Dodaj do ulubionych

Stawiamy na inżynierów z Somalii,

15.05.24, 09:22
Czyli mamy problem, Houston.

A przede wszystkim stawia bratni Rajch.

Ja staram się być neutralny, ale już nie mogę, bo destabilizacja Niemiec jest szkodliwa dla Europy.
I gdy widzę, jak moja lewacka Rodzina w Berlinówku ewoluuje w kierunku rechtsradikal, se myślę, że to mocna przesada, by centrum Charlottenburga wygłądało niczym jakieś Rawalpindi, a matki przychodziły na wywiadówki zakwefione jak Belfegor-upiór Luwru.
Jeśli przyjdą, gdy szkoła wezwała, bo pociecha rozwinęła w południe dywanik modlitewny w klasie.
Obserwuj wątek
    • borrrka Przesada z tym rechtsradikal 15.05.24, 09:31
      Bo raz lewak, zawsze lewak.
      Ale nie tak dawno zstępną opluli na ulicy NCO.
      Za mini opluli.
      W Berlinie!
    • polski_francuz Zbyt rozni 15.05.24, 09:36
      borrrka napisał:

" A przede wszystkim stawia bratni Rajch. Ja staram się być neutralny, ale już nie mogę, bo destabilizacja Niemiec jest szkodliwa dla Europy."

Wspominasz rodzine. Pojdzmy te sciezka. Corka sie nasluchala pozytywow o Niemczech od taty i Mamy i pojechala na pare stazy do Niemiec w kilka lat temu. I sie wyleczyla z pozytywnych uprzedzen. Dzis mowi mi, ze problemem imigrantow w Niemczech jest stosunek do kobiet. Niemcy rodowici kobiety szanuja a ci nowi traktuja je po arabsku, jako istoty poddane.

PF
      • borrrka Nawet nie wiesz, jaki to dramat 15.05.24, 09:45
        Gdy zdolna i chętna do nauki dziewczynka arabska, jest hamowana przez tradycyjną rodzinę muzułmańską.
        Dramat i dla dziewczyny, i dla nauczyciela.
        • polski_francuz Re: Nawet nie wiesz, jaki to dramat 15.05.24, 09:52
          borrrka napisał:

" Gdy zdolna i chętna do nauki dziewczynka arabska, jest hamowana przez tradycyjną rodzinę muzułmańską. Dramat i dla dziewczyny, i dla nauczyciela."

Nawet nie probowalbym nie wiedziec....:) A serio, to troche potrwa zanim sie "nowi" Niemcy zniemcza pod tym wzgledem.

PF
          • hordol Re: Nawet nie wiesz, jaki to dramat 15.05.24, 11:09
            we fr "nowi" francuzi już sfrancuzieli?
            • polski_francuz Re: Nawet nie wiesz, jaki to dramat 15.05.24, 11:27
              hordol napisała:

" we fr "nowi" francuzi już sfrancuzieli?"

a) pochodza z kolonii wiec pamimaja jazyk i siem integrujom bystriej; b) fala emigracji juz nieco upada i mniej jest surfistow...BTW, dodajesz Francje jak i kiedy sie da. Zgaduje, ze jakas Francuzka Cie odrzucila? albo moze chcesz pomscic Zauche?

PF

• hordol Re: Nawet nie wiesz, jaki to dramat 15.05.24, 21:06
                bynajmniej. zwracam się do ciebie bo znasz te sprawy empirycznie.
                a Francja ma problemy z migracją, czyż nie?
                • polski_francuz Francja a imigracja 15.05.24, 21:13
                  hordol napisała:

" bynajmniej. zwracam się do ciebie bo znasz te sprawy empirycznie. A Francja ma problemy z migracją, czyż nie?"

Dam Ci syntetyczny obraz. Jutro.

PF
                  • j-k lubie cie za to P_F :) 15.05.24, 23:31
                    polski_francuz napisał:
                    > Dam Ci syntetyczny obraz. Jutro.

lubie cie za to P_F :)

najlepiej obraz odlozyc na jutro.

wasz Prezio zna te funkcje doskonale :)
                    • polski_francuz Uspokoic gre na silowni 16.05.24, 10:03
                      j-k napisał:

"najlepiej obraz odlozyc na jutro. wasz Prezio zna te funkcje doskonale :)"

Imigracja jest tematem goracym i budzacym emocje. W Niemczech jest nawet partia polityczna, ktora rosnie na drozdzach imigracji. I, o ile pamietam, na nia glosujesz. Zacznijmy, jak dla mnie, od ochlodzenie tematu.

Co do naszego prezydenta, to jego rola i w jego charakterze zreszta, jest podobanie sie innym. I byc moze, elementem tego jest unikanie prowokacji i rozlewania benzyny na hali by ja potem podpalic.

Ale, trzeba dodac, ze nasz prezydent odwaznie zaatakowal werbalnie lysawego morderce masowego, ktory zaatakowal kraj europejski. I z ktorego warto byloby, zeby wasz polnocniak z Hamburga wzial przyklad.

BTW bede niezadlugo w Akwizgranie i mozemy sie zmierzyc werbalnie przy kawie:)

PF

• polski_francuz Slowo sie rzeklo, kobylka u plota 16.05.24, 09:41
                    polski_francuz napisał:

" Dam Ci syntetyczny obraz. Jutro."

Francja jest i byla krajem emigrantow. Byly imigracje z Polski za groszem do kopalni, z Wloch za Mussoliniego, z Hiszpanii za Franka i w latach i z Algerii w latach 60-tych. Dawniej imigranci mieli gorsza systuacje spoleczna ale i to (zbyt) powoli zanika.

Dzieki imigracji Francuzi zyskali nagrody Nobla (pani Sklodowska), wielka literature (Dzuma Camusa) rozwoj przemyslu i kultury. Teraz, powoli integruja sie imigranci arabscy i jest juz ministerka kultury o imieniu Rachida.

W konkluzji, znajomosc jezyka i tradycja imigracji pomagaja. Co przeszkadza to dzielnice gdzie dzieci nie sa wysylane do szkol i handluja narkotykami. Trzeba bylo pozostawic w tych dzielnicach lokalnych policjantow (ktorych zniosl, dla oszczednosci, Sarkozy).

Tyle moge, jako imigrant powiedziec, nucac pod nosem piosenke imigrantow.

PF

• hordol Re: Slowo sie rzeklo, kobylka u plota 16.05.24, 12:17
                      skupiasz się na emigracji wewnątrzeuropejskiej.
                      a ja mówię o tej pozostałej. masa krytyczna została już przekroczona.
                      oczywiscie z punktu widzenia pojedyńczego obserwatora to może być niezauważalne
                      aktualnie to nie moje zmartwienie.w pl potrwa to pewnie jakies 15-20 lat.a potem będzie jak dziś we fr.
                • engine8t Re: Nawet nie wiesz, jaki to dramat 16.05.24, 02:50
                  hordol napisała:

> bynajmniej. zwracam się do ciebie bo znasz te sprawy empirycznie.
                  > a Francja ma problemy z migracją, czyż nie?

Co znaczy ze "Francja ma problemy"? Bo jak czesc "francuzow" stwarza problemy drugiej czesci to ta druga grupa moze ma problemy ale pierwsza juz niekoniecznie i byc moze nawet ma korzysci?
      • vermieter Re: Zbyt rozni 15.05.24, 16:46
        polski_francuz napisał:

Niemcy rodowici kobiety szanuja

dowcipny, głupi czy naćpany?
        • malkontent6 Re: Zbyt rozni 15.05.24, 17:15
          vermieter napisał(a):

> polski_francuz napisał:
          >
          > Niemcy rodowici kobiety szanuja
          >
          >
          > dowcipny, głupi czy naćpany?

Nie szanujesz kobiet?
        • hordol Re: Zbyt rozni 15.05.24, 22:53
          sęk w tym że liczba niemców rodowitych maleje,a nierodowitych rośnie
    • szwampuch58 Re: Stawiamy na inżynierów z Somalii, 15.05.24, 10:19
      next.gazeta.pl/next/7,151003,30971801,fatalna-pomylka-kosztowala-niemcow-fortune-polacy-pomylili.html#s=BoxOpImg6
      • malkontent6 Re: Stawiamy na inżynierów z Somalii, 15.05.24, 17:21
        Tytuł artykułu:
        "Fatalna pomyłka kosztowała Niemców fortunę. Polacy pomylili paliwo. "To absolutny koszmar""

Jeden z komentarzy:
        "Dlaczego tylko Niemców ? To Polacy tam nie tankują ?"
        • bmc3i Re: Stawiamy na inżynierów z Somalii, 25.05.24, 14:25
          malkontent6 napisał:

> Tytuł artykułu:
          > "Fatalna pomyłka kosztowała Niemców fortunę. Polacy pomylili paliwo. "To absolu
          > tny koszmar""
          >
          > Jeden z komentarzy:
          > "Dlaczego tylko Niemców ? To Polacy tam nie tankują ?"

Gdyby chodziło tylko o Polaków, to firma by ich olała. Zatankowaliście gdzieś jakiś badziew, to martwcie się sami., Trzeba było dbać o swój samochód. Pies z kulawą nogą by się tym nie zainteresował, gdyby nie międzynarodowy oddźwięk.

• de_oakville Re: Stawiamy na inżynierów z Somalii, 15.05.24, 12:02
      borrrka napisał:

> myślę, że to mocna przesada, by centrum Charlottenburga wygłądało nic
      > zym jakieś Rawalpindi,

Dla mnie takie opinie sa troche dziwne, bo ludzie z tej strony Atlantyku sa na ogol zachwyceni Berlinem.
      Pewien Amerykanin mieszkajacy w stolicy Niemiec stwierdzil, ze Berlin jest obecnie pod wzgledem zycia i atmosfery jak Nowy Jork w latach 70-tych.
      Natomiast mniej sa zachwyceni Paryzem, ktory byl przed wojna taka wielka "mekka" dla Hemingway'a, Gertrud Stein i wielu innych artystow i ludzi piora. Pewnie przez tansze zycie i dobre wino, ale nie tylko. Jeszcze w latach 70-tych, kiedy Paryz byl juz dostatecznie zatloczony emigrantami z bylych francuskich kolonii w Afryce (arabskich i czarnych) mozna bylo w nim "liznac" i wyobrazic sobie moze troche tego jego uroku z lat 20-tych i 30-tych, bo sam tam wtedy bylem na 5-cio dniowej wycieczce i tego "liznalem". Obecnie jest juz inaczej. I wlasnie dzieki przez to wielu spojrzalo laskawiej na Berlin, ktory jest dla nich w Europie byc moze wlasnie tym, czym byl Paryz przed wojna.
      Berlin, pomimo emigrantow jest ciagle przeciez niemiecki. Czy byloby lepiej gdyby byl czysto pruski, jak na przelomie 19-tego i 20-go wieku. Nie bardzo podobal sie przez to miedzy innymi Sienkiewiczowi, ktory przez niego przejezdzal w swojej podrozy do Ameryki i opisal w "Listach z podrozy do Ameryki". Polski punkt widzenia jest najczesciej bardzo skrajny i zawsze bardzo krytyczny.
      • borrrka To ciągle wspaniałe miasto 15.05.24, 12:26
        Ale ludzie mają przesyt obcymi kulturowo imigrantami.

I mam na myśli takich przeciętnych, liberalnych i wielkomiejskich.
        • borrrka Dodam, to nie moja ocena 15.05.24, 12:28
          To ocena osób chętnych do pomocy w integracji, tolerancyjnych i liberalnych.
          Źle się dzieje.
      • malkontent6 Re: Stawiamy na inżynierów z Somalii, 15.05.24, 17:37
        W Paryżewie byłem ostatnio z rodziną jeszcze w XX wieku jako amerykański turysta i miałem bardzo pozytywne wrażenia. Dużo wycieczek z Polski i sporo turystów indywidualnych. Po wielu latach przaśnego PRL-u miło było zobaczyć Polaków jako turystów a nie gastarbeiterów i handlarzy. Córka rozmawiała z polskimi rówieśnikami z jakiejś polskiej wycieczki szkolnej. Polskie dzieci były zaskoczone jej świetną polszczyzną.

Kolega, który podróżuje tam regularnie do swojej córki narzeka, że miasto od klkunastu lat zmienia się na gorsze. Nie będę wchodził w szczegóły...

W Berlinie byłem ostatnio gdy były to jeszcze 2 miasta. Poznałem tylko część wschodnią - dobre piwo.
        • polski_francuz Paryz vs. Berlin 15.05.24, 18:41
          malkontent6 napisał:

" W Paryżewie byłem ostatnio z rodziną jeszcze w XX wieku jako amerykański turysta i miałem bardzo pozytywne wrażenia. Kolega, który podróżuje tam regularnie do swojej córki narzeka, że miasto od klkunastu lat zmienia się na gorsze."

W Berlinie bylem z tydzien w 2018 (a mieszkalem tam pare lat) a w Paryzu bywam czesto. Przyznam sie, ze wielkich roznic nie widzialem/widze. Moze trzeba znac jezyki i znac miasto? Jak sie je zna to mgielka tajemnicy opada. Jak porownuje je z rodzinnym Wroclawiem to widac, ze Wroclaw nadrabia dystans do Europy z szybkosci "Sz":) Ale stolice Francji i Niemiec jakos sie trzymaja. Zobaczymy co powiedza ogladacze Igrzysk Olimpijskich za miesiac czy cos...

PF
        • 1.melord Re: Stawiamy na inżynierów z Somalii, 16.05.24, 04:50
          malkontent6 napisał:

> W Paryżewie byłem ostatnio z rodziną jeszcze w XX wieku jako amerykański turyst
          > a i miałem bardzo pozytywne wrażenia. Dużo wycieczek z Polski i sporo turystów
          > indywidualnych.

W Ub roku bylem na wycieczce w Paryzu-turystow oprowadza sie w miejscach gdzie inzynierow i lekarzy jest stosunkowo malo lub wcale.(Eifel,Sacre Cour,Luwr,Wersal,Notre-Dame,Pola Elizejskie itp.)

W dzielnice "szemrane" turystow nie prowadzi sie,podobnie jest na calym swiecie gdy zwiedza sie miasta z przewodnikami.....indywidualny raczej tez omija(wujek google w tym pomaga)

Bylem zadowolony, coprawda w tydzien po powrocie do Polski, inzynierowie - "ekolodzy" zaczeli utylizowac samochody spalinowe w centrum Paryza....jednak to juz paryska tradycja od wielu lat.
      • prze.nick Re: Stawiamy na inżynierów z Somalii, 15.05.24, 20:25
        a ja słyszałem zupełnie coś innego o Berlinie
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,176845082,176845082,Kobiety_rosna_w_sile.html?p=176845335
        "Niedawno rozmawiałem z Amerykaninem który przez miesiąc właśnie mieszkał w Berlinie. Powiedział że tak zaćpanego miejsca to jeszcze w USA nie widział mimo że mieszka na stałe w Nowym Jorku i dużo zawodowo podróżuje.
        Powiedział też że zszokowała go liczba i postawa ludzi na garnuszku państwa.
        Z pozytywów bardzo podobały mu się Polki i Rosjanki w Berlinie.
    • szwampuch58 Re: Stawiamy na inżynierów z Somalii, 15.05.24, 20:46
      Pisior przegrancu dej se siana
    • j-k otrzezwiales ? 15.05.24, 23:25
      borek ?

lepiej pozno - niz wcale.

Tfu(j), ja k zawsze, Dr. J.K.
      • prze.nick Re: otrzezwiales ? 15.05.24, 23:28
        jeszcze będzie klął na donalda
        i to nawet szybciej niż później
    • borrrka Problem doktorów i inżynierów szerzej widziany 16.05.24, 07:38
      Taka mi refleksja przyszła do głowy:
      czy przypadkiem germańscy (wg dzisiejszej nomenklatury prawie WASP) inżynierowie i lekarze nie rozpirzyli Imperium Rzymskiego?

I to Imperium, tak samo jak Europa post-germańska dziś, jakoś tam nieśmiało protestowało przeciwko napływowi specjalistów, by wreszcie spasować w 476 roku?
      A dyć to takie same mechanizmy były - próby kontrolowanego napływu i integracji, mające wzmocnić system, przyjęcie religii w stylu dzisiejszej poprawności politycznej, wreszcie gocki kacyk z Akwizgranu próbujący odbudowy tego, co krajanie zniszczyli?

Te paralele można snuc dalej - w każdym z omawianych przypadków była faza przywożenia specjalstów: czy to germańsko-słowiańskich, czy tureckich , jak całkiem niedawno w bratnim Rajchu, czy wreszcie z postępowych ludów Afryki!
      • borrrka PS. A radzieckim przypada rola Hunów! 16.05.24, 07:42
        Czyli mamy też neo-Atylle!
      • prze.nick Re: Problem doktorów i inżynierów szerzej widzian 16.05.24, 07:52
        Brawo! Jesteś bardzo blisko wytłumaczenia upadku imperium rzymskiego. Ten manewr powtarzany jest teraz!
        To napływ obcych. Tzw Germanie pod koniec Rzymu jeszcze nie istnieli. Istniały semickie plemiona Sasów i Franków które wyszły z SaSanidzkiej Persji i zalały Rzym. Germanie powstali później z wymieszania semitów z podbitymi autochtonami, zwłaszcza Celtami.
        Rozbiory Rzeczpospolitej pozwoliły sfałszować historię i ukryć pochodzenie (anglo) Sasów.
        • borrrka Sorry, ale tak daleko moje fantazje nie sięgają 16.05.24, 08:00
          Hermann Herusek jako mędrzec Talmudu, to ponad moje możliwości!
          • prze.nick Re: Sorry, ale tak daleko moje fantazje nie sięga 16.05.24, 08:05
            Słyszałeś o frankijskim generale Arbogaście który przejął władzę w Rzymie poprzez kontrolę nad władcą albo o sprowadzeniu zaciężnych semitów z Persji przez generała Stylicho?
            Jeszcze jedna ciekawostka - upadek pierwszej Rzeczpospolitej poprzedził również gigantyczny napływ imigrantów - żydów.
            • prze.nick Re: Sorry, ale tak daleko moje fantazje nie sięga 16.05.24, 08:08
              Upadek Rzeczpospolitej 1696-1795 to również podręcznikowy przykład rozwalania systemu.
              Stosowany obecnie na tzw zachodzie
              Tyle że przy użyciu lepszej techniki.
              Ale mechanizm ten sam.
            • polski_francuz Bywszy obudz sie wreszcie 16.05.24, 09:45
              prze.nick napisał:

"Jeszcze jedna ciekawostka - upadek pierwszej Rzeczpospolitej poprzedził również gigantyczny napływ imigrantów - żydów."

Poprzedzil w czasie byc moze, ale nie byl przyczyna upadku. To maja Polacy sami sobie do zawdzieczenia. A w szczegolnosci opoznieniu w ujednolicaniu spoleczenstwa.

PF
              • prze.nick Re: Bywszy obudz sie wreszcie 16.05.24, 10:19
                A kto tak naprawdę spowodował powstanie Chmielnickiego? Żydowscy arendarze tak podnieśli podatki że ukraińscy chłopi zmarlibt z głodu.
                A dlaczego żydowscy arendarze podnieśli podatki? Bo przybyło do Rzeczpospolitej mnóstwo żydowskich gęb do wyżywienia.
                I trzeba też było sfinansować Olivera Cromwella w Anglii.
                • prze.nick Re: Bywszy obudz sie wreszcie 16.05.24, 10:30
                  Oliver Cromwell ściął króla Anglii, wpuścił po kilkusetletniej przerwie żydów do Anglii, namówił Szwecję do ataku na Polskę, sfinansował pierwszą fazę potopu i wysłał swoich najlepszych żołnierzy.

To straszne jak źle uczą historii w szkołach. Ktoś kogo to nie interesuje i nie ma zacięcia detektywistycznego nigdy sam nie wpadnie jak to wszystko działa.
                  • borrrka Pytanie, czy Jędrzeja Giertycha... 16.05.24, 10:35
                    Można uznać za wiarygodnego historyka, czy tylko historyka z wizją.
                    Bo, że wizję miał, to owszem, wiadomo:)
                    • prze.nick Re: Pytanie, czy Jędrzeja Giertycha... 16.05.24, 10:42
                      Ależ wszystko co tu napisałem jest dostępne wraz ze źródłami. Zastanawia tylko dlaczego w szkołach uczą tak jakby to wszystko nie było ze sobą powiązane.
                      Jeszcze się obwinia o wszystko niesłusznie Polaków.
                      Powstanie Chmielnickiego było wymierzone na początku w żydów i Rusini nacięli ich rzeczywiście od groma.
              • stefan4 Re: Bywszy obudz sie wreszcie 16.05.24, 10:49
                polski_francuz:
                > prze.nick napisał:
                > "Jeszcze jedna ciekawostka - upadek pierwszej Rzeczpospolitej poprzedził rów
                > nież gigantyczny napływ imigrantów - żydów."

Napływ żydów: wiek XIV
                upadek: wiek XVIII
                Skutek z 400-letnim opóźnieniem w stosunku do przyczyny... nie, takich zwierząt nie ma. Lepiej poszukać innej przyczyny, bliższej w czasie.

- Stefan
                • prze.nick Re: Bywszy obudz sie wreszcie 16.05.24, 10:52
                  Przyspieszenie nastąpiło w XVII wieku
                  • prze.nick Re: Bywszy obudz sie wreszcie 16.05.24, 10:52
                    W pierwszej połowie, z Niemiec i Turcji.
                    • prze.nick Re: Bywszy obudz sie wreszcie 16.05.24, 10:55
                      W Turcji handel porywanymi przez Tatarów słowiańskimi niewolnikami był w rękach żydów. Są na to materiały źródłowe.
                      • szwampuch58 Re: Bywszy obudz sie wreszcie 16.05.24, 12:28
                        Czubek znowu masz sraczke antysemicka ?
                        • prze.nick Re: Bywszy obudz sie wreszcie 16.05.24, 12:31
                          Wskaż czubek co jest antysemickiego w tym co napisałem. Są źródła i mówię prawdę. A że ci się to nie podoba bo tak zostałeś wytresowany to już twój problem czubek.
                      • donvito52 Re: Bywszy obudz sie wreszcie 25.05.24, 22:15
                        prze.nick napisał:

> W Turcji handel porywanymi przez Tatarów słowiańskimi niewolnikami był w rękach
                        > żydów. Są na to materiały źródłowe.

To jakaś obsesja. Spróbuj leczyć u psychiatry. Czasem potrafią pomóc.
                        • prze.nick Re: Bywszy obudz sie wreszcie 02.06.24, 15:07
                          donvito52 napisał:

> prze.nick napisał:
                          >
                          > > W Turcji handel porywanymi przez Tatarów słowiańskimi niewolnikami był w
                          > rękach
                          > > żydów. Są na to materiały źródłowe.
                          >
                          > To jakaś obsesja. Spróbuj leczyć u psychiatry. Czasem potrafią pomóc.
                          >
                          >

histmag.org/Slowianscy-niewolnicy-zydowskich-kupcow-10547
        • hadrian_pl Re: Problem doktorów i inżynierów szerzej widzian 25.05.24, 14:07
          prze.nick napisał:

> Brawo! Jesteś bardzo blisko wytłumaczenia upadku imperium rzymskiego. Ten manew
          > r powtarzany jest teraz!
          > To napływ obcych. Tzw Germanie pod koniec Rzymu jeszcze nie istnieli. Istniały
          > semickie plemiona Sasów i Franków które wyszły z SaSanidzkiej Persji i zalały R
          > zym. Germanie powstali później z wymieszania semitów z podbitymi autochtonami,
          > zwłaszcza Celtami.
          > Rozbiory Rzeczpospolitej pozwoliły sfałszować historię i ukryć pochodzenie (ang
          > lo) Sasów.

Teutoni, Teutonowie (łac. Teutones, Teutoni, gr. Τεύτονες) – lud germański lub celtycki zamieszkujący pierwotnie przy dolnym biegu Łaby i na Półwyspie Jutlandzkim na południe od siedzib Cymbrów. Po raz pierwszy wymienieni w źródłach antycznych przez Pyteasza z Massalii. Wraz z Cymbrami i Ambronami pobili wojska rzymskie pod Arausio (Arauzjoną) w Galii w 105 p.n.e. Podczas tej bitwy, dowodzonej ze strony Rzymian przez konsula Gnejusza Maliusza Maksymusa i prokonsula Kwintusa Serwiliusza Cepiona, zginęło ponad 100 000 Rzymian. Była to jedna z największych klęsk wojsk rzymskich w dziejach. Plemiona germańskie nie wykorzystały jednak osłabienia Rzymu i odstąpiły od inwazji na Półwysep Apeniński.

Przy następnej próbie inwazji na Italię zostali rozbici przez Gajusza Mariusza w bitwie pod Aquae Sextiae (dziś Aix-en-Provence) latem 102 p.n.e.

Współcześnie pod pojęciem „teutoni” – raczej ironicznie – rozumie się „(typowych) Niemców”, a przymiotnik „teutoński” bywa używany w znaczeniu „typowo niemiecki". Określenia te mogą też mieć znaczenie żartobliwe, a nawet obraźliwe.

Markomanowie (łac. Marcomanni lub Marcomani) – jedno z plemion germańskich.

Pod wodzą Marboda (panował od 8 p.n.e. do 19 n.e.) opanowali ziemie dzisiejszych Czech. Rozszerzyli swoje państwo na południe aż do Dunaju, skąd zostali wyparci w 20 r. W latach 89–92 walczyli z Rzymem. Za cesarza Marka Aureliusza najechali cesarstwo, co wywołało wojny markomańskie, w których zostali prawie całkowicie spacyfikowani przez Rzymian. Jednak cesarz Kommodus zawarł niekorzystny dla Rzymu pokój i legiony opuściły ziemie Markomanów. Podczas kryzysu cesarstwa w III wieku Markomanowie wiele razy wdzierali się na jego terytorium. W V w. przeszli Dunaj i osiedli ostatecznie w dzisiejszej Bawarii pod nazwą Bawarów[1].
          • prze.nick Re: Problem doktorów i inżynierów szerzej widzian 25.05.24, 20:06
            Germania była w Rzymie nazwą geograficzną a mieszkali w niej Słowianie. Obecnie nazywani tzw "Germanami" nie mieli nic wspólnego z Teutonami bo byli tylko wynikiem zmieszania semickich Sasanidów czyli Sasów z podbitymi Celtami i innymi pomniejszymi ludami autochtonicznymi Europy (wliczając mieszkających przez tysiące lat na terenie obecnych wschodnich Niemiec Słowian). Genetyka udowadnia, że Niemcy bardzo zafałszowali (w XVIII i XIX wieku gdy pod zaborami Polska nie umiała się skutecznie bronić)) historię Europy aby wykorzystać tworzenie własnej tożsamości narodowej po sztucznym stworzeniu pruskich Niemiec przez Anglię i Bismarcka. Te pruskie Niemcy zbudowane zostały na prawdziwym narodzie Prusów z grupy Bałtów (spokrewnionej ze Słowianami tak samo jak prawdziwi Teutonowie) oraz na kradzieży ich nazwy. Niemcy powstały dzięki kradzieży tożsamości.
            • vermieter Re: Problem doktorów i inżynierów szerzej widzian 25.05.24, 21:06
              prze.nick napisał:

> ...

po co się wysilasz? kto ci za to płaci?
              zasięg tego forum jest mikroskopijny, absolutnie bez znaczenia.
              masz tutaj kilkunastu trolli z wydumanymi życiorysami i brakami umysłowymi, którzy się wzajemnie uzupełniają, poza nimi jest pustka, nie ma nikogo, kto by w te bzdury uwierzył.
              • szwampuch58 Re: Problem doktorów i inżynierów szerzej widzian 25.05.24, 21:37
                Nikt mi nie placi, to ulanek nadwislanski
                • j-k nie myl adresow. 25.05.24, 22:58
                  szwampuch58 napisał:
                  > Nikt mi nie placi, to ulanek nadwislanski

nie myl adresow.

vermieter - to ulanek nadrenski

tak jak ty - ulanek nadodrzanski.
                • vermieter Re: Problem doktorów i inżynierów szerzej widzian 26.05.24, 10:35
                  szwampuch58 napisał:

> Nikt mi nie placi, to ulanek nadwislanski
                  >

Słusznie zrozumiałem, że chciałeś napisać "nikt MU nie płaci". Literówki się zdarzają.
                  Trolle potwierdziły, że myślenie nie jest ich mocną stroną. :)
              • j-k ile mieterzy ci placa za wynajem ? 25.05.24, 21:47
                i co k.. robisz na tym forum bez znaczenia ?

po-niemiecki belkocie ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      • borrrka I optymistycznie 16.05.24, 09:16
        Jeśli afrykańscy specjaliści przywiezieni do Land of Free, potrafili się mimo tragicznej pozycji startowej, jakoś odnaleźć, a Goccy inżynierowie wymyślili w końcu nagrodę Nobla dla siebie, to może trzeba po prostu czasu?
      • stefan4 Rzymskie Żądactwo 16.05.24, 10:26
        borrrka:
        > Taka mi refleksja przyszła do głowy:
        > czy przypadkiem germańscy (wg dzisiejszej nomenklatury prawie WASP) inżynierowie
        > i lekarze nie rozpirzyli Imperium Rzymskiego?

Pierwsze znaczenie łac. imperare  to żądać, wymuszać, ściągać; dopiero wtórnie ten czasownik oznacza również rozkazywać, panować. To wskazuje na naturę rzymskiego panowania: Imperium Romanum  należy przekładać na Rzymskie Wymuszactwo albo Rzymskie Ściągactwo. Rzym podbijał dalekie ludy, gwałcił, zabijał i rabował, i wywoził ludzi, robiąc z nich ozdoby krzyżów przydrożnych, albo niewolników... albo żołnierzy. I potem Germanie bronili Rzymu przed Germanami.

Zresztą pod koniec istnienia Wymuszactwa za głównych wrogów Rzymianie uważali nie ,,barbarzyńców'' tylko innych Rzymian, ,,barbari '' mieli status ślepego narzędzia, którego użycie przeciwko innym Rzymianom nie budziło zdziwienia ani oburzenia. Zdziwienie budziłby raczej pogląd, że oni są również ludźmi, że mają ludzkie potrzeby, że widzą poziom życia oraz rozrywek (np. circenses ) rzymskich panów i zazdroszczą. Ale nie budził, bo Rzymianom do głowy nie przychodził.

Tak działające Wymuszactwo nie mogło trwać wiecznie.

borrrka:
        > I to Imperium, tak samo jak Europa post-germańska dziś, jakoś tam nieśmiało protestowało
        > przeciwko napływowi specjalistów, by wreszcie spasować w 476 roku?

Niczego takiego nie czyniło. Przeciwnie: każdą kolejną zbrojną awanturę wygraną przez Rzymian kończył triumphus  w samym Rzymie, na który sprowadzano pokonanych jeńców przed ich sprzedaniem w niewolę. Im więcej ich sprowadzono, tym triumf był wspanialszy i bardziej intratny.

- Stefan
        • borrrka Nic nie trwa wiecznie 16.05.24, 10:33
          I nie ulega wątpliwości, że przyczyną upadku Rzymu była utrata kontroli nad Germanami - reszta to scenografia.
          • hordol Re: Nic nie trwa wiecznie 16.05.24, 12:32
            każde imperium upada. to kwestia czasu. przyczyny są w gruncie rzeczy drugorzędne.
    • borrrka Właśnie Donek napomknął o inżynierach z Somalii 24.05.24, 18:40
      Na podlaskim spotkaniu wyborczym.
      Otóż dzisiaj inżynierowie trafiają na polską granicę z Moskwabadu, z ruskimi wizami.
      I nie są kobietami z dziećmi, a w 90% młodymi mężczyznami, którzy potrzebują niemieckiego socjalu nie mniej, a może wręcz więcej, niż owe dzieci.
      Tak więc każda kolejna horda z granicy, to w Rajchu potencjalna petarda demograficzna.
    • donvito52 Re: Bywszy obudz sie wreszcie 30.05.24, 19:51
      prze.nick napisał:

> sam się lecz polonofobiczny mośkowaty czubku

Aj waj ty świrze.
      Ludzie wypisują na tych forach różne rzeczy, ale takiej ilości pierdół, bzdur i głupot nikt oprócz ciebie.
      Jak się ma Księżniczka z Marsa ?
      • prze.nick Re: Bywszy obudz sie wreszcie 02.06.24, 15:09
        donvito52 napisał:

> prze.nick napisał:
        >
        > > sam się lecz polonofobiczny mośkowaty czubku
        >
        >
        > Aj waj ty świrze.
        > Ludzie wypisują na tych forach różne rzeczy, ale takiej ilości pierdół, bzdur i
        > głupot nikt oprócz ciebie.
        > Jak się ma Księżniczka z Marsa ?
        >
        >

Bardzo nieprofesjonalny post panie de Vito iq 52. Jakieś dowody proszę bo inaczej pomyślę, że pan tylko po prostu nic nie rozumie :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka