borrka 18.04.15, 10:12 Dla tych, ktorzy maja problemy ze "zrozumieniem duszy rosyjskiej":))) ste-pan.livejournal.com/169039.html Z 1915 roku, gdy Raszka mocno dawala odwloka na froncie i w ten sposob chcial sobie "pozyskac" Polakow ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antyk-acap Re: Mapka moja ulubiona. 18.04.15, 10:33 Ale czym zachęcić? Tym że wszyscy Polacy będą w jednym zaborze? I to tym najgorszym? Bo w Prusach i Austrowęgrach mieliśmy jakieś prawa a w rosyjskim nawet mówić po Polsku wolno nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Mapka moja ulubiona. 18.04.15, 10:37 Taaaak i pewnie dlatego po dziś dzień jesteś niegramotny i po polsku nie potrafisz pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
smuta2015 Re: Mapka moja ulubiona. 18.04.15, 10:44 W tym czasie był modny panslawizm i dmowszczyzna miała dużą siłę oddziaływania w Polsce. Do dziś używana propagandowo przez Kreml teza o bratnich narodach. antyk-acap napisał: Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Mapka moja ulubiona. 18.04.15, 10:48 Tyle że miał konkurencję - Wiedeń. Franciszek Ferdynand zanim zginął chciał dać władzę słowianom. Cesarstwo miało składać się z trzech członów poza Węgrami i Austriakami. I o to właśnie było I wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Mapka moja ulubiona. 18.04.15, 22:05 To z jakiejś alternatywnej rzeczywistości? Bo co oni mieli za Słowian? kawałek Małopolski, nazwanej przez nich Galicją, aby nadać pozory prawomocności aneksji w rozbiorach, totalnie zgermanizowane Czechy, które właśnie się obudziły z letargu i zaczęły odtwarzać swój język z wiejskiej gwary, przyjmując gramatykę rosyjską, Słowaków, którzy robili za parobków u Węgrów i na koniec Ukraińców, którzy robili za to samo, tym razem u Polaków a w perspektywie mieli być zgermanizowani w kontrze do Polaków i nawet Lwów przemianowali zawczasu na Lemberg, ty beznadziejny ignorancie. Na deser zostają Bałkany, ale to materiał na książkę a nie na post. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Mapka moja ulubiona. 18.04.15, 22:19 www.irekw.internetdsl.pl/austro_wegry.html Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Taka to i byla zacheta. 18.04.15, 11:08 W ruskiej, szowinistycznej glowie wolna Polska nie miescila sie. Byla wolna Albania, "wielka Serbia", Czechy, Wegry, Rumunia... A Polska "pod rosyjskim berlem", swobodna oczywista:) Naprawde warto przeczytac opis pod mapa - to unikalny dokument, ukazujacy rosyjski sposob myslenia. Rosja w tym okresie ostatecznie przegrala jakas "opcje prorosyjska" na terenach zaborow. Nawet Dmowski z rezerwa wypowiadal sie na temat Rosji - mniej sie obawial Rosjan, jak narodu malo zaawansowanego cywilizacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_kryzysa Polska "Dusza" jest dosc prosta w zrozumieniu 18.04.15, 10:43 scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10613157_545218012272052_2649521832501031322_n.jpg?oh=52ca9ba23c6f53b10b6019a5e49bda22&oe=55D7C9C9 Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 oferta Kacapii jest imponująca 18.04.15, 11:09 Kij albo maczuga. Oni nadal myślą, że to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Argumentacja jest swietna: 18.04.15, 11:15 Wielka Rosja ma dosc "wlasnego" i cudzego nie potrzebuje. Dlatego zabiera Prusy Wschodnie (bo tam przelano ruska krew), Galicje (zawsze byla rosyjska) i Gdansk - no, bo tak! Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Argumentacja jest swietna: 18.04.15, 22:08 Galicję? Mówisz o Hiszpanii? Bo w granicach polski nie było takiego terenu, tak jak nie było hrabiów i baronów. to nie nasza bajka, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Inna mapa. 18.04.15, 11:54 img0.liveinternet.ru/images/attach/c/2//69/653/69653797_588cbc0bfa2d.gif Bardzo pozytywny wydzwiek, jestem mile zaskoczony. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Inna mapa. 18.04.15, 12:00 Jestem bardzo zaskoczony. To bardzo dobre info dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nie tylko w sensie demograficznym. 18.04.15, 12:10 Nie dalismy sie jednak do cna upodlic! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Antemurale christianitatis... 18.04.15, 13:02 Hm, przedmurze? Dookoła inność. Towarzystwo Portugalii nobilituje. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Zwroc uwage na znaczenie kolorow: 18.04.15, 13:19 "innosc" zaczyna sie od czerwieni. Na Wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
crash.test.dummy Wątpię, by było aż tak różowo (tzn. granatowo) 18.04.15, 18:08 Mapki zapewne sporządzano w oparciu o oficjalne statystyki - a te nie obejmują turystyki aborcyjnej, podziemia... etc. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Jako konserwatywny liberal/liberalny konserwatysta 18.04.15, 19:50 Uwazam skrobanki za zalosny i fatalny przejaw ... prostactwa, w sensie braku ucywilizowania. Dlatego zainteresowaly mnie te dane - myslalem, ze jest DUZO gorzej. Przyznasz, ze nawet zakladajac niepelnosc danych, jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Jako konserwatywny liberal/liberalny konserwa 19.04.15, 01:08 Według Federy w Polsce rocznie wykonuje się ponad 100 tys. zabiegów przerwanie ciąży, z czego tylko kilkaset jest legalnych. O takiej skali podziemia aborcyjnego świadczą gorsza niż w Europie Zachodniej edukacja seksualna, roczna liczba aborcji wynosząca 100-250 tys. w krajach z populacją podobną do Polski[25]. Argumentem jest tu także liczba aborcji wykonywana w latach, w których w Polsce aborcja na życzenie była legalna: w 1990 - 59 tys., a w 1962 - 270 tys.[26], w latach 80 XX wieku - 300-450 tys. rocznie[25]. Faktem przemawiającym za wzrostem liczby aborcji w stosunku do lat 90 XX wieku wzrost oficjalnej liczby poronień (mimo rozwoju opieki medycznej) i spadek rocznej liczby urodzeń w latach 1993-2004 o 140 tysięcy[25]. Na rozrost podziemia aborcyjnego ma wpływ wzrost akceptowalności społecznej aborcji[27]. Federa krytykuje szacunki mówiące o kilkunastu tysiącach rocznie nielegalnych aborcjach, gdyż oznaczałyby one, że w Polsce 2,5 raza ludniejszej jest o połowę mniej zabiegów przerwań ciąży, niż w Holandii mającej najmniejszy odsetek aborcji[25]. Odpowiedz Link Zgłoś
frompiter Inna mapa. Zakorkowalo... 18.04.15, 20:27 borrka napisał: > img0.liveinternet.ru/images/attach/c/2//69/653/69653797_588cbc0bfa2d.gif > Bardzo pozytywny wydzwiek, jestem mile zaskoczony. ...kobietom czy miezczyznom nie stoi? Ani aborcji, ani urodzin:-) "Według danych CIA, w 2013 roku szacunkowy współczynnik dzietności w Polsce wyniesie 1,28 dziecka na jedną kobietę w wieku rozrodczym. Na 224 badane w tym roku państwa, zajęliśmy 212 miejsce. Przy czym przyjmuje się, że współczynnik dzietności zapewniający zastępowalność pokoleń wynosi około 2,1 – dopiero wtedy kolejne pokolenia są wystarczająco liczne, żeby zapewnić stabilność społeczną i ekonomiczną". forsal.pl/artykuly/702951,poziom-dzietnosci-w-polsce-jest-dramatycznie-niski.html Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Inna mapa. Zakorkowalo... 19.04.15, 03:53 A nie wzięlibyście sobie Balcerowicza? Ja bym nawet trochę dopłacił. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap "Zwierzchnik" 18.04.15, 12:47 Dwa lata temu atak Rosji na Ukrainę był tylko literacką fikcją opisaną przez Toma Clancego. Czy można aż tak dokładnie przepowiedzieć historię? Mistrz nowoczesnego thrillera, Tom Clancy, napisał pasjonującą powieść o spisku, władzy i dwóch pokoleniach tajnych agentów. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Polak powinien napisac taka ksiazke. 18.04.15, 12:55 Bo jest to powtorka z kacapskiej rozgrywki w Polsce, w 18 wieku. Pod kazdym wzgledem analogiczna - jestesmy na etapie Konfederacji Barskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Polak powinien napisac taka ksiazke. 18.04.15, 17:41 Masz trochę racji, ale jednak obecnie mocniejsze są nawiązania do Leonida Iljicza. Kremlowska kamaryla to zmutowani breżniewiści z naleciałościami ideologii poprzednich epok. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Borek - cienkie z nich strategi... 18.04.15, 17:54 przylaczyli do Francji niemieckojezyczna Nadrenie natomiast nie przylaczyli francuskojezycznej przeciez belgijskiej Walonii... Dzisiaj maladcy nie potrafia rozegrac sprzecznosci Zachodu - jak to wczesniej potrafili komunisci... EEhhh... - Gdy brakuje Zyda - to bida... Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Borek - cienkie z nich strategi... 19.04.15, 04:03 > Dzisiaj maladcy nie potrafia rozegrac sprzecznosci Zachodu > - jak to wczesniej potrafili komunisci... Nie potrafią, ponieważ świat się zmienił a oni nadal stosują stare metody z czasów Lońki. Zwyczajnie nie zauważyli, że minęło ponad 30 lat od jego śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
boskie_buenos Re: Mapka moja ulubiona. 19.04.15, 01:16 Durne rozmyslania nad tym co by bylo, gdyby.... А еcли бы oн вёз пaтрoны? ... А еcли бы oн вез мaкaрoны?... Odpowiedz Link Zgłoś