Dodaj do ulubionych

Radek Sikorski w CNN

25.02.24, 19:36
Oglądam właśnie Fareed Zakaria GPS. Jego pierwszy gościem jest dziś Radek Sikorski.

Rozmowa dotyczyła głównie wojny w Ukrainie. Fareed Zakaria wytłumaczył swoim widzom, że Polska jest sąsiadem Ukrainy.

Radek powiedział między innymi:
- Polska już nigdy nie będzie pod rosyjską okupacją,
- Europa (w tym Polska) wydaje miliardy dolarów na zakup amerykańskiej broni,
- Artykuł 5 NATO został do tej pory użyty tylko raz - po 9/11 Europa wysłała swoje wojska na wojnę w Afganistanie,
- skrytykował rzad PiS m. in. za tolerowanie niekompetentnych ludzi we władzach.

Nie jestem entuzjastą Radka ale muszę przyznać, że mówił rzeczowo, konkretnie a jego angielszczyzna jest bardzo dobra.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Radek Sikorski w CNN 25.02.24, 21:10
      Do rzeczy bylo by rzucic pomyslem na zakonczenie wojny dzikosow,tak tylko wychwala amerykanski biznes na tej wojnie
      • malkontent6 Re: Radek Sikorski w CNN 25.02.24, 21:57
        A jaki ty masz pomysł na zakończenie tej wojny?
        • boomerang Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 08:51
          on ma pomysł na zjedzenie karminadla
        • gosc88 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 15:49
          malkontent6 napisał:

> A jaki ty masz pomysł na zakończenie tej wojny?

Tak. Referendum w Donbasie.

A ty masz jakis swoj pomysl ?
          • malkontent6 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 19:29
            gosc88 napisał:

> A ty masz jakis swoj pomysl ?

Tak, uzbrojenie Ukrainy.
            • engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 19:47
              malkontent6 napisał:

> gosc88 napisał:
              >
              > > A ty masz jakis swoj pomysl ?
              >
              >
              > Tak, uzbrojenie Ukrainy.
              >
              >
              >

No ale samo podejrzenie ze Iran zbroi Hooties juz daje USA pretekst do tego aby wszem oglaszac ze Iran jest czescia problemu i na dobra sprawe mozna by go "legalnie" zatakowac?

Czyli jak USA/NATO zbroi Ukraine to znaczy ze Rosjanie tez moga to potraktowac podobnie jak nasi?
              • malkontent6 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 20:45
                W przypadku Ukrainy nie innego sposobu, żeby się obronić przed Rosją.
                • engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 21:32
                  malkontent6 napisał:

> W przypadku Ukrainy nie innego sposobu, żeby się obronić przed Rosją.
                  >

Problem w tym ze w obecnycy ukadach, Ukraina moze sie jedynie bronic i nawet jak bedzie miec wystarczajaco $ i pociskow to w koncu i tak im sie ludzie skoncza wczesniej niz Rosji.
                  I co wtedy?
                  No i o wiele wiekszy interes w tym ma chyba EU?
            • gosc88 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 20:22
              malkontent6 napisał:

> Tak, uzbrojenie Ukrainy.

Ok.

Jakie w/g ciebie uzbrojenie Ukrainy zagwarantuje jej pokonanie Rosjii ??
              • malkontent6 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 20:45
                Nie zagwarantuje. Pomoże.
                • gosc88 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 22:21
                  malkontent6 napisał:

> Nie zagwarantuje. Pomoże.

Rosja ma nuki, niestety.
                  • pijatyka Re: Rosja ma nuki, niestety. 27.02.24, 13:01

Anne Applebaum: Wołodia, my też mamy rakiety
          • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 22.09.24, 05:45
            gosc88 napisał:

> malkontent6 napisał:
            >
            > > A jaki ty masz pomysł na zakończenie tej wojny?
            >
            > Tak. Referendum w Donbasie.
            >
            > A ty masz jakis swoj pomysl ?

Tak,. referendum w Obwodzie Królewieckim
      • krabat01 Re: Radek Sikorski w CNN 24.01.25, 22:34
        szwampuch58 napisał:

> Do rzeczy bylo by rzucic pomyslem na zakonczenie wojny dzikosow,tak tylko wychw
        > ala amerykanski biznes na tej wojnie

On nie ma nic do meldowania takie Nadete zero politczne na parkiecie miedzynarodowym.

• felusiak1 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 01:12
      >> Oglądam właśnie Fareed Zakaria GPS

Masochista?

Sikorski mowi plynnie, bez zarzutów.
      • malkontent6 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 04:04
        Kiedyś nawet oglądałem MSNBC ale żona zagroziła rozwodem.
        • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 22.09.24, 05:47
          malkontent6 napisał:

> Kiedyś nawet oglądałem MSNBC ale żona zagroziła rozwodem.

A Ty jej z NewsMax i Fox News uległeś?
          • felusiak1 Re: Radek Sikorski w CNN 22.09.24, 08:04
            Siedem miesiecy myślałeś i tylko to wypociłes? Żenada.
    • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 04:02
      malkontent6 napisał:

> Nie jestem entuzjastą Radka ale muszę przyznać, że mówił rzeczowo, konkretnie a
      > jego angielszczyzna jest bardzo dobra.

Studiował przecież na Oksfordzie, musi mieć dobry angielski, uważam jednak że lepszym angielskim dysponuje Trzaskowski..

Choć mógłby mieć bardziej wyparzony język w mowie ojczystej.

• malkontent6 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 04:05
        Tak, obydwaj mówią dobrze po angielsku. Można do nich dołączyć obecnego ambasadora w USA.
        • borrrka Hybryda angielsko-amerykańska 26.02.24, 08:42
          Ale coś rozumiem.
          Bez przesady.
        • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 07:16
          malkontent6 napisał:

> Tak, obydwaj mówią dobrze po angielsku. Można do nich dołączyć obecnego ambasa
          > dora w USA.

Niestety czasami zmuszony byłem w drodze do pracy słuchać niektórych polityków lub podsekretarzy z PiSu w porannej audycji BBC, to choć nikogo obok mnie w samochodzie nie było, i tak się wstydziłem ich angielszczyzny.
          Choć i tak mniej niż Andrzeja ostatnio w Davos.
          • boomerang Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 07:53
            Proponuję ci, w ramach odtrutki, posłuchać Korwina-Mikke po angielsku w parlamencie w Brukseli
            • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 07:55
              boomerang napisał:

> Proponuję ci, w ramach odtrutki, posłuchać Korwina-Mikke po angielsku w parlame
              > ncie w Brukseli

Jak mam ochotę na kabaret, to włączam kabaret Dudek na You Tubie.
      • princesswhitewolf Re: Radek Sikorski w CNN 07.03.24, 10:56
        >uważam jednak że lepszym angielskim dysponuje Trzaskowski..

nie.
        • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 22.09.24, 05:49
          princesswhitewolf napisała:

> >uważam jednak że lepszym angielskim dysponuje Trzaskowski..
          >
          > nie.

Angielski Trzaskowskiego jest zdecydowanie lepszy niż u Sikorskiego.
          • pijatyka Re:angielski Trzaskowskiego lepszy niż Sikorskiego 28.08.25, 16:05

Batyr nie ma startu do żadnego z nich - i to nie tylko pod tym względem.

• donvito52 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 19:48
      jorl11 napisał:

> A jak pytalem Putina czy chcialby okupowywac Polskie i powiedzial ze nigdy!
      > Bo Polska jakby byla wtedy jakims sojusznikiem to i tak by wbila Rosji noz w pl
      > ecy jakby sie tylko okazja nadarzyla.
      >
      > Nie myslcie ze was ktos chce ciagle. Czy to okupowac czy w Unii. Bo i z Unii by
      > najlepiej was wywalic ale narazie co najmniej sie nie daje a sami nie chcecie
      > sie wyniesc.
      >
      > Zachowujecie sie jak jakas brzydka panna ktora opowiada dookola ze ja kazdy chc
      > e posiasc a tak naprawde nikt jej nie chce.
      >
      >
      >
      Polska nie była sojusznikiem, Polska była kolonią radzieckich.
      Jak będziesz ponownie z Putinem, przekaż mu, że chujem jest, jak i ty ...

Ulżyło mi jak TO napisałem.
      • mateusz572 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 21:13
        donvito52 napisał:

> Polska nie była sojusznikiem, Polska była kolonią radzieckich.
        > Jak będziesz ponownie z Putinem, przekaż mu, że chujem jest, jak i ty ...
        >
        > Ulżyło mi jak TO napisałem.

Nie dziwię się, wręcz przyłączam się do życzeń dla krwawego cara moskiewskiego.
    • engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 20:23
      Jesli ktos wysoko postawiony w Polsce jest czlowiekiem CIA to Radek na pewno.
      Ja nie tylko nie jestem jego entuzjasta ale mnie ciarki przechodza jak widze ze Radka znow sie wystawia na pozycje decydenta..

Radek od poczatku II RP zostal "wyslany" do Polski z misja i byl przygotowywny do dzialania. W 1992 zostal vice szefem MON i pomagal Polsce w przygotowaniach kiedy chcial dolaczyc do NATO. W tym tez roku "dobrze" sie ozenil.
      Sprawdzil sie na tyle ze w latach 2002 - 2005 przebywal na "szkoleniu" w USA aby potem pelnic juz powazniejsze funkcje panstwowe w Polsce.
      A wiec to juz "swoj" czlowiek ktory wchodzi do gry wychodzi kiedy na to przychodzi potrzeba.

Zaraz po powrocie z USA w 2005 zostal przeciez Ministrem Obrony (odwdzieczyl sie za nauke kupujac F-16)
      Zaraz po tym zostal Ministrem Spraw Zagranicznych
      Pozniej zmienily sie kierunkipolityki i zostal wyslany "na tymczasowy odpoczynek do odwodow"
      A teraz widocznie znow cos sie szykuje jesli chodzi o to kto i co bedzie kontolowal w Polsce i EU bo Radka znow wystawiono na pozycje pomimo ze w miedzyczasie zdzayl sie powaznie skompromitowac i zaden rozsadnie myslacy Premier by sam (bez OK czy poparcia Wielkigo Brata) tej nie decyzji ni epodjal jako ze to by mu przyblokowalu ukady z USA - chocby z 2 przyczyn:
      - sprawa "robienia laski Obamie" na pewno nie umarze dopoki Obama zyje i dala mu powazna plame w zyciorysie
      - publiczne pomowienie USA o wysadzenie Nordsteamu.. to byl w zasadzie policzek dla USA i gwoozdz do trumny Radka w polityce . Ale widac stwierdzono ze moze sie jeszcze przydac ?

Odmowiono mu wizyty ostatnio i spotkania z Blinkenem w USA nie bez powodu?
      Tzn pokazano ze "pamietamy i przywolujemy do porzadku oraz posluszenstwa".

Ciekawe czy poleci (jednym samolotem ) z Duda i Tuskiem w marcu do USA?
      Ciekawe czy sie utrzyma w MSZ na dluzej czy tez zostanie oddlegowany do EU do wykonania zadan czy tez kierowania jakas tam nastepna misja CIA.
      • mateusz572 Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 21:09
        Nie rozumiem za bardzo jaki cel ci przyświeca, że w takim tonie dyskredytującym go wypowiadasz się na temat Sikorskiego. To jest właściwy człowiek na właściwym miejscu i we właściwym czasie.
        Nawet pomimo tego, że jako kraj jesteśmy tylko pionkami na szachownicy według Tuckera Carlsona i twojej nomenklatury, to warto mieć takiego człowieka na czele MSZ. Czasem pionek decyduje o wyniku partii szachów.
        • engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 22:21
          mateusz572 napisał:

> Nie rozumiem za bardzo jaki cel ci przyświeca, że w takim tonie dyskredytującym
          > go wypowiadasz się na temat Sikorskiego. To jest właściwy człowiek na właściwy
          > m miejscu i we właściwym czasie.
          > Nawet pomimo tego, że jako kraj jesteśmy tylko pionkami na szachownicy według
          > Tuckera Carlsona i twojej nomenklatury, to warto mieć takiego człowieka na czel
          > e MSZ. Czasem pionek decyduje o wyniku partii szachów.
          >

Na pewno masz racje ze
          "To jest właściwy człowiek na właściwym miejscu i we właściwym czasie."
          • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 07:22
            engine8t napisał:

> mateusz572 napisał:
            >
            > > Nie rozumiem za bardzo jaki cel ci przyświeca, że w takim tonie dyskredyt
            > ującym
            > > go wypowiadasz się na temat Sikorskiego. To jest właściwy człowiek na wł
            > aściwy
            > > m miejscu i we właściwym czasie.
            > > Nawet pomimo tego, że jako kraj jesteśmy tylko pionkami na szachownicy w
            > edług
            > > Tuckera Carlsona i twojej nomenklatury, to warto mieć takiego człowieka n
            > a czel
            > > e MSZ. Czasem pionek decyduje o wyniku partii szachów.
            > >
            >
            > Na pewno masz racje ze
            > "To jest właściwy człowiek na właściwym miejscu i we właściwym czasie."

Uhh, cięta ironia....
            Rozumiem że takich artykułów jak "Don't take Poland for granted" Sikorskiego w Washington Post - prawdopodobnie najlepszy artykuł napisany przez polskiego polityka do zagranicznej prasy kiedykolwiek -chyba ok. 2007 roku nie czytałeś, co? Kto by tam Washington Post czytał, lepiej jakies artykuliki w blogosferze, z których wynika że Sikorski kupił F-16 w roku 2005.
      • boomerang Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 21:16
        Dopóki jest na smyczy to prezentuje się w miarę solidnie, ale spuścić go ze smyczy nie można, bo od razu popełnia głupotę za głupotą.
      • 1.melord Re: Radek Sikorski w CNN 26.02.24, 23:10
        engine8t napisal:

>>Jesli ktos wysoko postawiony w Polsce jest czlowiekiem CIA to Radek na pewno.

Kiedy zamiescilem post w podobnym tonie ,rano wywalili,
        z tym pewnie tez tak zrobia by bronic chora i manipulowana poprawnosc polit.

Radek "obskoczyl" sluzby najpotezniejszych panstw-obywatel Polski,Anglii,byc moze USA,gdyz tam rowniez mieszka,takze? ZEA skad bierze $100 tys/rocznie za lobbowanie....gdzie sie da.

Szef MSZ ,ktory wczesniej "robil laske" Obamie,syna wyslal by sluzyl w armii amerykanskiej.
        Takie jaja mozliwe sa tylko w Polsce...nikt nie zajaknie sie,ze to konflikt interesow

Nalezy dodac,ze razem z Tuskiem rozwalali prawie 35 lat temu Rzad Olszewskiego i dalej wspolnie przy korycie
        O Anne nie bede pisal to zbyt skomplikowana osoba i trudno naprawde stwierdzic dla kogo pracuje i komu sluzy

ps FS stalo sie kolkiem osob wspolnej adoracji-klepaniem sie wzajemnym po plecach w temacie prawie wylacznym Rosja-Ukraina ,niszczone propagadowymi wpisami tego samego osobnika o 3-4 nickach.
        Zaden kontrargument nie przejdzie cenzury ,nawet jak podparty jest linkiem z polskiej gazety...nawet GW
        • malkontent6 Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 00:52
          1.melord napisał(a):

> FS stalo sie kolkiem osob wspolnej adoracji

FŚ zawsze było kółkiem wzajemnej adoracji. Kilkanaście osób, które piszą na zaledwie kilka tematów. Pamiętam czasy, gdy na tym forum dominowały tematy żydowskie. Od kilkunastu lat piszemy głównie o Rosji. Dyskusje były kiedyś bardziej żarliwe, bo mieliśmy tu grupę tzw. komsomolców (eva15, lubat itp), którzy wiernie służyli swojej ojczyźnie. Jedynym komsomolcem teraz jest już chyba tylko jorl.
          • engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 01:17
            malkontent6 napisał:

> 1.melord napisał(a):
            >
            > > FS stalo sie kolkiem osob wspolnej adoracji
            >
            > FŚ zawsze było kółkiem wzajemnej adoracji. Kilkanaście osób, które piszą na za
            > ledwie kilka tematów. Pamiętam czasy, gdy na tym forum dominowały tematy żydow
            > skie. Od kilkunastu lat piszemy głównie o Rosji. Dyskusje były kiedyś bardzie
            > j żarliwe, bo mieliśmy tu grupę tzw. komsomolców (eva15, lubat itp), którzy wie
            > rnie służyli swojej ojczyźnie. Jedynym komsomolcem teraz jest już chyba tylko
            > jorl.
            >
            >
            >

Jorl to komsomolec i to z DDR.
          • 1.melord Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 01:19
            malkontent6 napisał:

>> Dyskusje były kiedyś bardziej żarliwe, bo mieliśmy tu grupę tzw. komsomolców

Nie wazne komsomolec,maoista czy inna cholera,oponenta trzeba i nalezy wysluchac by wywiazala sie dyskusja.
            Tak bylo z zydami na tym forum...oni swoje,my swoje-cenzura reagowala w ekstremalnych przypadkach.
            Dzisiaj wszystko tak tak,yes yes,si si ,da da, ja ja.... sprzeciw jest nie tolerowany,pod zadnym pozorem.

• krabat01 Re: Radek Sikorski w CNN 24.01.25, 22:43
              1.melord napisał(a):

> malkontent6 napisał:

> Nie wazne komsomolec,maoista czy inna cholera,oponenta trzeba i nalezy wyslucha
              > c by wywiazala sie dyskusja.
              > Tak bylo z zydami na tym forum...oni swoje,my swoje-cenzura reagowala w ekstremalnych przypadkach.Dzisiaj wszystko tak tak,yes yes,si si ,da da, ja ja.... sprzeciw jest nie tole
              > rowany,pod zadnym pozorem.

Zaklute lby, ww nie dotrze.

• polski_francuz Kultura dyskusji 27.02.24, 08:34
            malkontent6 napisał:

" FŚ zawsze było kółkiem wzajemnej adoracji. Kilkanaście osób, które piszą na zaledwie kilka tematów. Pamiętam czasy, gdy na tym forum dominowały tematy żydowskie. Od kilkunastu lat piszemy głównie o Rosji. Dyskusje były kiedyś bardziej żarliwe, bo mieliśmy tu grupę tzw. komsomolców (eva15, lubat itp), którzy wiernie służyli swojej ojczyźnie. Jedynym komsomolcem teraz jest już chyba tylko jorl."

Historia FS nie jest w moich oczach historia kolek wzajemnej adoracji. Byly burzliwie dyskusje zwiazane z rosja czy z Izraelem ciut wczesniej. Ja nie mam zlych wspomnien z dyskusji z Izraelitami, jak dana czy z kolezanka piszaca z rosji jak swiblowo. Irytuja mnie picerzy, ktorzy sie podaja za innych niz sa. I staraja sie ich filozofia sprzedac ukrywajac, ze sa na garnuszku.

Kultura dyskusji sie podniosla niewatpliwie. Moze dlatego, ze nam lat przybywa i forumowiczow ubywa. Jak dla mnie to jest pozytywna ewolucja.

W koncu sa i wpisy i forumowicze/czki z ktorymi chce sie rozmawiac i tacy z ktorymi sie nie chce. Jak i w realnym zyciu. I nic w tym zlego nie ma.

PF
            • malkontent6 Re: Kultura dyskusji 27.02.24, 21:12
              polski_francuz napisał:

> Kultura dyskusji sie podniosla niewatpliwie.

Teraz wypowiedzi są bardziej rzeczowe. W tamtych czasach bywało różnie, czasami wesoło. Ewcia15 napisała kiedyś:

"Komunizm chciał zniszczyć indywidualizm i wolność człowieka, ale uwalniając go od gonienia za pieniądzem, jak żaden system przyczynił się do jego rozwoju duchowego . Stąd taki rozkwit kultury wyższej, której dziś nie sposób odnaleźć."

Ze tę wypowiedź o uwolnieniu od gonitwy za pieniądz naszej Ewci należy się Order Lenina.

Inny komsomolec przekonywał mnie kiedyś, że w amerykańskich szkołach jest taka bieda, że uczniowie nie mają podręczników. Tłumaczyłem mu, że chyba mają, bo moja córka korzystała z jakichś książęk. Nie wierzył.

Któryś z nich twierdził, że w USA jest zakaz importu bałałajek. Odpowiedziałem mu, że te instrumenty są tutaj mało popularne ale kupić je można. Też nie wierzył.
        • senioryta13 Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 01:11
          1.melord napisał(a):
          > Kiedy zamiescilem post w podobnym tonie ,rano wywalili,

ciekawy artykul, tez mi wywalili watek, a szkoda
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30740266,tajne-bazy-cia-w-ukrainie-amerykanie-odslaniaja-tajemnice-wspolpracy.html#s=BoxOpMT
      • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 06:58
        engine8t napisał:

> Zaraz po powrocie z USA w 2005 zostal przeciez Ministrem Obrony (odwdzieczyl s
        > ie za nauke kupujac F-16)

A to bardzo ciekawe, skoro kontrakt na dostawę F-16 został zawarty w 18 kwietnia 2003 roku, gdy prezesem Rady Ministrów był Leszek Miller, ministrem obrony Jerzy Szmajdziński, a ministrem spraw zagranicznych Włodzimierz Cimoszewicz.

> Zaraz po tym zostal Ministrem Spraw Zagranicznych

• engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 29.02.24, 00:11
          bmc3i napisał:

> engine8t napisał:
          >
          > > Zaraz po powrocie z USA w 2005 zostal przeciez Ministrem Obrony (odwdzie
          > czyl s
          > > ie za nauke kupujac F-16)
          >
          >
          > A to bardzo ciekawe, skoro kontrakt na dostawę F-16 został zawarty w 18 kwietni
          > a 2003 roku, gdy prezesem Rady Ministrów był Leszek Miller, ministrem obrony Je
          > rzy Szmajdziński, a ministrem spraw zagranicznych Włodzimierz Cimoszewicz.
          >
          >
          > > Zaraz po tym zostal Ministrem Spraw Zagranicznych
          >

A Radek to wtedy gdzie byl i jakie "szkolenia" oraz "praktyki zawodowe" mial juz za soba w 2003?
          Porownaj jego kariere i tym co sie dzialo rownolegle do niej oraz jak blisko zawsze byl do spraw obrony narodowej i od kogo dostawa referencje na swoje stanowiska - moze cie to odrobine oswieci.
          • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 29.02.24, 00:45
            engine8t napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > engine8t napisał:
            > >
            > > > Zaraz po powrocie z USA w 2005 zostal przeciez Ministrem Obrony (o
            > dwdzie
            > > czyl s
            > > > ie za nauke kupujac F-16)

> > A to bardzo ciekawe, skoro kontrakt na dostawę F-16 został zawarty w 18 k
            > wietni
            > > a 2003 roku, gdy prezesem Rady Ministrów był Leszek Miller, ministrem obr
            > ony Je
            > > rzy Szmajdziński, a ministrem spraw zagranicznych Włodzimierz Cimoszewicz

> > > Zaraz po tym zostal Ministrem Spraw Zagranicznych
            > >
            >
            > A Radek to wtedy gdzie byl i jakie "szkolenia" oraz "praktyki zawodowe" mial ju
            > z za soba w 2003?
            > Porownaj jego kariere i tym co sie dzialo rownolegle do niej oraz jak blisko za
            > wsze byl do spraw obrony narodowej i od kogo dostawa referencje na swoje stanow
            > iska - moze cie to odrobine oswieci.

Światłości wielkiej sam potrzebujesz. Sikorski rozumieć należy, w opozycji do rzadu SLD będąc, kupił te F-16 z wdziecznosci dla Amerykanów. Za prywatne fundusze. I to 2 lata po zakupie tych samolotów przez rząd Millera, wciąz jeszcze je kupował.

• engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 29.02.24, 00:54
              Masz 30 lat , lewak albo woke? Bo o to ze az tak naiwny czy durny to jeszcze nie podejrzewam?
              • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 29.02.24, 05:47
                engine8t napisał:

> Masz 30 lat , lewak albo woke? Bo o to ze az tak naiwny czy durny to jeszcze n
                > ie podejrzewam?

A teraz wytłumacz wszystkim na forum nie mającym nic wspólnego z Ameryką, co znaczy "woke". Bo Wy trumpiści ciągle tu powtarzacie to słowo w USA, ale koledzy z innych cżesci swiata nie mają bladego pojęcia o co chodzi. Jeszcze gotowi pomyśleć że to jacyś kosmici z zieloną skórą i ramionami do kolan.
                • engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 29.02.24, 23:19
                  bmc3i napisał:

> engine8t napisał:
                  >
                  > > Masz 30 lat , lewak albo woke? Bo o to ze az tak naiwny czy durny to jes
                  > zcze n
                  > > ie podejrzewam?
                  >
                  >
                  > A teraz wytłumacz wszystkim na forum nie mającym nic wspólnego z Ameryką, co zn
                  > aczy "woke". Bo Wy trumpiści ciągle tu powtarzacie to słowo w USA, ale koledzy
                  > z innych cżesci swiata nie mają bladego pojęcia o co chodzi. Jeszcze gotowi pom
                  > yśleć że to jacyś kosmici z zieloną skórą i ramionami do kolan.

Niem potrzeby poniewaz Wy i koledzy europejscy ciagle pouczaja nas na tematy o ktorych nie maja bladego pojecia.
                  Znajda sobie to co chca i uwierza w to w co chca wierzyc
                  • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 03.03.24, 14:39
                    engine8t napisał:

> bmc3i napisał:
                    >
                    > > engine8t napisał:

> > > Masz 30 lat , lewak albo woke? Bo o to ze az tak naiwny czy durny
                    > to jes
                    > > zcze n
                    > > > ie podejrzewam?

> > A teraz wytłumacz wszystkim na forum nie mającym nic wspólnego z Ameryką,
                    > co zn
                    > > aczy "woke". Bo Wy trumpiści ciągle tu powtarzacie to słowo w USA, ale ko
                    > ledzy
                    > > z innych cżesci swiata nie mają bladego pojęcia o co chodzi. Jeszcze goto
                    > wi pom
                    > > yśleć że to jacyś kosmici z zieloną skórą i ramionami do kolan.

> Niem potrzeby poniewaz Wy i koledzy europejscy ciagle pouczaja nas na tematy o
                    > ktorych nie maja bladego pojecia.
                    > Znajda sobie to co chca i uwierza w to w co chca wierzyc

Rozumiem że nie potrafisz wyjasnić słowa które w ślad za Trumpem i jego mediami używasz, podobnie jak nic nie wiesz na temat critical race theory. Po prostu mzimu ui inni wyznawcy używają, to na pewno to jest coś pejoratywnego, więc też muszę używać.

• senioryta13 Re: Radek Sikorski w CNN 29.02.24, 03:34
            engine8t napisał:

> A Radek to wtedy gdzie byl i jakie "szkolenia" oraz "praktyki zawodowe" mial ju
            > z za soba w 2003?
            > Porownaj jego kariere i tym co sie dzialo rownolegle do niej oraz jak blisko za
            > wsze byl do spraw obrony narodowej i od kogo dostawa referencje na swoje stanow
            > iska - moze cie to odrobine oswieci.

Radek nalezy do Bilderberg Grup.
      • pijatyka Re: jest czlowiekiem CIA 03.03.24, 12:27

O, to już nie MI5 ?...

Weźcie się zdecydujcie wreszcie ;-D

• princesswhitewolf Re: Radek Sikorski w CNN 07.03.24, 11:05
        >
        Ciekawe czy poleci (jednym samolotem ) z Duda i Tuskiem w marcu do USA?

premier i prezydent nie lataja jednym samolotem <facepalm>

>Tzn pokazano ze "pamietamy i przywolujemy do porzadku oraz posluszenstwa".

a niby w jakim sensie jest nieposluszny? To obywatel Polski a nie amerykanski
    • boomerang Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 20:17
      Martwi brak sankcji na produkty rolne, zboże z Rosji. Jeśli Rosja rzuca na rynki europejskie swoje produkty rolne po zaniżonych cenach, to nie dziwią te rozróby rolników w Europie i Polsce.
    • 1.melord Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 22:43

> z wami nie ma dyskusji towariszcz,

ty nawet nie probujesz dyskutowac,ty narzucasz propagndowe bzdury,zasmiecasz nimi forum(kilka nickow)
      jedyna alternatywa...masz byc ZA,masz watpliwosci watek won...antypolski of course ktory podlega nizej/w paragrafom w/g ciebie
      Racjonalnych argumentow brak pozostaje straszenie.

> 256 § 1 Kodeksu karnego głosi: kto publicznie propaguje faszystowski lub inn
      > y totalitarny ustrój państwa (...) podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnośc
      > i albo pozbawienia wolności do lat 2.

art. 117 §3 Kodeksu karnego:
      Kto publicznie nawołuje do wszczęcia wojny napastniczej lub publicznie pochwala wszczęcie lub prowadzenie takiej wojny, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
      >
      > ty podobno masz jakiś majątek w Polsce...

Masz zamiar mnie zakapowac(stare nawyki),ktory paragraf chcesz zastosowac?...moze oba na raz?
      Nie zabieraj mi mieszkania,to jedyny majatek biednego emeryta,kupiony jeszcze za "komuny" za psie pieniadze..please
      W maju lece do Polski na 4 miesiace,gdzie ja z zona bede mieszkal?
      Pod mostami wszystko zarezerwowane od dwoch lat.
      .

Polska dyplomacja na przestrzeni wiekow i lat byla tragiczna i nie wiele sie zmienilo do dnia dzisiejszego.
      Sikorski w ONZ
      Kiedy punktowal wypowiedzi rosyjskiego ambasadora,spytal sie: co robili Rosjanie w 1920 r. pod Warszawa?
      Czy on naprawde nie wie czy idiote udaje?
      Wyprawa Pilsudzkiego na Kijow,ktora mogla doprowadzic do utraty niedawno odzyskanej niepodleglosci zostala juz wymazana z polskiej historii?

Kazdy narod ma jakies ciemne strony historii,czy trzeba to reaktywowac na forum ONZ?
      • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 23:00
        1.melord napisał(a):

> Masz zamiar mnie zakapowac(stare nawyki),ktory paragraf chcesz zastosowac?...

Nie, to komunistyczny nawyk "nie donoś na przestępstwo, bo będziesz kapusiem"
        Na szczęście komunizm w Polsce skończył się w 1989. Kultura grypserska, to już tylko we Wronkach.

• engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 23:21
          bmc3i napisał:

> 1.melord napisał(a):
          >
          > > Masz zamiar mnie zakapowac(stare nawyki),ktory paragraf chcesz zastosowac
          > ?...
          >
          >
          > Nie, to komunistyczny nawyk "nie donoś na przestępstwo, bo będziesz kapusiem"
          > Na szczęście komunizm w Polsce skończył się w 1989. Kultura grypserska, to już
          > tylko we Wronkach.
          >

W 1989 byc moze skonczyl sie stary komunizm - ten z ruskimi korzeniami.
          Obecnie odradza sie nowy - z zachodnimi, i ten to nie bedzie juz tak latwy do wykorzenienia.

• bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 23:49
            engine8t napisał:

> bmc3i napisał:

> > 1.melord napisał(a):

> > > Masz zamiar mnie zakapowac(stare nawyki),ktory paragraf chcesz zast
            > osowac
            > > ?...

> > Nie, to komunistyczny nawyk "nie donoś na przestępstwo, bo będziesz kapus
            > iem"
            > > Na szczęście komunizm w Polsce skończył się w 1989. Kultura grypserska, t
            > o już
            > > tylko we Wronkach.

> W 1989 byc moze skonczyl sie stary komunizm - ten z ruskimi korzeniami.
            > Obecnie odradza sie nowy - z zachodnimi, i ten to nie bedzie juz tak latwy do
            > wykorzenienia.

Masz rację, próbuje się odrodzić. Po prawej stronie drugiego zdjęcia jest ten sam co po jego prawej stronie. Tyle że po prawicy tego gościa, widoczny ambasador Rosji w Polsce. A Ty jesli mieszkasz w Stanach, to wiesz że powiadomienie władz o przestepstwie, nie jest zadną ujmą.
            • 1.melord Re: Radek Sikorski w CNN 28.02.24, 00:02
              bmc3i napisał:

> Masz rację, próbuje się odrodzić. Po prawej stronie drugiego zdjęcia jest ten s
              > am co po jego prawej stronie. Tyle że po prawicy tego gościa, widoczny ambasado
              > r Rosji w Polsce.

tjaa ..
              a na innym jest taki "ciemniawy" podobny do Obamy

Photoshop to juz przezytek teraz rzadzi AI
              gdyby byl tam ruski ambasador,strajkujacy oblaliby go gnojowka, polska prasa dostalaby orgazmu..a tu cisza
              • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 28.02.24, 00:16
                1.melord napisał(a):

> bmc3i napisał:
                >
                > > Masz rację, próbuje się odrodzić. Po prawej stronie drugiego zdjęcia jest
                > ten s
                > > am co po jego prawej stronie. Tyle że po prawicy tego gościa, widoczny am
                > basado
                > > r Rosji w Polsce.
                >
                > tjaa ..
                > a na innym jest taki "ciemniawy" podobny do Obamy
                >
                > Photoshop to juz przezytek teraz rzadzi AI
                > gdyby byl tam ruski ambasador,strajkujacy oblaliby go gnojowka, polska prasa do
                > stalaby orgazmu..a tu cisza

Zdjęcie z ambasadorem nie jest z dzisiejszej demonstracji. To zdjęcie ze złożenia wieńca.
    • bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 23:14

> bmc3i napisał:
      >
      > > A to bardzo ciekawe, skoro kontrakt na dostawę F-16 został zawarty w 18 k
      > wietni
      > > a 2003 roku, gdy prezesem Rady Ministrów był Leszek Miller, ministrem obr
      > ony Je
      > > rzy Szmajdziński, a ministrem spraw zagranicznych Włodzimierz Cimoszewicz
      > .
      >
      >
      > powielają te bzdury od lat i nawet nie zadadzą sobie trudu, by sprawdzić czy to
      > się trzyma kupy...

Bo korzystają ze swoich płaskoziemczych źródeł informacji, niezależnie czy chodzi o zmiany klimatyczne, o politykę, czy o czyjeś biografie, czy też o zakupy broni.
    • 1.melord Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 23:23

> Dlaczego wołodia nie napisałeś tego w stronę ruskiego ambasadora, tylko w stron
      > ę polskiego ministra?

odwracasz tradycyjnie kota ogonem

mnie nie interesowala mowa ruskiego ambasadora,sluchalem wypowiedz szefa polskiego MSZ
      Wspomianie 1920 r. bylo zupelnie nie potrzebne
      Jesli juz chcial przylozyc ruskiemu,mogl wspomniec 1612r.

> Dlaczego chwalisz ruskich bandytów a w Polaków non stop nawalasz?

gdzie ruskow niby chwale...mosze...konkrety prosze a nie propagandowy belkot

Krytykuje szefa MSZ bo ma niewyparzony jezyk i przynosi wstyd wszystkim Polakom
      komu teraz bedzie robil laske?

• bmc3i Re: Radek Sikorski w CNN 28.02.24, 00:19
        1.melord napisał(a):

>
        >
        > > Dlaczego wołodia nie napisałeś tego w stronę ruskiego ambasadora, tylko w
        > stron
        > > ę polskiego ministra?
        >
        > odwracasz tradycyjnie kota ogonem
        >
        > mnie nie interesowala mowa ruskiego ambasadora,sluchalem wypowiedz szefa polski
        > ego MSZ
        > Wspomianie 1920 r. bylo zupelnie nie potrzebne
        > Jesli juz chcial przylozyc ruskiemu,mogl wspomniec 1612r.

Ten tekst doskonale oddaje Twoja perspektywę.

> > Dlaczego chwalisz ruskich bandytów a w Polaków non stop nawalasz?
        >
        > gdzie ruskow niby chwale...mosze...konkrety prosze a nie propagandowy belkot
        >
        > Krytykuje szefa MSZ bo ma niewyparzony jezyk i przynosi wstyd wszystkim Polakom
        > komu teraz bedzie robil laske?

Miał niewyparzony język, gdy nie był ministrem, i w języku polskim. Wszystko co powiedział teraz w ONZ i w amerykańskich telewizjach, było prawidłowe i słuszne. I nawet nie wykraczało poza ramy języka dyplomatycznego.

• engine8t Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 23:45

> engine8t napisał:
      >
      > >
      > > W 1989 byc moze skonczyl sie stary komunizm - ten z ruskimi korzeniami.
      > > Obecnie odradza sie nowy - z zachodnimi, i ten to nie bedzie juz tak lat
      > wy do
      > > wykorzenienia.
      > >
      >
      >
      > Trampkarze to komuchy tyle, że faszystowskie tu masz rację.
      >

Ten "ruski komunizm" tak cie dotknal?
      No coz ruskie to zwykle kiepskiej jakosc wiec nie trwa dlugo...

A trampkarze to czysci kapitalisci - najwyzszy czas sie czegos nauczyc?
    • 1.melord Re: Radek Sikorski w CNN 27.02.24, 23:46

> Każdy post, który piszesz jest ku chwale rosji i najchętniej z russia today 😜
      >
      >
      lzesz jak bura suka ...mosze
      jaki masz w tym cel by bzdury wyssane z palca na moj temat, wypisywac?

mam lepsze zrodla inf. niz russia today czy prawda.ua(twoja ulubiona)
    • engine8t Re: Kolejny "orzel" dyplomacji 01.03.24, 01:43
      1.melord napisał(a):

> Paweł Kowal - przewodniczący sejmowej Komisji Spraw Zagranicznych
      > Polityk KO mówił m.in. o kwestii wołyńskiej -Interia.pl
      >
      > Rzeź wołyńska była ludobójstwem. To kategoria prawna. Rzecz w tym, że państ
      > wo ukraińskie nie ma z tym za wiele wspólnego, bo nie istniało.
      > Może trzeba to wyjaśnić jeszcze raz Polakom, którzy nie mają tego właściwie uł
      > ożonego? - mówił Kowal.
      >

>
      > - Mówimy o zbrodni dokonanej przez obywateli polskich na innych polskich oby
      > watelach.
      >

>
      > "Noz sam sie otwiera w kieszeni" gdy slucha/czyta sie takich orlow polskiej dy
      > plomacji "piszacych " historie Polski na nowo,skierowana glownie do mlodszego p
      > okolenia Polakow.
      > Starszemu pokoleniu ciemnoty nie wcisna.

A Polska w czasie II WS to byla?
      • pijatyka Re: Polska w czasie II WS to byla? 03.03.24, 12:42

A co Polska ma do wiatraka?

Terytorium było okupowane, ale Polska jako państwo istniała, miała na uchodźstwie międzynarodowo uznawany rząd.

Kowalowi chodzi jedynie o to, że odpowiedzialnością za zbrodnię można obciążać jedynie Ukraińców i UPA, ale już nie - formalnie - państwo ukraińskie (tak jak np. państwo niemieckie) - bo ono rzeczywiście wtedy nie istniało.
      • bmc3i Re: Kolejny 06.03.24, 21:31
        engine8t napisał:

> A Polska w czasie II WS to byla?

Była. Miała własne siły zbrojne, własny rząd, własne szkolnictwo, własne sądy. i ciągłość państwowa nigdy nie została przerwana.
        • boomerang Re: Kolejny 06.03.24, 21:53
          To prawda. Miała własny rząd w Londynie. Ciągłość państwowa została przerwana gdy władzę przejęli namiestnicy moskiewscy.
          • pijatyka Re: Ciągłość państwowa została przerwana 07.03.24, 09:37

Nie została - trwała nawet podwójnie; w postaci rządu w Warszawie, uznanego w pewnym momencie przez także przez państwa zachodnie, i rządu w Londynie, który dotrwał aż do odzyskania pelnej niepodleglości w 1989 roku.
            • boomerang Re: Ciągłość państwowa została przerwana 22.09.24, 07:07
              Niestety postkomuniści, zamiast w 1989 przywrócić przedwojenna konstytucję RP, napisali pod wodzą Aleksandra Kwaśniewskiego nową konstytucję, w miejsce tej bierutowskiej, a tym samym uznali legalność PRLu.
              • pijatyka Re: w 1989 przywrócić przedwojenną konstytucję 24.01.25, 22:27

Nonsensy jakieś - nie można było raptem unieważnić pół wieku i 45 lat istnienia uznanego międzynarodowo państwa, z całym jego dziedzictwem, dorobkiem dyplomatycznym, umowami wielostronnymi...etc
                Poza tym wszystkim samo hasło prostego "powrotu do 1939" od razu przywołałoby tu i ówdzie kwestię granic...

Wszystko co można było zrobić dla pamięci o II RP i rządzie londyńskim, to oficjalne uznanie się - oraz przez depozytariuszy tradycji z prezydentem Kaczorowskim na czele - za symbolicznych kontynuatorów, przekazanie insygniów itd. (zresztą były głosy, że nawet tyle to za wiele, zbędny 'teatr' itp)

Równie dobrze można byłoby wracać do Konstytucji 3 Maja... LOL

• boomerang Re: Kolejny "orzel" dyplomacji 01.03.24, 04:29
      Zarówna Polska jak i Ukraina należały wtedy do Unii Niemieckiej, pierwowzoru Unii Europejskiej. Odpowiedzialność za rzeź wołyńską spada na Niemców, jak i za każdy inny holokaust.
      • engine8t Re: Kolejny "orzel" dyplomacji 01.03.24, 06:13
        boomerang napisał:

> Zarówna Polska jak i Ukraina należały wtedy do Unii Niemieckiej, pierwowzoru Un
        > ii Europejskiej. Odpowiedzialność za rzeź wołyńską spada na Niemców, jak i za k
        > ażdy inny holokaust.

Problem w tym ze Niemcy sie odkupili i Narod Wiecznie Pokrzywdzony pozwolil im zwalic cala wine na plemie Nazistow ktore juz praktycznie wymarlo a wiec skoro Niemcy jako panstwo i jako narod nie sa juz winni to teraz nalezy znalezc winnego zastepczego.
      • boomerang Re: Tym razem... 22.09.24, 07:00
        Nie da się ukryć że Radek ma dębowe uszy, bo po tylu latach obcowania z językiem angielskim, z amerykańską żoną i dziećmi, wciąż ma twardy akcent.
        • bmc3i Re: Tym razem... 22.09.24, 07:40
          boomerang napisał:

> Nie da się ukryć że Radek ma dębowe uszy, bo po tylu latach obcowania z językie
          > m angielskim, z amerykańską żoną i dziećmi, wciąż ma twardy akcent.

Akcent kształtuje się w pierwszych 3 latach życia dziecka wraz z kształtowaniem się krtani i całego aparatu mowy. Później już trudno go zmienić, i tylko najbardziej utalentowani językowo potrafią później całkowicie się go pozbyć. Dlatego fachowcy radzą dwujęzycznym rodzinom uczenia dwóch języków od początku na raz. Jeden rodzic mówi do dziecka tylko w jednym języku, drugi tylko w drugim.
        • felusiak1 Re: Tym razem... 22.09.24, 08:09
          Uszy ma w porzadku ale gardło ma trudności. Twoje gardlo też ma trudności i moje i bumcyka i makontenta i engine. Kiedy włosy zaczynają rosnąć tam gdzie jeszcze nie rosły gardło zaczyna sztywnieć i nie daje rady.
    • pijatyka Sikorski - szef MSZ i (od teraz) wicepremier 23.07.25, 14:35

.
        • boavista4 Re: Sikorski siedzi na d. a nie na j==ch 30.08.25, 23:11
          boavista4 napisał(a):

> Dkatego nie warto zajmować sie Zdradkiem i jego zadkiem,
          > Zajmijmy sie Johnem Kennedy bo on sobie pozwala!
          >
          youtu.be/9FrrFX8z-I0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka