty nie potrafiles zrozumiec,ze w kawale remiza to Zyd wystepuje,jako pozytywny bohater,a kozak pokazany,jako kreatura.
                                  • 1selina Nic nie rozumiesz. 13.12.14, 22:24
                                    Ja mam gdzieś i Żyda i Kozaka, Niemca czy tez Rosjanina. To nie w tym problem.

Jest anegdota, bardzo znana i to nia jestem jej autorką. Chodzi po prostu o uczciwość.

Napisałam o przysłowiu polskim: Mądry głupiemu zawsze ustępuje. Nie potrzebnie więc zniekształcono anegdotę orginalną mając pod reką dobre polskie przysłowie.

To tyle.
                                    • igor-uk15 A skad twoja pewnosc, ze to remiz cos przekrecil? 13.12.14, 22:43
                                      Czy mozesz wyobrazic sobie to,ze remiz nie mial pojecia o anegdocie z Goethe w role glownej,a tylko slyszal od kogos kawal o Zydu i Kozaku?
                                      Mnie osobiscie rowniez jego kowal nie spodobal sie,co i napisalem do niego wprost:
                                      "Temat poruszyles dobry,ale kawal moglbys dobrac lepszy,tym bardziej,ze i polskich kawalow i rosyjskich w tym temacie jest mnostwo."
                                      Tym nie mniej uwazam,ze twoj wsciekly atak na remiza nie ma zadnych podstaw.I dlatego jestem pewien tego,ze jedynie na co na ciebie podzialalo,jak na byka czerwona plachta,to to,ze jeden z bohaterow jego kawalu jest Zyd.
                            • 1selina OK? 13.12.14, 21:04
                              A Rabinowicz się zgodził?
                              • igor-uk15 Specjalistom od Rabinowicza jest swiblowo. 13.12.14, 21:43
                                Ja wiem tylko tyle,ze on postanowil pozostac sie w Rosji:-)

- Рaбинoвич, пoчемy ты не едешь в Изрaиль?
                                - А cмыcл? Здеcь я бедный еврей, a тaм бyдy бедным рyccким, чтo ещё хyже…
                                • 1selina Może to i prawda. 13.12.14, 22:27
                                  Wolność Tomku w swoim domku.
                                  • remez2 Re: Może to i prawda. 13.12.14, 22:56
                                    1selina napisał(a):

> Wolność Tomku w swoim domku.
                                    Wolnoć, Tomku, w swoim domku.
                                    • igor-uk15 Ha,ha. 13.12.14, 23:09
                                      Remez,alez odgryzles sie:-)

p.s. a ja bylem pewien tego,ze to przyslowie brzmi tak,jak napisala selina.
                                      век живи — век yчиcь
                                      • 99venus Re: Ha,ha. 14.12.14, 18:54
                                        tobie i 2 wieki nie pomogą.
                                        • igor-uk15 Nie szkodzi,venus. 14.12.14, 19:10
                                          ja mam zamiar zyc baaardzo dlugo,naucze sie w koncu.Gorzej z toba,ty tak durniem i odejdziesz z tego swiatu.
                                    • 1selina Przyganiał kocioł garnkowi. 14.12.14, 16:24
                                      remez2 napisał:

Nie doszukiwał bym się ...

Nie doszukiwałbym się ...
                                      • remez2 Re: Przyganiał kocioł garnkowi. 14.12.14, 19:10
                                        1selina napisał(a):

> remez2 napisał:
                                        >
                                        > Nie doszukiwał bym się ...
                                        >
                                        > Nie doszukiwałbym się ...
                                        Niepotrzebnie użyłem spacji. :- (
                          • 1selina A co piszą? 13.12.14, 20:59
                            To, że Kozak wskoczył w błoto mnie nie irytuje. Wieprze też w nim się paplają i jakoś żyją.
          • remez2 Re: Autor tego wątku mąci w określonym celu. 12.12.14, 17:21
            Tak, i w dodatku nie wiadomo z jakich pozycji i komu wkłada kij w szprychy. Czuj duch.
            • 1selina Nie dobijaj znanych anegdot. 12.12.14, 23:01
              A twój kij okazuje się żelaznym łomem.
        • remez2 Re: Oj oj oj, a gdzie niby jest to błoto? 12.12.14, 17:07
          Druga uwaga też słuszna, nie można Kozaków dyskryminować, jak jest Żyd i Kozak to kawał w połowie żydowski i w połowie kozacki :))
          A nawet trochę latynoski, bo to mógł Kozak kubański.
    • gobo2 CIA 12.12.14, 16:07
      www.cia.gov/index.html
      remez2 napisał:

> Jest taki żydowski kawał. W miasteczku jest bardzo wąski chodnik. Z jednej stro
      > ny idzie Żyd, z drugiej strony Kozak. Kozak mówi: "Nigdy nie wszedłbym w błoto,
      > aby przepuścić taką kreaturę jak ty". Na co Żyd: "A ja zawsze tak robię".
    • 1selina Co za jazda remez. 12.12.14, 16:09
      www.youtube.com/watch?v=_PLq0_7k1jk
      • remez2 Re: Co za jazda remez. 12.12.14, 17:05
        Bardzo lubię tę piosenkę. Dzięki. :-)
    • inocom Kto jest Kozakiem, a Kto Żydem? /nt 12.12.14, 23:04
      • 1selina Otóż to, otóż to. 13.12.14, 19:53
        Autor coś zgubił po drodze i nie może zaskoczyć co to takiego.
    • wojciech.2349 Re: Kto ma rację? 13.12.14, 21:46
      Strategia lwa i antylopy.
      Antylopa żyje 2 razy dłużej.
      • remez2 Re: Kto ma rację? 13.12.14, 21:57
        wojciech.2349 napisał(a):

> Strategia lwa i antylopy.
        > Antylopa żyje 2 razy dłużej.
        Humor działa jak poduszka powietrzna w czasie wypadku.
        • wojciech.2349 Re: Kto ma rację? 13.12.14, 21:58
          Nie ma antylop, lew zdycha.
          • remez2 Re: Kto ma rację? 13.12.14, 22:02
            wojciech.2349 napisał(a):

> Nie ma antylop, lew zdycha.
            Zawsze może przejść na wegetarianizm.
            • wojciech.2349 Re: Kto ma rację? 14.12.14, 18:57
              remez2 napisał:

> wojciech.2349 napisał(a):
              >
              > > Nie ma antylop, lew zdycha.
              > Zawsze może przejść na wegetarianizm.
              -------------------------------
              Lew (Kozak) przegrywa.
    • misterrob Ciekawy watek. 14.12.14, 21:50
      Zastanawia mnie tylko czy lepszym od Zyda nie bylby Chuck Norris.
      • remez2 Re: Ciekawy watek. 14.12.14, 22:08
        misterrob napisał:

> Zastanawia mnie tylko czy lepszym od Zyda nie bylby Chuck Norris.
        Lepszym w czym?
        • misterrob Re: Ciekawy watek. 14.12.14, 22:17
          W zwalczaniu zla.

Bo jest on wyjatkowym czlowiekiem, ktory skutecznie zwalcza zlo kopem z polobrotu.
          • remez2 Re: Ciekawy watek. 14.12.14, 22:20
            misterrob napisał:

> W zwalczaniu zla.
            Skąd Ci się wzięło zło?
            > Bo jest on wyjatkowym czlowiekiem, ktory skutecznie zwalcza zlo kopem z polobrotu.
            Uważaj aby nie stanąć zbyt blisko.
            • misterrob Re: Ciekawy watek. 14.12.14, 22:29
              Znam wschodnia mentalnosc. Jezeli zas chodzi o Norrisa, to zachowuje nalezny dystans.

I to wszystko na dzisiejsza niedziele.
              • remez2 Re: Ciekawy watek. 14.12.14, 22:37
                misterrob napisał:

> Znam wschodnia mentalnosc. Jezeli zas chodzi o Norrisa, to zachowuje nalezny dystans.
                Dziękuję za wpisy, które wiele wniosły do rozmowy.
                > I to wszystko na dzisiejsza niedziele.
                Kolorowych snów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka