Dodaj do ulubionych

Male mieszkanko na Hongkong-stacie

18.02.21, 08:22
Pieciopokojowe mieszkanko w Hong-kongu zostalo sprzedane za 49 mln € co daje cene z m2 okolo 156 k€.

Dzielnica jest pewnie dobra. Aha, i w Hong-kongu mieszka juz 71 miliarderow.

PF
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Male mieszkanko na Hongkong-stacie 18.02.21, 18:48
      I ci z tego wynika? Chyba tylko to ze jest wielu chetnych aby tam mieszkac i wielu ma na to srodki...

www.globalpropertyguide.com/Asia/Hong-Kong/square-meter-prices
      www.insider.com/most-expensive-cities-to-live-in-2020-1#2-vancouver-canada-119-10
      • polski_francuz Singapur vs. Hong-kong 18.02.21, 19:06
        engine8 napisał(a):

"I ci z tego wynika? Chyba tylko to ze jest wielu chetnych aby tam mieszkac i wielu ma na to srodki..."

Hong-Kong to Chiny. A ja bylem przekonany, ze Singapur to top address w Azji. A tu okazuje sie, ze nie, ze lepiej w komunstycznych Chinach.

PF

• engine8 Re: Singapur vs. Hong-kong 18.02.21, 19:55
          No to czy HK to Chiny to jeszcze dyskusja na ten temat sie nie skonczyla.
          Poza tym Chiny po drugiej stronie granicy z HK to tez nie te Chiny co 200 km dalej.
          A Chiny i Singapur - pomimo ze maja i jezyk i ludzi chinskich w Singapurze to chyba niewiele wiecej maja wspolnego.
          Jakbym mial mieszkac gdziekolwek w Azji to Singapur (pomimo ze jest to fine City) bylby na czele listy a Chiny - lacznie z HK?
          "Za Chiny nie".
          • felusiak1 Re: Singapur vs. Hong-kong 18.02.21, 20:11
            Ja lubię moj Texas nawet jak na drogach jest lodowisko a w domu mam 16 stopni bo polowa pompy termicznej (heat pump) nie pracuje i mechanik nie może do mnie przyjechać.
            • engine8 Re: Singapur vs. Hong-kong 18.02.21, 21:13
              Ciekaw jestem dlaczego masz heat pump a nie std HVAC ? i ogrzewanie gazowe?
              • polski_francuz Re: Singapur vs. Hong-kong 18.02.21, 22:04
                engine8 napisał(a):

" Ciekaw jestem dlaczego masz heat pump a nie std HVAC ? i ogrzewanie gazowe?

I u nas pompy cieplne sa coraz czestsze. A odpowiedz na Twoje pytanie jest: by zmniejszyc wydzielanie CO2

PF
                • engine8 Re: Singapur vs. Hong-kong 18.02.21, 22:31
                  aha...
                  No to u nas w "progresywnej" (aka lewackiej) Californi nikt o tym nie mowi a w Texasie by to mieli wlasnie z takiego powodu?
                  • polski_francuz Re: Singapur vs. Hong-kong 18.02.21, 22:44
                    Pod prawackimi sztandarami, kryja sie milosnicy Grety:) A serio, to pompy cieplne maja tez tez slabe strony, jak slyszalem. W niskich temperaturach slabiej ogrzewaja. A do tego, prad tez trzeba jakos wygenerowac.

PF
                    • engine8 Re: Singapur vs. Hong-kong 18.02.21, 22:48
                      Dlatego wlasnie pytam... U nas to fachwcy z tej branzy nawet mowia ze jak masz AC + ogrzewanie gazowe to nie zawracaj sobie glowy z jakimis tam pompami ...
                    • felusiak1 Re: Singapur vs. Hong-kong 19.02.21, 03:06
                      Grzeją dobrze jeśli na dworze jest powyżej 5 stopni. Jesli ponizej i to włacza sie spirala i dogrzewa. Nie ma problemu nawet jesli na zewnatrz jest minus 15 i relay i sequencer dzialaja.
              • felusiak1 Re: Singapur vs. Hong-kong 19.02.21, 03:03
                Bo nie mam gazu.
                • engine8 Re: Singapur vs. Hong-kong 19.02.21, 17:56
                  O.... a to bummer...
                  • boomerang Re: Singapur vs. Hong-kong 19.02.21, 21:48
                    Czy opłaca się u was używać gaz? Bo u nas nie za bardzo. Australijski gaz leci rurami do Azji i ten eksport zawyża cenę gazu przeznaczonego na kraj do tego stopnia że prąd jest tańszy. Kazałem ten gaz odłączyć.
                    • engine8 Re: Singapur vs. Hong-kong 20.02.21, 02:09
                      U nas absolutnie gaz jest oplacalny i tanszy duzo od pradu.
                      My uzywamy gazu do gotowania/pieczenia, podgrzewania wody (a tej uzywamy duzo bo ja lubie siedziec dlugo pod prysznicem ) i suszenia bielizny w suszarce (wszytko sie tam suszy i wydaje sie ze pol dnia kazdego dnia) a w zimie dodatkowo do podgrzewania chalupy.
                      No wiec za dostawe - co jest oplata stala bez wzgledu ile uzywam, place ok $10 mies.
                      I teraz w lecie moj rchunek to zwykle $17 - czyli uzywam gazy za $7...
                      a w zimie to zalezy jak zimno - obecnie jest ponizej sredniej i termostat ustawiony na 22C i grzeje nawet jak mam drzwi otwarte wiec troche rachunki wysokie bo ok $80 mies a jeden mies to bylo nawet ponad $90.. No i teraz siedzi sie praktycznie caly czas w domu.
                      Jak uwazam i grzeje jak tylko trzeba (tzn jak wylaczam kiedy na zewnatrz jest 20C i drzwi/okna otwarte to spokojnie miescimy sie w $60/mies..
                    • felusiak1 Re: Singapur vs. Hong-kong 20.02.21, 02:49
                      Do ogrzewania gaz jest lepszy niż elektryczność.
                      • 1.melord Re: Singapur vs. Hong-kong 20.02.21, 12:03
                        Czesto lecac do Polski wykorzystywalem Hong-Kong(rowniez Bangkok,Tokio) jako stop-over,rzadziej Singapur gdyz dluzsze przeloty do Europy....w/w miasta to mniej wiecej 2 razy po 10 godz z Sydney do Polski
                        Osobiscie preferuje HK gdzie mozna znalezc jeszcze troche orientu.Singapur to super nowoczesne miasto nie wiele juz w nim Azji.
                        Hotele drogie w jednym i drugim,jedzenie tansze w HK
                        Turystycznie HK ciekawszy....Makau,Chiny na wyciagniecie reki

Kazde wieksze miasto na swiecie ma dzielnice zamieszkale przez bogatych mieszkancow,gdzie domy/mieszkania sa kilka/kilkanascie razy drozsze niz podobne w innych dzielnicach.
                        Powody sa rozne,w duzej czesci decyduje widok z okien/tarasow(wiew) lub polozenia np. przy plazy

• boomerang Re: Male mieszkanko na Hongkong-stacie 18.02.21, 22:00
      Ależ musi sobie pluć w brodę ten Hongkończyk, który przestraszony wcieleniem do Chin Ludowych sprzedał pod koniec lat 90-tych takie mieszkanko za niecały milion i wyemigrował z rodziną do Sydney.
      • polski_francuz Re: Male mieszkanko na Hongkong-stacie 18.02.21, 22:05
        Takze British Columbia i Vanncouver zyskaly wielu zamoznych Chinczykow z Hong-Kongu. Trudno sie polapac gdzie ma biedny miliarder zamieszkac.

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka