25.05.18, 19:49
Brzydka strona USA. Tak kończy się amerykański sen
Wielkie centra handlowe, jeden z symboli amerykańskiego snu. Prawdziwe świątynie pieniądza, które zasysają mieszkańców i całe miejskie życie. W Polsce trwa boom na tego typu inwestycje, w Stanach Zjednoczonych wiele z nich dogorywa i obraca się ruinę, stając się symbolem końca pewnej ery. Ten proces od lat dokumentuje Seph Lawless, amerykański fotograf, aktywista, który WP money udostępnił swoje zdjęcia. Zobaczcie, jak kończy się amerykański sen.
Seph Lawless urodził się w Cleveland, w tzw. Pasie Rdzy, jak potocznie nazywana była północno-wschodnia część Stanów Zjednoczonych. Kiedyś tętniące serce przemysłu ciężkiego w USA, dziś symbol kryzysu.

Jego ojciec był robotnikiem w jednej z miejscowych fabryk motoryzacyjnych, a on sam stał się świadkiem upadku wielkiego przemysłu i całej związanej z nim cywilizacji.

- Zacząłem dokumentować opuszczone części USA, by uzmysłowić Amerykanom, co dzieje się z ich krajem. Chciałem, by zobaczyli prawdziwe oblicze Ameryki, dalekie od ich wygodnych domów i smartfonów - mówi WP money Seph Lawless.

Obserwuj wątek
    • donatienfrancois Re: USA 25.05.18, 19:50
      www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/seph-lawless-opuszczone-centra-handlowe-parki,97,0,2261345.html
      • malkontent6 Ciekawy komentarz 25.05.18, 22:04
        Okazuje się, że nadal żyje na tym świecie sporo mądrych ludzi. Oto jeden z komentarzy pod tym artykułem:

"Był czas targowisk, jest czas centrów handlowych, nadchodzi czas handlu internetowego. Normalna prawidłowośc rozwoju ludzkości."
    • felusiak1 Re: USA 25.05.18, 20:24
      American dream to nie centrum handlowe lecz tzw upward mobility a to nadal ma miejsce.
      A centra handlowe upadają ze wzgledu na demografię. Ludzie przestają odwiedzać ze względu na bezpieczeństwo.
      Jednym z pierwszych tego typu centrów w USA byl Highland Mall w Austin, TX. Dzisiaj już go nie ma. Jakieś 15 lat temu miejsce stalo sie niebezpieczne i ludzie przestali odwiedzać. Domy towarowe jak Macy's, Sears i Dillard wyprowadzily się i centrum opustoszało. W miedzyczasie powstały cztery inne centra w bezpiecznych miejscach i prosperuja.
      Nowym problemem dla tego typu centrow jest to, ze ludzie kupują w internecie co prawdopodobnie doprowadzi do upadku jeszcze istniejacych centrów.
      • malkontent6 Re: USA 25.05.18, 21:02
        felusiak1 napisał:

> American dream to nie centrum handlowe lecz tzw upward mobility a to nadal ma miejsce.

On tego nie zrozumie.

> ludzie kupują w internecie co prawdopodobnie doprowadzi do upadku jeszcze istniejacych
        > centrów.

Ja już nawet wodę kolońską kupuję na internecie. Kiedyś jeździłem do Macy's a teraz mi się nie chce.
        • felusiak1 Re: USA 25.05.18, 21:17
          Potrzebujesz czegoś dzisiaj albo jutro. Idziesz online i szukasz czy maja to w twoim lokalnym CVS albo Walgreens, Walmart albo Target. Oni wszystko mają ale nie w sklepie, mozesz zamówić. No to idziesz na Amazon, zamawiasz i masz pojutrze i taniej. Nie dziwota, ze sklepy idą na psy.
          • monalisa2016 Re: USA 25.05.18, 22:17
            Opsala to tylko w Stanach prowadzi sie handel w internecie? :-), :-)
            Rzeczywiscie niezwykly argument jak i instrukcja. :-)
    • malkontent6 Re: USA 25.05.18, 21:00
      donatienfrancois napisał(a):

> - Zacząłem dokumentować opuszczone części USA, by uzmysłowić Amerykanom, co dzi
      > eje się z ich krajem.

O ile wiem Amerykanie mieszkają w Ameryce i prawdopodobnie wiedzą co się dzieje z ich krajem.

> Chciałem, by zobaczyli prawdziwe oblicze Ameryki, dalekie od ich wygodnych domów i smartfonów - mówi WP money Seph Lawless.

W jednym zdaniu piszesz, że Ameryka upada a w innym, że Amerykanie żyją w wygodnych domach. No to jak to jest w kraju, w którym od ponad 30 lat mieszkam?
      • karbat Re: USA 25.05.18, 23:49
        kupi sie w internecie ( sklep za drogi ? ) , no , jest taniej i mozna w tym czasie
        siedziec przed tv , albo wypisywac bzdury na fs , raczej wspolczuje .

nie jestem niedolezny , wiec osobiscie wole miec kontakt z ludzmi np . zagadac pania w sklepie ,pogadac z ludzmi z osiedla w sklepie . kwestia gustu .
        bycie aspolecznym ( nie kultywowanie stosunkow spol . ) , to obraza .
        co kraj to obyczaj . niektorzy na fs zaskocza co mam na mysli . ... niektorzy

• malkontent6 Re: USA 26.05.18, 15:50
          karbat napisał:

> mozna w tym czasie siedziec przed tv , albo wypisywac bzdury na fs , raczej wspolczuje .

Można w tym czasie pójść na spacer, pograć w tenisa, popływać na basenie, skosić trawę w ogródku, pobawić się z wnuczką, zrobić "to" z żoną, wypić piwo z sąsiadem...

> wole miec kontakt z ludzmi np . zagadac pania w sklepie

To znaczy, że lubisz zawracać głowę pani w sklepie. Nie masz kontaktów towarzyskich z innymi ludźmi?
          • karbat Re: USA 26.05.18, 16:13
            malkontent6 napisał:
            > > wole miec kontakt z ludzmi np . zagadac pania w sklepie

> To znaczy, że lubisz zawracać głowę pani w sklepie. Nie masz kontaktów towarzy
            > skich z innymi ludźmi?

?
            zakupy robie najczesciej w malych , drozszych sklepach . mam kilka ulubionych i lubie zamienic kilka slow , krotka rozmowa z pania w sklepie, wymiana zdan , grzecznosci ,
            nieraz dluzsza rozmowa itd . te panie mnie znaja, ja je znam od lat . w czym problem

i one tez sa zadowolone . maja krotka przerwe nie musza przerzucac towaru . szef tez sie cieszy , ze jest mila atmosfera w sklepie . wiele osob tak postepuje , nawet przy kasie
            ludzie krociotko rozmawiaja z kasjerka . ja czekam ;) , takie obyczaje . czegos jeszcze nie rozumiesz ... popros to ci wyjasnie .

nie wiem jakie panuja zwyczaje tam gdzie mieszkasz
            ale ja niepotrafie przejsc kolo ludzi, jak buc kolo kalafiora

• malkontent6 Re: USA 26.05.18, 16:49
              karbat napisał:

> zakupy robie najczesciej w malych , drozszych sklepach

Zrozumiałem aluzję, jesteś bogaty i możesz sobie pozwolić na zakupy w drogich sklepach. Niestety piszesz nie na temat. Artykuł jest o centarch handlowych a nie o sklepach spożywczych. Ja mleko i jajka też kupuję w lokalnym sklepie i też znam część obsługi. W sklepie monopolowym znam wszystkich i przekonałem ich do picia Żubrówki.
              • karbat Re: USA 26.05.18, 17:33
                malkontent6 napisał:
                > karbat napisał:
                > > zakupy robie najczesciej w malych , drozszych sklepach

> Zrozumiałem aluzję, jesteś bogaty i możesz sobie pozwolić na zakupy w drogich s
                > klepach.

?. dlaczego doszukujesz sie kwadratowych jaj , tam gdzie ich nie ma ?

kupuje w mniejszych sklepach bo je lubie , a ze place drozej
                ( nigdy nie liczylem ile 10 ... 20 % ? ) to naprawde trzeba byc bogatym ...

>Niestety piszesz nie na temat. Artykuł jest o centarch handlowych a
                > nie o sklepach spożywczych. Ja mleko i jajka też kupuję w lokalnym sklepie i t
                > eż znam część obsługi.

no widzisz , a ja tam kupuje prawie wszystko i do tego trzeba byc ... bogatym ... bez jaj .
                z tych lokalnych sklepow ;)

>W sklepie monopolowym znam wszystkich i przekonałem ich
                > do picia Żubrówki.

super . mnie bys nie namowil, nie lubie zubrowki . w czym problem
          • vvig.il Re: USA 26.05.18, 16:19
            Cywilizacja na wysokim poziomie i doprowadzi do upadku gospodarczego.
            USA juz to ma.
            Jak felus nie kumasz o co chodzil to ci napisze.
          • felusiak1 Re: USA 26.05.18, 16:54
            Nie da się ukryć, że racjonalna dyskusja z niektórymi osobnikami jast niemozliwa.
            Natychmiast uciekają do anegdotycznych historyjek i daleko od sedna sprawy a niejednokrotnie daleko od tematu.
            Szkoda.
            kabaret robi zakupy w "droższych" sklepach aby pogadać z ludźmi z osiedla. Ja robię tego typu zakupy w supermarkecie bo nie mam "droższych" malych sklepów w okolicy. Założę się, ze kabaret placi gotówką a ja gotówki nie uzywam od lat.
            I tak to jest z ekspertami od Ameryki.
            • vvig.il Re: USA 26.05.18, 17:13
              Ja ide do home depot po plyte gipsowa
              I co widze, 6 automatycznych kas i jedna asystentka czlowiek aby pomagac jak ktoras kasa dostanie czkawki.
              Ja sie pytam felusiaka czy wiedzial kiedy taka automatyczna kasjerke kupujaca mleko w sklepie spozywczym na jego osiedlu w supermarkecie?
              • engine8 Re: USA 26.05.18, 17:38
                I mowisz ze ta plyte gipsowa skanujesz na automacie a nie idzisz do 15 stanowisk - z tego 3 czy 4 otwarte aby to zrobil czlowiek?
                • vvig.il Re: USA 26.05.18, 17:56
                  Tak, plyte skanuje czlowiek,jest jeden zawsze, reszte drobnicy skanuje automat.
                  Czy te automaty kupuja chleb mleko wode do picia......you name it?
                  5 ludzi moglo by miec prace, nawet by w home depot cos zawsze kupowali no ale Rzyd music miec maxymalizacje zarobkow a reszta moze zyc z socjalu a i wtedy Rzyd zarabia na lichwie pozyczajac rzadowi aby mial na social dla bezrobotnych
                  Sprytne nie powiem.
                  • engine8 Re: USA 26.05.18, 22:55
                    Amazon niedlugo wogole wyeliminuje kasjerow..
                    • vvig.il Re: USA 27.05.18, 00:15
                      Zgadza sie I to bedzie poczatek konania us w agonii. W koncu i Amazon padnie bo ekonomia to naczynia polaczone a nie monopol.
                      • engine8 Re: USA 27.05.18, 01:22
                        Sie nie boi...sie raczej o swoja D martwi.
              • karbat Re: USA 26.05.18, 21:33
                vvig.il napisał:
                > Ja ide do home depot po plyte gipsowa
                > I co widze, 6 automatycznych kas i jedna asystentka czlowiek aby pomagac jak kt
                > oras kasa dostanie czkawki.
                > Ja sie pytam felusiaka czy wiedzial kiedy taka automatyczna kasjerke kupujaca m
                > leko w sklepie spozywczym na jego osiedlu w supermarkecie?

malopolska, male miasteczko powiatowe, ca 17 000 mieszkancow
                sklep osiedlowy , bo ja wiem , ca 600 qm .

zbierasz towar z polek , idziesz do kasy , przy ktorej nie ma kasjerki ,
                sam placisz gotowka , czy tez karta z plastiku . w czym problem ....

no, pewnie jakas kamera cie widzi , czy zaplaciles .
                masz tez do wyboru kase z kasjerka . to nowosc , od kilku lat .
            • karbat Re: USA 26.05.18, 17:49
              felusiak1 napisał:
              > kabaret robi zakupy w "droższych" sklepach aby pogadać z ludźmi z osiedla.

tak spotykam ludzi , ktorych sie zna z osiedla , z obsluga sklepu tez podagam i co ...
              i o co ci chodzi pizdziak .... z czym masz problemy ..

>Ja robię tego typu zakupy w supermarkecie bo nie mam "droższych" malych sklepów w o
              > kolicy.

nie masz wyboru , ja mam. sa blisko molochy sklepy i te male .
              przedkladam male i co .. pizdziaku , gdzie ty widzisz ten kabaret

>Założę się, ze kabaret placi gotówką a ja gotówki nie uzywam od lat.
              > I tak to jest z ekspertami od Ameryki.

no , nierzadko place gotowka . i co ? . o co ci chodzi pizdziaku .....

no , dowartosciowywuja sie , dla wielu wiesniakow kawalek plastiku
              to wrecz zayebisty postep cywilizacyjny

• felusiak1 Re: USA 26.05.18, 18:57
                kabaret napisał: gdzie ty widzisz ten kabaret
                jak to gdzie? spójrz w lustro to i ty zobaczysz.

czy nie odnosisz wrazenia, ze jesteś zbyt emocjonalny? Może powinieneś sprobować jakieś inne pastylki bo te co bierzesz nie slużą ci.
                • karbat Re: USA 27.05.18, 00:33
                  felusiak1 napisał:

> kabaret napisał: gdzie ty widzisz ten kabaret
                  > jak to gdzie? spójrz w lustro to i ty zobaczysz.

w lustro powiadasz ... rzyda w nim nie zobacze .... to pewne
        • amunicyjny1 Re: USA 26.05.18, 16:15
          karbat napisał:

> nie jestem niedolezny , wiec osobiscie wole miec kontakt z ludzmi np . zagada
          > c pania w sklepie ,pogadac z ludzmi z osiedla w sklepie . kwestia gustu .
          > bycie aspolecznym ( nie kultywowanie stosunkow spol . ) , to obraza .
          > co kraj to obyczaj . niektorzy na fs zaskocza co mam na mysli . ... niektorzy
          >
          To jest podstawa człowieczeństwa [przynajmniej tego co nam zostało ]
          • malkontent6 Re: USA 26.05.18, 16:50
            amunicyjny1 napisał(a):

> To jest podstawa człowieczeństwa [przynajmniej tego co nam zostało ]

Co jest podstawą człowieczeństwa? Łażenie po sklepach?
            • karbat Re: USA 26.05.18, 18:04
              malkontent6 napisał:
              > amunicyjny1 napisał(a):
              > > To jest podstawa człowieczeństwa [przynajmniej tego co nam zostało ]

> Co jest podstawą człowieczeństwa? Łażenie po sklepach?

kto , gdzie ci napisal o tym lazeniu po sklepach , gdzie to wyczytales ..

> Co jest podstawą człowieczeństwa?

zdrowe , normalne kontakty miedzyludzkie . mowi ci to cos ...

• amunicyjny1 Re: USA 26.05.18, 18:41
              malkontent6 napisał:

> amunicyjny1 napisał(a):
              >
              > > To jest podstawa człowieczeństwa [przynajmniej tego co nam zostało ]
              >
              > Co jest podstawą człowieczeństwa? Łażenie po sklepach?
              >
              >
              >
              Na przykład wyjście rano po bułeczki dla rodziny,machnięcie o ręką do znajomego,pozazdroszczenie trawnika sąsiadowi.Małe a cieszy
      • ola.z.opola Z postow zamieszczonych tu ma sie wrazenie, 26.05.18, 19:27
        ze Polacy mieszkajacy w USA, to szczesliwi milionerzy mieszkajacy wylacznie wsrod Amerykanow rowniez milionerow! Moze i tak ich zycie sie przedstawia?
        Czytajac posty Polakow mieszkajacych w USA, ma sie rowniez wrazenie jakby warunki zycia kazdego Amerykanina byly prawie identyczne. Duzy wlasny dom, na duzej dzialce porosnietej trawa, kilka samochodow (co najmniej po jednym dla kazdego czlonka rodziny), okazale konto bankowe, dobra przemyslowe i spozywcze dostarczane na zachcenie do domu, wypelnienie czasu rekreacja polegajaca na jezdzie na rowerze, lub grze w golfa... albo tenisa - w sumie... zyc nie umierac!
        Natomiast zycie olbrzymiej ilosci obywateli USA - ogladajac aktualne filmy dokumentalne, czy czytajac publikacje eksperckie, lub ogladajac reportarze o Ameryce w dziennikach telewizyjnych - w takiej na przyklad Francji... podwaza ta robote propagandowa naszych zaoceanicznych ziomkow-szczesliwcow.
        I tak, na 325,7 miliona obywateli USA, prawie 100 milionow zarejestrowanych jest jako poszukujacy pracy. Francuski ekspert ekonomiczny opierajac sie o oficjalne dane Bureau of Labor Statistics-BLS i na innych amerykanskich oficjalnych zrodlach panstwowych, kresli bardzo ponury obraz zycia wspolczesnego Amerykanina.
        Zrodlo
        www.businessbourse.com/2017/08/04/etats-unis-au-31-juillet-2017-pres-de-102-millions-damericains-sont-toujours-sans-emploi/
        Francuska telewizja panstwowa 2 pokazuje reportarz, w ktorym olbrzymia ilosc pracujacych Amerykanow mieszka w samochodach ze swoimi rodzinami, poniewaz nie stac ich na wynajecie jakiegokolwiek lokum. Pomijam ilosc bezdomnych i niepracujacych, dla ktorych jedynym "domem" jest amerykanska ulica, lub park.
        Zrodlo
        www.businessbourse.com/2018/05/18/aux-etats-unis-de-plus-en-plus-de-travailleurs-dorment-dans-leur-voiture/
        Oczywiscie, rowniez w panstwach EU mozna zaobserwowac podobny fenomen, choc nie w takiej ilosci, jak w USA!! Mam rowniez wrazenie, ze zaden normalny europejski forumowicz tutaj nie pieje, w jakim to raju przyszlo mu zyc - co cechuje amerykanskich Polakow!
        • monalisa2016 Re: Z postow zamieszczonych tu ma sie wrazenie, 26.05.18, 19:46
          41% zaleznych od kartek zywnosciowych, tego nie mamy jeszcze w Europie ale mimo tego krytykujemy to do czego nasi wladcy zmierzaja.
          Przyklad studenckich kredytow, jaka przyszlosc jest gotowana przyszlym amerykanskim elitom pomijajac juz banke ktora moze lada chwila prysnac?

Z archiwu Wall St. Journal (Updated May 25, 2018 10:41 a.m. ET), link ponizej:

archive.is/50SEV

I tu felus, malko, blu i inni maluja nam rozowy stan Stanow?
          • blueelvic2 Jedni maluja na rozowo, ty zas na czarno ... 26.05.18, 20:12
            www.trivisonno.com/wp-content/uploads/Food-Stamps-Percent.jpg
            Nawet jezeli jestes corka ogrodnika, to zachowaj umiar i bez przesa(dzania) prosze.
            • monalisa2016 Re: Jedni maluja na rozowo, ty zas na czarno ... 26.05.18, 20:22
              Nie podawaj strach rzeczy, podaj aktualne, ja tego nie wymyslilam, pisaly o tym amerykanskie media tak jak o studenckich kredytach. Nie zamulaj!
              • blueelvic2 Wskaz miejsce gdzie mowa o ... 26.05.18, 20:33
                41.5% za rok 2017?

Wyciagnelas jakies stare goowno z archiwum traktujace o pozyczkach ... Prosze, badz powazna.
                • monalisa2016 Re: Wskaz miejsce gdzie mowa o ... 26.05.18, 20:36
                  Stare? spojrz na updated May 25, 2018 10:41, o tym pisza dzis tez inne media zza wielkiej wody.
                  • blueelvic2 Wskaz tylko miejsce prosze ... 26.05.18, 20:39
                    Smialo.
                    • monalisa2016 Re: Wskaz tylko miejsce prosze ... 26.05.18, 20:47
                      Spojrz na date a potem pomysl zanim zaczniesz cokolwiek pisac. Ja tych tytulow nie wymslilam i artykulow nie napisalam, na Twitterze dowiesz sie wszystkiego.

dailycaller.com/2018/05/25/students-owe-millions-in-student-loans/

www.google.de/search?source=hp&ei=iKoJW431DsSUsAfdnbaQAQ&q=There+Are+101+Americans+With+Over+%241+Million+In+Student+Loans&oq=There+Are+101+Americans+With+Over+%241+Million+In+Student+Loans&gs_l=psy-ab.12...3198.3198.0.4720.1.1.0.0.0.0.70.70.1.1.0....0...1c.2.64.psy-ab..0.0.0....0.3Jt9sCBJ7I0
                      • blueelvic2 Zwyczajnie klamiesz i teraz probujesz manipulowa.. 26.05.18, 21:42
                        Napisalas wyraznie :

41% zaleznych od kartek zywnosciowych, tego nie mamy jeszcze w Europie ale mimo tego krytykujemy to do czego nasi wladcy zmierzaja.

Wiec prosze nie zawracaj doopy z pozyczkami.

Wskaz to miejsce, w ktorym mowa o 41% uzaleznionych od kartek zywnosciowych.
            • j-k dziewczeciu sie 40 % z 40 mln myli... 26.05.18, 23:40
              - ale co to dla niej za roznica...
          • felusiak1 Re: Z postow zamieszczonych tu ma sie wrazenie, 26.05.18, 22:28
            41 milionów a nie 41%. Naucz się ty wreszcie rozumieć co czytasz i nie zamieszczaj linkow nie na temat.
        • vvig.il Re: Z postow zamieszczonych tu ma sie wrazenie, 26.05.18, 21:35
          Mnie sie zdazylo pojezdzic troche po USA.
          Jest tu statystycznie tyle wypadkow samochodowych co w krajach 3 swiata. Drogi sa tak fatalne ze jest niemozliwoscia za kierownica zasnac i spowodowac wypadek.
          • engine8 Re: Z postow zamieszczonych tu ma sie wrazenie, 27.05.18, 00:09
            Problem w tym ze Tobie sie "zdazylo" i tylo "troche". A jak wiemy - " A little knowledge is a dangerous thing"
          • jbb3 Re: Z postow zamieszczonych tu ma sie wrazenie, 27.05.18, 01:57
            VVIG.il Powtarzasz sie, wcale nie jest tak zle.Pojezdz troche po Rassiji. Gwarantuje nie zasniesz.
            JBB
            • vvig.il Re: Z postow zamieszczonych tu ma sie wrazenie, 27.05.18, 09:08
              Chlopie ja zjezdzilem US wzdluz I wszerz wiem co pisze. Nawet sie nie wysilaj.
        • malkontent6 Droga Olu... 27.05.18, 02:03
          Jestem zaniepokojony ilością goryczy w twojej wypowiedzi.

Polakom w USA żyje się różnie. Jednym lepiej, innym gorzej. Przypuszczam, że ci którym sie nie powiodło nie bywają na tym forum. Mogę szczerze powiedzieć, że mnie żyje się dobrze. Tak, mamy dom i dwa samochody. Mieliśmy trzy ale córka wyprowadziła się i wyszła za mąż więc swój pojazd zabrała. Pamiętaj, że w USA samochód to na ogół konieczność a nie ekstrawagancja.

Do golfa się nie przekonałem ale w tenisa gram regularnie. Chodzę też na basen 2-3 razy w tygodniu. Rowery też mamy i przez całe lato jeździmy z żoną na wycieczki.

Obawiam się, że nigdy nie byłaś w USA i to co my tu piszemy nie zgadza się z tym co czytasz w różnych reportazasz (zwłąszcza francuskich). Nie jesteś w tym odosobniona. W rodzinie i wśród znajomych miałem ludzi podobnych do ciebie. W ich przypadku pierwsza wizyta tutaj modyfikowała ich wyobrażenie o tym kraju.

Niektórzy byli zaskoczenie, że:

- nie mieszkamy w polskiej dzielnicy tylko w normalnym amerykańskim osiedlu,
          - ja nie pracuję w azbestach a moja żona nie sprząta hoteli,
          - nasza córka skończyła studia,
          - mówimy płynnie po angielsku (z akcentem),
          - nasza córka mówi płynnie po polsku,
          - nasi znajomi to nie tylko Polacy,
          - przyjaźnimy się z naszymi amerykańskimi sąsiadami (między innymi z Żydami),
          - mamy normalne ubezpieczenie lekarskie,
          - żyjemy na wyższym poziomie niż oni oczekiwali,
          - nie planujemy powrotu do Polski na stałe na emeryturę,
          - nie leczymy zębów podczas wizyt w Polsce,
          - rzadko chodzimy do kościoła,
          - wiemy co się dzieje w Polsce a źródłem tej wiedzy jest polski internet a nie prasa polonijna,
          - Amerykanie są zrelaksowani, sympatyczni i uczynni,
          - domy na ogół nie są ogrodzone,
          - podczas spaceru po osiedlu nawet obcy ludzie się pozdrawiają,
          - nie widać powszechnej biedy,
          - i chyba jeszcze coś.

Oleńko, jeśli będziesz miała okazję przyjedź do USA na kilka tygodni.
          • ola.z.opola Wierze w to co piszesz. 27.05.18, 08:33
            Twoje amerykanskie zycie, na pewno tak wlasnie wyglada.
            Jako czlowiek swiatly, bezpretensjonalny, wyksztalcony w Polsce (prawdopodobnie jeszcze Ludowej), majacy sporo szczescia w zyciu, kontynuujac “zycie” w Ameryce, zyles i zyjesz pod nieswiadomym kloszem szczescia. Chociaz nie wykluczam, ze zdajesz sobie sprawe z jego ogromu, jaki doswiadczasz w zyciu.
            Twoj wybor nick’a (“malkontent”) rowniez mowi, ze nie zadawalasz sie byle czym…
            Wybory - a moze przypadki(?) - zrzadzily, ze twoje doswiadczenia zyciowe napawaja optymizmem i sa scisle zwiazane z sukcesem “swiata”, ktory cie otacza. Osiedle - na ktorym mieszkasz, praca - ktora wykonujecie ty i zona, doskonala sytuacja zyciowa corki jedynaczki, usmiechnieci… przyjazni i zrelaksowani amerykanscy sasiedzi…
            Jednak musisz miec swiadomosc, ze “swiat” w ktorym zyjesz, jest szczegolnym swiatem uprzywilejowanych “ludzi sukcesu”! Powinienes dopuszczac istnienie innych swiatow (ktorych byc moze nie znasz, poniewaz zycie oszczedzilo ci tych doswiadczen), a ktore wcale nie sa takie, jak ten twoj.
            Bieda ma jeszcze to do siebie, ze nikt z nia sie nie obnosi i jest ukrywana przez tych, ktorzy sie w niej znajduja - jak te amerykanskie bezdomne rodziny, dla ktorych “domem” jest jedynie wlasny samochod. Rodziny, w ktorych dzieci milcza… majac swiadomosc wstydu za beznadzieje, w ktorej sie znajduja.
            Te rozne “swiaty” istnieja w mniejszym, lub wiekszym stopniu w kazdym panstwie Swiata… i nie ma co zaklinac rzeczywistosci… i negowac ten, za ktory sie wstydzimy, jakbysmy byli winni jego istnieniu.
            Jestem przekonana, ze forumowicze tego foro, naleza do kazdej kategorii rodzaju ludzkiego. Tacy jak ty, sa tutaj nieliczni. Twoj spokoj, jezyk jakim w postach operujesz (sposob wyrazania sie), twoja bezpretensjonalnosc – zwraca uwage na twoja uczciwosc intelektualna.
            Jednak wbrew temu co piszesz, wielu amerykanskich Polakow udzielajacych sie na tym foro, to prostacy, prymitywy i mitomani!
          • monalisa2016 Re: Droga Olu... 27.05.18, 11:55
            Malko typowa ocena człowieka z klapkami na oczy i uszy, który widzi świat z własnego podwórka reszta co się dzieje za jego trawnikiem to go nie obchodzi.
            Nie na tym polega rzecz.
            Mnie też idzie dobrze, narzekać nie mam na co, to co mam to osiagnięcia moich przodków tak jak i nasze wspólne, ale to nie jest wykładnia którą mogłabym oceniać ogół.
            Widzę świat który zmienia się szybko mimo techniki, mimo wszelakich osiagnięć na niekorzyść że człowiek spoza kregu elity staje się dojnym knechtem którego w biały dzien, w białych rękawiczkach się pod każdym wzgledem doi, oszukuje i wmawia się mu co on ma myśleć, co ma czynić, co ma czytać, słuchać, jak ma żyć, ... ku dobra wąskiej grupy osób którzy zamiast robienia polityki pod społeczenstwo robią ją by człowieka jeszcze bardziej zniewolić.
            Co z tego, że żyje pod kloszem dzielnicy gdzie świat jest jeszcze swoiski, przyjemny przypominający socjalne wspomnienia naszych przodków ale ten świat może się szybko zmienić na niekorzyść, już dziś słyszy się zdziwienie na pewne widoki jak i obawy, co będzie jutro, pojutrze?

Pojechałam do stolicy sąsiedniego panstwa, jesteśmy w supermarkiecie, stoimy w kolejce do kasy, przed nami eleganccy emeryci wykładają na taśmę swoje zakupy, oprócz normalnych produktów do codziennego życia kładą dwa bananny, dwa jabłka, dwie gruszki, przychodzi do płacenia, dyskusja z kasierką, kasierka odkłada dwie gruszki i banany ponieważ ich codzienny budżet na przeżycie przekroczył przeznaczoną sumę.
            Czyżby dwa bananny i gruszki były już luksusem dla ludzi którzy przepracowali całe życie dla dobra i rozwoju panstwa?
            Więc pytam się krewnych, jak jest z emeryturami, czynszem za mieszkanie i normalnym życiem? Odpowiedz, ano co roku nam zmiejszali a w tym roku obcieli na raz o 300 euro przez to emeryci wyszli zaraz na ulicę demonstrować ale kto nas wysłucha?
            Mieszkania, dostaję odpowiedz, pod mną jest mieszkanie do wynajęcia, stoi od przeszło roku wolne gdyż jest wymagany miesięczny czynsz za nie, który jest wyższy jak płaciliśmy kwartalne raty za nasze własnościowe.
            Kto może sobie dziś na to pozwolić przy tych zarobkach czy emeryturach usłyszałam pytanie jako odpowiedz?
            Człowiek to widzi, słyszy i niepokoi zadając sobie pytanie, co będzie jak dojdę do tego wieku przy obecnej polityce?
            Pomijam już pracę która staje się już powoli przywilegiem, pomijam bezpieczenstwo gdzie człowiek nie zna dnia ani godziny, pomijam rozwarstwienie społeczenstwa widząc to w wielkich miastach, pomijam wiele różnych drobnych i większych rzeczy, pytam się o takim świecie, o takiej unii żeśmy marzyli jaki/jaką stworzyli nam politycy pod dyktando wielkiego interesu, a gdzie czlowiek?
    • j-k upadly cale miasta -wiec upadaja i centra handlowe 26.05.18, 16:53
      przeciez takie Detroit - juz nigdy swojego bylego blasku nie odzyska.

A w Polsce widze etap wczesniejszy: - w jednym z miast wojewodzkich dwie duze i jedna olbrzymia galeria handlowa znajdujace sie na obrzezach miasta - wygonily z centrum polowe sklpow i ludzi...
      Po godzinie 19-tej glowna ulica miasta zaczyna przypominac Miasto Duchow...
      • felusiak1 Re: upadly cale miasta -wiec upadaja i centra han 26.05.18, 16:58
        Wiele galerii handlowych (mall) w USA upadło ze wzgledu na zmiany demograficzne co w Polsce nie ma miejsca.
        • j-k zaznaczylem, ze w PL to wczesniejszy etap zmian. 26.05.18, 17:24
          zmiany demograficzne w PL tez sie dokonuja, ludnosc sie starzeje i za 20 lat bedzie sie w PL dokonywal podobny upadek i tych nowych galerii handlowych - bo nabudowano tego ZA DUZO.
          • felusiak1 Re: zaznaczylem, ze w PL to wczesniejszy etap zmi 26.05.18, 18:50
            amerykańskie zmiany demograficzne to nie starzenie się lecz kolor i przestepczość z tym zwiazana.
            • j-k nie powiedzialem, ze to to samo... 26.05.18, 21:07
              ale Biala spolecznosc USA - tez sie starzeje - a ta kolorowa nie ma pieniedzy na spacery i zakupy po galeriach handlowych...

- rozumiemy sie ?
              • felusiak1 Re: nie powiedzialem, ze to to samo... 26.05.18, 21:22
                nie masz pojęcia o USA. W galeriach pelno kolorowych z pieniedzmi.
                • j-k Re: nie powiedzialem, ze to to samo... 26.05.18, 21:37
                  takiej "dobrotki" w USA - jeszcze nie ma, ze wiekszosc kolorowych do tej "doobrotki" dotarla ?

- jaki procent kolorowych zalapalo sie na sredni standard w USA ?

20-30 % ?
                  • felusiak1 Re: nie powiedzialem, ze to to samo... 26.05.18, 22:43
                    nie rozumiem o czym piszesz. Tak z glowy sypiesz?
                    W mallu nigdy nie byłeś to nie wiesz, że zawsze tam pełno czarnych i latynosów i taniego badziewia nie brakuje.
                    W twojej glowie ciągle murzynów bija
                    • j-k smiech na sali... tu czarnych nie bija, nie ma kto 26.05.18, 23:51
                      tu ich bic :)
                      tu sami czarni :)
                      www.maltatoday.com.mt/news/world/42477/protesters_back_on_the_streets_in_ferguson
                • engine8 Re: nie powiedzialem, ze to to samo... 27.05.18, 00:11
                  A w Las Vegas to dopiero jak w bogatej dzielnicy Afryki.. Jakby ktos zobaczyl (zwlaszcza od wtorku do czwartku) to moglby sadzic ze czarnoskorzy sa najbogatsza rasa w Stanach.
      • karbat Re: upadly cale miasta -wiec upadaja i centra han 26.05.18, 19:31
        j-k napisał:
        > A w Polsce widze etap wczesniejszy: - w jednym z miast wojewodzkich dwie duze i
        > jedna olbrzymia galeria handlowa znajdujace sie na obrzezach miasta - wygonily
        > z centrum polowe sklpow i ludzi...
        > Po godzinie 19-tej glowna ulica miasta zaczyna przypominac Miasto Duchow...

miasto ca jedenascie nowych galerii handlowych . niektore b. ladne, niektore brzydkie
        czy to duzo , czy malo ... ludzie kupuja , poki co ruch w interesie sie niezle kreci .
        nowo oddawana Serenada szacowana ilosc odwiedzajacych ca 12 milionow na rok

a wieczorem , ladna pogoda, centrum miasta, zapchane do granic niemozliwosci ,
        ale to Krakow ... o dwunastej , pierwszej w nocy ludzie zaczynaja sie rozchodzic
        do domow .
    • monalisa2016 Re: USA 26.05.18, 17:24
      Od czasu do czasu pisze: "idziemy ta sama droga co xy panstwa" a co widzimy tu na watku?
      Licytacje, zaklamywanie rzeczywistosci jak bysmy (my Europejczycy) nie mieli kontaktu z jakims panstwem albo z doniesieniami z niego.
      Czy troska o byt, o przyszlosc kraju, kontynetu jest ponizajace?
      NIE w zadnem wypadku!

Tak idziemy niezbyt dobra droga, droga amerykanska jeszcze nie jestesmy na tym poziomie ale tu sie boje o przyszlosc europejskiego kontynentu, o pokoj i nie wstydze sie do tego przyznac gdyz jestem z tym kontynentem, Europa zwiazana, a to co sie dzieje mnie przestrasza!
      Stac was na to?
      Jak widac NIE!
    • engine8 Re: USA 26.05.18, 17:35
      A najpierw moze napisz kim ty jestes o jaki m asz w tym interes zanim zaczniesz uzmyslawiac amerykanom cokolwiek?
      • monalisa2016 Re: USA 26.05.18, 17:52
        Moze jeszcze numer BH?
        • engine8 Re: USA 26.05.18, 22:59
          A co to jest BH? To jakis taki Ruski Pesel?
        • engine8 Re: USA 26.05.18, 23:00
          Aha, "uderz w stol......"
    • caesar_pl Re: USA 26.05.18, 19:41
      W Polsce buduja centra bo Polacy bgaci a w USA centra podupadaja bo Amerykanie biednieja..taka przeslanka tego artykulu...
      Polaki w wiekszosci to debile i beda w nastepnych wyborych glosowac na Jezusa...
      • karbat Re: USA 26.05.18, 20:06
        caesar_pl napisał:
        > W Polsce buduja centra bo Polacy bgaci a w USA centra podupadaja bo Amerykanie
        > biednieja..taka przeslanka tego artykulu...
        > Polaki w wiekszosci to debile i beda w nastepnych wyborych glosowac na Jezusa..

zgodzisz sie , ze wszelkie generalizowanie jest ... problematyczne
        niemniej , niezadowolenie , podzialy spoleczne to nie tylko problem Polski

Polska stawia na konusa . na swiecie , USA - Trump , Wlochy - rzad rozpaczy
        Anglia - Brexit , Filipiny - wielce problematyczny gostek , Francja - zbawiciel - nadziea
        Macron itd itp

obym sie mylil , coraz wieksze podzialy , radykalizacja, dopiero nastapia
        kazdy chce dzis byc first , jak Trump .

• caesar_pl Re: Zwyczajnie klamiesz i teraz probujesz manipul 26.05.18, 22:43
      Bez przesady..to sa Murzyni tak jak w Niemczech socjale to glownie Araby i Turki.W Niemczech prubuje sie wciskac Niemcom,ze wiekszosc bezrobotnych to leniwi Niemcy ale nie powie sie ze ci Niemcy to Ausslänndry z niemieckim obywatelstwem.
    • ola.z.opola Jeszcze jeden reportaz z USA, 26.05.18, 23:19
      w ktorym statystyki amerykanskie mowia, ze 33% Amerykanow nie ma mozliwosci na zaspokojenie swoich elementarnych potrzeb, jak rowniez ubostwo powoduje, ze coraz więcej nastolatków prostytuuje się za jedzenie.
      Zrodlo
      www.businessbourse.com/2016/09/18/etats-unis-pauvrete-de-plus-en-plus-dadolescents-se-prostituent-pour-se-nourrir/
      Istnieje olbrzymi rozziew miedzy reportazami/artykulami, a projekcja ktora nam serwuja nasi amerykanscy ziomale...
      • monalisa2016 Re: Jeszcze jeden reportaz z USA, 27.05.18, 00:25
        Alez nasi zaimportowani do Stanow "Amerykanie" zaprzecza wszystko, w Stanach jest jak w filmach z Hollywood wszystko cacy tylko sam J. Kerry powiedzial ze w niektorych regionach Stanow czuje sie jakby byl w gorszym trzecim swiecie, przyznajac Donaldowi racje ze nalezy odbudowac infrastrukture jak i reszte.
        • vvig.il Re: Jeszcze jeden reportaz z USA, 27.05.18, 00:39
          Odbudowac infrastrukture w usa? Nic tu takiego nie grozi. Najpierw trzeba zdemokratyzowac do konca Syrie, pozniej Iran, Kore Polnocna jest na celowniku w imperium cobra. U S A maja problem zalatac dziury w asfslcie.
          • monalisa2016 Re: Jeszcze jeden reportaz z USA, 27.05.18, 00:51
            No, no my szlismy ta sama droga z dziurami w asfalcie ale jak zaczelismy krytykowac i atakowac naszych rzadcow w koncu wzieli sie za robote i co pare kilometrow na wielu atostradach mamy budowe drogi. :-)
            • engine8 Re: Jeszcze jeden reportaz z USA, 27.05.18, 01:24
              Ale zescie sobi podadali we wlasnym gronie.... Ulzylo, siusiu i spac - chyba ze macie nocna szychte?
          • jbb3 Re: Jeszcze jeden reportaz z USA, 27.05.18, 02:03
            Do vvig.il ktopry napisal " U S A maja problem zalatac dziury w asfslcie." Chyba ci sie pomylilo z Rosja. Piles dzisiaj?
            JBB
            • vvig.il Re: Jeszcze jeden reportaz z USA, 27.05.18, 02:17
              Nic sie mi nie pomylilo.
              Male goovniane miasteczka remontuja drogi latami, glowny budget to pieniadze z mandatow za przekroczenie ograniczonej sxybkosci. Jak mafia drogowa Ja tez ponoc przekroczylem szybkosc dowodem bylo to ze jechal za mna. chcial abym mu dal na miejscu pieniadze a ja mu ze na miejscu to moze dostac w morde.
      • malkontent6 Re: Jeszcze jeden reportaz z USA, 27.05.18, 02:07
        ola.z.opola napisała:

> Istnieje olbrzymi rozziew miedzy reportazami/artykulami, a projekcja ktora nam
        > serwuja nasi amerykanscy ziomale...

To prawda. Dlatego trzeba odwiedzić kraj, o ktrym się mówi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka