16.07.16, 05:35
jest jest tzw.damska polityka zagraniczna(?).
A i ministrem oraz sekretarzem stanu w ministerstwie odpowiednio sa damy.
Obserwuj wątek
    • girra Re: a u nas+ 16.07.16, 05:41
      A czy te damy daja po szwedzku tylko muzulmanom?
      • czuk1 Re: a u nas+ 16.07.16, 06:00
        girra napisał(a):
        > A czy te damy daja po szwedzku tylko muzulmanom?

Temat "światowy".... na oślą ławkę ?
    • czuk1 Re: a u nas+ 16.07.16, 06:22
      girra napisał(a):
      > Czemu odrazu na osla? Nie lubisz Szwedek jak daja?

Może bym i lubił .... ale ---
    • 5magna Re: a u nas+ 16.07.16, 06:32
      Czuk to sa swiatowe damy.....
    • czuk1 Re: a u nas+ 16.07.16, 06:33
      Może i taki wniosek można wyprowadzić? Z tej całej tragedii.
      • czuk1 Re: a u nas+ 16.07.16, 06:36
        Girra. Jeśli 5 magna też tak uważa ? ;)
        To znaczy, że masz wsparcie na forum. Nie jest Ci potrzebny kilax ? :)
        • 5magna Re: a u nas+ 16.07.16, 06:39
          Jednak mysle ze kilax ma tu ostatnie slowo....Licze ze sie za damami wstawi....
    • czuk1 Re: a u nas+ 16.07.16, 07:09
      girra pisze - " ja czerpie moc z jego wnioskow do swoich antysyjonistycznych przekonan. "

Nie jestem prawnikiem i nie ścigam anty syjonistów. Zgłaszam swoje uwagi .... zgodnie z wolnością słowa. Pytałeś:
      W Konstytucji jest kilka art. zakazujących nienawiści rasowej , religijnej, narodowościowej.
      Obowiązuje też ustawa tzw. równościowa.
      Przykłady :
      Art. 13. Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.
      Art. 32. 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
      2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.
      --------------------------------------------
      A co z nienawiścią w sieci? - o tym traktuje cały art. - tiny.pl/g9w1h Przybliża temat od strony praktycznej.

Pomoc prawna dla dotkniętych mową nienawiści. Internetowa baza nienawistnych komentarzy. Filmiki pokazujące życie "obcych" - to cele projektu "Sieć tolerancji".

"Walić islam", "Pedały, won", "Cała Polska tylko biała" - to łagodniejsze z komentarzy, których tysiące piszą codziennie polscy internauci. Od trzech lat bada je fundacja Wiedza Lokalna.

Czym jest mowa nienawiści? - To teksty obrażające lub nawołujące do przemocy przeciwko mniejszościom. Mechanizm polega na przeniesieniu stereotypu o grupie na poszczególne osoby: "Nie znam cię osobiście, ale cię nie lubię, bo jesteś Żydem, muzułmaninem, gejem itd." - tłumaczy dr Marek Troszyński, prezes fundacji.

Projekt "Sieć tolerancji" jest adresowany do sześciu mniejszości w Polsce: Ukraińców, Żydów, Romów, muzułmanów, osób LGBT i Afrykanów. Ma m.in. pomagać w przygotowaniu zawiadomienia do administratora portalu z prośbą o usunięcie obraźliwego wpisu czy zawiadomienia do prokuratury o popełnieniu przestępstwa. Fundacja będzie współpracować z prawnikami Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. - Mało kto wie, że w Polsce obowiązuje ustawa o komunikacji elektronicznej dająca możliwość przeciwdziałania obraźliwym wpisom. Warunek: poinformowanie właściciela portalu, że treści zamieszczane na jego stronie godzą w czyjeś dobre imię. Zgodnie z prawem w momencie otrzymania zawiadomienia staje się on współodpowiedzialny za te treści. Ma natychmiast usunąć obraźliwe posty - tłumaczy Troszyński.

Ma powstać raport podsumowujący zjawisko mowy nienawiści oraz internetowa baza nienawistnych komentarzy i artykułów uporządkowana według atakowanej mniejszości, miejsca wystąpienia, daty i treści wpisu. Będzie aktualizowana co miesiąc.

Projekt powstaje w ramach programu "Obywatele dla demokracji" koordynowanego przez Fundację Batorego i jest finansowany z funduszy norweskich przyznanych przez Norwegię nowym krajom Unii.

• girra Re: a u nas+ 16.07.16, 07:17
        Art. 13. Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji o
        > dwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania
        > nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność za
        > kłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w ce
        > lu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie st
        > ruktur lub członkostwa.

---A gdzie tu jest mowa ze ja jako jednostka nie moge miec pogladow antysyjonistycznych?
        Gdzie jest udowodnione ze antysyjonizm to rasizm? lub komunizm to rasizm? Czy ja jako jednostka nie mam prawa do zdobycia wladzy w panstwie? Kto zadecydowal ze ja nie moge sie ubiegac o urzadf na podstawie pogladow antysyjonistycznych?

Art. 32. 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego tra
        > ktowania przez władze publiczne.
        > 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gos
        > podarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

---Jezeli wszyscy sa rowni to ja jako antysujonista nie jestem juz rowny wobec prawa? Cos tu nie gra z ta mowa rownosci w art.32.1.
        Czy ja jako antysyjonista mam prawo nie byc dyskryminowany za swoje poglady polityczne?
        • 5magna Re: a u nas+ 16.07.16, 07:45
          Zgadza sie jak konstytucja US of A.
        • czuk1 Re: a u nas+ 16.07.16, 10:02
          girra napisał(a):

> ---[b]A gdzie tu jest mowa ze ja jako jednostka nie moge miec pogladow antysyjo
          > nistycznych?
          > Gdzie jest udowodnione ze antysyjonizm to rasizm? lub komunizm to rasizm? Czy j
          > a jako jednostka nie mam prawa do zdobycia wladzy w panstwie? Kto zadecydowal z
          > e ja nie moge sie ubiegac o urzadf na podstawie pogladow antysyjonistycznych?[/
          > b]

> ---Jezeli wszyscy sa rowni to ja jako antysujonista nie jestem juz rowny wob
          > ec prawa? Cos tu nie gra z ta mowa rownosci w art.32.1.
          > Czy ja jako antysyjonista mam prawo nie byc dyskryminowany za swoje poglady pol
          > ityczne?

------------
          Zmobilizowany przez Ciebie zajrzałem do konstytucji i art. na temat tolerancji, rasizmu i ścigania za nienawiść w sieci. Okazuje się, że konstytucja nasza niejasno te problemy reguluje. W skutek tego niewiele jest też przypadków ścigania za nieprzestrzeganie konstytucji , w tym zakresie. Trzeba by też zajrzeć do KK.... jakie kary są przewidziane.
          Z art. zaś wynika, że działa inicjatywa obywatelska która dopinguje właścicieli portali by usuwali wpisy "nietolerancyjne, rasistowskie, nienawistne".
          Tak, że .... nie jest tak źle z wolnością słowa. Nie ściga się ostro za polemiki nt. religii, rasy, narodowości.
          Może teraz nowe polskie władze.... podejmą jakieś "działania osłonowe" , nie pozwalając krytykować (np.) katolików. Wszystko możliwe. Naród jest katolicki .;)

Niezależnie od tego, co mamy, prezentuję zdanie, że w Polsce powinno się zabronić atakowania (w sieci) innych narodowości , za jakieś wyznania lub ich brak. Mierzi mnie też
          oskarżanie żydów i muzułmanów/mahometan za wszelkie zło na świecie.

• xystos Re: a u nas+ 16.07.16, 08:18
        "A co z nienawiścią w sieci?"

tzw nienawisc w sieci to kabaret
        sfrustrowanych nielotow ktorym
        sie nudzi
    • bywszy2 Re: a u nas,panie girra+ 16.07.16, 08:24
      niestety prosze pana,co do wiesci,ze Szwedki daja,to trudno odpowiedziec.
      Bo u nas pomimo poprawnosci politycznej,czsami sie wiesc przeslizguej,ze u nas w bardzo duzej mierze daja saiadki - z krau sasiedzkiego - z kraju zamorskiego,ktore u nas na saksach przebywaja.
      Praktycznie na temat dawania powiedziec nic nie moge,bo zone mam sroga - katoliczke.
      Wiec nie pozwala.
      <<<<<<<<<<<<<<<
      ?? ??????????? ??? ?? ???? ????!
      ?? ??????????? ?????? ????? ????????!
      I oby mnie zona katolicka zawsze kochala!
      Radziecki Jewriej.Polski Zyd(niezyd),Szwed bez przynaleznosci - Bywszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka