Dodaj do ulubionych

Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robią?

08.01.16, 17:40
Przed 70 laty Niemcy z zimną krwią, z kamiennym okrucieństwem, ze ślepą wiarą w swoje dziejowe posłannictwo wymordowali miliony ludzi. Po latach z fanatycznych ksenofobów-nacjonalistów, rasistów i militarystów przekształcili się w fanatycznych zwolenników wielokulturowości, ślepej, bezkrytycznej tolerancji i w zaciekłych pacyfistów. Takich, którzy w imię tych ideałów nie przeciwstawią się złu.

fzp.salon24.pl/689967,dlaczego-niemcy-to-robia

Wielka szkoda, że tak mało jest przyzwoitych i mądrych Żydów jak autor Paweł Jędrzejewski, z którym miałem okazję rozmawiać na Salonie24 kilka lat temu. Kiedy tłumaczyłem mu TO byłem pewien, że mnie zbanuje. Nie zbanował, zamilkł i milczał chyba przez miesiąc - następna jego notka była właśnie o tym.

Obserwuj wątek
    • indeed4 mało, że mądry 08.01.16, 18:28
      to jeszcze sympatyczny (fotka)

www.fzp.net.pl/opinie/olga-tokarczuk-sprowadza-spor-do-parteru
    • indeed4 Mała uwaga 09.01.16, 02:14
      Jędrzejewski pisze o "Niemcach", a powinien raczej o niemieckich politykach, albo (bardziej ogólnie) niemieckich elitach, które jak pamiętamy dwa lata temu słały na Kreml wiernopoddańcze elaboraty z poparciem dla Putina.

Dlaczego? To proste, bo społeczeństwo niemieckie w swojej masie tak naprawdę niewiele się zmieniło.

natemat.pl/400,trzeba-przypomniec-niemcom-o-holokauscie-nie-czuja-odpowiedzialnosci-a-20-proc-wciaz-nienawidzi-zydow

• pimpus18 Re: Mała uwaga 09.01.16, 02:25
        Interesujesz się holokaustem?
        • kaszebe12 Re: Mała uwaga , pimpus... 09.01.16, 05:44
          -Co holocaust ma wspolnrgo z shoah ?
          • pimpus18 Re: Mała uwaga , pimpus... 09.01.16, 06:17
            Ten sam film pewnie.

Ale on się tu tak wymądrza, to może on rzuci na to jakieś nowe światło - zamiast propagandowych kretyństw.
        • indeed4 Re: Mała uwaga 09.01.16, 10:19
          > Interesujesz się holokaustem?

Mnie pytasz? Powinieneś zadać to pytanie Niemcom.
          • karbat Re: Mała uwaga 09.01.16, 13:01
            indeed4 napisał:

w watku otwierajacym , przytoczony link . on , wpisuje sie w teze
            ze cokolwiek by Niemcy dzisiaj nie zrobili, robia zle .

a przytaczanie linku , holokaustu w zestawieniu z problemem emigrantow jest
            wielce problematyczne , wiecej powiem , jest totalenie poyebane .

poki co emigiranci sa w zasadzie problemem wspolczesnych Niemiec , Niemcow .
            Niemiec moze probowac w imie swoich humanitarnych hasel , rozlokowac
            emigrantow w Europie . Jesli ... kraje europejskie nie wydadza na to zgody ,
            moze on sobie ... podlubac w nosie , gdyz caly ambaras , by dwoje chcialo naraz .

Grecja , Wlosi wpuszczaja do siebie setki tysiecy emigrantow , ktorzy udaja sie
            na polnoc Europy , ale .... wszystkiemu winny jest Niemiec .

dlaczego Grecy , Wlosi nie poprosza o zmasowana pomoc Europy w uszczelnieniu swoich granic ... , bo takiej pomocy by nie uzyskali od Anglii , Francji , Szewecji , Polski , Norwegii ,
            Austrii itd , czyli prawie wszystkich krajow Europy . Ale .... mowi sie , ze glownym winowajcom
            problemu z emigrantami jest Niemiec .

Kraje europejskie! , wpolnota europ. , Unia nie zdaje egzaminu w rozwiazywaniu wielu problemow w Europie .... winnym robi sie Niemca .

tak jakby Niemcy stanowili cala Europe . pokopana logika .

• nie-tak Re: Mała uwaga 09.01.16, 13:15
              @karbat zapominasz o jednym że Merkel zaprosiła bezmyślnie w ramach agendy2030, myślała że przyjdą sam lekarze i inżynierowie z Aleppo, a tu?
            • indeed4 Wspólny mianownik - fanatyzm 09.01.16, 17:21

> a przytaczanie linku , holokaustu w zestawieniu z problemem emigrantow jest wielce problematyczne

najwyraźniej w ogóle nie zrozumiałeś o czym pisze.
              • krzysiozboj Re: Wspólny mianownik - fanatyzm 09.01.16, 18:56
                Niekoniecznie zmasowany fanatyzm, może być coś innego. Niemcy to mocno uporządkowany naród z dużym szacunkiem do ustanowionych zasad czy ustanowionego prawa. Coś góra zadecyduje/ustali to tzreba to robić najlepiej jak potrafimy, bez zadawania pytań o sensowność tego. My zachowujemy się mocno inaczej. I tu być może trzeba postawić sprawę nieco tak jak piszesz w innym miejscu - elity wywijają jakieś chore numery a Niemcy w tym ślepym posłuszeństwie idą za tym. To wydaje mi się fajnie widać przy nazistach z czasów IIwś, oni często starali się jak najlepiej wykonywać odgórne zalecenia bez zastanawiania się nad tym co robią. Nie ma mechanizmu obronnego przed idiotami u władzy, u władzy sensowni decydenci to jako naród osiągają rewelacyjne wyniki (ma inaczej, jaka by władza nie była to i tak ją olejemy)
    • gobo2 Niemcy , robia, bo moga... 09.01.16, 13:24
      > Niemcy teraz z zimną krwią, z kamiennym okrucieństwem, ze ślepą wiarą w
      > swoje dziejowe posłannictwo prxzyjmuja 1.1 mln obcych ,co gwalca niemieckie kobiety na rynkach niemieckich miast....!

indeed-44 napisał:

> Przed 70 laty Niemcy z zimną krwią, z kamiennym okrucieństwem, ze ślepą wiarą w
      > swoje dziejowe posłannictwo wymordowali miliony ludzi. (....)
      • nie-tak Re: Niemcy , robia, bo moga... 09.01.16, 13:28
        gobo2 napisał(a):
        Niemcy , robia, bo moga...
        > > Niemcy teraz z zimną krwią, z kamiennym okrucieństwem, ze ślepą wiarą w
        > > swoje dziejowe posłannictwo prxzyjmuja 1.1 mln obcych ,co gwalca niemi
        > eckie kobiety na rynkach niemieckich miast....!
        >
        > indeed-44 napisał:
        >
        > > Przed 70 laty Niemcy z zimną krwią, z kamiennym okrucieństwem, ze ślepą w
        > iarą w
        > > swoje dziejowe posłannictwo wymordowali miliony ludzi. (....)
        -------------------------
        Malo wiedzy dużo krzyku jak i wyświechtanych, populistycznych frazesów!
        ............................................................
        lese / czytaj: Zwei Mustereuropäer, die Europa nicht braucht
        www.nachdenkseiten.de/?p=28670
        www.zlv.lu/spip/spip.php?article15666
        • gobo2 prosze o relacje,zbudowana na wiedzy, bez krzyku, 09.01.16, 13:46
          i bez frazesow...:)! mozesz,to zrobic...?
          czy tylko stac cie na komentowanie, chodzi lisek kolo drogi..

nie-tak napisała:
          > -------------------------
          > Malo wiedzy dużo krzyku jak i wyświechtanych, populistycznych frazesów!
          • nie-tak Re: prosze o relacje,zbudowana na wiedzy, bez krz 09.01.16, 13:52
            gobo2 mało wiedzy, dużo krzyku wyświechtanych z ulicy frazesów, czemu nie podejmiesz poważnej dyskusji tylko powtarzasz innych?
            Hasło podałam już migracja agenda2030, brak pojęcia na ten temat?
            • gobo2 agenda 2030, to tylko un plan...nie ma nic 09.01.16, 14:19
              wspolnego z zyciem, z tym co sie stalo w kollonii i innych niemieckich miastach....!
              iddcconsortium.net/sites/default/files/resources-tools/files/ida-iddc_agenda_2030_easy_read_1.0.pdf
              nie-tak napisała:

> Hasło podałam już migracja agenda2030, brak pojęcia na ten temat?
              • nie-tak Re: agenda 2030, to tylko un plan...nie ma nic 09.01.16, 14:39
                gobo2 napisał(a):

> wspolnego z zyciem, z tym co sie stalo w kollonii i innych niemieckich miasta
                > ch....!
                > rel="nofollow">iddcconsortium.net/sites/default/files/resources-tools/files/ida-iddc_agenda_2030_easy_read_1.0.pdf
                > nie-tak napisała:
                >
                > > Hasło podałam już migracja agenda2030, brak pojęcia na ten temat?
                ----------------------
                napisz po co została utworzona skoro nie ma według ciebie nic wspólnego z naszym życiem?
                • gobo2 tylko po to aby, takie wehikuly, jak ty, mogly 09.01.16, 14:50
                  ja cytowac, jako kamizelke ratunkowa...
                  www.youtube.com/watch?v=XjXwl15T4A4
                  nie-tak napisała:
                  > napisz po co została utworzona skoro nie ma według ciebie nic wspólnego z naszy
                  > m życiem?
                  • nie-tak Re: tylko po to aby, takie wehikuly, jak ty, mogl 09.01.16, 14:53
                    gobo2 napisał(a):
                    tylko po to aby, takie wehikuly, jak ty, mogl
                    > ja cytowac, jako kamizelke ratunkowa...
                    > www.youtube.com/watch?v=XjXwl15T4A4
                    > nie-tak napisała:
                    > > napisz po co została utworzona skoro nie ma według ciebie nic wspólnego z
                    > naszy
                    > > m życiem?
                    -------------------------
                    tylko takie twoje argumenty potrafisz przedstawiać?
                    Nawet na pytanie nie jesteś w stanie dać kompetentnej odpowiedzi.

• gobo2 czasami piosenka jest lepsza od kompletnej 09.01.16, 15:05
                      odpowiedzi....)

www.youtube.com/watch?v=qMR2QwxIpYc
                      www.youtube.com/watch?v=-QHAbzdka5c
                      nie-tak napisała:
                      > Nawet na pytanie nie jesteś w stanie dać kompetentnej odpowiedzi.(...)
        • karbat Re: Niemcy , robia, bo moga... 09.01.16, 14:16
          nie-tak napisała:
          > @karbat zapominasz o jednym że Merkel zaprosiła bezmyślnie w ramach, a
          > gendy2030, myślała że przyjdą sam lekarze i inżynierowie z Aleppo, a tu?

tak . nie - tak. Merkel uzyla podobnych nieszczesnych sformulowan .

i to nie jest najistotniejsze co ona mowila . gdyz ,-
          malo ktory Polityk jest wolny od infalntylnych, hurra optymistycznych sformulowan .

istotniejsze jest :

- debata polityczna , jej totalny brak w Niemczech, przez pierwszych szesc, osiem tygodni zmasowanago najazdu emigrantow ... propaganda rzadu byla paralizujaca . to byl Szok ! .

- totalne przeszacowanie, poprawnej polityki , rzadu , "wywiadu" niemieckiego
          co do liczby emigrantow . Totalny brak kontroli nad tym kto przybywa do Niemiec .

- problemy Niemcy z emigrantami maja duze , niemniej dyletancka polityka,
          dzialania rzadu niemieckiego sa zaskakujaco bezsilne wobec tego problemu .

duzo mozna by pisac o emigrantach w Europie .
          gdyz uwazam , ze emigranci to problem europejski
          ( kolejny milion arabow w kolejce od Europy )

a, ze praktycznie caly impet emigracyjny poszedl na tolerancyjne Niemcy ...
          arab wie doskonale , jaki poziom azylu zastanie w Niemczech , a jaki w ... Bulgarii
          i trudno sie dziwic arabowi .

mozna sie troche dziwic Unii , ze ponad 400 mln obywateli Unii, ich przedstawicieli,
          politykow , nie sa sw stanie skutecznie zapanowac na tym problemem .

ze 400 mln Unia, nie jest w stanie skutecznie wplynac na wojne w Syrii ,
          ze nie jest w stanie skuteczniej zapanowac na problemem emigrantow itd itp

to zaskakuje . pokazuje slabosc Unii , jako organizacji majacej skutecznie
          rozwiazywac trudne problemy , majacej sluzyc obywatelom Unii .

szkoda , ale taka jest rzeczywistosc .
          a najgorsze , ze ta sytuacja bedzie ulegac pogorszeniu .
          Unia jako organiazacja zawodzi w wielu dziedzinach .
          nie tego spodziewali sie , spodziewali sie jej obywatele .

*ja zawsze zawsze widze mlodych , super , nierzadko wykszalconych Hiszpanow ,
          Francuzow , Wlochow, Grekow bez pracy , praktycznie stracone mlode pokolenia
          w Unii europejskiej . -
          pieprze taka Unie nie potrafiaca skutecznie uporac sie z tym problemem .

uniejne politykierstwo pieprzy Non stop o integracji ... a w zyciu , praktycznie ,
          nastepuja coraz wieksze podzialy miedzy krajami , ludzmi w wielu krajach Unii .

• nie-tak Re: Niemcy , robia, bo moga... 09.01.16, 14:30
            karbat napisał:
            > tak . nie - tak. Merkel uzyla podobnych nieszczesnych sformulowan .
            --------------------------
            przecież używam jej słów prowokacyjnie do dyskusji by ją ożywić oraz rozpocząć prawdziwą dyskusje a nie wykrzykiwanie czy powielanie wyświechtanych, propagandowych sloganów.
            W agendzie2030 mówi się miedzy innymi o migracji do Europy, że np. Niemcy do roku 2035 będą według Ifo potrzebować 32 miliony migrantów, nie wiem jak to wygląda w innych państwach.
          • indeed4 Nie kombinuj - to była oficjalna decyzja Merkel 09.01.16, 17:29
            > i to nie jest najistotniejsze co ona mowila . gdyz ,- malo ktory Polityk jest wolny od infalntylnych, hurra optymistycznych sformulowan .

"Decyzje o przyjęciu azylantów bez rutynowych procedur biurokratycznych podjęli tydzień temu Merkel i kanclerz Austrii Werner Faymann. Decyzja ta była reakcją na marsz tysięcy migrantów z Budapesztu, gdzie od wielu dni koczowali na dworcu kolejowym Keleti, w kierunku Austrii. Berlin i Budapeszt podkreślają, że była to jednorazowa akcja spowodowana nadzwyczajną sytuacją i podyktowana względami humanitarnymi. Krytycy Merkel uważają, że jej deklaracja została odebrana za granicą jako zachęta do masowych przyjazdów do Niemiec.

W wyniku tej decyzji w ciągu kilku dni do Niemiec przyjechało co najmniej 30 tys. azylantów. Szef MSZ Frank-Walter Steinmeier powiedział, że w ten weekend spodziewa się 40 tys. uciekinierów"
    • krzysiozboj Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 15:11
      > Wielka szkoda, że tak mało jest przyzwoitych i mądrych Żydów jak autor Paweł Ję
      > drzejewski,

Tu na forum z 3.ndd można bez problemu porozmawiać nawet o trudnych sprawach o ile samemu nie sprowadza się rozmowy do rynsztoka. Można o wielu rzeczach rozmawiać o ile nie mamy jedynie słusznych racji i potrafimy szerzej patrzeć. Bo i Jedwabne ma swoje podłoże historyczne, i Wołyń, też i niechęć do Żydów, z drugiej strony było mocne zróżnicowanie postaw, jedni bawili się w szmalcownictwo czy zarzynanie sąsiadów a inni oddawali życie by ratować prześladowanych.
      • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 15:22
        krzysiozboj jak widzisz celowo sprowadza się dyskusje do rynsztoka z braku wiedzy.
        Wykrzykiwaniem sloganów jak i napadaniem frontalnym na siebie nie pomożemy sobie, temat jest bardzo poważny dotyczący obecnych jak i przyszłych czasów.
        • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:09
          na tym forum nie można porozmawiać normalnie o sprawach które nas wszystkich dotyczą zarówno Niemców, Austriaków, Holendrów, ... czy Polaków, po prostu znajduje się zawsze jakiś niezbyt poważny wtrącajac swoje 3 grosze niedotyczące tematu linkując jakieś niepoważne linki.

Sprawa wymknęła się z pod kontroli, przez to mamy to co mamy jak wynika z sylwestra 2015 roku dotyczy to całej Europy gdzie udzielono gościnności naszych cennym wykształconym (inaczej) przybyszom.
          • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:12
            gdzie udzielono gościnności naszym cennym wykształconym (inaczej) przybyszom.
      • indeed4 Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 17:42
        > Tu na forum z 3.ndd można bez problemu porozmawiać nawet o trudnych sprawach

Jesteś pewny, że o tym o czym rozmawiałem z Jędrzejewskim też? Mając w pamięci krótką wymianę zdań z 3.ndd na FK ośmielam się wątpić.
        • krzysiozboj Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:46
          Za niego się nie wypowiem, nie znam go aż na tyle, natomiast zauważyłem że jest otwarty na normalną dyskusję jeśli już ją podejmie.

Ja też lubię Romrusa, czasem ostro pojedzie (no rosyjski nacjonalista jakby na to nie patrzeć) ale jeśli jest normalna dyskusja to też idzie normalna i racjonalna wymiana spostrzeżeń/stanowisk/wiedzy. Jeśli druga strona otwarcie przyzna kim jest, jaki był interes jej narodu w takich czy innych sytuacjach (interesy narodów mało kiedy bywają spójne), jakie podłoże mogło mieć takie czy inne zachowanie, skąd się to wzięło, jaka była skala tego, etc, to można normalnie rozmawiać z każdym.

Jeśli Polakowi sprzedać historię iż ZSRR zarówno w 1939 jak i 1945 nas wyzwalał, że to my wymordowaliśmy Żydów, że dzisiaj jesteśmy wyłącznie biorcą w UE itd to już o dyskusję ciężko.

I nie wiem czy tylko Żydzi się tak zachowują jak opisałeś, u nich może tylko skala większe wynikająca z wlasnych doświadczeń. Kilka razy ostro dostali po tyłku (nie tylko Hitler zrobił im pogrom, były też wcześniej podobne numery) i być może taką metodę obrony sobie wypracowali. Rosjan też będzie mało którzy normalnie przyjmą do wiadomości iż w 1945 nie dali nam wolności. Pytanie gdzie my zbiorowo krzywimy historię i jak mocno.
          • xystos Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:51

faktem historycznym jest ze to polacy pierwsi
            rusinow gnebic zaczeli,i dlugo

gdzie o tym w podrecznikach polskiej histori ?

ZEN
            • krzysiozboj Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 19:02
              Przesadzasz trochę, ja naukę historii an poziomie szkolnym skończyłem prawie 30 lat temu (jeszcze w czasach obowiązującej wiecznej przyjaźni narodów) ale wiedziałem i o tym że Moskwę zdobyliśmy. I pewnie nieco dłużej byśmy w niej zabawili gdyby nasi woje nie grabili oraz gwałcili nawet przychylnych im Rosjan. Natomiast przyznam iż nie widzialem wersji jakobyśmy w czasie zdobywania Moskwy kogoś wyzwalali, było jasno napisane że podbijaliśmy i grabiliśmy.
          • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:56
            Proszę trzymać się tematu, skoro się go nie rozumie, najlepiej jest wstrzymać się od głosu.
            Zle pojęty temat prowadzi do wypaczeń światopoglądu.
            • krzysiozboj Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:58
              to do mnie?
              • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 19:01
                krzysiozboj napisał:

> to do mnie?
                --------------
                nie tylko.
                • krzysiozboj Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 19:07
                  Więc powtórzę pewną prośbę którą już kiedyś pisałem - ignoruj moje wpisy podobnie jak ja Twoje ignoruję (mam nadzieję ze zauważyłaś, iż praktycznie nie reaguję na Twoje zaczepki pod moimi postami). Już kiedyś pisałem, moim zdaniem masz ogromne problemy ze zrozumieniem pisanego tekstu (mogę się mylić), Ty widzę masz podobne zdanie na mój temat, oboje będziemy szczęśliwsi jak będziemy unikali wzajemnych polemik. Podobnie robię z Igorem, nawet odrobinę go polubiłem za to, że dostosował się do mojej prośby i on ma tu swoje ścieżki a ja swoje, to naprawdę fajnie działa i oszczędza sporo frustracji :)
                  • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 19:09
                    Cz nie możesz się choć raz w życiu skupić i dyskutować na temat watka w zamian zaśmiecanie jego?
                    Chyba to świadczy coś o tobie?
                    • indeed4 Wątek nie jest o imigrantach 09.01.16, 19:13
                      zamiast śmiecić w nim postami nie na temat załóż sobie inny.

EOT.

• nie-tak Re: Wątek nie jest o imigrantach 09.01.16, 19:23
                        indeed4 napisał:

> zamiast śmiecić w nim postami nie na temat załóż sobie inny.
                        >
                        -----------------
                        bądź cierpliwy, po nitce do kłębka.
                        Wtedy zrozumiesz o co chodzi.
    • gobo2 przeciez to sie skonczy z wyborami... 09.01.16, 15:14

wraz z merkel skonczy sie europa, jako zwiazek, zacznie sie europa jako umowa...

teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> Ja bym sie spytal dlaczego Zydzi to Niemcom robia?

>
      >
      >
    • xystos Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:18
      "Kto znów zapłaci za to, co szykują Europie Niemcy."
      Paweł Jędrzejewski

Jak zwykle zaplaca Slowianie i
      te narody ktore niezdazyly sie
      ubogacic w czasach bez regul

ZEN
      • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:24
        xystos napisał:

> "Kto znów zapłaci za to, co szykują Europie Niemcy."
        > Paweł Jędrzejewski
        > _____________________
        >
        > Jak zwykle zaplaca Slowianie i
        > te narody ktore niezdazyly sie
        > ubogacic w czasach bez regul
        ------------------------------
        w prawdzie nie na temat!!!
        Napisz nam jak albo w jaki sposób maja zapłacić Słowianie w dodatku podaj którzy?
        Na twoje twierdzenie zadam ci pytanie, maja ściągać Niemcy wyuczonych ludzi z Polski czy innych EU krajów?
        Chodzi tu o niże demograficzne mienionych lat jak i przyszłość starzejącego się pokolenia.
        Czy dotyczy tylko ta sprawa Niemiec, czy nas wszystkich w Unii?

• xystos Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:36

Cala polityka EU (czyt.niemiecka) niejest nastawiona prorodzinnie,dlatego immigracja

mozna by bylo importowac europejska i
          chrzescijanska sile robocza ale z jakiegos
          niezrozumialego mi wzgledu importuje sie
          muzulmsnsks sile robocza ktora raczej niepali sie do tych prac europejczycy chca ich zatrudnic
          Efekt:,brakuje pieniedzy dla wlasnych emerytow
          sluzba zdrowia doluje ale na zasilki socjalne dla tzw."uchodzcow" pieniedzy starczyc musi.

Madrzejsze i bezpieczniejsze dla Polski byloby
          czlonkostwo w Konfederacji Slowianskiej ,oby powstala.
          ZEN
          • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:53
            Własnie chodziło o niewłaściwą interpretację tego pana, szefa ifo instytutu w Monachium Hans Werner'a Sinn'a albo całkowite zignorowanie wypowiedzi tego pana przez nasza panią, można snuć w obecnym czasie rożne domysły. Nasza pani na pewno się do tego teraz nie przyzna.
            www.youtube.com/watch?v=9OZ12WFzjHU
            w zamian za to zastosowano się do zaleceń czyli Goldman'a Sachs'a:
            www.bbc.com/news/uk-politics-18519395

Dlaczego??????? trudno jest to wytłumaczyć można się tylko domyślać przez to rozumie w ten sposób tytuł tego wątka.

O czym mówi prof. Hans Werner Sinn?
            Ano, mówi ze do roku 2035 w Niemczech będą potrzebne 32 miliony wykwalifikowanych, wykształconych (celowo tłusty druk) pracowników którzy będą płacić podatki i utrzymywać starzejące się pokolenia. Przy czym zaznacza ze te 32 miliony nie mogą sprowadzić z unii i tu pyta się skąd?
            • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 18:59
              Ten temat dotyczy nie tylko Niemiec ale całej unii.
          • krzysiozboj Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 19:14
            xystos napisał:

>
            > Cala polityka EU (czyt.niemiecka) niejest nastawiona prorodzinnie,...

Moim zdaniem jest, świadczenia mają świetne, problem może być w innym miejscu. Poczytaj o tym eksperymencie

physicsoflife.pl/dict/eksperyment_calhouna.html
            Możliwe ze jest cos z tego, było już tak dobrze że ... zaczęło to powoli samo od siebie "zdychać".
            • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 19:20
              krzysiozboj napisał:
              > Moim zdaniem jest, świadczenia mają świetne, problem może być w innym miejscu.
              > Poczytaj o tym eksperymencie
              ---------------------
              kto ma te świetne świadczenia?
    • krzysiozboj Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 19:40
      Nawiążę do linku z salon24. Tam zachowanie Niemców jest zabazowane na emocjach (mamy poczucie winy za stare grzechy i chcemy to teraz naprawić), możliwe ze tak jest, że był to czynnik decydujący. Mnie zachowania Skandynawów (też niezłe numery potrafili robić, tyle ze naród(y) mały i na uboczu naród to skala inna) nieco na inny trop prowadzą, mianowicie na taką swoistą racjonalność z odcięciem od emocji. Coś uznajemy za logiczne/słuszne, w zasadzie władza uznaje, a my za tym podążamy. Władza uzna że trzeba wyrżnąć Żydów bo to pasożyty to tak trzeba, władza uzna że trzeba kastrować mniej rozgarniętych by się nie mnożyli to kastrujemy, władza uzna że trzeba pomóc ofiarom wojny to pomagamy. Zachowania mocno odcięte od emocji a nakierowane za podążaniem za tym co słuszne, takie techniczne wykonywanie czegoś co ktoś na górze uznał z jakichś powodów za dobre.

Będzie rewelacyjnie działało w gospodarce przy dobrej władzy i chyba bedzie się sypało przy relacjach czysto międzyludzkich.
      • yurek11111 Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 22:56
        Czemu Niemcy to robili?
        Profesor Philib Zombardo wykonal w 1971 roku,The Stanford Prison Experiment , udowadniajac ze w kazdym czlowieku moze wystapic tzw.efekt Lucyfera,wystarczy tylko stworzyc czlowiekowi warunki,by efekt Lucyfera zaczal gorowac we wszystkich poczynaniach czlowieka ,Hitlerowska propaganda wmowila Niemcom ze sa nadludzmi,do tego doszla wladza nad podbitymi narodami....
        Tu jest link do filmu ktory nie jest wiernym odtworzeniem dokonanego eksperymentu:
        www.youtube.com/watch?v=4mTjNmCV9pA
        A tu jest opis eksperymentu:
        www.prisonexp.org/the-story
        • caesar_pl Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 23:31
          NIemcom nikt nie musial nic wmawiac gdyz fakty mowily za siebie - w 1938 najwieksza gospodarka Europy,najwiekszy producent samochodow w Europie,najwieksza liczba Noblistow na Swiecie,pierwsza masowa transmisja TV z Olimpiady w Berlinie na 400 odbiornikow TV porostawianych w calych Niemczech,najlepsze osiagi w sportach samochodowych,najdluzsza siec autostrad w Europie,2 tory Formuly1,masowe wyjazdy urlopowe da klasy robotniczej,masowe podroze statkami wycieczkowymi na Fiordy czy Morze Srodziemne itd,itd.
          Opel Kadett w 1936 kosztowal 6,5 sredniej niemieckiej pensji.W Polsce dzis samochod kosztuje wiecej.Stopa zyciowa w Niemczech byla 3 razy wyzsza niz w Polsce.
          www.wykop.pl/link/2641185/pkb-per-capita-od-konca-xix-wieku-do-lat-30-xx-wieku/
          Jankes po wojnie pladrowal Niemcy jak sie dalo i - nawet niemiecka maszynka do produkcji masla
          byla wydajniejsza niz amerykanska..Jankes dziwil sie i podziwial jak technika niemiecka byla do przodu.Mozna poczytac w powojennych wydaniach Spiegla:
          www.spiegel.de/spiegel/print/d-29194050.html
          ..Jankes pyta co to za plastikowe krazki z tasma a Niemiec mu wyjasnia ze to magnetofon,ktory wypiera plyty muzyczne....Programy radiowe sa nagrywane i mozna je zgumowac..Nie posiada igly ktora niszczy plyte
          Jak tu nie wierzyc w siebie?
          • yurek11111 Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 23:56
            No to podobnie jak dzis ,sugerujesz ze to z dobrobytu ....

caesar_pl napisał:

> NIemcom nikt nie musial nic wmawiac gdyz fakty mowily za siebie - w 1938 najwie
            > ksza gospodarka Europy,najwiekszy producent samochodow w Europie

Rusek w przeciwienstwie do jankesa ,nie pladrowal tylko wszystko do Niemiec dowozil po wojnie , a tak wygladala ruska maszyna do masla...

i.ebayimg.com/00/s/ODAwWDYwMA==/z/7DkAAOSwf-VWXd-v/$_20.JPG?set_id=8800005007
            caesar_pl napisał:
            Jankes po wojnie pladrowal Niemcy jak sie dalo i - nawet niemiecka maszynka do produkcji masla byla wydajniejsza niz amerykanska...
            • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 10.01.16, 00:13
              yurek11111 napisał:
              > Jankes po wojnie pladrowal Niemcy jak sie dalo i - nawet niemiecka maszynka do
              > produkcji masla byla wydajniejsza niz amerykanska...
              --------------------------
              Brak slow na chorego na nienawiść człowieka:
              www.youtube.com/watch?v=w0XVK5MlgNc

• yurek11111 Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 10.01.16, 00:37
                nie taczko ,znowu udowodnilas ze nie masz pojecia co kto pisze....:-))))
                To napisal caesar_pl a nie ja ....:-)))))
                Dobrze ci radze ,skoncz i wstydu sobie oszczedz....:-))))

caesar_pl napisał:
                Jankes po wojnie pladrowal Niemcy jak sie dalo i - nawet niemiecka maszynka do produkcji masla byla wydajniejsza niz amerykanska...

forum.gazeta.pl/forum/w,50,160059774,160071063,Re_Forum_Polskich_Zydow_Dlaczego_Niemcy_to_robi.html
                • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 10.01.16, 00:39
                  @yurek11111
                  Miękką niezbyt pachnącą masę, zauważalną z odległości z względu na niezbyt przyjemny zapach obchodzi się z daleka by sobie botów nie zabrudzić, w przeciwnym wypadku zatykający nos odór ciągnie się wiecznie za człowiekiem.
                  • indeed4 Powiedziałem - wypad z wątku /bt. 10.01.16, 02:37
          • nie-tak Re: Forum Polskich Żydów: Dlaczego Niemcy to robi 09.01.16, 23:59
            caesar_pl racja, Niemcy byli przed wojnami potęga przemysłową i zostali po wojnie.
            Mimo potęgi przemysłowej byli najbiedniejsi z powodu nałożonego embarga przez Anglosasów, bezrobocie rosło, nienawiść, zazdrość Anglosasów rosła z dnia na dzień o czym świadczą słynne do dziś slogany Winston'a Leonard'a Spencer'a Churchill'a.
            Anglosasi wykorzystali sytuacje, wycisnęli jak plasterek cytryny dwóch zintrygowanych przez siebie rywali Polskę i Niemcy i zrobili z tego rzez świata.

Co dziś robi się z Niemcami, to samo skłócając ich znowu z Polska za pomocą szerzonych przeciw Rosji intryg żarówo w Niemczech jak i w Polsce wykorzystując do tego uchodźców jako pretekst przy czym nie zapomnijmy znowu chce się niszczyć przemysłowy potencjał Niemiec (nie tylko, całej EU) za pomocą embarga na Rosję oraz wyniszczenia kluczowego przemysłu w Niemczech przy użyciu Włocha i Polki, vide WV.
    • indeed4 Dlaczego francuscy Żydzi to robią? 17.01.16, 22:21

forum.gazeta.pl/forum/w,50,160133125,160133125,_Polska_gazowala_Zydow_.html

Ciekawe, jak by się do tego odniósł P. Jędrzejewski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka