Dodaj do ulubionych

Saudowie wytrzymają i 10$ za baryłkę.

06.01.16, 21:51
kresy24.pl/76676/znowu-potezne-tapniecie-na-rublu-arabia-saudyjska-dobija-rosje-10-usd-za-barylke-ropy/

Ale czy wytrzyma Rosja? 250 mld $ deficytu.
Obserwuj wątek
    • pijatyka Zabawne - kacapię dobijają razem... 06.01.16, 22:12

...dwaj śmiertelni wrogowie: Arabia Saudyjska i Iran ;->
      • wasyl_szuja Taki produkt uboczny. 06.01.16, 22:15
        "Imperium" obrywa rykoszetem w tej ropo-łupkowo-saudyjsko-irańsko-amerykańskiej wojnie.
    • kylax1 Na 10 USD za baryłkę nie liczę. 06.01.16, 22:18
      Ale koło 25 USD to już bardziej prawdopodobne.
      • 5magna Re: Na 10 USD za baryłkę nie liczę. 07.01.16, 01:27
        Kiedys wytrzymali I $3. Bedzie $3 za barylke....
        • yurek11111 Re: Na 10 USD za baryłkę nie liczę. 07.01.16, 01:36
          bercik ,ty nigdy nie zawodzisz ,ciekawe jak ten biedny (i doslownie i w przenosni) Putin,ma zmodernizowac ruska armie 720 miliardami $$$,jak barylka ropy bedzie po 3 $....:-)))

5magna napisał(a):

> Kiedys wytrzymali I $3. Bedzie $3 za barylke....
          • 5magna Re: Na 10 USD za baryłkę nie liczę. 07.01.16, 05:27
            Putin raz sie przejezyczyl I powiedzial ze moga zniszczyc USA w 20 minut.....Ciekawe ile by zajalo Polnocnej Korei .
            • czuk1 Re: Na 10 USD za baryłkę nie liczę. 07.01.16, 10:23
              Tu o ropie a igor o zniszczeniu USA przez Putina. ;)
              Jak zwykle.... niewygodny temat trzeba zmienić.
            • kylax1 USA też mogą zniszczyć Rosję w 20 minut. 07.01.16, 15:41
              Dlatego nie było wojny USA vs ZSRR, bo to jest tzw. doktryna MAD (Mutual Assured Destruction).
          • scibor3 Re: Na 10 USD za baryłkę nie liczę. 07.01.16, 10:34
            Putin modernizuje armię nie w dolarach tylko w rublach. Taka różnica.
            • czuk1 Re: Na 10 USD za baryłkę nie liczę. 07.01.16, 10:57

scibor3 piszesz - Putin modernizuje armię nie w dolarach tylko w rublach. Taka różnica.

Żadna to różnica. Chyba, że różnica w myśleniu . Jeden uważa, że rakiety, samoloty, czołgi rosyjskie są produkowane od A-Z z rosyjskich części. A drugi - rozsądny.... chodzi po ziemi.
              A więc ten chodzący po ziemi widzi , że Putin musi mieć bardzo dużo i coraz więcej rubli
              by kupić jedną/tę samą część za granicą, tam gdzie transakcje rozlicza się w USD czy EUR
            • tacx Re: Na 10 USD za baryłkę nie liczę. 12.01.16, 09:08
              a to żeś teraz palnął. Systemy celownicze, elektronikę wojskową a nawet tkaniny dla rosyjskich mundurów Putin kupuje za granicą. Co prawda ma teraz embargo na technologie podwójneo stosowania ale tak czy siak modernizacja armii jest w dużym stopniu zalezna od zakupów zagranicznych.. Żeby zrównoważyć spadek cen ropy to dolar musiałby kosztować ok 100R. Niestety kosztować aż tyle bezkarnie kosztować nie może bo rosyjskie przedsiębiorstwa mają potężne długi liczone w dolarch a jak wiadomo te przedsiębiorstwa poza sektorem energetycznym zarabiają na rynku krajowym ruble. Zaciągnęły poteżne długi w czasach gdy $ był po 50R a teraz mają 50% do splacenia więcej licząc w rublach. Pół biedy jak rosnieft zarabia dolary, ale przedsiębiorstwo zarabiające w rublach mające zadłuzenie w dolarze czy Euro (a takich jest w Rosji cała masa - banki przede wszystkim) stoją pod ścianą. Bank zarabia to co mu klient oddaje z kredytu. jak dolar bedzie po 100R to może się okazać że w Rosji pojawi się po prostu fala bankructw i zacznie się problem z sektorem bankowym, który i tak już jest podtopiony.
              Jakby tani rubel miał tak zbawienny wpływ na gospodarkę to moze niech kosztuje sobie i 1000R do dolara. Skoro to takie dobre to czemu nie? Może tak zapytać się zambijczyków co o tym sądzą? Byłem i jedyną walutą jaką honorują jest amerykański dolar :-)
        • scibor3 Re: Na 10 USD za baryłkę nie liczę. 07.01.16, 10:34
          W czasach gdy baryłka kosztowała $3 Levisy kosztowały $7 a Wranglery $4, butelka coli $ 0.05 a paczka papierosów $ 0.15. Tak orientacyjnie. To były inne dolary a pastuchy z pustyni mieli mniejsze wymagania. Już teraz pachnie w AS rewolucją.
    • wiarus-pl Ktoś kiedyś na tym forum pisał, że baryłka 07.01.16, 07:25
      ropy w 2016 roku będzie kosztować nie więcej niż $25.
      Chyba miał rację. Żeby było ciekawiej, to taka cena może utrzymać się przez najbliższe 5-10 lat.
    • herr7 Re: Saudowie wytrzymają i 10$ za baryłkę. 07.01.16, 09:49
      Kresy24 to propagandowa tuba "razwiedki". Rosji szkodzą wysokie ceny ropy. Niskie wymuszają działania naprawcze. Być może stanowisko straci Dima.
    • tojabogdan dlatego też saudowie podnoszą ceny beznzyny 07.01.16, 10:19
      i nie tylko. Ale czego nie robi się dla hegemona
      www.merkur.de/wirtschaft/milliardendefizit-saudi-arabien-erhoeht-benzinpreise-drastisch-zr-5992894.html
      • przechrztaimason Interwencja w Jemenie kosztuje 07.01.16, 10:38
        i Parę innych mocarstwowych rozgrywek.Gdyby nie one Saudowie spięliby budżet nawet przy 30$ za beczkę.
        • tojabogdan musiałoby kosztować 40, by wyjść na swoje 07.01.16, 10:59
          niskie cena ropy ma swoją cenę; ale to jest politicum, a saudowie są bardzo zależni od hegemona; bez ich pomocy dawno ropędzono by tę średniowieczną sztuczną konstrukcję
          • przechrztaimason Re: musiałoby kosztować 40, by wyjść na swoje 07.01.16, 11:56
            To nie jest konstrukcja średniowieczna. Średniowiecze zniszczyło zależności klanowo - rodowe i zstąpiło je zależnościami prawnymi. Przekładając na prosty język nie przysięgałeś konkretnemu Zbychowi tylko panowi na Kozipierdach bez względu na to kto nim był. Bliski Wschód nigdy nie zaznał średniowiecznego feudalizmu i w dalszym ciągu podstawą są zależności klanowo - rodowe. Czyli przedśredniowieczne.
            • tojabogdan z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 15:37
              czołowej, i chętnie pouczającej innych, demokracji świata widzieć w nich sojusznika
              • 5magna Re: z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 18:01
                Kanada nie wytrzymuje. Wszystko sie wali. Sojusznik, zlodziej placi za kanadyjska rope $20 za barylke. Wykorzystuja szubrawcy ze jest tylko jeden rurociag I tylko do USA. Ale krytyka jest tylko Rosji....
                • czuk1 Re: z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 18:31
                  5 magno. Kanada wytrzymuje, nic tam się nie wali, cena kanadyjskiej ropy jest zbliżona do światowej, wynegocjowana. Szubrawcy nie biorą udziału w tym handlu. Nasza chata z kraju.Partnerów handlowych Kanady nazywasz szubrawcami ? Jakim prawem.

Rosji nie krytykuję, bo też nie ma wpływu na podwyższenie cen ropy.
                  Krytyka moja Rosji na forum , jest wyrzutem, że Rosja miota się, kombinuje, mąci , robi wszystko
                  by ceny światowe wyraźnie wzrosły, wg potrzeb Rosji. ;) .... zamiast skoncentrować się na szybkim przerobie ropy u siebie .
                  • 5magna Re: z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 18:42
                    Czlowieku ja pracowalem 30 lat przy ropie w Albercie. Pracuje (pracowal) tam moj ziec I wielu innych. Wszyscy bez pracy. Bezrobocie pod niebo, ludzie traca domy, samochody itd. Popelniaja samobojstwa.

A dlaczego Obama zablokowal rurociag Keystone . Mam dobra emeryture z mojego zwiazku. Tam polowa nie pracuje a takze inwestycje emerytalne do dolu. Moga zmniejszyc emeryture.
                    US zawsze placilo tak o $15 mniej za barylke. Jak byla po $100 ($85) to problemu nie bylo. Teraz nie oplaca sie wydobywac bo trzeba by bylo doplacac. $100 miliardow nowych inwestycji wstrzymane. Nikt nie wie na jak dlugo.
                    • karbat Re: z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 21:22
                      no, ceny surowcow leca na dol

dlaczego nie podajecie ilu ludzi zwolnil z pracy Shell ,
                      a ilu stoi w kolejce do zwolnienia . poprosicie podam .
                      jaka jest obecna skala inwestycji w ropie na zachodzie

jaka cene wytrzyma polska miedz ... , bo jak wyglada dotowany wegiel
                      w Polsce kazdy widzi . a ruski wegiel w Polsce ma sie raczej b. dobrze .
                      • 5magna Re: z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 21:35
                        Polska miedz kupila kopalnie w Kanadzie dokladnie przed zalamaniem sie cen miedzi. Ciekawe kiedy zbankrutuja albo zwolnia 90% zalogi...
                        • yurek11111 Re: z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 21:50
                          Normalne prawa rynku,jak sie w cos inwestuje,to mozna zyskac albo stracic ,Kanada to nie tylko Alberta...
                          • 5magna Re: z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 22:54
                            Wlasnie ze cala Kanada zyla na prosperycie z Alberty. Polowa pracownikow przyjechala z innych Prowincji do pracy w Albercie. Firmy produkowaly dla Alberty. Jak wytlomaczysz ze kanadyjski dokar byl $1.08 nie tak dawno a teraz jest 70 centow. Kanada to jest druga Saudi arabia tylko ze bez oszczednosci.....
                            • brat_kryzysa Cala ta ropa kanadyjska wypadla z rynku?? 08.01.16, 09:04

• brat_kryzysa buhaha yureczek o czym ty ?? 08.01.16, 08:57
                            o jaich prawach rynku ty piszesz?
                            Czy uwzasz ze to prawa rynku wywindowaly cene ropy najpierw do 150 dol by pozniej spasc do 30 czyli ponizej progu oplacalnosci inwestycji w nowe moce wydobywacze??
                    • czuk1 Re: z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 22:10
                      5magna napisał(a): " Czlowieku ja pracowalem 30 lat przy ropie w Albercie......"

Lepiej wiesz. Nie będę się upierał przy swoim.

Ale..... może..... jako strona w tym całym problemie - spadek cen ropy grozi upadkiem Kanadzie -
                      jesteś nie obiektywną stroną, może problem widzisz jako wyolbrzymiony.
                      Podobnie jak nasi górnicy .... którzy uważają , że bez nich Polska się zawali ?

Może coś bliżej o gospodarce Kanady. Nie wiedziałem, że jest ona całkowicie uzależniona (jak rosyjska) o dochodów z eksportu ropy naftowej.
                      • 5magna Re: z pewnością, co nie przeszkadza 07.01.16, 23:00
                        Nie calkowicie zalezna od ropy I gazu ale bardzo duzo. Tak samo zalezna od surowcow I drzewa
                        Australia jest w podobnej sytuacji. Kanada przezyje chociaz bedzie cienko, Te zalamanie sie cen ropy to juz byly 3 razy za mojej kadencii.
                        • czuk1 Re: z pewnością, co nie przeszkadza 08.01.16, 07:45
                          Nawet z tego co piszesz wynika , że Kanada kolejny raz wytrzyma , nie zawali sie.
                          Pytam, bo mam tam przyjaciół i rodzinę.
                  • brat_kryzysa czukcza nieuku do kwadratu!! 08.01.16, 08:52
                    ZA kazdym razem jak napiszesz nigdy to nie ma zadnejw artosci merytorycznej, czy to chociazby sam spawdziles ile Rosja przerabia tej ropy u siebie??zdaje sie ze kolejny raz nie
                    • czuk1 idioto do potęgi... 08.01.16, 10:29
                      Kłamco. Musisz lżyć ? Co mi zarzucasz ? Gdzie kończy się twój chamski charakter.

Napisałem przecież ...." zamiast skoncentrować się szybkim przerobie ropy u siebie.."

Co mam sprawdzać ile ropy Rosja dziś przerabia ? Wystarczy, że wiem , że większość wydobywanej ropy Rosja sprzedaje w stopniu nieprzetworzonym i ważne to, że zawsze opłaca się sprzedawać ropę przetworzoną... w przemyśle petrochemicznym , chemicznym . A w sytuacji ryzyka / możliwości wielkiego spadku cen narzuca się strategia .... budowy przemysłu chemicznego. Rosja ma świadomość takiej potrzeby, robiła podchody (Z-dy Azotowe w Puławach) by tworzyć sobie przemysł chemiczny przez inwestowanie w istniejące zakłady przemysłu chemicznego ale przecież najlepiej mieć takie własne zakłady . A takich inwestycji nie widzę. Oznacza to, że Rosja nie potrafi przewidywać i zabezpieczać się przed spadkiem cen na ropę, nie wykorzystuje swoich ogromnych bogactw do unowocześnienia gospodarki, zwiększenia PKB i poziomu życia Rosjan. Eksploatuje bezmyślnie swoje wyczerpywane przecież bogactwa naturalne , zamiast sprzedawać je w formie przetworzonej.
                      Nie robi tego , bo imperator uważa, że od imperium bogactwa narodu lepsze jest imperium zła - kosztowne zbrojenie się przeciw światu, stawanie po stronie dyktatorów, agresja wobec sąsaidów,.....
                      • czuk1 uzupełnienie 08.01.16, 10:42
                        Mój wniosek o ....szybki przerób ropy przez Rosję u siebie ... ma potwierdzenie w faktach.
                        Postęp w zwiększaniu przerobu ropy jest niewielki :

"Większość rosyjskich koncernów paliwowych zdecydowała się na zmianę planów produkcyjnych. Jednak podczas gdy spółki zmniejszają wydobycie ropy, wzrasta przetwarzanie tego surowca. Rosstat, Rosyjska Służba Statystyczna podaje, że w okresie od stycznia do października tego roku wydobycie ropy spadło o 0,6 proc. do 364,8 mln ton, z kolei przetwarzanie tego surowca wzrosło o 3,7 proc. do 176,7 mln ton w porównaniu do tego samego okresu 2007 roku."

Spełnia się tu przysłowie : mądry Rosjanin po szkodzie....
                        Za rok-dwa przemysłu chemicznego nie zbuduje się, tym bardziej w ogólnie zlej kondycji finansowej państwa rosyjskiego.
                        • czuk1 Re: uzupełnienie 08.01.16, 10:53
                          Na przełomie wieków Rosja rozbudowała przemysł chemiczny. Teraz jest regres . Rosji grozi niedobór paliwa w 2016 r. W energetyka.defence24.pl/243536,rosja-naftowy-raj-w-ktorym-w-2016-r-zabraknie-paliwa .... Czytamy:

"Mimo fatalnego stanu technicznego rosyjskich zakładów petrochemicznych aż 1/3 z nich odsunie w czasie zaplanowane na ten rok remonty. Może to wywołać poważny niedobór paliwa w Rosji już w 2016 r. Kryzys sektora paliwowego ma związek z zachodnimi sankcjami i spadającymi cenami ropy naftowej.
                          1/3 rosyjskich rafinerii przesunęła planowane remonty o przynajmniej rok. O sprawie informuje Instytut Vnipineft, w którym 38% udziałów posiada państwowa Federalna Agencja Zarządzania Nieruchomościami. Jego zdaniem trudna sytuacja rosyjskich zakładów petrochemicznych może wywołać niedobór paliwa w całym kraju już w 2016 r.
                          Na takie prawdopodobieństwo wskazuje wysoka awaryjność kluczowych obiektów. Tylko w 2014 r. mieliśmy do czynienia z pożarem rafinerii w Riazaniu, w Aczyńsku oraz Niżniekamsku. W wyniku tych wydarzeń na rynek rosyjski wypchnięto większość rezerw paliwowych i zintensyfikowano prace pozostałych zakładów. Wiele z nich (np. w Omsku i Angarsku) nie wytrzymało narzuconego tempa, musiało zawiesić produkcję oraz przejść nieplanowane naprawy.
                          Z 15 rafinerii, które zdaniem Vnipineftu przesunęły o przynajmniej rok swoje remonty aż osiem należy do Rosnieftu, pozostałe m.in. do Surgutnieftiegazu, Sławniefti oraz Gazprom Salavat Neftekhim. Zestawienie to w dość czytelny sposób pokazuje, że zaniechanie koniecznych modernizacji wiąże się głównie z brakiem środków na ich przeprowadzenie, co ma związek m.in. z zachodnimi sankcjami i spadającymi cenami ropy.
                          Na początku sierpnia szef Rosnieftu, Igor Sieczin, wysłał do prezydenta FR Władimira Putina list, w którym poinformował, że jeżeli nie zostaną wprowadzone dodatkowe rozwiązania wspomagające przemysł rafineryjny, to już w 2017 roku Rosji grożą poważne niedobory benzyny (chodzi o nawet 5 mln ton).... Prognoza Vnipineftu wskazuje bowiem na rok 2016 a nie 2017 jako newralgiczny dla całej branży paliwowej niejako wzywając do wdrożenia rozwiązań optymalizujących warunki działalności czołowych producentów.
                          W swoim liście do Putina Sieczin przedstawił panaceum na bolączki trapiące sektor paliwowy apelując o wprowadzenie dopłat do kredytów przeznaczonych na modernizację rafinerii, redukcję taryf przewozowych oraz czasowe zwolnienie kluczowych podmiotów z ceł eksportowych. Tyle tylko, że państwo rosyjskie pogrążające się w recesji (-4,6% w drugim kwartale roku) i nieustannie uszczuplające własne rezerwy finansowe może nie być skore do takiej pomocy. ..."

.... co możesz jeszcze chamie na mnie napisać ? ....
                          • czuk1 Re: uzupełnienie 08.01.16, 10:56
                            Te 3 moje poprzednie wpisy to odpowiedzi na obelgi brata-kryzysa. na mnie skierowane dokładnie tak , na mnie:

czukcza nieuku do kwadratu!!
                            brat_kryzysa 08.01.16, 08:52 Odpowiedz
                            ZA kazdym razem jak napiszesz nigdy to nie ma zadnejw artosci merytorycznej, czy to chociazby sam spawdziles ile Rosja przerabia tej ropy u siebie??zdaje sie ze kolejny raz nie

• brat_kryzysa Ile ROsja przerabia ropy u siebie 08.01.16, 12:23
                            i tyle w temacie byszczaku
                            szczesniak.pl/3006
                            • czuk1 Rosja przerabia ropę u siebie. Zgoda 08.01.16, 12:46
                              Widzę, że moje uwagi do aktualnej strategii gospodarczej Rosji nie znalazły krytykantów (okazały się trafione) , z wyj. brutalnej i chamskiej wypowiedzi - brata-kryzysa. Który chciał zdyskredytować mój wniosek, nie wykazał mi jednak błędu (we wniosku - by Rosja szybko rozwijała przerób ropy u siebie) . Nie wykazał, że Rosja ma teraz wystarczający potencjał przemysłowy - przetwórstwa ropy, wystarczający by zwiększyć szybko i elastycznie produkcje przemysłu chemicznego i petrochemicznego . A tym samym zrekompensować utratę dochodów z tytułu zmniejszenia dochodu z eksportu ropy, wywołanego spadkiem jej ceny.

I obelgi "bracie" - bałaganu na forum , chamska twoja polemika .... nie jest tu potrzebna.
                              • brat_kryzysa ma dobra rade dla ciebie 08.01.16, 13:32
                                Jest takie znane przyslowie mowa jest srebrem a milczenie zlotem" wiec czasem lepiej zamilknij jesli nie masz wiedzy, no chyba ze celowo strasz sie sieac propagande nie majaca odniesienia do faktow
                                Tu kolejny raz wypusciles kał bez RZADNEJ wartosci merytorycznej, i jak ja mam ciebie szanowac jesli ty sam siebie nie szanujesz?
                                "Widzę, że moje uwagi do aktualnej strategii gospodarczej Rosji nie znalazły krytykantów
                                (okazały się trafione) , z wyj. brutalnej i chamskiej wypowiedzi - brata-kryzysa
                                Co niby duraku smieszny trafione? to ze piszesz ewidentne bzdury?? Pokazale ci czarno na bialym jak wygladaja strategie inwestycyjne do 2020 roku z ktorych winika jasno ze przerob i modernizacja rafinerii rosnie i bedzie caly czas rosnac a ty dalej w zaparte niczym zaczadzony maniak twierdzisz ze ROsja takie strategi nie posiada...czlowieku na leczenie nie jest nigdy za pozno
                                Ty nic ale to kompletnie NIC nie rozumiesz! rzniesz omnibusa a wyochdzisz na tolanego wioskowego glupka
                                • czuk1 Dziekuję za dobrą radę i przepraszam. 11.01.16, 13:17
                                  Brat-kryzysa.
                                  Oświadczenie
                                  Milknę w sprawie ropy rosyjskiej . Upierałem się przy swoich źródłach informacji - nt. małego przerobu ropy w Rosji i twierdziłem o braku działań na rzecz poprawy sytuacji. Brat-kryzysa zwracał mi uwagę, że piszę nieprawdę. Ostro upominał. Wskazał źródło informacji (polskiego eksperta rynku naftowego p. Szczęśniaka).
                                  Wskazane, jedne dane przeczytałem , nie było tam mowy o strategii rosyjskiej. Przy drugim merytorycznym wpisie brata-kredyta załączony był link szczesniak.pl/3006, który przeoczyłem , a tam właśnie są informacje o konkretnych zamierzeniach Rosji na dziesięciolecia. Brat-kryzysa miał rację (bo chyba dane p. Szcżęśniaka są wiarygodne). Dlatego PRZEPRASZAM WIĘC BRATA-KRYZYSA ZA ODWZAJEMNIANE MU OBELGI, w sytuacji kiedy on miał rację i słusznie zwracał mi uwagę na bezpodstawne wnioski do przetwórstwa ropy w Rosji.
                                  Dodam, że podtrzymuję swoje (udokumentowane) uwagi o bieżących problemach Rosji z zapewnieniem wzrostu produkcji paliw pod wewnętrzne potrzeby , w związku z niedostateczną modernizacją i remontami
                                  rafinerii.
                        • brat_kryzysa POdawaj chociaz zrodla tych rewelacji 08.01.16, 12:17
                          . Rosstat, Rosyjska Służba Statystyczna podaje, że w okresie od stycznia do października tego
                          roku wydobycie ropy spadło o 0,6 proc. do 364,8 mln ton, z kolei przetwarzanie tego surowca wzrosło o 3,7 proc. do 176,7 mln ton w porównaniu do tego samego okresu 2007 roku."
                          Prawda jest inna
                          "w 2015 roku wyprodukowano 534,08 miliona ton ropy. To o 1,4% więcej niż rok temu"
                          "Rosja eksportuje ok 240 mln ton ropy, resztę przerabia, w tym 165 mln ton produktów eksportuje (2015).
                          Jesli ciut mamtmy pamietasz to latwo moesz sobie policzyc
                          szczesniak.pl/3004
                      • brat_kryzysa No i znow potwierdziles ze jestes idiota! 08.01.16, 12:00
                        Podejrzewam, ze nawet nie wiesz jak sprawdzic te dane
                        POdpowiem ci cielaku polny, Rosja przerabia juz ZNACZNA WIEKSZOSC ropy w swoich rafineriach i z rolu na rok przerabiaja jej coraz wiecej
                        Produkujesz sie i produkuje ale bez zadnej wartosci merytorycznej , kolejny raz!
    • xystos Re: Saudowie wytrzymają i 10$ za baryłkę. 08.01.16, 08:46

..za 10$ ale jak dlugo ?

ZEN
      • tojabogdan AS już teraz ma wielomiliardowy deficyt 08.01.16, 10:35
        i i duże wydatki
    • kylax1 Nie przesadzajmy. 08.01.16, 12:12
      Broń nuklearna to priorytet w Rosji, na wszystko inne (siły lądowe, powietrzne, marynarkę) mogą ograniczyć środki, ale na to nie.
    • kylax1 Ograniczono program cywilny. 08.01.16, 13:34
      Militarny nadal ma środki i nadal wynosi satelity szpiegowskie i inne o znaczeniu wojskowym.
    • 5magna SA bedzie w rozsypce...... 11.01.16, 13:26
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,159453804,160076800,Byron_King.html
    • pijatyka Re: Saudowie wytrzymają 11.01.16, 22:18

...Wowa niekoniecznie ;->

pbs.twimg.com/media/CYd-Yt2UAAAA4Gg.jpg
      • 5magna Re: Saudowie wytrzymają 12.01.16, 07:23
        www.naturalnews.com/052599_food_stamps_social_chaos_financial_collapse.html
    • kylax1 Nie przesadzajmy. :) 11.01.16, 22:33
      Rosja ma wiele wad, ale akurat program kosmiczny, to jedna z niewielu rzeczy, która jako tako ma się u nich nie najgorzej.
    • xystos Re: znów linkujesz do spamerskiej strony fantastó 14.01.16, 16:18
      ..i chyba beda musieli

Dramedury ich milosc,ich ratunek
    • 5magna Re: znów linkujesz do spamerskiej strony fantastó 14.01.16, 17:08
      $10 za barylke a koszta sa $5. Znaczy ze zarabiaja $5 x 10 mil barylek, $50 mil. dochodu na dzien.
      Ludzi tam okolo 30 mil. Wychodzi $1.6 na lba na dzien. Wytrzymaja I nie popuszcza bo nie beda mieli czym srac.......
      • xystos Re: znów linkujesz do spamerskiej strony fantastó 14.01.16, 18:09
        PRZYSZLOSC energetyczna nazywa sie LITIUM - Rosja ma wszystkie mineraly.
    • el.commendante Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z neonazistowskiej 14.01.16, 17:21
      stronki!
      A może jakieś konkrety, fakty? W jaki niby sposób poradzą sobie Saudowie bez zysków z ropy, gospodarka szejkanatów to niemal w 100% handel ropą. Bez tego nie będzie kasy ani na luksusy dla członków reżimu, ani na ochłapy dla poddanych, dla rodzinki Saudów może to oznaczać nawet eksterminację ze strony wściekłych obywateli ich folwarku.
      Tymczasem Rosja to potęga przemysłowa i technologiczna, posiada wszystkie gałęzie przemysłu i jest w stanie całkowicie zastąpić własnymi zasobami zmniejszony eksport.
      I tak właśnie wyglądają fakty! :)
    • 5magna Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 14.01.16, 18:24
      W Kanadzie juz prawe $10 za barylke, wszystko sie wali lacznie z dolarem. Saldowie beda meli dochod $1,6 na glowe na dzien. Zobaczymy jak to wtrzymaja.....

business.financialpost.com/news/energy/crude-at-10-is-already-a-reality-for-canadian-oilsands-producers?__lsa=889d-c8f2
    • el.commendante Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 14.01.16, 18:41
      GLONASS
      Bajkał
      en.wikipedia.org/wiki/Science_and_technology_in_Russia
      • xystos Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 14.01.16, 19:50
        najarales sie ziola ?

czy tez urodziles sie z ta .. skaza ?
        • xystos Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 15.01.16, 05:24
          Co ta ropa narobila,zniszczyla planete
          i dalej niszczy mimo ze sa alternatywne zrodla energi ,czyste takowe wystarczy odkurzyc wynalazki N.Tesli
          • czuk1 Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 15.01.16, 07:18
            ....i zdominowała tematykę tego forum ...;)
      • przechrztaimason Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 15.01.16, 09:39
        Glonass w końcu działa? Ostatnio Rosjanie informowali, że tylko 2/3 satelitów jest aktywnych i nie ma szans na poprawę do 2018 ale może coś przespałem. A z procesora Bajkał tradycyjne rosyjskie żówno wyszło, jak i z opracowania własnego distro Linuxa. Właściwie nawet nie zaczęli tego robić. Mamy 2016 i ani widu, ani słychu o jakimkolwiek postępie prac, a biorąc pod uwagę cięcia budżetowe jakie dotknęły rosyjskie programy badawcze można ze stuprocentową pewnością założyć, że przez najbliższe kilka lat nic tu się nie zmieni. A hasło z Wiki jest fajne, niestety wszystko w czasie przeszłym dokonanym. Bo wiesz, że Łomonosow, Połzunow czy Kurczatow nie żyją?
        • xystos Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 15.01.16, 17:33
          GLONASS funkcjonuje OK ,niewiedzialem ze robi na niecaly etat.sprawy satelit nigdy do konca jawne niebyly a rosjanie do papug z hameryki nienaleza,oni tylko sluchaja jak inni paplaja.
          • xystos Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 15.01.16, 19:55
            aa ile u Saudow kosztuje kubik wody pitnej ?
          • 5magna Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 15.01.16, 19:56
            wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,19463640,wielkie-kredyty-i-widmo-bankructwa-nad-firmami-naftowymi-w-usa.html
            • xystos Re: Buuuuuhahahahaha!! Co za bełkot z nazisty z r 16.01.16, 09:06
              noo ale USA ma duzo dobrej wody do picia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka