Dodaj do ulubionych

Fala NCO nadchodzi

18.08.21, 11:48
Tragedia w Afganistanie w odległym sensie przypomina los Europy Środkowej, no, niech będzie Wschodniej, po Jałcie, Powstaniu Węgierskim, czeskiej rebelii i last but not least, stanie wojennym..
Ale nie chodzi mi o Afganistan.
Raczej o emigrantów.

Aniela na wylocie jeszcze nie zaprosiła tak ze 2 mln NCO do Rajchu - odbicie w krzywym zwierciadle, pisowska Bolanda, robi wszystko, aby nie przyjąć w miarę możności nikogo.

A ja uważam, że ludzie są w skali świata dość podobni i pamiętam, że tak z grubsza oceniając, 90% polskich "uciekinierow politycznych" było zwykłymi oszustami, bo prośba o azyl umożliwiała pozostanie w Rajchu, czy Szwecji.
Choćby na "duldungu":)

Chyba podobnie mełły młyny boże w Traiskirchen.
Szczerze mówiąc, nie wiem jakie rubryki zawieraly wnioski o emigrację do Ameryki, czy Down Under.
Może ktoś podzieli się wspomnieniami, jak opisywał swą martyrologię i komunistyczne prześladowania?

Tak więc analogicznego zjawiska można oczekiwać po Afganistanie.
Bez cienia wątpliwości.
Obserwuj wątek
    • borrrka NCO na efcinej licencji 18.08.21, 11:52
      To nowi, cenni obywatele.
      Rozumiem, Effciu, iż kierowana celami wyższymi i osobistą sympatią, praw autorskich nie będziesz dochodzić?
      Nie zachęcam, bo dobry jestem w ochronie własności intelektualnej!
      • eva15 Re: NCO na efcinej licencji 18.08.21, 11:59
        Sław imię moje, nie mam nic przeciwko!
    • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 18.08.21, 11:53
      borrrka napisał(a):

> Tragedia w Afganistanie w odległym sensie przypomina los Europy Środkowej, no,
      > niech będzie Wschodniej, po Jałcie, Powstaniu Węgierskim, czeskiej rebelii i la
      W czym ci przypomina...?
    • a.jej.rkoniak Re: Fala NCO nadchodzi 18.08.21, 12:08
      Mylisz pojęcia, duldung to pobyt tolerowany z utrzymaniem, ale bez prawa pracy. Dogodny, bo była możliwość wyboru miejsca zamieszkania. Azyl dawał papu i lokum, ale miałeś skieowanie do jakiegoś miasta, wsi. teoretycznie możliwość pracy.
      • borrrka Dlaczego mylę? 18.08.21, 12:14
        Większość wniosków o azyl była odrzucana - tacy znowu głupi urzędnicy w Rajchu nie byli.
        Co do duldungu, bywało różnie.
        W NRW urzędnicy Ordnungsamtu dawali ograniczone prawo pracy na Duldungu.
        • amunicyjny1 Re: Dlaczego mylę? 18.08.21, 12:26
          W NRW urzędnicy Ordnungsamtu dawali ograniczone prawo pracy na Duldungu.

Tak, a w Polsce robi straż miejska....wydaje takie pozwolenia
          W sumie i tak gówno kogo obchodziło. Stoi sobie buda Arbeitsamtu, a od 4 rano, 100 Polaków obok, jadą gliny, patrzą w drugą stronę.
    • a.jej.rkoniak Re: Fala NCO nadchodzi 18.08.21, 12:13
      Ja miałem pozytywny wyrok sądu pracy, korzystałem z biblioteki ambasady USA, byłem młody, zdolny, zonaty, dzieciaty, gramotny w lengwidzu.
      Wypełniaało się standardowy wniosek, trzeba było mieć zaświadczenie lekarskie. Miałm dwie wizy do wyboru + US i AUS.
      Na swoje uniwersyteckie papiery dostałem pracę w zawodzie po 8 miesiącach, niczego nie nostryfikowałem.
      • borrrka Nie znam z autopsji 18.08.21, 12:20
        Ale Anglosasi za morzami byli chyba bardzo pragmatyczni.
        Właśnie "młody, zdolny, wykształcony".
        • amunicyjny1 Re: Nie znam z autopsji 18.08.21, 12:30
          borrrka napisał(a):

> Ale Anglosasi za morzami byli chyba bardzo pragmatyczni.
          > Właśnie "młody, zdolny, wykształcony".

Tak borka, posiedział byś 2 tygodnie na 3 piętrze traiskirchen, to byś zobaczył "młody, zdolny, wykształcony"....
    • eva15 Re: Fala NCO nadchodzi 18.08.21, 12:30
      Ci NCO to dla nas pomocnicy dzielnych zachodnich armii szerzących demokrację w Hindukuszu, a dla tubylców i talibów to kolaboranci, którzy poszli za kasę służyć okupantowi gnębiącemu ich kraj. To trochę jak w Polsce w Volksdeutsche i inni wspópracujący z okupantem, wielu z nich też uciekało śladem uciekającej armii niemieckiej na Zachód.
      • borrrka Kolaboranci? 19.08.21, 09:38
        Na jakiej podstawie tak sądzisz, Effciu?
        Myślisz, że na przykład niewiasty afgańskie miłują radykalne prawo Szariatu?

Pytam, nie przesądzam, bo wprawdzie znam wielu Afgańców, ale Afgańczyków zupełnie nie:)
        • eva15 Re: Kolaboranci? 19.08.21, 22:48
          borrrka napisał(a):

> Na jakiej podstawie tak sądzisz, Effciu?
          > Myślisz, że na przykład niewiasty afgańskie miłują radykalne prawo Szariatu?
          >
          > Pytam, nie przesądzam, bo wprawdzie znam wielu Afgańców, ale Afgańczyków zupełn
          > ie nie:)

A co te niewiasty mają do faktu, że Afgańczycy współpracując z okupantem byli w sensie naszych własnych definicji kolaborantami?
          • borrrka Ktoś może działać dla idei, czyż nie? 19.08.21, 22:53
            Nie sądzę, by panowała talibańska jednomyślność.
            • eva15 Re: Ktoś może działać dla idei, czyż nie? 19.08.21, 23:01
              A w jakim kraju kiedykolwiek panowała?
        • pijatyka Re: że niewiasty afgańskie miłują radykalne prawo 27.10.21, 03:35

Dla afgańskich niewiast talibowie są gorszym okupantem niż Amerykanie i Europejczycy. Islam islamowi nierówny - wychowankowie pakistańskich medres są w tradycyjnym plemiennym społeczeństwie Afganistanu elementem tak samo obcym jak międzynarodowa zbieranina spod znaku Al Kaidy czy Państwa Islamskiego, a ich lokalni pomocnicy - takimi samymi kolaborantami i volksdeutschami.

Charakterystyczne było przedstawienie, jakie talibowie urządzili pewnego dnia na kabulskim uniwersytecie; tłum afgańskich (?) kobiet (?) wyrażał spontanicznie swoje poparcie dla nowej władzy w czarnych arabskich (!) nikabach - a nie w tradycyjnych afgańskich burkach.
    • borrrka Los wielu forumowiczów? 18.08.21, 22:08
      Pamięta Koleżeństwo?
      Przypominam i tu tkwi istota sprawy.
      Bo czasem umyka świadomości.

A z drugiej strony, alejka nad Szprewą w Szarlotengradzie wygłąda często niczym jakieś Rawalpindi, czy inny Bagdad.
      I z przykrego doświadczenia mojej Rodziny wiem, jak zaskakujący potrafią być NCO Anieli.
      • borrrka PS. Swoją drogą, dreszcz przechodzi! 18.08.21, 22:19
        Od samego patrzenia.
        • tuttifrutti1234 Re: PS. Swoją drogą, dreszcz przechodzi! 18.08.21, 22:52
          ten brzuch to z głodu, małe murzyniątka też tak mają, podobnie wyglądał motorek8 gdy uciekał
          • engine8 Re: PS. Swoją drogą, dreszcz przechodzi! 19.08.21, 01:03
            Czy glupie myslenie u pedalow to cecha gentyczna czy tez nabyta?
    • boomerang Re: Fala NCO nadchodzi 18.08.21, 23:45
      Chyba podobnie mełły młyny boże w Traiskirchen.
      Szczerze mówiąc, nie wiem jakie rubryki zawieraly wnioski o emigrację do Ameryki, czy Down Under.
      Może ktoś podzieli się wspomnieniami, jak opisywał swą martyrologię i komunistyczne prześladowania?

Emigracja do Down Under nie miała charakteru politycznego w sensie martyrologii i komunistycznego prześladowania. Nie było takich rubryk. Wogle nie było żadnych rubryk, była tylko rozmowa kwalifikacyjna z australijskim konsulem. Australia brała głównie rodziny z dziećmi plus młodych singli z dobrymi kwalifikacjami. Stanowisko Australii było całkowicie apolityczne. Zupełnie inaczej było z emigracją do USA.
    • felusiak1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 08:27
      Bardzo kryptyczny wpis.
      Myślę, że się grubo mylisz. Nie było fali uchodźców z Afganistanu przez 20 lat wojny, nie bylo po wyjsciu sowietów i nie bedzie teraz. Ujdą ci, ktorzy pracowali dla amerykanow, polakow, niemcow, hiszpanów itd.
      Akurat "pisowska Bolanda" wlasnie przywiozla afgańskich uchodźców.
      Ile w tobie nienawisci.
      • borrrka 30 tysiecy uciekinierow tygodniowo 19.08.21, 09:21
        To sporo na kraj o zaludnieniu Polski.
        Pisi już szczują seweryna na imigrantów:)
        Ja poszedłbym na całość - Afgany zabiorą "pińćset".
        • boomerang Re: 30 tysiecy uciekinierow tygodniowo 19.08.21, 10:29
          podlicz sobie liczby i zamień na procenty, a raczej na promile
          • borrrka 2.2 mln tylko w Pakistanie i Iranie, to mało? 19.08.21, 10:35
            boomerang napisał:

> podlicz sobie liczby i zamień na procenty, a raczej na promile
            >
            • borrrka Die Welt 19.08.21, 10:39
              "Die außer Landes geflohenen Afghanen befinden sich weit überwiegend in den beiden Nachbarstaaten Iran und Pakistan. Das UNHCR hat in Pakistan mehr als 1,4 Millionen und im Iran rund 800.000 afghanische Flüchtlinge registriert, Tendenz steigend."
        • borrrka Aż mnie to wkurzyło 19.08.21, 10:33
          Tylko w krajach ościennych zarejestrowano 2.2 miliona uciekinierów z Afganistanu.
          Ale wg amerykańskiego "eksperta" nie ma problemu.

www.welt.de/politik/deutschland/article233209919/Fluechtlinge-aus-Afghanistan-UN-Hilfsprogramm-stark-unterfinanziert.html
      • eva15 Feluś masz poczucie humory lub brak wiedzy 19.08.21, 12:07
        felusiak1 napisał:

> Myślę, że się grubo mylisz. Nie było fali uchodźców z Afganistanu przez 20 lat
        > wojny, nie bylo po wyjsciu sowietów i nie bedzie teraz. Ujdą ci, ktorzy pracowa
        > li dla amerykanow, polakow, niemcow, hiszpanów itd.

Feluś albo masz poczucie humory albo jest to totalny brak wiedzy. W samych Niemczech było do grudnia 2020 ponad 271 tys. uciekinierów z Afganistanu.

de.statista.com/statistik/daten/studie/464108/umfrage/auslaender-aus-afghanistan-in-deutschland/

To są oficjalne dane, jak duża jest grupa koczujących na czarno, bez papierów nikt nie wie.
        • borrrka Zastanawia - kłamać jest brzydko. 20.08.21, 09:36
          To się dawniej nazywało "fałszywe świadectwo przeciw bliźniemu swemu" :)
          To zresztą w bardzo pisowskim stylu - nie ma sprawy i co nam zrobicie?
        • mara571 Re: Feluś masz poczucie humory lub brak wiedzy 23.08.21, 13:31
          Liczba się zgadza, kraj pochodzenia tez, ale większość z tych imigrantów dotarła z Iranu, czasami z Pakistanu. Niektórzy nawet tam się urodzili. Ich rodzice uciekli duzi, dużo wcześniej. W czasie ruskiej okupacji, rządów Talibów i wojny tychże z Mudżahedinami.
          Hussein K, morderca Marii Ladenburger, przybył do Europy w 2013 roku do Grecji z okolic Teheranu, gdzie jego rodzina miała dom.
    • polski_francuz O co chodzi? 19.08.21, 09:46
      borrrka napisał(a):

" A ja uważam, że ludzie są w skali świata dość podobni i pamiętam, że tak z grubsza oceniając, 90% polskich "uciekinierow politycznych" było zwykłymi oszustami, bo prośba o azyl umożliwiała pozostanie w Rajchu, czy Szwecji."

Uwaga jest sluszna, tyle ze polscy azylanci nie byli oszustami, tylko szli, jak elektrony w polu elektrycznym do anody, za forsa. Dodam jeszcze kilka spraw. Pamietam, ze atmosfera byla taka, ze ucieczka z Polski i prosba o azyl byla spolecznie "akceptowalna". Pisalam o tym dziennikarka w Polityce w znanym artykule, ktory niestety mi juz wylecial z pamieci.

Po drugie, pamietam z berlinskiego Ausländeramtu w latach 80-tych, Polaka ktory ze wstydem pokazywal polski paszport. Ten wstyd dobrze mi utkwil w pamieci i do dzisiaj czuje do tego typa obrzydzenia. Zreszta z takich ludzi jak ten powstali zdrajcy i oszusci jak jorl czy cäsar pisacy na tym forum.

Co do reszty, to jest mi wstyd za ten domek z kart w Afganistanie, ktory runal pod atakami talibanow. Tyle warte sa te zachodnie wartosci i tyle warta jest nasza "wolnosc". Niewiele.

W koncu co z imigrantami? Ano, juz od 2015 wiadomo, ze trzeba zrobic wyspe/kraj w Afryce gdzie sie rozwazy przyjecie albo nie do Europy. Tak jak wpuszczali na poczatku XX wieky Amerykancy do ich raju.

PF
      • borrrka Zbyt radykalna ocena? 19.08.21, 09:56
        Może, ale popatrz na to z punktu urzędnika w niemieckim ratuszu.
        Idzie mi zresztą o to, że akurat Polacy powinni być wyrozumiali dla uchodźców.
        Z drugiej strony, patrząc na ulice Szarlotengradu, można nabrać wątpliwości do polityki Anieli.
        W Szwecji jest jeszcze gorzej - policja boi się wejść do getta.
        • polski_francuz Re: Zbyt radykalna ocena? 19.08.21, 11:01
          borrrka napisał(a):

" Idzie mi zresztą o to, że akurat Polacy powinni być wyrozumiali dla uchodźców."

Ano, wyrozumialosc nie jest polska sila. Do tego dochodzi inna religia. Moze muzulmanie powinni popracowac nad "Najnowszym Tetstamentem" i wowczas sie poprzekonuje Borowikowcow z radia Maryna by ich zaakaceptowali.

Co do reszty...co za burdel!

PF
          • europitek Re: Zbyt radykalna ocena? 19.08.21, 16:27
            Porównywanie migracji pomiędzy krajami o podobnej kulturze a krajami odległymi społecznie o kilkaset lat to gruba przesada. Ktoś w Polsce marudzi na jakieś 1,5-2 mln Słowian ze wschodu? Ktoś marudzi na południowców, którzy są znaczącą grupą w niektórych branżach na nieźle płatnych posadach? Czy było narzekanie nawet na ca 100 tys Czeczenów?
            Takie ogólne narzekanie na nasz stosunek do "imigrantów w ogóle" jest bez realnego sensu, bo nie ma kogoś takiego jak "imigrant w ogóle". Są tylko konkretni ludzie i stosunek do nich (też konkretny). "Hercliś wilkomen" to podejście będące skutkiem permanentnego braku rąk do pracy, który jest skutkiem liberalnej gospodarki wolnorynkowej - uruchamianych przez nią procesów demograficznych. Permanentny import ludzi to najprostsze rozwiązanie... i w sam raz na poziom intelektualny liberalnych elit.
            • borrrka Polemizowałbym 19.08.21, 16:41
              Oczywiście imigracja polska, to "interes życia" dla Rajchu.
              Ale sądzę, że Aniela, mądra w końcu kobita, doskonale wiedziała, co czyni, "zapraszając" 1 000 000 muzułmanów.
              Jeśli odrzucimy teorie spiskowe, zrobiła to pod presją "bo nam, Niemcom, taka wypada".

Powtarzam - nie umiem rozstrzygną, co robić z imigrantami na granicy.

Dla nas z kolei, interesem życia są np. Białorusini.
              To zaledwie "wschodnia" odmiana Polaków.
              W dodatku flegmatyczna, pracowita, niezbyt nabożna.
              • europitek Re: Polemizowałbym 19.08.21, 20:45
                borrrka napisał(a):
                > Oczywiście imigracja polska, to "interes życia" dla Rajchu.

Właśnie o to mi chodzi, że migracje "nie są sobie równe" i nie można och rozpatrywać "w pakiecie". Konkretna fala imigrantów może być korzystna dla danego kraju docelowego, ale w innym kraju będzie utrapieniem. Nie można powiedzieć, że każda fala imigracji jest dla danego kraju dobra albo jest zła. To są zjawiska, które trzeba oceniać indywidualnie, choć oczywiście mogą występować podobieństwa.
                Problemem jest bezrefleksyjna "urawniłowka" i ferowanie uniwersalnych ocen.

> Ale sądzę, że Aniela, mądra w końcu kobita, doskonale wiedziała, co czyni,
                > "zapraszając" 1 000 000 muzułmanów. Jeśli odrzucimy teorie spiskowe,
                > zrobiła to pod presją "bo nam, Niemcom, taka wypada".

Pomysły ideologiczne nie biorą się z niczego. Ich fundamentem są jakieś konkretne potrzeby społeczne, ale niekoniecznie jawnie formułowane i otwarcie propagowane. Decydująca była i jest gospodarka, której wolnorynkowa wersja prowadzi do szybkiego rozwoju i towarzyszącego mu brakowi rąk do pracy zwłaszcza na gorzej płatnych stanowiskach. Niemcy mają taką sytuację i tak sobie z nią radzą od połowy lat 50. (najpierw pracowali u nich Włosi, Hiszpanie i Grecy). To się w ich myśleniu polityczno-gospodarczym przerodziło w standard i myślę, że Merkel dlatego tak zareagowała, nie robiąc pogłębionej analizy tego kto i po co puka do jej granic. Zrobiła to z automatu.
                Wyjaśnienia pięknoduchowe to już dorabianie lukrowanego uzasadnienia, które nie sięga istoty problemu.

> Powtarzam - nie umiem rozstrzygną, co robić z imigrantami na granicy.

Bo na to nie ma uniwersalnej recepty. Jednych należy wpuszczać bo są realnie prześladowani, innych bo się przydadzą, a przypadku jeszcze innych trzeba się opędzać kijami, bo są pieczeniarzami mającymi gospodarzy kraju docelowego za frajerów lub wręcz są fizycznie niebezpieczni.

> Dla nas z kolei, interesem życia są np. Białorusini.
                > To zaledwie "wschodnia" odmiana Polaków.
                > W dodatku flegmatyczna, pracowita, niezbyt nabożna.

To się zgadza, ale i odwrotnie - Polska też jest dla nich i dla Białorusi "interesem życia". Białoruś ma szansę wykształcić i wychować sobie za frajer całe pokolenie ludzi z reguły młodych i obeznanych z działaniem mechanizmów rynkowych i społecznych wspólnych dla sporego kawałka świata. Oczywiście nie biorę tu pod uwagę interesów ojczulka-hokeisty.
                Tak na marginesie pierwsi Białorusini pojawili się u nas w niedużych ilościach już pod koniec lat 90.

Natomiast nie jestem pewien czy masz rację z tym brakiem nabożności.
                • amunicyjny1 Re: Polemizowałbym 19.08.21, 20:51
                  Oczywiście imigracja polska, to "interes życia" dla Rajchu.

Czyja to opinia , Niemców?
                • borrrka Komunistyczny chów pozostawił ślady 19.08.21, 20:52
                  Pracowałem dość dlugo na Białorusi i raczej widziałem dość umiarkowane związki z cerkwią. Inna rzecz, pracowałem w miastach - o wsi mało wiem.
                  • europitek Re: Komunistyczny chów pozostawił ślady 20.08.21, 12:44
                    Jest jeszcze jeden motyw działań Łukaszenki, czyli obrzydzanie Polski Białorusinom poprzez pokazywanie "martyrologii" imigrantów. Coś jak przestroga dla chętnych do wyjazdu z Białorusi.
                    Co do religijności. Mieszkam 100 m od cerkwi czasami widzę spory tłum przed wejściem. A moi "agenci" z wewnątrz meldują, że Białorusinów i Ukraińców jest dużo. Może nawet więcej niż polskich prawosławnych. Ale to też wycinek całości, więc statystyka ogólna może wyglądać inaczej.
                • amunicyjny1 Re: Polemizowałbym 19.08.21, 21:25
                  europitek napisał:

>
                  > > Dla nas z kolei, interesem życia są np. Białorusini.

Dla kogo?
                  Gdy Polacy zaczęli jeździć do Niemiec, czyli końcówka lat 70- 80 był to szczytowy okres rozkwitu ekonomicznego zachodu. Różnica cen robiła wypłatę razy xx, nie byliśmy konkurencją jako pracownicy Dla niemca
                  Co mamy dzisiaj, Przyjeżdża Białorusin do Polski, ceny mamy takie same, ile mam mu dać, by mu się opłacało. podobnie ak mnie? Polaka mam za 18 pln. Ile? bym miał interes życia.
                  • europitek Re: Polemizowałbym 20.08.21, 03:19
                    amunicyjny1 napisał(a):
                    > Ile? bym miał interes życia.

Tyle, żeby zechciał u Ciebie pracować. I ciesz się , że sam przyjechał do Polski, bo nie musiałeś płacić za dowóz z Białorusi. Takie czasy, że obłędna polityka demograficzna poprzednich dziesięcioleci doprowadziła do rynku pracownika.
                    Masz też taki bonus, że pracownik w miarę szybko nauczy się polskiego i Ty nie będziesz musiał uczyć się białoruskiego.
                    Ja go nie zatrudnisz to będziesz zwijał biznes lub odwalał 100% roboty. I tu właśnie jest ten interes.
                    • amunicyjny1 Re: Polemizowałbym 20.08.21, 08:36
                      europitek napisał:

> amunicyjny1 napisał(a):
                      > > Ile? bym miał interes życia.

> Ja go nie zatrudnisz to będziesz zwijał biznes lub odwalał 100% roboty. I tu wł
                      > aśnie jest ten interes.

To jest chore podejście.
                      • europitek Re: Polemizowałbym 20.08.21, 12:28
                        A kto twierdzi, że świat z założenia jest cały zdrowy? Jest jak jest i tyle.
            • amunicyjny1 Re: Zbyt radykalna ocena? 19.08.21, 16:49
              europitek napisał:

> Porównywanie migracji pomiędzy krajami o podobnej kulturze a krajami odległymi
              > społecznie o kilkaset lat to gruba przesada.

Doprawdy. Dla Anglika jesteśmy bardziej egzotyczni niż hindus czy Pakistan
              Po wtóre, w tym wypadku , to nasza opinia guzik znaczy. Bo to nas oceniają nie my sobie laurke wystawiamy
              • europitek Re: Zbyt radykalna ocena? 19.08.21, 20:53
                amunicyjny1 napisał(a):
                > Dla Anglika jesteśmy bardziej egzotyczni niż hindus czy Pakistan

Nie chodzi tu o wiedzę o innym narodzie, ale o faktyczne podobieństwa cywilizacyjne.

> Po wtóre, w tym wypadku , to nasza opinia guzik znaczy. Bo to nas oceniają nie
                > my sobie laurke wystawiamy

Niezupełnie tak jest, ponieważ sporo zależy od naszych reakcji na cudze oceny. Można je przyjmować w pozycji "na baczność" lub podejmować polemikę, jeśli nie są uzasadnione. Ten system ocen działa też w drugą stronę - my również oceniamy innych.
                • amunicyjny1 Re: Zbyt radykalna ocena? 19.08.21, 21:09
                  europitek napisał:

> Nie chodzi tu o wiedzę o innym narodzie, ale o faktyczne podobieństwa cywilizac
                  > yjne.

Mi też nie chodzi o wiedzę o innym narodzie
                  > > Po wtóre, w tym wypadku , to nasza opinia guzik znaczy. Bo to nas ocenia
                  > ją nie
                  > > my sobie laurke wystawiamy
                  >
                  > Niezupełnie tak jest, ponieważ sporo zależy od naszych reakcji na cudze oceny.
                  > Można je przyjmować w pozycji "na baczność" lub podejmować polemikę, jeśli nie
                  > są uzasadnione. Ten system ocen działa też w drugą stronę - my również oceniamy
                  > innych.

Na przykład, że murzynka z Botswany, po 40 latach życia w Szwecji i zrobieniu tam dwóch fakultetów nie ma prawa pyska otwierać w sprawach dotyczących Polski
                  • senioryta13 Re: Zbyt radykalna ocena? 20.08.21, 01:34
                    amunicyjny1 napisał(a):
                    > Na przykład, że murzynka z Botswany, po 40 latach życia w Szwecji i zrobieniu t
                    > am dwóch fakultetów nie ma prawa pyska otwierać w sprawach dotyczących Polski

A czy z Tuska byles zadowolony jak urzedowal w Brukseli ?
                  • europitek Re: Zbyt radykalna ocena? 20.08.21, 03:29
                    amunicyjny1 napisał(a):
                    > Mi też nie chodzi o wiedzę o innym narodzie

W takim razie głupstwa piszesz.

> Na przykład, że murzynka z Botswany, po 40 latach życia w Szwecji i zrobieniu
                    > tam dwóch fakultetów nie ma prawa pyska otwierać w sprawach dotyczących
                    > Polski

A jakie to te fakultety? Bo jeśli studiowała weterynarię lub fizykę kwantową to jej wiedza o krajach ościennych może być żadna. Może sobie kłapać co chce, ale to nie znaczy, że mam jej wymysły brać serio. Tym bardziej, że prawdopodobnie przeczytałem więcej tomów szwedzkich roczników statystycznych niż ona stron z jednego polskiego.
                    • amunicyjny1 Re: Zbyt radykalna ocena? 20.08.21, 09:47
                      europitek napisał:

> A jakie to te fakultety? Bo jeśli studiowała weterynarię lub fizykę kwantową to
                      > jej wiedza o krajach ościennych może być żadna.

Przed chwilą pisałeś....
                      Nie chodzi tu o wiedzę o innym narodzie, ale o faktyczne podobieństwa cywilizac
                      > yjne.

--Kalizm...?

• europitek Re: Zbyt radykalna ocena? 20.08.21, 12:33
                        amunicyjny1 napisał(a):
                        > --Kalizm...?

Nie. To tylko twoja próba wykręcania kota ogonem i wmawiania, że to łeb.
                        Próbujesz zmieniając temat podpiąć się pod poprzedni.
                        Podobieństwa/różnice między narodami to jedno a wypowiadanie ocen o innych to coś zupełnie innego.
                        • amunicyjny1 Re: Zbyt radykalna ocena? 20.08.21, 12:43
                          europitek napisał:

> amunicyjny1 napisał(a):
                          > > --Kalizm...?
                          >
                          > Nie. To tylko twoja próba wykręcania kota ogonem i wmawiania, że to łeb.
                          > Próbujesz zmieniając temat podpiąć się pod poprzedni.

Nie europitku, to taka nasza polska przywara. My polscy geniusze wiemy wszystko o wszystkich, nawet że jesteśmy złotym interesem dla Niemiec. ....

> Podobieństwa/różnice między narodami to jedno a wypowiadanie ocen o innych to c
                          > oś zupełnie innego.

Przecież te oceny to ulubiony temat na forum, ale niech ktoś spróbuje nas ocenić..... uuuuu za małe jego szkoły, kultura, i wogule niech spierdala najlepij
        • eva15 Re: Zbyt radykalna ocena? 19.08.21, 22:45
          borrrka napisał(a):

> Może, ale popatrz na to z punktu urzędnika w niemieckim ratuszu.
          > Idzie mi zresztą o to, że akurat Polacy powinni być wyrozumiali dla uchodźców.
          > Z drugiej strony, patrząc na ulice Szarlotengradu, można nabrać wątpliwości do
          > polityki Anieli.
          > W Szwecji jest jeszcze gorzej - policja boi się wejść do getta.

Otóż to. Nazwanie tych młodych byczków uchodźcami i równanie ich z polską emigracją wypacza dyskusję. To zupełnie inne światy. Polska emigracja nie była emigracją prawie wyłącznie męską, lecz rodzinną i była nastawiona na adaptację. Miliony młodych muzułmańskich mężczyzn w najlepszym wieku rozrodczym, gdy hormony buzą i rozum (o ile istnieje ) siedzi między nogami, a rozładowania napięcia brak, to materiał wybuchowy dla kraju goszczącego takich "prześladowanych".
          • eva15 Re: Zbyt radykalna ocena? 19.08.21, 23:31
            Pomijam tu już fakt , że emigracja z tego samego kodu kulturowego (tu: chrześcijańskiego) nie zakłóca kodu kraju goszczącego . Czyli - polska emigracja do Niemiec nie była emigracją narzucającą inny kod kulturowy.
            Ot, choćby polskie podejście do praw kobiet w niczym nie różniło się od niemieckiego. Polskie dziewczyny łażą po niemieckich ulicach niejako półgołe (mini, odsłonięcie pępka) podobnie jak dziewczyny niemieckie. Kobiety muzułmańskie pozawijanie są w zwoje prześcieradeł i ręczników.
            • borrrka Rzadko się zgadzamy... 20.08.21, 00:32
              Ale tym razem w sposób oczywisty masz rację.
              Arabscy imigranci pasują do Yurop, jak pieść do nosa.
              Na dużą skalę zauważyłem to jeszcze w Szwecji, potem w Rajchu.
              Polacy (niestety) w drugim pokoleniu są często bardziej niemieccy, niż Maks i Moryc, Turcy niemal nigdy, choć jakoś socjalnie przystosowani, bo pracują.
              O integracji Arabów zamilczmy.

Zresztą są wyjątki - miałem kolegę Araba z irlandzką żoną - zawsze twierdził, że są nocnym koszmarem lotniskowych kontroli, bo IRA jeszcze działało, a terroryści arabscy już.
              Był menadżerem wysokiego szczebla.
            • amunicyjny1 Re: Zbyt radykalna ocena? 20.08.21, 09:42
              eva15 napisała:

> Pomijam tu już fakt , że emigracja z tego samego kodu kulturowego (tu: chrześci
              > jańskiego) nie zakłóca kodu kraju goszczącego . Czyli - polska emigracja do Nie
              > miec nie była emigracją narzucającą inny kod kulturowy.
              > Ot, choćby polskie podejście do praw kobiet w niczym nie różniło się od niemie
              > ckiego. Polskie dziewczyny łażą po niemieckich ulicach niejako półgołe (mini,
              > odsłonięcie pępka) podobnie jak dziewczyny niemieckie. Kobiety muzułmańskie poz
              > awijanie są w zwoje prześcieradeł i ręczników.

No, skoro dla ciebie wartością nadrzędną jet możliwość pokazania dupy, to gratuluje
      • de_oakville Re: O co chodzi? 19.08.21, 11:59
        polski_francuz napisał:

> Co do reszty, to jest mi wstyd za ten domek z kart w Afganistanie, ktory runal
        > pod atakami talibanow. Tyle warte sa te zachodnie wartosci i tyle warta jest na
        > sza "wolnosc". Niewiele.

A moze raczej "tyle warta jest afganska przewrotna mentalnosc."

Mysle, ze historia emigracji u kazdego czlowieka jest bardzo indywidualna. Nie ma dwoch identycznych przypadkow. Moja historia, na przyklad, odbywala sie w cieniu ucieczki od koszmaru "stanu wojennego".
        Uzywa sie takich okreslen jak "emigracja za chlebem", "emigracja polityczna" itp. To prawda. Ale wielu ludzi wraca do krajow rodzinnych wtedy, kiedy ustanie przyczyna ich wyjazdu. Kraj dawniej biedny "jak mysz koscielna" stal sie dosyc zamozny (np. Polska po wstapieniu do UE), albo upadl jakis krwawy rezim, ktory dawniej
        wszystko dlawil - mialem w Niemczech sasiada z Iranu, ktory mowil, ze jak skonczy sie Chomeini w Iranie, to on juz nastepnego dnia tam wyladuje. Jednak wiadomo, ze "nie samym chlebem czlowiek zyje". Istnieje jeszcze cos takiego jak "emigracja mentalna", dla wiekszego komfortu psychicznego. Czlowiek chce zamieszkac w takim kraju, w ktorym mentalnosc ludzi bardziej mu odpowiada - szacunek dla kazdego zawodu "od kelnera do milionera", ocena czlowieka wedlug jego charakteru, a nie narodowosci, brak uprzedzen z roznych drobnych powodow (np. leworecznosc, rude wlosy, wiara, stosunek do uprawiania sexu przedmalzenskiego itp.).
        Zawsze w Polsce wydawalo mi sie, ze Kanada jest wlasnie takim krajem, ktory najlepiej spelnia takie oczekiwania. Tu mozna byc jakiejkolwiek narodowosci i czuc sie "jak u siebie" (albo i lepiej), pod warunkiem, ze przestrzega sie miejscowego prawa, zwyczajow, i darzy szacunkiem innych. Bo np. w Szwecji jest schludniej na ulicy, ale trzeba stac sie w duzym stopniu Szwedem, zeby sie tam calkiem komfortowo czuc, nie mowiac juz o innych krajach
        Europy, takich jak np. Niemcy, gdzie mozna bylo raz na dwa lata spotkac jakas starsza kobiete "wygnana" z Polskich Ziem Zachodnich, ktora za samo bycie Polakiem gotowa byla potraktowac czlowieka jak jakis "piece of shit" (choc wiekszosc starszych kobiet byla tam niezwykle sympatyczna).
        A zatem, tak jak mi sie wydawalo przed emigracja do Kanady, tak moje przeczucia okazaly sie sluszne. Ale zdaje sobie sprawe, ze kazdy czlowiek ma indywidualne odczucia - byc moze i moje bylyby nieco inne, gdybym nie mieszkal w malej spokojnej miejscowosci tylko w wielkim miescie. A tak, czuje sie tu prawie "jak na Islandii", o ktorej artykul przeczytalem niedawno w gazecie z duzym zainteresowaniem i mysle, ze moglbym tam z przyjmnoscia zamieszkac. W koncu z Kanady do Islandii "bardzo blisko" - to tylko "gdzies za Grenlandia".

P.S. Jorl napisal "moja Merkel", a nie na przyklad "moj Putin". Czy to znaczy, ze uwaza, ze ma mentalnie z Merkel wiecej wspolnego? (ja nigdy bym sie nie osmielil napisac "moj Trudeau" albo "moj Kaczyński").
        • polski_francuz Re: O co chodzi? 19.08.21, 12:41
          de_oakville napisał:

" A moze raczej "tyle warta jest afganska przewrotna mentalnosc."

Moze, tyle ze ja jej nie znam. Jedyna rzecz, ktora do glowy przychodzi, to ich opor wobec najezdzcow z UK, Rosji czy USA. I islam jest dla nich pewnie dosc podobny jak kosciol katolicki w Polsce za czasow rozbiorow czy okupacji rosyjskiej.

W tym sensie sa dosc podobni do nas, choc zyja w innym, bardziej gorskim swiecie. No powiedzmy komromisowo jak polscy gorale:)

Co do reszty, to masz duzo racji co do eigracji. Chociaz, wrocmy do sedna. I tym sednem jest chyba mozliwosc zarabiania czy jakosc zycia. I ludzie za tym ida. I dosc rzadko za ideologia. I pewnie w tym jest tez poczatke konca talibanow. Nie beda umieli dac zarobic swoim i to ich gubi. Podobnie jak system rosyjski zbyt dyktatorski i za malo pragmatyczny. I ten system, ktory w Polsce PiS narzuca.

Ale nie bede o tym pisal, bo nie chce sie denerwowac. Cisnienie mi spadlo na emeryturze i nie pozwole by mi PiS je znow podniosl:)

Pozdro

PF
          • borrrka Jak walczyć z nadciśnieniem? 19.08.21, 14:46
            Dawno, dawno temu miałem problemy.
            Tak przed pierwszym PiS-em.
            Zbyt rozrywkowy tryb życia.
            Ale zaprzestałem.
            Sport 1 h dziennie i praca do 85 roku, jak już donosiłem:)
            Ostatnie badania jak niemowlątko!
            • amunicyjny1 Re: Jak walczyć z nadciśnieniem? 19.08.21, 15:04
              borrrka napisał(a):

> Ostatnie badania jak niemowlątko!

Zesrało się i się cieszy..
          • de_oakville Re: O co chodzi? 21.08.21, 12:25
            polski_francuz napisał:

> I ten system, ktory w Polsce PiS narzuca.

Dla nich "prawdziwym Polakiem" jest tylko ten, kto ich popiera.
            Katolik polski ("kapo"?) to tylko "fasada". Uzywaja jej, zeby za pomoca religi "uszlachetnic" swoje postepowanie, podobnie zreszta jak "mułły" z Afganistanu lub z Iranu. Przykrywka religii daje im, w ich wlasnym mniemaniu, rozgrzeszenie od wszystkiego.
            Uwazam, ze przykazania chrzescijanskie sa dobre dla mnie, ale narzucam je przede wszystkim sam sobie, wierzac, ze dzialaja dla mojego dobra. Jestem tego pewien. Natomiast nie narzucam ich innym i ich nie "kamieniuje" kogos, jezeli wyznaje nieco inne zasady. U wielu "bonzow" kosciola jest dokladnie na odwrot. Chca narzucic na sile swoje zasady innym, natomiast wielu uwaza, ze ich samych one nie obowiazuja. Przykladem "towarzysz prosiaczek" (biskup Mordowicz) z filmu "Kler", ktory w kazaniach "cierpial za wiare, nie raz i nie dwa razy", a prywatnie zapraszal sobie czasem do swojej posiadlosci panienki lekkich obyczajow. Nadal uwazam, ze wiekszosc duchownych w Polsce jest w porzadku. Ale takie nieliczne ponoc wyjatki psuja caly obraz. Moze niektorzy z nich to byli agenci "wielkiego brata", ktorzy otrzymali zadanie "wkrecic sie" podobnie jak Hans Kloss do Abwehry.
            • borrrka Mogę się tylko podpisać 21.08.21, 12:33

• polski_francuz Re: OSumienie 21.08.21, 13:00
              de_oakville napisał:

"Katolik polski ("kapo"?) to tylko "fasada". Uzywaja jej, zeby za pomoca religi "uszlachetnic" swoje postepowanie, podobnie zreszta jak "mułły" z Afganistanu lub z Iranu. Przykrywka religii daje im, w ich wlasnym mniemaniu, rozgrzeszenie od wszystkiego. Uwazam, ze przykazania chrzescijanskie sa dobre dla mnie, ale narzucam je przede wszystkim sam sobie, wierzac, ze dzialaja dla mojego dobra. "

Poszedl bym troche dalej. Rozliczasz sie ze swoich aktow przed soba i przed swoim sumieniem. To jest pewnie najtrudniejsze do osiagniecia. Dekalog ma sens i jest dosc uniwersalny. Ale doszly nowe grzechy i nowe wyzwania. Dotycza klimatu, emigrantow...

I tu sie Kosciol nie wypowiada albo nie wie co powiedziec. I trzeba wrocic do sumienia.

Pozdro

PF
            • amunicyjny1 Re: O co chodzi? 21.08.21, 13:32
              de_oakville napisał:

>
              > Dla nich "prawdziwym Polakiem" jest tylko ten, kto ich popiera.
              > Katolik polski ("kapo"?)

Dobrze że takiego durnia pozbyliśmy się z Polski, jest chociaż ciut lepsza.
            • amunicyjny1 Re: O co chodzi? 21.08.21, 15:04
              de_oakville napisał:

Moze niektorzy z nich to byli agenci "wielkiego
              > brata", ktorzy otrzymali zadanie "wkrecic sie" podobnie jak Hans Kloss do Abweh
              > ry.

A wy dupki kanadyjskie, mordowaliście dzieci bo wam kazano...? Czy zwalicie na Klosa?
              • de_oakville Zlosc przez ciebie przemawia 27.10.21, 12:20
                amunicyjny1 napisał(a):

> A wy dupki kanadyjskie, mordowaliście dzieci bo wam kazano...? Czy zwalicie na
                > Klosa?

Zlosc przez ciebie przemawia zamiast logiki. Czy jezeli urodzilem sie w Polsce po wojnie, a nastepnie wyemigruje do Niemiec bo mi sie tam podoba, to czy to zaraz oznacza, ze mordowalem wiezniow w Oswiecimiu podczas wojny? Kompletna bzdura. Czasy "przywiazania chlopa do ziemi" dawno minely i podobnie jak kazdy moze sam sobie wybierac zyciowego partnera - zone lub meza, tak samo kazdy ma prawo wybrac sobie kraj, ktory mu najbardziej odpowiada. Uwazam sie za Chrzescijanina, ale swoja chrzescijanska wiedze i "wyksztalcenie" odebralem glownie w Wolnej Gminie Ewangelickiej w Niemczech. Zawsze sluchalem z zachwytem wykladow pastora, czlowieka zonatego, ktory duza czesc swojego zycia spedzil wczesniej w Japonii. Oczywiscie Niemiec. Moja ulubiona piosenka spiewana podczas nabozenstw tam byla, zaczynajaca sie od slow
                "Herr Du gibst uns Hoffnung, du änderst unser Leben..."
                Bez tego "zastrzyku" duchowego nie mialbym sily, zeby przetrwac poczatkowe, trudne chwile na emigracji.
                Nie chcialem absolutnie obrazic polskich katolikow, z ktorych wiekszosc (tak sadze) jest OK. Piszac w ten sposob chcialem tylko potepic fanatykow, hipokrytow i innych s.synow, ktorzy uzywaja wiary jako przykrywki
                dla wlasnych niecnych czynow i pogladow. Niektorzy sa tacy wylacznie z powodu wlasnego podlego charakteru, inni pewnie z glupoty. Na przyklad taka starsza pani, ktora wychodzi z kosciola na Krakowskim Przedmiesciu i zaraz na ulicy zwraca sie per "ty k..wo" do mlodej dziewczyny, ktora ma inne poglady od niej. To jest mentalnosc zblizona do kapo. Pomijajac to, uwielbiam atmosfere starych kosciolow w Polsce, do ktorych mozna w kazdej chwili wejsc i sie spokojnie pomodlic. W Kanadzie kosciol jest otwarty tylko w czasie nabozenstwa, a w mojej miejscowosci jest tylko jedno nabozenstwo w niedziele.
    • oszoloom.z.rm Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 09:54
      a co powiesz w kwestii postępowania Niemiec w Afganistanie?
      www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/8227407,niemieckie-media-afganistan-spory.html
      • borrrka Merklowa zapraszała uchodźców w 2015 19.08.21, 10:01
        Do tej pory nie jest to opanowana sytuacja i znam fakty z autopsji.
        Najgorsze wyobrażalne .
        Imigranci z obszarów wojny, a szczególnie z krajów muzułmańskich, to nie bajka o Śnieżce i krasnoludkach.
    • jorl9 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 10:31
      borrrka napisał(a):
      >Re: Merklowa zapraszała uchodźców w 2015

Zgadza sie zrobila moja Merkel zle w tym 2015r. Bo powinno sie na granicy wegiersko-austriackiej tego pamietnego lata 2015 polozyc blyskawicznie zwaly drutow kolczystych i tych wszystkich co wyladowali na Wegrzech wlasnie na Wegrzech zostawic. Chcialbym zobaczyc jake demony by z Wegrow, szerzej Ostblokowcow wylazly. Sadze ze te setki tys uchodzcow bedacych na Wegrzech z zabrana mozliwoscia pojscia na Zachod byliby przez zrozpaczonych Wegrow traktowania jak ludzie w KZtach. Ale moze by Orban zalatwil u bratankow aby ze 100tys w Polsce moglo byc, naturalnie trzeba byloby zasieki na Odrze i Nysie polozyc niech siedza u Ostblokowcow.

I wlasnie aby takie okrucienstwa Ostblokowcow nie wyszly na swiatlo dzienne Merkel przejela tych immigrantow w humanitarny sposob. I szkoda. Bo uwazano ze Unia z 450mil ludnosci moglaby przejac te pare setek tysiecy ludzi bez za duzego obciazenia dla poszczegolnych panstw. Ale oczywiscie chytrzy Ostblokowcy sie na to nie zgodzili a zmusiac ich do tego nie mozna bylo. Bo zmusic mozna byloby jakby Ostblokowcom zabrac subwencje ale ze zabrac subwencji jakiemus krajowi mozna tylko w wypadku jak wszystkie pozostale kraje sie na to zgodza okazalo sie niemozliwe bo Polska z Wegrami utworzyly tandem. Jak jednemu chciano zabrac subwencje drugi to wetowal. No ale w lipcu 2020 udalo sie jadac na chciwosci Wegrow i Polakow na koronkowe pieniadze to zmienic i teraz aby dac subwencje musza sie zgodzic wiekszosc krajow Unii. >55% krajw z >60% ludnsci. Jeszcze ta zasada nie jest urzedowa, ma byc wyrok TSUE w pazdzierniku czyli za niecale 2 miesiace i wtedy wszystkie bezczelnosci Ostblokowcow beda ukarane. Tez ta z uciekinierami 2015r.
      • boomerang Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 11:01
        Uchodźcy powinni być zatrzymani w pierwszym kraju w którym wylądowali. Dla przykładu ja, jako uchodźca, zostałem kiedyś zatrzymany w Austrii i tam czekałem na rozpatrzenie mojego podania o wizę. To że oni przeszli nieinwigilowani przez Grecję, kraje byłej Jugosławii, Węgry i zatrzymali się dopiero w Niemczech to ewidentny dowód na upadek zasad w Europie, na straży których niegdyś stały gilotyny i szubienice.
        • jorl9 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 11:16
          boomerang napisał:

> Uchodźcy powinni być zatrzymani w pierwszym kraju w którym wylądowali. Dla przy
          > kładu ja, jako uchodźca, zostałem kiedyś zatrzymany w Austrii i tam czekałem na
          > rozpatrzenie mojego podania o wizę. To że oni przeszli nieinwigilowani przez G
          > recję, kraje byłej Jugosławii, Węgry i zatrzymali się dopiero w Niemczech to ew
          > identny dowód na upadek zasad w Europie, na straży których niegdyś stały giloty
          > ny i szubienice.

Nie bij piany bomm.

ja odpowiedzialem na zdanie borrki pisowca :

borrrka napisał(a):
          >Re: Merklowa zapraszała uchodźców w 2015

to zaproszenie przez Merkel bylo skierowane do tych uchodzcow ktorzy byli wtedy juz na Wegrzech. Trzeba bylo ich nie zapraszac a Wegrom zostawic. Za pomoca drutow kolczastych na granicy austriacko-wegierskiej naturalnie a nie niemiecko-austriackiej.

A ze potem ucieszeni Ostblokowcy nie chcieli byc solidarni a do tego wrzeszcza ze Merkel, tak jak ten pisowiec borrka, patrz cytat, ich zaprosila dostana teraz nareszcie w d... Po pieniadzac, to ich zaboli. Bo to doskonale rozumieja.

P.S. nazywam borrke pisowcem bo w wielu sprawach ma te same poglady jak Kaczynski, patrz np. to "zaproszenie" przez Merkel. Zreszta w duzo innych ma takie samo zdanie jak PIS a tylko nie podoba mu sie ze Kaczynski dal biedakom 500+ no i nie jego siedza przy fruktach w rzadzie. Poza tym jest pisowcem w calej zozciaglosci, tak samo antyniemiecki, antyunijny itd. jak oni.
          • boomerang Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 11:39
            Merkelowa powinna zgodnie z przepisami cofnąć tych uchodźców do pierwszego kraju w którym pojawili się po ucieczce z ojczyzny, czyli do Włoch albo Grecji. Tam na wyspach można by zorganizować dla nich obóz, w którym ich podania były by rozpatrywane latami. Świetnie do tego celu nadawałaby się włoska wyspa Ventotene, gdzie pochowany jest włoski trockista Altiero Spinelli, twórca, de facto, Unii Europejskiej.
            • jorl9 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 11:42
              boomerang napisał:

> Merkelowa powinna zgodnie z przepisami cofnąć tych uchodźców do pierwszego kraj
              > u w którym pojawili się po ucieczce z ojczyzny, czyli do Włoch albo Grecji.

Dlaczego Merkel miala sie martwic o tych na Wegrzech? Niech Orban sie martwi. Zamknac granice austriacko- wegierska i po ptakach.

Orban moglby zbudowac piekne obozy na swoich stepach, wyspa niepotrzebna, drut kolczasty pod pradem, Ostblokowiec potrafi
              • boomerang Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 11:54
                Jak sam widzisz Unia Europejska nie zdała egzaminu z logiki.
                • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 12:27
                  boomerang napisał:

> Jak sam widzisz Unia Europejska nie zdała egzaminu z logiki.
                  >

I co byśmy zrobili na miejscu takiego np Libijczyka?
            • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 11:50
              Może zaczniemy od tego, kto rozwalił Libię, Teraz płacz i narzekanie. Czego australijskie samoloty wpieprzają się do Syrii? Interes tam macie?
          • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 12:43
            'nazywam borrke pisowcem bo w wielu sprawach ma te same poglądy jak Kaczyński, patrz np. to "zaproszenie" przez Merkel. '
            Ja z kolei nazywam ciebie pisowcem, gdyż masz takie same poglądy na UE jak Kaczyński. Uważasz bowiem że Niemcy rządzą UE a Polacy mogą co najwyżej mault halten. I ja oraz Kaczyński się zgadzam z ta diagnozą. Kaczyński łudzi się, że uda się powrócić do UE w starym stylu, a ja uważam, że trzeba spieprzać z tego eurokołhozu. Co najwyżej możemy tak jak UK, zostać we wspólnym EOG.
            Tak więc borrka jest pisowcem, ja jestem pisowcem i ty jesteś pisowcem. One big fcuking family. Wszyscy jesteśmy pisowcami.
        • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 11:22
          boomerang napisał:

to ew
          > identny dowód na upadek zasad w Europie, na straży których niegdyś stały giloty
          > ny i szubienice.
          >

Rozwalamy Szengen, przywracamy kontrole graniczne?
          • jorl9 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 11:40
            amunicyjny1 napisał(a):

> Rozwalamy Szengen, przywracamy kontrole graniczne?

A co ma Schengen do tego?
            Jesli kombinujesz drogi amu1 tak po Ostblokowsku ze ci co przez Bialorus do Polski sie dostana, Polska ich do mnie przerzuci i u mnie sie zakotwicza na azylach bo przejda sobie przez granice np. w Slubicach to sie grubo mylisz.

Jak sie taki zglosi do mnie do urzedu po azyl, znajda dalej ze byl w Polsce i dostanie odmowe na azyl w Niemczech. Bedzie jak co dowieziony do mostu w Slubicach i pokazana mu droga gdzie moze sie rejestrowac. W Polsce na socjal.

Te ostblokowe chytrosci juz nie przejda. Zreszta mamy przyklad Czeczencow co przed kilku laty, przez Polske sie do Niemiec na azyl dostali. Przymrozono oko ze powinni w Polsce siedziec ale po 2015 skonczyla sie wyrozumialosc z Ostblockiem. Taki Czeczeniec dostal zawiadomienie ze od jutra zaden socjal, zadne dokumenty, won do Polski. I wyjezdzali. Moze tacy co sie zasymilowali, solidnie pracowali, socjalow nie brali mogli zostac, inni won.

Dodam ze moze do tego granica DE-PL szybko sie stac prawdziwa. Polexit jest na horyzoncie przeciez.
            • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 12:35
              Uchodźca wojenny to jest ktoś taki co ucieka z terenu wojny do pierwszego bezpiecznego kraju. Kiedy przekracza kolejną granice to już nie jest uchodźca wojenny tylko imigrant.W przypadku Czeczenów to Polska była pierwszym bezpiecznym krajem Polska który graniczy z Rosją. I my ich przyjęliśmy bez żadnych szmerów zgodnie z prawem międzynarodowym. Czeczeni uciekli do Niemiec bo wtedy w latach 90tych różnice ekonomiczne były kolosalne. Ale czy nasza wina że Czeczeni zwiali z Polski?. Mieliśmy ich trzymać w obozach koncentracyjnych pod nadzorem aby nie spieprzyli? Niemcy mogli ich cofnąć ale nie cofnęli to niech płacą. Co do Afgańczyków nie należy wpuszczać żadnych imigrantów z tego kraju. W żaden sposób Polska nie graniczy z tym państwem. Oczywiście mieliśmy w Afganistanie sojuszników tych co pracowali dla Polaków i ich rodziny. Sojuszników nie można porzucać. Powinniśmy im zapewnić bezpieczeństwo i pobyt w Polsce.
              • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 12:55
                yabbaryt napisał:

> .W przypadku Czeczenów to Polska była pierwszym bezpiecznym kr
                > ajem Polska który graniczy z Rosją. I my ich przyjęliśmy bez żadnych szmerów zg
                > odnie z prawem międzynarodowym.

Były wielkie szmery
                Na 37 189 [do roku 2006] azyl dostało poniżej 2000
                do czasu wybuchu drugiej wojny czeczeńskiej (rok 1999) liczba ta była niewielka i wynosiła 181 osób

Około 60000 przejechało przez Polskę, nie zawracając sobie nami głowy.do roku 2015
                • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 13:19
                  to jak to sie dzieje że w Polsce mieszka 20 000 Czeczenów. Rozmnozyli sie dziesięciokrotnie w tym czasie?
                  cyt:Trudno dokładnie określić, ilu Czeczenów mieszka w tej chwili w Polsce. Według szacunków jest to około 20 tysięcy ludzi.
                  uchodzcy.info/infos/glowne-kraje-pochodzenia/
                  • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 13:44
                    Azyl, a pobyt tolerowany to dwie różne rzeczy.
                    • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 14:21
                      OK ale to nie zmienia faktu, że przyjęliśmy, znaczną ilość Czeczenów, którzy uciekali ze swojej ojczyzny która była ogarnięta wojną. I wywiązaliśmy się z obowiązku opieki nad uchodźcami wojennymi.
                      • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 14:31
                        Potem zaczęliśmy następną wojenkę, za rok będzie następna....
                        Eksportowaliśmy swoich po całym świecie, a teraz większe pany?
                  • szwampuch58 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 15:05
                    Dlaczego pisie panstwo ma problem z ustaleniem ilu jest Czeczenow w Polsce?
                    • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 15:18
                      szwampuch58 napisał:

> Dlaczego pisie panstwo ma problem z ustaleniem ilu jest Czeczenow w Polsce?

Mają powiedzieć że całe towarzystwo nas olało?. Nie chcemy emigrantów ok. ale zróbmy inaczej. Wydrukujmy w gazetach w Afryce na BW, zaproszenie dla wszystkich, wraz ze szczegółową ofertą. Na drugiej stronie niemiecką,francuską, włoską,
                      >
                      • szwampuch58 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 16:53
                        Bla-bla-bla a tak na prawde nie wiedza bo w tym burdelu kaczym nikt nic nie wie dokladnie,bylejakosc od stodoly Kargula do palac Du*y panuje totalna
                        • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 17:25
                          szwampuch58 napisał:

> Bla-bla-bla a tak na prawde nie wiedza bo w tym burdelu kaczym nikt nic nie wie
                          > dokladnie,bylejakosc od stodoly Kargula do palac Du*y panuje totalna
                          >
                          Wiedzą, nie bój się, choćby na podstawie miesięcznych zgłoszeń po zasiłki. Tylko co teraz. mówimy że mamy xxxxx uchodźców i jesteśmy i tak mocno obciążeni, czy mówimy ze wszyscy nam spierdolili , i prosimy o następnych bo mamy miejsce?
                          • szwampuch58 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 17:37
                            Gooowno wiedza,cusik tam nawet Qrwizja kwacze o sukcesach tych"zasilkowcow"
                            www.tvp.info/37311789/policja-przerwala-mafijne-spotkanie-grupy-mokotowskiej-z-czeczenami
                            • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 18:16
                              szwampuch58 napisał:

> Gooowno wiedza,cusik tam nawet Qrwizja kwacze o sukcesach tych"zasilkowcow"
                              > www.tvp.info/37311789/policja-przerwala-mafijne-spotkanie-grupy-mokotowskiej-z-czeczenami

Dobrze że chociaż telewizja wszystko wie, pewnie im zasiłki wypłaca i księguje
            • boomerang Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 00:06
              Polexit jest na horyzoncie przeciez.

To jest teza propagandowa bezrozumnej t.zw. opozycji (Tusk i ferajna).
            • europitek Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 03:03
              jorl9 napisał(a):
              > Polexit jest na horyzoncie przeciez.

A ja myślałem, że to Niemcy chcą się wypisać, żeby nareszcie móc przestać pomagać reszcie Europy. Patrz jacy głupi - cała Europa ich doi, a oni nic tylko płacą i płacą.
              • boomerang Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 08:51
                Niemcy nie płaczą, zahartował ich Stalingrad.
                • europitek Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 12:11
                  Okularki czas nabyć.
    • borrrka Pokazują w telewizorze 19.08.21, 16:28
      Koczujących na linii granicy uchodźców.
      A mnie się przypomina książka niejakiego Remarque'a "Kochaj bliźniego".
      Wtedy źle się skończyło.
      • szwampuch58 Re: Pokazują w telewizorze 19.08.21, 17:01
        Pisi wydają rozkazy, żeby od 24 godzin nie dawać tym uwięzionym na granicy niczego do jedzenia, ani do picia?
        Poseł Konieczny relacjonuje właśnie z granicy, że już nawet im na załatwianie się na osobności nie pozwalają, sku...syny.
        • danillko A kto ich tam przyprowadził? 19.08.21, 20:05
          szwampuch58 napisał:

> Pisi wydają rozkazy, żeby od 24 godzin nie dawać tym uwięzionym na granicy nicz
          > ego do jedzenia, ani do picia?
          > Poseł Konieczny relacjonuje właśnie z granicy, że już nawet im na załatwianie s
          > ię na osobności nie pozwalają, sku...syny.
          >
          To białoruska Straż Graniczna, która ich tam przygoniła i stoi z giwerami z tyłu do niczego się nie poczuwa?
          Jak ich tam łukaszenkowcy przygonili, to niech chociaż wody z chlebem im dadzą.
          Ot, sowieckie obyczaje, zagonić pod karabinem ludzi na pas międzygraniczny i szczekać na sąsiada...
          • amunicyjny1 Re: A kto ich tam przyprowadził? 19.08.21, 20:14
            danillko napisał:

> To białoruska Straż Graniczna, która ich tam przygoniła i stoi z giwerami z tył
            > u do niczego się nie poczuwa?
            > Jak ich tam łukaszenkowcy przygonili, to niech chociaż wody z chlebem im dadzą.
            > Ot, sowieckie obyczaje, zagonić pod karabinem ludzi na pas międzygraniczny i sz
            > czekać na sąsiada...

W goście do nas przyszli z rewizytą, podziękować za rozpierduchę u nich. Nas też do siebie nie zapraszali a wjechało tam 33000 naszych..
            • danillko Re: A kto ich tam przyprowadził? 19.08.21, 20:26
              amunicyjny1 napisał(a):
              >
              > W goście do nas przyszli z rewizytą, podziękować za rozpierduchę u nich. Nas te
              > ż do siebie nie zapraszali a wjechało tam 33000 naszych..

OK, za błędy trzeba płacić.
              Wziąć do nas 33000 uchodźców, ale prosto z Afganistanu, a nie podsyłanych przez Łukaszenkę.
              • amunicyjny1 Re: A kto ich tam przyprowadził? 19.08.21, 20:33
                Tutaj taniej ich nałapać.A gzie stoją nie ma znaczenia, równie dobrze mogą stać na przejściu w Kuźnicy czy Bobrownikach.
          • szwampuch58 Re: A kto ich tam przyprowadził? 19.08.21, 20:38
            Pal licho sowieckie obyczaje Wolak,od kiedy to polski obyczaj zakazuje spragnionego napoic?
            • europitek Re: A kto ich tam przyprowadził? 20.08.21, 02:57
              Od czasu wstąpienia do... Granica to granica i nie wolno jej przekraczać, gdzie się komu podoba, jeśli nie ma odpowiedniej umowy z sąsiadem. Rzucisz coś "humanitarnego" przez granicę a zrobią z tego zamach lub inwazję przy użyciu broni masowego rażenia.
              Tak na razie to ci ludzie z filmów stoją po białoruskiej stronie. Ci co wcześniej się jakoś wkręcili na stronę polską są po obozach dla uchodźców.
              Poza tym, pytanie dlaczego Białorusini nie są tak minimalnie humanitarni, żeby ludków nakarmić, napoić i przenocować pod dachem.
    • caesar_pl Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 16:42
      Nie wpuszczajcie Afganczykow!!!!!!!!!!
      www.youtube.com/watch?v=kwBMx1YiDmo&t=4s
      Co drugi podejrzany gwaltu to Aussländer (a ten pierwszy gwalciciel to moze byc takze Ausländer ale z niemieckim paszportem,jest ich miliony w Niemczech ale te gwalty ida na konto Niemcow)
      Wiekszosc gwalcicieli to Muzulmanie
      Gwalty zbiorowe to domena Afganczykow,6% wszystkich gwaltow przy 0,3% liczbie ludnosci.
      • senioryta13 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 16:49
        W Austrii zgwalcono 13 lake, a potem zamordowano. Sprawcami sa Afganczycy .
      • szwampuch58 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 16:57
        Gorolu twoja Bronka bezpieczna,tako raszpla nikt nie ruszy,hehehehe,ciul z Bildem sam wyskakuje
        • caesar_pl Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 17:04
          Tylko ze Bild o gwaltach Afganczykow oficjalnie poinformuje parenascie milionow mieszkancow Niemiec, oficjalne niemieckie media TV jak ARDowki czy ZDFy o tym milcza.A jak jestes Chadziaj za przyjmowaniem Afganczykow,to przyjmij ich do siebie,ale uwazaj by ci baby nie przelecieli.Choc moze by nawet chciala?
          • szwampuch58 Re: Fala NCO nadchodzi 19.08.21, 17:18
            Morda w kübel,gorolu
            www.volksverpetzer.de/schwer-verpetzt/fake-news-bild/
    • amg10 Ok.4000 kilometrow to dystans 19.08.21, 23:45
      dzielacy Afganistan i np.Polske - mierzac najkrotsza trasa lotnicza.

Ciekawe jakie to sa najbardziej uczeszczane trasy ktorymi przemieszczja sie ci afganscy uchodzcy do Europy/Polski.

Wie ktos ??
    • swiblowo Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 01:13
      Nie mam za soba komunistycznych przesladowan, mam pytanie:
      - dlaczego oni - wyznawcy islamu, tak daza do Europy, dlaczego nie chca byc blizej swojej duchownosci, swoich swiatyn? Czyzby ich manily nasze bankomaty?
      • boomerang Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 01:19
        chcą się urządzić na europejskim systemie socjalnym, nie pracować ale rozmnażać się i brać na każde dziecko pieniądze z socjalu i w rezultacie podbić Europę demograficznie
        • engine8 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 01:37
          Poza tym im religia nakazuje rozszerzenie islamu na caly swiat.
          • europitek Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 02:46
            Ciekawe jak sobie poradzą z Antarktydą.
            • boomerang Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 02:50
              na Antarktydę to oni wypchną Białasów
              • engine8 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 03:16
                Do tego czasu Antarktyda stopnieje i bedzie tropikalna wyspa na biegunie polnocnym
                • boomerang Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 08:52
                  w świecie wirtualnym to już się stało
            • engine8 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 03:14
              Pozostawia ja taka jaka jest aby odeprzec bledne opinie ze zajeli caly swiat.
              • europitek Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 12:03
                Tylko kto wówczas miałby takie opinie wygłaszać? Pingwiny?
                Wyobraźmy sobie: telewizyjna debata talibów z pingwinami.
                • engine8 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 18:46
                  Jak to kto? Na pewno jacys Polacy zostana.
      • borrrka Islam umocnił sie w Europie 20.08.21, 19:31
        Zawdzięcza to głównie byłym imperiom kolonialnym i Rajchowi.
        W Rajchu podstawę stworzyli Turcy - to oni budowali meczety, organizowali religijną infrastrukturę, wreszcie "przyzwyczajali" Niemców do Islamu.
        Sam przeżyłem to w trakcie testów niemieckiej fabryce - turecki gastarbeiter w czasie przerwy na lunch rozwinął dywanik i dawaj!
        Ta wieloletnia metamorfoza, od Jungvolku do Grünów, doprowadziła do utraty ksenofobicznej "czujności".
        Bo, o ile Turcy nie byli źródłem radykalnych konfliktów, no może poza dużymi gettami, to NCO pokazali szybko, co potrafią, a czego nie potrafią.
        Nie wnikam w detale, bo każdy, kto zetknął się z ostatnią falą NCO, dobrze wie.
        I jeśli obywatelka Orientu po przybyciu do Rajchu stwierdza "Niemcy nas lubią", to pewnie lubią.
        A w każdym razie fama idzie w świat za pośrednictwem tv kolorowej.

I w tym momencie łatwo już przekroczyć granice tolerancji.
        Ale w Bolandzie możemy spać spokojnie - nie ma takiej opcji, by NCO zostali u nas.
        Ich Schlaraffenland, to Rajch wyśniony.
        Najpóźniej po miesiącu meldują się między Renem, a Łabą.
        Dokumenty?
        Nix fersztejen!
        --

Droga pani z telewizji
        Niewielki móżdżek mam i nie jestem w stanie
        Zdań wielce mądrych tuzin wkuć na pamięć
        Bo pełno w nich trudnych słów
    • jorl9 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 09:03
      danillko napisał:

> To białoruska Straż Graniczna, która ich tam przygoniła i stoi z giwerami z tył
      > u do niczego się nie poczuwa?
      > Jak ich tam łukaszenkowcy przygonili, to niech chociaż wody z chlebem im dadzą.
      > Ot, sowieckie obyczaje, zagonić pod karabinem ludzi na pas międzygraniczny i sz
      > czekać na sąsiada...

Czy Ty masz juz mozg po polsku przezarty?
      Bialorusini tych migrantow do Polski nie musiali gonic, wystarczy ze im droge do granicy pokazuja.. Przeciez oni przyjechali aby sie do Polski dostac. A jak tam siedza to przeciez tylko dlatego ze Polacy ich nie wpuszczaja i siedza nie dlatego bo Bialorusini ich z karabinami pilnuja a dlatego ze chca wywalczyc szanse do Polski, szerzej do Unii, sie dostac.
      Ciekawe jest pytanie co sie dzialo jakby po prostu ci migranci wstali i szli do Polski, te kilka krokow. Przeciez tego chca. Co ich wstrzymue? Przeciez nie grozna miny polskich sluzb. Musi ich wstrzymywac sila, tzn. wiedza, juz probowali, ze beda bici przez Polakow tak dlugo az sie cofna.
      I jestem przekonany ze to obozowisko jest stworzone z polapanych migrantow ktorzy daleko juz przekroczyli granice i zostali pod grozba bicia, i bici, zwiezieni na to obozowisko. Przez Polakow.
      Jestem przekonany ze takich obozowisk jest na granicy duzo wiecej, wszyscy polapani co nawet daleko juz w Polsce byli biciem zostali zwiezieni na granice i podobnie trzymani. Sila przez Polakow a nie Bialorusinow.

Czy wy w Polsce juz inaczej jak klamac to nie potraficie? I naprawde w te swoje klamstwa sami wierzycie, nawet tak nielogiczne? Tacy glupi jestescie? Czy tylko udajcie glupich?

I znowu jestescie w Polsce wszyscy pisowcami, Front Jednosci Narodowej. Borrka tez.
      • europitek Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 12:09
        Oni zostali zawróceni przez Niemców z granicy na Odrze. Szkopy ich wyłapały, zlały pałami i powiązały sznurkami od snopowiązałek. Potem nocami przepędzili ich w "marszu imigrantów" przez całą Polskę i zostawili nad ranem na Granicy Białorusi. Tak było! Jestem przekonany!
        • szwampuch58 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 12:34
          Typowy durny ulanek nadwislanski blysnal swa wiedza czy humorem?...pytanie nie do rozwiazania
        • borrrka "Przyjeżdżamy, bo Niemcy nas lubią" 20.08.21, 12:40
          Sam słyszałem tę wypowiedź z ust arabskiej uciekinierki do Rajchu.
          Ponieważ jako dobrze naturalizowany polacke, wiedziałem doskonale, jak lubią, utkwiło mi w pamięci.

Nie ma takiej siły która zmusiłaby NCO do pozostania w Bolandzie.
          Ziemia obiecana, to Rajch.
          Bo tam ich lubią i Aniela zaprasza.
          • europitek Re: "Przyjeżdżamy, bo Niemcy nas lubią" 23.08.21, 18:37
            Ale Jorl zapowiada, że koniec z "hercliś wilkomen" i będą ich zawracać do nas. A jak się te migranty zbuntują i zablokują mosty na granicy przyjaźni. To co wtedy?
            • jorl9 Re: "Przyjeżdżamy, bo Niemcy nas lubią" 23.08.21, 18:46
              europitek napisał:

> Ale Jorl zapowiada, że koniec z "hercliś wilkomen" i będą ich zawracać do nas.
              > A jak się te migranty zbuntują i zablokują mosty na granicy przyjaźni. To co wt
              > edy?

po prostu nie dostana socjalu, lozka do spania opieki lekarskiej. U mnie jest kapitalizm, jak bedzie taki chcial u mnie byc bedzie musial gdzies na czarno pracowac. Taki jest uzyteczny w sensie produktywnosci.
              I u mnie w Niemczech mozna zdechnac z glodu na ulicy, naprawde.
              • europitek Re: "Przyjeżdżamy, bo Niemcy nas lubią" 23.08.21, 19:25
                jorl9 napisał(a):
                > I u mnie w Niemczech mozna zdechnac z glodu na ulicy, naprawde.

Co za barbarzyństwo i brak ucywilizowania. Pewnie jeszcze potem policja wlepi mu pośmiertny mandat za zakłócanie niemieckiego porządku.
                • amunicyjny1 Re: "Przyjeżdżamy, bo Niemcy nas lubią" 23.08.21, 19:45
                  europitek napisał:

> jorl9 napisał(a):
                  > > I u mnie w Niemczech mozna zdechnac z glodu na ulicy, naprawde.
                  >
                  > Co za barbarzyństwo i brak ucywilizowania. Pewnie jeszcze potem policja wlepi m
                  > u pośmiertny mandat za zakłócanie niemieckiego porządku.

Po co ta złośliwość, żeby nie ciecie to byś się potykał w Watykanie o głodnych.Kiedyś sam myślałem że zdechnę z głodu, w Szwecji jak skończyły się many, przez Sudan jechałem 3 tygodnie bez grosza, nigdy głodny nie byłem
                  • senioryta13 Re: zabladziles ? 23.08.21, 20:18
                    amunicyjny1 napisał(a):
                    > Kiedyś sam myślałem że zdechnę z głodu, w Szwecji jak skończyły się many, pr
                    > zez Sudan jechałem 3 tygodnie bez grosza, nigdy głodny nie byłem

Napisz cos wiecej o takich oblednych przygodach.
            • amunicyjny1 Re: "Przyjeżdżamy, bo Niemcy nas lubią" 23.08.21, 19:06
              Dokładnie to samo co u nas
        • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 15:01
          europitek napisał:

> Oni zostali zawróceni przez Niemców z granicy na Odrze. Szkopy ich wyłapały, zl
          > ały pałami i powiązały sznurkami od snopowiązałek. Potem nocami przepędzili ich
          > w "marszu imigrantów" przez całą Polskę i zostawili nad ranem na Granicy Biało
          > rusi. Tak było! Jestem przekonany!

Nie, zostali złapani w Polsce, tyle że nie przy granicy, To teatrzyk.
          • senioryta13 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 15:40
            twitter.com/EPPGroup/status/1414490563454410755
            przypominam, juz miesiac temu o tym pisalam.
            jaka byla reakcja ? to bajki.
            o China rowniez miesiac temu pisalam, ze taliban pertraktuje z China reakcja, bajki.
    • jorl9 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 15:51
      borrrka napisał(a):
      >Re: "Przyjeżdżamy, bo Niemcy nas lubią"
      > Sam słyszałem tę wypowiedź z ust arabskiej uciekinierki do Rajchu.

No i co ze slyszales?
      Przeciez tylko dlatego jest u mnie w Niemczech ze tu dostala prawo pobytu ze wszystkimi przywilejemi. Socjal, opieke lekarska, gdzies mieszkac. Jak tego by nie dostala by musiala w Niemczech np. na czarno w burdelu pracowac. Aby zyc.

> Nie ma takiej siły która zmusiłaby NCO do pozostania w Bolandzie.

Jak to? Wystarczy ze u mnie nie beda zarejestrowani, pokazana bedzie im droga do Polski, tam w Polsce macie prawo pobytu.

> Ziemia obiecana, to Rajch.
      > Bo tam ich lubią i Aniela zaprasza.

A to wlasnie wiadro pomyj antyniemieckich w Twoim wykonaniu borrka. Takie samo jak Kaczynskiego. Dlatego beda wam zabierane subwencje i nie ludz sie ze jak Tusk dojdzie do wladzy dostaniecie subwencje. Jestescie wszyscy pisowcami, nieuleczalnymi, do Unii sie nie nadajecie czyli po subwencjach, przestaniecie wtedy wplacac swoje skladki a wiec zlamiecie prawo unijne, wtedy zabierze sie wam prawa glosu w Unii, i bedziecie z >50% chetni do Polexitu. Referendum i jestescie Wolnie, Niezalezni.
    • jorl9 Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 16:10
      jorl9 napisał(a):

> Bialorusini tych migrantow do Polski nie musiali gonic, wystarczy ze im droge d
      > o granicy pokazuja.. Przeciez oni przyjechali aby sie do Polski dostac. A jak t
      > am siedza to przeciez tylko dlatego ze Polacy ich nie wpuszczaja i siedza nie d
      > latego bo Bialorusini ich z karabinami pilnuja a dlatego ze chca wywalczyc szan
      > se do Polski, szerzej do Unii, sie dostac.
      > Ciekawe jest pytanie co sie dzialo jakby po prostu ci migranci wstali i szli do
      > Polski, te kilka krokow. Przeciez tego chca. Co ich wstrzymue? Przeciez nie gr
      > ozna miny polskich sluzb. Musi ich wstrzymywac sila, tzn. wiedza, juz probowali
      > , ze beda bici przez Polakow tak dlugo az sie cofna.
      > I jestem przekonany ze to obozowisko jest stworzone z polapanych migrantow ktor
      > zy daleko juz przekroczyli granice i zostali pod grozba bicia, i bici, zwiezien
      > i na to obozowisko. Przez Polakow.
      > Jestem przekonany ze takich obozowisk jest na granicy duzo wiecej, wszyscy pola
      > pani co nawet daleko juz w Polsce byli biciem zostali zwiezieni na granice i po
      > dobnie trzymani. Sila przez Polakow a nie Bialorusinow.

Jest oczywiste ze takich obozowisk jest w Polsce, przy granicy z Bialorusia kilkadziesiat. W koncu pare tysiecy migrantow przybylo do Polski. To jedno zostalo przypadkowo wykryte przez kogos i zdjecie wstawione w net, dlatego o tym glosno. A inne sa duzo lepiej blokowane dlatego o tym nie slychac.
      Strategia dzielic ich na parudziesiat ludzi grupy ma sens bo takich latwiej pilnowac ze strony Polski.

Ale przeciez jest jasne ze Rosjanie zaraz z drugiej strony granicy filmuja te obozowiska. I bicie tych migrantoe przez Polakow aby ich zmusic do cofniecia sie. Polacy maja namordniki aby ich nie rozpoznac ale kamery rosyjski pracuja caly czas. I jakos tak mysle ze jak sie te filmiki duzo zbierze to sprawa wybuchnie. Nie tylko to jedno obozowisko a te kilkadziesiat.
      I sie okaze jasne dla calego Swiata do czego sa zdolni Polacy. I jakos mysle ze na zachodzie Europy by tych filmikow z Rosji nie blokowali, pokazac Polske jak potrafi sie zachowywac akurat by pasowalo dzisiaj.

I tez sie nie uda Polsce ich chylkiem do mnie do Niemiec wyslac. Jak sie okaze ze taki szedl przez Polsce, zadne azyle w Niemczech, zadne pozwolenia pobytu, do Polski spowrotem. Akurat moja Merkel jest w Moskwie, zapewne zalatwi u Putina dane wszystkich tych migrantow z odciskami palcow. I wtedy od razu taki jak sie w Niemczech pojawi sie wyda ze do Polski won, tam jego miejsce.

Wlasnie dlatego Merkel w tym 2015 postanowila przyjac te parestet tysiecy migrantow bo Wegrzy by postepowali duzo gorzej. W koncu w Polsce jest tych kilka tys, na Wegrzech bylo setki tysiecy, Wegrzy by uzywali juz nie palek jak teraz Polacy a by strzelali. Ale moze Polska by wtedy Wegrom pomogla, przyjelaby ze 100tys migrantow. Mozna byloby dla nich byle KZ w Oswiecimiu i inne z muzeow zmienic spowrotem w to co bylo. Sporo infrastruktury potrzebnej do tego jest dalej, szybko dorobic trzeba byloby reszte i obozy by podjely prace po tych dziesiecioleciach.
      • czizus Re: Fala NCO nadchodzi 20.08.21, 22:13
        Jorl, wypisujesz takie brednie że trzeszczą mury. Skąd ty to bierzesz, wymyślasz, oficer ci podsuwa co masz pisać, . . . . . , a może to efekt jakichś urojeń ? Nie wysypiasz się , masz może biegunkę (a to oznaka jakiejś choroby).
        Idź ty może do lekarza, najlepiej do psychiatry.
      • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 16:40
        N prawdę pieprzysz jak porażony prądem. Sprawa jest prosta, łapie sie takich gości i osadza w obozie na uchodźców. To oni muszą udowodnic że sa uchodźcami wojennymi z kraju sasiadującego z Polską (czyli de facto Ukrainy) Jak nie potrafia udowodnic to 'Weg'.
        • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 16:45
          To oni muszą udowodnic że sa uchodźcami wojennymi z kraju sasiadującego z Polską (czyli de facto Ukrainy) Jak nie potrafia udowodnic to 'Weg'.

Oni nic nie muszą, podobnie jak my nie musieliśmy.
          • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 17:02
            amunicyjny1 napisał(a):

> To oni muszą udowodnic że sa uchodźcami wojennymi z kraju sasiadującego z Polsk
            > ą (czyli de facto Ukrainy) Jak nie potrafia udowodnic to 'Weg'.
            >
            > Oni nic nie muszą, podobnie jak my nie musieliśmy.
            >
            PS wszystko pięknie póki Kali zadowolony

Główną zasadą prawa azylowego i migracyjnego wynikająca z Konwencji genewskiej jest
            Non-refoulement

Zasada ta dotyczy zakazu wydalania i zawracania uchodźców, którym nie przyznano statusu uchodźcy w sytuacji, gdy zachodzi realna groźba poddania ich represjom w kraju pochodzenia.

Zasada non-refoulement dotyczy także zakazu zawracania z granicy (np. z powodu braku paszportu lub wizy) cudzoziemców, którzy deklarują chęć ubiegania się o ochronę międzynarodową. Takie osoby powinny mieć możliwość wjazdu do kraju, w którym proszą o azyl, by już na terytorium tego kraju mogła zostać przeprowadzona procedura w sprawie udzielenia im statusu uchodźcy.

To dzięki jej piszecie teraz z USA, kanady, Australii

• senioryta13 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 17:22
              amunicyjny1 napisał(a):
              > To dzięki jej piszecie teraz z USA, kanady, Australii

sugerujesz, ze Polska nie zna prawa uchodzcow ?
            • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 17:35
              Nie zastanawiało was, dlaczego tak nagle ucięto temat Kryśki z Białorusi....? Bo głupio jednocześnie trąbić o krwawej dyktaturze, a jednocześnie nie wpuszczać uchodźców wydając ich na żer Łukaszence...
              • senioryta13 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 17:46
                amunicyjny1 napisał(a):
                > Nie zastanawiało was, dlaczego tak nagle ucięto temat Kryśki z Białorusi....? B
                > o głupio jednocześnie trąbić o krwawej dyktaturze, a jednocześnie nie wpuszczać
                > uchodźców wydając ich na żer Łukaszence...

nie znam Kryski, ale wiem, ze Polska udaje tylko, ze jest w EU a rzadzi sie swoimi prawami,
                granica zamknieta na 3 spusty, zawsze tak bylo.
              • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 17:56
                MSWiA wydało oświadczenie
                ''.Nie ma zgody Polski na wjazd do naszego kraju osób, które mogą stanowić zagrożenie dla naszych obywateli''

OK, tylko źe nikt nie miał jaj go podpisać..

stanowić zagrożenie dla naszych obywateli'

Jest taki paragraf w konwencji, tylko że brzmi ''stanowić zagrożenie dla kraju'' i wnioski muszą być odrzucane indywidualnie po rozpatrzeniu.
                • danillko Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 19:05
                  amunicyjny1 napisał(a):

> MSWiA wydało oświadczenie
                  > ''.Nie ma zgody Polski na wjazd do naszego kraju osób, które mogą stanowić zagr
                  > ożenie dla naszych obywateli''
                  >
                  > OK, tylko źe nikt nie miał jaj go podpisać..

Niepodpisane oświadczenia ministerialne a priori sygnują szefowie danego resortu, w tym przypadku jest to Mariusz Kamiński (bez względu na to, czy złożył ten podpis w jakiejkolwiek formie czy też nie).

>
                  > stanowić zagrożenie dla naszych obywateli'
                  >
                  > Jest taki paragraf w konwencji, tylko że brzmi ''stanowić zagrożenie dla kraju'
                  > ' i wnioski muszą być odrzucane indywidualnie po rozpatrzeniu.
                  >
                  Oświadczenie nie polemizuje i nie interpretuje Konwencji o uchodźcach. To prosta informacja o tym kogo resort zamierza wpuszczać do Polski, a kogo nie wpuszczać.
                  Przynajmniej w chwili obecnej.
            • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 19:20
              czy ty jestes pewny tego czego piszesz? Znaczy każdy który dostanie się do Polski i ogłosi uchodźcą z automatu dostaje prawo pobytu oraz wikt i opierunek na koszt państwa gospodarza?
              • senioryta13 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 19:24
                yabbaryt napisał:
                > czy ty jestes pewny tego czego piszesz? Znaczy każdy który dostanie się do Pols
                > ki i ogłosi uchodźcą z automatu dostaje prawo pobytu oraz wikt i opierunek na k
                > oszt państwa gospodarza?

A jak udowodnisz Afganczykowi, ze moze bezpiecznie oddac sie w rece talibow ?

• yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 19:27
                  Najpierw to on musi udowodnić że jest Afgańczykiem. Nie możn go odesłąć do Afganistanu ale juz do jakiegoś Uzbekistanu to pewnie można.
                  • senioryta13 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 19:44
                    yabbaryt napisał:
                    > Najpierw to on musi udowodnić że jest Afgańczykiem. Nie możn go odesłąć do Afga
                    > nistanu ale juz do jakiegoś Uzbekistanu to pewnie można.

Chyba zartujesz, Taliban zabral papiery. Oni wszyscy jednakowo wygladaja. Polska w przegranej pozycji. Chyba, ze postapi jak w 2015 r. Niemcy juz ich transportuja do siebie samolotami prosto z kabulu. Zobowiazali sie przyjac 20 000, reszta do usa, niedlugo bedziemy mieli u siebie wlasny Afganistan.

• yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 20:29
                      Ale można sprawdzic czy potrafi mówic w jakims narzeczu pusztuńskim czy hazarskim. Można sprawdzic jego tożsamość. Będziemy mmieli paru Afgańczyków którzych zatrudnialiśmy w Kabulu. Im musimy pomóc. Oni sa sprawdzeni i moga weryfikowac tych uchodzców co przylecieli w ciągu 3 godzin od upadku Kabulu na granicę polsko-białoruska.
                      • senioryta13 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 20:40
                        yabbaryt napisał:
                        >Można sprawdzic jego tożsamość. Będziemy mmieli paru Afgańczyków którzych z
                        > atrudnialiśmy w Kabulu. Im musimy pomóc. Oni sa sprawdzeni i moga weryfikowac ...

Nie badz naiwny, ameryke oszukali, myslisz, ze was nie ?
                  • szwampuch58 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 20:06
                    Brunatny ciulu poza szwagrem nie tolerujesz zadnych "obcych"wiec po "wuja" ci jakies dowody
                    • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 20:26
                      brunatny to ty jesteś bo sie nie myjesz. Toleruje tych których sam zaproszę do swojego domu. A nieproszonych gości to sobie sam utrzymuj z własnej kieszeni.
                      • szwampuch58 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 21:05
                        Jaki Polacy dawali dyla z politycznych powodow z swojego kraju bylo OK dla calego swiata z nieproszonymi Polakami....teraz ty gnido brunatna masz czelnosc"Kalego"....tfu
                        • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 22:26
                          Akurat Polacy dawali dyla głównie z powodów ekonomicznych i wcale mnie nie cieszy fakt że z naszego kraju uciekły miliony ludzi, wykształconych na koszt polskiego podatnika. Ci tak zwani uchodźcy przybywaja z kraju bezpiecznego czyli Białorusi.
              • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 19:25
                Non-refoulement (/rəˈfuːlmɒ̃/) jest podstawową zasadą prawa międzynarodowego, która zabrania krajowi przyjmującemu osoby ubiegające się o azyl odsyłania ich do kraju, w którym byłyby one prawdopodobnie zagrożone prześladowaniami ze względu na "rasę, religię, narodowość, przynależność do określonej grupy społecznej lub poglądy polityczne". W przeciwieństwie do azylu politycznego, który ma zastosowanie do tych, którzy mogą udowodnić uzasadnione obawy przed prześladowaniem w oparciu o pewną kategorię osób, non-refoulement odnosi się do ogólnej repatriacji ludzi, w tym uchodźców do stref wojennych i innych miejsc katastrof. Jest to zasada międzynarodowego prawa zwyczajowego, ponieważ ma zastosowanie nawet do państw, które nie są stronami Konwencji dotyczącej statusu uchodźców z 1951 r. lub protokołu do niej z 1967 r. Jest to również zasada prawa narodów.
              • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 22.08.21, 09:12
                yabbaryt napisał:

> czy ty jestes pewny tego czego piszesz? Znaczy każdy który dostanie się do Pols
                > ki i ogłosi uchodźcą z automatu dostaje prawo pobytu oraz wikt i opierunek na k
                > oszt państwa gospodarza?

Pamiętam jak ze mną było, kopa w dupę nie dali tylko nakarmili i dali łózko. A takich jak ja było naprawdę sporo.
    • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 10:16
      tja moze autor tego wątku pochwali sie w jaki sposób wyemigrował. To niewiele miało wspólnego z polityką .
    • yabbaryt Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 10:19
      Jedno jest pewne. Polska przez kilkaset lat była multi-kulti...i wystarczy. Cieszę sie że mamy spójne narodowo państwo. Przyjmowac możemy tych co chca być Polakami i podzielają nasze wartości. Użerać się z roszczeniowymi mniejszościami z Bliskiego Wschodu?....no to juz przerabialiśmy.
      • szwampuch58 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 10:24
        Wystarczy bo ty brunatny tak chce....nie doczekanie twoje gnido!!!!
    • 1.melord Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 11:26
      borrrka napisal:

>A ja uważam, że ludzie są w skali świata dość podobni i pamiętam, że tak z grubsza oceniając, 90% polskich >"uciekinierow politycznych" było zwykłymi oszustami, bo prośba o azyl umożliwiała pozostanie w Rajchu, czy
      >Szwecji. Choćby na "duldungu":)

Podobni?....dwie rece,dwie nogi..homo sapiens i nic poza tym.
      Imputujesz,ze by dostac sie na zachod bylismy oszustami,,,w pewnych okolicznosciach tak.
      W ambasadzie amerykanskiej nalezalo lgac podczas interview by dostac dodatkowe "punkty",szczegolnie podczas przesluchania przez reprezentanta Cia.

Ale na tym konczylo sie lgarstwo.90% + natychmiast po przylocie szukalo pracy...jakiejkolwiek bez wzgledu na zawod/wyksztalcenie.
      Nikomu nie przychodzilo do glowy by spedzic reszte zycia za granica na socjalu(pisze o emigracji lat 80-tych)
      Pomalu pielismy sie do gory,by dzisiaj lezec bykiem na dostatniej emeryturze.
      O tych naplywowych do EU na przestrzeni ostatnich kilku lat tego powiedziec nie mozna...zdecydowanie celuja na socjal ,wiec podobienstwo zadne.

Z Toba borka mamy pod gorke,choc uwazam cie za kumatego faceta.
      Twoja wada sa zakorzenione kompleksy(jak wiekszosci w Polsce) za co powinines winic sie sam(to widac w wiekszosci twoich postow)
      Nie powiodlo sie tobie u Niemca,nie zalapales sie nawet na zmywak..zdaza sie,mowi sie trudno.
      Nie mozna jednak swoje niepowodzenia przyczepiac kazdemu(wiekszosci) kto wyemigrowal o 30-40 lat temu.
      Wrociles z podkulonym ogonem do Polski,jakos sie ustawiles i to powinno cie cieszyc.
      Ty jednak dalej zakompleksiony.....ten ci nie pasuje,ta/inna partia do dooopy,decyzje podejmowane przez demokratycznie wybrany Rzad do xoja (gdzies indziej na swiecie niby lepiej?),propaganda TVN /Polsatu/innych lasuje ci mozg,choc jak juz wspomnialem uwazam cie za kumatego faceta.wiec powinienes wiedziec ,ze miedzy bialym i czarnym jest jeszcze kolor szary...to jest niestety polska rzeczywistosc.
      Powinnoscia Twoja powinno byc ta szaros przerabiac na kolor...niestety ,kolorujesz ludzi ktorzy nie nadaja sie do polityki ,tym bardziej kierowanie krajem.

Bym zapomnial...ci za wielka czy jeszcze wieksza woda maja dostep do inf. tak szybko jak TY(czasami szybciej-roznica czasu),bywaja czesto w Polsce i jest im wsio ryba czy rzadzi POPis wraz z prostytutka PSL ..byle dla dobra Polskiej racji stanu i nie na kolanach,jak to dzieje sie obecnie.
      • amunicyjny1 Re: Fala NCO nadchodzi 21.08.21, 12:05
        Rozpolitykowali się Polacy, choć bardziej przypomina to spory teologiczne niż realną ocenę sytuacji.
      • borrrka Tak po kolei 21.08.21, 12:21
        Nie znasz mnie i nie jesteś w stanie ocenić mojej "kariery" w Rajchu.
        Zupełnie, więc nie wypisuj bzdur.
        Że wróciłem?
        Tusk też wrócił:):):)

Odnośnie polskiej emigracji.
        Znałem może tak ze 100 starających się o możliwość pozostania w Niemczech.
        Ze względu na pełną znajomość języka, często bywałem proszony o pomoc i dziś po XY latach nadal pamiętam, że na tych sto wypadków dwie osoby dostały azyl.
        Reszta wyjechała dalej i tu już nie znam szczegółów, odwoływała się, albo wegetowała na tzw. duldungu.
        Ja ich nie potępiam, ale ich działalność opozycyjna i "martyrologia" , to były bajki z mchu i paproci.
        Dlatego zalecam dziś pewną wyrozumiałóść wobec uchodźców.
        Pewną, nie bezgraniczną.

Tyle, że Niemcy raczej nikogo nie wyrzucali.
        Tych dwóch azyl dostało, bo ... napisała o nich lokalna bibuła w PRL jako o opozycjonistach.

Co w swych podaniach pisali emigranci do anglosaskiej nie-Europy, po prostu nie wiem.
        • amunicyjny1 Re: Tak po kolei 21.08.21, 12:43
          borrrka napisał(a):

> Odnośnie polskiej emigracji.
          > Znałem może tak ze 100 starających się o możliwość pozostania w Niemczech.
          > Ze względu na pełną znajomość języka, często bywałem proszony o pomoc i

A to dziwne, bo cała procedura starania się o azyl, była przeprowadzana gdy przebywało się kwarantannie, gdzie wujki dobra rada nie mieli dostępu. W trajchu było to trzecie piętro, izolowane piękną kratą i wiecznie wkurzonym cieciem..Tłumacze byli przysięgli.
    • borrrka PS. I jeszcze jedno 21.08.21, 12:29
      Oczywiście, Polacy należą do imigrantów pracowitych i integrujących się, czasem aż za bardzo (vide orły forumowe z Rajchu).
      Ale co nałgali, to nałgali.
      • boomerang Re: PS. I jeszcze jedno 21.08.21, 23:12
        Mogłeś w Rajchu zaaplikować na emigrację do Australii. Tu łganie nic by ci nie dało.
        • borrrka Ja do Australii? 22.08.21, 01:31
          Nie lubię dojeżdżać do domu pół tygodnia.
          Ja się do emigracji całkiem nie nadaję, choć na wspomnianej kiedyś telekonferencji nie miałem kłopotów z australijskim.
          • boomerang Re: Ja do Australii? 23.08.21, 03:45
            padły jakieś słowa na "F" ?
          • europitek Re: Ja do Australii? 23.08.21, 18:30
            Lepiej się przyznaj, że się nie znasz na bumerangach.
    • jorl9 Re: Fala NCO nadchodzi 22.08.21, 17:38
      borrrka napisał(a):

> Nie znasz mnie i nie jesteś w stanie ocenić mojej "kariery" w Rajchu.

Ja znam Reich i wiem doskonale jak sie tu u mnie Tobie dzialo.

> Odnośnie polskiej emigracji.
      > Znałem może tak ze 100 starających się o możliwość pozostania w Niemczech.
      > i dziś po
      > XY latach nadal pamiętam, że na tych sto wypadków dwie osoby dostały azyl.
      > Reszta wyjechała dalej i tu już nie znam szczegółów, odwoływała się, albo weget
      > owała na tzw. duldungu.

Tak samo Ty sie starales o azyl, innej drogi nie bylo, a wiec klamales, naturalnie go nie dostales i siedziales w Niemczech na tym duldungu. Ale to znaczy ze miales wyro do spania i socjal na jedzenie. Przeciez to oczywiste, innej mozliwosci nie miales. Bo nie opowiadaj mi ze mogles dostac pozwolenie na prace w Niemczech, wtedy bylo to trudno, wtedy czyli lata 80te, a wtedy w Niemczech byles, mozna bylo dostac ale jak prawodawca bardzo chcial. A przeciez Ciebie zaden nie chcial a napewno z cokolwiek wyzej jak robol na budowie. Ale robol na budowie to bylo za malo na pozwolenie na prace. Byli tubylcy robole bezrobotni.

Ale w Niemczech znalazles sciezke oprocz okradania mnie poprzez socjal, mnie bo ja placilem juz spore podatki w Niemczech, handlami z Ostblokiem. Polska, ZSRR tez bo tam miales znajomosci z wczesniejszych czasow. Woziles np. meble wystawiane na ulicy do Polski, rzechy ze schrotow, proszki do laserowyach drukarek, dzinsy do Rosji, itd, obrotny napewno byles, jak to taki z Kongresowki. I sobie budowales cos w Polsce przy okazji. Przed 1989r taki byl przelicznik waluty ze za 200$ mozna bylo w Polsce pietro w domku wybudowac. Znam takich.
      Jako ze nie pracowales oficjalnie, jak nastal 1989r juz z tym socjalem jako ochrona dla takich jak Ty zaczelo byc krucho a wiec wrociles do Polski. I ze starej znajomosci w Niemczech dalej handlowales byle czym wozac Scheiss ale w Polsce wtedy cenny do Polski i zapewne do ZSRR.

> Ze względu na pełną znajomość języka, często bywałem proszony o pomoc

Jasne byly stada POlakow w Niemczech wtedy co dostawaly pisma z urzedu np. o socjalach i madre glowy na dudlungach usilowaly rozszyfriwac co w nich stoi. Ty z nimi. Jakos mysle ze czesto falszywie ale wszystko jedno

> Ja ich nie potępiam, ale ich działalność opozycyjna i "martyrologia" , to były
      > bajki z mchu i paproci.
      > Dlatego zalecam dziś pewną wyrozumiałóść wobec uchodźców.
      > Pewną, nie bezgraniczną.

Opowiadz cos Ty borrka naklamal w tym podaniu po azyl, nie daj sie prosic

> Tyle, że Niemcy raczej nikogo nie wyrzucali.

Do 1989r. Potem juz pozwalali zostac takim cos sie jakos zasymilowali czyli pracowali na bialo i placili podatki. Socjale jako ochrona dla uciekinierow juz bylo trudny bo komuna sie skonczyla Polske dopadla demokracja przeciez.

> Co w swych podaniach pisali emigranci do anglosaskiej nie-Europy, po prostu ni
      > e wiem.

Jeszcze raz wiesz co sam napisales, opowiedz borrka, sam ten temat zaczeles.
    • jorl9 Re: Fala NCO nadchodzi 22.08.21, 17:54
      No to jak tam wyglada przy granicy.
      weekend.gazeta.pl/weekend/7,177334,27472185,pytam-marte-czy-zna-kogos-kto-juz-pomogl-potakuje-ale-nie.html

I cytat stamtad:

Marta, która tuż przy rynku prowadzi antykwariat, bardziej od uchodźców boi się wojska i służb. Siada na ławeczce przed antykwariatem, zapala papierosa i opowiada: – Są pod bronią ostrą, jeżdżą nieoznakowanymi samochodami – bez tablic rejestracyjnych – chodzą z odpiętymi pagonami. Nie mam pojęcia, z kim mam do czynienia. Wczoraj jechałam z Krynek do Kuńdzicz, to drogę zatarasowały mi dwa samochody cywilne. Wysiedli wojskowi z palcami na cynglach, na razie lufami w dół.

Ciekawe, polskie wojsko, widac tez na zdjeciach stamtad, ma zdjete oznaki szarzy z pagonow, oczywiscie namordniki, jednym slowem "zielone ludziki" z Krymu. Ale spoko to Polacy a nie hybrodawe Zielone Ludziki z Rosji w ramach cwiczen Zapad zdobywajacy Przesmyk Suwalski bo flagi na rekawie maja. Polskie.
      Samochody ze zdjetymi rejestracjami oczywscie, wszystko tajne lamane przze poufne.

I nastepny cytat:

Marta słyszała, jak ludzie opowiadali, że strażnicy złapanych uchodźców zakuwali w kajdanki, że długo trzymali ich w pełnym słońcu. – Ci ludzie są kompletnie bezbronni, jak dzieci. Zresztą wśród nich są i dzieci.

Tak jak juz pisalem, sa zbierani pod grozba bicia albo i bici, wywozeni do granicy i wypychani tam. No i tworza sie obozowiska.
      • danillko Kłamiesz Jorl 22.08.21, 18:46
        Jest już co najmniej setka zeznań, że Wojsko Polskie wyrywało uchodźcom paznokcie i raziła prądem z akumulatora...
        Wkrótce posłanka Jachira opublikuje te zeznania, a Russia Today zapoda filmy z tych tortur na YT.

jorl9 napisał(a):

> Marta słyszała, jak ludzie opowiadali, że strażnicy złapanych uchodźców zaku
        > wali w kajdanki, że długo trzymali ich w pełnym słońcu. – Ci ludzie są kompletn
        > ie bezbronni, jak dzieci. Zresztą wśród nich są i dzieci.

>
        > Tak jak juz pisalem, sa zbierani pod grozba bicia albo i bici, wywozeni do gran
        > icy i wypychani tam. No i tworza sie obozowiska.
        >
        >
        • amunicyjny1 Re: Kłamiesz Jorl 22.08.21, 19:02
          Tak jak juz pisalem, sa zbierani pod grozba bicia albo i bici, wywozeni do gran
          > icy i wypychani tam. No i tworza sie obozowiska.
          >
          Na podstawie czego pisałeś?
          • jorl9 Re: Kłamiesz Jorl 22.08.21, 19:19
            amunicyjny1 napisał(a):

> Tak jak juz pisalem, sa zbierani pod grozba bicia albo i bici, wywozeni do gran
            > > icy i wypychani tam. No i tworza sie obozowiska.
            > >
            > Na podstawie czego pisałeś?
            >

Ukradles moj text bez podania zrodla czyli mnie.

dlaczego tak uwazam? Bo znam zycie, tak musi to w rzeczywistosci funkcjonowac, nie moze inaczej. Przeciez to znane obozowisko z filmow nie powstalo w ten sposob ze ci migranci sie zebrali do przejscia przez granice i akurat w tej sekundzie jak mieli noge przez granice do Polski postawic wyrosl przed nimi tlumek polskich zolnierzy z groznymi minami i oni te nogi cofneli zawstydzeni ze chcieli zlamac polskie prawo. I siedza po stronie bialoruskij juz te 10 dni czy ile.
            To co napisalem bylaby wersja jedyna mozliwa inna od tego co pisze ze sa wylapywani po przejsciu granicy zawozeni do niej i wyganiani za nia.
            To teraz drogi amu1 wybierz ktora wersja jest prawdziwa. Tak myslisz ze ta w tym poscie to znaczy ze alkohol przezarl Tobie mozg juz doszczetnie co zreszta widac z innych Twoich wpisow. Z przezartym alkoholem mozgiem nie nadwales sie do USA ale nadajesz sie wlasnie tam na tym zadupiu Polski, Polesiu.
        • jorl9 Re: Kłamiesz Jorl 22.08.21, 19:05
          danillko napisał:
          >Re: Kłamiesz Jorl
          > Jest już co najmniej setka zeznań, że Wojsko Polskie wyrywało uchodźcom paznokc
          > ie i raziła prądem z akumulatora...

Typowe bicie piany, takie polskie. Nie ma sie argumentow to sie tak wlasnie gada. Durnowato jak szczyle w pisakownicy.

> Wkrótce posłanka Jachira opublikuje te zeznania,

Mysle ze poslance morde zamkniecie.. Tzn sam sie zorientuje ze Racja Stanu jest wazniejsza. Polska racja stanu. Wszyscy bedzie pisowcami.

> a Russia Today zapoda filmy z
          > tych tortur na YT.

Ale ze strony Bialorusi ladne filmiki jak bijecie tych migrantow gwarantowanie beda. Przyda sie do argumentacji w pazdzierniku ze trzeba wam subwencje unijne zabrc bo jestescie niecywilizowani.

Ale sie boicie wysylac ich do mnie, do Niemiec, prawda? Dlaczego? Posluchaj Wielkiego Specjalisty od Niemiec borrke, on ma takie rady. Zreszta inni tez.
          Mysle ze odciski palcow i dokumenty tych mgrantow Merkel ma od Putina. I wtedy jak taki dotrze do mnie, won do Polski po socjal.

Przed paroma tygodniami u mnie w mediach bylo o tym, Aby dane tych migrantow dostac bezposrednio z Minska. Potem to ucichlo wiec mysle ze zalatwione pozytywnie. W koncu do Minska przybywaja u paszportami, biletami i z paluchami przyporzadkowanymi do paszportow. Tam jest jeszcze porzadek.

Nie uda sie wam oszukac tym razem mysle. I jak wyzej sami o tym wiecie wiec wyganiacie tych zlapanych przez granice.
          • europitek Re: Kłamiesz Jorl 23.08.21, 18:28
            jorl9 napisał(a):
            > I wtedy jak taki dotrze do mnie, won do Polski po socjal.

A gdzie się podziało "Hercliś Wilkomen" na widok przyjezdnych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka