Dodaj do ulubionych

Serce Europy skryte za Limes Germanicus

17.04.17, 23:50
Spedzilem swieta w po wewnetrznej stronie Limes Germanicus, w Aquae Granni i jak zwykle odczulem mialkosc barbarzynskiej kultury Polnocy.
To genius loci, bo po wkroczeniu Aliantow, po prawdzie, niewiele zostalo i z antyku, i z czasow Karola Wielkiego.
To tez glebokie kompleksy mieszkanca dzikiej rowniny miedzy zgermanizowanymi Obodrytami i zeslawizowanymi Gotami znad Wisly i Dniepru.
Ta "moja" Europa powitala mnie otwartymi ramionami juz na lotnisku w Düsseldorfie, pelnym czysto slowianskiej gastarbejterki.
Poczulem sie mniej obco: Drang nach Westen dodal mi otuchy:)
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 18.04.17, 00:18
      Słowiańscy gastarbeiterzy (zwani swego czasu niewolnikami) nie są niczym nowym w tzw. sercu Europy. Ale to nie oni dokonywali w historii i dziś też nie dokonują podbicia Zachodu. Drang nach Westen szedł z innego kierunku geograficznego i religijnego i dziś znów idzie.

Ze Słowian - z wyjątkiem Rosjan - nijak nie da się zrobić konquistadorów.
      Choć oczywiście ty możesz się cieszyć z tego, że współczesna gastarbeiterka (niegdyś niewolnica) powitała cię na lotnisku.
      • borrka Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 18.04.17, 00:37
        Blednie postawiona antyteza wyklucza nawet dialektyczną dyskusję: Rosjanie nie są Slowianami, lecz Ugrofinami z domieszką turecką.
        • eva15 Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 18.04.17, 00:47
          Amen, dobranoc. Tyle twoich argumentów ciekawym temacie.
          • eva15 Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 18.04.17, 00:59
            w ciekawym temacie
        • kolpik124 borrka, nie denerwuj Addamskiej 18.04.17, 21:45
          mod dziś posprzątal szambo na aquanecie, więć effcia jest rozdrażniona, wesołej gromadce egzotyków została migracja na Formu Potworum ;)

a wracając do meritum, Ugrofini zdobywcami nie są, no chyba żeby sięgnać do czasów Arpada albo siedmiogrodzkich Szeklerów, ale rzeczywiście nie rozumiem dlaczego effcia się obraziła za zasugarowanie pokrewieństwo jej narodu z Węgrami

u Rosjan inkrinacja zaborcze/łupieżcze pochodzą raczej od Mongołów, których genotyp jest tam szeroko rozpowszechniony

• borrka Re: borrka, nie denerwuj Addamskiej 18.04.17, 22:16
            To jest dosc dobrze zbadane: jeszcze w 15 wieku lud moskalski mowil narzeczami finskimi, elity po tatarsku, czy raczej mongolsku, a kler po staroslowiansku.
            Tyle bylo w tym Slowianszczyzny, co z Rusi Kijowskiej przywedrowalo, ale niewiele.
            Dopiero 19-wieczne masowe asymilacje Ukraincow i Bialorusinow zmienily nieco genotyp.
            Pozostal on glownie finski - w wykopaliskach w okolicach Moskwy (szeroko rozumiane okolice) nie znaleziono zadnych śladow Slowian.
            A rozkopal okolo 10 000 grobowisk nie jakis "rusofob", lecz carski urzednik, graf Uwarow:)
            • lont12 Re: borrka, nie denerwuj Addamskiej 23.04.17, 00:06
              a co o genotypach wiedział Uwarow w wieku XIX ?
    • polski_francuz Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 18.04.17, 09:56
      Czesc Borka. Milo Cie czytac. Ja jade do D'dorfu w czerwcu na konferencje. I przejde sie ich KuDammem (co mi nazwa z glowy wyleciala). A ze kupuja zawsze zonie i corce prezenty to sie pewnie wykosztuje bo sa skubancy drodzy jak cholera:)

PF
      • borrka Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 18.04.17, 15:25
        Czesc.
        To są refleksje bez politycznego podkladu. Ja rzeczywiscie takie odnosze wrazenie "wewnątrz Limesu". Kompleksy, to retoryka, ale ta europejskosc ... inną, niz w Berlinie, Warszawie, czy Sztokholmie czuje sie rzeczywiscie.
        Ja naleze do tych, ktorzy zaakceptowali roznice miedzy kulturowym, a geograficznym centrum Europy:)
      • mara571 Königsallee zwana KÖ 18.04.17, 20:19
        www.koenigsallee-duesseldorf.de/startseite.html
        Tobie i Borce polecam artykul z Die Welt:
        www.welt.de/wirtschaft/article163753103/Diese-Zahlen-offenbaren-das-Ausmass-der-Fluechtlingskrise.html
    • jk2007 borrka a Limes Germanicus 18.04.17, 15:39
      może borrka ma racje :)
      iberolog.livejournal.com/1025360.html
    • j-k Aquis Grana... 18.04.17, 20:33
      Trza bylo wczesniej o tym dac znac - tobym zaprosil Cie na kawe...
      • jureek Re: Aquis Grana... 18.04.17, 21:15
        j-k napisał:

> Trza bylo wczesniej o tym dac znac - tobym zaprosil Cie na kawe...

Jak pojadę do rodziny zięcia w Belgii, to się wproszę. Ciebie też zapraszam, gdybyś znalazł się w okolicach Moguncji (to też ta sama strona Limes)
      • borrka Re: Aquis Grana... 18.04.17, 22:20
        Dam znac nastepnym razem, Doktorze.
        Powinowatych mam w Akwizgranie:)
    • borrka Lekki off topic 18.04.17, 22:28
      Niebywale mnie denerwuja te "Aacheny", "Köllny" i "Kiele" w wykonaniu naszych ludzi.
      Patrzec, a z Kolonii zrobia Kolno, a z Kilonii ... Kielce chyba:)
    • jabbaryt Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 19.04.17, 22:59
      hm ... przpomina mi się powieść Tiara i Korona. Akcja toczy się w Niemczech, na krótko przed rozpoczęciem pierwszych krucjat. Tam jest pokazana przpaść cywilizacyjna między cywilizowanymi Frankami, dzikimi Szwabami i totalnymi barbarzyńcami czyli Sasami. Na szczęscie te podziały powoli ale jednak zanikają.
      • borrka Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 23.04.17, 01:22
        W sensie cywilizacyjnym pewnie tak.
        W sensie kultury i mentalnosci ... to ja wątpie.
        Jedynie linia podzialu przesunela sie na linie Wschód-Zachód, dawnej zelaznej kurtyny, co pozwala skandynawskim barbarzyncom czuc sie niemal niczym spadkobiercy

Z drugiej strony Zachod udaje, iz cos rozumie z Dostojewskiego, czy Gogola, a Wschód, iz codziennie sie myje:)

No, globalizacja ogólnie i Amerykanie szczególnie, lagodzą podzialy smietnika malych narodów, ja byl mawial niezapomniany führer
        • borrka Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 23.04.17, 01:23
          Spadkobiercy Karola Wielkiego:)
    • szwampuch58 Re: Serce Europy skryte za Limes Germanicus 22.04.17, 22:00
      W kraju Ryszarda Lwie Serce rozegrano polfinal pucharu jej wysokosci roku panskiego 2017 na murawe wybiegli: Courtois - Azpilicueta, Luiz, Ake - Moses, Kante, Matić, Alonso - Willian (61. Hazard), Bathsuayi (61. Costa), Pedro (74. Fabregas)Lloris - Trippier, Dier, Alderweireld, Vertonghen - Wanyama (80. N'Koudou), Dembele - Eriksen, Alli, Son (68. Walker) - Kane....fju-fju mocne ekipy: Bretix Rulez

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka