Dodaj do ulubionych

Prawdziwe twarze

27.10.17, 20:03
Ogloszenie przez parlament katalonski niepododleglosci od Hiszpanii zadziwilo mnie. Do dzisiaj wladze madryckie i te z Barcelone graly w pelote. Z dalekimi pilkami i dzielacymi boiska siatka. Az tu nagle dochodzi do mordobicia: my odchodzimy bo mamy was gdzies. Wydawalo mi sie, ze znam Hiszpan ale takie postepowanie nagle pokazuje prawdziwa ich nature. Jak sie okazuje dosc gwaltowna i gotowa do wojen domowych.

Wydawalo mi sie tez, ze znam Polakow. Zazdrosnych i nielubiacych liderow i uwielbiajacych robic z nich zarty. I zadziwil mnie kult Kaczynskiego w prasie. Dziennikarze wyszukali wywiad z nim sprzed 21 lat by mu jakas glupote wykazac. Tak jakby nagle stal sie gwiazda na firnamencie polskim. Sloncem wokol ktorego kreci sie polski swiat. Widac stad, ze Polacy dali sie latwo zmanipulowac. A wydawalo mi sie, ze to narod trudny do manipulacji. I znow widzimy prawdziwa twarz narodu, ktory okazuje sie byc naiwny.

PF
Obserwuj wątek
    • danillko Re: Prawdziwe twarze 27.10.17, 21:02
      Lepiej rzuć okiem na ranking zaufania do polityków i nie fantazjuj:

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/andrzej-duda-na-czele-rankingu-zaufania-do-politykow-nowy-sondaz,724480.html
      Najbardziej nie ufają Macierewiczowi ... Nieufność wśród Polaków najczęściej budził Antoni Macierewicz (60 proc., o 5 punktów proc. więcej niż w lutym). Zaufanie do szefa MON zadeklarowało 26 proc. (spadek o 1 punkt proc.). 53 proc. zadeklarowało brak zaufania w stosunku do prezesa PiS (o 1 punkt proc. więcej niż w zeszłym miesiącu). Kaczyńskiemu ufało 34 proc. badanych (spadek o 1 punkt proc.). Po 40 proc. respondentów wyrażało nieufność wobec lidera PO Grzegorza Schetyny (który budzi zaufanie 28 proc. Polaków) i przewodniczącego Nowoczesnej Ryszarda Petru (ufa mu 27 proc. badanych). (www.tvn24.pl)

polski_francuz napisał:

> Wydawalo mi sie tez, ze znam Polakow. Zazdrosnych i nielubiacych liderow i uwie
      > lbiajacych robic z nich zarty. I zadziwil mnie kult Kaczynskiego w prasie. [url
      > =https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22572487,kaczynski-nie-rozumie
      > m-tych-ktorzy-maja-przyjemnosc-z-zabijania.html]Dziennikarze wyszukali wywiad z
      > nim sprzed 21 lat by mu jakas glupote wykazac.[/url] Tak jakby nagle stal sie
      > gwiazda na firnamencie polskim. Sloncem wokol ktorego kreci sie polski swiat. W
      > idac stad, ze Polacy dali sie latwo zmanipulowac.
      • szwampuch58 Re: kukiz,z tym nieleczony Antkiem 27.10.17, 21:35
        chyba fora ci siEm poPiS---------dolili
        • danillko Walonku, powiedz szefowi Olgino, żeby... 27.10.17, 21:40
          ... załatwił Ci jakiegoś tłumacza, bo Ty sam więcej niż jedno zdanie po polsku nie dajesz rady...

szwampuch58 napisał:

> chyba fora ci siEm poPiS---------dolili
    • 1.melord Re: Prawdziwe twarze 28.10.17, 00:01
      polski_francuz napisal:

> Widac stad, ze Polacy dali sie latwo zmanipulowac. A wydawalo mi sie, ze to narod trudny do manipulacji.

Tak Polacy daja sie latwo manipulowac,Ty p-f rowniez.
      Pomine problemy Hiszpanii odniose sie do tego starego wywiadu z Kaczynskim dot.polowan("bezmyslnym" zabijaniu zwierzyny w Polsce)
      Kaczynski fantazjowal wtedy...
      "siedzac na furmance wyjal bron i zaczal celowac do sarny"
      Tja...kazdy chlop w PRL jadac furmanka mial bron i strzelal do czego popadnie...jak na "dzikim zachodzie"
      fantazjuje dzisiaj.....
      "Nienawidzę polowań i kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy znajdują przyjemność w zabijaniu zwierząt i przypatrywaniu się, jak one zdychają - powiedział."

Czlowiek niszczyl nature od setek lat(tysiecy?)-wycinajc puszcze,lasy(pod rolnictwo),zabudowal w duzej czesci swobodny dostep do jezior,osiedlil sie wzdluz rzek,ktore dodatkowo regulowal,osuszal bagna,budowl drogi i autostrady poprzez kompleksy lesne ,itp.
      Postep cywilizacji zwierzyne lesna traktowal jako dodatkowe zrodlo zaopatrzenia w zywnosc lub jako szkodnika w uprawach-czlowiek i jego wygoda byly najwazniejsze.....wojny powodowaly dodatkowe spustoszenia wsrod zwierzyny lesnej.

Jestem mysliwym...wlasciwie to juz bylym.
      W Polsce konkretnie w PRL byly bardzo ostre przepisy dot. polowan-KIEDY i NA CO (klusownictwo zawsze istnialo ale ten problem pomine).
      W pare lat po wojnie,kiedy pozbyto sie band ,klusujacych w lasach na potege,wprowadzono calkowita ochrone niektorych zwierzat(zubry ,losie,rysie itd),na reszte zwierzyny urzadzano polowania SELEKCYJNE....tzn. glownie w zimie przeprowadzalo sie spis zwierzyny w danym kompleksie lesnym na ktorym polowalo Kolo lowieckie i w zaleznosci od wielkosci ustalalo sie ile szt. poszczegolnej zwierzyny mozna odstrzelic(w 95% chorej lub zdegenerowanej) by zachowac rownowage w obwodzie/kompleksie lesnym.....za nieprawidlowy odstrzal,dostawlo sie kilkumiesieczny zakaz polowan,za kolejne wykluczenie z kola lowieckiego.
      Rownowage....by zbyt duzo sarny nie zjadlo(objadalo) mlodych drzew-niszczylo mlody las,zbyt duzo dzikow nie niszczylo okolicznych pol uprawnych itp.....las nadmiaru zwierzyny nie wykarmi.

Czlowiek zniszczyl,czlowiek powinien naprawic...w tym wypadku rozsadnie regulowac.
      Wszelkie glupie zakazy i nakazy prowadza do sytuacji jaka jest obecnie w Polsce....dziki wlaza do miast,losie szwedaja sie po drogach,wilki "wycinala" mloda zwierzyne plowa itd.

Sprawy lesne powinno zostawic sie fachowcom-lesnikom,ludziom przygotowanym fachowo do swojej pracy w lesie.
      Mysliwy jest jedynie pomocnikiem lesniczych w utrzymaniu rownowagi....politycy niech pilnuja wlasnego koryta.

btw.
      Myslistwo/polowania to temat rzeka,to czesc gospodarki lesnej,pracujacej poprawnie jesli nie miesza sie do tego polityki,dziennikarzy ignorantow "polujacych" na tanie sensacje- czesto wyssane z palca ,oglupiajacych spoleczenstwo.

Pzdr. z Bandung-Indonezja,w poniedzialek Malezja przez kilka dni,nastepnie Tajlandia-zasluzony urlop emeryta.
      www.youtube.com/watch?v=KVwPhg8gl28
      • polski_francuz Re: Prawdziwe twarze 28.10.17, 08:42
        Pewnie sie daje manipulowac. Ale, na ogol, dlugo to nie trwa. Bo i mam metode pracy i czytam rozne zrodla. Ja nigdy nie polowalem i, z wiekiem i ze zwierzetami, ktore zona w domu hoduje (a to krolik a to kot) zaczynam lubic zwierzeta i pewnie zle skoncze jako wegetarianin.

W koncu, mnie czeka Finalandi od poniedzialku do czwartku. Zimno tam: od -1 do +6°c. Brrrr

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka