Dodaj do ulubionych

Krótka kołderka

30.12.14, 14:08
Mam dziwne wrażenie, że dziś kontrakty na ropę i kurs rubla są manipulowane tą samą ręką. Z tym, że widać, że na jedno i drugie środków nie staje więc jak rubel idzie w górę to natychmiast spada cena ropy i odwrotnie, ropa w górę to rubel w dół. Korelacja jest po prostu idealna.
Obserwuj wątek
    • borrka Masowa interwencja na rublu jest oczywista. 30.12.14, 14:21
      Trudno uwierzyc w szalenstwo oddzialywania na ceny ropy poprzez ciche zakupy, bo to chyba masz na mysli ?
      To nie matuszkina liga i powinni o tym wiedziec nad rieka Moskwą:)
      • vladexpat Re: Masowa interwencja na rublu jest oczywista. 30.12.14, 14:27
        borrka napisał:

> Trudno uwierzyc w szalenstwo oddzialywania na ceny ropy poprzez ciche zakupy, b
        > o to chyba masz na mysli ?
        > To nie matuszkina liga i powinni o tym wiedziec nad rieka Moskwą:)

Wiem, wiem. Ale jak patrzę na dzisiejsze wykresy RUBUSD i CL.F to wyglądają jak przez kalkę rysowane ;-) i to dokładnie na odwrót niżby z fundamentalnej logiki wynikało.
        • karbat Re: Masowa interwencja na rublu jest oczywista. 30.12.14, 14:45
          wioskowi macherzy zaklinacze ekonomiczni ...
          masowa , masowa ... ich slowa zaklecia .

kiedy oni w koncu napisza , zdradza ... , jak masowa ,
          im mniej sie wie , tym wiecej sie, spekuluje ;)

• vladexpat Re: Masowa interwencja na rublu jest oczywista. 30.12.14, 14:59
            karbat napisał: .
            >
            > kiedy oni w koncu napisza , zdradza ... , jak masowa ,
            > im mniej sie wie , tym wiecej sie, spekuluje ;)
            >
            W pierwszej połowie grudnia, jeszcze przed wybuchem paniki na rynku było to łącznie ok. 10 mld USD tylko z rezerw Banku Rosji. Potem do interwencji zostały włączone rezerwy ministerstwa finansów (ok. 7 mld USD - ile z tego poszło nie mam danych) i najprawdopodobniej spore kwoty sięgające 1 mld USD dziennie z rezerw największych rosyjskich spółek. Było o tym na FS.
            Jaka była łączna skala interwencji w grudniu, może dowiemy się na początku przyszłego roku.
            • tacx Re: Masowa interwencja na rublu jest oczywista. 30.12.14, 15:47
              PRzecież było już o tym. Na początku grudnia rezerwy wynosiły 418mld$. W okolicach świat CBR ogłosił że rezerwy wynosiły jeśłi dobrze pamietam 394mld. Na rezerwy dewizowe Rosji spoglądać trzeba z pewnej perspektywy. pamietac należy że ok 160mld rezerw należy do ministerstwa finansów a nie do CDR. Ta kaśa jest już częściowo rozdysponowana w budżecie na projekty infrastrukturalne i socjalne. CBR na ratowanie rubla ma nie więcej niż 160mld. I w tym jest jeszcze 50mld złota którego się nie sprzedaje ot tak tylko trzyma na naprawde najczarniejszą godzinę.
              Inymi słowy w okolicach marca kwietnia może być sytuacja podbramkowa jak się nic nie zmieni
    • wojciech.2349 Re: Krótka kołderka 30.12.14, 15:11
      Tak troszkę off topic. Zastanawia mnie czy Kitajce
      bawią się wrublem? No i jeśli się bawią to w którą stronę?

To by mogło dużo wyjaśnić.

• vladexpat Re: Krótka kołderka 30.12.14, 15:26
        wojciech.2349 napisał(a):

> Tak troszkę off topic. Zastanawia mnie czy Kitajce
        > bawią się wrublem? No i jeśli się bawią to w którą stronę?
        >
        > To by mogło dużo wyjaśnić.
        >
        A skąd niby u kitajców ruble?
        • karbat Re: Krótka kołderka 30.12.14, 15:43
          vladexpat napisał:

( ... ) duzo ,

vladzio , te kwoty , ktore tu operujesz, podajesz, sa tak smieszne , ze az zenujace
          sama malutka Grecja, potrafila wtopic .... ca 200 miliardow Euro .

no , ruski wtopi tez z 200 miliardow Euro i co ...
          co sie istotnego zmieni ... mali ludzie troche zubozeja , cos poza tym ..

wiesz , KTO zgarnie te 200 miliardow , nie martw sie nie zobaczysz
          z nich ani grosza tak wiec , nie podniecaj sie , bo nie masz czym ;)

Iran, - sankcje wobec ruskich sa smieszne jak wobec tego kraju ,
          i ... co tam poprzez te sankcje istotnego osiagnieto ....
          poza tym , ze jego rola , wplywy w regionie ograniczone, niemniej niemale ...
          • vladexpat Re: Krótka kołderka 30.12.14, 15:59
            karbat napisał:

> vladexpat napisał:
            >
            > ( ... ) duzo ,
            >
            > vladzio , te kwoty , ktore tu operujesz, podajesz, sa tak smieszne , ze az ze
            > nujace
            > sama malutka Grecja, potrafila wtopic .... ca 200 miliardow Euro .
            >
            No to o co cały raban? W Rosji jest świetnie a będzie jeszcze lepiej.
            I do tego krymnasz i tańsza wódka.
            Ja drugoj takoj strany nie znaju, gdie tak wolno dyszet czelowiek.
            C nastupajuszim!
            • karbat Re: Krótka kołderka 30.12.14, 16:27
              vladexpat napisał:
              > No to o co cały raban? W Rosji jest świetnie a będzie jeszcze lepiej.
              > I do tego krymnasz i tańsza wódka.
              > Ja drugoj takoj strany nie znaju, gdie tak wolno dyszet czelowiek.
              > C nastupajuszim!

jak ci, to ma w czyms ulzyc ... mozesz sie o to nawet modlic ;),
              by ruski wreszcie dolaczyl do reszty cywiliowanego swiata , z dlugami ...
              dla ciebie niewyobrazalnymi ... .

Mowa o dziesiatkach , bilionach, dolarow dlugow , jak Usa , Francja ,
              Niemcy .... nawet skomna Polska zalicza sie do tego zaszczytnego grona ;)

napisz jak dlugo bedzie musial czekac ruski ,
              by osiagnac poziom zadluzenia ... np Francji ... ( ca 80 % ) ...

• gobo2 zapytaj,meza, zony, partnera, partnerke, co z ta 30.12.14, 16:46
      krotka koldra jest, i ta sama reka....!

vladexpat napisał:

> Mam dziwne wrażenie, że dziś kontrakty na ropę i kurs rubla są manipulowane tą
      > samą ręką.
      • pijatyka Troll. Kosz. 03.01.15, 21:18

• pijatyka Re: wrażenie, że kontrakty i kurs manipulowane 08.01.15, 13:29
      Aleś trolle podkarmił ;)
    • pijatyka Re: kontrakty na ropę 13.01.15, 14:27

wyborcza.biz/biznes/1,100896,17245781,Cene_ropy_naftowej_zbily_prognozy_Goldman_Sachs.html
    • antyk-acap Nowa fala emigracji 13.01.15, 15:20
      Coraz więcej przedstawicieli rosyjskiej klasy średniej myśli o emigracji. Celem jest głównie Zachód. Trend ten ma nie tylko ekonomiczne powody. Obserwatorzy mówią o nowej emigracji politycznej. absolutnie nie wpuszczać! Grozi przeniesieniem zarazy zwanej zielonymi ludzikami.
      • pijatyka Re: Myślą o emigracji. Celem głównie Zachód 18.01.15, 01:16

No to polecam Królewiec ;->
        • 5magna Re: Myślą o emigracji. Celem głównie Zachód 18.01.15, 03:46
          www.arabianmoney.net/gold-silver/2015/01/17/swiss-pegxit-put-a-70-rocket-under-gold-prices-but-just-wait-for-the-ecbs-qe-next-week-to-really-send-prices-to-the-moon/
          • pijatyka Spad, debilu. Kosz. 23.01.15, 14:21

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka