Dodaj do ulubionych

Oby Le Pen wygral

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.05.02, 18:52
Czemu tak chce? Mimo ze to narodowy socjalista ( a nie jak chce przedstawic
fakty lewicowa Gazeta - prawicowy ekstremista ), chcialbym zeby zwyciezyl. Jest
tak poniewaz nic by sie takiego niestalo, czy to ze wygra zagrozi demokracji
francuskiej? Nie prowadzmy demagogi, tak nie bedzie, bedzie to zwykly wyrok
demokratycznej wiekszosci. A to ze sa protesty to co to oznacza? Oznacza to
jedynie to jak bardzo malo tolerancyjna jest Francja i zjednoczona
socjalistyczna Europa. Wybory demokratyczne tak, ale jak wygrywaja socjalisci -
eurozwolennicy. Jezeli wyroki demokratyczne sa nie po ich mysli to co oni
robia? Powtazaja referendum tak jak w Irlandii. Gdyby Le pen wygral chcialbym
zobaczyc co zrobia? Pewnie uniewaznia wybory i i tak wygra ktos inny. Czy dla
samej ciekawosci co zrobia eurokraci nie chcielibyscie by Le Pen wygral?
Obserwuj wątek
    • Gość: arnie Re: Oby Le Pen wygral IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 03.05.02, 19:42
      Racja, dobrze by było aby wygrał,fajnie popatrzeć jak
      cały "postępowu świat" sraczki dostaje.Ale to raczej
      niemożliwe gdyby wygrał to wybory unieważnią tak jak to
      było w Algierii gdy wygrali islamiści, wszystko
      oczywiście w imię demokracji a jakże.
      • Gość: Tabu Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.97.227.* 03.05.02, 19:47
        Też chcę żeby wygral Le Pen!
        • Gość: prezes Re: Oby Le Pen wygral IP: *.ces.clemson.edu 03.05.02, 19:52
          Gość portalu: Tabu napisał(a):

> Też chcę żeby wygral Le Pen!

Przeciez wiadomo, ze nie wygra.
          Nie ma nawet o czym dyskutowac.
          To czysta matematyka.
          Gdybac mozemy sobie do usranej smierci, ale nic z tego nie wyniknie.
          • Gość: mik50 Re: Oby Le Pen wygral IP: *.turboline.skynet.be 03.05.02, 20:03
            Gość portalu: prezes napisał(a):

> Gość portalu: Tabu napisał(a):
            >
            > > Też chcę żeby wygral Le Pen!
            >
            > Przeciez wiadomo, ze nie wygra.
            > Nie ma nawet o czym dyskutowac.
            > To czysta matematyka.
            > Gdybac mozemy sobie do usranej smierci, ale nic z tego nie wyniknie.

Najnowsze sondaze sa ciekawe.
        • tatrzan Re: Oby Le Pen wygral 05.05.02, 12:34
          Gość portalu: Tabu napisał(a):

>" Też chcę żeby wygral Le Pen!"

Tabu,staruszku,przygotuj sie do stypy po Le Pen,polegam na Francuzach.

• Gość: plum Re: Oby Le Pen wygral IP: *.n.club-internet.fr 04.05.02, 01:34
      Gos´c´ portalu: Mlody napisa?(a):

Czy dla
      > samej ciekawosci co zrobia eurokraci nie chcielibyscie by Le Pen wygral?
      nie
    • Gość: plum Re: Oby Le Pen wygral IP: *.n.club-internet.fr 04.05.02, 01:40
      nie chcielibysmy, nie
    • calipso Re: Oby Le Pen wygral 04.05.02, 03:04
      Ty mlody a czy Francuzi to sie wtracaja w polskie wybory???Jak jestzs mlody to
      pisz glupku pamietniki .Wiesz glabie ilu Polakow pracuje we Francji na czarno?A
      co chce zrobic ten twoj zasrany Le Pen wywalic ich z Francji.Dasz jesc im i im
      rodzinom?A co to cie wogole obchodzi?To nie z twojej kasy beda szly pieniadze
      najwazniejsze zeby bylo na prawo a nie nalewo.Szykuj,kase Polacy z Francji
      wracaja do PolskiArabow tez wywali no to tez szykuj dla nich miejsce i duzo
      duzo kasy......
    • Gość: gostek program Le Pena IP: *.abo.wanadoo.fr 04.05.02, 14:00
      Najwazniejsz punkty programu Le Pena:
      - przywrocenie kary smierci
      - wiecej kasy dla policji i aparatu sprawiedliwosci
      - zrobienie porzadku na 'goracych' przedmiesciach
      - preferencje narodowosciowe przy zatrudnianiu pracownikow
      - pozbycie sie co najmniej 30% urzednikow panstwowych
      - wycofanie sie z 35 godzinnego tygodnia pracy
      - wprowadzenie zakazu przerywania ciazy
      - zasilki rodzinne tylko dla obywateli francuskich
      - lekcje 'moralnosci' w szkole
      - likwidacja podatku dochodowego ( w ciagu 5 lat) i spadkowego
      - konsultacja waznych decyzji przez referendum
      - utworzenie ochotniczej 'gwardi narodowej'
      - kontrola mediow
      - utworzenie obozow tranzytowych dla cudzoziemcow
      - zakaz podwojnego obywatelstwa
      - likwidacja programu laczenia rodzin cudzoziemskich
      • Gość: Ania Re: program Le Pena IP: *.upc.chello.be 04.05.02, 14:08
        No i bardzo dobrze jak Le Pen wygra to POlacy ,ktorzy pracuja we Francji na
        czarno wroca do Polski.Wtedy to "Alternatywa",ktora popiera Le Pena da im
        zasilki da rownowartosc tego co przysylali do Polski dla swych rodzin.
        • Gość: Mlody Re: program Le Pena IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.05.02, 14:16
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> No i bardzo dobrze jak Le Pen wygra to POlacy ,ktorzy pracuja we Francji na
          > czarno wroca do Polski.Wtedy to "Alternatywa",ktora popiera Le Pena da im
          > zasilki da rownowartosc tego co przysylali do Polski dla swych rodzin.
          Widze ze masz socjalistyczne podejscie! Zasilki sa bardzo malo efektywne
          powoduja np. ze bezrobotni nie chca pracowac przy spisie powszechnym bo im sie
          nie chce!! Jestem przeciw zasilaniom kasy bezrobotnych z budzetu panstwa!!!

• Gość: Ania Re: program Le Pena IP: *.upc.chello.be 04.05.02, 14:40
            Gość portalu: Mlody napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
            >
            > > No i bardzo dobrze jak Le Pen wygra to POlacy ,ktorzy pracuja we Francji n
            > a
            > > czarno wroca do Polski.Wtedy to "Alternatywa",ktora popiera Le Pena da im
            > > zasilki da rownowartosc tego co przysylali do Polski dla swych rodzin.
            > Widze ze masz socjalistyczne podejscie! Zasilki sa bardzo malo efektywne
            > powoduja np. ze bezrobotni nie chca pracowac przy spisie powszechnym bo im sie
            > nie chce!! Jestem przeciw zasilaniom kasy bezrobotnych z budzetu panstwa!!!
            >

Ja sie z Toba zgadzam .A czy w Polsce zlikwidowano juz bezrobocie?Wiesz ilu
            Polakow pracuje we Francji na czarno?Wiesz o tym,ze oni wysylaja pieniazki do
            Polski dla swych rodzin,ktore placa z tych zarobionych we Francji pieniedzy
            polskie podatki.A jak wygra ten Twoj Le Pen to Polacy wroca do Polski bo Francja
            dla Francozow.Kto im da prace w Polsce i pieniadze na utrzymanie ich rodzin.Ty
            czy zz"Alternatywa"?
            • Gość: Mlody Re: program Le Pena IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.05.02, 15:06
              Gość portalu: Ania napisał(a):

> Gość portalu: Mlody napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Ania napisał(a):
              > >
              > > > No i bardzo dobrze jak Le Pen wygra to POlacy ,ktorzy pracuja we Fran
              > cji n
              > > a
              > > > czarno wroca do Polski.Wtedy to "Alternatywa",ktora popiera Le Pena d
              > a im
              > > > zasilki da rownowartosc tego co przysylali do Polski dla swych rodzin
              > .
              > > Widze ze masz socjalistyczne podejscie! Zasilki sa bardzo malo efektywne
              >
              > > powoduja np. ze bezrobotni nie chca pracowac przy spisie powszechnym bo im
              > sie
              > > nie chce!! Jestem przeciw zasilaniom kasy bezrobotnych z budzetu panstwa!!
              > !
              > >
              >
              > Ja sie z Toba zgadzam .A czy w Polsce zlikwidowano juz bezrobocie?Wiesz ilu
              > Polakow pracuje we Francji na czarno?Wiesz o tym,ze oni wysylaja pieniazki do
              > Polski dla swych rodzin,ktore placa z tych zarobionych we Francji pieniedzy
              > polskie podatki.A jak wygra ten Twoj Le Pen to Polacy wroca do Polski bo Francj
              > a
              > dla Francozow.Kto im da prace w Polsce i pieniadze na utrzymanie ich rodzin.Ty
              >
              > czy zz"Alternatywa"?

Po pierwsze uwazam,ze nie do konca mnie rozumiesz. Jestem przede wszystkim
              zwolennikiem przestrzegania prawa ( dura lex sed lex ) - Ty chyba nie. Popieranie
              pracy na czarno nie jest szanowaniem prawa. Po drugie uwazam, ze gdyby obnizyc
              podatki bezrobocie byloby mniejsze. Po trzecie nie uwazam, ze prawo Francji do
              tego by nielegalni imigranci wracali do swoich panstw ma byc tepione. POZA TYM
              BARDZO PROSZE O DANE ILE POLAKOW pracuje nielegalnie we FRancji. Bo skoro pracuje
              nielegalnie to chyba sa jakies dane ( ironicznie )!! Poza tym moje poglady na
              gospodarke mozesz znalezc na stronie www.koliber.org/! To nie Alternatywa
              jak ja pogardliwie nazywasz. Pozdrawiam i czekam na statystyki na ktore sie
              powolujesz.
              • Gość: Ania Re: program Le Pena IP: *.upc.chello.be 04.05.02, 17:24

> Gość portalu: Ania napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Mlody napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: Ania napisał(a):
                > > >
                > > > > No i bardzo dobrze jak Le Pen wygra to POlacy ,ktorzy pracuja we
                > Fran
                > > cji n
                > > > a
                > > > > czarno wroca do Polski.Wtedy to "Alternatywa",ktora popiera Le P
                > ena d
                > > a im
                > > > > zasilki da rownowartosc tego co przysylali do Polski dla swych r
                > odzin
                > > .
                > > > Widze ze masz socjalistyczne podejscie! Zasilki sa bardzo malo efek
                > tywne
                > >
                > > > powoduja np. ze bezrobotni nie chca pracowac przy spisie powszechnym
                > bo im
                > > sie
                > > > nie chce!! Jestem przeciw zasilaniom kasy bezrobotnych z budzetu pans
                > twa!!
                > > !
                > > >
                > >
                > > Ja sie z Toba zgadzam .A czy w Polsce zlikwidowano juz bezrobocie?Wiesz il
                > u
                > > Polakow pracuje we Francji na czarno?Wiesz o tym,ze oni wysylaja pieniazki
                > do
                > > Polski dla swych rodzin,ktore placa z tych zarobionych we Francji pieniedz
                > y
                > > polskie podatki.A jak wygra ten Twoj Le Pen to Polacy wroca do Polski bo F
                > rancj
                > > a
                > > dla Francozow.Kto im da prace w Polsce i pieniadze na utrzymanie ich rodzi
                > n.Ty
                > >
                > > czy zz"Alternatywa"?
                >
                > Po pierwsze uwazam,ze nie do konca mnie rozumiesz. Jestem przede wszystkim
                > zwolennikiem przestrzegania prawa ( dura lex sed lex ) - Ty chyba nie. Popieran
                > ie
                > pracy na czarno nie jest szanowaniem prawa. Po drugie uwazam, ze gdyby obnizyc
                > podatki bezrobocie byloby mniejsze. Po trzecie nie uwazam, ze prawo Francji do
                > tego by nielegalni imigranci wracali do swoich panstw ma byc tepione. POZA TYM
                > BARDZO PROSZE O DANE ILE POLAKOW pracuje nielegalnie we FRancji. Bo skoro pracu
                > j

Zgadzam sie! tylko mi powiedz jeszcze co robili Francuzi w Algerii?Czy to nie
                byla przypadkiem nielegalna imigracja?Dane moge Ci kolego podac z Belgii okolo
                50tysiecy Polakow pracuje tu na czarno.Przemnoz to sobie przez kraje UE i dodaj
                jeszcze rodziny w Polsce.Dodaj Polakow,ktorzy zyja w USA .Samo obnizenie podatkow
                nic nie da.Jest duzo takich ,ktorzy ich wogole nie placa sa tacy co kradna itd...

e
                > nielegalnie to chyba sa jakies dane ( ironicznie )!! Poza tym moje poglady na
                > gospodarke mozesz znalezc na stronie <a href="www.koliber.org/!"target="
                > _blank">www.koliber.org/!</a> To nie Alternatywa
                > jak ja pogardliwie nazywasz. Pozdrawiam i czekam na statystyki na ktore sie
                > powolujesz.

• Gość: Mlody Re: program Le Pena IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.05.02, 17:43
                  Chce dane z Francji, a nie z Belgii. Czyzbys ich nie miala?? A to ciekawostka,
                  dane, na ktorych opierasz swoja teorie nie sa ci znane ciekawe??
            • Gość: Mlody Re: program Le Pena IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.05.02, 15:15
              Poza tym to nie jest moj Le Pen bo to narodowy socjalista, a ja jestem daleki
              od socjalistycznych pogladow. Jestem po prostu ciekaw czy reakcja
              euroentuzjastow - socjalistycznych po wygraniu Le Pena, bedzie poszanowaniem
              demokracji. Bo na razie Gazeta, i lewicowa czesc francuskiej prasy ( 3/4 ) -
              wydaje sie byc szczegolnie malo tolerancyjna dla wyborow demokratycznych
              • Gość: marianna Re: program Le Pena IP: 5.2.1R1D* / 212.195.18.* 04.05.02, 19:17
                mlodys i GLUPIS, pozyjesz, naleje ci sie wody za kolnierz to MOZE zrozumiesz,
                zwlaszcza jak Ci "goryl" Le Pena stlucze pysk w czasie "pokojowej" manifestacji
                w Dniu Joanny D'Arc albo wrzuci do Sekwany (nie pytajac, czy umiesz plywac!
                • Gość: Mlody Re: program Le Pena IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.05.02, 09:19
                  Gość portalu: marianna napisał(a):

> mlodys i GLUPIS, pozyjesz, naleje ci sie wody za kolnierz to MOZE zrozumiesz,
                  > zwlaszcza jak Ci "goryl" Le Pena stlucze pysk w czasie "pokojowej" manifestacji
                  >
                  > w Dniu Joanny D'Arc albo wrzuci do Sekwany (nie pytajac, czy umiesz plywac!

Nie jestem taki mlody jak ci sie wydaje to primo! Po drugie inwektywy to nie
                  argumenty, wiec nie przychodz na to Forum wiecej. Potrzeba tu opini na poziomie (
                  krytyka ad rem )Pozdrawiam
                  • Gość: marianna Re: program Le Pena IP: 5.2.1R1D* / 212.195.6.* 05.05.02, 13:43
                    wejde na jakie forum bede chciala i kiedy bede chciala. Inwektywy? czy tez
                    przestroga? Przyjedz, wmieszaj sie w tlumek przy okazji takiej "manifestacji
                    patriotyzmu pod sztandarami Twojego "idola", jak zobaczysz na wlasne oczy to
                    moze na nie przejrzysz. Co do jednego masz racje: nie tylko mlodzi bywaja glupi.
                    • Gość: Mlody Re: program Le Pena IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.05.02, 15:13

> wejde na jakie forum bede chciala i kiedy bede chciala. Inwektywy? czy tez
                      > przestroga? Przyjedz, wmieszaj sie w tlumek przy okazji takiej "manifestacji
                      > patriotyzmu pod sztandarami Twojego "idola", jak zobaczysz na wlasne oczy to
                      > moze na nie przejrzysz. Co do jednego masz racje: nie tylko mlodzi bywaja glupi
                      > .

Wejdziesz, ale przynajmniej zachowaj jakis poziom twoich wypowiedzi. Skad
                      wyciagasz wnioski, ze Le Pen to moj IDOL??? Tego nigdy nie powiedzialem, bo to
                      narodowy socjalista. Postawilem tylko pytanie : Czy jezeli LE PEN wygra to
                      socjalisci europejscy uszanuja demokracje. Wedlug mnie nie uszanuja, bo sa
                      nietolerancyjni ( nawet chyba bardziej niz LE PEN ). Powtorza wybory. Widze
                      rowniez, ze traktujesz wszystko bardzo emocjonalnie, a nie powinnas. Pozdrawiam
                      PS. Zobacz w slowniku co to sa inwektywy bo chyba nie wiesz. Szanuj moje zdanie
                      i nie uciekaj sie w krytyce do obrazania mnie ad personam
                      • marcus_krakow Re: program Le Pena 06.05.02, 11:33
                        Młody nie tłumacz sie przed kobietą! Primo to uwłacza menszczyźnie secundo i
                        tak nie ma sensu. Sam widzisz ze Cie nie słucha tylko mówi co chce
                        powiedzieć.... One reagują zawsze emocjonalnie zapytaj sie Mikusia :)Nota bene
                        pozdrawiam starych znajomych z mojej frakcji (KZ-M) :-)
      • tatrzan Re: program Le Pena 05.05.02, 12:40
        Gość portalu: gostek napisał(a):

>" Najwazniejsz punkty programu Le Pena:
        > - przywrocenie kary smierci
        > - wiecej kasy dla policji i aparatu sprawiedliwosci
        > - zrobienie porzadku na 'goracych' przedmiesciach
        > - preferencje narodowosciowe przy zatrudnianiu pracownikow
        > - pozbycie sie co najmniej 30% urzednikow panstwowych
        > - wycofanie sie z 35 godzinnego tygodnia pracy
        > - wprowadzenie zakazu przerywania ciazy
        > - zasilki rodzinne tylko dla obywateli francuskich
        > - lekcje 'moralnosci' w szkole
        > - likwidacja podatku dochodowego ( w ciagu 5 lat) i spadkowego
        > - konsultacja waznych decyzji przez referendum
        > - utworzenie ochotniczej 'gwardi narodowej'
        > - kontrola mediow
        > - utworzenie obozow tranzytowych dla cudzoziemcow
        > - zakaz podwojnego obywatelstwa
        > - likwidacja programu laczenia rodzin cudzoziemskich"

" Franz,Franz aber ales!" Hitler zaciera chyba raczki.

• Gość: Marcin Re: Oby Le Pen wygral IP: *.sympatico.ca 05.05.02, 17:43
      Czesc Mlody osobiscie jest mi zupelnie obojetne kto
      wygra wybory we Francji ,smiesza mnie wypowiedzi
      niektorych osob w szczegolnosci Calipso ktory sugeruje
      ze wtracasz sie w wewnetrzne sprawy Francji,praktycznie
      zadna z tych osob nie moze poprzec swojej wypowiedzi
      zadnym konkretnym argumentem,ale wiedza ze bedzie zle
      jezeli wygra bo tak napisali w gazecie i juz.Widac
      nauczyli sie czytac nie zawsze jednak nauczyli sie myslec.
      Pozdrawiam
      • Gość: marianna Re: Oby Le Pen wygral IP: 5.2.1R1D* / 212.195.19.* 05.05.02, 18:21
        Sa to rzeczywiscie i bez watpienia "zewnetrzne sprawy Francji" ale sa tez
        zywotnymi problemami demokracji europejskiej. Francja jest tradycyjnie, od
        czasu ustalenia "Karty Praw Czlowieka i Obywatela" uznawana za ojczyzne tejze.
        I od tej samej pory na jej sztandarze widnieja slowa resumujace ta idee - dla
        przypomnienia "liberté, égalité, fraternité" ( wolnosc,rownosc,braterstwo).
        I nie wazne pod jaka "etykietka" Mlody, umiescisz Le Pena jest to ktos, kto te
        hasla depcze. Jedno, co nalezy mu przyznac, to to, ze jest dobrym mowca i
        potrafi sciagnac uwage tlumu. czy nikogo Ci to nie przypomina? Acha, jestes ZA
        mlody: byl swego czasu kraj - Republika Weimarska. I na trybuny wyszedl wtedy
        mowca, ktory pociagnal za soba narod za podobnymi haslami. Wiesz, co potem
        nastapilo? Ja we Francji zyje moze dluzej niz mlody w ogole. I mam powody, by
        zalezalo mi na przyszlosci tego kraju, bo go kocham (tak samo zreszta, jak
        kocham Polske) I WSTYD mi bylo ogromnie, kiedy w sprawozdaniu TV z paryskiej
        manifestacji FN zauwazylam transparent "Polacy z Le Penem". Dlaczego? Dlatego,
        ze III Rzeczypospolita tez mieni sie krajem demokratycznym (vide: celebra z
        okazji Rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja). Mnie sie jednak wydaje,
        ze "demokracja" ta chadza dosc kretymi sciezkami. Wystarczy poczytac to forum i
        inne, co czynie na tyle czesto, na ile skapy czas mi pozwala bynajmniej nie po
        to, by "sypac inwektywami", ale by z krajem zachowac jak najscislejszy kontakt.
        I dlatego ani Ty, Mlody, ani NIKT z tego czy jakiegokolwiek forum mnie nie
        przegoni,, ani nie narzuci pogladow, czy sposobu ich wyrazania. A od inwektyw
        nalezy odroznic ironie - do tego oprocz slownika czy encyklpoedii nalezy
        posiadac jeszcze odrobine intelektualnej finezji i samokrytycyzmu.
        • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.05.02, 19:08
          Rozbroilas mnie ta swoja mowa. W sensie, ze duza forma, malo logicznej tresci.
          1. Nie uwazam, za logiczne porownywac Le Pena do Hitlera. Czemu? Bo ja rownie
          dobrze moge powiedziec, ze Le Pen umie tak dobrze mowic jak John F. Kennedy.
          Nie stosuj porownan, bo mozna nimi bardzo latwo manipulowac. Jak rowniez kazde
          porownanie programu Hitler - Le Pen, nie idzie nijak w parze. Czy Le Pen chce
          nowych masowych morderstw?? NIE. Wiec jezeli nie chce to porownywanie go z
          takim zbrodniarzem wojennym nie ma najmniejszego sensu. Zwykla prosta
          implikacja, nie sadzisz Mrianno??
          2. Francja jest tradycyjnie, od
          czasu ustalenia "Karty Praw Czlowieka i Obywatela" uznawana za ojczyzne tejze.
          I od tej samej pory na jej sztandarze widnieja slowa resumujace ta idee - dla
          przypomnienia "liberté, égalité, fraternité" ( wolnosc,rownosc,braterstwo).
          Tak napisalas. Pozwolisz na polemike. Znam historie Francji, i wybacz nie
          pamietam aby kiedykolwiek w swojej polityce zagranicznej, wewnetrznej te hasla
          byly realizowane. Wielka Rewolucja Francuska - mordy jakobinskie, Napoleon -
          sumy bajonskie i wykorzystanie Polakow, Monachium 1938 - sprzedaz Hitlerowi
          Sudet itd. itd. ( rzad w Vichy ) - ja tego nie widzialem ale o tym czytalem (
          jestem mlody ty rozumiem wiekowa wiec pamietasz Rep. Weimarska )
          3. Nie narzucam ci swoich pogladow, ja tylko przedstawiam swoje
          4. PytaniA na koniec : CO WG CIEBIE W PROGRAMIE LE PENA JEST TAK
          NIEDEMOKRATYCZNEGO ZE POROWNUJESZ GO DO HITLERA I W DOMYSLE PRZEWIDUJESZ, ZE
          GDY DOJDZIE DO WLADZY TO BEDA MASOWE MORDY ZYDOW, III WOJNA SWIATOWA. CZY NIE
          UWAZASZ, ZE TO, IZ FRANCUSKIE MEDIA SA OPANOWANE W 3/4 PRZEZ LEWICE TO TWOJE
          POGLADY SA TROCHE ZMANIPULOWANE?( DANE PODAL Z. ZIEMKIEWICZ W RZECZYPOSPOLITEJ)
          NO I CZY NIE UWAZASZ ZE WIEKSZYM ZAGROZENIEM DLA DEMOKRACJI JEST
          KWESTIONOWANIE WOLNYCH WYBOROW WE FRANCJI NIZ LE PEN???
          • Gość: Marianna Re: Oby Le Pen wygral IP: 5.2.1R1D* / 212.195.31.* 05.05.02, 20:12
            Wybory byly absolutnie wolne. rezultat na razie nieoficjalny, niemniej pewny:
            82,5% J.Chirac przy 19% absencji. Jedyne, czego nie bylo wolno, to w lokalu
            wyborczym DEMONSTROWAC, ze choc glosuje sie na JCh. to glosuje sie niezgodnie
            ze swoim przekonaniem; byli tacy, co zapowiadali bowiem glosowanie w
            rekawiczkach lub z nosem zacisnietym szczypczykami do bielizny (wsad wokol afer
            i aferek, w ktore uwiklany jest Chirac.
            Musze przyznac, ze sie ciesze. Acha, co do porownania Le pena z Hitlerem w
            aspekcie zbrodni wojennych - jest "godnym nastepca" na znacznie (na szczescie)
            mniejsza skale. Wslawic sie mial bowiem okazje w czasie Wojny Indochinskiej i
            Wojny Algerskiej m.in stosujac tortury wobec jencow wojennych. Jak Ci sie to
            podoba? A jak ci sie podoba kwestionowanie istnienia komor gazowych w
            hitlerowskich obozach koncentracyjnych? Jesli juz mowa o "inwektywach" to
            zapewne nie znasz "kalamburu Le Pena w stosunku do jednego z Deputowanych do
            Assemblée Nationale - nazwiskiem Durafour i pochodzenia zydowskiego: ..."dur à
            four ...crèmatoir" - "dobrze by to wrozylo na przyszlosc.
            Ty historie Francji znasz...z takich czy innych mniej lub bardziej
            tendencyjnych opracowan, ja - te stosunkowo wspolczesna (nie, nie pamietam
            Republiki Weimarskiej) znam z autopsji. I jeszcze jedno: demokracja nie jest
            prezentem od losu danym takiemu, czy innemu narodowi raz na zawsze, trzeba ja
            zdobyc a potem chronic, co bywa rownie trudne, jesli nie jeszcze bardziej.
            • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 00:38
              Coz, Le Pen przegral... Bywa taka jest demokracja. Czy to dobrze czy zle
              pokaze historia. Historia tendencyjnych opracowan jak to nazwalas to : Europa
              N. Davisa, Boże Igrzysko N. Davisa; Historyka M. Harta; Historyka A.
              Bartnickiego - wiem nie mowia ci te nazwiska nic, ale naprawde lekture polecam.
              Wypowiedzi Le Pena znam te ktore przytoczylas. Poza tym nie zrozumialas chyba
              o co mi chodzilo. Nie o to czy to Le Pen czy ktos inny, ale o to ze w UE nie
              jest dane wygrac komukolwiek spoza euroentuzjastow, nie jest dane bo wszystko
              przejaskrawiaja lewicowe gazety. Niestety wydaje mi sie, ze jestes troche
              ofiara tego wszystkiego. Przeciez doskonale wiesz, ze ta sama wypowiedz mozna
              tak przedstawic, ze raz jest pochwala dla demokracji, a innym razem wrecz
              przeciwnie. Tak jest i zawsze bedzie. Czytaj wiec roznego rodzaju media, i
              sprobuj wyposrodkowac swoje poglady na rozne tematy - to tylko rada, wszak
              jestem mlody co ja tam wiem.
              Apropo demokracji, jesli to ten najlepszy system sprawowania wladzy to obroni
              sie sam. Jesli nie to bedzie inaczej, tak bywa i juz. Mysle rowniez, ze
              szacunek dla wyborow innych jest bardzo istotny w demokracji, a tego niestety
              brak protestujacym przeciw Le Penowi, tak bylo. Zreszta czesc z nich chcialo
              tylko powybijac kilka szyb w sklepach i cos ukrasc......
              Demokracji wg mnie nie mozna chronic niedemokratycznie ( wybacz za
              sformulowanie ), tzn poprzez nieuzasadnione straszenie ludzi ( w populistyczny
              sposob ), ze jak ten czy inny wygra to bedzie zle, wroca komory itd.
              Obecnie Europa przypomina mi ta sprzed II wojny swiatowej. Czemu? Jest slaba,
              zapatrzona w demokracje i w to, ze ona rozwiaze wszystko, a najlepiej to nie
              robic nic by ten system poprawic. Tak mysle, ale to juz historia na inny post.
              Dzieki serdeczne wszystkim za udzial w dyskusji. Tobie szczegolnie Marianno,
              twardy z ciebie interlokutor, na prawde bardzo to cenie. Koniec wyborow we
              Francji, koniec tematu. Fin
              Pozdrowienie wsazystkim - MLODY
              • Gość: marianna Re: Oby Le Pen wygral IP: 5.2.1R1D* / 212.195.12.* 06.05.02, 09:53
                Mylisz sie raz jeszcze: "te nazwiska cos mi mowia", rowniez mam zwyczaj czytac.
                jednak jakiekolwiek nazwisko, chocby najwiekszego autorytetu "firmuje" tegoz
                autorytetu punkt widzenia i przekonania. Nikt nie jest w stanie w tym co glosi
                pozostac absolutnie obiektywny. Umiem czytac, lubie i czytam duzo i w kilku
                jezykach, ale mam tez oczy i uszy otwarte na rzeczywistosc, ktora mnie otacza,
                pomiedzy nimi mozg zdolny do wyciagania wnioskow i dane mi demokratycznie prawo
                do posiadania i gloszenia swoich pogladow. Stad jestem
                interlokutorem "twardym", jak piszesz, w kazdym razie dziekuje za
                uznanie,potwierdza sie stwierdzenie,ze tylko krowa nie zmienia pogladow (chyba,
                ze chora na USB) ;-)))
                No, wiec zamknijmy ten rozdzial jak proponujesz. Acha: jeszcze jedno:
                WYJATKOWO, w trakcie licznych i poteznych demonstracji anty LePen'owskich NIE
                BYLO ZADNEGO wypadku wandalizmu i kradziezy (dane oficjalne z Prefektury
                Policji M&L gdzie pracuje moj maz.
    • Gość: Maximus Re: Oby Le Pen wygral IP: 157.25.92.* 06.05.02, 10:21
      Chyba rzeczywiście jesteś bardzo "młody" skoro nie wiesz, że narodowy socjalizm
      był doktryną skrajnie prawicową. Pomimo końcówki socjalizm nurt ten nie
      podzielał głównych założeń tworzonych przez kolejne "międzynarodówki". Przez
      socjalizm Hitler rozumiał powszechność swojego ruchu i jego wpływ na każdy
      przejaw życia społecznego. Ponadto program gospodarczy NSDAP nie był programem
      socjalistycznym, ponieważ stworzono go pod kątem wielkiego kapitału. Nie
      głoszono również równości klas. Nie wspominając już o słynnym socjalistycznym
      internacjonalizmie, który absolutnie kłócił się z teorią rasy aryjskiej
      zawartej w "Mein Kampf". Radziłbym trochę poczytać zanim zabierzesz się za
      analogie....
      • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 10:42
        Gość portalu: Maximus napisał(a):

> Chyba rzeczywiście jesteś bardzo "młody" skoro nie wiesz, że narodowy socjalizm
        >
        > był doktryną skrajnie prawicową. Pomimo końcówki socjalizm nurt ten nie
        > podzielał głównych założeń tworzonych przez kolejne "międzynarodówki". Przez
        > socjalizm Hitler rozumiał powszechność swojego ruchu i jego wpływ na każdy
        > przejaw życia społecznego. Ponadto program gospodarczy NSDAP nie był programem
        > socjalistycznym, ponieważ stworzono go pod kątem wielkiego kapitału. Nie
        > głoszono również równości klas. Nie wspominając już o słynnym socjalistycznym
        > internacjonalizmie, który absolutnie kłócił się z teorią rasy aryjskiej
        > zawartej w "Mein Kampf". Radziłbym trochę poczytać zanim zabierzesz się za
        > analogie....

" Jego partia - NSDAP - przyjela jako swoj program mieszanine zwyklego rasizmu,
        niemieckiego nacjonalizmu i wulgarnego socjalizmu"
        " szybko nabral sympatii do gospodarki kolektywnej, a dr Hjalmar Schacht, prezes
        Banku Rzeszy, przedstawil mu gotowy plan.(...) Plam Schachta byl polaczeniem
        systemu finansow w stylu Keynesa z pelnym panstwowym zarzadzaniem w przemysle i
        rolnictwie; "
        " Europa " N. Davis Wydawnictwo Znak 1998 - strony 1030 i 1031.
        Wybacz nie chce mi sie przepisywac wiecej przykladow na to, ze Hitler byl
        narodowym socjalista. Odsylam do lektur.
        Pozdrawiam wszystkich - Mlody
        • Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 11:51
          zastanawia mnie dlaczego masowe manifestacje przeciwko le penowi owazasz za
          brak szacunku do wyborow - manifestacje pokazaly, co mysla ludzie (czesto ci,
          ktorzy jeszcze nie mieli prawa glosu) o mozliwosci faszyzacji zycia publicznego
          we francji.
          byl to takze glos sprzeciwu przeciwko nieobecnosci wielu przy urnach w
          pierwszej turze wyborow co umozliwilo le penowi wejcie do drugiej tury (nie
          bede juz wspominala o braku jednosci obozu lewicowego, bo poglady "na lewo",
          jak i "na prawo" sa rozne, co cenne jest w wyborach do parlamentu, lecz moze
          byc niebezpieczne w wyborach bezposrednich, jakim jest wybor prezydenta).
          byl to takze glos niepokoju wiekszosci(!) francuzow i apel do walki o te
          wlasnie wartosci demokratyczne, ktorych zaprzeczeniem jest ideologia
          propagowana przez le pena
          i jeszcze jedno - moje corki manifestowaly przez te dwa tygodnie - nie dlatego
          jak twierdzisz- ze zachecila, czy oglupila je propaganda lewicowej prasy, lub
          chcialy cos ukrasc
          manifestowaly z przywiazania do wartosci republiki i niecheci jakiej wzbudza w
          nich ten faszystowski cynik
          druga tura wykazala poparcie francuzow nie dla chiraca i jego programu, ale
          wlasnie dla demokracji i wartosci, ktore sa wspolne dla wiekszosci, mimo roznic
          ideowych

• Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 12:00
            Brak szacunku to ta histeria jaka wywolaly media. Nagonka na Le Pena z malo
            wybrednymi epitetami, jesli podczas tych manifestacji padaly niesluszne
            oskarzenia wobec Le Pena - to to jest brak szacunku wobec innych, wobec tych
            ktorzy mysla inaczej....
            Pozdrowienia Mlody
            • Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 12:09

> Brak szacunku to ta histeria jaka wywolaly media.

jaka histeria - czy stwierdzenie ze le pen to zagrozenie demokracji - jest
              histeria i dlaczego, jezeli inni (niz zwolennicy le pena) tak mysla - czyli mysla
              inaczej(!!!), nie wolno im tego mowic - cenzura???

"Nagonka na Le Pena z malo wybrednymi epitetami"

jakimi??!!

"jesli podczas tych manifestacji padaly niesluszne oskarzenia wobec Le Pena"

jakie??!!

ania

• Gość: Mody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 12:33
                Epitety : faszysta, rasista itp.
                Zamiast rozmawiac o programach - nie bylo debaty po I turze.
                Histeria, bo Le Pen nie byl zagrozeniem dla demokracji. Czy chce wprowadzic
                dyktature?? Mial cos takiego w swoim programie?? Nie mial! Po za tym histeria
                polega na tym, ze od razu zaczela sie nagonka socjalistycznych gazet i Tv w
                Europie. Rowniez pojawila sie hipokryzja, twoje dzieci zapewne szly w jednym
                pochodzie z trockistami - a oni wedle ich programu sa zagrozzeniem dla
                demokracji, ale nawet gdyby doszli do wladzy nie byliby wladni wprowadzenia
                niedemokratycznych rzadow. Cenzura?? Jaka cenzura? Masz prawo mowic co chcesz i
                kiedy chcesz jesli tylko nie obrazasz innych i nie naruszasz tym min. art. 23 KC
                Z wyrazami szacumku Mlody
                PS.marcus_krakow - wiem wiem znow sie tlumacze przed kobieta, ale wierze w to
                mocno, ze one tez zasluguja na szacunek i moga zrozumiec to co sie do nich
                mowi. Sa madre i czasami przewyzszaja w tym mezczyzn, ale niektore tak jak i
                my - niektorzy- plec brzydka sa niestetymalo rozsadne
                • Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 13:31
                  Gość portalu: Mody napisał(a):

> Epitety : faszysta, rasista itp.

jesli nazwanie kota kotem jest obrazliwe - to ok

> Zamiast rozmawiac o programach - nie bylo debaty po I turze.

czy mowisz o debacie pomiedzy kandydatami, czy o debacie o programach?

jesli o debacie miedzy kandydatami - kazdy ma prawo odmowic rozmowy z kims, kogo
                  nie uwaza za partnera do rozmowy
                  jesli o debacie o programach - czy myslisz, ze zastanawianie sie nad tym, czy
                  szowinizm, ksenofobia i rasizm (tak, tak) sa lepsze od.......ma sens?!

> Histeria, bo Le Pen nie byl zagrozeniem dla demokracji. Czy chce wprowadzic
                  > dyktature?? Mial cos takiego w swoim programie?? Nie mial!

rozumiem, ze pobicie parlamentarzystki z partii lewicowej jest dowodem umilowania
                  demokracji i parlamentarnych sposobow wyrazania swych opinii

"Po za tym histeria polega na tym, ze od razu zaczela sie nagonka
                  socjalistycznych gazet i Tv w Europie"

i nie tylko socjalistycznych i nie tylko w europie
                  a wg mnie nie nagonka, tylko wyrazenie pogladow, o ktorym mowisz(i slusznie) jest
                  prawem kazdego czlowieka (nawet dzienikarza)

"Rowniez pojawila sie hipokryzja, twoje dzieci zapewne szly w jednym
                  > pochodzie z trockistami - a oni wedle ich programu sa zagrozzeniem dla
                  > demokracji, ale nawet gdyby doszli do wladzy nie byliby wladni wprowadzenia
                  > niedemokratycznych rzadow."

zapewne tak, natomiast gdy ja pojde w pochodzie przeciwko np karze smierci, u
                  boku katolika, nie czyni ze mnie ani katoliczki, ani osoby, ktora opowiada sie za
                  wplywem kosciola na funkcjonowanie panstwa

> " PS.marcus_krakow - wiem wiem znow sie tlumacze przed kobieta, ale wierze w to
                  > mocno, ze one tez zasluguja na szacunek i moga zrozumiec to co sie do nich
                  > mowi. Sa madre i czasami przewyzszaja w tym mezczyzn, ale niektore tak jak i
                  > my - niektorzy- plec brzydka sa niestetymalo rozsadne "

ja nie wypowiadalam sie jako kobieta ale jako obywatel, ale rowniez wierze (wiara
                  czyni cuda), ze uda ci sie znalezc odrobine rozsadku

ania

• Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 14:07
                    Coz znowu obrazasz Le Pena, jesli gazety i Tv po tysiac kroc mowily ci ze jest
                    on taki a owaki. To zapewne zaczelas bezwiednie to powtarzac. Klamstwo
                    powiedziane 1 raz jest klamstwem, powiedziane tysiac razy staje sie w
                    swiadomosci ludzkiej prawda. Nie zastanawiasz sie kim jest Le Pen. Tylko
                    protestujesz. Podobnie bylo z Zydami ktorzy w decydujacym referendum o skazanie
                    Chrystusa ( wiem porownanie moze nie jest na miejscu ) zaglosowali tak jak im
                    powiedzieli faryzeusze. Czy teraz moglo byc podobnie. Tem kto ma media ten
                    obnecnie rzadzi, nic tego nie zmieni. Czy Berlusconi doszedlby do wladzy gdyby
                    nie jego medialne imperium??
                    Zastanow sie nad tym, ze powtazasz jededynie slogany francuskiej lewicy.
                    Rozumiem, ze glosowalas na Chiraka bo nie odpowiadal ci program Le Pena. Co ci
                    w tym programie sie nie podobalo?? Jezeli bylo cos takiego to to rozumiem. Ale
                    na Boga zastanow sie nad tym czy to co slyszalas w TV to byl rzetelnie
                    przedstawiony program Le Pena, czy wylacznie jakies tam epitety w stylu :
                    faszysta, zagrozenie dla demokracji - ktore mialo na celu zdyskredytowac
                    przeciwnika w walce o stolki. Podobno we Francji byl to wybor miedzy '
                    Faszysta " a ....... aferzysta. Rozumiem wybralas afery, finansowe malwersacje
                    itd. Podobnie jest w Polsce, Niemczech itd. Nie wygrywaja juz wielcy mezowie
                    stanu jak kiedys tylko osoby jak najbardziej nijakie, ktore w imie poprawnosci
                    politycznej nie wyglaszaja opinii i wnioskow, ktore az sie na usta cisna. Czy
                    to, ze we Francji sa nielegalni imigranci to dobrze czy zle? Czy to, ze nie
                    jest przestrzegane prawo ( sa oni bezprawnie we Francji ) to chluba??
                    Nie sadze. Osobiscie uwazam, ze poszanowanie prawa to najwieksza cnota wsrod
                    ludzi, bo tylko dzieki niej jest wstanie funkcjonowac normalne panstwo. A
                    sankcjonowanie sprawowania wladzy przez osoby podejrzane o rozne malwersacje
                    finansowe zle swiadczy o spoleczenstwie francuskim. Powszechna zgoda na takie
                    prowadzenie polityki.
                    Pozdrowienia Mlody
                    • Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 14:32

wyobraz sobie, ze by ocenic le pena nie potrzebuje gazet, wystarczy mi wlasny
                      rozum i wiara w wartosci, ktore dla niego sa niczym

glosowalam nie na chiraka, ale przeciwko le penowi, bo wlasnie jego program mi
                      sie bardzo, ale to bardzo nie podoba i jest zagrozeniem dla demokracji

a kto dla ciebie jest tym wielkim mezem stanu - facet, ktory mowi, ze nie jest
                      rasista, bo jego pokojowka jest zolta a ogrodnik czarny, ze nie bedzie udawadniac
                      swojej demokratycznej natury "pactujac" z czarnym homoseksualista z aids?

nik nie popiera nielegalnej imigracji i nie przestrzegania prawa, ale od tego do
                      akceptacj obozow dla imigrantow i nierownosci w traktowaniu podatnikow (z
                      francuskim paszportem czy nie) w dostepie do pracy i swiadczen medycznych daleko

a sprawowanie wladzy przez ludzi ktorzy dopuszczali sie torturowania wiezniow
                      jest wg ciebie usprawiedliwione, tylko dlatego, ze owineli sie sztadarem
                      narodowym?

i tak naprawde, jesli myslisz, ze ponad 80% ludzi glosujacych w jakimkolwiek
                      kraju jest otumaniona propaganda, a tylko ta pozostala, niespelna 20% grupa jest
                      swiatla i swiadoma - to dyskusja nasza nie ma sensu, bo nie dostrzegsz
                      rzeczywistosci, tylko tkwisz w swiecie swych poboznych zyczen

ania
                      • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 15:02
                        1. nigdy nie powiedzialem, ze Le Pen to wielki maz stanu
                        2. rozum i wartosci - to sie chwali, ale na nim bez jakiejs elementarnej
                        chociaz wiedzy nie mozna wyciagac wnioskow, aby krytykowac swiadomie Le Pena
                        trzeba znac jego program . Widze, ze w krytykowaniu jego programu i jego osoby
                        poslugiwalas sie intuicja ( ze by ocenic le pena nie potrzebuje gazet )
                        3. jego probram ci sie bardzo bardzo nie podoba, ale co konkretnie? To, ze
                        chce zlikwidowac podatek spadkowy czy to, ze jest przeciwnikiem mordowania
                        nienarodzonych dzieci. Co konkretnie??
                        4. te obozy imigrantow ( nielegalnych ) mialy z tego co czytalem sluzyc temu,
                        by przez jakis krotki okres mogli tam godnie zyc, a potem wrocic do swoich
                        panstw. W Polsce tez sa takie miejsca tylko nie nazywa sie ich obozami, ale
                        osrodkami
                        5. nierownosc w dostepie do pracy tu pelna zgoda z nim sie nie zgadzam, ale
                        jego program ( socjalistyczny tylko z domieszka narodowa jest mi Liberalowi
                        zupelnie obcy )
                        6. nie 80 % ludzi nie jest otumaniona przez propagande, czesc glosuje w ten
                        sposob bo tak wypada, i innych powodow, niewielu zastanawia sie rzeczywiscie
                        nad programami kandydatow, bo nie ma czasu, no i po co ma to robic?/
                        7. Celem, dla ktorego otworzylem ta dyskusje nie mialo byc to czy Le Pen jest
                        zly czy dobry. To mnie w gruncie rzeczy nie obchodzi, ale to czy jezeli by
                        wygral to we Francji powtorzono by wybory? Cz y we Francji wtedy by uszanowano
                        demokracje, czy tez znaleziono by jakis kruczek prawny, aby wybory uniewaznic i
                        powtorzyc. WG mnie powtorka bylaby raczej pewna. Tak sie niestalo, bo
                        demokratyczne wyniki wyborow postanowily inaczej. Ja widze zagrozenie dla
                        demokracji gdzie indziej niz ty. Widze, ze jezeli tak jak w Irlandii powtarza
                        sie referendum, bo wyniki nie byly korzystne dla eurokratow ( przy ogromnej
                        kasie na propagande ) - to to jest zagrozenie dla demokracji. Zastanow sie Le
                        Pen wygrywa i..... Wynik nie jest uszanowany przez czesc spoleczenstwa i
                        dotycchczasowe elity polityczne. Co wtedy rewolta w imie obrony demokracji??
                        Zagrozenie tkwi w tym, ze sa pewni ludzie spoza eyroentuzjastow, ktorzy nie
                        maja prawa wygrac, a jesli maja taka szanse to wtedy trzeba posluzyc sie
                        mediami aby ich zdyskredytowac. Byc moze glosowalas na Chiraka bona fidei, ale
                        dla mnie jest to zwyciestwo nie Chiraka. Jest to porazka innej opcji niz
                        proeuropejska. UE jest slaba jesli boi sie zwyciestwa jednego czlowieka we
                        Francji. Ale pewnie powiesz, ze sie nie boi....no wlasnie, a jesli sie nie boi
                        to czemu mowi sie wszedzie, ze Le Pen chce zniszczyc demokracje i wartosci
                        republikanskie??
                        • Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 15:29

> 1. nigdy nie powiedzialem, ze Le Pen to wielki maz stanu

a jaka jest twoja ocena - to ciekawi mnie bardzo

> 2. rozum i wartosci - to sie chwali, ale na nim bez jakiejs elementarnej
                          > chociaz wiedzy nie mozna wyciagac wnioskow, aby krytykowac swiadomie Le Pena
                          > trzeba znac jego program . Widze, ze w krytykowaniu jego programu i jego osoby
                          > poslugiwalas sie intuicja ( ze by ocenic le pena nie potrzebuje gazet )

to byl z twojej strony krotki kurs demagogii - nie potrzebuje gazet ( i mysle, ze
                          dobrze to zrozumiales) do wyciagania wnioskow

> 3. jego probram ci sie bardzo bardzo nie podoba, ale co konkretnie? To, ze
                          > chce zlikwidowac podatek spadkowy czy to, ze jest przeciwnikiem mordowania
                          > nienarodzonych dzieci. Co konkretnie??

opowiadajac sie za "ludem francji" i likwidujac podatek spadkowy, ktory dotyczy
                          bogatych (biedni najczesciej dostaja w spadku dlugi)..........
                          co do mordowania dzieci - jesli tak nazywasz aborcje, to dyskusja bedzie trudna

> 4. te obozy imigrantow ( nielegalnych ) mialy z tego co czytalem sluzyc temu,
                          > by przez jakis krotki okres mogli tam godnie zyc, a potem wrocic do swoich
                          > panstw.

a co zrobic z tymi, ktorzy nie maja paszportow - bo je np zniszczyli nie chcac
                          byc odeslanymi do swych panstw - czy masz jakies propozycje........

> 5. nierownosc w dostepie do pracy tu pelna zgoda z nim sie nie zgadzam, ale
                          > jego program ( socjalistyczny tylko z domieszka narodowa jest mi Liberalowi
                          > zupelnie obcy )

w ktorym momencie jego program jest socjalistyczny?????

> 6. nie 80 % ludzi nie jest otumaniona przez propagande, czesc glosuje w ten
                          > sposob bo tak wypada, i innych powodow, niewielu zastanawia sie rzeczywiscie
                          > nad programami kandydatow, bo nie ma czasu, no i po co ma to robic?

czy naprawde myslisz, ze te 80% poszlo do urn glosowac przeciwko le penowi, bo
                          tak wypada lub nie mieli co robic???

> 7. Celem, dla ktorego otworzylem ta dyskusje nie mialo byc to czy Le Pen jest
                          > zly czy dobry. To mnie w gruncie rzeczy nie obchodzi, ale to czy jezeli by
                          > wygral to we Francji powtorzono by wybory? Cz y we Francji wtedy by uszanowano
                          > demokracje, czy tez znaleziono by jakis kruczek prawny, aby wybory uniewaznic i
                          > powtorzyc. WG mnie powtorka bylaby raczej pewna. Tak sie niestalo, bo
                          > demokratyczne wyniki wyborow postanowily inaczej. Ja widze zagrozenie dla
                          > demokracji gdzie indziej niz ty. Widze, ze jezeli tak jak w Irlandii powtarza
                          > sie referendum, bo wyniki nie byly korzystne dla eurokratow ( przy ogromnej
                          > kasie na propagande ) - to to jest zagrozenie dla demokracji. Zastanow sie Le
                          > Pen wygrywa i..... Wynik nie jest uszanowany przez czesc spoleczenstwa i
                          > dotycchczasowe elity polityczne. Co wtedy rewolta w imie obrony demokracji??
                          > Zagrozenie tkwi w tym, ze sa pewni ludzie spoza eyroentuzjastow, ktorzy nie
                          > maja prawa wygrac, a jesli maja taka szanse to wtedy trzeba posluzyc sie
                          > mediami aby ich zdyskredytowac. Byc moze glosowalas na Chiraka bona fidei, ale
                          > dla mnie jest to zwyciestwo nie Chiraka. Jest to porazka innej opcji niz
                          > proeuropejska. UE jest slaba jesli boi sie zwyciestwa jednego czlowieka we
                          > Francji. Ale pewnie powiesz, ze sie nie boi....no wlasnie, a jesli sie nie boi
                          > to czemu mowi sie wszedzie, ze Le Pen chce zniszczyc demokracje i wartosci
                          > republikanskie??

nie wiesz co by sie stalo we francji gdyby le pen wygral, na szcescie demokracja
                          nie jest tak slaba jak ci sie wydaje

a tak naprawde mysle, ze wiekszosc ludzi boi sie faszyzujacych demagogow typu le
                          pena i w wyniku tego wlasnie tak wielka mobilizacja przeciwko ludziom jego
                          pokroju i ideologii, ktora ich niesie

• Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 15:57
                            1. zwykly polityk, ktory chce rzadzic, by zdobyc wladze ucieka sie do dosc
                            nosnych hasel jakie lewica francuska podnosila w polowie lat 60. XX wieku. Jest
                            przeciwnikiem UE, a to jest w powszechnej opini niedemokratyczne we
                            wspolczesnej polityce europejskiej
                            2. przepraszam tu popelnilem blad, nie powinienem podnosic takiego argumentu
                            3. aborcja, ciezki temat polecam obejrzyj sobie " niemy krzyk " to
                            przeciwnikiem aborcji staniesz sie od razu. Obnizenie podatku zawsze jest wg
                            mnie korzystne, ale nie powiedzialas co tobie sie w programie Le Pena nie podoba
                            4. problem bezpanstwowcow jest problemem dzisiejszego swiata i prawa
                            miedzynarodowego, to fakt. Znam tylko polskie prawodastwo na ten temat, a jak
                            poradza sobie z tym Francuzi? Coz to juz ich problem.
                            5. program socjalistyczny jest, nie bede cie zanudzal tym co moge nieudolnie
                            napisac, ale polecam artykulik na stronie www.nczas.com/?
                            a=show_article&id=430 tam z grubsza jest napisane czemu rowniez ja jestem
                            zdania, ze Le Pen ma lewicowy program. Wiem nie czytasz gazet, ale sprobuj
                            przeczytac ten artykul ;P
                            6. Duza czesc wlasnie dlatego poszla przeciw niemu glosowac wlasnie z tych
                            pobudek. Czesc to zwolennicy Chiraka, ktorzy na niego glosowali w I turze
                            wyborow, inni to rzeczywiscie troche zmanipulowani przez prase ludzie,
                            glosowali bo zaczeli sie bac, ze Le Pen to wielkie zlo..... Ale to juz
                            majstersztyk mediow francuskich. Przypominam, ze 3/4 tychze mediow to lewicowe
                            gazety i TV ( dane za Z. Ziemkiewiczem z Rzeczpospolitej )
                            7. Zgoda ludzie sie boja, bo im wmowiono, ze Le Pen jest takim zagrozeniem,
                            ale czy to jest prawda. A apropo czy nie uwazasz, ze powtorka referendum w
                            Irlandii to niebezpieczny precedens, jestem niemal pewien, ze wlasnie to samo
                            staloby sie we Francji gdyby Le Pen wygral

Pozdrawiam Mlody
                            • Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 16:12

mysle, ze niestety niewiele wiesz na temat tego "zwyklego polityka", przesledz
                              jego zyciorys

niemy krzyk widzialam + sama poddalam sie aborcji, wiec wiem o czym mowie i
                              przeciwniczka nie jestem

artykol przeczytam (mmm dalej kontynulujesz z tym wykladem...)

moja corka (lat 15) pojechala z warszawy protestowac do francji nie bedac w
                              zadnym stopniu manipulowana przez francuskie media (pewnie zaraz przeczytam
                              argument, ze pewnie manipulowalam nia ja, manipulowana przez manipulujaca w
                              mistrzowski sposob prase francuska, ktorej jak twierdzisz nie czytam...)

co do irlandii - trudno mi dyskutowac - mam za mala wiedz

ania

• Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 16:25
                                Gość portalu: ania napisał(a):

> Gość portalu: Mlody napisał(a):
                                >
                                > mysle, ze niestety niewiele wiesz na temat tego "zwyklego polityka", przesledz
                                > jego zyciorys
                                przesledzielm i jezeli zgadzamy sie na J. Fischera w Niemczech, na Szarona w
                                Izrealu, to mozna powiedziec, ze jest to zwykly polityk.
                                >
                                > niemy krzyk widzialam + sama poddalam sie aborcji, wiec wiem o czym mowie i
                                > przeciwniczka nie jestem

A ja jestem przeciwnikiem aborcji i zawsze bede, nie uwazam, ze mozna zabic
                                wlasne dziecko ( jakikolwiek bylby to powod ), jest ono niewinne, a mimo to jak
                                sie je probuje zabic " skalpelem " ( to skrot myslowy ) ginekologa, to ono
                                ucieka, broni sie walczy o swoje zycie. Widzialas " niemy krzyk " wiesz jak to
                                wyglada, wpierw trzeba urwac wszystkie konczyny malenstwa, potem wyssac mozg
                                dziecka, a nastwpnie wyciagnac to co zostalo z okaleczonego ciala ofiary......
                                Morderstwo i tyle

>
                                > artykol przeczytam (mmm dalej kontynulujesz z tym wykladem...)

Nie z wykladem, wyklad to ja mialem dzis na uczelni, ale niestety nie mialem
                                czasu na niego pojsc ;P
                                >
                                > moja corka (lat 15) pojechala z warszawy protestowac do francji nie bedac w
                                > zadnym stopniu manipulowana przez francuskie media (pewnie zaraz przeczytam
                                > argument, ze pewnie manipulowalam nia ja, manipulowana przez manipulujaca w
                                > mistrzowski sposob prase francuska, ktorej jak twierdzisz nie czytam...)

Jest Gazeta to wystarczy tu tez jest niezle siedlisko godnych manipulatorow. A
                                tak apropo czy przypadkiem nie miala jakis lekcji twoja corka?? A ty ja puszczasz
                                do Francji?? No coz dziwne sa teraz te metody wychowawcze, ale jak przy okazji
                                zwiedzila troche swiata to w porzadku. Niech dziekuje mamie za to ze przezyla i
                                nie dokonalas zabiegu na niej to chociaz sie chwali
                                >
                                > co do irlandii - trudno mi dyskutowac - mam za mala wiedz

Sprobuje znalesc jakis artykulik o tym, ale nie obiecuje, bo to wiekowa sprawa,
                                choc niedlugo bedzie powtorka z referendum
                                >

Mlody
                                >

• Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 16:37
                                  1/dajesz sie niestety manipulowac obrazem
                                  2/moje dzieci mieszkaja i tu i tam, bo sa i z polski i z francji
                                  3/co do personalnych wycieczek - bez komentarza - z glupota sie nie dyskutuje
                                  • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 16:49
                                    1. nie daje sie manipulowac obrazem
                                    2. nie wiedzialem gdzie mieszkaja twoje corki
                                    3. nie bylo personalnych wycieczek
                            • Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 16:29
                              artykol przeczytalam - i nie rozumiem czemu twierdzisz, ze le pen jest
                              socjalista (pewnie nie tak samo rozumiemuy slowo socjalizm)

a tak miedzy nami - niezly belkot wtym pisemku - caly korwin
                              • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 16:39

> artykol przeczytalam - i nie rozumiem czemu twierdzisz, ze le pen jest
                                > socjalista (pewnie nie tak samo rozumiemuy slowo socjalizm)
                                >
                                > a tak miedzy nami - niezly belkot wtym pisemku - caly korwin

Pelna zgoda Korwin powinien usunac sie w cien jesli UPR chce cos jeszcze znaczyc
                                na scenie politycznej

• Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 23:37
                                I wlasnie stalo sie to co jest najgorsze. Twoje lewicowe media, ktore tak
                                bronisz, ktore wcale wg ciebie nie manipuluja, ktore sa wg ciebie tolerancyjne,
                                zapewne przyczynily sie do zabojstwa Pima - Holenderskiego polityka.... Tak to
                                jest gdy porownuje sie zwyklych politykow z Hitlerem i wzbudza sie panike, ze
                                moze wyBuchnac kolejna wojna, ze demokracja bedzie zagrozona. Masz teraz dowod
                                ( jakze nieszczesny ) na to co mowilem... TO JEST WLASNIE ZAGROZENIE DLA
                                DEMOKRACJI...
        • Gość: Maximus Re: Oby Le Pen wygral IP: 157.25.92.* 06.05.02, 14:33
          Myślę, że nie należy sugerować się nazwą narodowego socjalizmu tylko odwołać
          się do samego źródła myśli czyli "Mein Kampf". Hitler gardził socjalizmem jako
          doktryną. Wykorzystał tylko nazwę aby pozyskać tłumy i odebrać elektorat
          socjaldemokratom. Davis nie jest jedynym historykiem w Europie. W Polsce cieszy
          się dużą popularnością bo "raczył" zauważyć, że Polska leży w Europie.
          Proponuję byś zajrzał do świetnej i chyba najpełniejszej biografii Adolfa
          Hitlera pióra Alana Bullocka.
          • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 14:40
            Gość portalu: Maximus napisał(a):

> Myślę, że nie należy sugerować się nazwą narodowego socjalizmu tylko odwołać
            > się do samego źródła myśli czyli "Mein Kampf". Hitler gardził socjalizmem jako
            > doktryną. Wykorzystał tylko nazwę aby pozyskać tłumy i odebrać elektorat
            > socjaldemokratom. Davis nie jest jedynym historykiem w Europie. W Polsce cieszy
            >
            > się dużą popularnością bo "raczył" zauważyć, że Polska leży w Europie.
            > Proponuję byś zajrzał do świetnej i chyba najpełniejszej biografii Adolfa
            > Hitlera pióra Alana Bullocka.

Nieomieszkam, ale jego decyzje gospodarcze swiadcza, ze jednak socjalista byl.
            Jesli dla ciebie chec upanstwowienia wszystkich dziedzin gospodarki ma
            zabarwienia prawicowe to trudno, widac nie znasz programu prawicowych parti. W
            Polsce jest ich niestety malo, i nie sa u wladzy.
            Pozdrawiam i dzieki za tytul ksiazki. Polecam rowniez " Polska i Swiat w XX
            wieku " autorstwa W. Pronobisa on tez twierdzi, ze Hitler byl socjalista.

• Gość: Maximus Re: Oby Le Pen wygral IP: 157.25.92.* 06.05.02, 15:05
              Zgadzam się, rzeczywiście niektóre działania Hitlera wyglądały podkreślam
              wyglądały na "socjalistyczne". Interwencjonizm państwowy i upaństwowienie
              części przemysłu wynikały jednak nie z doktryny i założeń ekonomicznych
              socjalizmu, ale z pragnienia umocnienia władzy NSDAP i jej zbrojnego ramienia
              SS oraz z planów wojennych. Scentralizowany system zarządzania gospodarką
              pozwolił na natychmiastowe przestawienie produkcji cywilnej na potrzeby armii.
              Nie trzeba też było wydawać milionów marek na prywatnych wytwórców oraz zakup
              ich produktów. Mimo tych działań nie znacjonalizowano jednak takich
              megakoncernów jak Krupp czy Messerschmitt.
              • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 15:09
                Pelna zgoda Mximus, ale przyznasz chyba, ze jest to dyskusja czysto
                akademicka. Przypominam rowniez, ze nie o tym miala byc ta dyskusja. Jesli
                znasz jeszcze jakis dobre histryczne ksizki to jakby mogl to podaj mi tytuly i
                autorow. Z gory dziekuje
                Mlody
    • Gość: wieslaw6 Re: Oby Le Pen wygral IP: *.cm-upc.chello.se 06.05.02, 11:35

Le Penn jest w prostej linji spadkobierca narodowcwo typ Vichy
      wspolpracujacych z Hitlerem.

a patrzac na polskich narodowcow typ NSZ ktorzy w 1943 roku zastanawiali
      sie czy Nimecy chca Polsce zaszkodzic.. jedna bryndza. Faszyzm ciagnie
      do faszyzmu

> Czemu tak chce? Mimo ze to narodowy socjalista ( a nie jak chce przedstawic
      > fakty lewicowa Gazeta - prawicowy ekstremista ), chcialbym zeby zwyciezyl. Jest
      >
      > tak poniewaz nic by sie takiego niestalo, czy to ze wygra zagrozi demokracji
      > francuskiej? Nie prowadzmy demagogi, tak nie bedzie, bedzie to zwykly wyrok
      > demokratycznej wiekszosci. A to ze sa protesty to co to oznacza? Oznacza to
      > jedynie to jak bardzo malo tolerancyjna jest Francja i zjednoczona
      > socjalistyczna Europa. Wybory demokratyczne tak, ale jak wygrywaja socjalisci -
      >
      > eurozwolennicy. Jezeli wyroki demokratyczne sa nie po ich mysli to co oni
      > robia? Powtazaja referendum tak jak w Irlandii. Gdyby Le pen wygral chcialbym
      > zobaczyc co zrobia? Pewnie uniewaznia wybory i i tak wygra ktos inny. Czy dla
      > samej ciekawosci co zrobia eurokraci nie chcielibyscie by Le Pen wygral?

• marcus_krakow Re: Oby Le Pen wygral 06.05.02, 12:02
      jeszcze jedna uwaga dla wszystkich odróżnijcie faszyzm od narodowego socjalizmu
      wszyscy szastają etykietkami bez głębszego zastanowienia doktryna faszyzmu
      została wyłożona w książeczce Mussoliniego o tak samo brzmiącym tytule. Ale od
      pewnego czasu chasło faszysta jest nadużywane przez lewice jako słowo wytrych
      klucz i zaklecie mające na celu zdyskredytowanie politycznego oponenta
      niezależnie czy ma coś wspólnego z faszyzmem dla mnie np. faszyzm nacjonalizm i
      wszystkie noworzytne -izmy to niechciane bekarty demokracji pokazujące jej
      istote i prawdziwą nature. Kiedy w koncu elity przestaną sie kłaniać temu
      bałwanowi sam nie wiem ale na pewno nie te wyłonione na drodze plebejskich
      licytacji czyt: demokratycznych wyborów :) (KZ-M)
      • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 12:17
        marcus_krakow napisał(a):

> jeszcze jedna uwaga dla wszystkich odróżnijcie faszyzm od narodowego socjalizmu
        >
        > wszyscy szastają etykietkami bez głębszego zastanowienia doktryna faszyzmu
        > została wyłożona w książeczce Mussoliniego o tak samo brzmiącym tytule. Ale od
        > pewnego czasu chasło faszysta jest nadużywane przez lewice jako słowo wytrych
        > klucz i zaklecie mające na celu zdyskredytowanie politycznego oponenta
        > niezależnie czy ma coś wspólnego z faszyzmem dla mnie np. faszyzm nacjonalizm i
        >
        > wszystkie noworzytne -izmy to niechciane bekarty demokracji pokazujące jej
        > istote i prawdziwą nature. Kiedy w koncu elity przestaną sie kłaniać temu
        > bałwanowi sam nie wiem ale na pewno nie te wyłonione na drodze plebejskich
        > licytacji czyt: demokratycznych wyborów :) (KZ-M)

Faszyzm, kierunek poli. i ideologia powstale po I wojnie swiatowej w Europie; f.
        jako ideologia zawieral przede wszystkim krytyke i negacje innych doktryn zwl.
        liberalno - demokr.; uwazal, ze podstawa bytu ludzkiego jest walka, glosil
        zasady - darwinizmu spolecznego, w mysl ktorego silniejszy wygrywa; f. uznawal
        zasade rownosci polit. za demoralizujaca i zgubna, podobnie traktowal tez
        parlamentaryzm i wolna gre sil polit.; wg ideologii f. rzadzic powinny elity, a
        przede wszystkim wodz; f. odrzucal jakiekolwiek elementy pluralizmu spolecznego i
        politycznego;

Narodowy socjalizm - nazwa faszyzmu niemieckiego, wywodzaca sie od nazwy NSDAP;
        jego zalozenia ideologiczne stworzyl A. Hitler w swoim dziele Mein Kampf; n. s.
        laczyl hasla skrajnego szowinizmu, rasizmu, i antysemityzmu z socjalistycznym
        programem gospodarczym; na polu ekon. zmierzal do zwiekszenia ingerencji panstwa
        w polityke gospodarcza;

A. Bartnicki Leksykon Historii Swiata Graf - Punkt 1998
        To sa roznice faszyzm - narodowy socjalizm
        Pozdrawiam Mlody
        • Gość: marianna Re: Oby Le Pen wygral IP: 5.2.1R1D* / 212.195.18.* 06.05.02, 12:36
          pieknie "wykute na pamiec" czy pracowicie wyselekcjonowane i zacytowane
          definicje nie moga zastapic krytycznego rozumowania. Idac za taka formulka
          zakladacie sobie "konskie okulary".Widzicie to, co inni chca, zebyscie
          widzieli. Ania i ja widzialysmy francuskie tlumy manifestujace po prostu
          przeciwko ZLU. I cala nadzieja w tym, ze w tym tlumie byly dzieci Ani
          (pozdrawiam) - przyszli wyborcy, krotko mowiac - przyszlosc tego kraju.
          • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 13:13

> pieknie "wykute na pamiec" czy pracowicie wyselekcjonowane i zacytowane
            > definicje nie moga zastapic krytycznego rozumowania. Idac za taka formulka
            > zakladacie sobie "konskie okulary".Widzicie to, co inni chca, zebyscie
            > widzieli. Ania i ja widzialysmy francuskie tlumy manifestujace po prostu
            > przeciwko ZLU. I cala nadzieja w tym, ze w tym tlumie byly dzieci Ani
            > (pozdrawiam) - przyszli wyborcy, krotko mowiac - przyszlosc tego kraju.

Coz ja moge rzec.. Posluze sie tylko cytatem slynnego amerykanskiego prawnika
            przelomu wiekow, Klarusa Darrowa, zwolennika emancypacji kobiet. Kiedys z
            przyjacielem J. Briggsem i trzema wielbicielkami siedzial w kawiarni. W pewnym
            momencie Darrow powiedzial do przyjaciela :
            " Te kobiety smialy sie we wlasciwych miejscach, zadawaly wlasciwe pytania, we
            wlasciwych momentach potakiwaly glowami, ale zadna z nich nie ma zielonego
            pojecia, o czym mysmy mowili! "
            Tak samo jest niestety zrowno z toba Marianno jak i z Ania

• Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 13:46
              > Coz ja moge rzec.. parafrazyjac cytat slynnego amerykanskiego prawnika
              > przelomu wiekow, Klarusa Darrowa:

> " Ci panowie NIE smiali sie we wlasciwych miejscach, NIE zadawali wlasciwych
              pytan, potakiwali glowami od czasu do czasu i zaden z nich nie ma zielonego
              pojecia, o czym mysmy mowily"

ale wydaje im sie ze wiedza wszystko
              bez kosultacji wypowiadam sie rowniez za Marianne

ania

• Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 14:18

> > Coz ja moge rzec.. parafrazyjac cytat slynnego amerykanskiego prawnika
                > > przelomu wiekow, Klarusa Darrowa:
                >
                > > " Ci panowie NIE smiali sie we wlasciwych miejscach, NIE zadawali wlasciw
                > ych
                > pytan, potakiwali glowami od czasu do czasu i zaden z nich nie ma zielonego

Bez obrazy Aniu ta parafraza to niestety elukubracja, myslalem , ze stac cie na
                WIEKSZY WYSILEK INTELEKTUALNY.
                > pojecia, o czym mysmy mowily"
                >
                > ale wydaje im sie ze wiedza wszystko
                > bez kosultacji wypowiadam sie rowniez za Marianne
                >
                > ania
                >
                >
                >

• Gość: ania Re: Oby Le Pen wygral IP: 217.11.142.* 06.05.02, 14:35
                  trafiony ale nie zatopiony,

a moze by tak wrocic do tematu, czy zabraklo argumentow??

ania
                • Gość: marianna Re: Oby Le Pen wygral IP: 5.2.1R1D* / 212.195.24.* 06.05.02, 14:44
                  Dziekuje, Aniu! A do "Mlodego" ostatnia i ostateczna wypowiedz: "fiche nous la
                  paix" . Wiesz, Aniu, mialabym ochote powiedziec mu to ciut inaczej, ale nie
                  warto! mlody i tak "rozumie tylko to, co chce zrozumiec i na taki sposob, w
                  jaki mu to odpowiada. To, co sie do niego mowi odbija sie jak przyslowiowy
                  groch od sciany. Godny "nasladowca" Le Pena - z jego zdaniem na temat
                  intelektu kobiet.
                  Ania! j'ai une très grande envie de discuter avec Toi ailleurs. Ce sujet et
                  interlocuteusr sont desésperants ;-(((( Ecris-moi stp au alialyea@hotmail.com
                  • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 15:20

> Dziekuje, Aniu! A do "Mlodego" ostatnia i ostateczna wypowiedz: "fiche nous la
                    >
                    > paix" . Wiesz, Aniu, mialabym ochote powiedziec mu to ciut inaczej, ale nie
                    > warto! mlody i tak "rozumie tylko to, co chce zrozumiec i na taki sposob, w
                    > jaki mu to odpowiada. To, co sie do niego mowi odbija sie jak przyslowiowy
                    > groch od sciany. Godny "nasladowca" Le Pena - z jego zdaniem na temat
                    > intelektu kobiet.
                    > Ania! j'ai une très grande envie de discuter avec Toi ailleurs. Ce sujet
                    > et
                    > interlocuteusr sont desésperants ;-(((( Ecris-moi stp au alialyea@hotmail.com

Wiem to straszne, nie rozumiem tego jak ty to rozumiesz, to straszne.... Wszyscy
                    powinni widziec swiat tylko twoimi oczyma....... Wtedy bylby raj ach tam moja
                    mila.... Znasz li ten kraj?? Moje zdanie na temat intelektu kobiet juz wyrazilem,
                    nie mam zamiaru sie powtarzac, ze sa i madre i gluie tak jak zreszta kazdy na tym
                    swiecie niezaleznie od tego czy to mezczyzna czy kobieta, czy czarny czy bialy
                    itd......

• Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 23:38
                    I wlasnie stalo sie to co jest najgorsze. Twoje lewicowe media, ktore tak
                    bronisz, ktore wcale wg ciebie nie manipuluja, ktore sa wg ciebie tolerancyjne,
                    zapewne przyczynily sie do zabojstwa Pima - Holenderskiego polityka.... Tak to
                    jest gdy porownuje sie zwyklych politykow z Hitlerem i wzbudza sie panike, ze
                    moze wyBuchnac kolejna wojna, ze demokracja bedzie zagrozona. Masz teraz dowod
                    ( jakze nieszczesny ) na to co mowilem... TO JEST WLASNIE ZAGROZENIE DLA
                    DEMOKRACJI...

• yidele Re: Oby Le Pen wygral 06.05.02, 14:40
      Hitler tez byl "narodowym socjalistą" ale to co się kryje pod tym mieniem nic
      wspolnego z socjalizmem ( prócz nazwy) nie ma. Chcesz sie bawic w semantyke?
      dobrze, Le Pen to:

1) rasista
      2) adwokat silowych rozwiazan typu " wysiedlmy arabow z francji"
      3) demagog twierdzacy ze morderstwo, próba eksterminacji milionow europejczyków
      to nic nie znacząca drobnostka.

Chcesz tedy aby wygral czlowiek adwokujacy gwalt, popierajacy rasizm i
      szowinizm oraz ignorujacym historię? Twoj wybor...
      • Gość: ktos Re: Oby Le Pen wygral IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 06.05.02, 15:05

> 1) rasista
        > 2) adwokat silowych rozwiazan typu " wysiedlmy arabow z francji"
        > 3) demagog twierdzacy ze morderstwo, próba eksterminacji milionow europejczyków
        to nic nie znacząca drobnostka.

Te trzy punkty jak ulal pasuja do Sharona (tylko w drugim trzeba zamienic Francje
        na Izrael a w trzecim Europejczykow na Palestynczykow).

P.S. W trzcim punkcie sie "mylisz" (tzn. klamiesz po prostu) Le Pen nie mowil o
        europejczykach tylko zydach (europejskich), a tych milionow bylo raptem 6
        (wszystkich ofiar wojny bylo prawie 40 mln. w tym zolnierzy). Po drugie: dla
        przebiegu wojny to BYLA nic nie znaczaca drobnostka, czy Tobie sie to podoba, czy
        nie.
        • yidele Re: Le Pen przegral - sic semper tyranis 07.05.02, 14:02
          Gość portalu: ktos napisał(a):

>
          > > 1) rasista
          > > 2) adwokat silowych rozwiazan typu " wysiedlmy arabow z francji"
          > > 3) demagog twierdzacy ze morderstwo, próba eksterminacji milionow europejc
          > zyków
          > to nic nie znacząca drobnostka.
          >
          > Te trzy punkty jak ulal pasuja do Sharona (tylko w drugim trzeba zamienic Franc
          > je
          > na Izrael a w trzecim Europejczykow na Palestynczykow).
          Oczywiscie "mylisz sie" tu takze. Szaron nie proponowal wysiedlania
          Palestynczykow, a rasista chyba tez nie jest - wskaz prosze te teksty/wypowiedzi
          Arika ktore twierdzą ze żydzi są jakos "lepsi" od arabów czy bardziej wartościowi
          >
          > P.S. W trzcim punkcie sie "mylisz" (tzn. klamiesz po prostu) Le Pen nie mowil o
          >
          > europejczykach tylko zydach (europejskich), a tych milionow bylo raptem 6
          > (wszystkich ofiar wojny bylo prawie 40 mln. w tym zolnierzy).

smierc 6 mln ludzi nie jest drobnostką. smierc zydow stanowiacych 10 %
          populacji Polski tez drobnostka nie byla, w dowolnym kontekscie, gdyby bowiem
          zgnelo tylu Slowian-Polakow a nie Zydow-Polakow to bysmy dzis do kibla pojsc nie
          mogli bez potykania sie o monumenty i posagi chawle narodu polskiego

Po drugie: dla
          > przebiegu wojny to BYLA nic nie znaczaca drobnostka, czy Tobie sie to podoba, c
          > zy
          > nie.
          Oczywiscie racji nie masz, chocby tylko z wzgledu na zasoby i logistyke ktore
          Niemcy poswiecili eksterminacji Zydow, zasoby ktore w duzej mierze przyczynily
          sie do upadku III rzeszy. Gdyby zamiast pociagow pelnych zydow jadacych na smierc
          niemcy wysylali pociagi zolniezy i czolgow, wojna w rosji mogla wygladac inaczej.
          Zasoby ludzkie dedykowane do pilnowania wiezniow oraz eliminacji zydow na
          terytoriach podbitych bybly powaznym obciazeniem gospodarki wojennej, stad
          nieudarne proby wykorzystania zydow do produkcji materialow wojennych - notabene,
          proby ktore w duzej mierze spelzly na niczym bo niemcy ( normalnie narod
          logicznie myslacy) nie mogli sie powstrzymac od zadawania zadan bezsensownych i
          upokarzajacych, wyniszczajacych , zamiast porzytecznych dla ich trudu wojennego.
      • Gość: Mlody Re: Oby Le Pen wygral IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.02, 15:13
        Na czesc z tych epitetow Le Pena odpowiedzialem juz innym pozwol, ze nie bede
        sie powtzrzac. Natomiast z tego co sobie przypominam, to powiedzial ze jest to
        drobnostka historii, a to roznica. Jesli wziasc pod uwage wszystkie ofiary
        wszystkich wojen, to mozna z pewnymi oporami takie twierdzenie przyjac jako
        uzasadnione
        • Gość: baghera Re: Oby Le Pen wygral IP: *.abo.wanadoo.fr 07.05.02, 00:49
          Aha, czyli jezeli ja wezme pistolet i zastrzele 6 osob to w swietle ogolnej
          ilosci ofiar morderstw od pradziejow to to bedzie drobnostka?
          Nie mozna uznac za drobnostke tego co zostalo uznane za zbrodnie przeciwko
          ludzkosci.
    • Gość: ajax Re: Oby Le Pen wygral IP: *.ite.waw.pl 06.05.02, 15:36
      Podoba mi sie program Le Pen'a. Przydalby sie taki polityk w Polsce. Nie wiem,
      czemu przypisuje sie jego formacji ideologie faszystowska ? Z nauki historii
      wynika, ze faszyzm wywodzi sie z ruchow lewicowych, a nie z prawicowych.
      Preferencje dla Francuzow we Francji sa OK. TO ICH OJCZYZNA !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka