Dodaj do ulubionych

POLSCY PATRIOCI

IP: *.cablep.bezeqint.net 15.10.04, 19:28
AZ 90% ANKIETOWANYCH POLAKOW DEKLARUJE DUME Z PRZYNALEZNOSCI NARODOWEJ WYNIKA
Z SONDAZU CENTRUM BADANIA OPINII SPOLECZNEJ (INTERIAL PL).

JA, BYLY OBYWATEL POLSKI, PODZIWIAM PRZYTLACZAJACEJ DUMY POLAKOW. GDY CZYTAM
FORUMOWYCH POLAKOW - PONIEKAD ODPRYSK POLSKIEJ SPOLECZNOSCI - WIDZE, ZE MALO
KTO PODZIWIA PATRIOTYZM ZYDOWSKO-IZRAELSKI...
Obserwuj wątek
    • Gość: Jerzy Re: POLSCY PATRIOCI IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 15.10.04, 21:12
      Chyba te sondaze sa w pewien sposob "robione".Wg.moich obserwacji(poczynionych
      w Szwecji)stosunkowo malo Polakow czuje "dume z przynaleznosci do narodu
      polskiego". Jest to, zreszta (chodzi mi o tem "sondaz"), typowo komunistyczne
      podejscie do zgadnienia. W Sowietach ujmowano to zgrabniej":"Czy jestescie
      czlowiekiem sowieckim?"
      Obserwujac naszych rodakow w Szwecji nie moge dzielic tej opinii z tym "centrum
      badania opinii spolecznej" bowiem zaobserwowalem w najczestszych
      przypadkach ....wstyd, ze sie jest Polakiem. Byc moze, ze tyczy sie to tylko
      pewnej grupy spolecznej:chlopo-robotnikow, jakichs cwierc-inteligentow,
      przefarbowanych komunistow, itp.
      Koniec koncow: co to jest ta "polska narodowosc?" Litwini, np. widza wyraznie,
      ze duza ilosc znanych w swiecie Polakow, to ...Litwini, zmuszeni polskim
      szowinizmem do zmiany lub spolszczenia nazwisk. Trudno w wielu przypadkach
      odmowic im racji.
      Gdy zapomnimy Litwe wylania sie na Ukrainie posepna postac...Bohdana
      Chmielnickiego. A tu trudno o...dume...narodowa.
      Dziwne, ze Rosjanie nie maja tych problemow.Rosjanie, ktorych spotykalem w
      Europie, sa dumni ze swego narodu - cokolwiek moglibysmy(jako Polacy, przede
      wszystkim) sadzic. I sa lepiej postrzegani, niz Polacy.
      A moze to nie jest wcale dziwne?
      (J)
      • Gość: OSKAR Re: POLSCY PATRIOCI IP: *.cablep.bezeqint.net 16.10.04, 00:15
        NIE RAZ STAWIALEM ZNAK ZAPYTANIA W ZWIAZKU Z SONDAZAMI. TEZ U NAS. BIORA 800-
        900 OSOB, PYTAJA CO PYTAJA, POZNIEJ TO MA BYC ZDANIE WIELOMILIONOWEGO NARODU.
        MASZ RACJE, JERZY, ZE TO TEZ ZALEZY OD PYTANIA. JAK SIE PYTAJA "CZY JESTES
        PATRIOTA?" MALO KTO SIE ODWAZY ODPOWIEDZIEC, ZE NIM NIE JEST. W WSPOMNIANYM
        SONDAZU WIECEJ NIZ 90% ODPOWIEDZIALO ZGODNIE Z PYTANIEM. "WIECEJ NIZ 90%" MOZE
        BYC TEZ 99% JAK W KRAJU SOWIETOW ZA STALINA. TAM ZAWSZE GLOSOWALI "ZA" 99%, BO
        TRZEBA BYLO ZOSTAWIC 1% DLA POZORNEJ WIARYGODNOSCI SONDAZU.

CO DO BOHDANA CHMIELNICKIEGO, ZDAJE MI SIE, ZE SAMODZIELNA UKRAINA JEDNAK NIE
        WIDZI W NIM POSEPNA POSTAC. TEN KAZAK, KTORY MIAL NA SWOICH REKACH DUZO KRWI
        ZYDOWSKIEJ, MA NA ZIEMI UKRAINSKIEJ CORAZ WIECEJ POMNIKOW, NA OGOL NA KONIU Z
        WYCIAGNIETA SZABLA, I JEST TAM UWAZANY ZA NARODOWEGO BOHATERA. WIDAC, ZE KAZDY
        NAROD POTRZEBUJE MITU I SYMBOLI. NA DRODZE DO MONUMENTOW KTO PAMIETA KIM
        WLASCIWIE BYL W PRZESZLOSCI "DUMA NARODU". APROPOS, W GRUZJI JEST NADAL
        UWIELBIANY JOSIF WISARIONOWICZ STALIN- DZUGASZWILI I W TYM PANSTWIE NIKT SIE
        NIE ODWAZYL USUNAC POMNIKOW "WIELKIEGO" GRUZINA.

POZDROWIENIA
        • ping-pong Re: POLSCY PATRIOCI 16.10.04, 06:47
          Nie krzycz (nie pisz duzymi literami). Po pierwsze to nieladnie po drugie nie
          da sie czytac.
          • Gość: dana33 Re: POLSCY PATRIOCI IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 17:33
            oskar ma pozwolenie od zniwiarek pisac duzymi literami. niektorzy z nas nie
            widza juz tak dobrze, maja trudnosci z pisaniem po polsku, ping pong, niektorzy
            z nas maja ciut ponad 20 lat. jak przeczytasz pare postow oskara, to zauwazysz,
            ze on nigdy, ale to nigdy nie krzyczy..
    • Gość: Jerzy Re: POLSCY PATRIOCI IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 15.10.04, 21:32
      Najwidoczniej nie chcesz zrozumiec, Oskarze, ze "patriotyzm" jest zarezerwowany
      (jako definicja) wylacznie...dla Polakow. Jestesmy najbardziej patriotycznym
      narodem na swiecie i nikt nam nie bedzie zmienial naszej wykladni patriotyzmu.A
      jaka ona jest?
      Prosta, prymitywnie prosta: wszystko, co czyni Polak, dobre jest. Jest dobre,
      bo czyni to Polak a nie Rosjanin, Anglik, Niemiec czy Zyd.
      Polski szowinizm jest dobrze znany naszym najblizszym sasiadom.Takze Europie.Co
      z tego, ze inne europejskie narody mysla o sobie podobnie, jak Polacy? Liczy
      sie sila przebicia a tej nam stale(jak w przeszlosci) brakuje. Jakis blad w
      podejsciu do zgadnienia czy moze prosty fakt, ze Europa nie bardzo traktuje
      Polske jako "narod europejski"?
      Moze nalezy pytanie postawic tak: czy Polska nalezy duchowo do Europy? A jesli
      odstala od tej Europu, to kiedy?
      (J)
      • Gość: OSKAR Re: POLSCY PATRIOCI IP: *.cablep.bezeqint.net 16.10.04, 00:27
        EUROPA NIE BARDZO TRAKTUJE POLSKE JAKO "NAROD EUROPEJSKI"? A CO NA TO UNIA
        EUROPEJSKA?
        POZDROWIENIA
        • Gość: Jerzy Re: POLSCY PATRIOCI IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 16.10.04, 06:45
          To jest stosunek wytrawnego rosyjskiego zulika z Gulagu -swietnie zuwazony
          przez Solzenicyna:"Nie Ciebie chromola, to czego dupa ruszasz ?" Ostro,
          dosadnie, z zycia... Branie na powaznie oswieceniowych slow hymnu, powoduje
          znaczace pukanie sie w czolo czcigodnych, oswieconych europejczykow. Tak samo
          jak rysowano koleczka na swoich wynioslych czolach przed II w.sw. z nazizmem,
          tak i dzis podczas obecnej III w.sw z islamem.
          Co z tego, ze Polska dostrzegla niebezpieczenstwo- przywoluje sie ja coraz
          ostrzej "do porzadku". A Polacy tak bardzo chca byc w tej "Europie". Kolo sie
          zamyka a my z innymi w srodeczku. Fajnie jest.
          I ja pozdrawiam.
          (J)
          • Gość: mak Re: POLSCY PATRIOCI IP: *.proxy.aol.com 16.10.04, 06:49
            Oskar na komputer cie stac,a na okulary nie ?,z zasady nie pisze sie duza
            litera,kapisz!?
        • Gość: mirex Re: POLSCY PATRIOCI IP: *.abhsia.telus.net 16.10.04, 07:27
          Gość portalu: OSKAR napisał(a):

> EUROPA NIE BARDZO TRAKTUJE POLSKE JAKO "NAROD EUROPEJSKI"? A CO NA TO UNIA
          > EUROPEJSKA?
          > POZDROWIENIA

europa, oskarku, to jest taki kontynent wielonarodoweosciowy, UE jest
          organizacja polityczna.
          jezeli ktos mowi ze ameryka, afryka, australia, azja czy europa traktuje cos w
          taki a nie inny sposob to ten ktos nie dostrzega roznicy miedzy polityka a
          geograficznym zroznicowaniem etnicznym
          • Gość: OSKAR Re: POLSCY PATRIOCI IP: *.cablep.bezeqint.net 16.10.04, 08:56
            MIREX, TYM RAZEM JEST COS W TWOJEJ KONCEPCJI. WIDZISZ, JAK NIE MOWISZ O ZYDACH
            STAJESZ SIE ODRAZU LOGICZNYM...
    • Gość: Cep Dogadaliście już temat do końca, czy IP: *.aster.pl 16.10.04, 06:56
      może należy oczekiwać jeszcze jakichś rewelacji o III wojnie światowej?

Chętnie dowiem się szczegółów, jaka aktualnie sytuacja na frontach. Macie mapy i chorągiewki do wpinania?
      • Gość: OSKAR Re: DO NIE LUBIACYCH MOJEGO CAPS LOCKU IP: *.cablep.bezeqint.net 16.10.04, 08:46
        NIE PISZE CAPS LOCKIEM Z ROZKOSZY. TO U MNIE SPRAWA OCZU (TEZ Z OKULARAMI).
        TEGO ZROZUMIALA W SWOIM CZASIE PIESSNA I...GAAL. TEN OSTATNI BRONIL
        MOJEGO "KRZYKU" KILKA RAZY, CHOC W INNYCH DZIEDZINACH MNIE (NAS)ATAKOWAL
        ZACIEKLE. JAK POWIEDZIAL NASZ Z DALEKA "DZIWNY TEN SWIAT, DZIWNY..."
    • cs137 Duma 16.10.04, 09:26
      Dzień Dobry, Panie Oskarze!

Czy człowiek czuje się dumny z przynależności do Narodu Polskiego?
      Dla myślacego człowieka, to jest chyba źle postawione pytanie.

Człowiek ma prawo byc dumny z jakis swoich dokonań, zasług, jakiś swoich cech,
      które wykształcił poprzez świadome działanie. A przynależnośc narodowa? Mamy ją
      tylko z tego powodu, że urodziliśmy się akurat Polakami. Żadnej naszej zasługi w
      tym akurat nie ma.

Ponadto, taka "duma" w jakiś sposób implikuje, że czujemy się "korzystnie
      wyróznieni". Czy można znaleźc łatwe uzasadnienie na to, że Polacy są takim
      wyrózniającym sie narodem? W moim przekonaniu, trudno. Trzeba by wskazać, które
      narody uważamy za te "mniej wyrózniajace się".

Ja nie widzę specjalnie, żebyśmy mieli prawo uważac się za lepszych w
      jakimkolwiek sensie od innych narodów europejskich. Ani specjalnie gorsi.

Dla mnie istotną sprawa jest, czy sie swój naród kocha. Tak, jak swoją rzodzine.
      Kochamy swoich rodziców, braci i siostry i kochamy ich głownie z tego powodu, że
      SĄ i tez nas kochają. Kochamy ich nawet wtedy, gdy jasno widzimy, że nie sa
      doskonali. Jeśli widzimy u nich jakieś wady, to pragniemy, by tych wad się
      pozbyli
      • Gość: OSKAR Re: Duma IP: *.cablep.bezeqint.net 16.10.04, 15:00
        CSKU, JAK ZWYKLE TWOJE SFORMULOWANIA SA DOBRE I TRAFNE. ALE NAWET TAKIE NIE
        POTRAFIA CALKOWICIE OKRAZYC CALOKSZTALT SPRAWY. NIE MOZNA NEGOWAC ZUPELNIE
        NARODOWEJ DUMY. CZY POLACY NIE SA DUMNI Z PIASTOW - PATRZ ZIEMIE ODZYSKANE - I
        CZY NIE SA DUMNI GDY IM OTWARTO WROTA KU ZACHODU. NIE MALY DODATEK DUMY BEDZIE
        TEZ PO WEJSCIU POLSKI DO NATO. W OGOLE, DUMA TO WZGLEDNY TERMIN. GDY JESZCZE
        BYLEM W POLSCE, A TO BYLO BARDZO DAWNO TEMU, MOJ KOLEGA BYL DUMNY GDY MU
        MOWIONO, ZE NIE JEST PODOBNY DO ZYDA. JA NATOMIAST, GDY DOSTALEM
        IDENTYCZNY "KOMPLIMENT" BYLEM NIM OBRAZONY. CO, KILKA LAT PO WOJNIE NIE
        WYSTARCZY, ZE KTOS JEST PODOBNY DO...CZLOWIEKA? A WIESZ CO TO DLA MNIE ZNACZY,
        ZE W PUBLICZNYCH PRYSNICACH NIE MUSZE SIE TUSZOWAC - W POLSCE MUSIALEM, BO JAK
        SIE ROZBIERALEM DO KONCA, WIDZIALEM SAME SZYDERCZE SPOJRZENIA - W
        KAPIELOWKACH?... TU, W SWOIM KRAJU MAM TEZ INNE DUMY, ALE O TYM KIEDYS INDZIEJ.

POZDROWIENIA
    • Gość: OSKAR Re: Najwieksze zydy-patrioty IP: *.cablep.bezeqint.net 16.10.04, 23:47
      JESTES CHORY, CZY CO? JUZ DAWNO NIE CHWALILES SWIETEGO ADOLFKA...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka