Dodaj do ulubionych

Willkommen zu Hause

18.07.16, 10:20
Pozwolcie, ze zaczne od osobistej nutki. Dwadziesciaszesc lat temu wrocilem z Australii do Europy i pojechalem na konferencje do Niemiec. Wyszedlem z dworca w Kolonii, a ze bylem jeszcze dosc opalony kontakcie z dziura ozonowa poludniowej polkuli, ktos mi powiedzial zartobliwie "Willkommen zu Hause".

I bylo to dla mnie symbolem: Polak po powrocie z Australii jest powitany w Niemczech jak u siebie w domu. I tym domem stala sie dla mnie wlasnie Europa. Z roznorodnoscia, z jej roznymi kulturami, z jej historiami niedozapomnienia.

I wierze w to, ze Europa bedzie stawala sie coraz mocniejsza i coraz bardziej homogenna w swojej roznorodnosci. I ze jej sila bedzie rosla i w porownaniu z Rosja i w porownaniu ze Stanami.

Jako, ze w Europe wierze, walcze z jej wrogami mniej czy bardziej ukrytymi: w Polsce, we Francji, czy w Niemczech. Troche zaluje, ze Anglia odeszla ale sadze, ze to Anglicy raczej pozaluja za jakis czas.

Jako, ze zaczynamy wakacje, zycze wszystkim duzo slonca i spokojnych wakacji i

Vive l'Europe!

PF
Obserwuj wątek
    • bywszy2 Re: vällkommen hem?+ 18.07.16, 13:34
      zawsze(jeszcze sprzed UE) jak wracalem z pobytu za granica sprawdzano mnie na granice - ale nie moja zone.
      Powod?Wyglad dosc egzotyczny!
      Zona katoliczka raczej na Szwedke wygladala.
      Ale pewnego razu wraz z zona z Londynu wracalismy.
      Odprawa paszportowa na lotnisku w moim miescie,byla dosc skrupulatna.
      Przede mna w kolejce byl jakis Anglik.
      Tlumaczyl sie z powodu przyjazdu,dosc szczegolowo- biznes.
      Podalem moj paszport.
      Urzedas rzucil wzrok na moja ksiazeczke i rzucil z usmiechem:Witam w domu!
      Wyszedlem z lotniska:
      Rano,swiezo po deszczu,slonce swieci,dookola,jak okiem nie rzucisz,lasy.
      Poczulem sie w domu.
      Moim domu.
      A przed tym list od "krola" otrzymalem,ze witaja mnie jako nowego obywatela - w pracy wszyscy gratulowali,a szcegolnie dyrektor i sekretarka.
      Potem z okazji rocznicy "wiekowej" otrzymalem podziekowania od Glownodowodzacego za wierna sluzbe w wojsku krolewskim,chociaz tam nigdy nie cwiczylem.
      Pomimo tego,ze jednak bylem wojskowym - kapralem podchorazym Ludowego Wojska Polskiego - i bron znalem.
      • polski_francuz Re: vällkommen hem?+ 18.07.16, 20:57
        Wazne jest, zeby sie gdzies czuc u siebie w domu. Mysle, ze dla Ciebie bylo to szczegolnie wazne po tym jak Cie potraktowano w Polsce. I Szwecja jest OK jako dom. bede u Was w polowie wrzesnia bo robimy szkolenie w Uniwersytecie West.

Pozdro

PF
    • karbat Re: Willkommen zu Hause 18.07.16, 19:31
      polski_francuz napisał:

> I wierze w to, ze Europa bedzie stawala sie coraz mocniejsza i coraz bardziej h
      > omogenna w swojej roznorodnosci.

naukowy, scisly umysl polskiego_ francuza , - wprowadza
      pojecie , europa homogenna w roznorodnosci,

A teraz napisz prace naukowa ; " Material jednorodny w swojej roznorodnosci " .
      koledzy z twojego swiata nauk scislych, padna przed toba na kolana, ze smiechu .

> I ze jej sila bedzie rosla i w porownaniu z Rosja i w porownaniu ze Stanami.

Europa musi rosnac w sile, bo taka slaba, a Rosja jest az taka mocna , o qrde .
      az siem przerazilem , wystraszylem .

> Jako, ze w Europe wierze, walcze z jej wrogami mniej czy bardziej ukrytymi:
      > w Polsce, we Francji, czy w Niemczech. Troche zaluje, ze Anglia odeszla ale sadze,
      > ze to Anglicy raczej pozaluja za jakis czas.

kazdy wie na fs, jakim to polski_francuz jest wybitnym naukowcem ( mnostwo wpisow )

a teraz okazuje sie , ze on jest tez walecznym, bojownikiem ,
      walczacym z wrogami mniej czy bardziej ukrytymi ! . hehehehe

szuka ich w Polsce , Francji , Niemczech , znaczy sie, umiejetnosci
      szpiegoswskie , dedektywistyczne tez mu sie nie obce .

Anglicy pozaluja .- no,no , no , on jest takze przepowiadaczem przyszlosci , prorokiem .

tylko jeden wpis , i wyszedl ... payac do potegi w calej okazalosci .
      • polski_francuz Karbat 18.07.16, 21:06
        masz szanse. Odpowiem ci by uczcic wakacje, rodzine i wazne wydarzenie o czym ponizej.

"A teraz napisz prace naukowa ; " Material jednorodny w swojej roznorodnosci "

Wlasnie skonczylem kolejna ksiazke wraz z wspolpracownikiem. Faktycznie z dziedziny materialow. A w szczegolnosci n/t ceramiki. Tego rodzaju materialu, ktory znam najlepiej. Jest u edytora i ciekaw jestem jak ja oceni.

"koledzy z twojego swiata nauk scislych, padna przed toba na kolana, ze smiechu"

Jak przejdzie to sie zazolca z zazdrosci:)

"mnostwo wpisow"

FS jest dla mnie namiastka kontaktu z krajem ojczystym, ktory sobie bardzo cenie.

Milych wakacji

PF
    • wojciech.2349 Willkommen und "Willkommen" 18.07.16, 21:34
      W Szwecji witano serdecznie, jakieś 30 wiosenek temu, tych o ciemnych piórach.
      No i z Willkommen zrobiło się "Willkommen".

Co za dużo to niezdrowo.
      • polski_francuz Re: Willkommen und "Willkommen" 19.07.16, 08:42
        Przyszlosc oceni. Swiat sie staje multi kulti. W bolach i bledach ale innej drogi nie ma.

Pozdro

PF
    • de_oakville Re: Willkommen zu Hause 19.07.16, 00:41
      polski_francuz napisał:

> Troche zaluje, ze Anglia odeszla ale sadze,
      > ze to Anglicy raczej pozaluja za jakis czas.

Ja patrze na odejscie Anglii z EU podobnie jak na rozwod w malzenstwie. Trwalo ono dostatecznie dlugo (i chyba bylo dlugo szczesliwe), zeby strona wnoszaca o ten rozwod dobrze wiedziala, co robi. Po prostu chca sprobowac czegos nowego, co w ich mniemaniu
      przyniesie im wiecej zadowolenia i szczescia. Bo "nie samym chlebem czlowiek zyje". Oprocz pieniadza i zysku sa jeszcze inne wartosci, ktore dla wielu ludzi sa bardzo wazne. Dla Anglikow rowniez. Po pewnym czasie moze sie okazac, ze to ich odejscie jest rowniez dobre i dla drugiej strony. Zamiast sie zatem dasac, nalezaloby pozyczyc im szczescia na "nowej drodze zycia". Bo jezeli jeden z bylych wspolmalzonkow mowi drugiemu na odchodne "zobaczysz, ze pozalujesz" albo "mam nadzieje, ze pozalujesz", to jest niemal pewne, ze on/ona wcale nie pozaluje,
      bo wtedy widzi wyrazniej, ze odchodzi od kogos, kto zawsze tylko sam siebie uwazal za podmiot.

"... in dieser Stadt werd' ich immer nur ein Fremder sein, und allein"
      (Udo Juergens, "Griechischer Wein")
      • de_oakville Re: Willkommen zu Hause 19.07.16, 00:49
        "Griechischer Wein"

www.youtube.com/watch?v=UhnllRqktnM
      • polski_francuz Szczescia na nowej drodze 19.07.16, 08:45
        Niech Ci bedzie. Tyle, ze zyjesz w "rzadkim lesie kanadyjskim" i panuja w nim inne prawa niz w "gestym lesie europejskim". Stad moje podejscie jest troche inne.

PF
    • bywszy10 Re: dom?+ 19.07.16, 01:58
      polski_francuz napisał:
      I tym domem stala sie dla mnie wlasnie Europa.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Po przeczytaniu tych
      komentarzy
      dochodzi sie do wniosku:
      do d...py z taka Europa,czyli panskim domem!
      • polski_francuz Re: dom?+ 19.07.16, 08:47
        Sa komentarze i "komentarze". Komentarze sa OK a "komentarze" jak zwykle i lepiej na nie nie zwracac uwagi.

PF
        • bywszy2 Re: Nie zwracac uwagi?+ 19.07.16, 09:48
          Nie zwracac uwagi?
          To co w takim przypadku jakby w takim domu jakis Dojcz walnal pana jako Polakowi w pysk?
          To byl by tez rodzaj komentarza.
          • polski_francuz Re: Nie zwracac uwagi?+ 19.07.16, 19:15
            Jak walnie w pysk pojdzie do wiezienia. Czy Dojcz czy Francol czy Poljak. Jeszcze tak niezupelnie jest ale tak bedzie.

PF
            • bywszy10 Re: Nie zwracac uwagi?+ 19.07.16, 21:23
              no,co to za dom?Wiezienie?
              Wiezienia sa wszedzie,nie tylko w UE!
              A pozatym:
              wyborcza.pl/1,75398,20332356,w-przemyslu-kibole-dyktuja-wladzy-warunki.html
              • bywszy10 Re: Nie zwracac uwagi?Tez nasz dom?+ 19.07.16, 23:02
                metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/1,141635,20421412,handlarze-pobili-czarnoskora-kobiete-bo-tu-polska-jest-tu.html#BoxLokKrajLink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka