Dodaj do ulubionych

Ważne spostrzeżenia o Rosji ...

02.08.15, 11:50
Jeszcze na forum Świat można spokojnie napisać/podyskutować na tematy Rosji w świecie.
Na forum "Rosja i Świat" poniższe informacje zostały by uznane za bełkotliwy spam - czuka.

Zaskakujące dla mnie są dzisiejsze informacje które przekazuje Wacław Radziwinowicz z GW w Świątecznej Gazecie zauważa on, m.in. , że:
..."Rosjanie szybko biednieją. Olga Gołodiec, wicepremier odpowiadająca w rządzie za problemy socjalne, ogłosiła niedawno hiobową wieść: liczba biednych wzrosła od początku roku o 3,1 mln i jest ich już 22,9 mln w 144-milionowym kraju. Tatiana Minajewa z Rosyjskiej Akademii Gospodarki Narodowej i Administracji Publicznej przy Prezydencie Federacji Rosyjskiej ocenia, że co szósty obywatel znalazł się za marginesem - nawet nie tyle biedy, co nędzy.
Czegoś takiego nie było przez ostatnie 15 lat. Przeciwnie, przez cały czas rządów Władimira Putina liczba biednych malała. Kiedy objął władzę w 2000 r., 29 proc. Rosjan żyło w biedzie, w roku 2013 - już tylko 11 proc. Biednych ubywało nawet w czasie kryzysu lat 2008-09. Wtedy, choć gospodarka znalazła się w ogromnych tarapatach, realne dochody ludzi rosły.
Dzisiaj wicepremier Gołodiec ostrzega, że "poziom biedy osiągnął pułap krytyczny". Ale politycy i eksperci są przekonani, że to nie wywoła wstrząsów społecznych, bo "zapasy cierpliwości naszego narodu są niewyczerpane"......
..."Każdego miesiąca przed komisją uzupełnień w Wołgogradzie staje 200 kandydatów do służby kontraktowej, o połowę więcej niż w zeszłym roku. Nikt ich w kamasze nie zapędza, mają już za sobą służbę zasadniczą. Po prostu w cywilu nie widzą dla siebie żadnych perspektyw. Nie mogą mieć nadziei na własne mieszkanie ani na pensję, niechby niewielką, ale regularną. Tymczasem armia płaci, i to nieźle. Szeregowemu - 30 tys. rubli, czyli 1860 zł miesięcznie. W prowincjonalnych miastach i na wsi to dwa razy więcej niż wynagrodzenie uważane za zupełnie znośne. A sierżant - zostać nim po ukończeniu kursu nie jest trudno - dostaje co miesiąc 40 tys. (2484 zł). To jeszcze nie wszystko. Armia karmi tak obficie, że wojskowi lekarze łamią sobie głowy, jak poradzić sobie z nowym dla nich kłopotem - nadwagą młodych żołnierzy szybko tyjących na koszarowym wikcie..."
W Rosji piszczy bieda. Media się nie zająkną. Wolą krzyczeć o szpiegach i agentach Pana Boga
Do biednych w Rosji oficjalnie zalicza się tych, którzy mają dochody miesięczne niższe niż tzw. minimum życiowe, czyli koszty koszyka absolutnie niezbędnych do przetrwania dóbr i usług.
W bogatej i drogiej Moskwie minimum wynosi dziś 16 296 rubli, czyli 1012 zł." ......."ale nad Morzem Białym żyje się nielekko, więc koszyk wyceniono na 18 900 rubli (1174 zł). W Tatarstanie ziemia dobra, a ludzie potrafią gospodarować i żywność jest tania, więc wystarczy 8083 ruble (502 zł)."...." "Skoro koszty utrzymania wzrosły, to i średnie krajowe minimum życiowe trzeba było podnieść o ponad jedną piątą. Ale w czasie tego kryzysu płace nie rosną, i tak w tym roku dochody kolejnych 3,1 mln Rosjan okazały się niższe od ich minimum.
Jak minimum, to minimum: ma ono wystarczyć człowiekowi pracującemu na, między innymi, 300 g chleba, kaszy, makaronów albo fasoli, 250 g ziemniaków, dwie trzecie jajka, 150 g mięsa dziennie. Raz na 2,5 roku można sobie pozwolić na kupienie okrycia wierzchniego, raz na dwa miesiące - skarpetek."
.... Rozmowa z Dmitrijem Głuchowskim....
"Minimałkę" wylicza się oddzielnie dla pracujących, dla dzieci i dla emerytów. Wśród tych ostatnich biednych - przynajmniej oficjalnie - nie ma. Emerytury w Rosji muszą bowiem być wyższe od minimum życiowego. Natomiast dwie trzecie tych, którym dziś przychodzi żyć poniżej progu ubóstwa, stanowią pracujący rodzice i ich dzieci."
Bogatemu też w oczy wieje. ....", jak napisała w tym tygodniu rządowa "Rossijskaja Gazieta", "bogaci też płaczą". W kryzysie raptownie schudła tzw. trzecia klasa, czyli ci, którzy nie opływali w ostrygi i luksusowe gadżety, ale mogli sobie pozwolić - choćby na kredyt - na nowe mieszkanie, nowy samochód czy wczasy za granicą.
Zanim kraj zderzył się z sankcjami, a baryłka ropy potoczyła się w dół po cenowej równi pochyłej, do tej uprzywilejowanej grupy należało 18 proc. obywateli......Dziś jest ich już tylko 13 proc. Co 20. Rosjanin pożegnał się ze statusem członka klasy średniej. Zdeklasowanych, którzy jeszcze rok temu cieszyli się dobrobytem, jest ponad 7 mln....."

W Polsce margines biedy tez istnieje i rośnie ale nie w takim tempie.
Tylko współczuć Rosjanom.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: aaaaa Wacek!!! 02.08.15, 11:56
      piknie dziekuje,szkoda czasu
      • wasyl_szuja Web brygada nienawidzi Wacka. 02.08.15, 12:00
        Znaczy się warto go czytać.
        • szwampuch58 Re: Kto? 02.08.15, 12:20
          osobiscie,nienawidze nikogo Ukraincu !
          Brzydzi mnie glupota ludzka ,tylko tyle w temacie "wackow i kublikow"
          • kaszebe12 Re: Kto? 02.08.15, 12:48
            -Przeciez "wasyl" jest takim samym "Ukraincem" , jakim jest niejaki Waltzman , he,he...
      • pijatyka Re: aaaaa Wacek!!! 13.08.15, 12:34

I czego się drzesz, cioto?
        • szwampuch58 Re: czy ten cham? 13.08.15, 12:51
          jest bezkarny na tym forum..........gupie pytanie,moderator?
          • pijatyka Szambuch58, znany osrywacz wątków - jakim cudem... 23.08.15, 20:21

...toto nie ma jeszcze bana?...
    • frompiter Re: Ważne spostrzeżenia o Rosji ... 02.08.15, 12:48
      czuk1 napisał:
      > Zaskakujące dla mnie są dzisiejsze informacje które przekazuje Wacław Radziwinowicz z GW w Świątecznej Gazecie zauważa on, m.in. , że:
      > [i]..."Rosjanie szybko biednieją. Olga Gołodiec, wicepremier odpowiadająca w rządzie za problemy socjalne, ogłosiła niedawno hiobową wieść: liczba biednych wzrosła od początku roku o 3,1 mln i jest ich już 22,9 mln w 144-milionowym kraju

Wacek zapomnial podac jeden szczegol.
      Urzedowy minimum egzistencji zostal podniesiony dosc gwaltownie z 7 688 do 9 662 rubli, co automatycznie zwiekszylo ilosc biednych, uznanych za takowych przez statystyki panstwowy.

> W Rosji piszczy bieda.

Tak sie o nas martwicie, ze moze moze porownujeme troche, co?

Minimum egzystencji w Polsce:
      440.6 - 544 zl., czyli 106-131 euro.
      Minimum egzystencji w Rosji:
      9 662 rub., czyli 146 euro.

Przypominam, ze oplaty komunalny, prad, gaz, benzina sa w Rosji o 2-2.5 razy tanszy.

"Zasięg ubóstwa skrajnego wśród dzieci i młodzieży poniżej 18. roku życia wyniósł ok. 10 proc., a osoby w tym wieku stanowiły prawie jedną trzecią populacji zagrożonej ubóstwem skrajnym - dodaje GUS.
      Oprócz mierzenia ubóstwa wyznaczanego przez minimum egzystencji statystycy mierzą także, ile osób żyje w tzw. ubóstwie relatywnym. Definiuje się je jako wydatki miesięczne poniżej połowy tego, co wydaje statystyczne polskie gospodarstwo domowe. Tu liczba gwałtownie rośnie i sięga już 6,2 mln osób, czyli 16,2 proc. populacji".

>Armia karmi tak obficie, że wojskowi lekarze łamią sobie głowy, jak poradzić sobie z nowym dla nich kłopotem - nadwagą młodych żołnierzy szybko tyjących na koszarowym wikcie..."

Ahahaha:-)
      Skad Wacek takie jaja wygrzebal?

> W Polsce margines biedy tez istnieje i rośnie ale nie w takim tempie.
      > Tylko współczuć Rosjanom.

Dziekuje, ale jak najlepiej sie poradzime bez waszego wspolczucia.
      • wasyl_szuja Re: Ważne spostrzeżenia o Rosji ... 02.08.15, 14:23
        Wieś w warmińsko-mazurskim:
        wrota.warmia.mazury.pl/archiwum/images/stories/stories_2011/Strona_Glowna/news2012/wies_bartag.jpg

Wieś w obwodzie królewieckim:
        russiatrek.org/blog/wp-content/uploads/2010/02/kaliningrad-oblast-architecture-remains-4.jpg
    • xystos Re: Ważne spostrzeżenia o Rosji ... 02.08.15, 14:02

..nic tylko liczyc na wdziecznosc narodow wyzwalanych

wiec trza.sie wziasc za robote,za wyzwalanie !

ZEN
    • gobo2 Ważne spostrzeżenia o Wacka Rosji ... 02.08.15, 15:41
      jest rosja i wacka rosja... tylko do ciebie nalezy, ktora wybierzesz...:)!

czuk1 napisał:
      > Zaskakujące dla mnie są dzisiejsze informacje które przekazuje Wacław Radziwin
      > owicz z GW (...)
      • czuk1 Re: Ważne spostrzeżenia o Wacka Rosji ... 02.08.15, 21:51
        Pisałem dlatego, że art. Wacka oparty jest na wypowiedziach rosyjskich mediów i polityków oraz rosyjskich danych statystycznych. Burzy on informacje o rosnącym dobrobycie jednolitego, wielkiego narodu rosyjskiego, w skład którego wchodzą Rosjanie nazywani ongiś Tatarami, Uzbekami, Czuwaszami, Baszkirami,...
        Co mam wybierać ? Liczyłem, że na tym wątku zostaną przedstawione dane dementujące lub potwierdzające informacje GW .
        • gobo2 spostrzeżenia Wacka, o Wacka Rosji ... 05.08.15, 18:21
          nie sa informacjami GW... drukujac Wacka, gazeta nie informuje, bo wie, ze Wacek nie informuje, tylko opisuje Rosje , wedlug Czerskiej..
          tu masz, co sie dzieje na biezaco....

180K+ sign petition against destruction of contraband food at Russian borders
          The petition was published on the US-registered website change.org, which specializes in various public initiatives by a private person under the name Olga Savelieva. The author stated that the food embargo had caused a significant rise in food prices, forcing pensioners, large families and other poorer groups to restrict their consumption. She then calls for the president to cancel the order on destruction of smuggled edible items and asks the parliament to develop and pass a law that would allow the seized foodstuffs to be distributed to people in need, free of charge.

“Why destroy the food when we can simply eat it?” the author of the petition writes several times throughout the document.
          www.rt.com/politics/311640-over-150000-people-sign-petition/
          jezeli Wacek, dostanie rozkaz z Czerskiej, zeby jeszcze o tym pisac, to pytanie o niszczeniu zywnosci, pojawi sie jeszcze nieraz... w roznych kontekstach, moze bedzie powtorka z matki putina i obrony stalingradu.... zobaczymy....!

czuk1 napisał:

> Co mam wybierać ? Liczyłem, że na tym wątku zostaną przedstawione dane dementuj
          > ące lub potwierdzające informacje GW .
          • czuk1 Re: spostrzeżenia Wacka, o Wacka Rosji ... 13.08.15, 13:11
            Do gobo. Liczyłem, ze ten Wacek to dziennikarz z GW. Teraz wiem, że chodzi o inną osobę.
            • gobo2 ciesze sie, ze przeliczyles Wacka 13.08.15, 18:56
              bo licza sie inne rzeczy w zyciu...:)!
              www.youtube.com/watch?v=3KSyEnuCuHA

czuk1 napisał:

> Do gobo. Liczyłem, ze ten Wacek to dziennikarz z GW. Teraz wiem, że chodzi o in
              > ną osobę.
    • j-k Czelawiek - kpisz, czy o "zdarowje" pytasz ? 13.08.15, 12:56
      Forum Swiat - to forum GW.

Forum "Rosja i Swiat" - to wlasne forum Igora, Rosjanina
      - ktory laskawie korzysta z praw demokracji w Polsze i w UE..

Dr. J.K.
      • karbat Re: Czelawiek - kpisz, czy o "zdarowje" pytasz ? 13.08.15, 13:13
        czuk1 napisał:

> Pisałem dlatego, że art. Wacka oparty jest na wypowiedziach rosyjskich mediów i
        > polityków oraz rosyjskich danych statystycznych.Burzy on informacje o rosnący
        > m dobrobycie jednolitego, wielkiego narodu rosyjskiego,

a kto, gdzie, mowi o rosnacym dobrobycie ... link ...
        o czym ty pieprzysz ... . no szlo Rosji niezle w porownaniu
        z czasami Jelcyna .

gdzie jest napisane ! , ze zawsze , wszedzie ma byc dobrze , gdzie jest takie prawo !

kampanie wyborcza o biedzie i nedzy miales niedawno w Polsce-
        podac liste Dudy ... co nalezy zrobic , by w Polsce zylo sie godnie i dostatnio ...

Minimum egzystencji w Polsce:
        440.6 - 544 zl., czyli 106-131 euro.

Minimum egzystencji w Rosji:
        9 662 rub., czyli 146 euro.
        • j-k Porownanie: 13.08.15, 13:20
          karbat napisał:
          > Minimum egzystencji w Polsce:
          > 440.6 - 544 zl., czyli 106-131 euro.
          >
          > Minimum egzystencji w Rosji:
          > 9 662 rub., czyli 146 euro.

ceny w Rassiji sa wyzsze, niz w Polsze...
          - a realnie w Polsze jest o 10-15 % lepiej.

to zaden powod do dumy...
          tylko Polsza nie jest mocarstwem i na zbrojenia wydaje (PER CAPITA) dwa razy mniej,
          niz Rassija.
          • karbat Re: Porownanie: 13.08.15, 13:42
            j-k napisał:
            > karbat napisał:
            > > Minimum egzystencji w Polsce:
            > > 440.6 - 544 zl., czyli 106-131 euro.

> > Minimum egzystencji w Rosji:
            > > 9 662 rub., czyli 146 euro.

> ceny w Rassiji sa wyzsze, niz w Polsze...
            > - a realnie w Polsze jest o 10-15 % lepiej.

i kto to mowi ... jasio ... , ale jasio tak juz ma ;)
            czego ceny ? , gdzie ceny ?, wszystkiego ceny ?

link poprosze , porwanie cen z 70 ciu w Rosji i w Polsce

ceny w Polsce ,... wiem ile kosztuja ceny mieszkan w Bilgoraju ,
            a ile w Krakowie wiem ile kosztuje pol cielaka od chlopa , a ile w sklepie ;)

jaki % produktow w polskich sklepach jest z zachodu ,
            jaki % produktow w ruskich sklepach jest z zachodu ....
            tylko nie mow , ze ruski import z bylych rep . sowieckich to import ... zachodni ;)

• j-k polsza - rassija 13.08.15, 18:33
              na papierze rassija w PKB (per capita) w 2014 przescignela polsze.

w realnym zyciu - to w polsze zyje sie lepiej.

ceny sa nizsze.

co powie tlum kalingradcow odwiedzajacych polsze.

koniec uwag.

Dr. J.K.
              ekonomista.
              • xystos Re: polsza - rassija 13.08.15, 18:42

..no wlasnie,Kaliningradcy podobnie jak Czesi twierdza ze Polska jest tania.

ZEN
          • xystos Re: Porownanie: 13.08.15, 18:27

Juz wkrotce Was wyzwolimy nasi kochani bracia slowianie priwislanscy - zadeej armi niebedziecie miec wiec wiecej pieniedzy dla ludu bedzie.
            Puki co zacznijcie pedzic bimber powitalny i niezapomnijcie o ogorcach.

ZEN
        • czuk1 Re: Czelawiek - kpisz, czy o "zdarowje" pytasz ? 13.08.15, 15:59
          Mieszkam obok ciebie. I nie pisz mi po rosyjsku.

Masz uwagi do mojego zdanie ? Dementujesz - "a kto, gdzie, mowi o rosnacym dobrobycie .."
          Wg mnie. Dopiero od roku propaganda rosyjska uznała, że nie sposób ukryć, że sytuacja gospodarcza i finansowa Rosji pogarsza się.
          • ubiquitousghost88 czuk, baranie, wacusia moczymordę cytujesz?... 13.08.15, 16:43
            Aż tak się spuściłeś?
            No to spuszczaj się dalej...
    • xystos Re: Ważne spostrzeżenia o Rosji ... 13.08.15, 17:14

..rzeczywiscie belkot ! widac wylazacy przez skore skryby strach,wieeelki strach,a to juz sierpien.

ZEN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka